Jump to content
ΜΙΚ

Σημαντικά θέματα ασφαλείας ΧΚΠ

Recommended Posts

Εντάξει με έπιασες, χαζός είμαι. Καλό σκι και να προσέχεις εκτός από τα F-16 και τα Νεφελίμ που τριγυρνάνε εκεί στο βουνό του Απολλωνα.

Προσπαθώ 20 λεπτά να κάνω edit το post γιατί έτσι που το έγραψα ήταν λάθος, έμοιαζε να γράφω για σένα και ήθελε διευκρίνηση. Συγνώμη captain γιατί η διατύπωσή μου ήταν λάθος.

Διάβασε το τώρα νομίζω γενικά συμφωνούμε ειδικά έχουμε ένα μικρό θεματάκι συννενόησης πιλοτων jumbo με πιλότους nano.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Από αυτά που έβαλα πως βγάζεις τέτοιο συμπέρασμα ? Κατηγορηματικά λένε οι άνθρωποι πως πρόκειται γιά ένα αστικό (η μήπως ορεινό ? :lol: ) μύθο.

Πρόκειται γιά ένα θέμα τελειωμένο.

Το ότι ξεκόλλησε χιονοστιβάδα μπροστά σου λόγω της χαμηλής πτήσης του τζετ (ας πούμε ότι δεν ήταν σύμπτωση και πως όντως ο θόρυβος του F-16 ήταν το trigger), θα έπερπε να σου δημιουργήσει τελείως διαφορετικούς συνειρμούς. Θα έπερεπε να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Γιατί βρέθηκα σε μιά πλαγιά με τόση αστάθεια που ο ασήμαντος (από άποψη ουσίας και όχι εντύπωσεων) παράγοντας , θόρυβος μαχητικού , προκάλεσε χιονοστιβάδα ? Πόσες άλλες φορές έχω εκτεθεί σε τέτοιο κίνδυνο και δεν το έχω καταλάβει ? Μπορώ , με τις γνώσεις που έχω, να κρίνω σε πραγματικό χρόνο ποιά πλαγιά είναι επικίνδυνη και σε ποιά το ρίσκο είναι αποδεκτό? Τι πρέπει να κάνω ώστε να μην ξαναβρεθώ σ αυτή τη θέση? Αν παρασυρθώ είμαι προετοιμασμένος πως να αντιδράσω και αν παγιδευτεί μέλος της ομάδας μου , μπορώ να το βρώ και να το σώσω?

Ας είμαστε εμείς προετοιμασμένοι γιά το περιβάλλον του χειμερινού βουνού κι ας μην κυνηγάμε φαντάσματα.

έτσι ακριβώς ...

μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στο Avalanche Dynamics (βιβλίο pdf 32 MB)

από την σελίδα 372 και μετά, και να εξηγήσετε με (λίγο σύνθετα μαθηματικά !!! ...)

για το ποιοι είναι οι περιβαλλοντολογικοί όροι που έχουν σχέση με την δημιουργία χιονοστιβάδας ....

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Μικ, εδώ είναι λίγο ασαφές αυτό που λες, μα ποια έννοια το λέω:

Δεν υπάρχει "μη προβλεπόμενη χιονοστιβάδα" η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοια με αφορμή κάποιο ερέθσιμα. Ολα τα είδη χιονοστιβάδων ( που στην ελλάδα είναι μόνο χιονοστιβάδες-πλάκας , από όσο μπορώ να θυμηθώ ) που είναι εν δυνάμη ενεργές και έτοιμες να εκτονωθούν , απλώς "περιμένουν" το κατάλληλο ερέθισμα και θεωρούνται πάντα προβλεπόμενες. Δεν λέμε φερειπειν , α στην Αρνοβρυση έχουμε μια "μη προβλεπόμενη χιονοστιβάδα", δεν κινδυνεύουμε σήμερα.. ή έχουμε διαφορετικές πλάκες χιονιού η μία πάνω στην άλλη , ή δεν έχουμε - ή παίζουν κορνίζες στην κορυφογραμμή ή δεν παίζουν και ο συνδιασμός των δύο παραπάνω.

Ναι με τη σαφήνεια το έχουμε το θέμα...

Μιλάω για τις χιονοστιβάδες 1,2,3,4,5,6 και 7 που σκάνε στην περιοχή σκι που τριγυρνάω στον Παρνασσό.

Μιλάω για τη γνώμη του πιο έμπειρου ανθρώπου στο βουνό, του πιο συχνού επισκέπτη και των 7 χιονοστιβαδών και ενός ανθρώπου που ανεβαίνει με τα σκι Λιάκουρα κάθε Σαββατοκύριακο εδώ και 20-30 μπορεί και 40 χρόνια.

Και λέω το εξής ύστερα από τις συμβουλές τους.

1. Κάποια από τις χιονοστιβάδες 1-7 θα σκάσει από υπερπτήση F-16 ενώ νωρίτερα ακόμα και με τεχνητά μέσα (πέρασμα με σκι) δεν κόπηκε ή απλά να σκάσει πριν την ώρα της (μεσημέρι ή με Νοτιά κλπ κλπ ανάλογα με τα μαθηματικά).

2. Κάποια από τις χιονοστιβάδες 1-7 θα σκάσει ενώ η μέρα δεν διατρέχει κίνδυνο χιονοστιβάδας ενώ μπορεί να ξεκολήσει και μια από τις 8-9 και 10 που δεν έχουν ξεκολήσει από το 90 και μετά..

Διαφωνεί κανείς? Προσθέστε το κάποια μέρα σε βάθος 100ετίας αν θέλετε.

Θυμηθείτε ότι δεν χρησιμποιούμε (κακώς) εκρητικά οπότε το μεγαλύτερο trigger είναι το πέρασμα με σκι. Μετά μήπως είναι το F-16 ?

Panpanoy θα σκανάρω το υλικό του course που έκανα να τα έχουμε όλα μαζί. Έχει κάποιες συμβουλές πρακτικές σε εικόνες ωραίες

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

sp ο χάρος βγαίνει παγανιά κάπου εδώ και όχι μόνο

post-6-1266328467_thumb.jpg

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Να ξεκαθαρίσω κάτι, σχετικά με τις υπερηχητικές πτήσεις. Τα μαχητικά αεροσκάφη που πετάνε χαμηλά πάνω από τον Παρνασσό (και από τα άλλα βουνά), σε καμμία περίπτωση δεν πετάνε με υπερηχητική ταχύτητα. Αν γινόνταν αυτό, τα σαλέ των Κελαριών και της Φτερόλακκας θα είχαν γίνει...κάμπριο. Θα σταματάγανε και τα παράπονα γιά την τσιγαρίλα έτσι . :lol:;)

Το sonic boom, ο κρότος που προκαλείται από το"σπάσιμο" του "φράγματος του ήχου" , σε χαμηλά ύψη, προκαλεί μεγάλες ζημιές και απαγορεύεται ρητά πάνω από την ξηρά. Γιά να καταλάβετε οι Ισραηλινοί (και όχι μόνο) το χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων γιά να σπάνε το ηθικό του αντιπάλου.

Οι κρότοι που ακούγονται όταν βλέπετε τα μαχητικά να "αερομαχούν" σε μεγάλο ύψος πάνω από το ΧΚΠ, προέρχονται είτε από την ενεργοποίηση της μετάκαυσης των κινητήρων,η από στιγμιαία αυξηση της ταχύτητας ,κατά τους ελιγμούς, στα όρια της ταχύτητας του ήχου.

Να'σαι καλά Μιχάλη.Αυτό το κομμάτι έλεγα κι εγώ πριν τον Καρακόλιθο...Από εδώ και πέρα εκεί...σαν κότα...

Οι κρότοι που ακούγονται όταν βλέπετε τα μαχητικά να "αερομαχούν" σε μεγάλο ύψος πάνω από το ΧΚΠ, προέρχονται είτε από την ενεργοποίηση της μετάκαυσης των κινητήρων,η από στιγμιαία αυξηση της ταχύτητας ,κατά τους ελιγμούς, στα όρια της ταχύτητας του ήχου.

Ποτέ δεν γίνονται αερομαχίες-ούτε σε εκπαιδευτικές πτήσεις ούτε στο Αιγαίο-σε ταχύτητα ήχου.Αυτό διότι καταπονούνται τα αεροσκάφη αλλά και οι πιλότοι.Πολύ πιθανό ο κρότος να οφείλεται είτε στη μετάκαυση είτε αν συμμετέχουν F4 στο θορυβώδη κινητήρα τους.Όσες φορές έχω πετύχει ασκήσεις μαχητικών,είναι Mirage 2000 από την Τανάγρα που δεν κάνουν πολύ θόρυβο.

Ποτέ δεν γίνονται αερομαχίες-ούτε σε εκπαιδευτικές πτήσεις ούτε στο Αιγαίο-σε ταχύτητα ήχου.Αυτό διότι καταπονούνται τα αεροσκάφη αλλά και οι πιλότοι.Πολύ πιθανό ο κρότος να οφείλεται είτε στη μετάκαυση είτε αν συμμετέχουν F4 στο θορυβώδη κινητήρα τους.Όσες φορές έχω πετύχει ασκήσεις μαχητικών,είναι Mirage 2000 από την Τανάγρα που δεν κάνουν πολύ θόρυβο.

Κατά την διάρκεια ελιγμών σε υψηλή υποηχητική ταχύτητα και μέσα στη ένταση της "μάχης" πολλές φορές η ταχύτητα ξεφεύγει στιγμιαία πλησιάζοντας η ξεπερνώντας γιά κλάσματα του δευτερολέπτου τη ταχύτητα του ήχου. Πίστεψέ με δεν είναι καθόλου δύσκολο. Αν σου τύχει στο ΧΚΠ θα καταλάβεις ότι δεν έχει να κάνει με θόρυβο κινητήρων , αλλά αεροδυναμικό.

Καλά ,έχουμε γίνει ο ορισμός του οφ τόπικ :lol:

Καλά ,έχουμε γίνει ο ορισμός του οφ τόπικ :lol:

Μπα απλά είναι double topic αμάξια + αεροπλάνα

(πετάτε σας λέω είναι επικίνδυνα στο έδαφος)

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

@MIK ...το ειχα δει το βιντεο σου και το ξαναδα... απ΄ότι κατάλαβα αυτη στον Ηρακλή περασε τον καινουργιο δρομο και σταματησε στο γούπατο καπου παραπανω απ΄το παλιο δρομο (τον κατω)...αυτό Μιχαλη δεν ειναι πανω από 500-600μ.!!!

αυτό που λες τυριας ...δεν καταλαβα καλά ποιο μερος λετε ετσι...τεσπα ...εχει φτασει ποτε χιονοστιβαδα με δυναμη και ογκο στο δρομο???...αν οχι ειναι κατι που το λαμβανουμε υπόψη γιατί λεει πολλά...μπορει εσυ να νομιζεις οτι φτανει αλλά ...

όσο για την Αρνοβρυση μεχρι το ρεμα ειναι 400-500 μ.!!! ....ασε που δεν εχω δει ουτε μια να περναει τον περιφερειακό ...

εχε υπόψη ότι την άνοιξη που το μεσημερι εχουμε διαφορα μικρα slides αυτα κυλάνε αργα αργα για 10-15 λεπτα μεχρι να βρουνε μικρη κλίση και σταματησουνε..τεσπα...η γνωμη μου εν τελει ειναι οτι εχεις υπερεκτιμήσει και το ιχνος των χιονοστοιβαδων και την επικινδυνότητά τους στο συγκεκριμμενο terrain...και αυτη η επικληση συνεχως του ότι μπορεί να σκοτωσει μου φαινεται εντελως μα εντελως παρατραβηγμένη..

αλλά το σημαντικότερο ειναι ...ότι ετσι οπως τα λες βγαινει μια γκρινια ...μια ο παγος... μια οι χιονοστοιβαδεςπου μπορει να προκληθούν από αεροπλανα... μια οι υπευθυνες δηλώσεις χαχαχα...σα να περιμενεις καποιος να κανει κατι και δεν το κανει...κανε εσυ κατι αφου εκτιμας τον κινδυνο ως σημαντικό...εβγα στο βουνό....και παρε τα μετρα σου...βουνό ειναι χιονισμενο...δεν ειναι παιδική χαρα ουτε πίστα...ξερεις τι πρεπει να κανεις.. ARVA κλπ. ...

εντελώς φιλικα ...τα λέμε στο βουνό

Συμφωνώ μαζί αλλά μόλις πιείς καφέ με ένα δυο ανθρώπους θα δεις ότι έχει υποεκτιμήσει κάπως κάποια μεγέθη. Για δες την πλαγιά πάνω από την Αγόιριανή ας πούμε και δες κάποια έλατα που λείπουν. Η Αρνόβρυση μέχρι το ρέμα είχε σκάσει πριν 4-5 χρόνια και είναι 1χλμ!!!

Απλά απαιτώ το ΧΚΠ, και η αστυνομία να μας βοηθήσουν όσο συνεχίζω να κάνω όσα λες (πλην arva που με το speed δεν μπορώ και για αυτό τρέχω σε σεμινάρια Άλπεις)

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

ο ασήμαντος (από άποψη ουσίας και όχι εντύπωσεων) παράγοντας , θόρυβος μαχητικού , προκάλεσε χιονοστιβάδα ?

Καθολου ασημαντος.. http://www.youtube.com/watch?v=Cc4jw_3RE4E δειτε απ το 4:30 και μετα. Δεν τρολαρω, απλα το παραπανω ειναι τουλαχιστον ανακριβεια.

Edited by ozzy1948

Καθολου ασημαντος.. http://www.youtube.com/watch?v=Cc4jw_3RE4E δειτε απ το 4:30 και μετα. Δεν τρολαρω, απλα το παραπανω ειναι τουλαχιστον ανακριβεια.

Myth totally busted :rolleyes::lol: :LOL:

Το απέδειξαν οι άνθρωποι , δεν υπάρχει ουσία σε όλα αυτά .Μόνο εντυπωσιακός θόρυβος. Εσύ δηλαδή τι κατάλαβες ozzy από αυτά που είδες στο βιντεάκι?

Και επαναλαμβάνω ,οι διελεύσεις των μαχητικών στο Παρνασσό είναι υποηχητικές. Μακράν από αυτά που βλέπεις στο βιντεάκι. μην τρολάρεις λοιπόν.

Ελα ρε Μικ, googlαρα έτσι στα πεταχτά και όλες οι μελέτες δεν δείχνουν τίποτα.

http://www.wsl.ch/personal_homepages/schwe...ring_ISSW09.pdf

http://iahs.info/redbooks/a162/iahs_162_0215.pdf

http://oai.dtic.mil/oai/oai?verb=getRecord...ifier=AD0468794

:rolleyes:

Εντάξει ο Γέροντας που γυρνάει την Λιάκουρα 40 χρόνια φούρναρης και έτσι καλά τα λέει , αλλά κάνε την "μετάφραση" εσύ. :lol:

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Myth totally busted :rolleyes::lol: :LOL:

Το απέδειξαν οι άνθρωποι , δεν υπάρχει ουσία σε όλα αυτά .Μόνο εντυπωσιακός θόρυβος. Εσύ δηλαδή τι κατάλαβες ozzy από αυτά που είδες στο βιντεάκι?

Και επαναλαμβάνω ,οι διελεύσεις των μαχητικών στο Παρνασσό είναι υποηχητικές. Μακράν από αυτά που βλέπεις στο βιντεάκι. μην τρολάρεις λοιπόν.

Εγω απο αυτο που βλεπω καταλαβαινω οτι υπαρχει ενα κρουστικο κυμα που ειναι ικανο να ξεκολλησει πραγματα απο τη θεση τους. Πιστευεις οτι η πιεση αυτου του κυματος που ειναι και κατανεμημενη ισοποσα πανω σε μια υποθετικη πλακα χιονιου, ειναι μικροτερη απο την πιεση που ασκει ενας σκιερ με τα πεδιλα του? Myth busted λεει γιατι οπως ειδες αναφεροταν στο αν μπορει το κυμα να σπασει γυαλι, δεν ειδα να λενε κατι για χιονι. Οσο για το αν οι πτησεις ειναι υποηχητικες η οχι, εσυ το λες αυτο, εγω δεν το ξερω. Παντως δεχομαι οτι αν ειναι, δεν παιζει να ξεκολλησουν πλακα.

Ασχετο: Μου δειχνει στο πλαι το τηλεφωνο μου. Το βλεπετε ολοι αυτο η το δειχνει μονο σε μενα?

Edited by ozzy1948

Εγω απο αυτο που βλεπω καταλαβαινω οτι υπαρχει ενα κρουστικο κυμα που ειναι ικανο να ξεκολλησει πραγματα απο τη θεση τους. Πιστευεις οτι η πιεση αυτου του κυματος που ειναι και κατανεμημενη ισοποσα πανω σε μια υποθετικη πλακα χιονιου, ειναι μικροτερη απο την πιεση που ασκει ενας σκιερ με τα πεδιλα του? Myth busted λεει γιατι οπως ειδες αναφεροταν στο αν μπορει το κυμα να σπασει γυαλι, δεν ειδα να λενε κατι για χιονι. Οσο για το αν οι πτησεις ειναι υποηχητικες η οχι, εσυ το λες αυτο, εγω δεν το ξερω. Παντως δεχομαι οτι αν ειναι, δεν παιζει να ξεκολλησουν πλακα.

Ασχετο: Μου δειχνει στο πλαι το τηλεφωνο μου. Το βλεπετε ολοι αυτο η το δειχνει μονο σε μενα?

το τηλεφωνο σου το βλεπεις εσυ (για να μην το ξεχασεις... :lol: και το ΔΣ και το Moderating Team...για λογους αναγκης... :rolleyes: ).

Ο Captain Powder ειναι νυν κυβερνητης 747, δεν ξερω αν παλιοτερα ηταν Πολεμικη Αεροπορια) οποτε κατι ξερει παραπανω για πτησεις υποηχητικες και μη... ;)

Τα πειραματα των Mythbusters εφεραν καποιο αποτελεσμα σε υπερηχητικη πτηση στα 500 ποδια (καπου 150 μ) απο το εδαφος...

Πολυ αμφιβαλλω αν τα πατωμα των ασκησεων των μαχητικων ειναι 500 ακομα και 1000 ποδια απο το αναγλυφο... γιατι τοτε θα ειχαμε πολλα F16 αλοιφη στο βουνο... αν πηγαινανε κοντα στο Mach 1. :P

Καθε φορα που διπλασιαζεται η αποσταση απο το εδαφος, υποοχταπλασιαζεται η πιεση του ωστικου κυματος... Διαβαζοντας και τις παραπομπες του Fidelio, μαλλον χλωμο να περναει το F16 και να κοβει χιονοστιβαδες στην Αρνοβρυση... :lol:

Χωρια που οπως ειπαμε προκειται για υποηχητικες πτησεις... :lol:

Φιλικα

ΜακηςΜ

Mόνο σε σένα (και τους mods) dont worry

Capten θα μου επιτρέψεις να σου αναφέρω ότι εκτός από τη μια χιονοστιβάδα που είδα με τα μάτια μου, μόλις με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν άλλες 3 περιπτώσεις ταυτόχρονου ξεκολήματος πλάκας με υπερπτήση μαχητικού.

Η συνέχεια από κοντά την επόμενη πουδρομέρα. Για μένα ο κίνδυνος έχει αποδειχτεί. Αν θέλετε να τον αγνοούμε δικαίωμά σας.

Την επιστολή θα την στείλω ΓΕΑ αν θέλει ο σύλλογος προσυπογράφει

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

για χιονοστοβαδες διαβαζω στα πεταχτα που λετε.

δε ξερω πως σας φαινονται αλλα εμενα μου αρεσουν,εκοψα μια στη Βασιλιτσα το σαββατο και τρεχαμε παρεα κατω στο γκρεμο.τετοια αισθηση δεν υπαρχει,ισως πιο ωραιο απο πολλα πραγματα(αρκει να ειναι ελεγχομενη ομως η αποκολληση της)

rafting.png mountain-podilato.png anarrixisi.png pezoporia.png gpx-kml-downloads.png

για χιονοστοβαδες διαβαζω στα πεταχτα που λετε.

δε ξερω πως σας φαινονται αλλα εμενα μου αρεσουν,εκοψα μια στη Βασιλιτσα το σαββατο και τρεχαμε παρεα κατω στο γκρεμο.τετοια αισθηση δεν υπαρχει,ισως πιο ωραιο απο πολλα πραγματα(αρκει να ειναι ελεγχομενη ομως η αποκολληση της)

Μπραβο ρε Γιωργο! Παντα τετοια!... :rolleyes::lol:

Κάντες 5 και μια Αρνόβρυση δώρο από τον παππού

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Σύμφωνα με τις πιθανότητες μπορεί να ξεκινήσει μαχητικό αεροπλάνο χιονοστιβάδα, αν περάσει πολύ κοντά στο βουνό, με κατάλληλες συνθήκες snowpack, αλλά οι πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος η να θαφτεί στην Ελλάδα εξαιτίας αεροπλάνου και μόνο, είναι τέτοιες που είναι πιο πιθανό να σε φάει καρχαρίας στο σερφ στη Λούτσα.

Αν μπορούσα να βάλω ποσοστό στο μαχητικό και σε άλλες αιτίες που προκαλούν χιονοστιβάδες, θα έβαζα 0,001 στο μαχητικό και 99,999 στις άλλες αιτίες...

Εξαρτάται λοιπόν τι θέλεις να καλύψεις, αλλά να ξέρεις και τότε ότι και να κάνεις Μιχάλη, 100% εξασφαλισμένος δεν είσαι στο βουνό.

Αν προκάλεσε χιονοστιβάδα το αεροπλάνο, τότε δεν είχε γίνει αρκετή δουλειά στο avalance control και είχε ρίσκο ούτως η άλλως η κίνηση σου σε αυτό το σημείο του βουνού.

Το ρίσκο είναι κάτι που αποδεχόμαστε όλοι σε κάποιο βαθμό και μάλιστα στο ορειβατικό σκι σε πάρα μα πάρα πολύ μεγαλύτερο.

Είναι λοιπόν πάρα πολύ πιθανότερο να παρασυρθεί από χιονοστιβάδα σκιέρ του ορειβατικού σκι και ορειβάτης, παρόλο το μικρό τους σχετικά αριθμό στην Ελλάδα, παρά σκιέρ του Παρνασσού...

Πιο χρήσιμο λοιπόν, θα ήταν να πούμε για αυτή την κατηγορία, παρά για τον καρχαρία της Λούτσας... :rolleyes::lol:

Επειδη οι ξενοι ειναι χρονια μπροστα απο εμας.....αν αυτος που υπογραφει οτι υπερηχητικη πτηση μαχητικου πανω απο χιονισμενη περιοχη δεν προκαλει χιονιστοβαδα ειναι η NASA, η Πολεμικη Αεροπορια των ΗΠΑ και η US Forest Service...σε καλυπτει μιχαλη;; Συμφωνα με την παρακατω μελετη του 1965 η υπερπτηση σε υπερηχητικες ταχυτητες που προκαλει πιεση μεχρι και 5 λιβρων ανα τετραγωνικο ποδι με ταχυτητα 1,35 mach δεν προκαλει χιονοστιβαδα.

http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=AD...oc=GetTRDoc.pdf

Οσον αφορα τον παρνασο.

Δεν κανουν αερομαχιες πανω απο τον παρνασο. Δεν ειναι δηλωμενο πεδιο ασκησεων για ασκησεις αναχαιτησεων(ουτε καν χαμηλων αναχαιτησεων)

Δεν περνανε υπερηχητικα. Οι ασκησεις που κανουν ειναι terrain following -terrain avoidance που γινονται σε υποηχητικες ταχυτητες (μεγιστο 400 kts) και ακολουθουν το γεωγραφικο αναγλυφο με ελαχιστο υψος τα 450-500 ποδια αναλογα τον τυπο του μαχητικου.

Αρα σε αυτες τις ταχυτητες και υψη ουτε καν που πλησιαζουν να δημιουργησουν πιεση στο εδαφος ιση με τα μεγεθη της παραπανω μελετης.

Μετα απο δυο ατυχηματα πριν μερικα χρονια στην ευρητερη περιοχη.....οποιος κανει 'βρωμοδουλεια' εχει να χασει πολλα περισσοτερα απο οσα φανταζομαστε.

Εγω θα ελεγα οτι καλο θα ειναι να εχετε την φωτογραφικη ετοιμη....γιατι υλικο με φωτογραφιες μαχητικων σε χιονισμενο τοπιο δεν ειναι κατι που το πιανεις καθε μερα :lol:

Εντάξει αντικειμενικά, είναι πολύ δύσκολο το να περάσει ένα F-16 τόσο χαμηλά και να σπάσουν το φράγμα του ήχου ακριβώς πάνω από το χιονοδρομικό. Μόνο αν το έκαναν επίτηδες, όπως στο Mythbusters.

Πάντως, η ανατάραξη δεν ήταν αμελιτέα, αφου γκρέμισε τον πολυέλαιο και το παράθυρο ακόμα και στα πιο μεγάλα ύψη.

Το link της USAF δηλώνει ρητά ότι έγιναν tests σε επικινδυνότητα "low".

Επόμενο επιχείρημα. Αυτό και η μελέτη απλά αππορίπτεται. Η ίδια μελέτη σε high επικινδυνότητα είναι αυτή που ψάχνουμε. Και μιας και τα μάτια όσων είδαν πλάκα να ξεκολάει τα πιστεύω θα μου επιτρέψετε να εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχετε υποεκτιμήσει τον κίνδυνο μιας και δεν μοιάζει λογικός.

Λούη και υπόλοιποι έχετε ξεχάσει εντελώς ότι ο Παρνασσός έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.

1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΩΝ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ. Αν υπήρχε πράγματι καμία δεν θα ξεκολούσε από αεροπλάνο και ειλικρινά θα προτιμούσα να δωθεί στο ΧΚΠ η δυνατότητα να χρησιμοποιεί να μη μπλέξουμε με το ΓΕΕΘΑ.

2. Και η κουτσή και η Μαρία τριγυρνάνε (έστω λίγο, έστω για λίγο) στην πορεία και των 7 χιονοστιβάδων για τις οποίες μιλάω. Άσχετοι άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους κίνδυνο ενώ μπορούσαν να κάνουν το ίδιο απολαυστικό σκι με απόλυτη ασφάλεια. Σαφώς πιο συχνά θα χτυπήσουν από πλάκα που ξεκόλησαν οι ίδιοι παρά από υπερπτήση αλλά...

Όσο για τους καρχαρίες Λούη μόλις βρω χρόνο θα σου γράψω ποια 3 επικίνδυνα είδη καρχαρία κάνουν βόλτες κοντά στις παραλίες μας. Αλλά στους καρχαρίες δε μπορείς να στείλεις ένα έγγραφο και να λυθεί το πρόβλημα. Στο ΓΕΕΘΑ μπορείς, όπως μπορείς και να επιτρέψεις στον werner να λύσει το θέμα πανεύκολα.

Για το δρόμο κανείς κάποια ιδέα?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε