Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Vanzel

Συσκευή Arva

Recommended Posts

Απαραίτητη για όλους όσους ασχολούνται με το εκτός πίστας σκι και ειδικά με το ορειβατικό σκι!

Επειδή πρόκειται να αγοράσω, θέλω τη γνώμη όσων έχουν ή ξέρουν για το ποια είναι καλύτερη από αυτές ή καλύτερη σε σχέση τιμής-απόδοσης,αν και όλες κάνουν την ίδια δουλειά!

Περιμένω τις γνώμες των ειδικών.

• Like 2

Να προτιμήσεις κάποια με 3 κεραίες για καλύτερη λήψη/εκπομπή και οθόνη LCD. Οι άλλες με τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν είναι αρκετά πιο δύσχρηστες και ενδεχομένως σε πραγματική κατάσταση κρίσης να αποτελέσουν τροχοπέδη για την γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση σου.

Έχω το Barryvox Pulse και το βρίσκω πολύ απλό στην χρήση (έχουμε κάνει σχολή search and rescue στο βουνό).

Όποιο και να πάρεις, να κάνεις οπωσδήποτε κάποια εξομοίωση στο βουνό, είτε παρακολουθώντας κάποια σχολή ή πρακτικό σεμινάριο, είτε με φίλους που έχουν δικούς τους ραδιοφάρους.

• Like 2

Make Parnassos Great Again!

Ναι οπωσδήποτε με 3 κεραίες Χρήστο και οθόνη lcd.

Το θέμα είναι ποιο.Τα Ortovox νομίζω μου αρέσουν αν και κάπως τσιμπημένα από τιμή.

Mε τη χρήση δεν έχω πρόβλημα,έχω κάνει πρακτική εξάσκηση στην σχολή ορειβασίας.

• Like 2

ο Γερμανος εχει κατα καιρους προσφορα στο ολο πακετο (μαζι με τη σοντα και το φτυαρι) σχεδον στην τιμη του πομπου, συμφερει με λιγα λογια να το παρεις

και εγω mammut

• Like 1

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Φέτος.... αν βρω λεφτά....πρέπει να προμηθευτώ κι εγώ.

Βλέπω διαφορές στις τιμές μεταξύ εταιρειών και μεταξύ "πρώτων' και "δεύτερων" μοντέλων, ωστόσο υπάρχει κάποια τρανταχτή - ουσιαστική διαφορά, που θα φανεί χρήσιμη και χρηστική τη δύσκολη ώρα?

Κι όλα τα παραπάνω, με δεδομένο, ότι η επαρκής εξάσκηση είναι πάνω από όλα.

Edited by zox

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

mammut baryvox και εγώ. Θεωρείται αν όχι το κορυφαίο ένα από τα κορυφαία τησ αγοράσ ))).

• Like 1

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Σταθη, με το Barryvox Pulse εχεις το πλεονέκτημα οτι μπορεις να βρεις ταυτοχρονα περισσότερους εγκλωβισμένους – βλεπεις παραπανω απο 1 ανθρωπάκια στην οθονη δηλαδη (φτου κακα, μακριά απο εμας) χωρις να ειμαι σιγουρη 100% οτι δεν το κανουν και τις Orttovox τα μοντελα

απ’οσο ειδα οι περισσότεροι στο κλαμπ εχουμε αυτο.παντως οποίο και να αποφασίσεις να παρεις να ξερεις οτι ειναι ολα συμβατά μεταξύ τους, εκπέμπουν στην ιδια συχνότητα

• Like 1

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

Από όσο έχω καταλάβει όλα (Barryvox, Ortovox, Arva, Pieps, κλπ) δείχνουν πολλαπλά θύματα....με κάποιο τρόπο. Διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία και μοντέλο σε μοντέλο του στυλ διαφορετικά γραφικά, κουμπάκια, λοιπές gadjetιές δεν τα θεωρώ υπέρτατης σημασίας.

Μπορεί να πετάω και κοτσάνα, αλλά έχω την εντύπωση ότι κυριότερη διαφορά στα "πρώτα" σε σχέση με τα "δεύτερα" (π.χ Pulse vs Element) είναι, ότι μπορείς να "μαρκάρεις" ένα θύμα, εκ των πολλών, και να προχωρήσεις στο search του επόμενου.

Από εκεί και πέρα σε διάφορα reviews, εστιάζουν στους επεξεργαστές, τα λογισμικά, εμβέλειες κλπ των συσκευών και πως αυτά λειτουργούν-αποδίδουν, ώστε να μην μπερδεύονται-αλληλοκαλύπτονται, ειδικά όταν υπάρχουν πολλαπλά θύματα.

p1sst.jpg

Μηπως θα ηταν καλο να μαζευτουμε οι ενδιαφερομενοι ωστε να κανουμε μια μαζικη παραγγελια?

Ο Βαγγελης πολυ καλα εκανε και ανοιξε το θεμα και λογω του οτι ειμαστε προ των πυλων για την νεα σεζον θα πρεπει να σπευσουμε.Περυσι αν θυμαμαι καλα ειχα καταληξει για element με τιμη γυρω στα 300 , φετινη ερευνα δεν εχω κανει.

• Like 1

101277.jpg

Η αγορά ενός beacon είναι κάτι που ήδη έχω καθυστερήσει αρκετά (γνήσιος καθυστερημένος).

Τουλάχιστον σόντα φτυάρι πήραμε.

Αν ανοιχτεί λίστα πρόθεσης ομαδικής αγοράς για beacon

μπας και πετύχουμε κάποια καλύτερη τιμή, είμαι μέσα.

Δεν χάνουμε τίποτα.

Ας δούμε πόσοι μαζευόμαστε μέχρι τα Χριστούγεννα,

να κοιτάξουμε μετά να πάρουμε προσφορές,

μπας και ο SantaSnow μας φέρει beaconάκια.

Επίσης, συμπληρώστε, αν θέλετε, στη λίστα και σόντα, φτυάρι,

γιατί ο πομποδέκτης χωρίς αυτά είναι άχρηστος.

Παίρνω το θάρρος και βάζω σε αυτήν τον Βαγγέλη, Στάθη & Ηλία.

Τα μπινελίκια τα δέχομαι και με SουMουSου :P

1. Vanzel
  2. Zox
  3. Ilias-Zak
  4. Alcatraz (μόνο για beacon)

Και επειδή στο forum του Συλλόγου μας έχουν γραφτεί

πολλά ενδιαφέροντα post σχετικά με αυτούς τους πομποδέκτες,

σε διάσπαρτα σημεία του, από τα πρώτα κιόλας χρόνια του forum,

μεταφέρω κάποια που έχω βρει σε αυτό το thread

για να τα έχουμε συγκεντρωμένα.

Να συμπληρώσω πως A.R.V.A. είναι αρχικά που σημαίνουν:

Συσκευή διασωσης θύματος χιονοστιβάδας.

Με αυτά τα αρχικά αποκαλούμε όλες τις συσκευές αυτής της τεχνολογίας.

Τα πάρκα που αναφέρεις είναι από τις καλύτερες ιδέες

και συνήθως σπονσοράρονται από εταιρείες κατασκευής των συσκευών.

Έχουν μόνιμα θαμμένα transceivers τα οποία μπορούν να ενεργοποιεί ο εκπαιδευτής σε διάφορους συνδυασμούς,

προσομοιώνοντας σενάρια ενός η πολλαπλών θυμάτων, με ένα η περισσότερους διασώστες.

Κάτι πολύ σημαντικό σ αυτά τα πάρκα, είναι το ότι τα transceivers μπορούν να θαφτούν με διαφορετικό προσανατολισμό το καθένα,

πράγμα που επηρεάζει δραματικά την ευκολία η όχι του εντοπισμού τους.

Ο εκπαιδευτής ξέρει σε τι προσανατολισμό είναι θαμμένο το καθένα

και ενεργοποιεί όποιο η οποία θέλει ανάλογα με το σενάριο.

Η BCA είναι η πρώτη εταιρεία που έβγαλε tranceiver ψηφιακό με δύο κεραίες, ήδη από το 1998.

Είχα αγοράσει ένα από τα πρώτα που είχαν βγεί σε ταξίδι στην Αμερική

και χρησιμοποιούσαμε στη παρέα αρκετά από αυτά τα Τracker της πρώτης γενιάς.

Τα κρατήσαμε αρκετά χρόνια και σιγά σιγά οι περισσότεροι τα άλλαξαμε ,

αφού έχουν βγεί πολύ πιό εξελιγμένα μοντέλα .

Οι δύο κεραίες (και οι τρείς αντίστοιχα), δεν είναι γιά καλύτερη λήψη,

αλλά γιά καλύτερο εντοπισμό της θέσης του θύματος.

Τα παλιά, αναλογικά, tranceivers λειτουργούσαν ώς εξής:

Όταν το γύριζες σε search (receive) mode, είχε ένα περιστροφικό διακόπτη ρύθμισης της ευαισθησίας.

Ξεκινούσες από τη μέγιστη ευαισθησία. Όταν έπιανες την εκπομπή από το tranceiver του θύματος

άκουγες ένα ρυθμικό τόνο. Περπατούσες προς μία κατεύθυνση και αν ο ήχος εξασθενούσε έκανες στροφή 180 μοιρών .

Στη νέα κατεύθυνση ο ήχος δυνάμωνε και άρχιζες σταδιακά να μειώνεις την ευαισθησία

όσο πλησίαζες στο θύμα , τόσο όσο να ακούς τον ήχο.

Όταν πλησίαζες αρκετά κοντά, άρχιζες να κάνεις το ίδιο , αλλά κινούμενος σε κάθετες μεταξύ τους κατευθύνσεις,

μειώνοντας συνεχώς το πεδίο έρευνας.

Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας ήταν πως ήθελε καλή κατανόηση των χαρακτηριστικών εκπομπής της συσκευής,

ώστε να καταλαβαίνει κανείς τι κάνει και να αποφεύγει τη σύγχυση σε κάποιες περιπτώσεις

που η συσκευή του θύματος είχε θαφτεί με δύσκολο προσανατολισμό.

Επίσης σε περίπτωση πολλαπλών θυμάτων ήθελε αρκετή εμπειρία γιά να μην μπερδευτεί κανείς.

Γενικά χρειάζονταν καλή εκπαίδευση και συχνή εξάσκηση. Από την άλλη, πολλοί παλαιοί χρήστες δεν εμπιστεύονται

της νέας τεχνολογίας συσκευές και μπορούν να κάνουν εκπληκτικά γρήγορο search με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η ανάγκη για απλούστευση της διαδικασίας, μιας και οι περισσότεροι χρήστες δεν είναι επαγγελματίες,

οδήγησε στην εφεύρεση των ψηφιακών tranceivers με δύο κεραίες. Πρέπει να σημειώσουμε

πως ανεξάρτητα από το πόσες κεραίες διαθέτει ένα tranceiver, μία μόνο χρησιμοποιείται για την εκπομπή.

Τα ραδιοκύματα εκπέμπονται από τις δύο άκρες της κεραίας, όπως εκπέμπει ένα δίπολο

και το σχήμα τους είναι όπως του μαγνητικού πεδίου της Γης, ας πούμε, που είναι μια γνώριμη σε όλους εικόνα.

Αυτή η διάταξη δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στην έρευνα,

αλλά κάποιοι σκέφτηκαν να μετατρέψουν την αδυναμία αυτή σε πλεονέκτημα.

Χρησιμοποιώντας δύο κεραίες για τη λήψη (σε γωνία μεταξύ τους) και ένα ψηφιακό επεξεργαστή

μπόρεσαν να αναλύσουν το σήμα σε δύο συνιστώσες και να καθορίσουν έτσι την απόσταση αλλά και την διεύθυνση προς το θύμα.

Ο χρήστης δεν έχει παρά να γυρίσει τη συσκευή σε search mode και να αρχίσει να περπατά μέχρι να πιάσει το σήμα.

Τότε έχει ένδειξη απόστασης και κεντράρει τη συσκευή προς τη κατεύθυνση που δείχνουν τα βέλη στην οθόνη,

οπότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να τρέξει προς την κατεύθυνση αυτή.

Μέσα από τα τρία μέτρα απόσταση τα βέλη δεν δουλεύουν και πρέπει να ακολουθηθεί η παραδοσιακή τεχνική του bracketing,

αλλά γενικότερα η όλη διαδικασία είναι πιό φιλική για κάποιον λιγότερο έμπειρο χρήστη.

Όταν η Αυστριακή PIEPS, έβγαλε στην αγορά tranceiver με τρεις κεραίες, πολλοί και μέσα σ αυτούς και η BCA,

προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αξία της νέας τεχνολογίας

(όπως είχε κάνει και η Ortovox , ο βασιλιάς των αναλογικών tranceivers μέχρι που τους πήρε φαλάγγι η BCA με το Tracker).

Τελικά, όταν όλοι κατάφεραν να φτιάξουν tranceivers με τρεις κεραίες,

έκαναν γαργάρα τα επιχειρήματα που είχαν μέχρι τότε εναντίον τους.

Η τεχνολογία των τριών κεραιών έχει το πλεονέκτημα, να σου δείχνει πόσα beacon εκπέμπουν,

να μπορείς να μαρκάρεις αυτά που έχεις ήδη εντοπίσει, αφήνοντας κάποιον άλλον να κάνει τον τελικό εντοπισμό\

κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, αλλά και πολύ πιό ακριβή εντοπισμό στο τελικό στάδιο.

Καλή όλη αυτή η εξέλιξη , αλλά πιό σημαντικό είναι να ξέρουμε καλά τη συσκευή μας και να κάνουμε συχνά εξάσκηση,

γιατί όσο και εύχρηστες να είναι οι μοντέρνες συσκευές, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος,

ο άπειρος χρήστης, ειδικά σε συνθήκες έντονου στρες, τη στιγμή που οι φίλοι μας είναι θαμμένοι,

πιθανόν παρασυρμένος και σοκαρισμένος και ο ίδιος, με καιρικές συνθήκες δύσκολες,

να περιέλθει σε σύγχυση και να παλεύει να καταλάβει τι θέλει να του πει η συσκευή χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Πρέπει να είναι τόση εξοικείωση , που να μπορούμε να την λειτουργήσουμε μηχανικά.

Αυτό είναι ένα ARVA τηε εταιρίας ΟRTOVOX

έχει 2 επιλογές στο κουμπί του: εκπομπή και αναζήτηση

όταν το φοράς το έχεις γυρισμένο στην εκπομπή

όταν αναζητάς το γυρνάς στην αναζήτηση

η συσκευή πιάνει τότε το σήμα από το ARVA του θύματος

και σε καθοδηγεί δεξιά - αριστερά μέχρι να φτάσεις από πάνω του

η αριθμητική ένδειξη είναι απόσταση σε μέτρα από το θύμα

200801JanuaryBasecamp-Giona154.jpg

σχολείο χιονοστιβάδων στην Γκιώνα

200801JanuaryBasecamp-Giona170.jpg

αναζήτηση θύματος με σόντες

οι αναζητούντες σχηματίζουν πλέγμα και αναζητούν το θύμα

η αίσθηση που έχεις όταν καρφώνεις ανθρώπινο σώμα είναι ιδιαίτερη

αν το νιώσεις μια φορά μετά δεν το ξεχνάς

200801JanuaryBasecamp-Giona179.jpg

ορειβατικό σκι στην Γκιώνα .....

η ελευθερία του βουνού μας χαρίζεται, όχι χωρίς σεβασμό και υποταγή στη φύση και τους νόμους της

200801JanuaryBasecamp-Giona210.jpg

Σε ελεύθερη μετάφραση (όποιος μπορεί ας διορθώσει καποια τεχνικά σημεία,όπως beacon=πομπός....)

Φέτος το χειμώνα παρατήρησα σε μια διαφήμιση περιοδικού για ένα αερόσακο για χιονοστιβάδες,που υποστήριζε «97% επιτυχία σε κανονικές συνθήκες».Αυτό που δεν ανέφερε η διαφήμιση ότι όσοι δεν είχαν τον αερόσακο,είχαν ένα ποσοστό επιτυχίας 80-90%.Με άλλα λόγια οι τελευταίοι,είτε θα διεφεύγαν της χιονοστοιβάδας είτε θα έπιαναν ένα δέντρο είτε θα γλυστρούσαν στην επιφάνεια της,είτε θα ήταν μια μικρή χιονοστοιβάδα που δε θα μπορούσε να τους θάψει,είτε θα τους έσωζαν οι πομποδέκτες(beacons) ή θα ήταν αρκετά τυχεροί.Οι πιο πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται σε χιονοστοιβάδα επιζούν,κάτι που είναι πολύ καλό νεό για όλους,

{It’s like the example my college statistics professor presented in which Sanka advertised their decaf coffee as “97 percent caffeine free.” What they didn’t tell you was that regular coffee is 90 percent caffeine free. This, no doubt, sells much more coffee than saying that their decaf coffee has one-third the caffeine as regular coffee, which is much less misleading.}

Δεν υπάρχει τέλος στη σύγχυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αερόσακων.Εχω ακούσει νούμερο από το προαναφερόμενο 97% μέχρι τη ρήση <<Οι αερόσακοι θα μπορούσαν να σώσουν μόνο 3 στους 10,οι οποίοι ούτως ή άλλως θα είχαν πεθάνει>>,εκφρασμένη από γνωστό ειδικό για χιονοστοιβάδες σε μάθημα.Πολύ σύγχυση λοιπόν.

Οπότε θα προσπαθήσω να εξηγήσω από πού προέρχονται οι διάφοροι αριθμοί και θα προσφέρω ό,τι θεωρώ πιο χρήσιμο και λιγότερο παραπλανητικό.

post-3-0-17147700-1362747028.jpg

Τα πιο πολλά δεδομένα προέρχονται από την Ευρώπη γιατί οι αερόσακοι για χιονοστοιβάδες αναπτύχθηκαν εκεί και τα τελευταία 15 χρόνια είναι πανταχού παρόντες.Υπάρχουν κοντά 400 περιπτώσεις ανθρώπων εμπλεκόμενων σε χιονοστοιβάδα,φορώντας αερόσακο(ο ακριβής αριθμός άγνωστος γιατί κάποια συμβάντα μη θανατηφόρα δεν αναφέρονται.)

Το 97% προέρχεται από αρχείο που τηρείται στο SLF(Ελβετικό Ινστιτούτο Χιονιού και Έρευνας για Χιονοστοιβάδες).Σε συνεργασία με τη μάρκα αερόσακων ABS,κρατούν αρχείο όλων των ατόμων που ενεπλάκησαν σε χιονοστοιβαδα, φορώντας αερόσακο είτε επιτυχώς τον χρησιμοποίησαν είτε όχι μέχρι το τέλος του 2010.Μετά από την ημερομηνία αυτή, η ευθύνη τήρησης αρχείων πέρασε στα διάφορα εθνικά κέντρα πρόγνωσης και αντιμετώπισης χιονοστοιβάδων.(Αν λοιπόν εμπλακείτε σε συμβάν φορώντας κάποιο σύστημα αερόσακου,στείλτε μας μια αναφορά στο http://www.avalanche...oon-pack-study.)

Σύμφωνα με τη μελέτη του Μπρούγκερ,το ποσοστό των ατόμων που πέθαναν σε χιονοστοιβάδα μειώθηκε από 19% σε 3% για αυτούς που επιτυχώς χρησιμοποίησαν τον αερόσακο.Με άλλα λόγια,υπάρχει μια επιτυχία επιβίωσης 81% για όσους δεν είχαν αερόσακο(ή δε χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς) έναντι 97% επιτυχία για αυτούς που το χρησιμοποίησαν.

Ως εκ τούτου,πολύς κόσμος μένει στο 97%.Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ,ότι είναι ποσοστό για αυτούς που ενεπλάκησαν σε χιονοστοιβάδα.Εφόσον ο πιο πολύς κόσμος που εμπλέκεται επιβιώνει ούτως ή άλλως,το ποσοστό που θα πρέπει αν μας ενδιαφέρει είναι ποιοι από αυτούς που θα πέθαιναν ούτως ή άλλως,σώθηκαν με τη χρήση αερόσακου.(Στην στατιστική γλώσσα είναι η διαφορά μεταξύ «απόλυτης μείωσης θνησιμότητας» και «σχετικής μείωσης θνησιμότητας».

Στο Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης του Χιονιού το προηγούμενο φθινόπωρο,ο γνωστός ερευνητής Πασκάλ Χαεγκελι(Pascal Haegeli) παρουσίασε κάποιες αρχικές διαπιστώσεις του πάνω σε μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αερόσακων.Η μελέτη έγινε σύμφωνα με τις αντίστοιχες ιατρικές μελέτες ,όπου και συνέκρινε το ποσοστό θνησιμοτητας στην ομάδα έρευνας σε σχέση με την ομάδα βάσης.(ομάδα που φορούσαν αερόσακους VS ομάδα χωρίς).Σύμφωνα με τα όσα προανέφερα,υπάρχει μεγάλη ποικιλία σοβαρότητας χιονοστοιβάδων.Έτσι ο ερευνητής συμπεριέλαβε μόνο τις χιονοστοιβάδες όπου οι άνθρωποι είχαν τραυματιστεί σοβαρά,κάτι που σημαίνει ότι η χρήση του αερόσακου θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική. Επιπρόσθετα, συμπεριέλαβε περιπτώσεις με πολλά θύματα όπου κάποια φορούσαν αερόσακους ενώ κάποια άλλα όχι καθώς και περιπτώσεις όπου η χρήση αερόσακου ήταν ανεπιτυχής. Με τον τρόπο αυτό θέλησε ισότιμα να αξιολογήσει την τεχνολογία και τη χρήση της.Αν και χρειάζεται ακόμη πιο πολλά αρχεία από την Ευρώπη ώστε να τα δημοσιεύσει,κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνονται παρακάτω:

Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο,ένας σωστά χρησιμοποιημένος αερόσακος έσωσε τους μισούς από όσους θα πέθαιναν.Βλέποντας το ποτήρι μισοάδειο,μπορεί κανείς να πει ότι οι μισοί από όσους χρησιμοποίησαν αεράσακο,πεθαναν ούτως ή άλλως.Για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν όλοι να χρησιμοποιήσουν επιτυχώς τον αερόσακο που έφεραν.Αρα αν βάλουμε και αυτές τις περιπτώσεις ,η αγορά αερόσακου θα μπορούσε να σώσει το ένα τρίτο αυτών που θα πέθαιναν έτσι κι αλλιώς.

Ο Πασκαλ προς τιμήν του ανέφερε ότι η μελέτη του παρουσίασε μάλλον ένα άσχημο σενάριο γιατί απάλλειψε λιγότερο σοβαρές χιονοστοιβάδες και συμπεριέλαβε μόνο πολλαπλά περιστατικά θαψίματος ,οπότε τα δεδομένα σχετίζονταν με μεγαλύτερες και ενδεχομένως πιο θανατηφόρες χιονοστοιβάδες από την αρχή.

Πράγματι,τον Απρίλιο του 2012 στο τεύχος του Avalanche Review,ο Τζόναθαν Σεφτζ έκανε μια περίληψη πέντε διαφορετικών δημοσιεύσεων από πιο παλιά αρχεία εξ Ευρώπης και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα.Φορώντας αερόσακο μπορεί να σωθούν από 35 έως 81 άτομα στα 100 ,που θα πέθαιναν έτσι και αλλιώς.(μ.ο των 5 μελετών οι 64).Ετσι ,μοιάζει ότι στον πραγματικό κόσμο,η φορητότητα του αερόσακου θα μπορεούσε να σώσει πάνω από τους μισούς.

Τουλάχιστον,από τη δική μου οπτική γωνία,το να σωθεί το 50% είναι κάτι πραγματικά καλό.Οι αερόσακοι είναι από τα καλύτερα επιτεύγματα της τεχνολογίας ,μαζί με τους πομπούς.Αν και είναι απίθανο να συγκρίνεις απευθείας πομπούς με αερόσακους γιατί μοιάζει με σύγκριση μήλου-πορτοκαλιού,οι πιο πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι ο αερόσακος θα σώσει περισσότερες ζωές.

post-3-0-62129000-1362747080.jpg

Το θέμα μου είναι ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι που διαφωνούν για τους αερόσακους ,δε λαμβάνουν υπόψην τους το πιο σημαντικό παράγοντα-το τεραίν.Αν πιαστείς σε χιονοστοιβάδα σε τεραίν δύσκολο,τότε δεν πρόκειται να επιβιώσεις ό,τι εξοπλισμό και να έχεις.Υπάρχουν αρκετά ατυχήματα όπου αν και το θύμα χρησιμοποίησε αερόσακο πέθανε είτε γιατί στριμώχθηκε σε βράχια και δέντρα,είτε γιατί παγιδεύτηκε σε ανωμαλία του εδάφους είτε γιατί θάφτηκε βαθιά είτε γιατί έπεσε από λόφο.Σε τεραίν με μηδενική ανοχή τίποτα δε δουλεύει.Ούτε αερόσακοι,ούτε πομποί ούτε Avalungs.Κάνε μια ασφάλεια ζωής,αγόρασε ένα πομπό ή recco ώστε οι διασώστες να μην περάσουν όλη νύχτα ψάχνοντας…

Ετσι για εμένα,εκτός κι αν είμαι 99,9% σίγουρος ότι η πλαγιά δε θα «φύγει»,τότε δεν μπαίνω σε τεραίν θανάτου.Αν είναι να ξοδέψω χρήματα και να κουβαλώ το βάρος του αερόσακου ,θα κάνω το κέφι μου σε τεραίν που υπάρχει πιθανότητα να δουλέψει ο εξοπλισμός μου.Δηλ τεραίν χωρίς εμπόδια,χωρίς παγίδες ή απότομες εναλλαγές ενώ αποφεύγω και μονοπάτια που μπορεί να πυροδοτήσουν μεγάλη χιονοστοιβάδα.

Το άλλο κομμάτι της συζήτησης είναι ότι κάθε εξοπλισμός που αγοράζουμε για να αυξήσει την ασφάλεια μας συχνά μας οδηγεί και σε αύξηση του ρίσκου που παίρνουμε.Για την ακρίβεια,με την προσθήκη ζωνών και αερόσακων στα αυτοκίνητά μας δε μειώσαμε μόνο τη θνησιμότητα αλλά αντίθετα οδηγηθήκαμε και στο να οδηγούμε γρηγορότερα ,με πιο πολύ τρέλα και μιλώντας στο κινητό παράλληλα.Άρα τα μέτρα ασφαλείας κάνουν τους ανθρώπους πιο ριψοκίνδυνους και στη συζήτηση μας,παίρνουμε πιο πολύ πούδρα,χαρά αλλά και πιο πολύ ρίσκο στο τέλος.

Συμπέρασμα:

Αγνοείστε τα ποσοστά.Διαισθάνομαι ότι οι αερόσακοι θα σώσουν λίγο πάνω από το μισό εκείνων που θα πέθαιναν έτσι ή αλλιώς σε μια χιονοστοιβάδα. Δε θα τους σώσουν ποτέ όλους γιατί 1 στους 4 θα πεθάνει από τραυματισμό εξαιτίας πρόσκρουσης σε δέντρα,βράχια και άλλος 1 στους 4 θα καταλήξει σε παγίδα στο τεραίν(βαθύ θάψιμο),θαφτεί από δεύτερη χιονοστοιβάδα ή εμπλακεί σε κάποιου τύπου σοβαρότερη χιονοστοιβάδα.

Επιπροσθέτως,οι άνθρωποι θα αυξήσουν την έκθεση τους σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της αίσθησης ασφάλειας που τους παρέχει η χρήση αερόσακου.

Ως συνήθως η επιλογή τεραίν είναι αρκετά πιο σημαντική από αυτήν του εξοπλισμού διάσωσης.Τα τεραίν θανάτου θα παραμείνουν τέτοια.Αλλά σε τεραίν με λίγα εμπόδια,απότομες εναλλάγές και στενότερα σημεία οι αερόσακοι έχουν τη δυνατότητα να σώσουν κάτι περισσότερο από το 50% των εν δυνάμει θανόντων.Και αυτό μου είναι αρκετό.

το σημα που εκπεμπουν τα Recco λαμβανεται μεσω των ανακλαστηρων που φοραει ο αγνοουμενος (πανω στο μπουφαν, τα παπουτσια του κλπ)

το baryvox που εχω εγω και το orthovox ειναι πιο ευχρηστα και αποτελεσματικα λογω της search&receive method

σημερα η Ελληνικη Ομαδα Διάσωσης σε συνεργασια με την ομαδα ασφαλειας πιστων του ΧΚΚ διοργάνωσε ασκηση εντοπισμού αγνοουμενων σε χιονοστιβαδα. ο ΕΣΤΟΥΧ θα πραγματοποιησει την ιδια ασκηση για τα μελη εντος της σεζον

DSC09011.jpg

DSC09013.jpg

DSC09015.jpg

DSC09016.jpg

DSC09020.jpg

DSC09023.jpg

Edited by ALCATRAZ
  • Like 3

Σωστος ο George!

Ilias-zak ολο το σετ , μαζι με τη τσαντουλα παρακαλω.Μονο ο πομπος μου λειπει αλλα θελω ολο το σετ αν βγει σε καλη τιμη.

Υπαρχουν επαγγελματιες μελη του φορουμ και του συλλογου που μπορουν να μας βοηθησουν πιστευω.

Οσοι δεν γνωριζουν τον τροπο χειρισμου των υλικων αυτων δεν ειναι περιοριστικος παραγοντας για να τα αγορασουν διοτι μεσ το χειμωνα θα πραγματοποιηθουν σιγουρα σεμιναρια απο διαφορους εκπαιδευτες ως προς τη χρηση τους εμπρακτα.

• Like 1

101277.jpg

O.K. λοιπόν άνοιξε η

λίστα πρόθεσης αγοράς για Beacons

και για τον συμπληρωτικό εξοπλισμό (φτυάρι, σόντα, σακίδιο).

1. Vanzel
  2. Zox
  3. Ilias-Zak (Beacon, φτυάρι, σόντα, σακίδιο)

Συμφωνούμε στο να κρατήσουμε τη λίστα ανοιχτή

μέχρι 25/12/13 και μετά να βγούμε για προσφορά?

• Like 1

1. Vanzel
  2. Zox
  5. Miltos (Beacon, φτυάρι, σόντα)

τα beacon, shovel και probe (ας τα λεμε ολα αγγλικα τοτε) βγαινουν σε πακετο. για το σακιδιο διαλεγει ο καθενας οτι θελει σε λιτρα, μαρκα και χρωμα. σχεδον ολα τα μοντελα εχουν θηκη για τη σοντα και το φτυαρι

1. Vanzel
  2. Zox
  6. Kaps (μόνο για beacon) - τα αλλα τα εχουμε.

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Περισυ που εψαχνα ειχα δει και αυτο το site με reviews/test

http://beaconreviews.com/transceivers/index.asp

Ειχα βρει κ αλλο ενα αλλα δυστυχως δεν το θυμαμαι.........

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Βάλτε κ εμένα στη λίστα γιατι είμαι απ το κινητο

• Like 1

οι πουδρες και τα ψαρια, τρωγονται φρεσκα!

Όλoι οι πομποί - όπως είπε και ο Στάθης (zox) - μας δείχνουν με τον δικό τους τρόπο

όταν είναι θαμμένα παραπάνω από ένα θύματα , αλλά δεν μας δείχνουν πού είναι θαμμένα τα θύματα.

To μοναδικό που δείχνει πού και πόσα θύματα είναι θαμμένα, είναι το ortovox s1.

Ιδανικό πχ για έναν οδηγό βουνού που συνοδεύει 10-20-30 άτομα.

(αυτό μόνο γνωρίζω εγώ-ίσως υπάρχουν και άλλες εταιρίες)

Το Βarryvox pulse μας δείχνει επίσης ότι είναι θαμμένα περισσότερα από ένα άτομο,

αλλά και το πόσα είναι θαμμένα δείχνοντας μας ανθρωπάκια τα οποία μπορείς να τα "μαρκάρεις"

στην οθόνη. (Πρέπει να μαρκάρουμε KAI στο χιόνι όμως όχι μόνο στο arva)

Αυτά που δεν έχουν οθόνη ,για παράδειγμα το ortovox d3 που είναι στην φωτό του panpanou πιο πάνω,

το οποίο είναι ψηφιακό με 3 κεραίες επίσης, μας δείχνει με τα βελάκια οτι είναι θαμμένα περισσότερα από ένα άτομο, αλλά όχι πόσα (ούτε πού βέβαια).Είναι πολύ εύχρηστο και αξιόπιστο.

Απλά διάλεξε ενα arva Βαγγέλη , ψηφιακό με 3 κεραίες και δουλεψέ το/μάθε το σε διάφορα σενάρια ώστε όλες οι κινησεις να βγαίνουν μηχανικά αν τύχει ποτέ και χρειαστεί .

Λίστα πρόθεσης αγοράς για Beacons

1. Vanzel
  2. Zox
  6. Kaps (μόνο για beacon)
  7. Miscelano (Beacon, φτυάρι, σόντα)

1. Vanzel (Beacon,σόντα)
  2. Zox
  6. Kaps (μόνο για beacon)

Εγώ έχω φτυάρι,οπότε θέλω μόνο arva και σόντα.

Επίσης για να πετύχουμε καλύτερη τιμή,αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ελληνικού καταστήματος,καθώς τα ξένα μεγαθήρια δεν συγκινούνται με 10 παραγγελίες.Το μόνο που θα γλιτώσουμε έτσι είναι τα μεταφορικά έξοδα.

Τέτοιο κατάστημα στην Ελλάδα είναι μόνο ο κλαουδάτος,από όσο ξέρω εγώ και κάνει αρκετά καλές τιμές.

Ειδάλλως από εξωτερικό στις τιμές που βλέπετε.

• Like 1

• Vanzel (Beacon,σόντα)
  • Zox (Beacon)
  • Ilias-Zak (Beacon, φτυάρι, σόντα, σακίδιο)
  • Alcatraz (μόνο για beacon)
  • Miltos (Beacon, φτυάρι, σόντα)
  • Kaps (μόνο για beacon)
  • Miscelano (Beacon, φτυάρι, σόντα)

• Like 1

p1sst.jpg

O.K. λοιπόν άνοιξε η

1. Vanzel
  2. Zox

Συμφωνούμε στο να κρατήσουμε τη λίστα ανοιχτή

μέχρι 25/12/13 και μετά να βγούμε για προσφορά?

Ναι νομίζω είναι καλό διάστημα,(ίσως και αρκετά μεγάλο) και άλλωστε λογικά δεν θα τα χρειαστούμε πριν από τότε.

• Like 1

Ναι νομίζω είναι καλό διάστημα,(ίσως και αρκετά μεγάλο)

και άλλωστε λογικά δεν θα τα χρειαστούμε πριν από τότε.

Ωραία λοιπόν,

μιας και δε νομίζω να διαφωνεί κανένας μας

το σημειώνω και παρακάτω.

:right: Η λίστα θα είναι ανοιχτή έως 25/12/2013.

1. Vanzel (Beacon, σόντα)
  2. Zox (Beacon)
  4. Alcatraz (Beacon)
  6. Kaps (Beacon)

Στην Ελλάδα, ποια χιονοδρομικά γνωρίζετε

να έχουν beacons για αναζήτηση θυμάτων σε χιονοστιβάδες?

Σίγουρα έχει το Χ.Κ.Παρνασσού και το Χ.Κ. Καλαβρύτων.

Επίσης, καλό θα ήταν να επισημάνουμε κάτι,

που πολλοί χιονοδρόμοι το έχουν πάρει λάθος.

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο forum μας για το σύστημα Recco.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι έχοντας recco πάνω τους είναι καλυμμένοι.

Δυστυχώς κανένα ελληνικό χιονοδρομικό απ΄ όσο γνωρίζω, με εξαίρεση το Χ.Κ.Παρνασσού,

δεν υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία / δεν διαθέτει αυτόν τον δέκτη.

Edited by ALCATRAZ
  • Like 1

Δεν βάζω συμμετοχή στη λίστα ακόμα... Αλλα ενα σακιδιάκι της Arva δεν θα με χάλαγε. Βλέπουμε όμως μεχρι τότε

• Like 1

<p class='bbc_center'><span style='color: #0000FF'><span style='font-size: 18px;'><strong class='bbc'><a href='http://twowheelsonthenet.blogspot.com/'class='bbc_url' title='Εξωτερικός σύνδεσμος' rel='nofollow external'>Two-Wheels on the Ne</a>t</strong></span></span></p>

<p class='bbc_center'> </p>