Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ΣΤΧ Safety

Χειμερινά Ελαστικά (Χιονολάστιχα)

Recommended Posts

τα πανακια με οδηγηση σε νορμαλ πλαισια και οχι κανιβαλισμους θα σε βγαλουν μια χαρα

αλλα για καλο και για κακο βαλε στο πορτπαγκαζ και ενα ζευγαρακι ψευτοαλυσιδες με 20 ευρα ετσι για τον φοβο των ιουδαιων....(ο καβατζομενος δεν εχασε ποτε!!)

DALTONS POW ROBBERY.....

Χρειάζομαι έγκυρες απόψεις με επιχειρήματα

στο χοντα τζαζ που ειχα περισυ φόραγα καλοκαιρινά 175/65/14 και χειμερινά επίσης 175/65/14

το νεο χοντα τζαζ που σχεδιαζω να αγορασω φοραει 175/65/15

ΕΡΩΤΗΜΑ 1.Ειναι εφικτο να χρησιμοποιήσω τα περσινα χιονολαστιχα στο νεο τζαζ?

2.Η διαφορα απο 14αρα ζαντα σε 15αρα θα επηρεάσει τη συμπεριφορα του αυτοκινήτου?

3.Ισχύει αυτό που είπε λαστιχάς οτι η συνολική διάμετρος που οριζει ο κατασκευαστής μπορεί να κυμαίνεται -10% ή +5%?

How you stand is how you ski

Χρειάζομαι έγκυρες απόψεις με επιχειρήματα

στο χοντα τζαζ που ειχα περισυ φόραγα καλοκαιρινά 175/65/14 και χειμερινά επίσης 175/65/14

το νεο χοντα τζαζ που σχεδιαζω να αγορασω φοραει 175/65/15

ΕΡΩΤΗΜΑ 1.Ειναι εφικτο να χρησιμοποιήσω τα περσινα χιονολαστιχα στο νεο τζαζ?

2.Η διαφορα απο 14αρα ζαντα σε 15αρα θα επηρεάσει τη συμπεριφορα του αυτοκινήτου?

3.Ισχύει αυτό που είπε λαστιχάς οτι η συνολική διάμετρος που οριζει ο κατασκευαστής μπορεί να κυμαίνεται -10% ή +5%?

Κατ'αρχην, με αυτο μπορεις να κανεις ολους τους υπολογισμους σου:

Tire size calculator

Η διαφορα της ακτινας (διαμετρου) ειναι -4,2%. Δεν ξερω αν αυτο ειναι πολυ η λιγο, αλλα αυτη τη διαφορα θα σου δειχνει το κοντερ (δηλαδη οταν διαβαζει 100 εσυ θα πηγαινεις με 95,8 χλμ/ω.

Εγω προσωπικα δεν παω για διαφορες μεγαλυτερες απο7-8 χιλιοστα στην ακτινα του τροχου (τοσο περιπου ειναι η επιτρεπομενη φθορα στα λαστιχα του SUV).

Αυτα εχουν διαφορα (304,2 mm-291.5mm=12,7 mm)

Νομιζω οτι σε 14αρα ζαντα η σωστη διασταση (αν χωρανε και αν υπαρχει στην αγορα) ειναι η

195/65/14

με διαφορα +0,5 mm!

σε δευτερη μοιρα η

185/70/14 με διαφορα +3,1 mm (αυτη πρεπει να χωραει σιγουρα, αν υπαρχει στην αγορα...

Νομιζω οτι ειτε η μια ειτε η αλλη θα σου κανουν.

Για την χρηση των παλιων ελαστικων, ας σου απαντησουν οι πιο ψαγμενοι περι τα αυτοκινητιστικα. Εγω μια ερωτηση θα ειχα... αν μου σκασει μπροστινο λαστιχο και βαλω την ρεζερβα με την μεγαλυτερη της διαμετρο, θα παρω το διαφορικο στο χερι; Αλλιως αν εχεις 5 ζαντες και 5 χιονολαστιχα...

Βεβαια, υπαρχει και η λυση, βαζω το αμαξι στο γρυλλο μπροστα, βγαζω το σκασμενο, φοραω τη ρεζερβα μπροστα, κατεβαζω το αμαξι μπροστα, σηκωνω το αμαξι πισω, βγαζω το πισω λαστιχο, φοραω το σκασμενο, κατεβαζω το αμαξι πισω, σηκωνω το αμαξι μπροστα βγαζω τη ρεζερβα, βαζω το πισω λαστιχο μπροστα, κατεβαζω το αμαξι μπροστα, σηκωνω το αμαξι πισω, βγαζω το σκασμενο, βαζω την πισω την ρεζερβα και εχω χιονολαστιχα ισης ακτινας στον κινητηριο αξονα, και δυο ανισομεγεθη λαστιχα πισω , κατεβαζω το αμαξι πισω, βαζω το σκασμενο λαστιχο στο πορτ μπαγκαζ, και φευγω!

Φιλικα

ΜακηςΜ

Έχω κάνει τετ ακέ ξεγυρισμένο με τα autosock, όπως βέβαια έχω κάνει και με σιδερένιες αλυσίδες.

Και με χιονολάστιχα επίσης!!! 8)

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Guys and Gals , έχει ανεβεί κανένας/καμιά στο ΧΚΠ/ΧΚΚ με χιονολάστιχο και αυτοκίνητο με κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς ? (πχ BMW 3άρα ή 5άρα , MX5, Honda S2000)

C?

Είχα αρκετά χρόνια BMW πισωκίνητη με χιονολάστοιχα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα χιονολάστιχα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθηστούν τις αλυσίδες, κουβέρτες ή οτιδήποτε άλλο προορίζεται για το απάτητο χιόνι. Τα χιονολάστιχα είναι για να κινήσαι σε χιόνι που έχει πατηθεί προηγουμένως από μηχάνημα και έχει στρωθεί με αλάτι. Εκεί πράγματι πιάνουν καλά τα χιονολάστοιχα και δεν χρειάζεσαι αλυσίδες ακόμα και στο πισωκίνητο αυτοκίνητο που όπως και να γίνει γλυστράει περισσότερο από τα μπροσθοκίνητα. Σε απάτητο χιόνι, ή χιόνι χωρίς αλάτι μόνο με αλυσίδες!!

Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που οι δρόμοι στρώνονται τακτικά μετά την χιονόπτωση, έχοντας χιονολάστιχα μπορεί να μην χρειαστείς ποτέ αλυσίδες. Στην Ελλάδα πιστεύω οι αλυσίδες είναι απαραίτητες.

Είχα αρκετά χρόνια BMW πισωκίνητη με χιονολάστοιχα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα χιονολάστιχα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθηστούν τις αλυσίδες, κουβέρτες ή οτιδήποτε άλλο προορίζεται για το απάτητο χιόνι. Τα χιονολάστιχα είναι για να κινήσαι σε χιόνι που έχει πατηθεί προηγουμένως από μηχάνημα και έχει στρωθεί με αλάτι. Εκεί πράγματι πιάνουν καλά τα χιονολάστοιχα και δεν χρειάζεσαι αλυσίδες ακόμα και στο πισωκίνητο αυτοκίνητο που όπως και να γίνει γλυστράει περισσότερο από τα μπροσθοκίνητα. Σε απάτητο χιόνι, ή χιόνι χωρίς αλάτι μόνο με αλυσίδες!!

Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που οι δρόμοι στρώνονται τακτικά μετά την χιονόπτωση, έχοντας χιονολάστιχα μπορεί να μην χρειαστείς ποτέ αλυσίδες. Στην Ελλάδα πιστεύω οι αλυσίδες είναι απαραίτητες

Sorry φιλε, αλλα εχοντας ζησει 4 χρονια Νορβηγια, αυτα που λες ειναι ανυποστατα.

Ζω με χιονολαστιχα απο το 96... Χειμωνες 96,97,98,99 Νορβηγια, οπου δεν υπαρχει κοκκος αλατιου στο δρομο, με το ενα αμαξι με χιονολαστιχα και το αλλο με χιονολαστιχα με καρφια. Αν δεν κοιλιασει το αμαξι στην πουδρα, δεν εχεις προβλημα.

Χειμωνες 2002 μεχρι και 2009 στην Ελλαδα, καθε ΣΚ σε χιονοδρομικο... 2002-2007 με Saxo, κανενα προβλημα! 2008, 2009 με Subaru Forester ατμοσφαιρικο (κανενα προβλημα) 8)8):P αυτο δα μας ελειπε...

Στη Νορβηγια ενα VW Polo με απλα χιονολαστιχα το οδηγουσε κατα κορον η γυναικα μου που δεν ειναι και κανενας Hirvonen χωρις κανενα προβλημα.

Στην Νορβηγια ΔΕΝ υπαρχουν (υπηρχαν) αλυσσιδες προς πωληση, αν αυτο σου λεει κατι!

Μην διαδιδετε μυθους που καποιος σας ειπε...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Sorry φιλε, αλλα εχοντας ζησει 4 χρονια Νορβηγια, αυτα που λες ειναι ανυποστατα.

Ζω με χιονολαστιχα απο το 96... Χειμωνες 96,97,98,99 Νορβηγια, οπου δεν υπαρχει κοκκος αλατιου στο δρομο, με το ενα αμαξι με χιονολαστιχα και το αλλο με χιονολαστιχα με καρφια. Αν δεν κοιλιασει το αμαξι στην πουδρα, δεν εχεις προβλημα.

Χειμωνες 2002 μεχρι και 2009 στην Ελλαδα, καθε ΣΚ σε χιονοδρομικο... 2002-2007 με Saxo, κανενα προβλημα! 2008, 2009 με Subaru Forester ατμοσφαιρικο (κανενα προβλημα) 8)8):P αυτο δα μας ελειπε...

Στη Νορβηγια ενα VW Polo με απλα χιονολαστιχα το οδηγουσε κατα κορον η γυναικα μου που δεν ειναι και κανενας Hirvonen χωρις κανενα προβλημα.

Στην Νορβηγια ΔΕΝ υπαρχουν (υπηρχαν) αλυσσιδες προς πωληση, αν αυτο σου λεει κατι!

Μην διαδιδετε μυθους που καποιος σας ειπε...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Επειδή βλέπω ότι βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα να σου πώ ότι ζούσα για πάνω από 2 χρόνια στην Γερμανία (2000-2003), και επιπλέον για ένα χρόνο στις Γαλλικές Άλπεις στην Γκρενόμπλ (2003). Επόμένως μιλάω από δική μου πείρα και δεν διαδίδω κάτι που άκουσα!

Αναφέρομαι στα κανονικά χιονολάστιχα και όχι σε αυτά με καρφιά. Για όσο διάστημα βρισκόμουν σε αυτές τις χώρες, και εγώ όπως και εσύ δεν χρειάστικα ποτέ αλυσσίδες, αλλά όχι γιατί τα χιονολάστιχα πάνε παντού, αλλά γιατί το χιόνι ήταν πάντα πατημένο. Με το που ήρθα στην Ελλάδα αμέσως εμφανίστηκε η ανάγκη για αλισσίδες. Πολλές φορές μου έχει τύχει στην Ελλάδα με τα χιονολάστιχα να γλυστράει το αυτοκίνητο στο χιόνι χωρίς να έχεις τον πλήρη έλεγχο! Μάλλον εσύ διαδίδεις μύθους αφήνοντας να εννοηθεί ότι το χιονολάστιχο αντικαθηστά τις αλυσσίδες!

Από τότε που έβαλα τα χιονολάστιχα, αλυσίδες χρειάστηκα μόνο μια φορά και αυτό γιατί μέσα στην τρελή ομίχλη της 30ης Δεκεμβρίου 2008 -στις δυσκολότερες συνθήκες οδήγησης που έχω συναντήσει στη ζωή μου*- έχασα μια στροφή και κόλλησα το αυτοκίνητο στο βαθύ χιόνι (ευτυχώς δηλαδή, γιατί θα μπορούσα να το είχα κολλήσει σε κανένα έλατο). Έχοντας τις ρόδες ουσιαστικά θαμμένες, και βλέποντας ότι το φτυάρισμα ήταν μάταιο, ο μόνος τρόπος να το βγάλουμε από εκεί ήταν να τοποθετήσουμε αλυσίδες, πράγμα που τελικά κάναμε... απρόθυμα παραδεχόμενοι την ήττα μας. 8) .

Έχω επίσης δει φίλους να δυσκολεύονται ακόμα και με τα χιονολάστιχα, ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος μπροστά τους τους σταμάτησε πάνω σε ανηφορική φουρκέτα.

*Και ήταν οι δυσκολότερες γιατί είχαμε συνδυασμό από λούκια φρέσκου, ιδιαίτερα γλυστερού χιονιού στον δρόμο (που απαιτούσαν αρκετή ταχύτητα για να μην κολλήσεις) και τραγικά χαμηλής ορατότητας που δεν σου επέτρεπε να αποκτήσεις αυτή την ταχύτητα.

Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι με τα χιονολάστιχα και σωστή οδήγηση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστείς ποτέ αλυσίδες. Όμως ένα σετάκι μεταλλικές πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο αυτοκίνητο για παν ενδεχόμενο.

Make Parnassos Great Again!

Guys and Gals , έχει ανεβεί κανένας/καμιά στο ΧΚΠ/ΧΚΚ με χιονολάστιχο και αυτοκίνητο με κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς ? (πχ BMW 3άρα ή 5άρα , MX5, Honda S2000)

C?

Λοιπόν ωραίο θέματάκι έχουμε εδώ..... Τα τελευταία 5-6 χρόνια ( έχω χάσει τον λογαριασμό 8) ) ανεβαίνω στο βουνό μόνο με πισωκίνητο και συγκεκριμένα με ΒΜW 3 series Ε36, και φυσικά έχω γίνει φανατικός της RWD ( Real Wheel Drive :P ) Στην αρχή είχα ένα BMW e36 316 αυτόματο , με μπλοκέ διαφορικό, μέχρι που πέρυσι άλλαξα και ανεβαίνω πλέον μέ ένα 328 ε 36 Τοuring με ελεύθερο πίσω διαφορικό. Τα πρώτα χρόνια με το 16άρι χρησιμοποιούσα αλυσίδες, μέχρι που βαρέθηκα το βάλε βγάλε και αποφάσισα να βάλω χιονολάστιχα. Από την στιγμή που έβαλα χιονολάστιχα ΔΕΝ χρειάστηκε πότέ να βάλω αλυσίδες ούτε στο 16άρι αλλά ούτε και στο 28άρι. Καλά ιδίως το δεύτερο που φοράει τα Gislaved Nord Frost 5 έχει μεταμορφωθεί σε τρακτέρ. Προσοχή δεν είπα ότι δεν κόλλησα ποτέ!!!!! Απλά όταν φοράς χειμερινά σε παίρνει να το παλέψεις λίγο, δεν μπορεί κάπου θα βρείς πρόσφυση, λίγο με το φτυάρι λίγο με τα πατάκια κάτι γίνεται :lol::lol::P .....

Φυσικά ηλεκτρονικά βοηθήματα, εξαιρουμένου του ABS δεν έχω και ούτε μου χρειάζονται τουλάχιστον πάνω στο χιόνι, το μόνο που σκοπεύω να προσθέσω στο statiοn είναι ένα μπλοκέ πίσω. Από εκεί και πέρα το πισωκίνητο ανεβαίνει όπως θέλεις να το ανεβάσεις εσύ. Θέλεις να ανεβαίνεις κυριλέ κανένα πρόβλημα, θέλεις καφρίλες ( Πάτσ ακούς, ανέβασε το βιντεάκι εκείνης της επικής ανάβασης) :P;);) επίσης κανένα πρόβλημα.....Ποτέ δεν είχα πρόβλημα ούτε στην ανάβαση ούτε φυσικά και στην κατάβαση ακόμη και ημέρες που ο δρόμος γλυστρούσε πααααααρα πολύ.....Στην καταβάση δε που η κατανομή βάρους του οχήματος είναι 50-50 δεν έχεις, στον ίδιο βαθμό τουλάχιστον, αυτή την μετατόπιση βάρους που έχεις στα προσθιόβαρα-προσθιοκίνητα που σε φέρνουν τετ α κε για πλάκα εάν κάνεις καμιά μ@λ@κί@ με το φρένο.

Στην παρέα είμαστε 3 πισωκίνητοι, 2 BMW E-36 και ένα Mercedes c200 Komp. Coupe, φοράμε και οι 3 χειμερινά και ανεβοκατεβαίνουμε χρόνια τώρα στα Χ/Κ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Την πίσω κίνηση την λατρεύω και δεν αποχωρίζομαι με τίποτα, τώρα εάν κάτσει κανά EVO τότε ίσως το ξανασυζητήσω 8):P:P.....

Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που οι δρόμοι στρώνονται τακτικά μετά την χιονόπτωση, έχοντας χιονολάστιχα μπορεί να μην χρειαστείς ποτέ αλυσίδες. Στην Ελλάδα πιστεύω οι αλυσίδες είναι απαραίτητες.

Φίλε click, κανένας δεν είπε ότι τα χιονολάστιχα αντικαθιστούν τις αλυσίδες. Εγώ τουλάχιστον πάντα τις κουβαλάω μαζί μου. Απλά τα χειμερινά μειώνουν δραματικά τις πιθανότητες να τις χρειαστείς. Απλά επέτρεψέ μου να διαφωνίσω μαζί σου σε αυτό που είπες για το απάτητο χιόνι.....Πέρυσι κανά 2 φορές που έριχνε παπάδες είχα την φαενή ιδέα αντί να επιστρέψω από Αμφίκλεια Αθήνα , να ξαναανέβω από το Χ/Κ μέσα στην νύχτα, να πέσω πίσω από Αράχωβα και να επιστρέψω Αθήνα από τον άλλο δρόμο. Ο δρόμος της ανάβασης ήταν όλο πούδρα, ιδίως την πρώτη φορά που το έκανα, όσο δεν έβρισκε η κοιλιά του αυτοκινήτου αυτό τσουλούσε. Στην κατάβαση προς Αράχωβα το χιόνι είχε γίνει πιο παχύ και εκεί πλέον το αυτοκίνητο άνοιγε δρόμο με τον προφυλαχτήρα....

Σίγουρα το χειμερινό ζορίζεται περισσότερο σε φρέσκο πολύ παχύ χιόνι αλλά κουτσά στραβά τσουλάει......

Τώρα σε πατημένο χιόνι είτε έχει είτε δεν έχει αλάτι το χειμερινό πετάει. Μάλιστα την καλύτερη πρόσφυση την έχεις όταν έχει πέσει και ένα ψιλό στρωματάκι φρέσκου..... Γενικότερα είμαι κατά του αλατιού, καταστρέφει οδόστρωμα και αυτοκίνητα.....

Αλήθεια τι μπέμπα είχες, και τι χειμερινά της φορούσες????

Φιλικά

Σπύρος ;)

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Επειδή βλέπω ότι βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα να σου πώ ότι ζούσα για πάνω από 2 χρόνια στην Γερμανία (2000-2003), και επιπλέον για ένα χρόνο στις Γαλλικές Άλπεις στην Γκρενόμπλ (2003). Επόμένως μιλάω από δική μου πείρα και δεν διαδίδω κάτι που άκουσα!

Αναφέρομαι στα κανονικά χιονολάστιχα και όχι σε αυτά με καρφιά. Για όσο διάστημα βρισκόμουν σε αυτές τις χώρες, και εγώ όπως και εσύ δεν χρειάστικα ποτέ αλυσσίδες, αλλά όχι γιατί τα χιονολάστιχα πάνε παντού, αλλά γιατί το χιόνι ήταν πάντα πατημένο. Με το που ήρθα στην Ελλάδα αμέσως εμφανίστηκε η ανάγκη για αλισσίδες. Πολλές φορές μου έχει τύχει στην Ελλάδα με τα χιονολάστιχα να γλυστράει το αυτοκίνητο στο χιόνι χωρίς να έχεις τον πλήρη έλεγχο! Μάλλον εσύ διαδίδεις μύθους αφήνοντας να εννοηθεί ότι το χιονολάστιχο αντικαθηστά τις αλυσσίδες!

Στην Γερμανια τα χιονολαστιχα δεν ηταν υποχρεωτικα μεχρι περσι (φετος?). Γι'αυτο χρησιμοποιουσαν αλατι. Αρα, αν η εμπειρια σου βασιζεται σε τετοιες παρωχημενες καταστασεις, εγω ορθως εκανα τις υποθεσεις μου. Η ΕΕ θελει να σταματησει αυτο το βιολι με τα αλατια η και τα χημικα υποκαταστατα τους γιατι επιβαρυνουν το περιβαλλον.

Δεν θα μπω σε διαγωνισμο του ποιος κατουραει μακρυτερα ειτε με χιονολαστιχα ειτε χωρις.

Τις αλυσιδες, ολοι ξερουν οτι τις εχω παντα στα αμαξια μου (εκτος απο μια φορα...) και ειναι ακομα στις ζελατινες τους. Υπαρχει μια ακραια περιπτωση που πιθανον να χρειαστουν (μαυρος παγος), αλλα ακομα δεν μου εχει συμβει.

Αν εισαι τοσο σιγουρος οτι οι αλυσιδες ειναι αναντικαταστατες, δοκιμασε να εισαι ο μοναδικος εισαγωγεας στις Σκανδιναβικες χωρες.... Μπορει και να πλουτισεις...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Στην Γερμανια τα χιονολαστιχα δεν ηταν υποχρεωτικα μεχρι περσι (φετος?). Γι'αυτο χρησιμοποιουσαν αλατι. Αρα, αν η εμπειρια σου βασιζεται σε τετοιες παρωχημενες καταστασεις, εγω ορθως εκανα τις υποθεσεις μου. Η ΕΕ θελει να σταματησει αυτο το βιολι με τα αλατια η και τα χημικα υποκαταστατα τους γιατι επιβαρυνουν το περιβαλλον.

Δεν θα μπω σε διαγωνισμο του ποιος κατουραει μακρυτερα ειτε με χιονολαστιχα ειτε χωρις.

Τις αλυσιδες, ολοι ξερουν οτι τις εχω παντα στα αμαξια μου (εκτος απο μια φορα...) και ειναι ακομα στις ζελατινες τους. Υπαρχει μια ακραια περιπτωση που πιθανον να χρειαστουν (μαυρος παγος), αλλα ακομα δεν μου εχει συμβει.

Αν εισαι τοσο σιγουρος οτι οι αλυσιδες ειναι αναντικαταστατες, δοκιμασε να εισαι ο μοναδικος εισαγωγεας στις Σκανδιναβικες χωρες.... Μπορει και να πλουτισεις...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Για κάποιο λόγο σου αρέσει να την πηγαίνεις την συζήτηση αλλού! Νομίζω πως ήταν ξεκάθαρο αυτό που έγραψα, ότι στις βόρειες χώρες της Ευρώπης το πιο πιθανό είναι να μην χρειαστείς αλυσσίδες ποτέ! Δεν ξέρω γιατί επιμένεις να προσπαθείς να μου βάλεις στο στόμα κάτι που δεν είπα!

Όσο για την λογική του «ποιός κατουράει μακρύτερα» νομίζω ότι εσύ είσουν αυτός που την εισήγαγε στην κουβέντα προσπαθόντας να υποτιμήσεις την αποψή μου, προβάλλοντας το επιχήρημα ότι έχεις ζήσει στην Νορβηγία.

Επίσης δεν καταλαβαίνω τον υπαινιγμό σου ότι οι υποθέσεις σου ήταν ορθές για μένα αφού τα χιονολάστιχα δεν είναι υποχρεωτικά στη Γερμανία. Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ τι εννοείς? Μήπως ότι δεν είχα χιονολάστιχα ή ότι δεν έζησα στην Γερμανία? Γιατί αν εννοείς κάτι τέτοιο βλέπω ότι συνεχίζεις να είσαι εριστικός απένατνί μου..

Φίλε click, κανένας δεν είπε ότι τα χιονολάστιχα αντικαθιστούν τις αλυσίδες. Εγώ τουλάχιστον πάντα τις κουβαλάω μαζί μου. Απλά τα χειμερινά μειώνουν δραματικά τις πιθανότητες να τις χρειαστείς. Απλά επέτρεψέ μου να διαφωνίσω μαζί σου σε αυτό που είπες για το απάτητο χιόνι.....Πέρυσι κανά 2 φορές που έριχνε παπάδες είχα την φαενή ιδέα αντί να επιστρέψω από Αμφίκλεια Αθήνα , να ξαναανέβω από το Χ/Κ μέσα στην νύχτα, να πέσω πίσω από Αράχωβα και να επιστρέψω Αθήνα από τον άλλο δρόμο. Ο δρόμος της ανάβασης ήταν όλο πούδρα, ιδίως την πρώτη φορά που το έκανα, όσο δεν έβρισκε η κοιλιά του αυτοκινήτου αυτό τσουλούσε. Στην κατάβαση προς Αράχωβα το χιόνι είχε γίνει πιο παχύ και εκεί πλέον το αυτοκίνητο άνοιγε δρόμο με τον προφυλαχτήρα....

Σίγουρα το χειμερινό ζορίζεται περισσότερο σε φρέσκο πολύ παχύ χιόνι αλλά κουτσά στραβά τσουλάει......

Τώρα σε πατημένο χιόνι είτε έχει είτε δεν έχει αλάτι το χειμερινό πετάει. Μάλιστα την καλύτερη πρόσφυση την έχεις όταν έχει πέσει και ένα ψιλό στρωματάκι φρέσκου..... Γενικότερα είμαι κατά του αλατιού, καταστρέφει οδόστρωμα και αυτοκίνητα.....

Αλήθεια τι μπέμπα είχες, και τι χειμερινά της φορούσες????

Φιλικά

Σπύρος :)

Φίλε Σπύρο, είχα BMW 316 e36 compact χωρίς ESP και τα χιονολάστιχα ήταν Continetal. Την είχα μέχρι φέτος το καλοκαίρι που την έδωσα και πήρα άλλο.

Δεν διαφωνώ σε κάτι με αυτά που έγραψες όπως είμαι σύμφωνος και με τους περισσότερους φίλους εδώ που έχουν εμπειρία από χιονολάστιχα. Ότι δηλαδή το χιονολάστιχο έχει πράγματι σημαντική διαφορά από το απλό λάστιχο στο χιόνι, όμως υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η αλυσσίδα θα χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι έγραψα κάτι διαφορετικό ως προς αυτό!

Τώρα για το απάτητο χιόνι έχεις δίκιο ότι μέχρι ένα βαθμό όταν είναι φρέσκο μέχρι κάποια εκατοστά το αυτοκίνητο πηγαίνει με τα χιονολάστιχα χωρίς αλυσσίδες. Όμως όσο περισσότεροι είναι οι πόντοι του χιονιού τόσο μεγαλώνει η δυσκολία και από κάποιο σημείο και μετά τη δουλειά που θα κάνουν οι αλυσσίδες όπως και να το κάνουμε δεν την κάνει το χιονολάστιχο.

Επίσης πάνω στο μπαγιάτικο πατημένο χιόνι που έχει μείνει ώρες έτσι χωρίς αλάτι και δεν το βλέπει ο ήλιος και έχει γίνει πάγος, και εκεί το χιονολάστιχο δεν πιάνει και θέλεις πάλι αλυσσίδες. Έχω εμπειρία να γλυστράει το αυτοκίνητο σε τέτοιες συνθήκες και στα Ελληνικά βουνά με κλήση στο δρόμο, αλλά ακόμα και μέσα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα θυμάμαι πρόπερσι με την ξαφνική χιονόπτωση στην Μεσογείων να πατινάρει το αυτοκίνητο με τα χιονολάστιχα. Σε αυτοκίνητο με μπροστινή κίνηση ίσως να μην είναι τόσο εμφανές αυτό.

Στην Γερμανία και στη Γαλλία αυτό που ρίχνουν στους δρόμους δεν ξέρω ακριβώς αν είναι αλάτι, είναι κατι σαν μαύρα μπαλάκια, όμως αυτό που ξέρω είναι ότι είναι αρκετό για να μην χρειαστείς αλυσσίδες.

Για να μην παρεξηγηθώ τονίζω και πάλι ότι τα χιονολάστιχα στις ανάλογες συνθήκες είναι πολύ σημαντικά και κάνουν διαφορά, όμως αν κάποιος βασιστεί σε αυτά για να πάει κάποιο ταξίδι χειμώνα στα Ελληνικά βουνά και στους ανοργάνωτους Ελληνικούς δρόμους χωρίς αλυσσίδες, είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Αν κάποιος για διάφορους λόγους δεν βρέθηκε ποτέ μέχρι τώρα σε τέτοιες συνθήκες που να απαιτούν αλυσσίδες και τον κάλυψαν τα χιονολάστιχα, δεν σημαίνει ότι και οι αλυσσίδες είναι περιττές και δεν θα χρειαστούν ποτέ!

Αντε να γραψω κ γω 2 κουβεντες μετα απο καιρο.

τα χιονολαστιχα ειναι κατι σαν τα σκι!!!

Ολοι πιστευουν οτι τα δικα τους (πεδιλα,χιονολαστιχα,αποψη,γνωμη) ειναι τα σωστα ξεχνωντας αλλους σημαντικους παραγοντες.

Συνθηκες χρησης,τροπος οδηγησης,διαφορές μεταξυ διαφόρων τυπων ελαστικων,τοπικες ιδιαιτεροτητες οριζουν το ΤΙ και το ΠΩΣ.

Παραδειγμα: λιγο πριν το τουνελ του ST.ANTON και μεχρι σχεδον το VADUZ απαγορευεται ρητα η χρηση αλυσιδων(εννοειται πως ειναι υποχρεωτικα τα χιονολαστιχα) ενω λιγα χλμ πριν,στο ZILLERTAL, η χρηση αλυσιδων επιβαλεται(ανεξαρτητα αν φορας χιονολαστιχα)! Μου εχει γινει ελεγχος στο αυτοκινητο στο MAYRHOFEN αν εχω αλυσιδες σε αστυνομικο μπλοκο που ταυτοχρονα ενημερωνε για επερχομενη χιονοπτωση...και φυσικα κατεβηκα τις εδειξα κ τσεκαραν αν ηταν στις σωστες διαστασεις!!!!!!!

Μην το χαρακτηριζετε υπερβολικο,σκεφτειτε απλα Ελληναρα κολλημενο σε περασμα στα 1500m μεσα σε χιονοθυελλα που ειχε καταφερει να ξεγελασει το 'οργανο'. Θα με εθαβαν επιτοπου κ καλα θα εκαναν!!

Ποια ειναι τωρα η διαφορα αυτων των δυο περιπτωσεων στην ιδια χωρα,στην ιδια περιοχη(Δυτικη Αυστρια), κ κατ'επεκταση των διαφορων μεταξυ χειμερινων ελαστικων κ αλυσιδων; Ο ΔΡΟΜΟΣ. Στη μια περιπτωση εχουμε εναν αυτοκινητοδρομο χωρις αποτομες στροφες κ αποτομες ανηφορες ή κατηφορες κ στην αλλη εναν επαρχιακο στενο δρομο με αποτομες στροφες κ μεγαλες υψομετρικες διαφορες.

Συμπερασμα:οι αλυσιδες σε εξαιρετικα δυσκολες συνθηκες,στροφες,υγρο (ελληνικο) χιονι,ακινητοποιηση οχηματος, υπερτερουν κατα πολυ.Σε ολες τις αλλες περιπτωσεις ενα καλο χιονολαστιχο ειναι μια σιγουρη κ ασφαλης επιλογη.Προταση:φοραμε χιονολαστιχα αλλα εχουμε ΠΑΝΤΑ κ αλυσιδες στη σωστη διασταση που ξερουμε βεβαια να τις περναμε στα ελαστικα.

Υ.Γ ολα τα παραπανω ισχυουν κ για τετρακινητα οχηματα.

Φευγωντας απο Seefeld το 1999 σταματησε η αστυνομια ολο το κομβοϊ και απαιτησε να φορεσουν ολοι αλυσιδες για να προχωρησουμε, αποτομη κατηφοριά με απίστευτη χιονοπτωση. (εβαλα σε 7 αυστριακους αλυσιδες και σε 1 γερμανο, σε αλλους τοσους ο αδελφος και σε αλλους τοσους ο αλλος φιλος για να φυγουμε)

Απίστευτο γέλιο με τον γερμανο να βάζει αλυσιδες στο μερσεντες μπροστά και την γυναικα του να διαβαζει το manual.

Με τα χιονολάστιχα στην Ελλάδα δεν εχω χρειαστεί ποτέ αλυσίδες και οι μόνες φορές που έχω ζοριστεί μαζί τους είναι στα χιονια Μαρτιου-Απριλιου που ειναι νερωμένα και στομώνει το χιονολαστιχο... εκει προσέχω να μην με κόψει κανεις σε ανηφορική στροφη.

Αλυσίδες πάντα μαζί και να ξέρετε πως να τις βάλετε

Ο Συνδυασμός τετρακίνητο με αλυσίδες χωρίς χιονολάστιχα ειναι ο πιο επικινδυνος που εχω μπει :lol:

θα σας βάλω και ενα videaki με το RAV του αδελφού σε φουλ απάτητο χιονι μεχρι την πορτα.

Ο Συνδυασμός τετρακίνητο με αλυσίδες χωρίς χιονολάστιχα ειναι ο πιο επικινδυνος που εχω μπει :P

4X4 με 1 σετ αλυσιδες ειναι επικινδυνο, με 2 σετ αλυσιδες ειναι απλα αργο!.. :lol::lol:

Μια και το συζητάμε, προς όλους τους τετρακίνητους :lol:

ψάχνοντας για λάστιχα (διοτι τα μαμίσια του Grand Vitara τα Bridgestone Dueller 687 είναι επιεικώς απαράδεκτα) κατεληξα στα Goodyear Wrangler Silent Armor.πρόκειται για ενα all terain λάστιχο (ή 50-50 αν θελετε) το οποίο όμως στην αμερικάνικη version έχει ΚΑΙ το σημα της χιονονιφάδας επάνω, πραγμα που σημαινει οτι ειναι πιστοποιημένο και για sever winter condiitions όπως λένε.

Στην ελλάδα όμως, που τα εβαλε ενας γνωστος πρόσφατα (και μέλος του συλλόγου) δεν την είχε τη χιονονιφάδα επάνω. Παρ'ολα αυτα, ψάχνοντας λιγακι το θεμα έμαθα πως το λαστιχο είναι ακριβως το ίδιο, μόνο που στην αμερική τεστάρεται απο τον ειδικό οργανιμσό ενω στην ευρώπη όχι. Κατα συνέπεια, θεωρώ πως και λόγω χάραξης αλλά και λόγω γόμας ειναι το ιδανικό λαστιχο για να μας καλυψει όλο τον χρόνο τόσο και σε off road διαδρομές όοο και σε χιονια-παγους.

βεβαια σε καθε περιπτωση αλυσιδες ή πανιά, θα πρέπει να βρισκονται στο πορτμπαγκαζ!

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

βεβαια σε καθε περιπτωση αλυσιδες ή πανιά, θα πρέπει να βρισκονται στο πορτμπαγκαζ!

στην δικια σου περιπτωση σιγουρα νεαρε :lol: χεχεχε

ο χαρος βγηκε παγανια :P:lol::P;)

DALTONS POW ROBBERY.....

...

Αλυσιδες, φτυαρι, ιμαντας ρυμουλκησης, ναυτικα κλειδια για να συνδεσουμε τον ιμαντα ρυμουλκησης, ενα σακουλακι αμμο (προτιμω ενα πακετο αμμο για γατοWC :lol: επειδη ειναι πακεταρισμενο για να μην γινει το πορτ μπαγκαζ σκαμμα), ενα ζευγαρι γαντια εργασιας (τα δαχτυλακια σας δεν θα αντεξουν για πολυ στους -10C να'ουμ... και τα γαντια του σκι ειναι πανακριβα για να τα βρωμισετε ανεπανορθωτα...).

Εχουμε ενα αρθρο για χειμερινη οδηγηση, θα το ανεβασουμε καποια στιγμη... πριν το χειμωνα! :lol:

Φιλικα

ΜακηςΜ

Αλυσιδες, φτυαρι, ιμαντας ρυμουλκησης, ναυτικα κλειδια για να συνδεσουμε τον ιμαντα ρυμουλκησης, ενα σακουλακι αμμο (προτιμω ενα πακετο αμμο για γατοWC :lol: επειδη ειναι πακεταρισμενο για να μην γινει το πορτ μπαγκαζ σκαμμα), ενα ζευγαρι γαντια εργασιας (τα δαχτυλακια σας δεν θα αντεξουν για πολυ στους -10C να'ουμ... και τα γαντια του σκι ειναι πανακριβα για να τα βρωμισετε ανεπανορθωτα...).

Εχουμε ενα αρθρο για χειμερινη οδηγηση, θα το ανεβασουμε καποια στιγμη... πριν το χειμωνα! :lol:

Φιλικα

ΜακηςΜ

Ξεχνάς τα παρακάτω:

Αντιψυκτικό για να ξεκλειδώνεις την πόρτα όταν θα έχουν παγώσει τα πάντα, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να κρύβεις πίσω από το πίσω σου δεξί χιονολάστιχο :P

αντιθολωτικό σπρέϋ για τα τζάμια

ταπέτα

πανάκια κάθε μεγέθους & υφής

απαραιτήτως ένα κουβερτάκι :P (κάποιοι ξέρουν τί εννοώ, Ms Porfirio & Lappas included)

τσίπουρο

λουκανικάκια, άντε κανένα ξηρό καρπό για πιό light - γιατί τελικά, ποτέ δεν ξέρεις πότε, αλλά, κάποια στιγμή θα μείνεις ούτως ή άλλως σε καμμιά ουρά που θα έχει κολλήσει κάποιος μπροστινός χωρίς χιονολάστιχα!!! :P;)

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Χρειάζεσαι και μια μπαγκαζιέρα για να τα βάλεις όλα αυτά τα συμπράγκαλα!!!

:lol:

Γιώτα με φορτηγάκι ανεβαινεις στο βουνό ? :P

η καλύτερή προετοιμασία για να ανεβείτε άνετα και χωρίς πολλά πολλά παρατράγουδα στο βουνό είναι για έμενα η έξης...

ξυπνάτε πρωί πρωί χωρίς να κάνετέ φασαρία και ξυπνήσετε και τους άλλους..

και ανεβαίνετε μια χαρά και ήσυχα όμορφα και ωραία όταν όλοι οι άλλοι ουνοι κοιμούνται...

σχετικά με χιονολαστιχα vs αλυσίδες ο συνδυασμός τετρακινησης και χιονολαστιχου έχει ελάχιστους περιορισμούς.

με τα χιονολαστιχα εχει μεγαλη σημασια και η ποιοτητα του χιονιου... μπορει να εχει 10 ποντους πατημενο υγρο χιονι και το αυτοκινητο να μην μπορει να κινηθει..

χαρακτηριστικα την πάτησα τέλη σεζόν πρόπερσι με michelin alpin από την βάση της 7 για Φτερολακκα..

στο polaki έχω πάντα αλυσίδες και χιονολαστιχα και στο 4χ4 φτυαράκι, ιμάντα, και καλή διάθεση .

κάλο μας χειμώνα εύχομαι σύντομα να κάνουμε συγκριτικά τεστ...

Κάνε μου λιγάκι Μπεεεεεε...

Γιωτα εγω μιλουσα μονο για την περιπτωση κολληματος! :P

Ξεχνάς τα παρακάτω:

Αντιψυκτικό για να ξεκλειδώνεις την πόρτα όταν θα έχουν παγώσει τα πάντα, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να κρύβεις πίσω από το πίσω σου δεξί χιονολάστιχο

Πριν την αρχη στης σαιζον, ψεκαζω ΟΛΑ τα λαστιχα γυρω απο τις πορτες με σπρεϋ σιλικονης. Επισης τα κλειδια και τις κλειδαριες (εσωτερικα)... ;)

...αντιθολωτικό σπρέϋ για τα τζάμια
Δεν δουλευει, το αποφευγω...

ταπέτα
Εχω...

Αμε, μεχρι και σκουπιδοσακκουλες μεγαλου μεγεθους (ρολλο)...

απαραιτήτως ένα κουβερτάκι (κάποιοι ξέρουν τί εννοώ, Ms Porfirio & Lappas included)
:o

Αααα!!... και συ για περιπτωση κολληματος μιλαγες!... :rolleyes:Εγω βεβαια προτιμω τομαρι αρκουδας, αλλα αυτο κι αν πιανει χωρο...Οκ!! :lol::lol::P

τσίπουρο, λουκανικάκια, άντε κανένα ξηρό καρπό για πιό light...
Αυτα τα εχω φαει ηδη... :blink: Πολλες φορες... <_<

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: @Sp Που χαθηκες εσυ βρε;

ΥΓ2:

...Ms Porfirio...
Παντρευτηκε ο Porfirio? :blink:

Αλυσιδες, φτυαρι, ιμαντας ρυμουλκησης, ναυτικα κλειδια για να συνδεσουμε τον ιμαντα ρυμουλκησης, ενα σακουλακι αμμο (προτιμω ενα πακετο αμμο για γατοWC :blink: επειδη ειναι πακεταρισμενο για να μην γινει το πορτ μπαγκαζ σκαμμα), ενα ζευγαρι γαντια εργασιας (τα δαχτυλακια σας δεν θα αντεξουν για πολυ στους -10C να'ουμ... και τα γαντια του σκι ειναι πανακριβα για να τα βρωμισετε ανεπανορθωτα...).

Εχουμε ενα αρθρο για χειμερινη οδηγηση, θα το ανεβασουμε καποια στιγμη... πριν το χειμωνα! :P

Φιλικα

ΜακηςΜ

Τα' χουμε όλα.....ωχ θα με κυνηγάει η γάτα μου που θα τις κλέψω την άμμο :blink::P

Ξεχνάς τα παρακάτω:

Αντιψυκτικό για να ξεκλειδώνεις την πόρτα όταν θα έχουν παγώσει τα πάντα, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να κρύβεις πίσω από το πίσω σου δεξί χιονολάστιχο :P

αντιθολωτικό σπρέϋ για τα τζάμια

ταπέτα

απαραιτήτως ένα κουβερτάκι :P (κάποιοι ξέρουν τί εννοώ, Ms Porfirio & Lappas included)

τσίπουρο

λουκανικάκια, άντε κανένα ξηρό καρπό για πιό light - γιατί τελικά, ποτέ δεν ξέρεις πότε, αλλά, κάποια στιγμή θα μείνεις ούτως ή άλλως σε καμμιά ουρά που θα έχει κολλήσει κάποιος μπροστινός χωρίς χιονολάστιχα!!!

Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ψησταριά μιάς χρήσης.....δεν ξέρεις πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το μπλοκάρισμα :lol:

Χρειάζεσαι και μια μπαγκαζιέρα για να τα βάλεις όλα αυτά τα συμπράγκαλα!!!
Και απ' αυτήν έχουμε.....αλλά μέσα βάζω το αγριογούρουνο που θα φάμε μετά!!!!!! :lol::o
Γιώτα με φορτηγάκι ανεβαινεις στο βουνό ? :P

Ε όχι και φορτηγάκι :rolleyes:

η καλύτερή προετοιμασία για να ανεβείτε άνετα και χωρίς πολλά πολλά παρατράγουδα στο βουνό είναι για έμενα η έξης...

ξυπνάτε πρωί πρωί χωρίς να κάνετέ φασαρία και ξυπνήσετε και τους άλλους..

Συμφωνώ

και ανεβαίνετε μια χαρά και ήσυχα όμορφα και ωραία όταν όλοι οι άλλοι ουνοι κοιμούνται...

Διαφωνώ στο ήσυχα.....βάζεις τέρμα ACDC δίνεις και την κάμερα στον Λάππα που ακολουθεί με το Βorra και μετά κάνεις το debriefing της ανάβασης......και άμα αγοράσουμε κανά χαντάκι. περνάς εσύ και μας ρυμουλκείς με το θηρίο :P;)

σχετικά με χιονολαστιχα vs αλυσίδες ο συνδυασμός τετρακινησης και χιονολαστιχου έχει ελάχιστους περιορισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι οποιοδήποτε σύστημα τετρακίνησης με ένα καλό χειμερινό σε βγάζει σε συνθήκες on road τουλάχιστον ασπροπρόσωπο...

με τα χιονολαστιχα εχει μεγαλη σημασια και η ποιοτητα του χιονιου... μπορει να εχει 10 ποντους πατημενο υγρο χιονι και το αυτοκινητο να μην μπορει να κινηθει..

χαρακτηριστικα την πάτησα τέλη σεζόν πρόπερσι με michelin alpin από την βάση της 7 για Φτερολακκα..

Καλά να πάθεις, με το gay αυτοκίνητο που είχες τότε....ακούς προσθιοκίνητη mercedes :lol:

στο polaki έχω πάντα αλυσίδες και χιονολαστιχα και στο 4χ4 φτυαράκι, ιμάντα, και καλή διάθεση .

Για το 4Χ4 βγαίνουν και ερπύστριες......σκέψου το

κάλο μας χειμώνα εύχομαι σύντομα να κάνουμε συγκριτικά τεστ...

ΥΓ2: Παντρευτηκε ο Porfirio? <_<
Ναι και μετά τον γάμο έριξε και 2 μέτρα χιόνι Αυγουστιάτικα στην Ρόδο και κάναμε Heli ski στον Ατάβυρο.....

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive: