Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
afrodite

Eκει Στον Βορρά...

Recommended Posts

Μια που λες για την ακρίβεια, ο παρακάτω διάλογος έλαβε χώρα με μια γκαρσόνα (ήταν δεν ήταν 25 χρονών) την τελευταία ημέρα σε πιτσαρία στο Όσλο

2 πίτσες οικογενειακές (ίσα που χόρτασα) μια σαλάτα και 2 ποτήρια νερό (ευτυχώς δεν το χρέωσε) λογαριασμός 536 ΝΟΚ (67 ευρώ) και μου φέρνει το μηχάνημα για να περάσω την πιστωτική (sorry αλλά η εμπειρία μου από κάρτες ήταν μηδαμινή - μέχρι το ταξίδι είχα μόνο προπληρωμένες για αγορές μέσω Internet)

- Here you are sir - you may insert your card

- Is it ready to enter my pin?

- Not yet. First you have to enter the amount to be paid that is the amount of the bill plus tip if you wish to do so.

- Ah, OK - I didn' t know that

κλικ κλακ -> βάζω 550 στο ποσό δηλ 14 ΝΟΚ για tip και της δίνω πίσω το μηχάνημα λέγοντας

- (χαμόγελο) I undestand it is not that much but your salary may be higher than mine (ξανά αφοπλιστικό χαμόγελο)

- (γέλιο και όχι χαμόγελο) I am afraid that' s impossible

- is your salary less than 14-15000 NOKs ??

(1750-1870 ευρώπουλα και για όσους σκέφτηκαν ότι μπορεί να εννοούσε μεικτά το διευκρίνισα, η κοπελίτσα αναφερόταν στα καθαρά)

- are u kidding?? of course not

- mine is. In fact it may be less than 13000 and i consider myself wellpaid

- really???

- see ? I told you so ...

Ναι αλλα ποσα δινει η κοπελα για ενοικιο κ αλλα βασικα αγαθα κ ποσα τις μενουν αν τις μενουν κανωντας τα ιδια πραγματα σε σχεση με την Ελλαδα καθε μηνα? Γιατι κ αλλου στην Ευρωπη εχω ακουσει για μεγαλους μισθους σε σχεση με Ελλαδα αλλα ταυτοχρονα κατι τρελες τιμες ενοικιων για σπιτια-Τρυπες.....

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

τα ενοίκια είναι πράγματι υψηλά αλλά απ' ότι είδα εγώ το supermarket είχε περίπου 10-15 % παραπάνω τιμές από εδώ (στα φρούτα λίγο παραπάνω)

στα βασικά αγαθά όμως να βάλουμε όχι μόνο τα φαγώσιμα αλλά και γιατρούς, φροντιστήρια και ένα σωρό άλλα έξοδα που εκεί είναι άγνωστες λέξεις

αν και θα απαντήσει η Αφροδίτη πιο αναλυτικά, νομίζω ότι ο μέσος πολίτης εκεί ζει πιο άνετα και σίγουρα πιο ανεξάρτητα (χωρίς να περιμένει το επίδομα από τη μαμά, τη γιαγιά κλπ.)

Edited by jorge_ver

Tα ενοικια ειναι οντως ακριβά σε σχεση με Ελλαδα αλλα στη τιμη του ενοικιου περιλαμβανεται θερμανση/φως/ νερο/ ιντερνετ και καλωδιακη τηλεοραση όλο το χρονο (και το καλοκαιρι δουλευω το καλοριφερ γιατι μπανιο και κουζινα εχουν θερμενομενα πλακακια και το νερο πρεπει να κυκλοφορει αλλιως θα μυρισει μουχλα.... απλα το εχω στο χαμηλο).

Το σουπερμαρκετ ειναι λιγο τσιμπημενο, αλλα και αυτο εξαρταται... ειναι σα να ψωνιζεις απο τον Βασιλοπουλο. Αλλα πολλες φορες βαζουν καλες προσφορες....

Εκπαιδευτικο συστημα τσαμπα... και φυσικα δεν υπαρχει η λεξη φροντηστηριο.... ουτε ξενων γλωσσων τα παντα στο σχολειο. Ζουνε ανετα και βαζουν και στην ακρη....

Σημερα ακουσα το εξης τρελο.... Βασικα ειχαμε θεμα συζητησης- εκθεσης για το αν η Νορβηγια είναι ιδανικη χωρα για γυναίκες. Αν οι γυναικες απολαμβανουν περισσοτερα πλεονεκτηματα σε σχεση με του αντρες στη Νορβηγια. Ο καθηγητης αντρας ετων 55+ παντρεμενος 2 φορες ηταν καθετος στο θεμα οτι η Νορβηγια ειναι υπερ των γυναικών. Του λεμε εχετε καλο επιχειρημα; Φυσικα λεει αλλα ας ακουσω πρωτα τα δικα σας.... Εγινε λοιπον ενα ντιμπειτ μενταξυ ας, ανταλλαξαμε διαφορες απόψεις και ηρθε η ωρα του καθηγητη να πει το δικο του τρανταχτο επιχειρημα. Μεχρι εκεινη τη στιγμη ειχαμε συμφωνησει ολοι οτι οι γυναικες δεν απολαμβανουν τελικα πολλα πλεονεκτηματα σε σχεση με τους αντρες. Ειχαμε ψηφισει ΟΧΙ.

Τι μας λεει λοιπον.

Ενας αντρας παντρευεται μια γυναικα και κανουν και παιδια. Μια ωραια πρωία απο φασίζουν να χωρίσουν. Χωριζουν λοιπον και η γυναικα κραταει την επιμελεια του παιδιου και ο αντρας πληρωνει διατροφη. (Ενα επιχειρημα του οτι η γυναικα υπερτερει σε σχεση με τον αντρα ειναι οτι το δικαστηριο τασεται παντα με το πλευρο της γυναικας και ο αντρας χανει την επιμελεια, και πολλες φορες χανει και το παιδι του αν αποφασισει η γυναικα να παει να μεινει σε αλλη χωρα ή σε αλλο μερος της Νορβηγιας πχ στον Βορρα ). Το κουφο στην ιστορια θα μου πειτε ποιο ειναι.... εχει και συνεχεια λοιπον το σεναριο. Η γυναικα γνωριζει εναν αλλον αντρα τον ερωτευεται τον παντρευεται και κανουν και παιδι. Η γυναικα θα παρει αδεια λοχειας. Κι ερχεται το κουφο: Ο πρωτος αντρας λοιπον, καλειται να πληρωσει εξτρα διατροφή στην πρωην γυναίκα του επειδη δε δουλευει λογο του οτι μολις εχει γεννησει το παιδι καποιου αλλου και βρισκεται σε αδεια λοχεις.!!!!! Και οταν πιασει δουλεια επειδη δε θα ειναι Full time λογο του οτι εχει οικογενεια και δε μπορει να ανταπεξελθει σε full time δουλεια θα συνεχισει να της πληρωνει διατροφη!!! Οποτε σημερα οι Νορβηγοι ξυπνησανε και αποφασισανε οτι δε θα παντρευονται αλλα θα συζουνε για να εχουν το κεφαλι τους ησυχο χαχαχαα.

(Ο καθηγητης μας λοιπον ειναι παθόν, και μας ειπε ποια ειναι τα δικα του κερατιατικα. Εχει 2 προηγουμενους γαμους με ενα παιδι απο τον καθενα. Για το πρωτο παιδι πληρωνει καθε μηνα 11.οοο κορωνες (1400 ευρω) για το αλλο παιδι απο τον αλλον γαμο εχουν κανει καλυτερη συμφωνια δεν καταλαβα ποσα.... εχει και 3ο γαμο γιατι βλεπω βερα στο δεξι, αλλα μαλλον δεν καρποφόρησε. Μαλακας ειναι;;;αχαχαχα )

Μετα απο αυτο αλλαξαμε ψηφο και ειπαμε οτι ΝΑΙ η νορβηγια ειναι χωρα υπερ των γυναικων. :shock:

My Life In Oslo-Norway:

http://oslomylove.blogspot.gr

Στην Κοπεγχάγη ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα Αφροδίτη δηλ. ο κόσμος μιλούσε περισσότερο και ήταν λίγο πιο διαχυτικός, έτυχε και στο πλοίο αλλά και στο πρωινό του ξενοδοχείου να μας ρωτήσουν από που είμαστε, τι γίνεται στην Ελλάδα κλπ.

Κοιτα, αμα τους απευθηνεις το λογο θα σου μιλησουν. Με χαμογελο και ευγενεια. Απο μονοι τους δεν θα το κανουν. Και τωρα τους ειδες διαχυτικους γιατι ειναι καλοκαιρι, ο ηλιος λαμπει (λέμε τώρα) και η διαθεση τους ειναι πολυ καλυτερη. Το χειμωνα λεει θα τους δεις μαζεμενους μαγκωμένους σκυθρωπούς. Αυτα μου τα εχουν πει οσοι εχουν ζησει χειμωνα εδω. Και κλασσικα οταν σκασει ο ηλιος η διαθεση αμεσως αλλαζει. Απο ιατρικης αποψης, ολοι ξερουμε τις ευεργετικές ικανοτητες του ηλιου στο σωμα μας και στη ψυχολογια μας.

Στα μετρό και στα λεωφορεία πράγματι υπάρχει αυτή η απομόνωση αλλά νομίζω ότι και στα δικα μας ΜΜΜ δε γίνεται κάτι πολύ διαφορετικό. Απλά εδώ υπάρχει ένα ψιλοcontact γιατί είμαστε πιο κουτσομπόληδες (πωπω δες τι φοράει αυτή κλπ. κλπ)

Και στην Ελλαδα κάπως ετσι ειμαστε, ισως και χειροτερα τωρα με τη κρίση, αλλά πάντα βρίσκουμε τροπο να επικοινωνησουμε. Βρισκουμε καποιο εναυσμα. Και οχι απο κουτσομπολιο. Ειμαστε πιο διαχυτικοι ρε παιδι μου.... θυμαμαι περιστατικο στο μετρο που η απεναντι μου πηρε τηλεφωνο την κορη της να δει αν εκλεισε το ματι της κουζινας (κλασσικα) και μολις εκλεισε το τηλεφωνο ολοι αρχισαμε κουβεντα πανω σε αυτο το θεμα. Του στυλ, "ασε κι εγω τα ιδια παθαινω, και η κορη μου με βριζει" "Α κι εγω το εχω παθει" πεταγεται ο αλλος, και τελικα ολο το βαγονι γελαε και λεει τα παθηματα τους.

Ή θυμαμαι τον συγχωρεμενο τον παππου μου που τρυγιρναγε με τα λεωφορεια και παντα επιανε κουβεντα με τους συνεπιβατες και τους ελεγε την ιστορια της ζωης του. Εχω 5 παιδια και 11 εγγονια κι ενα δισέγγονο. Να η κοπελια ειναι της κορης μου παιδι (και κλασσικα εγω εψαχνα γωνια να κρυφτω γιατι ξαφνικα ολοι γυριζαν να με δουνε. Θεε μου παλι ρεζιλι με εκανε σκεφτομουν.) κλπ

Με την ευκαιρία να πω και αυτό που μου κάνει εντύπωση κάθε φορά που ταξιδεύω στην "(ας πούμε) πολιτισμένη" Ευρώπη. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για την εξωτερική του εμφάνιση. Εκτός από αυτούς που λόγω δουλειάς είναι ντυμένοι κάπως (πχ τράπεζες), και με εξαίρεση τα αθλητικά ρούχα, η συντριπτική πλειοψηφία φοράει ότι νάναι με ότι νάναι και όπως νάναι και στις περισσότερες περιπτώσεις στα όρια του κιτς (για τα δικά μας δεδομένα). Αυτή η μούρλα που έχουμε εμείς με το τι ρούχα θα φορέσουμε, να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους και με το μαλλί φτιαγμένο πριν βγούμε από το σπίτι δεν υπάρχει εκεί.

​Εδω θα διαφωνήσω λιγο. Ειδικα στο Οσλο ολοι και ολες τους εχουν ενα θεματακι με την εμφανιση τους. Ακομα και σπορ ντυσιμο να κανουν θα το κανουν με στυλ... θα ειναι προσεγμενο. Απο τη νεοτερη εως τη γηραιότερη. Ισως το χειμωνα να είναι λιγο πιο χυμα λογο του οτι τα ρουχα τους αποτελλουνται απο ισοθερμηκα σαλοπετες φλις κλπ.... αλλα τωρα το καλοκαιρι η μια ανταγωνιζεται με την αλλη. Η σπιτονοικοκυρα μου πχ εχτες εκανε μια ωρα να αποφασισιε τι ρουχα να παρει μαζι,στο βουνο που θα παει και καθομασταν και βρισκαμε αν το σκουφι παει με τη σαλοπετα. Τι γαντια να παρει, τι μπουφαν....Αν τα παπουτσια θα ταιριαξουν με το υπολοιπο ντυσιμο γιατι παραλληλα εκει που θα παει εχει φεστιβαλ Μπομπ Ντυλαν και πρεπει να εχει και βραδυνη ενδυμασία.

Μια που λες για την ακρίβεια, ο παρακάτω διάλογος έλαβε χώρα με μια γκαρσόνα (ήταν δεν ήταν 25 χρονών) την τελευταία ημέρα σε πιτσαρία στο Όσλο

2 πίτσες οικογενειακές (ίσα που χόρτασα) μια σαλάτα και 2 ποτήρια νερό (ευτυχώς δεν το χρέωσε) λογαριασμός 536 ΝΟΚ (67 ευρώ) και μου φέρνει το μηχάνημα για να περάσω την πιστωτική (sorry αλλά η εμπειρία μου από κάρτες ήταν μηδαμινή - μέχρι το ταξίδι είχα μόνο προπληρωμένες για αγορές μέσω Internet)

- Here you are sir - you may insert your card

- Is it ready to enter my pin?

- Not yet. First you have to enter the amount to be paid that is the amount of the bill plus tip if you wish to do so.

- Ah, OK - I didn' t know that

κλικ κλακ -> βάζω 550 στο ποσό δηλ 14 ΝΟΚ για tip και της δίνω πίσω το μηχάνημα λέγοντας

- (χαμόγελο) I undestand it is not that much but your salary may be higher than mine (ξανά αφοπλιστικό χαμόγελο)

- (γέλιο και όχι χαμόγελο) I am afraid that' s impossible

- is your salary less than 14-15000 NOKs ??

(1750-1870 ευρώπουλα και για όσους σκέφτηκαν ότι μπορεί να εννοούσε μεικτά το διευκρίνισα, η κοπελίτσα αναφερόταν στα καθαρά)

- are u kidding?? of course not

- mine is. In fact it may be less than 13000 and i consider myself wellpaid

- really???

- see ? I told you so ...

Βασικος μισθος ειναι περιπου 2000ευρω. ισως και λιγο παραπανω.... Οι εργατες πληρωνονται με την ωρα και οχι με μεροκαματο.... και βγαινει γυρω στα 25ε την ωρα.... Οποτε καντε υπολογισμους.... Η καθαρηστριες τα ιδια.....

My Life In Oslo-Norway:

και στην μισητη χωρα (για καποιους ελληνες) τα ιδια εχω παρατηρησει και εγω .

Οκ οι μισθοι διαφερουν απο αυτους της Νορβηγιας κατα τα αλλα πανω κατω τα ιδια

Με μια διαφορα: η πιστωτικη καρτα ειναι ως επι το πλειστον ΑΧΡΗΣΤΗ

σε πολλες περιπτωσεις δεν γινεται δεκτη πχ σουπερ μαρκετ, εστιατορια κλπ

Μονο χρεωστικη.

Γενικα την πιστωτικη την αποφευγουν παρα πολυ.

Σε καποιοα μαγαζια κιολας, αν πληρωσεις πιστωτικη εχει και μια εξτρα κρατηση απο 3 ως 5 ευρω.

Δεν εχω κατανοησει για ποιον λογο το κανουν. Ισως δεν θελουν να σπρωξουν τον κοσμο σε αγορες χωρις να εχουν τα λεφτα στην τσεπη (λογ/μο στην ουσια)

απο την αλλη ομως στις χρεωστικες σου δινουν αυτο το over ή πως λεγεται. Δηλαδη μπορει να μην εχεις αλλα λεφτα στον λογμο και αυτος να παει στο -

Mεγαλη εντυπωση μου εκαναν

1. οτι μπορεις οταν πας για δουλεια, να πας μια μερα δοκιμαστικη να δεις αν σου αρεσει η δουλεια (εσενα αν σου αρεσει)

2. οτι επικρατει πολυ η αποψη: να περνας ωραια στην δουλεια...ολο μου λεγανε στις συνεντευξεις: εμεις δεν θελουμε να ερχεται ο εργαζομενος με βαρια καρδια λες και παει για κρεμαλα...θελουμε να ερχεσαι με ορεξη και χαρα (πως γινεται αυτο τωρα....τελος παντων)

3. αρηντικη εντυπωση;;; η απαραδεκτη συμπεριφορα ελληνων που ειναι εκει δεκαετιες...μια σταση του στυλ: ασε ρε μεγαλε τωρα που θες και δουλεια/σπιτι....αντε τραβα πισω στην ελλαδα...εδω δεν εχει τιποτα για σενα....tragic....οταν εψαχνα σπιτι ο τουρκος που ειχε μαγαζι με donner εβαλε αγγελια εκ μερους μου στην τζαμαρια παο το μαγαζι (ως εξυπνος ειπε σιγα μην χασω τον πελατη...αλλα εδειξε ενδιαφερον) ... ο αλλος ο βαρυ μαγκας με φραπε και μπεγλερι στο ελληνικο καφενειο....αστα να πανε....αφου δεν με δειρανε κιολας....

Edited by Turms
  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Nαι τα διαβαζω στο αλλο φορουμ αυτα που συμβαινουν στη γερμανια και εχω φρίξει. Πολλες φορες λεω δεν ειναι δυνατον, κι ομως είναι.

Οταν ειχα ανεβει Νορβηγια μεχρι να βρω σπιτι με φιλοξενούσαν. Και μια μερα μου λεει αυτος που με φιλοξενουσε οτι πρεπει να φυγεις για 2-3 μερες γιατι θα φιλοξενησω αλλον, μετα γυριζεις. Επαθα πλακα. Που να παω να μεινω; Ζητησα απο μια κοπελια που ξερω εδω αν μπορει να με φιλοξενησει. Και μου ειπε διαφορες δικαιολογιες, του στυλ δεν το επιτρεπει η φιλη της που τυγχανει να ειναι και σπιτονοικοκυρα της. Μα για 2 νυχτες της λεω... Τιποτα. Ηξερα και εναν Ιταλο. Παραλιγο να συγκατοικισουμε, αλλα επειδη ειχε και ο ιδιος γατα του ειχα πει οχι. Και φυσικα βρηκε αλλον συγκατοικο. Κι εκεινη τη μερα τον πετυχα στο φεισμπου και τον ρωτησα αν μπορει να με φιλοξενησει για 2-3 βραδια. Και η απαντηση ηταν "φυσικα θες να ερθω να σε βοηθησω με τα πραμματα;;;"

Αυτη ειναι η διαφορά μας.

My Life In Oslo-Norway:

http://mobile.in.gr/Article.aspx?Id=1231264259

Πήγα να γράψω ότι πρόκειται για επιστημονική απόδειξη του ότι στο Βορρά περνάνε καλύτερα μέχρι που διάβασα ότι οι Αλβανοί ειναι πιο ευτυχισμένοι απο εμάς και πλέον δεν ξέρω πόσο έγκυρη ειναι η συγκεκριμένη έκθεση

ναι οι ερευνες δίνουν τη Νορβηγια ως το πιο ευτυχισμένο κράτος. Δε ξέρω για πόσο αρκετό καιρό θα ειναι έτσι μιας και σκεφτονται να κανουν πειράματα και απο σολιαλοδημοκρατια να το γυρισουν σε δεξια. Κάτι απο αντι για ΠΑΣΟΚ να το κανουν ΝΔ. Δε ξέρω κατα πόσο θα βγουν κερδισμένοι από αυτή τη κίνηση. Η "ΝΔ" τους εχει σκοπο να αυξήσει τους φόρους (λες και ειναι λίγοι αυτοι που έχουν) και να κάνει ιδιοτικοποιησεις με όσα αυτο συνεπάγεται. Το έχουμε δει το έργο.

Δεν ξέρω τι ειναι πιο καλό και τι όχι. Δεν υποστηρίζω καμία παράταξη.... αυτο που ξέρω είναι ότι είχαν μια συνταγή η οποία δουλευε καλά. Και επειδή τη βαρεθήκαν έιπαν να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Αλλά δεν τους είπαν ότι δεν είναι πια καιρός για πειράματα. Δε βλέπουν τα χάλια μας να παραδειγματιστουν. Αν και οπως μου είπε ενας Νορβηγος, έτσι και δεν είχαν τα πετρέλαια, τα χαλια της Ελλαδος θα είχαν.

Οπως διαβαζα οι Νορβηγοι είναι θυμωμένοι με τον πρωθυπουργό τους (τον αρχηγο του ΠΑΣΟΚ τους) γιατι δε χειρήστικε σωστα το θεμα του μακελάρχη Μπρεγκιαβικ. Μαλιστα υποστηριζουν οτι αν η αστυνομια ειχε δράσει σωστα τοτε, δε θα ειχε γίνει αυτο που έγινε.

Σημερα θα μαθουμε το αποτέλεσμα... δεξια ή αριστερά; Θα δείξει....

ΑΑαα... επισης ειχαν και ψηφοφορια για το αν θελουν να γίνουν χειμερινοι Ολυμπιακοι αγωνες στο οσλο το 2018 το 2018. Οι μισοι θέλουν οι άλλοι μισοι το θεωρουν περιττα έξοδα. Η σπιτονοικοκυρα μου ψηφισε ΟΧΙ πάντως.

• Like 1

My Life In Oslo-Norway:

Eγω παλι με τη (σωστη) νοοτροπια που κουβαλανε σαν πολιτες κ σαν Εθνος (κ γενικοτερα οι Σκανδιναβοι) δεν τους φοβαμαι καθολου οτι κ αν επιλεξουν. Μια χαρα θα ειναι παντα. Το μονιμο προβλημα τους ειναι ο Ηλιος. Αλλα που θα παει, θα το λυσουν κ αυτο.

• Like 2

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Το βιντεακι του πρωθυπουργου που αποφασισε να το παιξει ταξιτζης μπας και μαζεψει ψήφους. Πέθανα στο γέλιο με εναν που του λέει "Τι, αποφάσισες να δουλέψεις part time??"

http://www.protothema.gr/world/article/301735/o-prothupourgos-tis-norvigias-doulepse-inkognito-os-odigos-tahi-/

• Like 1

My Life In Oslo-Norway:

Οκ, αυτα μονο στη Νορβηγια γίνονται. Ισως και να ειναι Νορβηγική πατέντα. Συγχωρέστε με αλλα δε ξέρω τι γίνεται στις αλλες χώρες. Παντως στην Ελλαδα αυτο δε γινεται.

Ο λαος ψηφισε και πρωτιμησε το Εργατικο κομμα (σοσιαλιστικοδημοκρατικο... οπως λέμε ΠΑΣΟΚ) αλλα δε θα κυβερνησει αυτο θα κυβερνισει η δεξια (ΝΔ δηλαδη) επειδη αυτη καλειται να ενωθει με κατι αλλα κομματα κι ετσι μαζευει τις πολυπόθητες έδρες. Αλλο πάλι και τουτο. Εγω πάντως το θεωρω άδικο. Παντα ηξερα οτι νικητης ειναι αυτος που ερχεται πρωτος και οχι αυτος που ερχεται δευτερος. Και στο κατω κατω ειναι αποφαση του λαου. Τωρα του λενε χ@στικαμε για την ψήφο σου, αλλα θα κυβερνησει αυτος που δεν ηθελες. Ε, εγω δε θα ξαναψηφιζα αν με γραφανε έτσι. Ισως και για αυτο να μη ψηφιζουν και οι Νορβηγοι. Το 71% ψηφισε ισως αυτο να λέει πολλά.

Τωρα μας κυβερνάει γυναίκα. Η οποια φέρνει λιγο προς τη Μερκελ (σε ομορφια).... Eλπίζω να τους βγει το πειραμα και να μην έχουν στο μέλλον τα δικά μας παρατράγουδα.

Και να συνεχίσουν να τρώνε την Τροικα ως σοκολάτα...taurhoomicroniotakappaalpha_zps4744e733.jpg

και όχι στη μάπα όπως εμείς.

Α είχα κανει λάθος σε προηγουμενο ποστ. Τελικα η δεξια υποσχέθηκε μειωση της φορολογίας (αντε να δω πως θα το κανει) και μειωση του μεταναστευτικού θεματος. Δε θα τους (μας) διώξει, απλά μαλλον θα σταματησουν τα απολαμβανουν τα προνομια που απολάμβαναν εως τωρα, και αυτο ήταν που εξόργιζε τους Νορβηγους.

My Life In Oslo-Norway:

Ξέχασα να πω ότι τελικά ψήφισαν ναι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022. Σε προηγούμενο post έγραψα 2018 γιατί αυτή τι χρονολογία βρήκα στο internet αλλα στις ειδήσεις λένε για 2022, οποτε its my bad.

"The figures showed that 172 837 in favor, while 140,982 voted against an Olympic application. It gives a yes majority of 53.5 percent yes votes, while 43.6 voted no."

"- It is certainly part of the negotiations. I can not imagine that a new conservative government will spend up to about 50 billion Norwegian Krones on a sports party in Oslo in 14 days. I think this would be totally irresponsible, says Øyvind Korsberg to NRK.no."

Όσοι αρνήθηκαν απλά έλεγαν ότι τα λεφτά που θα ξοδευτούν για τι διοργάνωση θα μπορούσαν να δοθούν αλλου (παιδεία, υγεία, σχολεια, γηροκομεία κλπ)

Αυτά για την Ολυμπιάδα.... τώρα στα δικά μας. Αυτή η τρόικα απλά θα με κυνηγάει παντού!!! ΕΛΕΟΣ... πρωί πρωί και τι να δω?

1234779_10201265985585533_132313445_n_zpse8edf6d8.jpg

Hell no!!!

• Like 2

My Life In Oslo-Norway:

τι προνομια δηλαδη εχουν οι εκει μεταναστες? (υποθετω οτι εσενα δεν σε αγγιζει και τοσο γιατι η Νορβηγια ειναι εντος Ευρ.Οικ.Ζωνης οποτε ειναι κατι σαν ΕΕ)

Snow is on my D.N.A.

Ενα προνομιο ξέρω.... Ανεργος μεταναστης εγγεγραμμένος φυσικα στα μητρωα (αν και δεν νομιζω να υπαρχουν λαθρομεταναστες εδω) εχει δικαίωμα μέσω νορβηγικου ΟΑΕΔ να παρακολουθει διαφορα μαθήματα επιδοτουμενα απο τον ΟΑΕΔ τους, δηλαδή το κράτος, δηλαδη απο τον Νορβηγο φορλολογουμενο. Η επιδοτηση αγγιζει 950ε (συμπεριλλαμβανομενου και μηνιαια κάρτα ΜΜΜ). Το ποσο αυτο ειναι αφορολογητο, ενω το ταμειο ανεργίας ειναι φορολογίσημο και ισχυει για 2 χρόνια. Νομιζω οτι αντιστοιχει στο 60% του πρωην μισθου σου, δεν ειμαι σιγουρη. Για να εχεις δικαιωμα για ταμειο ανεργειας πρεπει να εχει δουλεψει 6 συνεχόμενους μηνες στην πρωην δουλειά σου ή με τον μισθο σου να εχεις μαζέψει ενα ποσο. Θα σας γελασω, 125.000 κορόνες (15.000 ε) νομίζω. Πάνω κατω καπου εκει.

Τι κάνουν λοιπον οι μεταναστες. Παρακολουθουν συνεχως τετοια επιδοτουμενα σεμινάρια και το κρατος τους πληρώνει κι ας μη δουλευουν. Απλα παρακολουθουν τα μαθηματα. Και πληρωνει ο Νορβηγος φορολογουμενος. Και αυτο τους εχει εξοργησει.

Εχουν και διαφορα αλλα προνομια στο θεμα της υγειας αλλα δεν τα εχω ψαξει αυτα.

My Life In Oslo-Norway:

τι προνομια δηλαδη εχουν οι εκει μεταναστες? (υποθετω οτι εσενα δεν σε αγγιζει και τοσο γιατι η Νορβηγια ειναι εντος Ευρ.Οικ.Ζωνης οποτε ειναι κατι σαν ΕΕ)

Α μη το λες.... το μονο προνομιο ως μελος ΕΟΚ που εχω ειναι η αδεια παραμονης. Δε χρειαζομαι ουτε βιζα ουτε διαβατηρια για να μπω στη χωρα (καλα αυτο λογο Σεγκεν κυριως) κλπ.... Αλλα εχω τις εξής διακρίσεις απεναντι σε μεταναστες απο χωρες εκτος ΕΕ.

1) Δε δικαιουμαι δωρεαν μαθηματα γλωσσας, ενω οι αλλοι δικαιουνται.

2)Δεν δικαιουμαι κοινωνικο επιδομα, ενω οι αλλοι δικαιουνται.

Γατι; Γιατι ειμαι απο χωρα ΕΕ και υποτιθεται πως ειμαι πλουσια (χαχαχα εδω γελανε)... και μπορω να συντηρισω τον ευατο μου σε περιπτωση ανεργιας. Παλι καλα που μου δωσανε επιδομα ενοικιου.

My Life In Oslo-Norway:

και σε εμας τα ιδια ειναι...οι εκτος ΕΕ μπορουν να παρακολουθησουν μαθηματα γλωσσας με 1 ευρω/ ωρα (δηλαδη 75 ευρω για 75 ωρες)

εγω πληρωνω κατι ξεγυρισμενα 200αρια και 300αρια για αυτο τον λογο...(75 ωρες)

παντως και εδω υπηρχε ενα επιδομα, κατι σαν προνοιας καπου 380 ευρω / μηνα.

τελικα αυτο το κοψανε εντελως για ολους εντος και εκτος ΕΕ

γιατι ειχε παρατηρηθει οτι ερχοταν ανεργοι απο διαφορες χωρες (ΕΕ και εκτος ΕΕ) και παιρνανε το επιδομα χωρις να εχουν ουτε μια εισφορα στο ταμειο

ΥΓ βασικα ο λογος που καταργηθηκε ειναι οτι ερχονται πολλοι Ρομα απο διαφορες χωρες, μονο και μονο για να παιρνουν αυτο το επιδομα ως πολιτες ΕΕ (οσοι ειχαν ρουμανικο διαβατηριο κλπ)

Snow is on my D.N.A.

Molis parelaba kati fotografies apo tin ekdromi sto eksoxiko tis spitonoikokuras mou....

My favorite

IMG_1954_zps45b3c111.jpg

ok as sobareutoume

IMG_1955_zpsc978f0b7.jpg

De mporo gia polu..

P1140522_zps61989b02.jpg

• Like 1

My Life In Oslo-Norway:

νομιζω αφροδιτη , πως ηρθε η ωρα να μακρύνεις τα μαλια σου .διοτι αν εκει , ειναι ζόρικος ο χειμωνας απο κρυα τοτε θα σε προστατεύουν αρκετα καλα το κεφάλι :thumbup:

και εκτος αυτου θα αλλαξεις και το λουκ σου :yes μια νεα Αφροδιτη

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

...ηρθε η ωρα να μακρύνεις τα μαλια σου
Πρόεδρε, αν έχεις να μου πείς κάτι, μίλα ελεύθερα... δέν χρειάζονται μεσάζοντες, ούτε υπονοούμενα, ούτε μισόλογα...

νομιζω αφροδιτη , πως ηρθε η ωρα να μακρύνεις τα μαλια σου .διοτι αν εκει , ειναι ζόρικος ο χειμωνας απο κρυα τοτε θα σε προστατεύουν αρκετα καλα το κεφάλι :thumbup:

και εκτος αυτου θα αλλαξεις και το λουκ σου :yes μια νεα Αφροδιτη

Μπα, δε με πάει το μακρυυυ... Σκουφάκια πρόεδρε... Σκουφάκια γαντάκια και κασκόλ. Στους -17 βαθμούς που χτυπάει το Όσλο, δε πα να έχεις και αφάνα μαλλί... Ότι μένει εκτεθειμένο πέφτει :)

My Life In Oslo-Norway:

Καιρό έχω να κάνω κάποια βουνίσια εξόρμηση. Μια κάτι δουλειές που εχω καταπιαστει, μια ο καιρός που δε βοηθούσε.... Μια οτι δεν ειχα και όρεξη.... Σημερα μετα απο κατι μαστορεματα στον κήπο η ιδια η Μερέτε με έδιωξε. "Πήγαινε να απολαύσεις τον ήλιο, πήγαινε στο βουνό.| εγω εκεί θα ήμουν στη θέση σου." "Δεν ξέρω το δρόμο. (Δικαιολογίιιια)" της λέω. "Σου πηρα χάρτη, αρα μπορείς να πας"... Ουυυ τωρα σώθηκες έλεγα απο μέσα μου. Εγω και ο χάρτης έχουμε εδώ και χρόνια δώσει διαζύγιο. Της τον πηγα και μου σημείωσε τη διαδρομή.... Εβαλα ένα σάντουιτς στη τσάντα, αγόρασα και μια κοκα κολα απο το σουπερ μάρκετ (μωρε για τους χαμένους υλεκτρολίτες :animier: ).....

Α και πήρα και το πατίνι μου! Ειδικα για το σκαρφάλωμα στο δάσος ουυυυ ότι πρέπει ήταν. Το κατάλληλο εργαλίο.Χαχαχα... με κοιταζαν ολοι περίεργα. Το κουβάλαγα στα χέρια σε ολη τη διαδρομη. :shock: Για να δικαιολογήσω τη μ@λ@κι@ που έκανα ελεγα "δεν πειράζει Αφροδιτη, θα το απολαυσεις στο τέλος που θα είναι όλο κατηφόρα." Και ενοειται στην άσφαλτο. Αλλη δικαιολογία "Το χειμωνα το ανεβαινουν με τα σκι και απολαμβανουν τη καθοδο μετα, ε θα παρω μια γευση του πως είναι"....

Ω μια χαρά ήταν και στην άνοδο μπροω να πω. Χάρη σε αυτο βρήκα παρέα. Ενα ζευγαρακι στη διαδρομη μου έκανε πλάκα που με ειδε να το κουβαλάω, του στυλ "εχεις σκοπό να κατεβεις μετα με αυτο απο την κορυφή;" "Μπααα.... δεν έχω κανει ασφάλεια ζωης ακόμα και δεν εχω σκοπο να παω στο Riskhospital"...με αυτα και μ' αυτα ο νεαρός λεγόταν Κριστιαν ή νεαρά του είχε ένα περίεργο όνομα που ως φυσικου επακόλουθου ήξερα πως δε θα το συγκρατίσω. Και φυσικά δεν το συγκράτησα.... και πιασαμε την κουβεντα. Απο που είμαι, που παω, τι κάνω σε αυτον τον μαγευτικό τόπο.... Τελικά έχουν δικιο για τους Νορβηγους. Μου το επιβεβαιωσε και ο Κριστιαν. Οι Νορβηγοι είναι κλειστοι άνθρωποι. Μεσ' τη βδομαδα κλείνονται στον εαυτο τους. Δεν μιλάνε δε λαλανε... θα τους δεις στο μετρο και απλά θα κοιτανε το χάος. Μinding their own bussines. Μονο τα σαββατοκυριακα στο βουνο θα τους δεις να θελουν να επικοινωνησουν. (Ή μετα απο κανα δυο τρεις μπυρες.... στις 10 δε θες εσυ να επικοινωνησεις μαζι τους. Γινονται λιωμα.)

Αυτα με τα κοινωνικα δρώμενα. Ας παμε στο φωτογραφικο υλικο και στη διαδορμη μας.

Προορισμος: Vettakolen.

Εγω και το πατίνι μου ανηφορίζω μεχρι να βρω το δάσος.

20131012_134402_zps20cc354a.jpg

Απολαμβάνω το φθινόπωρο, μια εποχή που στην Ελλαδα έχει εξαφανιστει. Τα χρώματα των δέντρων είναι υπέροχα. Τη προηγουμενη εβδομάδα έμαθα και πως λέγονται τα δεντρα με τα κιτρινο-πορτοκαλο-κοκκινα χρώματα.

20131006_155534_zpse03e3e2d.jpg

20131006_161813_zps1c1d7e17.jpg

20131006_161813_zps1c1d7e17.jpg

Σφένδαμος ή αλλιως οξια. Μια φορα το χρόνο αποκτουν αυτο το υπέροχο χρώμα και ισως είναι και το τελευταιο σαββατοκυριακο που θα κρατήσουν τα φύλλα τους στα κλαριά τους. Ετσι διαβασα στην εφημεριδα τουλάχιστον.

Συνεχιζουμε λοιπον, χαρη στος φοβερες προσανατολιστικές μου ικανοτητες (και ικανοτητες να διαβαζω χάρτη.... στραβαδι που είμαι) εχασα το δρομάκι που επρεπε να παρω για να βγω στο δάσος (δεν ειχα καμια αμφιβολία επι τουτου) αλλά ευτυχως είχα μια δεύτερη ευκαιρια λίγο πιο πάνω.

Περπατώ εις το δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδω.... (ρωτησα δεν ήταν)

20131012_142135_zps97f2c4d9.jpg

Και τσουπ η λίμνη που έψαχνα. Και όχι δεν την βρήκα με τις οδηγιες του χάρτη γιατί δεν μου έχω καμια μα καμία εμπιστοσυνη. Ρωτώντας πας στην πόλη...λίμνη. Båntjern lake το όνομα της.

20131012_142414_zps736d76d8.jpg

(ε να μη φωτογραφίσω και το μεταφορικό μεσο που έσερνα;)

20131012_142422_zps7ca2cf33.jpg

Εκει έφαγα το μεσημεριανό μου και ηπια και λίγη κοκα κολα. Και απολάμβανα το τοπίο. Απο τις πρωινές εργασίες στον κήπο τραβηχτικε η μέση μου και με είχε πιασει το γόνατο. Ήξερα ότι θα υποφέρω στον γυρισμό αλλά έιχα οδηγίες μετα τη λίμνη να πάω στην κρυφη του Vettakolen. Ε κι αφου είχα φτάσει που είχα φτάσει ως εκει και δεν είμαι και της αναβλητικότητας... είπα ας το κανω κι ας κλάψω. Τραβολογαγα και το πατίνι τρομάρα μου. Ουτε μπαστουνι δε γινόταν.

Και ενω μπορω και χάνομαι άνετα στην πόλη στο δάσος καταφέρνω και βρίσκω πάντα το δρόμο μου. Τι περίεργο. Το σκαρφάλωμα στη κορυφή ήταν απολαυστικό γιατί οπως σας είπα είχα και ωραία παρεα :innocent:. Και ιδού το αποτέλεσμα.

20131012_145409_zps9cf6bbb5.jpg

20131012_145409_zps9cf6bbb5.jpg

Και μια πανοραμική...

20131012_145455_zps56bca92a.jpg

Αξιζε τα λεφτά του που λένε....

Φυσικα η κάθοδος είχε πόνο... πολύ πόνο. Πρεπει να εκανα κανα μισαωρο να το κατεβω το κουτσαβλο. Παλι σκεφτόμουν μαγνιτικες αξονικές και χειρουργία... ωχχχ θα εχω ασχημα γεράματαααα.Ας απολαυσω τα νιατα μου προς το παρων.

Καταφερα και βρηκα το δρόμο μεχρι την άσφαλτο κι εκει ηρθε η ωρα του πατινιου. Τωρα λεω θα απολαύσω την κάθοδο. Πρεπει να βγαλει τα λεφτα του...

Και φυσικά ήταν απόλαυση. Επιδη ειμαι και λίγο χέστρα ο χρονος που χρειαστικα για να φτασω σπιτι μου ήταν μονο 10-15 λεπτά. :animier:

Μπορούσα και γρηγορότερα αλλά πρωτον φοβομουν τα αυτοκίνητα και δευτερον ηθελα και να το απολαύσω.... Ασε που με τον αερα που επεφτε στα ματια ειχα δακρυσει και δεν έβλεπα/ με το ενα ματι οδηγουσα χαχαχα/ :detective:

Αυτα.

• Like 9

My Life In Oslo-Norway:

Το αλζχαιμερ πάει και με την ηλικία... Ηθελα να γραψω και κατι αλλο για τον σφένδαμο.

Στα νορβηγικια λέγεται lønn. Aλλά lønn σημαίνει και μισθος. Ιδια ορθογραφια ίδια προφορά.... Aπλά προσθετουν lønn tre για να ξερει ο άλλος οτι αναφερεται σε δεντορ και όχι σε μισθό. Ενα δεντρο που μεταφραζεται ως μισθος... παντως λεφτά δε βγαζει :)

• Like 2

My Life In Oslo-Norway:

Eπειδή δεν έχω χρόνο να κάνω δευτερη περιγραφή της εκδρομής μου (ήδη έφαγα ενα απογευμα να γράφω στο μπλογκ μου), όσοι έχτε όρεξη διαβάστε το εδώ. Πρώτο και δεύτερο μέρος.

http://oslomylove.blogspot.gr/2013/11/gyrihaugen-17-11-13.html

• Like 5

My Life In Oslo-Norway:

Επιτελους ρε Αφροδιτη, πανω απο μηνα ειχες να μας γραψεις.

Edited by snowholic

Επιτελους ρε Αφροδιτη, πανω απο μηνα ειχες να μας γραψεις.

Αργώ ε; Μακαρι να εκανα εκδρομες καθε εβδομαδα....

Αυτο ειναι ενας απο τους επομενους στόχους μου. Ειναι μακριά απο το Οσλο βεβαια, οποτε δε ξέρω ποτε θα πραγματοποιηθει.

http://www.huffingtonpost.com/2013/11/16/trolltunga_n_4267263.html

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.269622486448872.61939.108406909237098&type=3

My Life In Oslo-Norway: