Jump to content
panpanou

ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ....(ΤΕΧΝΗΤΟ ΧΙΟΝΙ)

Recommended Posts

όποιος ενδιαφέρεται παραπάνω του συστήνω θερμά να κάνει δώρο στον εαυτό του για τις γιορτές το παρακάτω βιβλίο ....

Downhill Slide: Why the Corporate Ski Industry is Bad for Skiing, Ski Towns, and the Environment

ski.jpg

(δείτε πληροφορίες εδώ)

και κυρίως διαβάστε τα Customer Reviews λίγο πιο κάτω ....

έχει πολλά νούμερα και στοιχεία, από έναν άνθρωπο που ήταν editor του Ski Magazine

και δούλευε στη χιονοδρομική βιομηχανία ...

και ξέρει τα πράγματα από μέσα ....

Edited by panpanou

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

αν βγουν προς τα εξω αυτα που λεμε εδω τεχνητο γιοκ αρα ΜΙΚ panpanou 0-1 :(:blink::D

DALTONS POW ROBBERY.....

ναι ξεχασα να γραψω (η το αντιθετο)

DALTONS POW ROBBERY.....

Μαθαίνουμε να λέμε ότι ο τρόπος ζωής μας διαλύει τον πιο όμορφο πλανήτη του σύμπαντος, όταν λέμε μας εννούμε τον εαυτό μας πρώτο, κάνουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, δουλειάς μας και μετά χαρακτηρίζουμε οποιονδήποτε ηλίθιο, διάολε.

Το ανθρώπινο είδος αποτελείται από ΗΛΙΘΙΟΥΣ , θεωρώ οτι είναι ένας αρκετά επιεικής χαρακτηρισμός. Αυτό για πολλούς λόγους.

Αλλά συνέχισε να ζεις με την αντίφασή σου και ανέβαινε για σκι ανέμελος, τρώγε κρέας και φυσικά ΄πολύ θα ήθελα να δω την εξοικονόμιση ενέργειας που κάνουμε όλοι σπίτι μας και στις μετακινήσεις μας.

Δεν κάνω πλέον σκι στα κωλοχιονοδρομικά μας , ΔΕΝ τρώ κρέας εδώ και 9 μήνες είμαι καθόλα χορτοφάγος.

Μου αρέσει που στο ζήτημα κατανάλωσης του κρέατος σε απασχολεί το νερό ΚΑΙ ΟΧΙ τα δικαιώματα των ζώων !! Γ@μησετα , είμαστε ή δεν είμαστε ηλίθιοι ρε ΜΙΚ (βάζω και μένα μέσα , ξύπνα !!!!!!)

Κοίτα να δεις ΜΙΚ, πρέπει να μάθεις , μάθουμε , να αναπτύσουμε φιλοσοφία ζωής ΟΧΙ μόνο βάση της κ@υλας μας. Πρέπει να δούμε λίγο τα πράγματα πιο αντικειμενικά είτε μας αρέσει το σκι , είτε όχι. Επίσης όταν συζητάμε για ένα θεμα, το τεχνητό χιόνι φερειπειν , δεν μπορούμε να βάζουμε ως αντεπειχηρήματα την μόλυνση των πετρελαιοκηλίδων!! ΕΛΕΟΣ ρε φίλε, ακολούθησε λίγο από την επιστημονική μεθοδολογία και κοινή λογική, συζητάμε για το τεχνητό χιόνι και τις περιβαλοντικές επιπτώσεις !!!!!! Η συλογιστική "αφού έτσι κι αλλιώς καταστρέφουμε τον πλανήτη κυκλοφορόντας με το αυτοκινητό μας , ε ας συνεχίζουμε να το κάνουμε βάζοντας τεχνητό χιόνι " είναι συλογιστική μεταπείδησης από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς λογικές γέφυρες, είναι δείγμα της ηλιθιότητας στην ανθρώπινη διαλεκτική. Παράδειγμα:

- Μην καπνίζεται γιατί θα πεθάνετε.

- Ε αφου μια μέρα ΟΛΟΙ θα πεθάνουμε ... [end of discsussion] [πιάσε το αυγό και κουρευτο]

Τις ιδιες μ@λακιες με το συμπάθειο έλεγες και με τις χιονοστιβάδες και τα f-16 , έλεος ρε αδερφέ :blink::D:(

Τέλος οσον αφορά την τουριστική βιομηχανία , θα πρέπει ΚΑΙ ΑΥΤΗ να ακολουθήσει την πεπατημένη του σεβασμου του περιβάλλοντος. Μπορεί να μειωθεί για μια αρκετά μεγάλη περίοδο το κέρδος , δεν θα χαθεί όμως κάτι και τέλος πάντων ας σταματήσει αυτή η καραμέλα της ανθρωποκεντρικής νοοτροπίας. Βιομηχανία του χιονοδρομικού τουρισμού μπορεί να υπάρξει και με εναλακτικές πρακτικές. Τόσο χρόνια στην ελλάδα για παράδειγμα φωνάζαμε για το ποδήλατο βουνού, για πεζοπορία , για αναρίχηση , για ορεινό τρέξιμο, κ.ο.κ Οι αλλαγές δεν έρχονται από την μία στιγμή στην άλλη , πρέπει να περάσουν γενιές ίσως. Πρέπει για αρχή να ακουσει ο αφελής χιονοδρόμος τα άσχημα και εγώ αφελής ήμουνα και ακόμα είμαι σε πολλούς άλλους τομείς που μπορεί να αγνοώ. Πρέπει να τα γνωρίζουμε αυτά και να πράξουμε ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. ΔΕΝ μπορούμε να τα γράφουμε στα @@δια μας , γιατί τότε δεν αλλάζει τίποτα.

Edited by Fidelio

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

σκέφτομαι όμως ότι μιάς και ασχολείσαι με ΑΠΕ ....

κάποιος θα πρέπει να σου μιλήσει για τον όρο ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ....

προφανώς την είχες κάνει κοπάνα, την ημέρα που κάνατε μάθημα για την βιώσιμη ανάπτυξη στο πανεπιστήμιο ....

Χαίρομαι που επιτέλους τοποθέτησες σωστά το θέμα.

Προφανώς έχω περάσει τα τελευταία 7 χρόνια της ζωής να μην ασχολούμε με τίποτε άλλο από την βιώσιμη ανάπτυξη (στο πανεπιστήμιο να πω την αμαρτία μου δεν πολυπάταγα αλλά τα πέρασα τα μαθήματα και δεν ήταν μιας μέρας που μιλάγαμε για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά 5 ολόκληρα χρόνια. Τις μισές μέρες πήγα οπότε περίπου 2,5 χρόνια τα άκυγα και 7 χρόνια τα δουλεύω).

Παραπάνω έχω γράψει ότι όποιος γράφει, μιλάει και ενεργεί πάνω στην Βιώσιμη Ανάπτυξη πρέπει να ξεκινάει από τον ίδιο. Και επειδή κανείς δεν ξεκινάει ζούμε την υπέρτατη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Εγώ έκανα κοπάνα στο πανεπιστήμιο από τότε που μπήκε η "οικολογία" στη σκέψη σας την κάνατε κοπάνα από την λογική και ζείτε την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Δεν είναι δυνατών να υπάρχει τουρισμός χωρίς να κάνει ζημιά στο περιβάλλον. Για το τέλειο τουριστιό μοντέλο ανάπτυξης που αναφέρεις επειδή δεν σε συμφέρει δεν προσθέτεις ότι θα γεμίσεις αεροπλάνα από όλες τις γωνιές του κόσμου για να έρθουν να κάνουν τον φοβερο ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ οικολογικό τουρισμό.

Όσο δεν το καταλαβένεται επί της βιώσιμης ανάπτυξης την βλέπετε λάθος και είστε υποκριτές.

Θεωρώ πλήρως υποκριτικό το να μιλάει για ζημιά από το τεχνητό σύγρονος Έλληνας ορειβάτης/ιστιοοπλόος/χιονοδρόμος

Όσο δεν βλέπω συζητήσεις πάνω σε αυτά:

"

Πως θα μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα Χρήστο? ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΚΙ (Και γεμίζοντας τα μη ενεργοβόρα αμάξια/ λεοφορεία μας όταν πάμε, κόβωντας το κρέας και...στείλτε μια φωτογραφία του σπιτιού σας να αρχίσουμε και για τα σπίτια μας)

Αλλά δεν μας συμφέρει

Βεβαίως αν δω καμιά δεκαριά thread ηλίθιος όποιος πάει Άλπεις για σκι, ηλίθιος όποιος κάνει σκι 20 μέρες το χρόνο κλπ κλπ φυσικά θα χαρώ να συμμετάσχω και στη κουβέντα για το τεχνητό. Και φυσικά όταν όλοι μειώσουμε το σκι μας θα χαρώ να συμμετάσχω και σε όποια κίνηση κατ΄λαργησης του τεχνητού. Μέχρι τότε θα μου επιτρέψετε να χαρακτηρίζω υποκριτή όποιον πηγαίνει βόλτα στο βουνό με το αμάξι συχνά και λέει ηλίθιους όσους βάζουν τεχνητό.

Όταν θερίζανε τα δέντρα το Πισοδέρι, τα Καλάβρυτα, τα 3-5, το Πήλιο , το Μαίναλο, ο Παρνασσός , ο Λαιλιάς και και και όλα τα χκ των Άλπεων προσπαθώ να βρω σε ποιες μαζικές κινητροποιήσεις είχαν συμμετάσχει ο κύριος panppanoy αλλά δεν το βρίσκω. Ίσως μας βοηθήσει. Εγώ ήμουν 15 χρονώ. "

...είναι υποκριτική κάθε κουβέντα για τη ζημιά του τεχνητού.

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Παραπάνω έχω γράψει ότι όποιος γράφει, μιλάει και ενεργεί πάνω στην Βιώσιμη Ανάπτυξη πρέπει να ξεκινάει από τον ίδιο. Και επειδή κανείς δεν ξεκινάει ζούμε την υπέρτατη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

..και ματαξαναλέω εγώ τώρα. :blink: Εφόσον εσύ δεν είσαι υποκριτής και παραδέχεσαι οτι πηδάς το περιβάλλον απο παντού , σημαίνει οτι έχεις το δικαίωμα να συνεχίζεις να το κάνεις. Χμ...

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Δεν κάνω πλέον σκι στα κωλοχιονοδρομικά μας , ΔΕΝ τρώ κρέας εδώ και 9 μήνες είμαι καθόλα χορτοφάγος.

Εσύ έχεις δικαίωμα να ανοίξεις αυτό το thread (χωρίς τον τίτλο ηλίθιοι βέβαια)μόλις φυσικά απαντήσεις στα παραπάνω (βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα) για να δούμε αν είσαι όντως οικολόγος.

Για τα δικαιώματα των ζώων συμφωνώ απόλυτα (αποφάσισε θες να να ανοίγω και άλλο τη κουβέντα ή όχι, για οικονομία της συζήτησης δεν το έγραψα)

Εσύ και μόνο όσοι συμπεριφέρονται σαν εσένα έχουν δικαίωμα να συζητήσουν για το ότι ο χιονοδρομικός τουρισμός προκαλεί Χ ζημιά στο περιβάλλον και το τεχνητό επιπροσθέτει κάποιο μικρό νούμερο ζημιάς πανω σε αυτό.

Αλήθεια στο "Βιομηχανία του χιονοδρομικού τουρισμού μπορεί να υπάρξει και με εναλακτικές πρακτικές. Τόσο χρόνια στην ελλάδα για παράδειγμα φωνάζαμε για το ποδήλατο βουνού, για πεζοπορία , για αναρίχηση , για ορεινό τρέξιμο, κ.ο.κ Οι αλλαγές δεν έρχονται από την μία στιγμή στην άλλη , πρέπει να περάσουν γενιές ίσως"...με ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πηγαίνουμε ή με πούλμαν?

Δεν το λέω ειρωνικά ειλικρινά πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη ουσιαστική κουβέντα. Το να βλέπεις το σύνολο της περιβαλλοντικής επίπτωσης και όχι ότι σε συμφέρει.

Υ.Γ. Για τις χιονοστιβάδες αφού τεκμηριώθηκε ότι έχει ξεκολήσει χιονοστιβάδα από F-16 που τις είδες τις μαλακίες? Είδα με τα μάτια μου , έχει γραφτεί στη βιβλιογραφία, μακρινό αλλά υπάρχει.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

..και ματαξαναλέω εγώ τώρα. :blink: Εφόσον εσύ δεν είσαι υποκριτής και παραδέχεσαι οτι πηδάς το περιβάλλον απο παντού , σημαίνει οτι έχεις το δικαίωμα να συνεχίζεις να το κάνεις. Χμ...

Σταμάτησα την ημέρα που παράτησα μια υπέροχη δουλειά να χτίζω πετρελαιοπηγές και χτίζω αιολικά, φωτοβολταικά και εξοικονόμηση ενέργειας επαγγελματικά, θα χαρώ να έρθεις να δεις πως μετακινούμε, πως είναι το σπίτι μου κλπκλπ.

Αλλά η διαφορά μας είναι ότι κάθε κουβέντα για το σκι και το περιβάλλον την ξεκινάω με το "το χόμπι μας σκίζει το περιβάλλον, και πρώτος φταίω εγώ". Όποιος δεν ξεκινάει με αυτή τη κουβέντα είναι υποκριτής.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά. Στον Καναδά αναπτύξανε περιβαλλοντική συνείδηση, αφού πρώτα ανέπτυξαν την τουριστική βιομηχανία τους και εξασφάλισαν την βιωσιμότητα της και των γύρω κοινοτήτων. Θα υπήρχε αυτή η ευαισθησία να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο, να μην μπει ούτε ένα κανονάκι τεχνητής αν πρώτα δεν είχαν κάνει όλα όσα χρειάζονται για να προσελκύσουν τους χιλιάδες τουρίστες στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα χιονοδρομικά τους; Πολύ αμφιβάλλω.

Χρήστο να προσθέσω ότι σήμερα η περιβαλλοντική τους συνείδηση ξεχνάει να ανεφέρει τα charter με Άγγλους Γερμανούς που περνάνε ανέμελα τον Ατλαντικό για να πάνε στα χιονοδρομικά τους.΄Οι Καναδοί οδηγούν φυσικά εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάνε στο "οικολογικά συνηδειτοποιημένο χιονοδρομικό". Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

O οικολογικός παράδεισος στα νησιά Φίτζι σας προσκαλεί να μπείτε όλοι στα αεροπλάνα να ταξιδέψετε χιλιάδες χιλιόμετρα να νιώσετε λίγο οικολόγοι. Ο ίδιος οικολογικός παράδεισος καταγγέλει την δημιουργία τουριστικών υποδομών δίπλα στο σπίτι σας γιατί βλάπτουν το περιβάλλον.

Αυτό διαβάζεται σε αυτό το thread να το πω λιανά

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Σταμάτησα την ημέρα που παράτησα μια υπέροχη δουλειά να χτίζω πετρελαιοπηγές και χτίζω αιολικά, φωτοβολταικά και εξοικονόμηση ενέργειας επαγγελματικά, θα χαρώ να έρθεις να δεις πως μετακινούμε, πως είναι το σπίτι μου κλπκλπ.

Αλλά η διαφορά μας είναι ότι κάθε κουβέντα για το σκι και το περιβάλλον την ξεκινάω με το "το χόμπι μας σκίζει το περιβάλλον, και πρώτος φταίω εγώ". Όποιος δεν ξεκινάει με αυτή τη κουβέντα είναι υποκριτής.

Πολυ ωραία, χαίρομαι που προσπαθείς για ένα καλύτερο περιβάλλον , τρόπος μετακίνησης, ενέργεια στον ιδιωτικό σου χώρο κτλ. Ειλικρινά στο λέω αυτό. Για το ζήτημα τωρα των αιολικών πάρκων και τα φωτοβολταικά είναι μια άλλη κουβέντα με αρκετό ενδιαφέρον και προβληματισμούς. Αλλά αυτό είναι ένα ΑΛΛΟ θέμα συζήτησης.

Στο θέμα μας όμως, το γεγονός οτι είσαι ειλικρινής λέγοντας οτι με το χομπι σου σκίζεις το περιβάλλον δεν σου δίνει άλλοθι για να συνεχίζεις να το κάνεις. Οσο σε θαυμάζω να προσπαθείς να μετακινήσε με ΜΜΜ, ποδηλατο ή δεν ξέρω τι στην καθημερινότητά σου , άλλο τόσο με βγάζεις έξω από τα ρούχα μου όταν τάσεσαι για παράδειγμα υπερ του τεχνητού χιονιού στα ελληνικά χιονοδρομικά . Μάλιστα το δεύτερο μου δημιουργεί πολλές επιφυλάξεις. Ελπιζω να μην κυνηγάς καμιά επιχορήγηση για τοποθέτηση τεχνητού! :blink:

Η Υποκρισία είναι μέρος της φύσης μας , όπως και οι αντιφάσεις μας. Η ζωή μας είναι μια διαδρομή που προσπαθούμε να τις ξεδιαλύνουμε και να αλλάζουμε ως άνθρωποι προς κάτι καλύτερο και όχι να πατάμε πάνω σε αυτές παραμένοντας ίδιοι.

Edited by Fidelio

Υποκρισία είναι η ηλιθιότητα του τυφλού.

Τι χαρά θα είχα αν λυνόντουσαν με μιας όλα τα περιβαντολογικά προβλήματα με την κατάργηση του τεχνητού χιονιού.

Και ενώ ξεπεράσαμε όλες τις υποψίες περί κατανάλωσης νερού, μας έμεινε η ενεργοβόρος δράση, την οποία μας εξήγησε ο Μάκης, από την πρώτη σελίδα. Κατά τα άλλα, ας βγάζει ο καθένας εσώψυχα και ας κατακεραυνώνει αντιπάλους με περισπούδαστο ύψος. Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο για ονειροπαρμένη φαντασιόπληκτη ελίτ.

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Εμ , δεν λύνονται τα προβληματά μας με την κατάργηση τεχνητού χιονιού. Είναι όμως μια πράξη λογικής συνέπειας σε όλο το φάσμα της ανθρωπινης παρέμβασης στην φύση. Πάντως από τις παραπομπές του panpanou εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου ~ τώρα η συζήτηση για τεχνητο χιονι στα ελληνικά βουνά είναι ακόμα πιο γελοία από αυτήν για τις ανεπαίσθητες αντι-οικολογικές παρεμβάσεις του ανθρώπου..

Edited by Fidelio

συζήτηση για τεχνητο χιονι στα ελληνικά βουνά

Υπήρξε κάποια τέτοια μελέτη που κριτικάρουμε;

Αν ανατρέξεις σε παλιότερες συζητήσεις, θα δεις ότι σε βουνά σαν τον Παρνασσό (νομίζω και τον Χελμό) κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανεφάρμοστο, με πολλά πρακτικά προβλήματα και κόστος πολύ μεγάλο. Αν και κατά την γνώμη μου η δημιουργία ανός μεγάλου ταμιευτήρα νερού σε μεγάλο υψόμετρο θα ήταν καλή ιδέα για την αντιπυρική προστασία στους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αυτό το σενάριο είναι ιδιαίτερα δύσκολα εφαρμόσιμο.

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Δε νομίζω ότι το πρόβλημα της δασοπυρόσβεσης λύνεται με μεγάλους ταμιευτήρες στα 2000m. Άλλωστε ο Χελμός ή ο Παρνασσός και γενικότερα τα ελατοδάση δεν αντιμετωπίζουν άμεσα κίνδυνο πυρκαγιάς πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις κεραυνών. Ένας τσιμεντενιος ταμιευτήρας για παράδειγμα στην θεση της μαυρόλιμνης στα 2050 στον δρόμο προς τα ύδατα της Στυγός στο Χελμό, θα αλλοίωνε το φρικτά το τοπίο, θα επηρέαζε τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και το υδρομορμικό ανάγλυφο της επιφάνειας και υποθέτω πως ίσως λέγαμε αντίο στα μυθικά ύδατα της Στυγός. Και μη ξεχνάμε και το ενεργειακό κόστος των εγκαταστάσεων σωληνώσεις αντλιοστάσια κλπ ώστε να τροφοδοτηθούν τα κανόνια

Τεχνητό χιόνι στην Ελλάδα (και στις Άλπεις) ή να κάνουμε ατελείωτα χιλιόμετρα πετώντας για να κάνουμε σκι?

Ένα σωστό Ελληνικό χιονοδρομικό με τεχνητό ή 20 λάθος χιονοδρομικά χωρίς τεχνητό, οπότε πάμε Άλπεις ή Bansko?

Σπατάλη νερού και ηλεκτρικού με 50 κανόνια ή να μην έχουμε που να κάνουμε σκι?

40 φορές σκι το χρόνο ή 10?

Αυτά είναι τα διλλήματα.

Αφού μπήκαμε που μπήκαμε στη διαδικασία σύνταξης ΜΠΕ για τις επιπτώσεις του τεχνητού χιονιού πρέπει να εξετασουμε τις εναλλακτικές και τις μηδενικές λύσεις.

Ποιές είναι οι εναλλακτικές και ποια η μηδενική λύση?

Μήπως η μηδενική λύση το 1950 που έγινε το πρώτο Ελληνικό χιονοδρομικό και το 19χχ που έγινε το πρώτο παγκοσμίως είναι να μη κάνουμε καθόλου σκι?

Ποιά είναι η μηδενική λύση του να μην έμπαινε τεχνητό στα Πηγάδια? Το Σέλι είναι κλειστό και τα Πηγάδια ανοιχτά.

Μήπως το σωστό ερώτημα είναι λίγο τεχνητό, σωστό χιονοδρομικό και να κόψουμε τις μεγάλες και συχνές μετακινήσεις, λιγότερο σκι ο καθένας μας?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Εμ , δεν λύνονται τα προβληματά μας με την κατάργηση τεχνητού χιονιού. Είναι όμως μια πράξη λογικής συνέπειας σε όλο το φάσμα της ανθρωπινης παρέμβασης στην φύση. Πάντως από τις παραπομπές του panpanou εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου ~ τώρα η συζήτηση για τεχνητο χιονι στα ελληνικά βουνά είναι ακόμα πιο γελοία από αυτήν για τις ανεπαίσθητες αντι-οικολογικές παρεμβάσεις του ανθρώπου..

Εδώ όμως είμαστε όλοι σκιερ και θέλουμε να κάνουμε οι πιο πολλοί σκι σε χιονοδρομικά (πιστεύω)

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Δε νομίζω ότι το πρόβλημα της δασοπυρόσβεσης λύνεται με μεγάλους ταμιευτήρες στα 2000m. Άλλωστε ο Χελμός ή ο Παρνασσός και γενικότερα τα ελατοδάση δεν αντιμετωπίζουν άμεσα κίνδυνο πυρκαγιάς πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις κεραυνών.

Γιατί ορίζεις τον ταμιευτήρα σώνει και καλά στα 2.000μ. Αν βολεύει να γίνει κάπου, αυτό θα το αποφασίσει η ίδια δομή και αποροή επιφανειακών υδάτων και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο σε αυτό το υψόμετρο. Όσο για τις πυρκαιές σε ελατοδάση, δες Πάρνηθα, Μαίναλο... Η υποτίμηση ενός κινδύνου είναι πιο επικίνδυνη από τον κίνδυνο.

Ένας τσιμεντενιος ταμιευτήρας για παράδειγμα στην θεση της μαυρόλιμνης στα 2050 στον δρόμο προς τα ύδατα της Στυγός στο Χελμό, θα αλλοίωνε το φρικτά το τοπίο, θα επηρέαζε τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και το υδρομορμικό ανάγλυφο της επιφάνειας και υποθέτω πως ίσως λέγαμε αντίο στα μυθικά ύδατα της Στυγός.

Εγώ δεν έχω δει κανέναν τσιμεντένιο ταμιευτήρα. Δεν μιλάει κανείς για κάτι που να μοιάζει με τεράστια στέρνα ή πισίνα. Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι άλλο.

Και μη ξεχνάμε και το ενεργειακό κόστος των εγκαταστάσεων σωληνώσεις αντλιοστάσια κλπ ώστε να τροφοδοτηθούν τα κανόνια

Όλα αυτά, δεν έχουν ενεργειακό κόστος εγκατάστασης, αλλά χρήσης. Ο ταμιευτήρας δεν γεμίζει από αντλίες. Η λίμνη Μόρνου, Πλαστήρα.... έχουν ανάλογες εγκαταστάσεις; Τα κανόνια, για τεχνητό χιόνι, δηλαδή η ενέργεια εκτόξευσης του νερού υπό μορφή σταγονιδίων-σπρευ, καταναλώνουν ενέργεια, όπως είπε ο Μάκης στην αρχή. Το πως θα βρει κάποιος την ενέργεια, το πόσο μεγάλη είναι ή νομίζουμε ότι είναι αυτή η ενέργεια είναι άλλο θέμα. Λύσεις πάντα υπάρχουν και καλές και κακές και αφορισμοί.

Από μια και μόνο άνετα (οχι για το whistler το whistler θέλει 5-6)

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Σε γενικές γραμμές μια ανεμογεννήτρια των 3MW σε καλό αέρα θα παράξει 10000 MWh κάθε χρόνο

Σε γενικές γραμμές το les arcs καίει κάθε χρόνο 20.000MWh για το τεχνητό του (δεν στο κοινοποιώ είναι confidential αλλά αν θες έλα να το δεις το e-mail)

Σε γενικές γραμμές για κάθε μέρα σκι θα ξοδέψεις σε βενζίνη 0,5 με 5 MWh ανά άτομο ανάλογα να πας Άλπεις ή Παρνασσό, με το polo γεμάτο ή με το tiguan μόνος σου

Κάθε Σάββατο στον Παρνασσό πρέπει να ξοδεύονται σε βενζίνη πάνω από 2000 MWh μόνο που υπάρχει το χιονοδρομικό

Άρα το πιθανό τεχνητό στον Παρνασσό πιο πολύ θα μολύνει το περιβάλλον επειδή θα ανέβουμε άλλες πέντε μέρες παρά από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Αντιεπιστημονικά πάντα

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Γιατί ορίζεις τον ταμιευτήρα σώνει και καλά στα 2.000μ. Αν βολεύει να γίνει κάπου, αυτό θα το αποφασίσει η ίδια δομή και αποροή επιφανειακών υδάτων και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο σε αυτό το υψόμετρο. Όσο για τις πυρκαιές σε ελατοδάση, δες Πάρνηθα, Μαίναλο... Η υποτίμηση ενός κινδύνου είναι πιο επικίνδυνη από τον κίνδυνο.

Μηλάω υποθετικά και ορίζω τον ταμιευτήρα σε ένα μέσο ύψος. Για αυτό χρησιμοποίησα το παράδειγμα στο Χελμο οπου η μαυρόλιμνη ειναι μια φυσική απόληξη επιφανειακών υδάτων και βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό. Στο Μαίναλο η φωτιά ξέσπασε στην Δυτική πλευρά του δηλαδή αρκετά μακριά από το χιονοδρομικό. Δεν υποτιμώ τον κίνδυνο απλά δεν πιστεύω ότι αποτελεί λύση δασοπυρόσβεσης ένας μεμονωμένος ταμιευτήρας σε ένα μεμονωμένο σημείο ενός δάσους.

Εγώ δεν έχω δει κανέναν τσιμεντένιο ταμιευτήρα. Δεν μιλάει κανείς για κάτι που να μοιάζει με τεράστια στέρνα ή πισίνα. Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι άλλο.

Εγω εχω δει, οχι μόνο στη Βουλγαρία αλλα και στη Γαλλία, και αναφερομαι σε αυτό που καταλαβαινουμε όλοι. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξεφυτρώσει ένα ακόμη έκτρωμα.

Όλα αυτά, δεν έχουν ενεργειακό κόστος εγκατάστασης, αλλά χρήσης. Ο ταμιευτήρας δεν γεμίζει από αντλίες. Η λίμνη Μόρνου, Πλαστήρα.... έχουν ανάλογες εγκαταστάσεις; Τα κανόνια, για τεχνητό χιόνι, δηλαδή η ενέργεια εκτόξευσης του νερού υπό μορφή σταγονιδίων-σπρευ, καταναλώνουν ενέργεια, όπως είπε ο Μάκης στην αρχή. Το πως θα βρει κάποιος την ενέργεια, το πόσο μεγάλη είναι ή νομίζουμε ότι είναι αυτή η ενέργεια είναι άλλο θέμα. Λύσεις πάντα υπάρχουν και καλές και κακές και αφορισμοί.

Ο ταμιευτήρας σίγουρα δεν γεμίζει από αντλίες αφού θα είναι η φυσική απόληξη των επιφανειακών υδάτων αλλά για να μεταφερθεί το νερό απο τον ταμιευτήρα προς τα σημεία εκτόξευσης θα χρειαστεί κάποια δίκτυο το οποίο υποθέτω ότι χρειάζεται και πίεση για να λειτουργήσει και η οποία εξασφαλίζεται από ένα αντλιοστάσιο. Το οποιο καταναλωνει Χ ενεργεια κλπ κλπ

.

"Το οποιο καταναλωνει Χ ενεργεια κλπ κλπ

Η οποία είναι για Καλάβρυτα και Παρνασσό όπως είδες παραπάνω είναι περίπου όση καταναλώνουμε για να τα επισκεφτούν 1.000-10.000 άτομα.

Το θέμα της χρησης δεξαμενών τεχνητού για δασοπυρόσβεση είναι διφορούμενο. Έχω μιλήσει με πολλούς δασάρχες στα πλαίσια της δουλειάς μου και οι μισοί παρακαλάνε για δεξαμενές νερού ψηλά στο βουνό και οι μισοί δεν τις χρειάζονται ή δεν τις θέλουν. Από την άλλη ένα δάσος να σωθεί επειδή είχες νερό διαθέσιμο μάλλον η λίμνη βγάζει θετικό ισοζύγιο

Για μένα το κύριο πρόβλημα είναι η μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση μιας τεχνητής λίμνης με τσιμέντο κλπ. Από την άλλη αν είναι φυσική η λίμνη οι επιπτώσεις μειώνονται παρόλα αυτά και πάλι θα πας σε κάποια στεγανοποίηση άργιλο και από πάνω πανί και σε κάποια έργα σωληνώσεων

Οπότε περίπου κοιτάζουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός συστήματος τεχνητού χιονιού σαν να κάνουμε ένα υδροηλεκτρικό έργο (μάλλον μικρό της τάξης των 3MW ) ταυτόχρονα με την σαφώς υπαρκτή επίπτωση του χαμένου νερού.

Άρα είμαστε υπέρ των μικρών υδροηλεκτρικών?

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Άρα είμαστε υπέρ των μικρών υδροηλεκτρικών?

Ποτέ και για κανένα λόγο. Ο ορος μικρο δεν είναι τοσο οθωος. Το μικρό αφορά το ποσό της παραγόμενης ενέργειας και όχι τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Αλλοίωση νερού και εδάφους, ιχθυοπανίδα, θόρυβος, απόβλητα, συν το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε λίγο kayak με την ησυχία μας μας. Ποτέ είναι ότι χειρότερο, προτιμώ τον ταμιευτηρα.

Edited by Wipika