Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Νεα άφιξη στις AT μπότες. Σκληρή και παίρνει και Dynafit δέστρες γιά τους μινιμαλιστές.Είναι η κόρη της Adrenalin. H τιμή στην Αμερική τσούζει αλλά μάλλον φταίει η ισοτιμία.

http://www.feedthehabit.com/new-gear/garmo...e-at-ski-boots/

Και η G3 ετοιμάζει ορειβατική δέστρα heavy duty στα χνάρια της Marker . Tα πρωτότυπα δοκιμάζονται και δεν θα τη βγάλει στην παραγωγή αν δεν είναι τέλεια ...λέει.

Δηλαδή μιλάμε για μια Dynafit-compatible Endorphin ?

Γενικά δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα με τις Dynafit δέστρες.Τι πάιζει ακριβώς?

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

ΟΙ Dynafit είναι οι ελαφρύτερες ορειβατικές δέστρες. Στο downhil mode παραδόξως είναι πολύ στιβαρές παρά το μικρό τους βάρος. Το μειονέκτημα είναι πως το elastic travel είναι ανύπαρκτο. Η μπότα δεν έχει περιθώριο να κινηθεί μεχρι κάποιου σημείου και να επιστρέψει εφόσον η δύναμη ασκήθηκε από ένα κραδασμό και όχι από πτώση. Τα χαρακτηριστικά retention -release είναι μάλλον φτωχά σε downhill mode, αλλά αν η ανάβαση είναι σημαντικότερη γιά κάποιον τότε η Dynafit είναι αχτύπητη.

Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία πελατών της Dynafit. Στο walk mode η δέστρα δεν βγαίνει με τίποτα.

Κάποιοι σκιέρ που ανεβαίνουν με φωκιες και κατεβαίνουν πολύ απότομα λούκια και εκτεθειμένες πλαγιές χρησιμοποιούν αυτό το τρικ γιά να μην βγαίνουν τα σκι τους σε ενδεχόμενη πτώση. Ο φόβος να σπασει το πόδι είναι αστείος μπροστά στο φόβο να μείνεις χωρίς σκι σε μία τέτοια έκθεση.

Αν γλιστρήσουν κάνουν self arrest με το πιολέ και μετά συνεχίζουν.

Ολά αυτά τα έχω διαβάσει και τα έχω ακούσει σε συζητησεις με ανθρώπους που έχουν εμπειρία με Dynafit. Δεν έχω προσωπική εμπειρία , αν και θα ήθελα να δοκιμάσω κάποια στιγμή.

Όταν Λες ότι θέλεις να δοκιμάσεις εννοείς το self arrest? ξέρουμε θεωρητικά την τεχνική?

Βρήκα αυτό το βιντεάκι

είναι κυρίως για ορειβάτες έχουμε τίποτα καλύτερο που να περιλαμβάνει την ίδια διαδικασία φορώντας σκι ?

δεν ξέρω εάν είναι σκόπιμο να ανοίξουμε άλλο θέμα?

Εχω για οποιον θελει να τις δοκιμασει [δεν τις γουστά καθολου], απλα με σπασμενο το τακουνακι τους (τα δυο δοντακια που γυρνανε), καταλοιπο απο προσπαθεια μειωσης βαρους..στα TRAB που ειχα :lol: ..οπως κ να δουμε σε λουκια πχ. του ΧΚΠ, self arrest τεχνικες (οχι δεν εχω τετοιες :lol: ) ιδανικες για σκι σε πολυ μεγαλες κλισεις, που σε επαναφέρουν ορθιο στην πλαγιά!! ..φιου :D

Χλιαρες οι κριτικες που διαβασα αυτης της Garmont, κομψί-κομψα! :lol: Nαι η G3 γενικα τα εχει παιξει τελευταια με τεραστια ποσα R&D σε δεστρες, ειτε releasable tele-bindings, ειτε σε Α/Τ.

Θενξ για τα νέα Αποστόλη :)

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Ο φόβος να σπασει το πόδι είναι αστείος μπροστά στο φόβο να μείνεις χωρίς σκι σε μία τέτοια έκθεση.

Αν γλιστρήσουν κάνουν self arrest με το πιολέ και μετά συνεχίζουν.

:o:)

Captian, προς ενημέρωση, πώς γίνεται να κάνεις self arrest όντας εκτός ισορροπίας ή ακόμα χειρότερα σε πτώση ?

I'd rather be skiing my... IPB Image

Το SA ειναι τεχνικη που αρχικα ξεκινησε ως πρακτικη αυτασφαλειας στις ορειβατικες δραστηριοτητες (γλιστρηματα από crampοnage), σε περιπτωση πτωσης κ πιο προσφατα εξελιχθηκε στη χιονοδρομια!

Στο τουριστικο, ορειβατικο σκι, ο βασικος στοχος ειναι να επαμπλακεις από τα σκι/μπαστουνια στην περιπτωση πτωσης, να γυρισεις το κεφαλι σου προς τα πανω (oχι head first!), να γυρισεις το στηθος στην πλαγια (πλάτη κοιταει ουρανο) κ αν διαθετεις piolet ή μπατον με picket να το καρφωσεις, ώστε σταδιακα να μειωσεις ταχυτητα μεχρι να σταματησεις..!

Στη θεωρεια είναι ολο το παραπανω, διοτι στην πραξη, σημαντικοι παραγοντες (Τ-αχυτητα πτωσης, %κλιση πλαγιας, δομη χιονιου [παγος, μαλακο ανοιξιατικο κτλ]) καθοριζουν το τελικο αποτελεσμα της προσπαθειας SA…αν δλδ σταματησεις ή βρεις πετρελαιο στη βαση του λουκιου/πλαγιας κτλ! :)

Eγω χρησιμοποιω μπαστουνια με μυτη από piolet (φωτο), τα οποια ναι μεν αποτελουν ευχρηστη λυση για να μην κρατας κ μπατόν κ piolet μαζι, αλλα τελικα βοηθαει μονο στο front pointing της αναβασης! Δε συγκρινεται με την αποδοση του original piolet στη σοβαρη αναγκη πτωσης. :o

13wk0.jpg της BDiamond

φωτογραφια με τηλεφακο, απο τα Βαρδουσια πριν 9 χρονια (99’) στο κατω χωνί εξοδου στους «Επαγγελματιες» που κραταγα ΚΑΙ μπατον ΚΑΙ piolet..καθολου βολικο, αλλα πιο αποτελεσματικο αν το χειριστεις σωστα!

ski10.jpg

Τωρα αν κανεις σκι σε κλισεις που κινουνται αγριογιδα κ φωλιαζουν φιδαετοι :) , τοτε κατά την διαρκεια της πτωσης, προσπαθεις να κανεις όλα τα παραπανω (να παρεις σωστη θεση σωματος κτλ), ΧΩΡΙΣ όμως να χασεις τα σκι σου…Είναι αρκετα δυσκολο βεβαια κ θελει πολλες προπονησεις σε μικρα, αποτομα κ ασφαλή αναπτυγματα (το ΧΚΠ εχει τετοια σημεια εντος των οριων του), ώστε να το ‘εχεις’ τη δυσκολη ωρα! Διοτι όπως λεει κ ο κυβερνήτης, το να χασεις το πεδιλο σου σε ένα death-zone fall, it’s not an option! :)

Δυστυχως γραπτα δεν εξηγειται ευκολα, αλλα στην πραξη μπορει να τις δει κάποιος πιο ξεκαθαρα τις κινησεις

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Self a rrest κάνεις σε πτώση ή εκτος ισορροπίας.Για ενα λεπτομερές σχεδιάγραμμα πηγαινε www.petzl.com (παλιά η ιστοσελίδα είχε το σχεδιάγραμμα διαφόρων τύπων self arrest).Τώρα βέβαια με σκι σ τα πόδια, δ εν ξέρω πως γίνεται :o.Στην ορειβατική τ εχνική γίνεται συνδυασμός του πιολέ με τα κραμπόν(μη τυχόν και σταματήσεις, έχω κάπου ενα παλιό μου βιντεάκι, αμα το βρω θα το ανεβάσω αν κάποιος μου πει πως γίνεται).

Ωπα!με πρόλαβε ο makalu.Αλλά έχω μια απορία Κωστή.Αυτά τα μπατονοπιολέ, κρατάνε σίγουρα ή σε καμία πτώση θα διαχωρισθεί τ ο μπατόν απο το πιολέ;γιατί πολύ λεπτά μου φαίνονται.

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

Υπαρχει ενα τρίκ Κώστα, που με πεδιλα στα ποδια σε σηκωνει μονη της ξανα ορθιο η τεχνικη του SA [για αποτομες κλισεις]! (εφοσον εχεις κανει πολλες δοκιμες βεβαια κ το κατεχεις καλα!)

αυτο που εχω μαθει και δουλευει SA σε εμενα ειναι το kolotoumping...

Πολλοι εχετε δει τα βιντεο απο το Πήλιο με τα βραδυνα μαθηματα κολοτουμπινγκ.

Μερικοι απο εσας το δοκιμασατε κιολας ;)

Παρτε λοιπον ενα βιντεακι που τραβηξε ο Μοοnsoda στη Στυγα με κολοτουμπινγκ σε δραση που ειχα υποσχεθεί.

Ο δυστυχης moonsoda δεν ηξερε τη μεθοδο και για λιγο φοβηθηκε για την ακεραιοτητα του αφου γλυστρουσα κατα πανω του :unsure::angry::blink:

kolotoumping.wmv

kolotoumping.wmv

:unsure:

Με τα κραμπόν δεν κάνουμε self arrest, γιατί θα σπάσουμε τα πόδια μας και θα τουμπάρουμε από την ξαφνική επιβράδυνση...

Τα κάνουμε όπως τα είπε ο Κωστής και σηκώνουμε και τα πόδια ψηλά (να κοιτάνε οι πατούσες τον ουρανό).

Μόνο το πιολέ μπορεί να σε σταματήσει και αυτό σε πρώτο χρόνο πριν αρχίσεις να επιταχύνεις...

Τα διάφορα μπατόν-πιολέ είναι περιορισμένης ικανότητας σταματήματος και πρέπει να λειτουργήσουν ακαριαία, άσε που υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού με δύο τέτοια στα χέρια... ;)

Το τρικ που λέει ο Κωστής δουλεύει και στα λούκια του Παρνασσού και χωρίς πιολέ αν δεν έχει πολύ σκληρό χιόνι... :)

Με τα κραμπόν δεν κάνουμε self arrest, γιατί θα σπάσουμε τα πόδια μας και θα τουμπάρουμε από την ξαφνική επιβράδυνση...

Τα κάνουμε όπως τα είπε ο Κωστής και σηκώνουμε και τα πόδια ψηλά (να κοιτάνε οι πατούσες τον ουρανό).

Μόνο το πιολέ μπορεί να σε σταματήσει και αυτό σε πρώτο χρόνο πριν αρχίσεις να επιταχύνεις...

Τα διάφορα μπατόν-πιολέ είναι περιορισμένης ικανότητας σταματήματος και πρέπει να λειτουργήσουν ακαριαία, άσε που υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού με δύο τέτοια στα χέρια... ;)

Το τρικ που λέει ο Κωστής δουλεύει και στα λούκια του Παρνασσού και χωρίς πιολέ αν δεν έχει πολύ σκληρό χιόνι... :)

:(:D:o impressed !!!

Τώρα βέβαια πώς θα γυρίσεις τούμπα με τα μούτρα στην πλαγιά ενώ πεφτεις και φοράς και τα σκί σου για να καρφώσεις piolet για SA, μου φαίνεται ασύλληπτο...

Όσο ζείς μαθαίνεις...

I'd rather be skiing my... IPB Image

Κι ομως Κωστή γινεται, με λεπτες κ γρηγορες κινησεις..κι ας φορας 200cm πεδιλα!

Παλι O/T βγηκαμε! ;)

αυτο που εχω μαθει και δουλευει SA σε εμενα ειναι το kolotoumping...

kolotoumping.wmv

;)

Πανο που ειναι το βιντεο να το ω και γω γιατι δεν υπαρχει;

DALTONS POW ROBBERY.....

χμ Βιντεάκι καλύτερο από αυτό που προτείνω παραπάνω δεν βρήκαμε τι μας μένει επίδειξή στο Παρνασσό και να το τραβήξουμε βίντεο :P:P:D

εγώ πάντως το έγραψα να ανοίξουμε καινούργιο θέμα χε χε :D:D

βοηθαει επισης στο ΣΑ να μην φοραει κανεις γυαλιστερα (γλιστερα) ρουχα.

μειωνεται ετσι η επιταχυνση σου στην πλαγια και αυξανεις τις πιθανοτητες να προλαβεις

μπορώ και χωρίς ...