wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 24, 2008 Εχω κανει σκι καμια 15αρια φορες. ειμαι 1,75 και 78 κιλα, σε αρκετα καλη φυσικη κατασταση. Εχω περασει το πρωτο σταδιο με τις πρασινες και τωρα κατεβαινω στις μπλε (οχι με κωλοτουμπες ). Μου αρεσει το χαλαρο σκι (δηλαδη να κατεβαινω με μετριες ταχυτητες, να στροφαρω απαλα) εν τουτοις στην πιστα δε μπορω να ελεγξω την ταχυτητα μου. Το αποτελεσμα ειναι να κατεβαινω με χιλια ή να στροφαρω με πλαγιολησθηση για να ανακοψω ταχυτητα. Τα πεδιλα μου ειναι 160αρια, καθαρα καρβινγκ ( radius 11,7). Δε ξερω αν με βοηθανε ή με κουραζουν τελικα και τι θα προτινατε εσεις; Γενικα, καθε βοηθεια δεκτη... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 24, 2008 Ενα καλο δασκαλο, μαθηματα, εφαρμογη, ενα καλο δασκαλο, μαθηματα, εφαρμογη, βελτιωση της τεχνικης, ενα καλο δασκαλο, μαθηματα, εφαρμογη, βελτιωση της τεχνικης, ενα καλο δασκαλο, μαθηματα, εφαρμογη, βελτιωση της τεχνικης, ενα καλο δασκαλο, μαθηματα, εφαρμογη, βελτιωση της τεχνικης... Ολοι μαθαινουμε συνεχια και προσπαθουμε να βελτιωσουμε την τεχνικη μας. Το οτι σ'αρεσει το τουριστικο σκι δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να το βελτιωσεις, βελτιωνοντας την τεχνικη σου. Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted January 24, 2008 Εχω κανει σκι καμια 15αρια φορες. ειμαι 1,75 και 78 κιλα, σε αρκετα καλη φυσικη κατασταση. Εχω περασει το πρωτο σταδιο με τις πρασινες και τωρα κατεβαινω στις μπλε (οχι με κωλοτουμπες ). Μου αρεσει το χαλαρο σκι (δηλαδη να κατεβαινω με μετριες ταχυτητες, να στροφαρω απαλα) εν τουτοις στην πιστα δε μπορω να ελεγξω την ταχυτητα μου. Το αποτελεσμα ειναι να κατεβαινω με χιλια ή να στροφαρω με πλαγιολησθηση για να ανακοψω ταχυτητα. Τα πεδιλα μου ειναι 160αρια, καθαρα καρβινγκ ( radius 11,7). Δε ξερω αν με βοηθανε ή με κουραζουν τελικα και τι θα προτινατε εσεις; Γενικα, καθε βοηθεια δεκτη... M..Θα προσπαθήσω να σου μεταδώσω ότι έχω μάθει μέχρι στιγμης απο τα παιδια που με βοήθησαν. Εφοσον αναφέρεις ως πρόβλημα το οτι επειδη τρέχεις σε μερικα σημεία σκιντάρεις,αρα εννοείς πως κατεβαίνεις κυρίως καρβάροντας.. Κανονικά η ταχύτητα θα σε βοηθούσε σε αυτό αν δεν κάνω λάθος,αλλα το πρόβλημα σου είναι μάλλον οτι δεν κάνεις στροφές..Το εκανα/μαλλον κάνω κ εγω..Το να παίρνεις ασυναίσθητα όλη την πίστα στην γραμμή που σε κατεβάζει πιο σύντομα (σα να κάνεις αγώνες) δε σε βοηθάει σε τίποτα κ μάταια προσπαθείς να κόψεις με τον έναν η τον άλλον τρόπο.. Βασικές αρχές κάρβινγκ: Ρίξε όλο το βάρος σου μπροστά,γώνιασε περισσότερο,δοκίμασε να ρίχνεις βάρος στο εξωτερικό σου πόδι για αρχή απο τη μέση της στροφής κ έπειτα,πίεσε τα πεδιλα σου κ κυρίως εκμεταλλεύσου όλο το πλάτος της πίστας που κατεβαίνεις καλύπτοντας το με τη στροφή σου..Άσε τα πέδιλα να σε πηγαίνουν μόνα τους,εσυ απλά γώνιαζε..Όσο φοβάσαι την ταχυτητά σου να κάθεσαι περισσότερο,ολο κ πιο χαμηλά.. Βασική αρχή ασφαλειας όλων: Πάντα βέβαια να γνωρίζεις πως ελέγχεις την ταχυτητα σου συμφωνα με το ποσο κόσμο έχει,τι ορατότητα έχεις κλπ.. Έλπιζω να βοήθησα Φιλικά, Δημήτρης Edit: H πολυ απλά οι συμβουλές του Sir.Μάκης θα σε βοηθήσουν περισσότερο.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted January 24, 2008 Επίσης, μην αγνοείτε την γεωμετρικά μεγαλύτερη απόλαυση που σου προσφέρει η βελτιωμένη τεχνική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: 1) Να πάρεις μάθημα. 2) να βρεις μια μεγάλη παρέα φίλων που ξέρουν καλό σκι (βλ. λ. snowclub) και να τους ακολουθείς βλέποντας και μαθαίνοντας. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Velissarios 1,031 Report post Posted January 24, 2008 Εφοσον αναφέρεις ως πρόβλημα το οτι επειδη τρέχεις σε μερικα σημεία σκιντάρεις,αρα εννοείς πως κατεβαίνεις κυρίως καρβάροντας.. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κατεβαίνει ο φίλος μας καρβάροντας.Το ότι στρίβει δεν σημαίνει οτι καρβάρει. Απλά τσουλάει χωρίς να "γωνιάζει" τα πέδιλα. Το carving είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν αρχάριο (προσωπική άποψη) αλλά και ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 24, 2008 Ευχαριστω και τους δυο. Δημητρη μαλλον δεν ημουν αρκετα κατατοπιστικος. Προκειμενου να μην επιταχυνω πανω απο τα ορια μου αλλα και για να μαθω, κανω ακριβως αυτο: εκμεταλλευομαι το πλατος της πιστας, ομως αυτο με φερνει στο σημειο να ειμαι συνεχεια στην τσιτα για την επομενη στροφη και αρα να κουραζομαι αρκετα συντομα. Ενταξει, το ξερω οτι σε αυτο το σημειο πρεπει να κανω και κανα μαθημα (μαλλον το ΣΚ στον Παρνασσο, προταση για δασκαλο δεκτη). Με τα συγεκριμενα πεδιλα ειμαι ενταξει; Quote Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted January 24, 2008 Nαι,αυτός κ ο λόγος που έβαλα τις "βασικές αρχες κάρβινγκ" μετα .. Κανονικά η ταχύτητα θα σε βοηθούσε σε αυτό αν δεν κάνω λάθος,αλλα το πρόβλημα σου είναι μάλλον οτι δεν κάνεις στροφές.. Αλλα απο αυτά που είπε αυτό έβγαλα οτι εννοεί.. :-/ Εdit: Έχεις "τα δικια σου".. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Saltofx 1 Report post Posted January 24, 2008 το καρβινγκ μπορει να φαινεται δυσκολο σε εναν αρχαριο αλλα αμα το μαθεις ειναι το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο και απορουσες πως τοσο καιρο δεν το εκανες. Quote πηγαίνω σιγά......γιατί βιάζομαι! Share this post Link to post Share on other sites
Captain Powder 2,135 Report post Posted January 24, 2008 Οταν τελειώνεις τη στροφή και έρχεσαι τραβέρσα , προφανώς κρατάς υψηλή ταχύτητα και αυτό σε δυσκολεύει να μπεις στην επόμενη στροφή. Δοκίμασε να "ολοκληρώνεις" καλίτερα τις στροφές σου , να επιμένεις κρατώντας την πίεση και το γώνιασμα των σκι, λίγο ακόμα στο τελείωμα της στροφής μέχρι να μειωθεί αρκετά η ταχυτητά σου. Αν έχεις πάρει πολύ φόρα μπορεί να χρειαστεί τα σκι σου να περάσουν τη νοητή εύθεία της τραβέρσας και να έρθουν και λίγο στον ανήφορο. Η ταχύτητα ελέγχεται καλά ,όταν μπορείς να είσαι συνεχώς σε στροφή. Αυτό απαιτεί καλή τεχνική και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Το χαλάρωμα στη τραβέρσα ανάμεσα σε δύο στροφές δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω πλάτους της πίστας και όταν το χιόνι είναι σκληρό μπορεί να πηγαίνεις επ άπειρον μέχρι να κόψεις αν δεν γωνιάσεις και έρθεις εκεί που θες και όχι όπου σε πάει ο κατήφορος. Να έχεις πάντα κάποια πίεση στις γωνίες των σκι, ακόμη και όταν φαινομενικά πας ευθεία. Στα μοντέρνα κοντα και νευρικά σκι αυτό είναι απαραίτητο γιά να μην νιώθεις αστάθεια στις μεγάλες ταχύτητες. Στα bumps ένας Αμερικάνος δάσκαλος έλεγε : If you don't turn right, turn left (το έπιασες το λογοπαίγνιο στο τιπ ? ) ,αλλά αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση στο σκι και το σνόουμπορντ,όταν τα πράγματα ζορίζουν , η γιά να μην ζορίσουν. Απλά στα εύκολα σε παίρνει και να μην το κάνεις , αλλά σε πάγο , μεγάλη κλίση, bumps, πούδρα κρούστα, κλπ,κλπ,κλπ, δεν γίνεται αλλιώς. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 24, 2008 "Οταν τελειώνεις τη στροφή και έρχεσαι τραβέρσα , προφανώς κρατάς υψηλή ταχύτητα και αυτό σε δυσκολεύει να μπεις στην επόμενη στροφή." Ακριβως αυτα κανω! Πολυ σωστα το πιασες "Να έχεις πάντα κάποια πίεση στις γωνίες των σκι, ακόμη και όταν φαινομενικά πας ευθεία. Στα μοντέρνα κοντα και νευρικά σκι αυτό είναι απαραίτητο γιά να μην νιώθεις αστάθεια στις μεγάλες ταχύτητες." Πως; Ποιες γωνιες; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Captain Powder 2,135 Report post Posted January 24, 2008 Γύρισε το σκι τούμπα και δες στις άκρες του πάτου, τις μεταλλικές κοφτερές του γωνίες, η ακμές, η κόχες,η μαχαίρια , η λάμες, η edges. Eχουν πλάτος περίπου 2Χ2 mm στον πάτο και στο πλάι. Γιά να στρίψει το σκι πρέπει να το γείρεις στο πλάι και οι γωνιές να χαράξουν το χιόνι. Γιά να στρίψει περισσότερο το σκι θέλει γενικά να δώσεις μεγαλύτερη γωνία και να βάλεις περισσότερη δύναμη. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 24, 2008 "Να έχεις πάντα κάποια πίεση στις γωνίες των σκι, ακόμη και όταν φαινομενικά πας ευθεία." Δηλαδη ακομη και στην ευθεια να στριβω ελαφρως. Θα το δοκιμασω, σε ευχαριστω. "Στα μοντέρνα κοντα και νευρικά σκι αυτό είναι απαραίτητο γιά να μην νιώθεις αστάθεια στις μεγάλες ταχύτητες" Μαλλον γι αυτο τα πεδιλα μου "σπαρταρανε" στις ταχυτητες; Κανα tip για επιλογη δασκαλου ρε παιδες; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 24, 2008 -Δηλαδη ακομη και στην ευθεια να στριβω ελαφρως -Κανα tip για επιλογη δασκαλου ρε παιδες; Ναι , κοίτα μήπως είναι δασκάλα , να έχει λίγο ενδιαφέρον γιατί απο σκι δεν βλέπω να γίνεται τίποτα... χαχαχα just kidding :-) Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 24, 2008 "Ναι , κοίτα μήπως είναι δασκάλα , να έχει λίγο ενδιαφέρον γιατί απο σκι δεν βλέπω να γίνεται τίποτα... χαχαχα" Ενταξει fidelio, ειμαι ανοικτος στις προκλησεις, αν δεν μου κατσει το σκι οτι κατσει καλο ειναι Quote Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted January 24, 2008 "Να έχεις πάντα κάποια πίεση στις γωνίες των σκι, ακόμη και όταν φαινομενικά πας ευθεία." Δηλαδη ακομη και στην ευθεια να στριβω ελαφρως. Θα το δοκιμασω, σε ευχαριστω. "Στα μοντέρνα κοντα και νευρικά σκι αυτό είναι απαραίτητο γιά να μην νιώθεις αστάθεια στις μεγάλες ταχύτητες" Μαλλον γι αυτο τα πεδιλα μου "σπαρταρανε" στις ταχυτητες; Κανα tip για επιλογη δασκαλου ρε παιδες; τα πεδιλα στις ταχυτητες μπορει να σου σπαρταρανε και απο λαθος θεση σωματος η ολος μπροστα η ολος πισω(lockout)για κοιταξε και αυτη την περιπτωση ψαξε λιγακι μεσα στο φορουμ και θα βρεις απαντησεις για ΟΛΕΣ σου τις ερωτησεις κοιτα το TOP 10 του ΜΙΚ και πολλες αλλες συμβουλες που αμα τις βαλεις καλα στο μυαλο σου και εχεις την ικανοτητα να τις κανεις πραξη θα ανεβεις αμεσως επιπεδο φυσικα μερικα μαθηματα δεν θα σε χαλασουν καθολου αντιθετως .... Quote DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
Mitsaras 230 Report post Posted January 24, 2008 ...2) να βρεις μια μεγάλη παρέα φίλων που ξέρουν καλό σκι (βλ. λ. snowclub) και να τους ακολουθείς βλέποντας και μαθαίνοντας. ...Δλδ.αντιγράφοντας! Quote Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 24, 2008 Εψαξα στο Διαδικτυο, αλλα τα σκι σου δεν ειναι φετεινα και δεν μπορω να βρω σε τι σκιερ απευθυνονται (beginner, intermediate, advanced, expert?). Τα σκι σου μπορουν να σπαρταρανε για διαφορους λογους...Τι μποτες εχεις (και τι φλεξ εχουν; αν ξερεις; ). Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted January 24, 2008 Έχω την εντύπωση ότι τα 800άρια σου έχουν αντικατασταθεί από την σειρά Aero (είναι παλιό μοντέλο όπως είπε και ο Μάκης) και θεωρούνται on-pist και μάλλον δύσκολα για αρχάριο. Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 25, 2008 Μακηδες, απ οσο ξερω εχουν αντικατασταθει απο τα streetracer8 (για να πω την αληθεια ειναι ολοϊδια!). Μποτες εχω τις Salomon performa4 με φλεξ καπου στο 5-6. Οταν τις πηρα και πολυ ηταν βλεπεις...αλλα τις εχω φορεσει μονο 5 φορες και δε σκεφτομαι να τις αλλαξω (εστω αν δε σιγουρευτω πρωτα για ολα τα υπολοιπα). Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 25, 2008 Μακηδες, απ οσο ξερω εχουν αντικατασταθει απο τα streetracer8 (για να πω την αληθεια ειναι ολοϊδια!). Μποτες εχω τις Salomon performa4 με φλεξ καπου στο 5-6. Οταν τις πηρα και πολυ ηταν βλεπεις...αλλα τις εχω φορεσει μονο 5 φορες και δε σκεφτομαι να τις αλλαξω (εστω αν δε σιγουρευτω πρωτα για ολα τα υπολοιπα). Ααα Τωρα εξηγουνται ολα!... Φιλε ενα μεγαλο μερος των προβληματων σου οφειλονται στις μποτες. Εγω εχω τα Fischer RX8 (σχετικα σκληρο πεδιλο) και το φοραγα για 2 χρονια με Salomon Performa BK (Flex 45-55 αναλογα με την πηγη..πασουμακι δηλαδη ) Μετα απο μια αρχικη βελτιωση, οταν πρωτοπηρα τα πεδιλα, δεν εβλεπα προκοπη. Τα πεδιλα σκινταριζαν' στη στροφη και 'σπαρταραγαν' σε ψηλοτερες ταχυτητες σε μεγαλες ανοιχτες στροφες. Περσι αλλαξα τις μποτες με κατι Dalbello (Flex 80-100 εγω στο 100 τις εχω) και το 90% του προβληματος ειχε εξαφανιστει με τη δευτερη κατεβασια. Ο,τι απομενει σε μενα, εχει να κανει με την ελλειψη τεχνικης, ευλυγισιας, θαρρους και χιλιομετρων...α! και το ...περισσευμα ηλικιας και κιλων.. Το παλευω ομως... Αν πηγαινεις Παρνασσο, παρε ενα PMR (Walkie Talkie, Personal Mobile Radio) και θα μας βρεις στο 8/20. Ελα να μας γνωρισεις και θα παρεις επι τοπου περισσοτερες συμβουλες απ'οσες μπορεις να αφομοιωσεις... . Πριν κανεις αυτο, μην κανεις τιποτε αλλο. Θα δουμε. Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted January 25, 2008 Ο συνδυασμός μάλλον φταίει όπως λέει και ο Μάκης. Η μπότα με αυτό το flex μάλλον ταιριάζει στα streetracer 5 που είναι ποιο μαλακά. Το 8άρι είναι ποιο ''προχωρημένο'' και ποιο σκληρό οπότε πιθανότατα χρειάζεται και η κατάλληλη μπότα για να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές του. Άλλωστε αν κάνεις μια βόλτα στο site της salomon, για κάθε σκι έχει προτεινόμενη μπότα και δέστρα Αυτό δεν είναι μόνο για λόγους marketing αλλά και για λόγους ουσίας. Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 25, 2008 Θα ειμαι επανω την Κυριακη. Το alan ειναι ηδη στο 8.20!!! Μαλλον κατα τις 12.00 που κανω ενα διαλλειμμα αν ολα πανε καλα Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 25, 2008 Θα ειμαι ολος αυτια! Quote Share this post Link to post Share on other sites
wremanamiakatiforaaa 0 Report post Posted January 28, 2008 Θα ειμαι ολος αυτια! ΜακηΜ, χτες δε σε βρηκα γιατι ειχα μια δυσαρεστη εμπειρια (πιτσιρικας που κατεβαινε πατημενος με εστειλε 10 μετρα να πεφτω με τα μουτρα, ευτυχως μονο με αμιχες και μια ανοιγμενη μυτη αν και νομιζα αρχικα πως εσπασα δοντια, το αποκορυφωμα ο τυπος ουτε που σταματησε... ). Μετα απο αυτο δεν ηθελα να μιλησω σε ανθρωπο. Θα ανεβω παντως συντομα 80 οποτε και πιστευω να βρεθουμε με τα μελη του club. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 28, 2008 Περαστικα να'ναι! Εμεις απανω θα ειμαστε! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites