odyssey 2 Report post Posted October 17, 2007 Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,764 Report post Posted October 17, 2007 Το Ζετέμ μον αμούρ το προφέρω καλύτερα. Μην γράφετε φρανκογκρέκ. Απαγορεύεται από τον κανονισμό. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted October 17, 2007 Επί τη ευκαιρία, τι flex θα προτείνατε σε κάποιον που είναι 64 κιλά περίπου και κάνει μέτριο προς κάπως προχωρημένο σκι; Καλά σκέφτομαι για 90-110, ή θα είναι πολύ σκληρές; Υπόψη, ότι όταν έστρωνα τις άρες Salomon X-wave πριν 5 χρόνια, τις πρώτες μέρες είχα τραβήξει μεγάλα ζόρια. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted October 17, 2007 Επί τη ευκαιρία, τι flex θα προτείνατε σε κάποιον που είναι 64 κιλά περίπου και κάνει μέτριο προς κάπως προχωρημένο σκι; Καλά σκέφτομαι για 90-110, ή θα είναι πολύ σκληρές; Υπόψη, ότι όταν έστρωνα τις άρες Salomon X-wave πριν 5 χρόνια, τις πρώτες μέρες είχα τραβήξει μεγάλα ζόρια. Ενενηντα με εκατον δεκα κιλα μαλλον πολλα ειναι (εξαρταται κι απο το υψος του βεβαια, αν ειναι 2 μετρα γομαρι... ) Αν επιμενει να βαλει βαρος, γυρω στα ισως; Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
elgreco 32 Report post Posted October 17, 2007 Χρηστάρα δεν σε έχω δει να κάνεις σκι αλλά νομίζω ότι για (προχωρημένο) τουριστικό σκι το 80 - 90 είναι ένα αρκούντος καλό flex. Εγώ που σύμφωνα με την γνώμη κάποιων κάνω "επιθετικό" σκι μη ενδεδειγμένο για ελληνικά Χ.Κ. με 90άρα και μου πείρε 2 σεζόν (με λίγο σκι ομολογουμένος) να τις στρώσω. Οτιδήποτε πάνω από 90 νομίζω για όσους δεν κοιμούντε στο Χ.Κ. δεν είναι απαραίτητο, μάλλον κουραστικό Quote There is no such thing as too much snow (Doug Coombs) http://www.pelionski.gr/ Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted October 17, 2007 Μάλιστα. Μάλλον για εκεί που ήμουν λοιπόν, -100 με βλέπω. Μάκη 1,67 το ύψος μου. Το επίπεδο μου στο σκι το ξέρετε οι περισσότεροι. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted October 17, 2007 Μάλιστα. Μάλλον για εκεί που ήμουν λοιπόν, -100 με βλέπω. To 80 με 100 δεν μπορεί να ειναι λογική κλίμακα ρε Χρήστο. Απο το ενα στο άλλο υπάρχει αρκετή διαφοροποίηση. Το 80 νομιζω ειναι καλό για σένα.... Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted October 17, 2007 Οουόχι, παριξήγησις! Οι καινούργιες μπότες βγαίνουν με μεταβλητό flex, έτσι δεν είναι; Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
elgreco 32 Report post Posted October 17, 2007 Το 80 νομιζω ειναι καλό για σένα.... Αυτό νομίζω και εγώ Χρήστο δεδομένου ότι έχουμε και τα ίδια χαρακτηριστικά περίπου 1.78 εγώ και 67 κιλά 80 Νομίζω ότι στο Flex πιο πολύ σημασία έχει το βάρος και ο τρόπος που κάνεις σκι και λιγότερο το ύψος! Οουόχι, παριξήγησις! Οι καινούργιες μπότες βγαίνουν με μεταβλητό flex, έτσι δεν είναι; Εξαρτάται από την εταιρία. Οι Tecnica βγάζει και σου δίνει διάφορες "σφήνες" ώστε να σκληραίνει η μπότα αλλά αυτό δε νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί μεταβλητό flex Quote There is no such thing as too much snow (Doug Coombs) http://www.pelionski.gr/ Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted October 17, 2007 Stories για αρκουδες. Παρε μια καθαρή 80αρα και ασε τα μεταβλητά. Με κανα δυο ρυθμίσεις θα σπάσει η βιδα της ρυθμισης. Αν θες κατι να ρυθμίζεται τοτε μονο το canting και αυτο αν δεν ξέρεις μην το πειράξεις. Εξαλλου να ρυθμίσεις το canting μονος σου ειναι πολυ δύσκολο, οποτε ας το εχει και αν χρειαστεί βαζεις και κάποιον να σε βοηθήσει... Τωρα που αποκτησες κι αμορε βαλτο να κάνει και καμιά δουλειά 80 @elgreco Η οπσιον της Τεκνικα Νταλμπελο και αλλων με ενθέσεις ειναι καλη και αρκετές φορές πετυχαίνει με λιγο παίδεμα. Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted October 17, 2007 Στην τοποθετηση του Σταθη (περι σταθερου flex κ οχι αλχημειες), θα σου προτεινα μια 90αρα ή 100αρα (αουτς λιγο ), αλλα να ρυθμιζεις εσυ τη σκληροτητα με εναν απλο τροπο: - Αν σφιγγεις αρκετα το power strap πανω απο ολα τα πλαστικα μερη της μποτας, πλησιαζεις το ονομαστικο flex της μποτας κ εισαι ετοιμος για σκληρα, πατημενα, γρηγορα χιονια. - Αν σφιξεις το power strap μονο εγκλωβίζοντας τη μια μονο γλωσσα (κ αφηνοντας το τελικο τμημα με το πανω buckle ελευθερο), εχεις 10-15 περιπου μοναδες λιγοτερου φλεξ, για bumps (μιας κ εκει συχναζεις τελευταια 80), αφρατουμπες με τον ΜΙΚ κ ασταθη χιονια! Θα στο δειξω στο βουνο, αν η παραπανω περιγραφη ειναι κούκου! Να ξερετε γενικα πως για ολες τις ρυθμισεις (footbed orthotics, canting, 4ward lean, tracking) υπαρχουν απλες καλες -μη εργοστασιακες- πρακτικες που μπορουν να εφαρμοστουν από ολους μας, 2 λεπτα πριν καθισουμε στον Ηρακλή κ με εργαλεια που ευκολα βρισκεις εκει διπλα σου, στο Praktiker! (ο Λούης σιγουρα γνωριζει καποιες ) 80 Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted October 17, 2007 Όχι όλες.. Μερικές έχουν ρύθμιση, άλλες όχι. Και μια 90άρα καλή είναι για σένα, όχι λόγω βάρους και ύψους τόσο, αλλά λόγω ταχυτήτων που πηγαίνεις, δεν χρειάζεσαι περισσότερο. Μια μπότα πάντως είναι εύκολο σχετικά να την μαλακώσεις αλλά πολύ δύσκολο να τη σκληρύνεις... Η Salomon ας πούμε μπορούν να μαλακώσουν ελευθερώνοντας τις πίσω μπλοκαρισμένες βίδες του overlap... 80 Quote Share this post Link to post Share on other sites
elgreco 32 Report post Posted October 17, 2007 Καλό θα ήτανε να συγκρίνουμε τις εμπειρικές γνώσεις μας on the spot το χειμώνα αν και νομίζω ότι εξαρτώντε τις περισσότερες φορές και από την εταιρία κατασκευής της κάθε μπότας. Κωστή (και υπόλοιποι) η καλά σφυγμένη μπότα σε απάτητα για να μην ψάχνουμε κανένα πόδι δεν ισχύει? Quote There is no such thing as too much snow (Doug Coombs) http://www.pelionski.gr/ Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted October 17, 2007 ΝΑΙ, υπαρχουν πολλα κ απλα που μπορεις να κανεις ως μικρορυθμισεις στις μποτες! Κωστή (και υπόλοιποι) η καλά σφυγμένη μπότα σε απάτητα για να μην ψάχνουμε κανένα πόδι δεν ισχύει? Ναι, βεβαια η καλα σφιγμενη (=εφαρμογη) μποτα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ισχυει!, η πολυ σκληρη ΔΕΝ παιζει κ τοσο σημασια (εκτος αν δε σου φουντωνει τη φλεβα στο κουτελο απο το πολυ σφιξιμο!)! Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
vertical 0 Report post Posted October 17, 2007 εχω να κανω μια ερωτηση...(ακομα δε γραφτηκα..)αν παραδειγματος χαρη θελω να αγορασω μποτες με 70- σκληροτητα της εταιρειας rossignol, να προτιμησω πχ τις intense I14,I12,I10 η τις zenith Z12 που εχουν κι αυτεσ 70-80 σκληροτητα?? ποια η διαφορα?? επισης ποια η διαφορα αναμεσα στα μοντελα της intense I14,I12,I10 μεταξυ τους αφου εχουν ολεσ την ιδια σκληροτητα?? Γειά σας σας χεραιτώ ως νέο μέλος ....καλη σαιζον να έχουμε κτλ κτλ Επι του θέματος .. Αρχικά δεν υπάρχει flεx index στις καθαρά αγωνιστικές μπότες όπως επίσης δεν έχουν και canting. Επίσης το flex δεν έχει να κάνει μόνο με τον προσθιοπισθιο άξονα κλίσης αλλά γενικότερα με το πόσο σκληρό είναι το στέλεχος πράγμα που σημαίνει οτι επηρεάζει και τις πλάγιες μετατοπισεις , όπως επίσης δεν αφορά το πόσο άνετη είναι η μποτα στο πόδι. Για παράδειγμα μια freeride μπότα μπορεί να έχει flex 100 και να λυγίζει πιο έυκολα απο μια σλαλομ μποτα με επίσης flex 100. Το πόσο σκληρή μπότα θα πρέπει να πάρεις έχε σχέση με τα κιλά, το επίπεδο της τεχνικής σου κατάρτησης και σε τι terrain θέλεις να κάνεις. Οπότε πες αν θες , το σωματικό σου βάρος , το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι και τι terrain προτιμάς. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Captain Powder 2,135 Report post Posted October 17, 2007 Καλως ήρθες Vertical Quote Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted October 17, 2007 Καλως ήρθες vertical, περνα κι απ' τα νεα μελη να σε γνωρισουμε καλυτερα... 80 Αρχικά δεν υπάρχει flεx index στις καθαρά αγωνιστικές μπότες. Να φανταστώ οτι εννοείς οτι δεν γράφει ονομαστικό flex? Το flex αφορά δυο χαρακτηριστικά της μποτας, καταρχήν το flex (ευκαμψία) των υλικών (σκληρό , μεγάλης πυκνότητας πολυπροπυλένιο, πολυαιθυλένιο κτλ). Το αλλο αφορά την τοποθέτηση τους. Δηλαδή τις μηχανικές ιδιοτητες της μποτας. Πχ salomon με spaceframe με 100 flex είναι σχετικά μαλακη στο bending αλλά αρκετά σκληρή στο canting. Tι flex λοιπον μπορουμε να δώσουμε? ΟΚ το ονομαστικό ειναι 100 αλλά η αισθηση σκληρότητας στο ποδι μας ποια είναι? Οποτε έχουμε να κάνουμε με ένα σχετικό και ισως υποκειμενικό αλλά και εξαρτώμενο στα κέφια της κάθε εταιρίας index οπου σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως universal (σαν τους βαθμους Κελσίου ας πουμε) μεγεθος αλλά ένα σχετικό. Τωρα αυτο που ειπες για το flex index στις αγωνιστικές το ακουω πρωτη φορά. Απο τη θεσπιση του flex index απο τις αρχες του 90 περίπου, απο τότε θυμάμαι να υπάρχει συγκεκριμενος χαρακτηρισμος στην σκληρότητα της μποτας είτε ήταν εμπορικό μοντέλο είτε ήταν custom made ειδικό για κάποιον αθλητή. To bending flex μπορεί να μετρηθεί με ειδικό δυναμόμετρο και τα αποτελέσματα δίνονται σε KN. Ισως μερικοί παραλαμβάνοντας τις καινουργιες αγωνιστικές τους μποτες, βρουν μέσα ένα χαρτάκι control που μεταξύ άλλων σημειώνει και εναν αριθμό σε KN. Δεν ξερω ακριβώς την αντιστοιχία KN - flex αλλά 1 KN ειναι περίπου η δύναμη που ασκείτε για να μετακινηθεί λιγο λιγότερο απο ένα κιλό. Κωστή και Λουι συμφωνώ στο πείραγμα της μποτας, εκτός απο το canting το οποιο θεωρώ σχεδόν απιθανο να καταφέρει να το φινάρει καποιος μονος του και μάλιστα on the fly περιμένοντας το λιφτ ας πουμε. Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted October 17, 2007 Στάθη, κοιτα μια απλη κ καλη πρακτικη για το canting (αυτή μαλιστα την ξερω απο τοτε που βγηκε η ρυθμιση με το alenάκι εξωτερικα της μποτας - σημερα μπορει να υπαρχει κατι πιο πρακτικο κ αμεσο!). Βεβαια, αυτό δε γινεται ακριβως στην ουρα του λιφτ, αλλα ισως το πρωι στο σπιτι (εγω με κάθε ολοκαινουργια μποτα ετσι το κανω. Είναι μια-κι-εξω ρυθμιση): Φορας σε μια επιπεδη επιφανεια τις μποτες κ τις σφιγγεις όπως θα εκανες σκι. Μετα δενεις ενα βαριδακι (εγω βαζω ενα χοντρο παξιμάδι..ασφαλειας 80 ) σε ενα σχοινι κ την ακρη του την ακουμπας ακριβως στην κορυφη της επιγονατιδας σου (στο μεταξυ η σολα της μποτας σου εφαπτεται ακριβως στο πατωμα). Αν η προβολη απο το βαριδι πεφτει αναμεσα στο μεγαλο κ το δευτερο δαχτυλο (φανταζεσαι στο περιπου που ειναι πανω απο την μποτα! ), εισαι ΟΚ, αν όχι, θελει ρυθμιση clockήcounterclockwise! Αυτό ακριβως κανεις κ στο δευτερο ποδαρι (εμενα ας πουμε, εχει άλλες μικρορυθμισεις το ενα ποδι από το άλλο! Στραβοκάνης γαρ 80 ) γεια σου vertical (ωραιο nickname) Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted October 17, 2007 Κωστή, απ' οσο θυμάμαι (γεροξεκουτιανα κιολας) το canting δεν αποσκοπεί στο ζυγισμα της μποτας με γνώμονα το τρανο το δαχτυλο 80 , αλλά με την ευθυγραμμιση των δυνάμεων που ασκεί η κνήμη με την νοητή γραμμή που μπορεί να έχουμε απο την πατούσα. Δεν το ξέρω ετσι που το λες, αλλά εννοείτε ότι θα το δοκιμάσω σε αυτές τις κακορίζικες τις ροσι που έχω παροπλισμένες κι αν πιασει σε κερνάω τριγωνα Πανοράματος και μαλιστα απο τον Ελενίδη... 80 Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted October 17, 2007 Νομιζω το ιδιο λεμε Στάθη, το canting διορθωνει την αναγκη βελτιστης εφαπτομενης της σολας της μποτας στο επιπεδο (ειτε χιονι, ειτε δεστρα, ειτε παρκέ στην προκειμενη), βασει των προβολικων δυναμενων που ασκει η κνημη. (..χμμ..σα να’πιασε το κολπο [ειναι κ δυσκολος αυτος ο παλιοbatu ]..παλι θα φαμε γλυκακι Μακεδονίτικο, κατσε να προσχεδιασουμε κ την άλλη απατη με το forward lean, μπας κ τσιμπησουμε κανα Τερκενλή με λευκη σοκολατα! 80 ) Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted October 17, 2007 Νομιζω το ιδιο λεμε Στάθη, το canting διορθωνει την αναγκη βελτιστης εφαπτομενης της σολας της μποτας στο επιπεδο (ειτε χιονι, ειτε δεστρα, ειτε παρκέ στην προκειμενη), βασει των προβολικων δυναμενων που ασκει η κνημη. Ναι μαλλον το ιδιο λεμε... (..χμμ..σα να’πιασε το κολπο [ειναι κ δυσκολος αυτος ο παλιοbatu ]..παλι θα φαμε γλυκακι Μακεδονίτικο, κατσε να προσχεδιασουμε κ την άλλη απατη με το forward lean, μπας κ τσιμπησουμε κανα Τερκενλή με λευκη σοκολατα! 80 ) Θελω πολυ καλο hint για τσουρεκάκι Τερκενλη... 80 Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
mainalo 1,542 Report post Posted October 17, 2007 Βρε δεν αφήνετε τα γλυκομαγειρέματα Για μπότες λέμε εδω Quote Share this post Link to post Share on other sites
sotogiannop 82 Report post Posted October 17, 2007 Εγώ πάλι Mainale, από μπότες ξέρω λίγα πράγματα. Εαν θέλετε όμως τη γνώμη μου για θέματα που αφορούν Ελενίδη, Χαντζή, Τερκενλή κ.λπ., ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ!!! ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΓΛΥΚΟ!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted October 17, 2007 Κυριε Σωτήρη φετος αληθεύει οτι το ski greek resorts θα περιλαμβάνει και τσελεμεντέ με συνταγές απο γνωστές και επικές κοψιδομαχίες σας? Αληθευει οτι το νέο greek ski resorts θα αλλάξει το σήμα κατατεθέν του με μια μπριζόλα πάνω στο χιόνι??? Κυριε Γιαννοπουλε αληθεύει οτι φετος το GSR θα περιλαμβάνει τις απείρου καλους φωτογραφίες σας απο τις προαναφερθείσες επικές κοψιδομαχίες??? Ενας ανυπομονος αναγνώστης Τωρα θα βγει ο μαιναλος και θα πει είμαστε εκτος θέματος, οποτε θα περιλαβω κι αυτόν... Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted October 17, 2007 Τωρα θα βγει ο μαιναλος και θα πει είμαστε εκτος θέματος, οποτε θα περιλαβω κι αυτόν... Παραπεμψε τον στο αβαταρ σου... Quote Share this post Link to post Share on other sites