ΜΙΚ 17,243 Report post #151 Posted February 26, 2010 Καλά τα λες αλλά αυτή η παιδεία δεν δίνεται στο χιονοδρομικό. Δίνεται στο σχολείο και στο σπίτι τα οποία φυσικά θα έπρεπε να δίνουν παιδεία και στο βουνό. Και όσο και να προσπαθήσεις 9 στους 10 χιονοδρόμους...δεν πραλαβαίνουν καν και να θέλουν να την ενσωματώσουν στον τρόπο σκέψης τους από μια επέισκεψη το σκ. Για να δούμε τον κίνδυνο χιονοστιβάδας αύριο και μεθαύριο. Καμιά εκτίμηση κανείς? Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
SPR 1 Report post #152 Posted February 26, 2010 (edited) το βουνό, ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ και να είναι κανείς, είναι ΒΟΥΝΟ ... δεν είναι ο δρόμος της γειτονιάς μας, ούτε η αυλή του σπιτιού μας ...είναι το φυσικό περιβάλλον και είναι αδύνατο να γίνει ποτέ ασφαλές πάρκο και παιδική χαρά, για να κάνουμε εμείς τα παιδάκια σκι και SB ... αν με εννοείτε δλδ, έχουμε γίνει ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ και καταναλώνουμε βουνό και χιόνι και ανάλογες έχουν γίνει οι απαιτήσεις μας .... έχουμε γίνει δλδ σαν τις κυράτσες στα ακριβά μαγαζιά του Κολωνακίου .... @panpanou: εξαιρετικά τα Post σου!!!!!!!!!!!!!!!! συμφωνω απλύτως η ενστασή μου ητανε ....επειδή διαβλέπω στα post του ΜΙΚ μια τετοια ταση να "εξασφαλίσει" ενα ασφαλέστερο off piste με ένα τροπο ..."αμερικάνικο"...ετσι τουλάχιστο το αντελήφθηκα εγω.. παρόλα αυτά ...τελικά με όλα αυτα που αναφέρθηκαν... το thread -αν και ξεκινησε με δοσεις υπερβολής, αστοχο τιτλο και -αν μου επιτρέπεις MIK- καποιες "αόριστες αναφορές"- ειναι εποικοδομητικό γιατι πηρε το δρόμο που επρεπε να παρει...δηλ. πως συμπεριφερόμαστε με τα σκι σε πραγματικό ...μη ελεγχόμενο βουνό. ΥΓ. μπορεί να ειναι λίγο άσχετο αλλά πρέπει να πω ότι σε όλη την Ευρωπη...εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, χαίρονται το off piste σε real avalanche terrain μερη, όπως Alagna, Adermatt, chamonix, La Grave χωρίς το παραμικρό avalanche control...αλλά με ανεπτυγμένο αυτό που σωστά περιέγραψες ως mountain sense (ή αν δεν τοχεις, πληρωνεις εναν pro και το χαιρεσαι) ΥΓ. 2 η χρηση εκρηκτικων στον Παρνασσό (που ειναι και πλησίον ή εντός Εθνικού Δρυμού) -ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ-μου φαινεται υπερβολή και άστοχος μιμητισμός. ΥΓ 3 @ΜΙΚ ..η εκτίμηση του κινδυνου δεν γινεται απ το γραφείο και εξ αποστασεως -ΦΙΛΙΚΑ. ΥΓ 4 @kspecial..από τη στιγμή που βγαινεις εκτός πίστας αυξανονται οι κινδυνοι και η ευχαρίστηση..παρε ρίσκο μέχρι εκεί που αντέχεις... Edited February 26, 2010 by SPR Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 3,950 Report post #153 Posted February 26, 2010 Καλά τα λες αλλά αυτή η παιδεία δεν δίνεται στο χιονοδρομικό. Δίνεται στο .... ...Δίνεται συνεχώς και από παντού , δια ΒΙΟΥ λέγεται μάθηση! Και όσον αφορά το βουνό το σχολείο δεν έχει άμεση υποχρέωση , στο σχολείο μαθαίνεις ΝΑ ΑΚΟΥΣ για να ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ - και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάθε φορά που λέγεται κάτι σωστό πρέπει να έχουμε μια άλλη απάντηση. Γιατί πρέπει να πούμε ντε και καλά ΚΑΤΙ τελευταίο .. Αυτήν την νοοτροπία ναι στο σχολείο την μάθαμε και αυτήν .... Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
maestros1 43 Report post #154 Posted February 26, 2010 (edited) και τέλος - και σπουδαιότερο, να μην βλέπουμε τους χιονοδρόμους " ...που ενδιαφέρονται απλά να κατέβουν κάποιες πίστες στα πλαίσια της ασφαλούς χιονοδρομίας ..." να κατεβαίνουν σαν τρελλοί τις πίστες και να συμπεριφέρονται σαν κανίβαλλοι στις ουρές .... Μπράβο ρε Πανο. Αυτή είναι η ουσία του θέματος, αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε όλοι στα χιονοδρομικά. Edited February 26, 2010 by maestros1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
maestros1 43 Report post #155 Posted February 26, 2010 ...Δίνεται συνεχώς και από παντού , δια ΒΙΟΥ λέγεται μάθηση! Και όσον αφορά το βουνό το σχολείο δεν έχει άμεση υποχρέωση , στο σχολείο μαθαίνεις ΝΑ ΑΚΟΥΣ για να ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ - και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάθε φορά που λέγεται κάτι σωστό πρέπει να έχουμε μια άλλη απάντηση. Γιατί πρέπει να πούμε ντε και καλά ΚΑΤΙ τελευταίο .. Αυτήν την νοοτροπία ναι στο σχολείο την μάθαμε και αυτήν .... Αι γεια σου! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,243 Report post #156 Posted February 26, 2010 δεν είναι επομένως το "τουριστική", η πρόφαση για να μεταφέρει κάποιος στο βουνό τις συνήθειες της ζωής του και τις ανέσεις που έχει στην πόλη ...και τις απαιτήσεις για ασφάλεια που έχει από αυτή την ζωή ..... δεν μπορεί να είναι το "τουριστική" η πρόφαση για να κάνει ό,τι θέλει στο βουνό με όποιο τρόπο θέλει .... δεν μπορεί να είναι η πρόφαση για να ζητάει τα πάντα ....(από γιγαντιαία λιφτ, τεράστια parking, τερατώδη πολυόροφα ξενοδοχεία μέχρι πτήσεις ελικοπτέρων παντού ...) δεν μπορεί ο "τουρίστας" χιονοδρόμος να είναι η πρόφαση για τον συνεχόμενο βιασμό των βουνών και του περιβάλλοντος .... Ναι να μην βιάζουμε τίποτα. Ποτέ πουθενά και για κανέναν λόγο. Αλλά ο Τουρίστας χιονοδρόμος δικαιούται να έχει 1,2,3,4,5 το πολύ 7 ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα ΒΟΥΝΑ ας μείνουν ΒΟΥΝΑ(1200 περίπου). Μέχρι εσύ προσωπικά και όλοι μας να το καταλάβουμε αυτό θεωρώ ότι όλες οι κουβεντες είναι σε λάθος βάση. Από τις τιμές μέχρι τις χιονοστιβάδες και τα αλάτια στο δρόμο. Και αν θες τη γνώμη μου το εξής ένα χιονοδρομικό πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα. Αρκεί να είναι σωστό. Αν είναι σωστό τα άλλα καλό θα είναι να ξαναγίνουν βουνά ή τουλάχιστον να μη κάνουν άλλη ζημιά στο περιβάλλον. ΥΓ 3 @ΜΙΚ ..η εκτίμηση του κινδυνου δεν γινεται απ το γραφείο και εξ αποστασεως -ΦΙΛΙΚΑ. Βαριέμαι να σου κάνω φιγούρα πόσες μέρες πέρασα τον Ίωνα, τον ΄Άλκη, τον Δημήτρη, τον Κώστα, τον Λουκά και καμιά δεκαριά άλλους στιον Παρνασσό για να μαζέψω την εμπειρία που έχουν στην εκτίμηση του κινδύνου και να την μεταφέρω για 7 σημεία του βουνού. Και επειδή με έπερναν τηλέφωνο να τους δώσω εκτίμηση για κίνδυνο χιονοστιβάδας βάση πρόγνωσης καιρού υποθέτω κάτι θα ξέρουν. Θα μου επιτρέπεις να εργάζομαι για να έχω λεφτά να ξοδεύω στα βουνά. Είμαι άσχετος επί χιονοστιβάδων αλλά ξέρω να κάνω καλές μελέτες στο γραφείο αν με συμβουλεύει ο κάθε ειδικός αν θες προσφορά για κάτι πες. Μόλις προσέλαβα ειδικό για Βιομάζα. Δε ξέρω καν τι είναι η βιομάζα αλλά πίστεψέ με μια χαρά μελέτη θα παραδώσω στο τέλος από το γραφείο με τον ειδικό στο βουνό ή στον κάμπο και ο πελάτης θα ξανάρθει. "ΥΓ. 2 η χρηση εκρηκτικων στον Παρνασσό (που ειναι και πλησίον ή εντός Εθνικού Δρυμού) -ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ-μου φαινεται υπερβολή και άστοχος μιμητισμός." Το παραπάνω σου σχόλιο έχει ήδη μεταφερθεί στους ειδικούς οι οποίοι σκοπεύουν σύντομα να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Γενικά με χαμηλό στο Ιόνιο και κλισεις 40μοίρες ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για powder party υπάρχουν στον Παρνασσο. Για χιονοστιβάδες ας απαντήσουν οι ειδικοί. Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,243 Report post #157 Posted February 26, 2010 κάτι σωστό πρέπει να έχουμε μια άλλη απάντηση. Γιατί πρέπει να πούμε ντε και καλά ΚΑΤΙ τελευταίο .. Aυτό κάποιος αρχαίος το είχε ονομάσει...διάλογο Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,243 Report post #158 Posted February 26, 2010 Δεν ξέρω ρε παιδιά, αλλά.... εγώ που δεν ξέρω πολύ καλά το συγκεκριμένο βουνό, δεν έχω προς το παρόν γνώσεις για χιονοστιβάδες και λατρεύω τα εκτός, περισσότερο μπερδεύτηκα με όλη τη συζήτηση παρά διαφωτίστηκα! Και όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε "γέροντας του βουνού, powder maniac, πετούμενος" που διαβάζει τη κουβέντα...ακόμα μπερδεμένος είναι κι αυτός με τις χιονοστιβάδες και ας τις έχει φάει με το κουτάλι και ας τις βλέπει χρόνια να ξεκολλάνε οι ίδιες και οι ίδιες. Όταν πιστεύεις ότι τις κατάλαβες τότε είσαι επικίνδυνος. Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,243 Report post #159 Posted February 26, 2010 ΥΓ. 2 η χρηση εκρηκτικων στον Παρνασσό (που ειναι και πλησίον ή εντός Εθνικού Δρυμού) ... Nα υποθέσω ότι ταυτόσημη δήλωση την συνυπογράφουμε όλοι για κάτι άλλο που κάνει μπαμ μπουμ και κάθε πρωινό και σκοτώνει εκατοντάδες ζωάκια μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Τωρα άνθρωποι είναι? ζώα δίποδα είναι? κάτι ανάμεσα? θα σας γελάσω. Μόνο τα μπουμ ακούω Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
KSpecial 17 Report post #160 Posted February 26, 2010 Πανπάνου συμφωνώ με όλα όσα γράφεις στο τελευταίο σου μήνυμα. Η βασική μου όμως ένσταση στο πρώτο σου μήνυμα δε βρίσκεται εκεί αλλά στο ότι δε μας εμποδίζει τίποτα να επιδιώκουμε ταυτόχρονα και καλύτερη παιδεία στο βουνό αλλά και καλύτερες υπηρεσίες από τα χιονοδρομικά. Αν μου επιτρέπεις, νομίζω ότι άθελα σου, πάνω στο συγγραφικό σου οίστρο, υποβάθμισες αρκετά το συγκεκριμένο θέμα το οποίο κατά την ταπεινή και προσωπική μου γνώμη είναι εξίσου σημαντικό. Και αυτό που τόνισα είνα ότι επειδή το ζητούμενο σε αυτή τη συζήτηση είναι κυρίως οι κίνδυνοι στην εκτός πίστας χιονοδρομία αυτό είναι κάτι που καλώς ή κακώς δε μπορεί να αφορά την πλειοψηφία των χιονοδρόμων. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι τον όρο "τουριστική χιονοδρομία" τον χρησιμοποιώ με τη συμβατική έννοια που αντιλαμβάνομαι ότι έχει στον τίτλο ενός φόρουμ του οποίου είναι βασικό συστατικό. Σε όλα τα άλλα μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikolas_A 113 Report post #161 Posted April 26 On 2/21/2010 at 1:55 PM, sotogiannop said: Το ΧΚΠ έχει εξοπλισμό και για τα δύο συστήματα που αναφέρεις. Παλιό post, ξέρω. Αλλά επειδή έψαχνα για τα Recco, στο site της Recco έχει λίστα με τους χρήστες, δεν υπάρχει κανένας στην Ελλάδα. Quote Share this post Link to post Share on other sites