Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Captain Powder

Χιονοστιβάδες

Recommended Posts

• Sad 1

Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία.

Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.-

Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής στα Βαρδούσια Ορη οι τρεις αγνοούμενοι ορειβάτες, μαζί με μία ακόμη γυναίκα, όλοι καταπλακωμένοι κάτω από χιονοστιβάδα.

Οι Αρχές, που από νωρίς το πρωί αναζητούσαν τους τρεις άνδρες, δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία τετάρτου ατόμου. Οπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για μια γυναίκα περίπου 35 ετών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ήταν σύντροφος ενός εκ τών τριών ανδρών.

Και οι τέσσερις βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου το απόγευμα τα σωστικά συνεργεία είχαν εντοπίσει ίχνη τους και συγκεκριμένα πατημασιές τους.

Υπενθυμίζεται πως είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ με drone και εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, οι διασώστες εξέφραζαν την ελπίδα οι ορειβάτες να είχαν βρει ασφαλές καταφύγιο, καθώς στην περιοχή επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς η έρευνα δεν είχε αίσιο τέλος.

Οι τρεις φίλοι είχαν προγραμματίσει την ορειβατική διαδρομή από τον Αθανάσιο Διάκο, αλλά «όταν μπήκαν στο ορειβατικό μονοπάτι η επικοινωνία χάθηκε μαζί τους», σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι συγγενείς τους στη δημόσια τηλόραση. Οι προσπάθειες να επικοινωνήσουν μέσω κινητού απέτυχαν, καθώς «έχει χαθεί το στίγμα και δεν υπήρχε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί τους».

Οι αρχές τέθηκαν σε συναγερμό μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν φιλικό πρόσωπο, που τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση, ενημέρωσε ότι δεν έχει επαφή με τους τρεις ορειβάτες. 

Νωρίτερα σήμερα, είχε εντοπιστεί το αυτοκίνητο των τριών ορειβατών, στην περιοχή Αθανάσιος Διάκος.

https://www.kathimerini.gr/society/563994640/vardoysia-choris-tis-aisthiseis-toys-entopistikan-oi-tesseris-oreivates/

Make Parnassos Great Again!

Νοτιαρικο χιόνι πάνω από παγωμένο. 

Νομίζω ότι στην Ελλάδα είναι στάνταρ η χιονοστιβάδα. 

Αν ξέρει κανείς γιατί πήγαν χειμερινή από κοπρισιές ας μου πει. 

Θυμάμαι που μου λέγαν ότι ούτε τραβέρσα δεν κάνεις από κάτω όταν είναι φορτωμένη .

Πάντα από καταφύγια πάνω .

Τέτοιο κολοβούνι για χειμερινή δεν έχω ματαδει . Φτου φτου φτου. Κουβάλησα ένα γεμάτο τρόφιμα σακίδιο συν ένα τετραλιτρο πετρέλαιο και είχε σπάσει η σκεπή στο καταφύγιο του πεζοπορικου . Το χιόνι άρχιζε από το χωριό . Μαύρα μεσάνυχτα φτάσαμε με φακούς . Την άλλη μέρα πάνω για  οροπέδιο από το κεντρικό  . Είχε στο τελείωμα ένα τοίχο κάθετο πάνω από 5 μέτρα . Αλλά είχαμε κάτι θηρία στην ομάδα που το ασφαλισαν . Ομολογώ ότι στην επιστροφή κατέβηκα με την πλάτη από έξω και ασφαλισμένος βέβαια . Και θυμάμαι ξεκάθαρα ότι η κουβέντα ήταν για τον ορειβάτη που είχε σκοτωθεί στις κοπρισιές από πτώση σε πάγο. 

Παραέχουμε θανατηφόρα συμβάντα με χιονοστιβάδες τα τελευταία χρόνια . Πέρα από κάθε αναλογία σε σχέση με τις χιονοπτώσεις . Κάτι δεν πάει καλά. 

• Like 2

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

https://www.facebook.com/share/p/1QovCiFAw2/

Από το περιοδικό ανεβαίνοντας στο fb για το δυστύχημα στα Βαρδούσια .

Ομολογώ ότι νόμιζα ότι ήταν πιο χαμηλά ή χιονοστιβάδα.

Καλά μου λέγανε ότι πρέπει να ανεβαίνουμε από την άλλη μεριά όσο απότομα και αν είναι τα λούκια από εκεί . Πραγματικά είχαν φτάσει σχεδόν στον αυχένα , ίσως δεν έπρεπε καν να ανέβουν με αυτήν την συνθήκη χιονιού 

Έγραψα σε ένα φόρουμ ορειβατικό ότι από κοπρισιές δεν πηγαίνεις όταν το βουνό είναι φορτωμένο. Πας από σκόρδα στα λούκια . Που και βέβαια είναι πιο δύσκολα . Αλλά λογο κλίσης δεν σου έρχονται τέρατα από πάνω .  Πέσανε να με φάνε.  

Και βέβαια είναι προτιμότερο να γίνει πεζοπορική η διαδρομή παρά χειμερινή αναρρίχηση. Αλλά οι πλαγιές 30-40 έχουν αυξημένο ρίσκο χιονοστιβάδας . 

Σε γενικές γραμμές ο Κοτρωνάρος τα λέει σωστά . Πάμε για να χαρούμε και όχι να αποδείξουμε κάτι. Ας μείνει απάτητη η πούδρα αρκεί να επιστρέψουμε στο τέλος της ημέρας σπίτια μας . 

Θυμάμαι μια φορά μετά από μεγάλη χιονόπτωση ανέβηκα τον ( ως συνήθως κλειστό ) Δια . Φτάνοντας στο μεγάλο λούκι του Δία μαζί με έναν συνοδοιπόρο που τυχαία βρεθήκαμε μήναμε κάνα μισάωρο να κοίταμε πάνω από το φρύδι. Το θέαμα μαγευτικό αλλά και τρομακτικό. Ψυχή αλλη γύρω. 

Χωρίς να πούμε λέξη φορέσαμε τα σκι και γυρίσαμε πίσω στο συνδετικό. Δεν ήτανε για σήμερα , ήτανε για αύριο . Αλλά αύριο δεν θα είμασταν εκεί . Θα είμασταν όμως σπίτια μας το βράδυ. 

• Like 2

η ουσία είναι μια γραμμή 

πάμε να χαρούμε και όχι να αποδειξουμε

το να αποδείξουμε έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια αυτοσκοπός για αρκετούς.....μαραθώνιο,τριαθλο,ορειβασια,σκι από άτομα τα οποία στα 40 και μετά αποφάσισαν ότι τώρα πρέπει να τα κάνουμε σε αγωνιστικό επίπεδο.....το αποτέλεσμα κοντά εδώ 2 με καρδιακά σε ημιμαραθωνιους μας χαιρέτησαν στα 50 και 52 .......

Edited by kostasbmw

Είναι η  γνωστή στους σιτεμένους, κρίση.
Γηράσκω αεί διδασκόμενος αλλά το μάθημα μπορεί να έχει κακές συνέπειες ενίοτε μη αναστρέψιμες. 

Practice makes perfect

Όλα αυτά σωστά, αλλά δεν έχουν σχέση με την τωρινή τραγωδία 4 ανθρώπων που πήγαν απλά για να απολαύσουν το βουνό και στάθηκαν άτυχοι. 

Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να προβλεφθεί κάτι τέτοιο.Συμφωνα με τα όσα έχω διαβάσει σε διάφορα ποστ δε θα έπρεπε καν να πάνε από εκεί;Δεν το ξέρω το βουνό πεζοπορικα και ειδικά το χειμώνα  με χιόνι .Η χιονοστιβάδα λέει έπιασε όλο το πλάτος της πλαγιάς άρα δεν υπήρχε πιθανότητα επιβίωσης,έστω κι αν δεν ήταν κοντά ο ένας στον άλλον ;

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Την πρώτη φορά που ανέβηκα στα Βαρδούσια χειμερινή κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 80 εκείνο που μου έμεινε είναι ότι μου είπανε ότι δεν ανεβαίνουμε από κοπρισιές όταν έχει πέσει φρέσκο χιόνι και πάμε δεμένοι από τα λούκια στα σκόρδα . Και όντως έτσι ανέβηκα οροπέδιο με χειμερινή αναρρίχηση παρ όλο που στα τελευταία μέτρα ήταν τόσο κάθετα που με τραβήξανε με το σχοινί . Και ο λόγος ήταν οι χιονοστιβάδες . Προφανώς και για επίπεδο αρχάριου ήταν πιο εύκολα από κοπρισιές (λέμε τώρα) αλλά κάποιο λόγο θα είχανε που μας ανέβασαν από σκόρδα.  

Σε επικίνδυνο για χιονοστιβάδες μέρος δεν ανεβαίνεις ( ή κατεβαίνεις ) απλά σε απόσταση (ποιά είναι αυτή 😉 αλλά ένας ένας .  Η σχοινοσυντροφιά είναι για γλυστρημα - πτώση και όχι για χιονοστιβάδα . Όλα αυτά στην θεωρία. 

Μεγάλη προσοχή την επόμενη εβδομάδα στο ορειβατικό σκι ειδικά αλλά όχι μόνο στην Βασιλίτσα . 

Edited by vro

https://www.flash.gr/vardoysia-pos-egine-i-tragodia-o-oreivatis-fotis-theocharis-exigei-i-epistrofi-einai-gennaiotita-1041232

Βαρδούσια: Πώς έγινε η τραγωδία - Ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης εξηγεί: «Η επιστροφή είναι γενναιότητα»

«Το πιο γενναίο για έναν ορειβάτη δεν είναι να φτάσει στην κορυφή αλλά να πάρει την έγκαιρη απόφαση να γυρίσει πίσω» λέει ο Φώτης Θεοχάρης και εξηγεί πώς μπορεί να συνέβη η τραγωδία στα Βαρδούσια.

Caption

Αθανασία Ανεζάκη avatarΑθανασία Ανεζάκη

05.01.2026 09:30

Ορειβάτης από τα 16 του χρόνια. Έχει κατακτήσει κορυφές των Ιμαλαΐων, έχει κινδυνέψει από χιονοστιβάδες, έχει «αποχαιρετήσει» φίλους στο βουνό εξαιτίας τους. Ο Φώτης Θεοχάρης μας μιλά -λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στα Βαρδούσια με τους τέσσερις νεκρούς ορειβάτες- για τις «απειλές» που κρύβονται στις πλαγιές, αλλά και για όλα εκείνα που πρέπει να προσέχουμε ακόμα κι αν πρόκειται να πάμε απλώς για πεζοπορία…

«Κι εγώ προσωπικά έχω τύχει σε βουνό υψηλό που πήγαινα για την κορυφή νύχτα, όμως μπροστά μου γεννήθηκε ένας μεγάλος κίνδυνος για χιονοστιβάδα, τον είδα, κάναμε μαζί με κάποιους άλλους ένα τεστ χιονιού και εγκαταλείψαμε, γυρίσαμε πίσω. Μετά από δύο μέρες έγινε χιονοστιβάδα στο συγκεκριμένο βουνό. Βέβαια, κοιτάξτε να δείτε, όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση απρόβλεπτη. Προσωπικά, από την ηλικία των 16 ετών ξεκίνησα την πρώτη μου επαφή με την πεζοπορία. Σήμερα, στα 35 μου χρόνια, συνεχίζω ακάθεκτος σε κάθε γωνιά της γης. Έχω ανέβει στο τρίτο ψηλότερο βουνό. Υπάρχουν συνολικά 14 βουνά, πάνω από τα 8.000 μέτρα. Έχω ανέβει τα δύο από αυτά, επιτυχώς. Είναι το Kanchenjunga που είναι το τρίτο υψηλότερο και το Manaslu που είναι το όγδοο υψηλότερο. Επίσης έχω προσπαθήσει το Κ2, το 2021, όμως η αποστολή μας τότε ακυρώθηκε διότι πέθανε φίλος μου από χιονοστιβάδα. Τέλος προσπάθησα να κατακτήσω την κορυφή του Broad Peak εκεί όμως έφτασα μέχρι τα 7.600 μέτρα καθώς ένα βράδυ είδα να κάνει ένα κρακ και να δημιουργείται ρήγμα στην πλαγιά. Τότε ήταν που αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω.»

Η μαρτυρία του κ. Θεοχάρη, ενός έμπειρου ορειβάτη που έχει δοκιμαστεί στα πιο αγέρωχα βουνά του πλανήτη, είναι συγκλονιστική.

«Γνωρίζουμε πως στα βουνά υπάρχει και ο θάνατος» μας λέει…

«Ναι, έχω βρεθεί ο ίδιος σε κατάσταση ενεργής χιονοστιβάδας που δεν με πήρε τελικά μαζί της. Αυτό ήταν στο Πακιστάν. Ήταν κατά τη διάρκεια προσαρμογής στο υψόμετρο. Ξεκινούσα από την Κατασκήνωση βάσης για να ανέβω στην Κατασκήνωση 1, περίπου από τα 5.500 έως τα 6.100 μέτρα. Στην πλαγιά που είναι γύρω στα 6.000 μέτρα, ακούμε κάποιον να φωνάζει «avalanche», δηλαδή χιονοστιβάδα κι επειδή εξελισσόταν σε αργή κίνηση -γιατί έτσι αρχίζουν πάντα, σιγά-σιγά, πρόλαβα και βγήκα στο αριστερό κομμάτι της πλάγιας με αποτέλεσμα να βλέπω μια τεράστια μάζα χιονιού να τσουλάει στα δεξιά μου.  Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία με χιονοστιβάδα. Όσον αφορά όμως το φίλο μου που πέθανε, συνέβη στην ίδια πλαγιά, σε άλλη μέρα. Όσο έπεφτε η χιονοστιβάδα εκείνος είχε καταφέρει να προστατευθεί πίσω από ένα βράχο, μαζί με άλλους δύο ορειβάτες κι αφού τελείωσε, σήκωσε το κεφάλι του για να δει αν έρχεται κάτι άλλο. Την ώρα εκείνη που σήκωσε το κεφάλι του, πέρασε μια πέτρα, τον χτύπησε και τον κατέβασε στη βάση της διαδρομής, στο βουνό. Τον θάψαμε εκεί με τις πέτρες. Έμεινε εκεί δηλαδή ο άνθρωπος. Δεν γύρισε πίσω ποτέ. Δυστυχώς, έχω χάσει κι άλλο φίλο, όχι από χιονοστιβάδα. Γενικά το γνωρίζουμε πως στα βουνά υπάρχει και ο θάνατος.»

Στα Βαρδούσια υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας σε τρία διαφορετικά σημεία

Το βουνό είναι ένα σχολείο ταπεινότητας, συμπληρώνει. Χρειάζεται σεβασμό κι αδιάκοπη εκπαίδευση. Στην περίπτωση των τεσσάρων ορειβατών, για τους οποίους εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια, σίγουρα πήγαν αρκετά πράγματα στραβά. Συνθήκες για τις οποίες τονίζει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αφού δεν ήταν παρών. Ακολούθησαν ωστόσο μια διαδρομή, επισημαίνει, που δεν ενδείκνυται για χειμώνα…

«Είναι γνωστός στους ορειβατικούς κύκλους ότι αυτό το μονοπάτι, αυτή τη διαδρομή δεν τη χρησιμοποιούμε το χειμώνα, διότι υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδων, ειδικά σε τρία διαφορετικά μέρη που συναντάς μέχρι την κορυφή.

Το έγραψα από την αρχή . Με μορφη ερώτησης . Δεν είμαι ορειβάτης , ειδικά ορειβάτης χειμερινού βουνού. Δεν αντέχω πια να το κάνω. Κάνω ορειβατικό σκι της πλάκας που όμως η τυχαία κομπλα  δεν είναι καθόλου της πλάκας . Επίσεις κάνω και το λεγόμενο freeride που είναι δέκα φορές πιο επικίνδυνο από το ορειβατικό . Στο ορειβατικό έχεις την ώρα που ιδρώνεις στην ανάβαση να αναλογιστείς αν κάνεις μαμακία.  Στο freeride μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δινετε. 

Φροντίζω να ακούω με προσοχή και να κρίνω ανάλογα . Αυτό για τα Βαρδούσια από κοπρισιές μου το είπανε το 1980 και από τότε έμεινε χαραγμένο. 

Δυστυχώς υπάρχει άπειρη υπεροψία, στα όρια της μαμακιας, στην ορειβασία , στο ορειβατικό και στο freeride . Νομίζουν όλοι ότι είναι θεοί. 

Edited by vro

Βαρδούσια: Τι προκάλεσε τη χιονοστιβάδα

βαρδούσια-τι-προκάλεσε-τη-χιονοστιβά-564012526

Τα ίχνη στο χιονισμένο πεδίο έδειχναν τη διαδρομή που είχαν ακολουθήσει οι τέσσερις ορειβάτες ανήμερα τα Χριστούγεννα στα Βαρδούσια Ορη, την ανάβαση από τις Κοπρισιές, με προορισμό την κορυφή του Κόρακα. Η χιονοστιβάδα που τους παρέσυρε στον θάνατο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε χαμηλά στην πλαγιά πριν από τον Μέγα Κάμπο, ένα μεγάλο αμφιθέατρο που έχει περίπου 160 μέτρα υψομετρική διαφορά, και πυροδοτήθηκε από τα βήματά τους. Σε αυτές τις διαπιστώσεις καταλήγει η αναλυτική έκθεση της εθελοντικής ομάδας οδηγών βουνού, ορειβατών και στελεχών εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή στις 26 Δεκεμβρίου 2025 και συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού και ανάσυρσης των θυμάτων.

«Εκτιμάται ότι όταν άρχισαν να ανηφορίζουν την πλαγιά, σε χαμηλό σημείο της, πυροδότησαν τη χιονοστιβάδα. Η πυροδότηση προήλθε από κατάρρευση του αδύναμου στρώματος λόγω άσκησης πίεσης από το βάρος τους. Σε κάποιο σημείο που το πάχος της πλάκας ήταν πιο λεπτό, το στρες (πίεση) που εφαρμόζεται από το βάρος τους κατάφερε να επιδράσει στο αδύναμο στρώμα, να το σπάσει και αυτό να καταρρεύσει. Η κατάρρευση εξαπλώθηκε σε όλη την πλαγιά γύρω και από πάνω τους και αυτοί βρέθηκαν περικυκλωμένοι από κινούμενο χιόνι», αναφέρεται στην έκθεση των εννέα σελίδων, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει η «Κ».

βαρδούσια-τι-προκάλεσε-τη-χιονοστιβά-563998474

Η εκτίμηση ότι η χιονοστιβάδα πυροδοτήθηκε από χαμηλά προκύπτει, σύμφωνα με την έκθεση, από διάφορα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο πεδίο. Ολα τα θύματα βρέθηκαν κοντά μεταξύ τους, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου το ένα από το άλλο. Εκτιμάται ότι εάν βρίσκονταν ψηλότερα στην πλαγιά, η παράσυρσή τους για μεγαλύτερη απόσταση θα τους είχε απομακρύνει περισσότερο. Πάνω τους βρέθηκαν μικρά αντικείμενα, γυαλιά ηλίου και οράσεως, καπέλα και σκουφιά, τα οποία επίσης εκτιμάται ότι θα είχαν απομακρυνθεί από πάνω τους εάν είχαν διανύσει μεγαλύτερη διαδρομή. Ακόμη, το σημείο εύρεσής τους ήταν στη μέση των συντριμμιών και όχι στο ανώτερο μέρος.

Τρεις ημέρες πριν από το δυστύχημα οι θερμοκρασίες που είχαν προηγηθεί ήταν γύρω στο μηδέν. Την παραμονή των Χριστουγέννων εκδηλώθηκε χιονόπτωση που εντάθηκε κατά το απόγευμα και υπολογίζεται ότι εναπέθεσε 20 με 30 εκατοστά χιόνι σε υψόμετρο 2.000. Ανήμερα τα Χριστούγεννα «η πλαγιά χιονιού πριν τον Μέγα Κάμπο των Βαρδουσίων παρουσίαζε μια πολύπλοκη διαστρωμάτωση με πολλαπλά αδύναμα στρώματα ανάμεσα από κρούστες, τοποθετημένα πάνω από ένα παγωμένο υπόστρωμα», σημειώνουν στην ανάλυσή τους τα μέλη της εθελοντικής ομάδας.

Η χιονοστιβάδα γλίστρησε πάνω σε ένα παχύ στρώμα πάγου 10 έως 20 εκατοστών. Η κλίση της συγκεκριμένης πλαγιάς, κατά μέσον όρο 27-29 μοίρες, θεωρείται οριακή για τη δημιουργία χιονοστιβάδας, αλλά εκτιμάται ότι «η ιδιαιτερότητα του αδύναμου στρώματος και το παγωμένο υπόστρωμα ενίσχυσαν και επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα». Η χιονοστιβάδα που προκλήθηκε ήταν κατηγορίας πλάκας (slab avalanche) και η κορώνα της (το «χείλος») είχε ανάπτυγμα περίπου 400 μέτρων.

Βάσει της καταστρεπτικής ισχύος της η χιονοστιβάδα κατατάσσεται, σύμφωνα με την έκθεση, στο επίπεδο D3, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να θάψει αυτοκίνητο, να καταστρέψει ξύλινο σπίτι ή να σπάσει δέντρα. «Ολα τα συντρίμμια διοχετεύθηκαν, συγκεντρώθηκαν και πιέστηκαν στον κεντρικό τομέα της αμφιθεατρικής πλαγιάς, στο βαθύτερο σημείο της κοιλάδας/λούκι, όπου στοιβάχτηκαν σε μεγαλύτερα ύψη απ’ ό,τι αν κατέληγαν σε ανοιχτή πλαγιά. Το λούκι και η μορφολογία του σημείου δηλαδή έδρασαν σαν παγίδα τερέν, πολλαπλασιάζοντας τις συνέπειες για τα θύματα. Τα συντρίμμια απλώθηκαν σε μια ευθεία γραμμή μήκους σχεδόν 130 μ. και πλάτους περίπου 25 μ. στο τμήμα της κοιλάδας», αναφέρεται στην έκθεση. Στην πλειονότητά τους τα συντρίμμια είχαν ύψος 20 με 40 εκατοστών.

βαρδούσια-τι-προκάλεσε-τη-χιονοστιβά-563999386

Στην εθελοντική ομάδα οδηγών βουνού, ορειβατών και στελεχών εκπαίδευσης της ΕΟΟΑ που συνέταξαν την έκθεση συμμετείχαν οι Γιάννης Κωνσταντάκης, Δημήτρης Δασκαλάκης, Φίλιππος Δημόπουλος, Λευτέρης Καραχάλιος, Γιώργος Αρμογένης, Αλέξανδρος Παναγάκος, Νίκος Λαζανάς και Ηλίας Ροϊδούλιας.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν στην έκθεση ότι στην Ελλάδα υπάρχει απουσία οργανωμένου δελτίου χιονοστιβάδων, σε αντίθεση με άλλες χώρες, και οι πληροφορίες πρέπει να συλλεχθούν από τοπικές πηγές, από την εξέταση της χιονομάζας στο πεδίο, τις ενδείξεις που δίνει το βουνό, καθώς και από την εξέταση των καιρικών συνθηκών προηγούμενων ημερών. «Στο πεδίο η επιλογή του τερέν, ο τρόπος και η διαδρομή που θα κινηθούμε είναι υψίστης σημασίας στη διαχείριση του ρίσκου χιονοστιβάδων, όπως επίσης και ο εξοπλισμός ασφαλείας και η γνώση της χρήσης του», σημειώνεται στην έκθεση.

https://www.kathimerini.gr/visual/infographics/564011935/vardoysia-ti-prokalese-ti-chionostivada/

• Like 1

Για αυτό κατεβαίνουμε ( ή ανεβαίνουμε) αν γίνεται  από το πλάι. Αλλά επιμένω όχι από κοπρισιές με τέτοιες συνθήκες . Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας οδηγός χειμερινών διαδρομών με βαθμούς  επικινδυνότητας και εναλλακτικές προτάσεις . 

Και η επισκεψιμότητα στο χειμερινό βουνό αυξάνεται συνεχώς. 

Μεγάλη προσοχή Κυριακή , Δευτέρα , Τρίτη , Τετάρτη στο ορειβατικό σκι και σε τυχόν παραπιστινκ. 

• Like 1

Κλασική χιονοστιβάδα Περιφερειακής στον Παρνασσό .

Τα λάθη πληρώνονται διαχρονικά . Η κάκιστη διαγώνια χάραξη της"Νέας " Περιφερειακής , ψηλά, σε σχέση με την "παλιά " που κατέβαινε χαμηλά βάζει σε κίνδυνο τους οδηγούς των ρατρακ . Δεν μας έγινε μάθημα ο χιονοδιάδρομος της 7 .

Ότι έχει συμβεί την τελευταία 20ετια από τέτοια συμβάντα έχει γίνει στην Περιφερειακή και στην 7 σε διαγώνια χάραξη. 

Δυστυχώς η πολιτική των υπευθύνων των χιονοδρομικών εξαντλείται στο γνωστό μοτίβο να πάρουμε τα χρήματα να βάλουμε ότι μας κατέβει και μετά να πάρουμε αλλά χρήματα να δουλέψουμε αυτά που βάλαμε  λάθος και δεν δουλεύουν. 

Ευτυχώς όλα καλά.

FB_IMG_1769245364497.jpg

FB_IMG_1769245356288.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

Συνέχεια από την χιονοστιβάδα στην Περιφερειακή . 

Έγινε τελικά μετά το Ζ της Περιφερειακής και πριν την Σαχάρα . Κλασικό σημείο. 

Εκεί συνήθως πριν το ζήτα κάνουμε αριστερά και κρατιόμαστε ψηλά και μετά για όσους θυμούνται έχει έναν βράχο στον δρόμο μας και περνάμε από την κάτω άκρη του και είναι κάπως απότομα στα δεξιά . Κλασικό σημείο για χιονοστιβάδα πλάκας . 

Μεγάλη προσοχή όταν πέφτεις μετά το λούκι του Οδυσσέα ( από την δολίνη) και βρίσκεσαι στο ύψωμα που βλέπεις την Σαχάρα στα αριστερά σου κατεβαίνοντας . Ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο του Παρνασσού. 

Screenshot_2026-01-25-11-49-28-175_com.facebook.katana.jpg

Screenshot_2026-01-25-11-49-44-583_com.facebook.katana.jpg

Η περιφερειακή είναι μέρος και ευθύνη του χιονοδρομικού, όπως και η εξασφάλισή της (και κάθε πίστας) από κινδύνους τριγύρω. Πίστες φτιάχνονται ακόμα και σε μερικώς εκτεθειμένα μέρη παντού στον κόσμο, αλλά γίνονται τα απαραίτητα συνοδευτικά.

Ακόμα και τώρα μπορούν να γίνουν έργα για έλεγχο χιονοστιβάδων στον Παρνασσό, στα Καλάβρυτα και παντού και μάλιστα λόγω μικρού πεδίου μιλάμε για πολύ μικρές παρεμβάσεις. Φράχτες, εκρηκτικά με το χέρι, με drone, με πύργους, με συστήματα μεταφοράς τύπου CATEX κτλ.

Δεν ξέρουν, δεν θέλουν, δεν τους νοιάζει.

Όλα είναι social media. Κάνουν και repost πάντως τα στόρι του κόσμου και πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας.

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

https://www.facebook.com/share/p/18QC5JrRbC/

Το ίδιο εκτός fb

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/avalanches-alps-deaths-europe-ski-snow-b2922799.html?fbclid=IwdGRjcAQFD3xjbGNrBAUPd2V4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHh5ZpvVFthbgC1Nn2YyuPgJix2yf3CPJ8ntyFxRpo9gtuSc_KY-YcOL3kyEM_aem_e8BkosN0Nnvg3wPPLjc5_w

Ρεκόρ θανάτων στις Άλπεις . Αν υπολογίσουμε και την βόρεια Αμερική δεν θα βρίσκουμε ασφαλιστική ούτε με το δίκανο. 

Edited by vro