Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
afrodite

Eκει Στον Βορρά...

Recommended Posts

Χειμωνας 2015

Αλλος ενας χειμώνας στη Νορβηγια. Σε σχεση με περσι εχει δειξει στοιχεια πως ισως φέτος (το λεω με επιφυλαξη αυτο ) να δουμε εναν σοβαρο χειμωνα. Ο περσινος και ο προπερσινος ήταν χειμωνας γιαλαντζι. Ο Νοεμβριος ειναι ο μηνας βροχων και παγετου. Ξυπνας το πρωι και ολα ειναι παγωμένα. Το λεγομενο frost. Κατα τη διαρκεια της ημερα μπορει να λιωσει αλλα μπορει και οχι. Μια μερα μας επιασε εντελως απροετοιμαστους. Κανεις δεν το περιμενε. Δεν υπηρχε καν το frost εξω ωστε να πεις χμμμ βαλε παπουτσια που δεν γλιστρανε ή εστω καρφια. Εβλεπες τους δρομους και τα πεζοδρομια υγρα αλλα νομιζες οτι ήταν απο τη βροχη που επεσε το βραδυ. Ελα ομως που δεν ήταν νερο αλλά πάγος! Οτι γυλιζει δεν ειναι χρυσος... αλλά πάγος. Που δεν φαινοταν. Παγος στα σκαλια, παγος στα χαλικια στην αυλη.... παγος παντου. Παγος ακομα και κατω απο λακουβα με νερο. Το να περπατησεις ήταν άθλος. Και φυσικα ολοι ειχαμε βγει εξω χωρις καρφια. Καλα εγω ετσι κι αλλιως δεν εχω, αλλα οι υπολοιποι? Το νοσοκομειο κατεγραψε ρεκορ ατυχηματων εκεινη την ημερα. Μεσα σε 5 ωρες 150 ατομα και μεχρι το τελος της ημερας 250 ατομα με κακωσεις, σπασιματα κλπ. Ακομα και τα αυτοκινητα με τα χειμερινα λαστιχα γλιστραγαν Τα χειμερινα ειναι για το χιονι. Για τον παγο θες λαστιχα με καρφια και στο Οσλο απαγορευονται. Επιτρεπονται μονο εαν πληρωσεις ενα ποσο την ημερα. (λαστιχα με καρφια χρησιμοποιουν μονο οσοι ζουν στη δυτικη Νορβηγια ή στα βουνα οπου ο παγος στους δρομους ειναι κατι το συνηθες). Στην πρωτευουσα απαγορευονται.

Εκεινη την ημερα λοιπον εφαγα και την πρωτη μου τουμπα στα 3 χρονια που ζω στη Νορβηγια. Ηταν αναποφευκτη μιας και το σημειο ήταν κατηφορικο και γυαλι. Δεν μπορεσα να κανω τιποτα για να την αποτρεψω παρα μονο να πεσω με χάρη και με στυλ. Η αγορα καρφιων ή παπουτσια με καρφια ειναι στο to do list. Θα υπαρξουν και χειροτερες μέρες ειδικα οταν πέσουν τα πρωτα χιονια. Τα ειδα τα χάλια περσι που ακομα και το να βγω εξω απο το σπιτι στην αυλη ηταν δυσκολο.

Ηταν καπως 'ετσι

10983339_10204891548022328_4839107804465

Για να κατεβω στον δρομο χρησιμοποιησα εκεινη τη λεπτη λωριδα χιονιου. Αλλα ελα που για να φτασω σε εκεινη τη λωριδα πηρα τον χρονο μου.... Φετος λοιπον και μετα την τουμπα στο ισωμα που εφαγα αποφασισα πως τέρμα το extreme sport - περπατημα για φετος. Φυσικα συνεχιζω να αντιδρω στην αγoρα πετάλου καρφιων που τα δενεις στα παπουτσια και οταν περπατας νιωθεις σαν άλογο. Ακους και τον χαρακτηριστικο ήχο. Μια χαρα πρακτικα ειναι αλλα εγω νιωθω σαν να ειμαι άλογο. Οι αλλοι το κανουν, όχι εγω. Δικη μου λόξα.

Σημερα το πρωι λοιπον πέτυχα μια προσφορα παπουτσια πεζοποριας με καρφια απο καρμπον απο κάτω. Μου ειχε πει για αυτα η Μερετε, τα αγορασε περσι. Και μου συνεστισε αν παρω να προσεξω τα καρφια να ειναι απο καρμπον γιατι αντεχουν περισσοτερο, τα αλλα "τρωγονται" με τη χρηση. Βεβαια πρεπει να θυμαμαι πως πρεπει να τα βγαλω πριν μπω στο σπιτι γιατι τα καρφια της εγδαραν το πλακακι. Πετυχα λοιπον μια προσφορα απο 150ευρω σε 50 ευρω!!! (Ουτε σπορτεξ δεν αγοραζεις σε αυτη την τιμη). Και επειδη κανω και πεζοποριες ειναι οτι πρεπει. Θα τα χρησιμοποιω και στην πολη και στο βουνο.

Η Νορβηγια μπορει να ειναι ακριβη σα χωρα αλλα σε τεχνικο εξοπλισμο εχει πολυ καλες τιμες. Και αμα πετυχεις και εκπτωσεις ή προσφορες?....εκει λεφτα να εχεις και αδιαζεις μαγαζι. Οταν κανουν 70% εκπτωση ειναι 70% εκπτωση. Εχω παρει τα σκι μου σε πολυ καλη τιμη (αυτο ήταν τζακποτ εκεινη την ημερα), δυο μπουφαν του σκι σε πολυ καλη τιμη, το δε δευτερο ήταν εντελως εξευτελιστικη τιμη της ταξεως των 25 ευρω!!! Και γενικα χαιρομαι παρα πολυ οταν κάνω έξυπνες αγορες :)

Μπαινει Δεκεμβριος σιγα σιγά και μοιριζει χιονι. Ανυπομονω να πεσουν οι πρωτες νιφάδες. Εκνευριζομαι που δεν πεφτουν ακομα. Θελω να κανω σκι. Βλεπω τα σκι μου τα χαιδευω τους μιλάω.... ονειρευομαι πως κανω σκι. Αντε βαρεθηκα πια να περιμενω. Ριξ' το να τελειωνουμε. Κοιταω τα προγνωστικα, και ειναι απογοητευση. Ποση υπομονη να κανω ακομη??? Μου τελειωνει....

Η απελπισμενη.

• Like 8

My Life In Oslo-Norway:

http://oslomylove.blogspot.gr

μπραβο αφροδιτη για τις κερδοφορες αγορες που κανεις εκει στα βορεια :respect:

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

sjusjøen ski trip 2015

Φετος ο χειμωνας δεν εχει ερθει ακομα. Η κατασταση δεν παλευεται. Δεκεμβριος μηνας και 12 βαθμους. Απιστευτο. Θυμαται που και που να ριξει τη θερμοκρασια στους -5 αλλα ασπρη νιφαδα δεν εχουμε δει. Μονο παγο. Μαλλον απο Γεναρη και αμα... Σκετη απογοητευση. Σημερα ειδα οτι χιονισε στην Παρνηθα κι εδω τιποτα!! Ελεος. (Μιλαω για το Οσλο).

Μου εχει ληψει το σκι. Σε απελπιστικη κατασταση. Την προηγουμενη εβδομαδα εψαχνα επιλογες μπας και κανω καμια εκδρομη πιο βορρια. Τζιφος. Δεν ειχαν βαλει λεωφορεια για τα χιονοδρομικα. Ενας φιλος μου μου προτεινε να παμε εδω στο Οσλο σε ενα μερος που εχουν ριξει τεχνιτο χιονι. Αλλα η διδρομη ηταν μονο 550 μετρα. Ειπαμε ειμαι απελπισμενη αλλα οχι και τοσο.... να παω να κανω πανω κατω σκι σε παγωμενο ψευτικο χιονι και μονο 550μ? Πανω κατω? Πφφφ.... δεν ψηθικα. Τη Τριτη λαμβανω ενα link απο μια φίλη μου πως ενας συλλογος χιονοδρομιας διοργανωνει εκδρομη με πουλμαν στη περιοχη sjusjøen στο Λιλλεχαμερ. Τα ματια μου γουρλωσαν. Δεν χρειαστηκε περισσοτερο να το σκεφτω, δηλωσα συμετοχη χωρις δευτερη σκεψη. Χωρις να σκεφτω αν θα παω μονη ή με παρεα. Απλα καπαρωσα τη θεση. Το πουλμαν φευγει στις 7:30 απο Οσλο και φτανει 10:00 στο βουνο και σκι μεχρι τις 14:00 που ειναι η επιστροφη. Μετα εμαθα πως θα ερχοταν και η τρελαμενη η φιλη μου. Διπλη χαρά. Δεν μπορουσα ουτε να συγκεντρωθω εκεινη την ημέρα. Μετραγα τις μερες και τις ωρες μεχρι το Σαββατο. Κερωσα τα πεδιλα μου, τα εβγαλα απο την αποθηκη. Απιστευτο μου φαινοταν. Θα εκανα σκι! Αραγε το θυμομουν?

Το Σαββατο ηρθε, πρωινο ξυπνημα απο τα ξημερωματα. Αν κι εδω ξημερωνει στις 9:00, οποτε το ξυπνημα στις 5:30 το λες στην αγρια νυχτα. Καφε, πρωινο, τελευταιες ετοιμασιες και εξω απο την πορτα. Πηρα το μετρο για να παω στον τοπο συναντησης. Στη σταση βγηκαν αλλα 5 ατομα με σκι στα χερια. Κι αλλοι χιονοτρελαμενοι. Βρηκα το πουλμαν και τη φιλη μου και ξεκινησαμε. Χαρα γελια. Θα καναμε σκι! Τι το πιο τελειο? Τις δυο ωρες της διαδρομης ουτε που τις καταλαβαμε. Ασε που μας ψιλοπηρε ο υπνος κανα μισαωρο. Ανοιξαμε τα ματια μας και αντικρισαμε το λευκο τοπιο. Δεν ειχε παρα πολυ χιονι αλλα ηταν αρκετο για τον σκοπο μας. Το feedback που ειχαμε ηταν πως εκει που θα παμε, στα πρωτα 500 μετρα θα ειχε παγο αλλα μετα το χιονι γινεται καλυτερο για χιονοδρομια. Οσοι θα κανανε κλασσικο σκι επρεπε να χρησιμοποιησουν iceklister. Eγω απο τη μια χαιρομουν που δεν εχω πια καμια σχεση με αυτη την ηλιθια κολλα, απο την αλλη δεν ηξερα πως θα ηταν τα πραμματα με το skate στον παγο. Wait and see...

Φτασαμε στον προορισμο και φορεσαμε τα σκι. Οπως το φανταζομουν ειχα ξεχασει να κανω σκειτ. Το ξεκινημα ηταν κατηφορικο οποτε απλα τσουλισα μεχρι κατω. Ευτυχως θυμομουν να σταματαω ή να κοβω ταχυτητα. Παλι καλα... Μετα βρηκαμε τον παγο... δεν γινεται να κανεις σκειτ στον παγο. Θες πεδιλα πατιναζ.... Τα βρηκα λιγο σκουρα... το ενα ποδι πηγαινε δεξια το αλλο αριστερα. Αντε υπομονη ελεγα, τα πρωτα 500 μετρα ειπανε... Οντως μετα βρηκαμε χιονακι. Αντε να δοκιμασω την τεχνικη, τη θυμαμαι? Η απαντηση ηταν οχι.... Οκ δεν την ξεχασα εντελως απλα θελει παλι δουλεια. Φτου και απο την αρχη. Παλι σαν τον Μιστερ Μπιν ήμουν, συν το οτι ημουν εντελως απροπονητη.... Πρωτο σκι της σεζον.... με πολλες παυσεις για να παρουμε ανασα. Τα ποδια ειχαν αρχισει ήδη να πονανε. Οι πατουσες μες στις μποτες υποφερανε.... το στοιχημα ηταν να μην αφησω τα κοκκαλακια μου εκει.

Υποτιθεται πως θα φταναμε σε ενα σαλε, αλλα ειδαμε πως απο ενα σημειο και μετα ηταν ανηφορικο μαζι με παγο. Δε γινεται λεμε. Στις 2 επρεπε να ημασταν στο πουλμαν και ήταν 12:00. Ειχαμε πολυ χρονο. ειπαμε να γυρισουμε πισω και να παμε σε ενα αλλο μονοπατι που ειχε να δουμε τι παιζει. Στη διαδρομη συναντησαμε τον οδηγο ο οποιος νομιζε πως γυριζουμε στο πουλμαν και ηταν ετοιμος να γυρισει να μας ανοιξει. Οχι, του ειπα κανε το σκι σου (τι ωραια δουλεια ε?). Εμεις θα παμε πρωτα για εξερευνηση και μετα θα γυρισουμε.

Το δευτερο μονοπατι ήταν πολυ καλυτερο. Επρεπε απο την αρχη εκει να ειχαμε παει, αλλα αμα δεν ξερεις τη περιοχη.... Το χιονι ποιοτικα καλυτερο. Ιχνος παγου. Ημασταν με το ρολοι στο χερι. Αυτο ειναι το κακο οταν πας εκδρομη κι εχεις περιορισμο χρονου. Εχεις και το αγχος για το αν θα γυρισεις πισω στην ωρα σου. Καποια στιγμη μου λεει η Τζεινι, παμε πισω; Της λεω ας παμε και λιγο παρακατω. Κι εκει που προχωρησαμε για καμια 500 μετρα, αρχιζει ο κατηφορος ο καλος. Κι εκει που ειχαμε μπει στον πειρασμο να τον κατεβουμε, τραβαμε ενα φρενο αποτομο και γυριζω και λεω στην Τζεινι μηπως τωρα ηρθε η ωρα να γυρισουμε πισω? ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ..... και ριχνουμε κατι γελια. Αν το ειχαμε κανει απο την αρχη θα τον κατεβαιναμε γιατι αυτο ειναι το πανηγυρι του σκι. Αλλα ημασταν ηδη κουρασμενες και ξεραμε πως μετα επρεπε να τον ανεβουμε ολο πισω συν τα χιλιομετρα που επρεπε να κανουμε για να φτασουμε στο πουλμαν (8 χλμ νομιζω πως ηταν απο κει που ημασταν για το πουλμαν). Σωστη επιλογη γιατι μετα απο καποιο σημειο τα ποδια μου δεν συνεργαζονταν. Δεν δεχοντουσαν καν εντολες. Βρε πηγαινε δεξια εσυ, τιποτα αυτο. Πηγαινε αριστερα εσυ τιποτα και το αλλο. Ζηλευα αυτους που ειχαν σκυλο και τους τραβαγε ο σκυλος.... αχ και να ειχα κι εγω ενα εκεινη την ωρα.... Μετα εφτασε και ο παγος... αλλο μαρτυριο απο κει.... τα τελευταια χιλιομετρα απλα εβγαλα τα σκι και τα περπατησα. Δεν γινοταν αλλο.... Και το χειροτερο; Το πουλμαν ειχε φυγει απο κει που μας αφησε για να βρει θεση να παρκαρει και επρεπε να περπατησουμε ακομα περισσοτερο.

Στο συνολο καναμε 20 χιλιομετρα!!! Πρωτο σκι της σεζον και απροπονητη.... και 20χλμ!!! Μπραβο μας! Εφτασα στο πουλμαν και σχεδον εκλαψα απο τον πονο.... εψαχνα να βρω σημειο του σωματος μου που να μην ποναει. Εβγαλα τις μποτες και ξεμουδιασαν τα ποδια μου. Μοιραστικαμε με τη Τζεινη οτι ειχαμε φερει μαζι μας για φαγητο και εκανα τη κινηση ματ να βρω αδεια θεση στο πουλμαν να ξαπλωσω. Δεν υπηρχε περιπτωση να αντεξω καθιστη. Ευτυχως βρηκα ξαπλωσα και κοιμηθηκα σε ολη τη διαδρομη. Ξυπνησα την ωρα που μπαιναμε στο Οσλο. Μεχρι και ονειρο ειδα. Για το αν ροχαλισα δεν ξερω, κανεις δεν παραπονεθηκε.
Ηταν μια παρα πολλη ομορφη πρωτη μερα σκι απο ολες τις πλευρες. Και ας μην ειχαμε το ιδανικο χιονι. Τωρα ξανα τον Ιανουαριο αν αποφασισει ποτε να χιονισει στο Οσλο.
Ραντεβου του χρονου.
20151212_113206.jpg

20151212_113211.jpg

20151212_120832.jpg

Tα δεξια πεδιλακια ειναι τα καλυτερα και ομορφοτερα.
20151212_121839.jpg

12316540_1720966914782468_51303709303632

Δε φαινομαι αλλα αυτη συμφωνα με τη φωτογραφο ειμαι εγω
12341074_1720967024782457_52832151567107

Αυτη 100% ειμαι εγω. Με αναγνωριζω απο το (χαλια) στυλ μου....χαχα
12341115_1720967151449111_68404140710001
Edited by afrodite
  • Like 7

My Life In Oslo-Norway:

Μαλλον στο οτι ξυπνησα πρωι πρωι και το ματι δεν εχει ανοιξει ακομα.... Στο Οσλο ηθελα να πω.... παω να το διορθωσω. χαχαχα

• Like 1

My Life In Oslo-Norway:

Μου τα λεγες εσυ κι εγω γελαγα. Τωρα τα λουζομαι. Απο φανατικη σνοουμπορντου, φανατικη σκιερ. Πλακα πλακα αν υπολογισουμε πως ειναι ο τριτος χειμωνας εδω, εχω κανει σνοουμπορντ μεχρι τωρα χμ 5-6 φορες ολες κι ολες. Και τωρα πηγα στο Λιλεχαμερ για σκι κι οχι για σνοουμπορτν στο hafjell (ενα απο τα μεγαλυτερα τους ΧΚ). Χαλασα.... ειμαι σιγουρη πως οταν κανω σνοουμπορντ θα ψαχνω τα μπατον μου.... δεν μου λειπει, εχω βρει άξιο αντικαταστατη.

Για αυτη την επιλογη βεβαια επαιξαν και οικονομικοι παραγοντες. Αν μου χαριζαν ετησια καρτα θα ελεγα άλλα.... επισης ενας αλλος παραγοντας που επαιξε ρολο ειναι το οτι το Τριβαν (το ΧΚ του Οσλο) δε λεει και πολλα πραμματα. Η μια πιστα που αξιζει πρεπει να παιξεις λοττο για να τη βρεις ανοιχτη. Και επειδη δυσκολευονται να την "πατησουν" με τα μηχανηματα λογο κλισης συν του οτι το ΧΚ ειναι ανοιχτο τις καθημερινες απο το πρωι μεχρι τι 10 το βραδυ ειναι συνεχεια σαλατα.... Οποτε η ετησια καρτα για μενα δεν αξιζει.... Δεν θα τα εδινα ετσι κι αλλιως.

My Life In Oslo-Norway:

Γιατρε ειμαι καλα?

Βρισκομαι στην Ελλαδα για τις γιορτες (μαξ 20 βαθμοι θερμοκρασια Δεκεμβριο μηνα) και καθε μερα ελέγχω τα προγνωστικα καιρου στο Οσλο για να δω ποτε θα χιονισει επιτέλους. Ευτυχως εχτες το Οσλο ειδε τις πρωτες νιφάδες (θα κανουν ασπρη Πρωτοχρονια), η θερμοκρασια διατηρειται σε καλα επιπδεδα υπο του μηδενός. Θα χιονισει κι αλλο (δεν ειναι skiable ακομα) και οταν επιστρεψω στο Οσλο απο οτι βλέπω θα μπουμε στην καταψυξη ( -9 βαθμοι κλπ κλπ). Ηδη νιωθω τα σκι μου κατω απο τι πατουσες μου. Ανυπομονω να τα waxαρω....

Βεβαια θα το δαγκωσω στη δουλεια και θα γκρινιάζω αλλά δεν μπορουμε να τα εχουμε όλα. Θα στρωσουμε επιδερμιδα και θα σκληραγωγηθουμε....χαχαχα

Παντως δεν ειμαι καλα.... το νιωθω.

Edited by afrodite
  • Like 4

My Life In Oslo-Norway:

Eπιτέλους ο χειμώνας έφτασε. Και οταν λεω χειμωνα εννοω το χιονι. Ειχα αρχισει να ανησυχω. Στα μισα του Ιανουαριου και ακομα νιφαδα της προκοπης δεν ειχαμε δει. Ενα μικρο πασπαλισμα να εκανε και μετα το ελιωνε. Ακομα κι οταν μουν Ελλαδα για Χριστουγεννα παρακολουθουσα τον καιρο στο Οσλο. Βρε θα χιονισει ή δε θα χιονίσει; Τιποτα...Δεκεμβρης μηνας και θετικες θερμοκρασιες. Αν ειναι δυνατον. Μετά την Πρωτοχρονια αλλαξε το σκηνικο... εριξε λιγο χιονι και πολικες θερμοκρασιες. Απο τους +20 βρεθηκα στους -20. Τεραστια διαφορα θερμοκρασιας, Κατευθειαν στην καταψυξη. Αλλα χιονι γιοκ. Μας παγωνεις που μας παγωνεις ριξε κατι βρε αδερφε. Και ξαφνικα την προηγουμενη εβδομαδα (8 Ιανουαριου) βλεπω ανακοινωση στα μετερεωλογικα προσοχη μεσα στο Σαββατοκυριακο προβλεπεται σφοδρη χιονοπτωση εως 50 εκατοστων σε διαστημα 2 ημερων που θα πονοκεφαλιασει τους οδηγους και θα χαροποιησει τους σκιερ. Λεω το Yr (η δικια μας ΕΜΜΥ) μας δουλευει και παιζει με τον πονο μας. Και ομως επεσε μεσα... Τοση χιονοπτωση δεν ειχα ξαναδει. Αν δεν το εριχνε ταυτοχρονα με αερα θα μας ειχε θαψει στη κυριολεξια. ηδη την εξωπορτα με δυσκολια την ανοιξα. Τα σκαλια εψαχνα να τα βρω,,,, η γατα μου εριξε εμπαργκο. "Δεν βγαινω έξω που να χτυπιεσαι"....και με το δικιο της θα θαυοταν στο μισο μετρο που ειχα εξω απο το παραθυρο (αναγκαστικα να της το καθαρισω για να βγαινει εξω μπας και γλιτωσω το καθαρισμα της τουαλετας της. ). Πολυ χιονι.... (επιτελους).

Οσον αφορα τις πολικες θερμοκρασιες. Δεν μας εχει χαριστει καθολου. Απο τις αρχες Ιανουαριου μεχρι τωρα το θερμομετρο πάνω απο -9 δεν εχει πάει. Εχει γραψει -15, -18, -20. Το -20 ευτυχως δεν το εχει ξεπερασει ακομα. Μονο οταν χιονιζε ήταν γυρω στους -5. Μετα παλι στην καταψυξη. Τα νουμερα ειναι τρελά αλλά οχι τραγικά. Δεν μπορω να πω οτι εχω παγωσει. Μονο οταν πρεπει να βγαλω τα γαντια. Εκει παγωνεις στο δευτερολεπτο. Πως αντιμετωπιζεις το κρυο; Οι Νορβηγοι λενε "det er ikke dårlig vær, men dårlig klær" Που σημαίνει, δεν υπάρχει κακος καιρός αλλα κακος ρουχισμος. Ντυνομαι λοιπον σαν κρεμμυδι. Φοραω ενα ισοθερμικο (πανω κατω), ενα μαλλινο λεπτο layer, ενα φλις και το τζακετ. Τα μαλλινα ρουχα λειτουργουν πολυ καλυτερα στο κρυο απο τα φλις. Αλλα αν δεν εχεις μπορεις και με φλις. Επισης φοραω σκουφο, γαντια και μπουφ.

Τωρα για το σκι; Με το που επεσε η πρωτη σοβαρη νιφαδα βρεθηκα στο βουνο. Δηλωσα σε ολους τους μη σκιερ φιλους μου οτι τα ΣΚ με ξεχνανε. I will be out for ski. Δεν μπορω να πω οτι μεχρι σημερα εχω κανει ενα σοβαρο σκι, με πολλα χιλιομετρα και τελειες συνθηκες, αλλα που θα παει θα μου κατσει καποια στιγμη ο σωστος συνδιασμος που θα γουσταρω. Τι θελω να πω;

Τη πρωτη μερα οκ, ηταν καλα. Πηγα μια μικρη βολτα (12 χιλιομετρων) ετσι αναγνωριστηκη να δω ποσο χιονι εχει. Εκεινη τη μερα δεν ειχε ριξει τα κερατα του. Μαλιστα η Μερετε μου ελεγε μη μπας, δεν εχει πολυ χιονι. Τελικα αυτο που ειχε ηταν αρκετο. Την επομενη μερα που εριχνε τα κερατα του εκανα το λαθος να παρω τα σκειτ. Μεγαλη ταλαιπωρια σε αφρατο πουδροχιονι τα σκειτ. Μετα απο αυτο εβγαλα το συμπερασμα οτι οταν εχει χιονοπτωση θα κανω κλασσικο στυλ. Το επομενο ΣΚ, το Σαββατο ειχα να κανω ιδιαιτερα μαθηματα σκι σε αρχαρια. Πηρα τα κλασσικα πεδιλα αλλα με λαθος παπουτσια (για σκειτ) με αποτελεσμα να βγαλω φουσκαλες και στα δυο ποδια. Χιλιομετρα δεν βγηκαν, ετσι καναμε λιγο για να μαθει η κοπελα. Την επομενη μερα εκανα τα πολλα χιλιομετρα αλλα με απιστευτη ταλαιπωρια. Αυτοι που στρωνουν τις διαδρομες εμας τους σκειταδες μας εχουν γραμμενους μη πω που. Εφτιαχναν μονο τα τρακς και στη μεση ουτε που παταγανε για εμας. Το αφηνανε αφρατο. Ή οταν εφτιαχναν τα τρακς τα εκαναν τοσο στενα που δεν μπορουσαμε να σκειταρουμε στη μεση. Το τι βρισιδι εριξα δε λεγεται. Εκανα γυρω στα 10 χιλιομετρα κλασσικο στυλ με τα σκειτ πεδιλα. Και επειδη δεν μπορεις να κανεις κλασσικο σκι με σκειτ πεδιλα (ειναι σχεδον αδυνατο), αναγκαστικα να βαλω κερι μπας και εχω λιγο γκριπ. Μιλαμε πολυ ξεφτυλα. Αν το ακουσουν αυτο οι σκειταδες θα με κρεμασουν εξω απο το παλατι αναποδα για παραδειγματισμο. Και το πιο εξεφτελιστικο απο ολα ήταν οταν ειδα τι κατεγραψε το sport tracker. Average speed 5,3 αποσταση 18 χιλιομετρα. Ντροπιαστικο θα ελεγα μιας και αυτη τη διαδρομη την εκανα περσι με 9.3. Να παω να κρυφτω.

Συμπερασμα μετα απο αυτο; Θα κανω κλασσικο τυλ απο εδω και μπρος. Τα σκειτ θα τα βγαλω οταν ερθει η εποχη του κλιστερ. Ή αν μια μερα μου τη βαρεσει και παω μονη μου και κανω μονο σε διαδρομες που ξερω πως εχουν πατηθει και ειναι για σκειτ.

Αλλα περα απο τη γκρινια, αυτο που απολλαμβανεις με το σπορ ειναι η μαγεια της φυσης. Αυτο το τοπιο που βλεπεις με το ασπρο αφρατο χαλί σε αφήνει άφωνο. Καθε μερα και διαφορετικο χρώμα. Κάθε μερα και διαφορετικη. Αυτα που βλεπουν τα ματια μου ο φακος της φωτογραφικης δεν τα πιάνει.

Μερικες φωτογραφιες

IMG_9612.JPG

IMG_9614.JPG

20160112_150145.jpg

20160119_142719.jpg

20160119_144026.jpg

20160119_144043.jpg

20160119_150304.jpg

Edited by afrodite
  • Like 8

My Life In Oslo-Norway:

Εχτες δοκιμασα τα καινουρια μου πεδιλα. Τα βρηκα φυσικα σε τρελη προσφορα. 50% μειον επειδη ειχαν απανω δεστρες. Καποιος αλλαξε γνωμη φαινεται και πολυ χαιρομαι για αυτο. Και ο μαγαζατωρας επειδη ειναι σωστος στη δουλεια του επειδη ψωνιζω συχνα μου εκοψε κι αλλο λιγο απο την τιμη, χωρις να του το ζητησω και χωρις να μου το πει. Το πρωι που τα ειδα ενας υπαλληλος του μου εδωσε αλλη τιμη, και το απογευμα που πηγα να τα παρω το αφεντικο μου εκανε το σκοντο. Παιζει και να ειχε κανει λαθος ο νεαρος αλλα δεν νομιζω. Παντα μου κανει καλυτερες τιμες το αφεντικο. Το εχω τσεκαρει.

Η μαρκα ειναι Fischer wax move, ειναι απο τις καλυτερες μαρκες και ακριβοτερες. Κονταροχτυπιεται με τη Madhus, αλλα πολλοι λενε πως τα fischer ειναι τα καλυτερα. Το χαρακτηριστικο του πεδιλου που πηρα ειναι το sidecut το οποιο ουτε καν ξερω τι ειναι και τι προσφερει αλλα μαλλον ειναι καλυτερο στη χρηση, πιο ευκολο ισως; Δεν ξερω. Αυτα τα αφηνω στους αλλους. Σημασια εχει πως το βλεπω εγω στα ποδια μου. Φυσικα καμια σχεση με τα προηγουμενα που ειχα. Στην κατηφορα πανε σαν τραινο.... νιωθω πολυ ασφαλεια σε σχεση με πριν. Ειναι και πολυ πιο γρηγορα.

Κι εχτες εγινε κατι που θα γελασετε. Συνηθως, τι συνηθως παντα, οταν κανω σκι πηγαινω ευθεια και σταματαω με V. Δεν μπορεις να κανεις και κατι περισσοτερο στα στενα δρομακια. Αντε αν στριβει ο δρομος κοιταω να στριψω κι εγω μαζι μη βρεθω σε καμια λιμνη ή κανα χαντακι/γκρεμο. (μεταξυ μας, εχω βρεθει σε χαντακι.... απο λαθος υπολογισμο). Εχτες λοιπον απο εκει που θα κατεβαιναμε εμοιαζε με πιστα χιονοδρομικη. Άπλα.... Κι ετσι πως κατεβαινα πως μου ηρθε και αρχισα να κανω στροφες σκιερικες. Καλα ε? Εχω ταλεντο.... Εγω η σνοουμπορντου ετσριβα με σκι.Μπατον και στροφη. Μπατον και στροφη. Που εισαι σνοουκλαμπ να με δεις ελεγα. Δεν ξερω πως μου βγηκε... Εντελως αφθορμητα λες και εκανα σκι (απο το αλλο) κι εχτες.

Για να πω και τη μαυρη μου αληθεια στα νιατα μου απο σκι ξεκινησα (τοτε δεν υπηρχε το σανιδι). Ειχα παει 5 μερες στην Brasov και ειπα δεν δοκιμαζω σκι; Χωρις δασκαλο χωρις τιποτα. εβλεπα τι κανανε οι αλλοι κι εκανα τα ιδια. Και οταν επερνα το πιατακι κρυφακουγα τι λεγανε οι δασκαλοι στους μαθητες και εκανα τα ιδια. Εγω δεν θελω και πολυ στο να μαθω κατι. Τα πιανω αμεσως τα γραμματα. Αλλα μεχρι εκει ηταν η εμπειρια μου στο σκι. Μια μιρκη πλαγια με ελαφρια κλιση. Η επομενη εξορμιση στο βουνο καμια -αρια χρονια αργότερα ηταν να μαθω σνοουμπορντ οπου και κολλησα..... καλα σε αυτο απο την πρωτη μερα κατεβαινα Δηιανειρα. Και τωρα στα γεραματα εμαθα σκι αντοχης κλασσικο και σκειτ μαζι... Τωρα επαθα χειροτερο κολλημα. Τοσο κολλημα που δεν μου λειπει το σνοουμπορντ. Να εχει πουδρομερες κι εγω να σκεφτομαι κλασσικο πεδιλο ή σκειτ; Το να παω να φαω πουδρες με το σνοουμπορντ ουτε που μου περασε απο το μυαλο.

Οτι να 'ναι.

Edited by afrodite
  • Like 5

My Life In Oslo-Norway:

Ειναι τρελοι, ειναι τρελοι αυτοι οι Γαλλοι. Η ταχυτητα με την οποια πανε σου προκαλλει ταχυπαλμια

http://www.lequipe.fr/Medias/Actualites/Quand-l-equipe-de-france-de-biathlon-s-essaye-a-la-descente/626422

• Like 3

My Life In Oslo-Norway:

Ο χειροτερος χειμωνας ever. Καθε χρονο και χειροτερος ειναι. Στο τελος δεν θα χιονιζει καν....Καλα λεω πως βρισκομαι στο τροπικο Οσλο.

Ο Δεκεμβρης αχιονος. Τη μοναδικη σημαντικη χιονοπτωση που εκανε ήταν γυρω στις 10 Ιανουαριου (αν θυμαμαι καλα). Τοτε που μας χαρισε 50 εκ χιονι. Μονο αυτο. Μας κρατησε σχεδον μηνα στην καταψυξη (απο -15 βαθμους εως και -22) αλλα καναμε καλο σκι. Βεβαια φαινοταν πως το βουνο ηθελε κι αλλο χιονι γιατι ειχε κομματια με πετρες (τσακισα τα πεδιλακια μου κλαψ κλαψ) αλλα το χιονι ποτε δεν ηρθε. Ξαφνικα τελος Ιανουαριου και αρχες Φλεβαρη ΒΡΟΧΕΣ και θετικες Τ.Για 3 εβδομαδες. Αν ειναι δυνατον. Κλαμμα....Το χιονι στην πολη εγινε πάγος και στο τελος εξαφανηστικε και το στοιχημα ήταν τι θα γινει στο βουνο. Που δυστυχως κι εκει εφαγε βροχη αντι για χιονι. (ενταξη δεν ειναι και κανα τρομερο υψομετρο). Το πρωτο ΣΚ τη βροχης πηγα να δω πως θα ειναι. Φυσικα πηρα τα σκειτ για να μη σπαζοκεφαλιαζω με χρωματα στα κερια ή κλιστερ. Εκανα το ρεκορ μικροτερης αποστασης εβερ.... ζητημα να πηγα 500 μετρα και γυρισα. Σκληρο σαν πετρα εως και κομματια παγου, κινδυνος να φας τα μουτρα σου (το λιγοτερο). Τα πεδιλα μας δεν εχουν μεταλικες ακμες.... ενας μπροστα στα ματια μου εξφενδονιστηκε στον αερα. Ευτυχως δεν χτυπησε. Τη δευτερη μερα ξαναπηγα γιατι ακουσαμε πως το βραδυ θα περναγε το μηχανημα να ξησει το χιονι και θα ηταν καπως καλυτερα. Πηγα.. οκ υπηρχε μια αχνη πουδρα απο πανω απο το σκληρο χιονι... οχι οτι ήταν ευχαριστο το σκι. Καταφερα να κανω 2,5 χλμ και γυρισα πισω ξενερομενη.... Και μονο που σκεφτομουν πως την προηγουμενη εβδομαδα ειχα κανει το καλυτερο σκι της χρονιας, σε αφρατο μπολικο χιονι....Και τωρα να το βλέπω έτσι... Ποναει η καρδια μου.

Περασε αλλη μια εβδομαδα βροχης και θετικων θερμοκρασιων κι ερχεται το ΣΚ... Με συμβουλεψε ενας γκουρου φιλος να παω στο βουνο με τα σκειτ, εχουν πατησει τις διαδρομες θα ειναι καλα. Εν το μεταξυ εκεινο το ΣΚ ειχε αγωνες και θα γινοταν χαμος απο κοσμο θεατες και αγωνιζομενους. Με ειδε η Μερετε και μου λεει πως ισως να εχουν κλεισει τις διαδρομες για τους αγωνιζομενους. Της λεω θα παω και το πολυ πολυ να παω απο αλλη διαδρομη. Θα το ρισκαρω. Το μονο κακο ήταν οτι στο μετρο ειμασταν κολλημενοι ολοι ο ενας πανω στον αλλον σαν σαρδελες. Σε σημειο που να θελω να κανω εμετο . Ηταν μαρτυρικη η ανοδος στο βουνο. Με το που βγηκα εξω πηρα βαθιες αναπνοες να στανιαρω. Και φυσικα κανεις τους δεν ηρθε εκει που πηγα εγω.... Αυτοι δεξια, εγω αριστερα. Ολο το βουνο αδειο. Ζητημα να ειδα 10 ανθρωπους σε ολη τη διαδρομη και οσους ειδα γυριζανε.... Ημουν μονη στο δασος και το καταδιασκεδαζα. Ετσι ετσι να γινονται αγωνες να πηγαινουν ολοι να τους βλεπουν με τα σημαιακια τους και τις κουδουνες τους και να μου αφηνουν εμενα το βουνο για την παρτη μου. Αν η ποιοτητα του χιονιου ηταν καλυτερη θα ήταν super day!!! Το χιονι ηταν σουπε... αλλα μπορουσα εστω να κανω σκειτ. Ηταν πιο κουραστικο βεβαια. Στη καθοδο απο ενα σημειο και μετα εκανα πατιναζ στον παγο :(. Πανε οι μερες που εκανα σκι μεχρι το σπιτι μου. Αχ βαχ....

Η επομενη μερα ομιχλη και πολλη βροχη!!! Οι αγωνες ακυρωθηκαν γιατι οι θεατες ουτε τους αγωνιζομενους δεν εβλεπαν. Με τοση βροχη ουτε καν που ανεβηκα. Ηταν που ηταν λιγο τωρα θα το αποτελειωσει. Επρεπε να το παρω αποφαση πως η χιονοδρομικη περιοδος ελειξε συντομα και αδοξα. Μες στη βδομαδα σκεφτομουν να ξεσκονισω το ποδηλατο ή να δωσω αλλη μια ευκαιρια στα rulleski που οπως τα πηρα έτσι μπηκαν στο ραφι. Πρεπει να μαθω να φρεναρω οποσδηποτε. Πρεπει να ξεπερασω τον φοβο μου με αυτα. Αλλα ο γκουρου φιλος μου με συμβουλεψε εχτες να παω σε ενα secret spot. Στιβος 1,5 χλμ με τεχνιτο χιονι που μολις το εριξαν. Θα παω να κανω γυρω γυρω ολοι.... so desperate!!! Aλλα ειναι μια ευκαιρια να κανω ασκησουλες για να βελτιωσω την τεχνικη μου η οποια εχει μενει πολυ πισω. Απο το κακο στο χειροτερο παει... Καμια σχεση με περσι. Καλες οι βολτουλες στο δασος και οι φωτογραφιες αλλα ξεχνας το ποιο σημαντικο. Την τεχνικη. Και αν ευχαριστηθω στον στιβο με το τεχνιτο χιονι, ισως ειναι μια μικρη παραταση της χιονοδρομικης περιοδου.

Θα ξαναγκρινιαξω. Περσι εκανα σκι μεχρι 15 Απριλιου Με εβλεπαν ολοι με τα σκι και σταυροκοπιοντουσαν (τροπος του λεγειν μιας και οι περισσοτεροι ειναι αθρησκοι). Και φετος 13 Φεβρουαριου και παρακαλαμε για νιφαδα. Σκι σε τεχνικο χιονι. ΕΛΕΟΣ!!!!!!! Φερτε το χιονι πισωωωωωωω.

• Like 6

My Life In Oslo-Norway:

Mια φίλη μου με ειδε να φιλάω τα πέδιλα μετα το τέλος της βολτας μας και με ρωτησε γιατι το κανω. Ενα χαμογελο σχηματηστικε στο πρόσωπο μου και της απάντησα.

Γιατι τα ευχαριστώ για τις υπέροχες στιγμες που μου χαρίζουν. Για τα μαγευτηκά τοπια και τις μοναδικές εμεπιρίες που μου χαρίζουν. Και το κυριότερο; Γιατι πέρσι με βγάλανε απο μια πολύ δυσκολη κατάσταση της ζωής μου. Ήμουν στα πρόθυρα της κατάθλιψης... Δεν ξέρω αν είχα βαρέσει κέντρο ή αν ήμουν στην περιφέρια... αν ειχα φτάσει στον πάτο ή αν ήμουν στο χείλος.. Ξέρω μονο πως πήρα χαμπάρι πως κατα εκεί οδεύω (αν δεν είχα ήδη πέσει μέσα) και το "έσωσα". Μολις ειχα παραιτηθει απο μια δουλεια γιατί η γυναίκα ήταν εντελώς σάικο (αν ήμουν γιατρος θα της εκανα εισαγωγη στο φρενοκομείο). Η γυναίκα στην κυριολεξία μου εβγαλε την ψυχή. Και τα πηρα στην κρανα κι εκανα για εναμιση μηνα σκι (τοτε που μαθαινα στην τεχνικη skate). Καθε μερα.... και την ειχα καταβρει. Μη σας πω πως στο τέλος ηταν και η καλυτερη περίοδος της ζωής μου. Οξύμωρο ε;; Και κάθε μερα που κατέβαινα απο το βουνο χάιδευα τα πεδιλάκια μου και τα φίλαγα. Τα ευχαριστούσα για το καλό που μου κάνανε. Το συζήτησα με μια φίλη μου που ασχολειται με τεχνικες διαλογισμου και μου εξηγησε πως αυτο που στην ουσια εκανα ήταν meditation. Το μυαλο μου ήταν προσκολημένο σε εναν στόχο και ειχα απενεργοποιήσει όλες τις σκέψεις και τους προβληματισμους. Δεν σκεφτόμουν απολύτος τίποτα. Ουτε οτι δεν εχω δουλεια, ουτε το που και ποτε θα βρω δουλειά, ουτε το τι θα γίνει από εδω και πέρα.... τιποτα. Μονο το που θα πάω με τα σκι και ποση απόσταση θα διανείσω. Τιποτα δεν με άγκιζε....

Και από τότε μου εγινε συνήθεια. Τα χαιδευω τα φιλάω και τα ευχαριστω. Για ολα αυτα που μου προσφέρουν. Για ολες τις εικόνες και τα μαγευτηκα τοπία που συναντω. Και μπορει σε αυτες τις περιοχές να εχω πάει πολλες φορές αλλά καθε φορα η εικόνα του τοπίου ειναι διαφορετική. Αλλες φορες έχει ήλιο, αλλες συννεφιά, αλλες πολύ χίονι άλλοτε έχει λίγο χιόνι. Καμια μέρα δεν είναι ίδια.

Μερικά απο αυτα που εχω δει φέτος.

post-6100-0-30641500-1456156307_thumb.jpg

post-6100-0-83724200-1456156349_thumb.jpg

post-6100-0-96964200-1456156654_thumb.jpg

post-6100-0-52152900-1456156674_thumb.jpg

post-6100-0-05017800-1456156695_thumb.jpg

post-6100-0-28759700-1456156713_thumb.jpg

post-6100-0-96176400-1456156882_thumb.jpg

post-6100-0-20116800-1456156769_thumb.jpg

post-6100-0-16060400-1456156812_thumb.jpg

post-6100-0-04791000-1456156833_thumb.jpg

post-6100-0-72745200-1456156856_thumb.jpg

post-6100-0-90420900-1456156898_thumb.jpg

post-6100-0-06742100-1456157197_thumb.jpg

post-6100-0-28116400-1456157197_thumb.jpg

post-6100-0-53056100-1456157197_thumb.jpg

post-6100-0-75106200-1456157198_thumb.jpg

post-6100-0-00039900-1456157199_thumb.jpg

Edited by afrodite
  • Like 3

My Life In Oslo-Norway:

οι φωτος απο αυριο. ...

οι φωτος μπηκαν τα καταφερα (καπως)

οκ μπηκαν δυο φορες χωρις να το εχω επιλεξει.... I give up....

post-6100-0-30641500-1456156307_thumb.jpg

post-6100-0-83724200-1456156349_thumb.jpg

post-6100-0-96964200-1456156654_thumb.jpg

post-6100-0-52152900-1456156674_thumb.jpg

post-6100-0-05017800-1456156695_thumb.jpg

post-6100-0-28759700-1456156713_thumb.jpg

post-6100-0-20116800-1456156769_thumb.jpg

post-6100-0-16060400-1456156812_thumb.jpg

post-6100-0-04791000-1456156833_thumb.jpg

post-6100-0-72745200-1456156856_thumb.jpg

post-6100-0-96176400-1456156882_thumb.jpg

post-6100-0-90420900-1456156898_thumb.jpg

post-6100-0-06742100-1456157197_thumb.jpg

post-6100-0-28116400-1456157197_thumb.jpg

post-6100-0-53056100-1456157197_thumb.jpg

post-6100-0-75106200-1456157198_thumb.jpg

post-6100-0-00039900-1456157199_thumb.jpg

Edited by afrodite
  • Like 1

My Life In Oslo-Norway:

Πριν 3 χρονια (και βαλε) ήμουν φανατικη σνοουμπορντου. Φανατικη με την εννοια πως προτιμουσα το σανιδι αντι τα σκι (δεν ειχα τιποτα εναντιων των σκιερ οπως εχουν οι σκιερ με τους σανιδαδες :) ). Οταν εφυγα απο την Ελλαδα ειχα μια βαλιτσα με χειμωνιατικα μαζι μου, το σνοουμπορντ και τη γάτα μου.

Πριν φυγω λοιπον ειχα εναν διαλογο με τον ΜακηΜ περι cross country ski. Μου ελεγε να το δοκιμασω οποσδηποτε και πως οταν το μαθω θα κρεμασω τη σανιδα μου στον τοιχο. Εγω γέλαγα. Ναι σιγα έλεγα... :) Ακουμε και θα με θυμηθεις μου έλεγε. Οταν οι φίλοι σου θα πηγαίνουν βολτα στο δάσος να δω τι θα κανεις.... θα πας για σανιδι ή στο δάσος; Τι θα διαλεξεις; Εγω του έλεγα σανιδι φυσικα, θα χασω τις πουδρες; Χαχα (εδω γελαμε γιατι υπαρχει το ρητο ποτέ μη λες ποτέ)

Δεν ειμαι αρνητικος άνθρωπος... παντα μου αρεσει να δοκιμαζω καινουρια πράμματα. Και ποτε δεν "κοροιδεύω" κάτι πρωτου το δοκιμασω. Εχω φιλους που μου λένε "αυτη τη βλακεια που κανεις... (στο cross country ski αναφερονται). Οχι ρε φίλε, το δοκιμασες και το θεωρεις βλακεια; Πως το κρινεις έτσι; Δοκιμασε πρωτα δες αν σου αρεσει και μετα πες αν ειναι βλακεια ή οχι.

Τεσπα στο θέμα μας.

Ειχα στο πισω μέρος του μυαλου μου να δοκιμάσω τα μαραφετια ετσι να δω πως ειναι. Αλλωστε βρισκομαι στη χώρα που γεννηθηκε το σκι αντοχης. Βρηκα και δανεικα πέδιλα απο τη Μερετε (καθε Νορβηγος εχει απο ενα αχριστο ζευγαρι σκι στην αποθήκη του) μονο μποτες αγορασα μιας και το ποδι μου ειναι για 38 νουμερο ενω της Μερετες 41 (πλατυποδα την κοροιδευω).

Και αυτό ήταν. Οχι μονο απέκτησα ένα ζευγάρι σκι αλλά δύο. Ενα για κάθε τεχνική. Η ιστορια απέδειξε πως ο ΜακηςΜ είχε τεράστιο δίκιο (ειμαι σιγουρη πως οταν διαβασει το θρεντ θα πει στα έλεγα εγω, δε στα έλεγα;). Το σανίδι έχει κρεμαστει στον τοίχο. Στα 3 χρονια που ειμαι εδω (τον Απριλιο τα κλείνω) ζητημα να εχω κανει σνοουμπορντ 6-7 φορες και αυτα πέρσι και προπερσι. Φετος δεν εχω κάνει καθόλου. Ειχε τέλειες πουδρομέρες κι εγω κατέληξα στο συμπέρσμα πως οταν θα έχει φρεσκια χιονοπτωση θα κάνω κλασσικο σκι, τα σκειτ δεν παίζουν. Το σνοουμπορντ ουτε καν που περναει απο το μυαλό μου.... Τοσο καλά.

Ειναι άλλη φάση. Πως να το εξηγησω. Δοκιμαζεις τα ορια σου. Τα ποδια σου ειναι το λιφτ. Και το τοπίο.... Αυτο το τοπιο που βλέπεις. Δεν περιγράφεται. Μπορει να εχεις παει σε αυτο το μέρος δεκάδες φορές, αλλά κάθε φορά είναι διαφορετικο. Καμια στιγμη δεν είναι ίδια. Ακομα και μερες που δεν εχω όρεξη, υπάρχουν και αυτές, (που να βγαινω τωρα, βαριεμαι κλπ κλπ) ντυνομαι και βγαινω με το ζορι γιατι ξέρω πως οταν φορεσω τα πεδιλα στα ποδια μου η ορεξη θα έρθει απο μόνη της. Και οταν τελειωσω τη διαδρομη θα λέω, καλα εκανα και πηγα για σκι τελικα. Και θα φιλισω τα πεδιλακια μου εννοειται....:P

Πραγματικα πρεπει να το δοκιμάσετε.

post-6100-0-04500200-1456647960_thumb.jpg

Αυτη η φωτογραφία έχει μεγάλη σημασία. Βλέπετε εμενα να κερωνω το πέδιλο της Νορβηγιδιας φίλης μου, και η Νορβηγιδα να γέλαει με το γεγονος πως ενω ειναι Νορβηγίδα και υποτιθεται πως εχει γεννηθει με τα πεδιλα στα ποδια της, ειναι εντελώς άσχετη με το σκι και τα κερωματα του. Μάλιστα η βόλτα ξεκίνησε με τη φράση " Και ναι δυο Νορβηγίδες (υπηρχε και αλλη στην παρεα) που δεν ξέρουν σκι , ακολουθουνε την Ελληνιδα στο δάσος με σκι". Γελαγαμε για μιση ωρα ισως και παραπανω.

• Like 9

My Life In Oslo-Norway:

giati με φρεσκο χιονακι δεν κανεις skating??? εγω να σου πω το προτιμω απο το σκληρο πατημενο

Snow is on my D.N.A.

Αν δεν το εχουν πατησει ειναι πολυ δυσκολο. Κανεις αλλα σου βγαινει η γλωσσα :)

My Life In Oslo-Norway:

ναι...αλλα φρεναρεις πιο ευκολα αν σε παρει η κατηφορα :innocent:

Snow is on my D.N.A.

Πριν 2 εβδομαδες εκανα την τελευταία ισως βόλτα στο εξοχικο της σπιτονοικοκυράς μου. Θέλει να το πουλήσει και να φτιάξει ενα άλλο σε ενα οικοπεδο που εχει στην ιδια περιοχη. Το σκεφτεται 3 χρονια να το κανει και μάλλον τωρα ήρθε ο καιρος. Μου εχει εξηγησει τα προβληματα που εχει αυτη η hytta και πραγματικα δεν αξιζει να επενδυσει λεφτα για να την επισκευασει. Το σοβαροτερο λαθος που εχει ειναι του προσανατολισμου. Οταν την εφτιαξε ο πατερας της το εκανε λαθος. Ουτε η ιδια ξερει τι σκεφτόταν ο πατερας της οταν την εφτιαξε. Και φυσικα αυτο δεν διορθωνεται. Δεν μπορεις να γυρισεις το χτισμα απο την αλλη.... και το προβλημα δεν ειναι πως δεν εχει "ωραια θέα, αλλα η μη σωστη εκμεταλευση του ήλιου. Και πολλα αλλα....

Ετσι λοιπον η επισκεψη στη hytta αυτη τη φορα δεν ηταν για αναψυχή αλλα για δουλειά. Διαφορα μερεμετια, συγυρισμα και φωτογραφιση ετσι ωστε να μπει σε αγγελια. Ισως αν βρισκαμε καιρο να καναμε μια βολτα (που δεν βριηκαμε). Ηρθε και ο ξυλουργός μαζι μας να φτιαξει κατι πορτες που ειχαν χαλασει και διαφορα αλλα τεχνικά θέματα. Το καλο ειναι πως θα οδηγουσε κι ολας και αυτο το αγχος εφυγε απο πανω μου. Γιατι αγχος; Γιατι το βουνο εχει χιονια και παγο αυτη την εποχη και δεν εχω εμπειρια σε τετοιου ειδους οδήγηση. Και θα ηταν και βραδυ συν της αλλης.... Μαλιστα καταφερε και επικοινωνησε με αυτον που καθαριζει τους δρομους απο τα χιονια και μας ειπε οτι περιμενουν 15 εκατοστα φρεσκο χιονι και δεν εχει καθαρισει το προηγουμενο χιονι και να προσεχουμε καθως οδηγουμε. Σοκ.... αγψωθηκαμε λιγο, επρεπε να προλαβουμε την κακοκαιρια. (Απριλιο μηνα και ενω τα χιονια στο Οσλο εχουν εξαφανηστει). Ευτυχως δεν οδηγουσα εγω.... αλλος θα ιδρωνε.
Φτασαμε στο χωριο και ψωνισαμε τα απαραιτητα για το βουνο. Ειχε ηδη νυχτωσει αλλα ολα ησυχα φαινοντουσαν. Καθως αρχισε η αναβαση αναρωτιομασταν που ειναι τα χιονια που μας ελεγε ο τυπος. 15 εκατοστα φρεσκο χιονι.... Αρχισα να κοροιδευω τη Μερετε και της ελεγα μαλλον ο υπαλληλος μετακομισε στο Τρομσο και για αλλο βουνο σου ελεγε. Αλλα ο τυπος δεν εκανε λαθος. Απλα εμεις ημασταν τυχεροι που φτασαμε στο βουνο την ωρα που ξεκινησε το πανηγυρι. Πραγματικα... ειχαμε τυχη βουνο που λενε... Φτασαμε στη hytta γυρω στις 23.00 και χιονιζε. Ξεφορτωσαμε το αμαξι αλλα δεν υπηρχε "δρομος" για να πας στη hytta. Επρεπε να τον φτιαξουμε εμεις... Πηγα να περπατησω και χωθηκα μεχρι τη μεση στο χιονι. Με τραβηξανε γινα να βγω απο τον λακο. Ειχε σιγουρα 2 μετρα χιονι. Ο μονος τροπος για να περπατησεις ηταν με snowblades (χιονορακετες) ή σκι. Σκι δεν ειχαμε (κακως) και ειχαμε μονο 2 ζευγαρια χιονορακετες (ημασταν 3). Μου κανει ο ξυλουργος, φοβασαι το σκοταδι; Μπα... οχι του λεω... Οκ μεινε εδω και θα ερθει η Μερετε με το αλλο ζευγαρι μετα. Ειχα και ενα μικρο φακουδακι μαζι απο αυτα που τα εχεις για να βρισκεις πχ την κλειδαρια του αυτοκινητου τη νυχτα. Ετσι για να ξεγελαω το σκοταδι. Ειχα μεινει μονη, εγω η νυχτα τα αστερια και το χιονι. Ψυχη.... μηπως να ελεγα πως φοβαμαι το σκοταδι; Περπαταγα πανω κατω για να περασει η ωρα και να ζεσταθω. Αρκουδες και λυκοι υπαρχουν αραγε στη περιοχη; Μου ηρθε και κατουρημα... σιγα μωρε ποιος θα με δει. Εκει επι τοπου.... Μετα απο 5 λεπτα ειδα ενα φως να με πλησιαζει.... ωραια ηρθε η Μερετε με το μεταφορικο μου μεσο. Φορτωθηκαμε και τα υπολοιπα πραμματα και περπατησαμε προς τη χυτα της. Πλακα πλακα εχω ερθει στη χυτα σε ολες της εποχες. Καλοκαιρι φθινοπωρο, ανοιξη μονο χειμωνα δεν εχω ερθει. Βεβαια Απριλη δεν το λες χειμωνα, αλλα τελος παντων δεν εχω ερθει ποτε με 2 μετρα χιονι εξω απο την πορτα.. Για να φερει νερο απο το πηγαδι επρεπε να φτυαρισει και να το ξεθαψει.... Παλι καλα που εχουν σημαδια για να το βρισκουν.
Τακτοποιησαμε τα πραματα μας και αρχισε η μαγειρικη και το ποτο. Εγω ειχα παρει αγκαλια το τζακι, Μου εδωσαν και μια κουβερτα.... σαν τις γιαγιαδες. Το πλεκτο μου ελειπε. Απολαμβανα το κρασακι μου... το ιδιο και ο ξυλουργος. Η Μερετε στο καθηκον της μαγειρικης και της παρλας. Γαιδουρια εντελως...... Οκ στρωσαμε το τραπεζι και οπου μπορουσαμε να βοηθησουμε το καναμε πχ να ανανεωνουμε το κρασι στα ποτηρια μας..... αυτο το καναμε μονοι μας χαχαχαχα.
Το φαγοποτι ελειξε γυρω στις 2. Εγω ειχα ηδη ζαλιστει απο το κρασι μιας και δεν ειμαι συνηθισμενη. Η Μερετε γερο ποτηρι.... δεν χαμπαριαζει ευκολα. Εκτος και αν.... περιμενετε αυτο ηταν day one. Τωρα ερχεται το day 2....
H επομενη μερα μας βρισκει με αυτη τη θέα.

20160409_103555.jpg

Και για να πας μεχρι το αυτοκινητο επρεπε να κανεις αυτο....

20160409_103603.jpg

20160409_103616.jpg

20160409_103640.jpg

Χαζολογιμα, πρωινο και μετα ξεκινημα εργασιων... Ο ξυλουργος ειχε αναλαβεις τις πορτες του κι εγω με τη Μερετε θα βαφαμε το τζάκι ασπρο. Δεν ξερω γιατι μας πηρε τοσες ωρες για αυτη τη δουλεια.... βασικα ξερω. Φταιει το υλικο της μπογιας. Δεν ξερω τι ηταν αλλα μας εβγαλε το λαδι. Υποψιαζομαι απο την υφη πως ηταν κατι σαν ασβεστης. Παντως δεν ηταν ευκολο... επρεπε μετα να περναμε τους αρμους με το δαχτυλο για να το στρωσουμε αλλιως θα αφηνε "κομπους"...Οτι ασπρισε παντως ασπρισε...
Κατα τις 17.00 αποφασιστηκε να κανουμε διαλειμα εξω και να απολαφσουμε τον υπεροχο ηλιο και το χιονι. Ξεκινησε με καφεδακι και ξηρους καρπους.... αθωο ε?

20160409_165431.jpg

Με Νορβηγους συναναστρεφομαι μην το ξεχναμε.... ξαφνικα σκαει το κονιακ και το ουισκι. Ε? Δε λεω με κρατησε ζεστή. Αλλα εχω να πιω ουισκι απο τα φοιτητικα μου χρονια. Δεν αργισα πολυ να ζαλιστω. Υπεθεσα μαλιστα πως μετα θα αρχιζε η μαγειρικη θα τρωγαμε ε και μετα θα κοιμομασταν,,,, Αμ δε....
Μου λεει η Μερετε "Μπορεις να βαψεις αυτη την κολωνα μαυρη γιατι ειναι η μονη που δεν εχει βαφτει?|"
"Ναι πως φυσικα.... τωρα;| Σημερα? ..... κατσε να σιγουρευτουμε μη βαψω καμια λαθος κολωνα ετσι οπως ειμαι αυτη τη στιγμη." Γελαγε η Μερετε. "Τη θελεις κυμματιστη μηπως; Με σχεδια?" Ξανα γελια. Δεν μπορουν να καταλαβουν γιατι δεν "σηκωνω" το ποτο. Τελος παντων, με σταθερα βηματα σηκωθηκα και επιασα το βαψιμο....ο ξυλουργος τα δικα του η Μερετε τα δικα της.... Μπορω να πω πως καταφερα αν και ζαλισμενη να βαψω ευθεια. Μη σας πω οτι ξεζαλιστηκα κι ολας. Μαλλον με την ασκηση κυλησε το αλκοολ καλυτερα στο σωμα μου και διαλυθηκε.
Μετα απο αυτα ακολουθησε παλι μαγειρικη. Η Μερετε παλι μαγειρευε κι εμεις πιναμε. Κρασι αυτη τη φορα. Το μενου ηταν μακαρονια με κυμμα. Δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσων ειδων καρικευματα εριξε στον κυμμα.... οτι κυκλοφορει στην πιατσα... Το ποτηρι μου για καποιον αγνωστο λογο ενω το αδειαζα, καποιος μου το γεμιζε. Καποιος ηθελε να με σαμποταρει.... οι Νορβηγοι ακαθεκτοι. Ηξερα πως η Μερετε ηταν γερο ποτηρι.... ετσι νόμιζα αλλα αμ δε.... Οταν τελειωσαμε το φαγητη, κατα τις 1 πρεπει να ηταν, ειχε ορεξη για να παιξουμε χαρτια. Ο ξυλουργος ειπε οχι και αποσυρθηκε στα ιδιαιτερα διαμερισματα του. Εμεινα εγω και η Μερετε.... Εγω ηδη ψιλομεθυσμενη αλλα κραταγα χαρακτηρα. Μεχρι που ειδα οτι η Μερετε ειχε μεθυσει, Το καταλαβα απο κατι κουφα που μου ελεγε την ωρα που παιζαμε, ξεχουσε τι χαρτι ειχε ριξει. Για πιο λογο το ειχε ριξει. Διαφορα τρελα.... Ποτε δεν την ειχα δει ετσι.... μαλλον το ουισκι την χτυπησε. Ξαφνικα την βλεπω να σωριαζεται στον καναπε. Της λεω ελα να σε βαλω για υπνο. Τουλαχιστον ενας απο τους δυο ηταν πιο νηφαλιος. Πλυναμε τα δοντακια... εγω να τα εχω πλυνει απο πριν κι εκεινη να μην το θυμαται. Να ψαχνει το ποτηρι της να της το δειχνω, οχι δεν ειναι αυτο. Βρε αυτο ειναι που σου λεω.... Την πηγα στο δωματιο της αλλα ημουν σιγουρη πως θα τα καταφερνε χωρις τη βοηθεια μου. Δεν ηταν τοσο χάλια. Απλα το περιεργο ηταν πως γινεται και δεν εγινε το αναποδο. Να με βαλουν εμενα για υπνο.... εχω αρχισει και το αντεχω φαινεται, Βασικα μονο με την Μερετε πινω....στα παρτι της, στη χυτα της ααα και στα γεννεθλια μου ηπια. Εκει εγινα κουδουνι ομως και δεν φταιει η ποσοτητα που ηπια αλλα το ειδος του κρασιου. Ειχα βρει στην καβα ελληνικο κρασι. Αλλα φαινεται πως ειναι πιο βαρυ απο τα ιταλικα και γαλλικα ισπανικα κρασια που παιρνει η Μερετε. Ζαλιζομουν και την επομενη μερα απο οτι θυμαμαι.
Day 3
Η επομενη μερα μας βρισκει παλι με καφεδακι και πρωινο. Η Μερετε με κοιταξε με ενοχο βλεμα (μαλλον για τα χτεσινο βραδινα). Εγω εκανα πως δεν τρεχει τίποτα.... ειδα με την ακρη του ματιου μου την ανακουφιση της. Ενταξει μονο εγω το πηρα χαμπαρι, οχι ο ξυλουργος. Δεν προφτασε... χαχαχα.
Μετα ακολουθησε χαρα και εργασια. Ανελαβα το συγυρισμα των δωματιων στρωσιμο κρεβατιων και τη φωτογραφιση τους. Οταν τελειωνα το ενα ερχοταν η Μερετε για να κανει το ντεκορ κι εγω μετα φωτογραφιζα. Το presentation ειναι το παν. Τζιτζι την καναμε την hytta. Η Μερετε ανελαβε τη σαλονοτραπεζαρια και την κουζινα.... ο ξυλουργος τα δικα του μερεμετια. Ακολουθησε το διαλειμμα μας στον κηπο. Απολαυσαμε το τοπιο για τελευταια φορα. Μετα φαγαμε το χτεσινο βραδινο φαι και ηπιαμε φυσικα το υπολοιπο κρασι να μην το κουβαλαμε πισω. Εγω και η Μερετε, ο οδηγος την εβγαλε με κοκα κολα. Και επιστροφη στο Οσλο. Με την αναλογη μελαγχολια. Που ημασταν και που βρισκομαστε τωρα. Ξανα στη ρουτινα στο αγχος... δουλεια κλπ κλπ.... Ολα τα ωραια περνανε γρηγορα γαμωτο. Και το να βρισκομαι στη χυτα της Μερετες ειναι το καλυτερο μου δωρο. Και ας μην πηγαμε για σκι.... κι ας τη βγαλαμε με χειρονακτικες εργασιες. Αρκει που ημουν εκει στη φυση.
Και τωρα ξερω πως ισως και να ειναι η τελευταια φορα που απολαυσα τη hytta. Βρηκε υποψηφιο αγοραστη και εχει παει στη hytta να τους την δειξει. Ελπιζουμε να πανε ολα καλα και να γινουν οπως τα θελει. Απο τη μια ειναι λιγο στενάχωρο αλλα απο την αλλη ειναι για καλο. Με αυτα τα λεφτα και με λιγα περισσοτερα θα φτιαξει μια hytta οπως ακριβως την ονειρευεται. Σε καλυτερο σημειο.... Πιο ευκολοπροσβασιμη μιας και εχει δρομο να παει και αυτοκινητο. Βεβαια για να χτιστει θελει περιπου 1 χρονο. Ενας χρονος χωρις hytta.... και για τη Μερετε και για εμενα.:(
Αποχαιρετησαμε τη hytta με αυτα τα πανεμορφα σχεδια στον ουρανο.

20160410_193203.jpg

20160410_193215.jpg

20160410_193223.jpg

• Like 8

My Life In Oslo-Norway:

Εχω πολυ καιρο να γραψω και ηρθε η ωρα να το κανω μιας και εχω εμπνευση.

Φετος η Πεντηκοστη τους και η εθνικη τους εορτη (17 Μαιου) επεσε Δευτερα και Τριτη αντιστοιχα. Οποτε μας βγηκε ενα ωραιο τετραήμερο. Και κανει και εναν καιρο, καλοκαιρινο.

Στην αρχή ειχα χαλαστει με το τετραημερο, με την εννοια αφου δεν κανονισα καμια εκδρομη τι σκατα θα κανω 4 μερες;

Η πρωτη μερα περασε με το να διανυω την αποσταση καναπε κρεβατι. Αντε βγηκα και για καφε στο τελος, ισα να πω οτι κατι εκανα.

Τη δευτερη μερα επινα τον καφε μου και συνεχως ρωτουσα τον εαυτο μου τι σκοπο εχεις να κανεις σημερα; Δεν νομιζω οτι και εχτες ετσι; Και τσουπ σκαει προταση απο φιλη για ποδηλασια. Μεσα της λεω. Χαλαρα ομως ετσι; Ειμαι εντελως σκουριασμενη μιας και ειμαι απροπονητη. Ναι ναι μου λεει κι εγω δεν μπορω να ζοριστω.... Αν την ξαναεμπιστευτω να μεφτυσετε. Καναμε 36 χιλιομετρα ποδηλατο με κατι τερατα ανηφορικα.... μου βγηκε η γλωσσα μεχρι το εδαφος. Το τι καντιλια εριχνα... Εφτασα στα ορια μου. Ειπαμε ημουν εντελως απροπονητη.... τα τελευταια χιλιομετρα ειχα φτασει στο σημειο να μη σκεφτομαι απλα να ποδηλατω.... σαν το ρομποτ.... αντε λιγο ακομα και φτανουμε. Αντε λιγο ακομα.... σπρωξε λιγο ακομα. Αλλα παντως αξιζε η βολτα.... Ωραια διαδρομη και ας ηταν δυσκολη.

Την τριτη μερα εκανα χαλαρη πεζοπορια με μια φιλη μου σε συνδιασμο με καφεδακι παραλιακα..

Και το καλυτερο απο ολα ηταν η τεταρτη μερα... Η καλυτερη απο ολες. Και αυτο γιατι? Λοιπον, η Μερετε με τον φιλο της ειχαν σκοπο να περασουν την εθνικη τους εορτη με βολτα με τη μηχανη τους καπου στη Σουηδια. Ελα ομως που η μηχανη του Τζον χαλασε και το ανταλακτικο θα αργησει να ερθει για να τη φτιαξει (τη φτιαχνει μονος του , πιανουν τα χερια του). Τους χαλασε τα σχεδια. Με ρωτησε η Μερετε τι σκοπο εχω να κανω και τις ειπα τιποτα. Εκεινη μου ελεγε για την ηττα που φαγανε με τη μηχανη. Και της λεω ε δεν κανουμε καμια βολτα με το ποδηλατο; Οποτε κανονισαμε να παμε ποδηλαταδα και μετα να ψησουμε στον κηπο της να φαμε ολοι μαζι. Τελεια.

Ξεκινησαμε λοιπον χαλαρα μη ξεροντας που να παμε. Ο καθενας ελεγε το δικο του. Στο τελος απλα τραβηξαμε μια πορια και καπου θα καταληγαμε. Η ολη ουσια ομως ηταν η καταληξη. Η Μερετε ηθελε καπου με ωραια θεα, καπου ειδυλιακα και κοζι. Ο Τζον δυσανασχετουσε.... δεν διακρινεται και για την υπομονη του. Στο τελος τσαντιζεται και της λεει ειδυλιακα με θεα θες; Οκ ειπε, και μας ανεβαζει σε μια ανηφορα, μας χωνει στο δασος απο κακοτραχιλο μονοπατι οπου εκει απλα σερναμε το ποδηλατο με τα χερια. Μας βγηκε η γλωσσα.... Φτασαμε στην κορυφη του υψωματος και λεω της Μερετες "Αυτο ηταν η τιμωρια σου, αλλα εγω δεν ξερω τι φταιω και τα τραβαω ολα αυτα?" Γελαγε....

Γκρινια γκρινια αλλα ομως αξιζε τον κοπο. Η θεα ηταν απιθανη. Γδυθηκαμε και στρωσαμε τα ρουχα κατω και ξαπλωσαμε για ηλιοθεραπεια. Ευτυχως ειχα προβλεψει και φοραγα μπουστακι, αν και αν ειχα μαγιο θα ηταν ακομα καλυτερα. Και νε καναμε ηλιοθεραπεια, στη Νορβηγια Μαιο μηνα, ενω στην Ελλαδα απο οτι μου ειπε η μητερα μου φοραγε ζακετακι στην παραλια να μη κρυωσει. Με πηρε ο υπνος καθως ακουγα ενα πουλακι να τιτιβιζει. Μαγεια. Δασος βουνο φυση ησυχια.... και η θεα της Μερετες. Αυτο μην το ξεχναμε.....

20160517_125949.jpg

20160517_130055.jpg

Μετα απο καμια ωρα ειπαμε να γυρισουμε σπιτι. Ο Τζον ειπε πως αυτο το κακοτραχηλο κατηφορικο κομματι θα το ποδηλατισει. Η Μερετε ειπε πως οχι δεν το τολμαει. Κι εγω τα ιδια.... Μας ειπε κοτες. Του ειπα δεν εχω τασεις αυτοκτονιας.... Μεταξυ μας θα το ποδηλατουσα και θα το ευχαριστιομουν κι ολας αν δεν ειχα SPD στα πεταλια. Το οποιο σημαινει πως ειμαι δεμενη με το ποδηλατο κατι που δεν τα εχω μαθει ακομα. Εχω φαει πολλες τουμπες εξαιτιας τους γιατι δεν εχω μαθει να ξεκλειδωνομαι άμεσα και νιωθω ανασφάλεια.

Φτασαμε σπιτι και μετα ακολουθησε φαγοποτι μεχρι τις 23.00 το βραδυ. Εν το μεταξυ η Μερετε μου ελεγε πως δεν πρεπει να το τραβηξουμε πολυ γιατι ο Τζον εχει πρωινο ξυπνημα για δουλεια. Αλλα κατα τη διαρκεια του γευματος μας εκμυστηρευτηκε πως η αυριανη του δουλεια περιλλαμβανε 1 ωρα οδηγηση σε ενα μερος και μετα απλα θα περιμενε 3 ωρες μεχρι να φτιαχτει ενα μηχανημα που ειχε χαλασει χωρις να κανει απολυτως τιποτα και θα γυρνουσε πισω. Δεν ηθελα πολυ για να τον πεθανω στο δουλεμα ολο το βραδυ. Ναι θα σκοτωθεις αυριο στη δουλεια προσεχε ετσι? Μη κουραστεις και πολυ εισαι σε δυσκολη ηλικια.....

Καλα περασαμε.... και τωρα ποιος παει στη δουλεια μετα απο 4 μερες κρεπαλης; Αχχχχ.... βαχ .

• Like 6

My Life In Oslo-Norway:

3 χρονια στη Νορβηγια...... πως περνανε ε? Για να το γιορτασω εφτιαξα ενα βιντεακι με τις στιγμες που περασα παρεα με καλους φιλους στα βουνα ειτε με ποδηλατο ειτε με σκι ειτε με τα ποδια. Μου πηρε 3 μερες να το φτιαξω, ξεθαψα τις χιλιαδες φωτογραφιες που εχω. Δεν ηξερα ποια να πρωτοδιαλεξω. Καθε μια φωτογραφια εχει και τη δικια της ιστορια, τη δικια της αναμνηση.

Βουαλα ευχομαι να σας αρεσει

• Like 15

My Life In Oslo-Norway:

Μετά απ'όλο αυτό τον καιρό νιώθεις δικαιωμένη για την επιλογή σου?

:shuriken:

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Μετά απ'όλο αυτό τον καιρό νιώθεις δικαιωμένη για την επιλογή σου?

:shuriken:

Με ολο το σεβασμο... Καλα, κουφος εισαι? Βγαλε το mute να ακουσεις το soundtrack... :P

@Afro: Happy skiing! Priceless...

• Like 1