Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
lari

μποτες

Recommended Posts

Επαναλαμβάνω ,είστε και πάλυ ΕΚΤΟΣ θέματος :unsure:

9-2-05020.jpg

κωστη

εγω θα επαιρνα ενα βαρυδι απο αυτα που χρησιμοποιουν οι χτιστες πετρας και τουβλου θα ηταν και ποιο ακριβειας λολ

παρεπιπτοντως καποιος ειπε για dachstein τις εχω καμμια 25 χρονια απο τις καλυτερες (τις εχω στο μουσειο)

Επαναλαμβάνω ,είστε και πάλυ ΕΚΤΟΣ θέματος :unsure:

Mainale παντως εισαι ελευθερων ορθογραφικών ηθών... :D

:lol:άρα θα σε βολέψει για τα κιλά,το επίπεδο και το στυλ που κάνεις.

Άηντε 90,αλλά θα πρέπει να αγριέψεις κάτιτις:unsure:

100άρα μου ακούγεται too much.

Όπως και να έχει καλό fit να έχει κι είσαι μια χαρά. :D

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Διαβάζω αρκετά καλα πράγματα για αυτά τα τερατάκια :unsure: . Χρήστο νομιζω οτι κάτι τέτοιο ψάχνεις... :D

Από προσωπική εμπειρία έχω να προσθέσω ότι η μπότα με flex 100 συνεπάγεται χοντρούς συμβιβασμούς στην άνεση. Σου δίνει βέβαια το κάτι παραπάνω σαν feeling στην καθοδήγηση του ski, αλλά το πληρώνεις. Οι δικές μου salomon είναι ακόμα "του κουτιού" αλλά η περυσινή περιορισμένη εμπειρία αυτό μου έδειξε και απλά ευελπιστώ ότι θα "στρώσουν" λίγο. Αυτό με το strap ας το εξηγήσουν οι γνωρίζοντες λίγο παραπάνω γιατί εγώ είχα την αρχή ότι η μπότα σφίγγει τέρμα όταν είσαι στην κορφή και λύνει όταν είσαι στην βάση. Μπελάς το άνοιξε κλείσε, σφίξε - ξέσφιξε, αλλά τι να γίνει?

Ασχετο : πώς γίνεται η ίδια μπότα (ίδια σειρά εννοώ) ακριβώς στο ίδιο νούμερο στο flex :)-90 να μου πλέει στο πόδι, ενώ η 100άρα ήρθε γάντι?

I'd rather be skiing my... IPB Image

To link ειναι λαθος...

Ναι, το κατάλαβα, Στάθη, αλλά υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το flash της σελίδας. Ξέρουμε τίποτα για την fluid; Προφανώς η 120 είναι too much. Για την 110 δεν το συζητάμε καν.

Make Parnassos Great Again!

Δεν ξέρω αλλά το καλούπι της μου θυμίζει κάπως την freestyle σειρά...άντε Χρήστο ποτέ δεν είναι αργά... :(:);)

Anyway κι εγώ Lange έχω.Άλλο μοντέλο βέβαια (comp100).Έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος.Βασικά παίζει και να είναι η καλύτερη αγορά που έχω κάνει.Γενικά η Lange έχει παράδοση στις μπότες.

Οι fluid χρησιμοποιούν διαφορετικό καλούπι (νομίζω βγήκε πέρσι).

Φαίνεται διαφορετικό από εκείνο της freeride σειράς.

Ακριβώς,διαφορές δεν ξέρω,σε διαστάσεις μπορεί ενδεχομένως να είναι λίγο πιο φαρδύ.

Κατά τ' άλλα τα έχουμε πει....αν δεν ΚΑΛΟΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ την μπότα,δεν αγοράζεις. ;)

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

(...)Τωρα αυτο που ειπες για το flex index στις αγωνιστικές το ακουω πρωτη φορά. (...)

αυτο που θέλω να διευκρηνήσω είναι οτι οι αγωνιστικές μπότες , δεν έχουν καμία σχέση με τις μπότες παραγωγής του εμπορίου. Οσον αφορά το flex ουσιαστικά δεν υπάρχει γιατί οι αγωνιστικές είναι άκαμπτες.

Κατι αλλο, όσον αφορά την ρύθμηση του canting. Η κατάσταση έχει ως εξης, πριν την ρύθμηση εφόσον έχουμε πρόβλημα θέσης της ποδοκνημηκής , καλο είναι να φτιάχνουμε ενα σωστό πάτο για το πελμα και στην συνέχεια αν χρειαστεί ρυθμήζεις το canting. Κατα την γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος ρύθμησης είναι πρώτα να χαλαρώσεις τα βιδάκια του canting φορώντας την μποτα σφυχτά κουμπομένη , έρχεσαι στην θεση πίεσης που κάνεις σκι και μετά σφίγγεις.

αυτο που θέλω να διευκρηνήσω είναι οτι οι αγωνιστικές μπότες , δεν έχουν καμία σχέση με τις μπότες παραγωγής του εμπορίου. Οσον αφορά το flex ουσιαστικά δεν υπάρχει γιατί οι αγωνιστικές είναι άκαμπτες.

Για ποιες μποτες μιλάς? Αυτοι που αγωνίζονται απο που προμηθευονται μποτες, δεν προμηθευονται απο τις εταιρίες κατασκευής? RAcestock μποτες βγαζουν σχεδόν ολες οι εταιρίες και έχουν συγκεκριμένο flex. Mιλας για την μποτα που τρεχει ο Maier πχ. ή για τις μποτες που τρεχουν οι Ελληνες αθλητές?

χμμ...ειδικα του Maier, Στάθη η δεξια μποτα ειναι καραcustom-fit, λογω της παραμορφωσης που εχει υποστει απο το ατυχημα τοτε στο γαστροκνημιο (αν την δεις΄δε μοιαζει καν με μποτα το ανω στελεχος της!).

Ολες εχουν λογο/βαθμο σκληροτητας (με ακαμπτες [σαν τις αναρριχητικες παγου] ΔΕ γινεται σκι ουτε 100μ, ακομα κ απ' τα θερια του παγκοσμιου πρωταθληματος), απλα τεινουν στο 140+

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Οι εθνικές ομάδες αλλά και κάποιοι αθλητές που έχουν συμφωνίες με τα εργοστάσια δεν παιρνουν μπότες και σκι παραγωγής.Παίρνουν τα λεγόμενα εργοστασιακά τα οποία εχουν μεγάλες διαφορές με τα παραγωγής.Είχα κάποτε τα DYNAMIC VR 27 SL σε ύψος 204 τα οποία είχαν διαφορές με τα κοινά.Το ίδιο ίσχυε και στα ROSSIGNOL σλάλομ ή γιγαντιαίου του Κλαουδάτου που είχα δοκιμάσει σε σχέση με τα κοινά δικά μου ROSSIGNOL.

9-2-05020.jpg

Ολες εχουν λογο/βαθμο σκληροτητας (με ακαμπτες [σαν τις αναρριχητικες παγου] ΔΕ γινεται σκι ουτε 100μ, ακομα κ απ' τα θερια του παγκοσμιου πρωταθληματος), απλα τεινουν στο 140+

Οι μπότες για παγοαναρρίχηση είναι άκπαμπτες μόνο στο πέλμα και πάνω είναι ευκαμπτες και δεν υπάρχει η έννοια του flex σε αυτές τις μπότες.

οσον αφορα το 140 + που λες , είναι θεωρητικό. Τι θέλω να πω, η μπότα φτιάχνεται στο πόδι του αθλητή βαση το βαρος. Παραδειγμα ένας αθλητής βάρους 70 κιλών εχει διαφοετική σκλήρότητας μποτά απο ένα που είναι 100 κιλά , που αυτό σημαίνει οτι άν ο δέυτερος αθλητής φορέσει τις μπότες του πρώτου θα του φαίνονται πολύ μαλακές παρόλο που και οι δύο μπότες είναι αγωνιστικές custom.

Εντελώς φλικά στο λέω , αν ρώταγες έναν αθλητή τι flex έχουν οι μποτες του , το πιο πιθανό ήταν να μην απαντούσε γιατί δεν ξέρει , δεν έχει νόημα το flex στο αγωνιστικό επίπεδο.

Οσον αφορά το flex ουσιαστικά δεν υπάρχει γιατί οι αγωνιστικές είναι άκαμπτες.

Εννοειται πως φιλικα μιλαμε εδω, οι παγοαναρριχητικες μποτες που αναφερεις παραπανω ειναι δυσκαμπτες (υπαρχουν -οπως φαινεται να γνωριζεις- ευκαμπτες, δυσκαμπτες κ ακαμπτες). Επειδη αναφερεσαι σε ακαμπτες χιονοδρομικες 1-2 posts παραπανω (C yr quote), εδωσα το παραδειγμα μιας τελειως ακαμπτης σε συγκριση με τις αθλητικες χιονοδρομικες που απλα ΔΕΝ οριζεται σαν εννοια' η συμπαγης μονομπλοκ ακαμψία στο μποτακι του σκι.

Ολες εχουν καποιο προοδευτικο stiffness, εστω κ ελαχιστο, που οπως σωστα λες, ειναι θεωρητικο, δυσκολα προσδιορισιμο κ σχετιζομενο με τα σωματομετρικα του καθε αθλητη!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

To flex δεν είναι τίποτα άλλο παρα μια "ευγενική" παραχώρηση των εταιριών :lol: για να διευκολύνουν , τον αρχάριο , τον μέτριο και τον θεωρητικά καλό χιονοδρόμο, και όχι τον αθλητή. Την κατηγορία, καλός χιονοδρόμος την αφήνω λίγο για το τέλος. όπως και να 'χει well said by vertical

Το flex έχει περισσότερο νόημα για τους δύο πρώτους , γιατί αυτό :

Καταρχάς το flex δεν εχει πατενταριστεί για να δουμε πόσο άνετη είναι μια μπότα, αλλά για να γίνει ταξινόμηση των μοντέλων σχετικά με το χρόνο μετάδοσης του ερεθίσματος. Πάλι προσυπογράφω το παραπάνω που ειπώθηκε ότι η ευκαμψία της μπότας αφορά και τις πλάγιες μετατοπίσεις. Δεν τον συμφέρει τον αρχάριο μια σκληρή μπότα , όχι γιατί θα τον πονάνε τα πόδια του στις ουρές των λιφτ , αλλά γιατί η σκληρή μπότα δεν συγχωρεί λάθη. Λάθος τοποθέτηση του σκιερ -> γρήγορη μετάδοση ερεθίσματος στα σκι αν φοράει σκληρή μπότα -> πάπαλα.

Το ίδιο ισχύει και για τον πιο προχωρημένο χιονοδρόμο.

Για τον πολύ καλό χιονοδρόμο τώρα. Δεν είναι λίγες φορές που παρατηρεί κανείς στα ελληνικά βουνά κυρίως χιονοδρόμους όπου φοράνε αγωνιστικές μπότες παραγωγής (οχι custom) με flex ... 3000 :lol: ! Well όχι παιδιά δεν παίζει να είναι πολύ καλός χιονοδρόμος αλλά μάλλον έχει . . . παρασυρθεί, ειδικά αν τον αφορούν ΟΛΑ τα terrain !!!! Όπως πολύ ωραία ειπώθηκε πιο πάνω πχ η freeride μπότα καμια 90αρα+ flex , δεν έχει σχέση με την μπότα all around της ίδιας εταιρίας και του ίδιου flex, είναι πιο μαλακή ! Ενας καλός χιονοδρόμος δεν θα προτιμήσει ΠΟΤΕ σκληρή μπότα της παραγωγής πόσο μάλλον σαν τις custom των αθλητών.

Επομένως πάμε πάλι , βάρος , επίπεδο , terrain.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Ποσο καιρο συνηθως κανει μια καινουργια μποτα για να "δεσει "στο ποδι??

"Να ζεις την καθε στιγμη πριν γινει αναμνηση"

Ποσο καιρο συνηθως κανει μια καινουργια μποτα για να "δεσει "στο ποδι??

Αναλογα με το ποσο συχνα κανεις SKI περιπου 10φορες αν κανεις ski 4-5 ωρες καθε φορα

Λοιπον για να οπτικοποιησουμε τα πράγματα αυτή ειναι μια Lange team 150.

lange_wc_150.jpg

Αυτη ειναι μια Fischer RC4 Worldcup Pro 150

U20006_RC4_WC_Pro150_side.jpg

Αυτη ειναι μια Dobermann Aggresor 150

scheda_dobermann.jpg

Με αυτές τις μποτες τρέχουν αρκετοι αθλητές (με την πρωτη και junior) σε όλο τον κοσμο. Δεν ειναι custom made, αλλά μερικοί κάνουν αρκετές επεμβάσεις πάνω τoυς. Ας μην πλατιάσουμε στις επεμβάσεις αλλά αυτές ειναι καθαρά αγωνιστικές μποτες που βλέπουμε στο παγκοσμιο πρωτάθλημα αυτουσιες απο αρκετους αθλητές και έχουν συγκεκριμένο flex 150.

Μερικοι βεβαίως που έχουν προβληματα στα ποδια τους ή θέλουν κάτι διαφορετικο πάνε και κάνουν custom made μποτες, οι οποιες και βεβαια εχουν συγκεκριμένο flex αλλά δεν αναφερεται πουθενά αυτο γιατί δεν είναι εμπορικο προιόν και φυσικά δεν ενδιαφερει κανένα κάτι ονομαστικό.

Αυτο δηλαδή που λεει ο vertical οτι και να ρωτήσεις έναν αθλητή (αν βρεις κάποιον να φοράει τετοια μποτα στην Ελλαδα) που φοράει custom made μποτες θα σου πει δεν ξερει τι φλεξ ειναι, οντως δεν ξέρει αλλά αυτο δεν σημαίνει ότι και η μποτα δεν έχει συγκεκριμένο φλεξ. Εχει μια συγκεκριμένη σκληρότητα που απλά λογο ελλειψης εμπορικου ενδιαφέροντος στο συγκεκριμένο προιόν κανεις δεν κάνει τον κοπο να την δυναμομετρήσει, οπως ανέφερα την διαδικασία σε προηγουμενο ποστ μου. Επισης είπα εκεί οτι ορισμένοι τετοιοι κατασκευαστές μποτών δυναμομετρουν τις μποτες τους και στο πινακάκι τους γράφουν και τα ΚΝ.

Μια μέρα δεν είδα το τόπικ και έγινε χαμός... ;)

Πρώτα κάποιος είπε ότι είχε διαφορετικό φιτ με μια 100αρα από μια :lol:-90αρα της ίδιας σειράς.

Ναι μπορεί να είναι ίδια σειρά αλλά, είναι άλλη μπότα με άλλες εσωτερικές διαστάσεις και παπουτσάκι.

Τώρα για το canting o Κωστής σε κορόιδεψε Στάθη και δεν δικαιούται γλυκό...

Σκοπός με το canting είναι να προσαρμόσουμε την μπότα στο πόδι μας και όχι το πόδι μας στη μπότα.

Ένας "στραβοκάνης" ποδοσφαιρικού τύπου με τα γόνατα προς τα έξω, όταν πατάει τα πέλματά του επίπεδα και με ίσο βάρος, τότε πρέπει να είναι στραβοκάνης...

Αν ρυθμίσουμε με την μέθοδο του Κωστή, τότε εξαναγκάζουμε το καλάμι μας να ευθυγραμμιστεί με το πέλμα μας και όταν πατήσουμε σωστά και τα δύο πέλματά μας κατά την διάρκεια του σκι, τότε στην φυσική θέση ισορροπίας τα σκι θα πατήσουν στις εξωτερικές ακμές (στον έξω γόνατα στραβοκάνη και ανάποδα στον έσω).

Άρα λάθος

Το θέμα είναι στην φυσική μας στάση να πατάνε ομοιόμορφα και τα δύο σκι στο χιόνι... :lol:

Το πως το ρυθμίζουμε;......θέλω γλυκό.... :lol::lol:

Οι αγωνιστικές μπότες (plug) φυσικά και έχουν φλεξ, απλά είναι πιο σκληρό από τις κανονικές.

Πλέον μπορείς να βρεις και στο εμπόριο και το flex τους είναι από 150-180 περίπου με ότι θέλουν να πουν με αυτό οι εταιρίες...

Το flex σε αυτές τις μπότες παρότι σκληρό είναι προοδευτικό και μπορεί να διαμορφωθεί πλήρως τρώγοντας το παχύ πλαστικό στα κατάλληλα σημεία...φυσικά από μάστορα καλό...

Αυτές οι μπότες συνήθως δεν έχουν canting, αλλά το διαμορφώνεις με σφήνες και διάφορα άλλα shims (πρόσθετα).

Για κάποιον καλό σκιέρ δεν είναι απαγορευτικές, αρκεί να έχουν τον κατάλληλο μάστορα να τις φτιάξει στα μέτρα τους και σε fit και σε flex... :lol:

Τώρα διαφωνώ με αυτό που γράφηκε πιο πάνω περί καλών χιονοδρόμων και σκληρού flex...είμαι καλός χιονοδρόμος και προτιμώ και διαλέγω μπότες με σκληρό flex (120-130) περίπου και δεν είμαι ο μόνος...

Λουη ξερω να ρυθμίζω το canting, αλλά αν θες γλυκάκι εδω ειμαστε... :lol:

Συμφωνω μαζι σου και διαφωνω με τον Φιντελιο οτι οι καλοι σκιερ πανε σε μαλακοτερο φλεξ. Ισως αν μας ελεγε ο φιντ τι εννοουσε, γιατι το αφησε χωρις τεκμηρίωση αυτο...

Παιδες, αυτο το εμαθα το 2001ή02 απο ενα ταξιδι στο Κaprun, οταν μου το ειχε πει o πωλητης στην πρωτη μου αγορα μποτας με ρυθμιζομενο canting. Αυτο εφαρμοσα απο τοτε σε αλλες 2 που αγορασα (μια 130αρα Lowa Race κ τη ρυθμιζομενη [?] Dalbello Crypton περυσι απο το συνεργατη του Snwclub) κ απλα νιωθω οτι παταω καλυτερα :lol:---τωρα αν δεν το εχω κανει καλα, φαντασου τι σκι θα κανω αν το διορθωσω!!! ;):):D:o:lol::o (..οχι μονο εσεις θα ειστε νουμερα που ανοιγοκλεινετε, μεταφραζετε κ δημοσιευετε οτι PDF manual βρισκετε! ;):lol: ) ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΑΞΑΤΕ!!! :lol::D

Στο τόπικ αυτο, βλεπεις κ την πιο συνηθη προσεγγιση πολλων μελων, αλλοι ειναι πρακτικοι (ιδία εμπειρια με fine tunings εφαρμογες στην πραξη), αλλοι μιλανε συγκεκριμενα για εταιριες (οπως τα εχουν μελετησει [σε βαθμο phD] σε ηλεκτρονικες ερευνες, reviews κτλ) κ αλλοι ειναι θεωρητικοι (κατι απο σημειωσεις ΤΕΦΑΑ κα, πολυ χρησιμες κ σημαντικες πληροφοριες για οσους δε γνωριζουν/ουμε κινησιομετρία κτλ)!

Για συνεχιστε, κατι θα βγει! :lol: