Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
lari

μποτες

Recommended Posts

jay όχι mate ,περι του λινκ που έδωσες , είναι εντελώς θεωρητικό και για το σκοπό το οποίο υπαινίσσεται είναι such a waste . Πως να το πω πιο χαρακτηριστικά... , είναι σαν να παίρνεις ένα δικανo για να σκοτώσεις μια μύγα. Τεχνικά επεμβαίνεις στο σκι και όχι στην ποδοκνημική σου , ειδικά αν κάνεις πολλά χρόνια σκι, μιλάμε για μια σωρεία νευρολογικών προσαρμογών για μια πολύπλοκη κινηματική αλύσιδα , όπως είναι ο χιονοδρόμος.Κανεις κατι πολύ πιο απλό απο το να πειράξεις το stand σου, λιμάρεις τις γωνίες , τουλάχιστον αν τις τσακίσεις αυτές στο service που θα πας να κάνεις , πετάς τα σκι και περνεις άλλα....

Η ρεαλιστική τοποθέτηση ..... PRACTISE PRACTISE PRACTISE σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεσαι , και αν δουλέψεις σώστά θα ξαπλώνεις τις μασχάλες σου στο χιόνι, το σαγώνι , το αυτι , όπου και όπως θες .

Δεν θέλει τρομερό εξοπλισμο , ή καμιά φοβερή τεχνολογία για να κατέβουμε τις πλαγιές με extreme runs . Ολα είναι μελετημενα μια χαρά με το συμβατικό εξοπλισμο του εμπορίου σήμερα. Γιατί να ανακαλύπτουμε ξανα απο την αρχή τον τρόχο ;

Αν ο σκοπός είναι food for thought , τότε πάω πάσο ...

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

http://www.amazon.com/Dalbello-Sports-Kryp...boutThisProduct

Aπο τις αγαπημενες μου μποτες μαζι με τις Krypton Cross, εδω η γλωσσα αλλαζει με μαλακοτερη ή σκληροτερη αναλογα με τη σκι έχεις να κάνεις.

Η Dalbelo στην Pro εκδοση αναφερει ότι το flex κυμαινεται απο 90 εως 170 οταν βαζεις τη σκληρη γλωσσα και γυριζεις και τα αλλενακια για τον αστραγαλο.

KR-cross-low.jpg

Aυτη ειναι η Κρυπτον Cross εαν σας ταιριαζει στο πόδι αγοράστε τη με κλειστά τα μάτια.

Με αυτήν έκανα πέρσι το περισσότερο καιρό όταν με χτύπησαν η salomon gun στο μικρό μου δαχτυλάκι.

Κρυπτον Pro 2006

KRYPTON-PRO-MS_lg.jpg

Απόλυτη και ακριβής με πολύ αναπαυτικό παπουτσάκι

respect.

υγ.ειδικότερα στους αγώνες Το canting αναλογα με τον σκιερ ,τον τρόπο που κάνει σκι και τη διαδρομή ,μπορεί να σου δώσει το κάτι παραπάνω σε ταχύτητα μέσα στη στροφή(κρατημα). ("είναι κάτι σαν το καμπερ στους τροχούς του αυτοκινήτου")

Στο τουριστικό σκι που κάνουμε εμείς άν έχεις χρόνο και ηρεμία στο βουνό ειναι απλά διασκεδαστικό να παίξεις με θετικο αρνητικο canting, μπορείς να βγάλεις απιστευτες στροφές στο extreme carving αλλα να μην δουλευει σωστα αν μένεις σε μικρες κλισεις.

Η συμβουλη του Fidelio με βρισκει συμφωνο, καλύτερα να φτιάξεις το canting εαν έχεις καποια ιδιομορφια στα ποδια σου και μετά να προσπαθησεις να καρβαρεις με το αυτί κάνωντας προπόνηση.

Ωραιες μποτες οι Dalbello και μεγάλη παράδοση στο χώρο. Εχει ο Αρης τις race καμια 140 φλεξ. Τις ειχα δοκιμάσει κι εγώ στον Μαντσιο κανα τεταρτο αλλα δεν μου εκατσαν καλα...

Οι salomon gun, που εχει κι ο Πάνος, ειναι οι καλυτερες μποτες που έχω φορέσει και με βολεψαν σε ολες τις καταστάσεις. :P

Ναι Στάθη αξίζει κάθε "δεκάρα" μια μπότα φτιαγμένη στο πόδι σου από καλό μάστορα... B)

Όμως όχι αυτή που έχεις τώρα...αν και μπορεί να είναι αξιοπρεπέστατη... :P

Θα ήταν προτιμότερο την επόμενη φορά που θα πάρεις μπότες, να τις διαλέξεις με κάποιον που ξέρει καλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα χαρακτηριστικά του ποδιού σου και του κορμιού σου (ύψος, κέντρο ισορροπίας, φυσική ικανότητα λυγίσματος της άρθρωσης του πέλματος και ένα σωρό άλλες μικρολεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στο τέλος...

Η μάρκα έχει δευτερεύουσα σημασία, καθώς όλες δεν κάνουν για όλους.

Μετά φτιάχνεις custom πάτους και τα εσωτερικά παπουτσάκια με foam στο τέλος αν θέλεις το απόλυτο σε fit και άνεση... B):)

jay όχι mate ,περι του λινκ που έδωσες , είναι εντελώς θεωρητικό και για το σκοπό το οποίο υπαινίσσεται είναι such a waste . Πως να το πω πιο χαρακτηριστικά... , είναι σαν να παίρνεις ένα δικανo για να σκοτώσεις μια μύγα. Τεχνικά επεμβαίνεις στο σκι και όχι στην ποδοκνημική σου , ειδικά αν κάνεις πολλά χρόνια σκι, μιλάμε για μια σωρεία νευρολογικών προσαρμογών για μια πολύπλοκη κινηματική αλύσιδα , όπως είναι ο χιονοδρόμος.Κανεις κατι πολύ πιο απλό απο το να πειράξεις το stand σου, λιμάρεις τις γωνίες , τουλάχιστον αν τις τσακίσεις αυτές στο service που θα πας να κάνεις , πετάς τα σκι και περνεις άλλα....

Η ρεαλιστική τοποθέτηση ..... PRACTISE PRACTISE PRACTISE σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεσαι , και αν δουλέψεις σώστά θα ξαπλώνεις τις μασχάλες σου στο χιόνι, το σαγώνι , το αυτι , όπου και όπως θες .

Δεν θέλει τρομερό εξοπλισμο , ή καμιά φοβερή τεχνολογία για να κατέβουμε τις πλαγιές με extreme runs . Ολα είναι μελετημενα μια χαρά με το συμβατικό εξοπλισμο του εμπορίου σήμερα. Γιατί να ανακαλύπτουμε ξανα απο την αρχή τον τρόχο ;

Αν ο σκοπός είναι food for thought , τότε πάω πάσο ...

Ξεκινώντας θα ρίξω βάρος στην τελευταία σου πρόταση. Food for thought..!

Δεν θα ήθελα να στηρίξω το συγκεκριμένο κείμενο από το link που παράθεσα ως το πιό σωστό και έγκυρο, μιας και ήταν μόνο μια γρήγορη αναζήτηση σ' αυτό που έγραψα αρχικά γιατί ακουγόταν λίγο *κουφ*, αλλά όχι και εντελώς θεωρητικό το κείμενό του (εκτός αν δεν τον πιστεύουμε). Ο τύπος γράφει οτι μέτρησε τουρίστες, αθλητές, free-riders etc. Τεσπα, το έβαλα γιατί εξηγεί (παρ'όλο που προφανώς είναι παλιό και τα links των φωτογραφιών δεν δουλεύουν) πώς και γιατί ρυθμίζουμε το canting, και γιατί δεν είχα χρόνο να ψάξω για άλλα links που να περιγράφουν καλύτερα αυτό που ήθελα να πω. Ο ίδιος ο συγγραφέας του κειμένου θεωρεί οτι το σωστό είναι στο 0, άντε μέχρι +2 (με βάση και την ανατομία του καθενός). Περνάει όμως, μέχρι να φτάσει στο συμπέρασμά του, αγγίζοντας ελαφρά τις διαφορές του να ακουμπούν τα σκι στις εσωτερικές ή εξωτερικές ακμές στη φυσική στάση.

Εννοείται οτι δεν θα μάθουμε να καρβάρουμε πειράζοντας πρώτο-πρώτο το canting :P , ΒΕΒΑΙΑ μια σωστή ρύθμισή του θα είναι χρήσιμη (και στην υγεία των ποδιών μας..). Όπως επίσης δεν θα μάθουμε να καρβάρουμε πειράζοντας πρώτο-πρώτο πχ. τη θέση των δεστρών επάνω στο σκι (αν θα είναι κέντρο, πιό πίσω, πιό μπροστά), ή τις μοίρες στις ακμές του σκι, ή το fwd lean της μπότας. Πού θέλω επιτέλους να καταλήξω..; Οτι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν ταυτόχρονα τη σωστή στάση (πάντα ανάλογα το τερρεν, χιόνι, είδος σκι κλπ), ένας από αυτούς είναι το canting (αλλιώς γιατί να το πειράζαμε κι' όλας) :) .

Ψιλορυθμίσεις κάνουν ψιλοδιαφορές, σαν αυτές που έγραψα και διαπίστωσα πρακτικά στον εαυτό μου δοκιμάζοντας τη θεωρία που διάβασα σε fora από άλλους.

Δεν προτρέπω κανέναν να βάλει +1,2,3 μοίρες παραπάνω για να καρβάρει καλύτερα. Ίσα-ίσα πιθανότατα να είναι χειρότερο γιατί δεν θα πατάει εξίσου καλά η έξω γωνία του μέσα σκι. Υπό προϋποθέσεις όμως (κυρίως το είδος των στροφών - όχι carving με το αφτί αναγκαστικά) μπορεί να βοηθήσει σε συγκεκριμένο βαθμό.

Αυτά.. plainly for though!

Ναι Στάθη αξίζει κάθε "δεκάρα" μια μπότα φτιαγμένη στο πόδι σου από καλό μάστορα... :)

Δεν ειπα τιποτα για μάστορα ρε Λουη, σε μενα το λες ή στον Ζοχ? :P

Jey Food for thought θες , ας πρόσεχες :P :

Στην θεωρία ΟΛΑ στέκουν

Ας μιλήσουμε για τον εξοπλισμό του σκι , για γεωμετρία, για ανοχή υλικών κτλ για μηχανική ( το canting βελτιώνει την γωνιώδη θέση του χιονοδρόμου παρόλο που δεν έχει ανωμαλία ποδοκνημικής , η εξαίρεση στον κανόνα δηλαδή που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά με μαθηματικά ) . Ας μιλήσουμε για βιομηχανική , ο σκιερ και τα μοχλικά συστήματα , πάλι είναι κλασική φυσική (η γωνιώδη θέση πλέον απορρίπτει το φώλιασμα των γονάτων , ο κανόνας δηλαδή , τραγικά η εξαίρεση είναι ότι στο extreme riding αυτό δεν παίζει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ) . Ας μιλήσουμε για φυσιολογία του αθλητή και κυρίως την προσαρμογή των βιολογικών υλικών , ελαστικότητα, όρια σύνθλιψης και συστήματα ενέργειας του αθλητή , και αυτό απλό είναι λίγες βασικές γνώσεις ανατομίας και λειτουργικής ανατομικής. (το εξής ωραίο είναι ότι θεωρητικά κάνεις καλύτερο σκι χωρίς ipod , αμ ΔΕΝ ο κανόνας σπάει για τα καλά ειδικά από τους νεαρούς freestylers !!! )

Πάμε τώρα να το δούμε πιο αποστασιοποιημένα από τα επι μέρους γνωστικά πεδία, αναλογιστείτε λίγο την βαρύτητα των λέξεων , έχουμε να κάνουμε με ένα βιολογικό ζώο , το όποιο προσαρμόζεται μέσα σε δύο συστήματα αναφοράς περιβάλλον και θέση του ζώου πάνω στα σκι , με καμια 200 χιλιάδες εσωτερικούς /εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση.

Ωραία όλα τα παραπάνω , τα έχω σκεφτεί ΧΙΛΙΕΣ φορές , αλλά αυτό που με έκανε να απολαυσω το σκι στα όρια που προσωπικά εγώ θέτω , είναι η απλότητα. Δίνω προτεραιότητα στα πιο σημαντικά μετά στα λιγότερα σημαντικά κοκ Και πάνω από όλα , μετράει Η ΠΡΑΞΗ , Η ΠΡΑΞΗ, σκι, πολύ σκι , μόνο έτσι βελτιώνεσαι . ***

Πάνω σε αυτήν την συλλογιστική διαμορφώνω άποψη για το σκι , Προσωπικά δεν με πείθουν οι αλχημείες των μικρορυθμήσεων για να κάνω καλύτερο σκι και αυτό το έχω δει στην πράξη με πολλά σκαμπίλια , είναι much way from my aspect.

Edit: *** SPORT SPECIFIC - PERIOD !

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Παιδια ησασταν οοοοοολοι κατατοπιστικοτατοι!!!καταλαβα οτι για η αγορα μιας μποτας γινεται με βαση το βαρος, το πως σου καθεται η μποτα στο ποδι και με το επιπεδο και με το terrain που θελεις να κανεις ski. εγω που ειμαι 1,70, 65-70 κιλα, αρχαριος προς λιιιιιιιιγο μετριος, και θελωντας να κανω ski στις πιστες αλλα και απατητο σας παρουσιαζω τη σκεψη μου για τις υποψηφιες μποτες.

1)fischer soma mx fit :P

2)fischer soma mx pro 85

3)atomic m-tech B80

4)atomic b-tech B80

5)rossignol intense I14 flex :)/70

6)rossignol intense I12 flex B)/70

7)rossignol intense I10 flex B)/70

8)rossignol zenith Z12 flex B)/70

θελω να συμπεριλαβω και τις salomon αλλα δε μπορω να βγαλω ακρη στο site επειδη δε λεει το flex της μποτας, αν καποιος μπορει να με διαφωτισει...δεν εχω φορεσει καμια μποτα ακομα, η αγορα θα γινει αφου φορεθουν και αναλογως με το οικονομικο αντιτιμο που θα ζητηθει για την καθεμια. καλες δεν ειναι οι επιλογες μου ρε παιδια???ε???

ps.fifelio ^@$&*#7$) ) ετσι με κανατε!!!!

ps.fifelio ^@$&*#7$) ) ετσι με κανατε!!!!

προς το παρόν αδιαφόρησε για ότι σε μπερδεύει :P

πες και μια ηλικία τώρα... ποσο χρόνων είσαι;

20 χρονων ειμαι fidelio. δε μου απαντησες ομως....και η δικη σου γνωμη καλο θα κανει κακο οχι...

Lari μαλλον δεν διάβασες καλά τα προηγουμενα. Οι περισσοτεροι είπαμε οτι δεν μπορουμε ουσιαστικά να προτείνουμε μια συγκεκριμένη μπότα, γιατι και ακομα και αν την έχουμε φορέσει, μπορεί να ήταν καλη για εμάς αλλά κακή για εσένα. Αυτο που πρέπει να κάνεις λοιπόν ειναι να πας στα καταστήματα που τις πουλάνε και να τις δοκιμάσεις στο ποδι σου. Αυτη που θα σου φανει να κάθεται καλά, φορα την κανα τεταρτο και μετά αποφάσισε.

Το ονομαστικο φλεξ που ψαχνεις νομιζω ειναι το ενδεδειγμένο για το επιπεδο σου, αλλά και παλι δεν μπορώ να πω αν δεν σε δω να κάνεις σκι. Τωρα οσον αφορά τις σαλομον να εχεις υποψιν σου οτι η συγκεκριμένη εταιρία υποτιμάει το φλεξ που ονοματιζει τις μποτες τις. Δηλαδή συνήθως το B) στην σαλομον ειναι 90 στις αλλες. Αυτο απο προσωπική εμπειρία η οποια ειναι και πάλι υποκειμενική B):P αντε βγάλε ακρη τωρα :)

Δηλαδή συνήθως το 80 στην σαλομον ειναι 90 στις αλλες.

Ωπά, δεν το ΄ήξερα αυτό. Δλδ. η δική μου salomon που είναι 100άρα είναι 110. Πάντως κάθε φορά που κάθομαι στο καρεκλάκι ανοιγω τα κλιπς να κυκλοφορήσει λίγο αιματάκι στην πατούσα. :)

Πάνε δοκίμασε όπως είπε ο batu και όποια σου καθήσει καλά. Σε άλλον κάθεται καλά η μια σε άλλον η άλλη.

Δεν ειπα τιποτα για μάστορα ρε Λουη, σε μενα το λες ή στον Ζοχ? :)

Στον zox...

Είχα δουλειά και μέχρι να γράψω το ποστ πέρασε ώρα...

Ειπώθηκαν πολλά και μερικά από αυτά σωστά, αλλά μην ισοπεδώνουμε την αξία του εξοπλισμού, στην πρόοδο της τεχνικής... :)

Χωρίς τα σημερινά σκι και τις μπότες και μετά τις δέστρες κανένας μας δεν θα είχε φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται.

Όταν μάλιστα αυτός ο εξοπλισμός είναι φτιαγμένος ακριβώς στα μέτρα μας και στον τρόπο που κάνουμε σκι, τότε μιλάμε για αρμονία και βέλτιστη απόδοση.

Μια καλορυθμισμένη γεωμετρία μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις δυνατότητες του εξοπλισμού μας (η μάλλον του εαυτού μας, γιατί ο εξοπλισμός πλέον στο σκι είναι ανώτερος των ανθρωπίνων δυνατοτήτων)... B)

Αντίθετα μια κακή στάση, κακό fit, κακό κάρφωμα των σκι, ακατάλληλο flex σε μπότες και σκι κλπ, μπορεί να κρατήσει την εξέλιξη μας αιώνες πίσω και αυτό ισχύει σε όλα τα σπορ, πόσο μάλλον στο σκι, που είναι τόσο εξαρτώμενο από τον εξοπλισμό...

Μερικοί βολεύονται με το μέτριο για χρόνια, άλλοι όμως θέλουν να βελτιώνονται συνέχεια...είναι θέμα στάσης και προσέγγισης των πραγμάτων και καθαρά υποκειμενικό το πως αντλεί ο καθένας μας ευχαρίστηση από το σπορ...

Τώρα lari, συγκεκριμένα για σένα, πρέπει να σου πω, ότι αν δεν βρέξεις κώλο ψάρι δεν τρως... 80

Είναι αδύνατο από την καρέκλα του σπιτιού σου να διαλέξεις μπότα με το όνομα της (μάρκα) και το flex της.

Πρέπει να πας (όχι μόνος) σε αρκετά μαγαζιά και να δοκιμάσεις με την βοήθεια σχετικού (γνώστη καλύτερα) με το αντικείμενο, όσες περισσότερες μπότες μπορείς, ώστε να αποκτήσεις και μόνος σου κάποια αίσθηση μέσω της σύγκρισης.

Το flex που όλοι πιπιλίζουμε τόσες πολλές φορές, δεν είναι ούτε ο μοναδικός παράγοντας επιλογής μπότας ούτε ο πιο σημαντικός και ούτε βγαίνει με ενιαίο μαθηματικό τύπο και αντικειμενικά κριτήρια για όλες τις εταιρίες... :lol:

20 χρονων ειμαι fidelio. δε μου απαντησες ομως....και η δικη σου γνωμη καλο θα κανει κακο οχι...

Αυτα που είπαν οι απα πάνω , batacuda that is , είναι σωστό , πρέπει να δοκιμασεις μόνος σου σε κάποιο μαγαζί και μην κάνεις κανα αστείο να παραγγείλεις απεξω χωρίς να την φορέσεις !!.

Θες όμως και την δική μου άποψη , οκ then i wellcome you to myworld of endless evolution.

Αλλά πρόσεχε γιατί θα είμαι δογματικός, δεν έχω όρεξη για ρητορικές τοποθετήσεις.

Είμαι θετικιστής και αίσιόδοξος οτι ενδεχομένως είσαι δυνατό παλικάρι και sportive τύπος, επιπελόν είσαι 20 χρονών πράγμα που σημαίνει οτι έχεις απίστευο χρόνο μπροστά σου όχι μόνο να μάθεις καλό σκι , αλλα να προσαρμόσσεις νευρομυικά το σώμα σου.

Ρεαλιστικά ελπίζω η αθλητική σου παιδεία να ανταποκρίνεται στην δική μου πρόταση , η οποία όμως θα περιοριστεί στα μοντέλα της rossgniol απο αυτά που παρέθεσες.

zenith Z12

τέλος!

Salomon xwave 8

αμα σου ταιριαζει στο ποδι ειναι απο τις καλές επιλογές απο τη πλευρά της salomon

Τελικά βρήκα μπότες......πήρα τις ROSSIGNOL BANDIT, ένα ζευγάρι είχε μείνει στο μαγαζί, τις δοκίμασα, μου κάνανε, η έτσι πιστεύω τέλος πάντων, και τις τσίμπησα 200 ευρώ από 370......

Το μόνο που λείπει είναι το χιόνι τωρα........

Φιλικά

Σπύρος :D

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

...τις δοκίμασα, μου κάνανε, η έτσι πιστεύω τέλος πάντων...

Μεγάλη και πικραμένη κουβέντα αυτή! Εγώ και τώρα μετά από 12-13 χρόνια σκι δεν μπορώ να πω ότι ξέρω να κρίνω σωστά στο μαγαζί αν μια μπότα μου κάθεται καλά στο πόδι.

Με γειά κιόλας. Το μόνο που σου μένει τώρα είναι να μάθεις σκι ώστε να μπορείς να με ακολουθείς στο βουνό. :D

Make Parnassos Great Again!

με γειες και καλο στρωσιμο

DALTONS POW ROBBERY.....

αυτη ναι αλλα μου φαινεται λιγο δυσκολο να τη πηρε τοσο φτηνα <_<