Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ALCATRAZ

Χ.K. Καλαβρύτων 2021-22

Recommended Posts

Σειρά μου να γκρινιάζω ....υπέροχη μέρα και είναι κλειστή η Άγκυρα .... Δραμα ....

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

elan primetime 33.jpg

On 2/6/2022 at 9:34 AM, bujinkan said:

Tοσα χρονια ακομα αδυνατω να καταλαβω το κολημα του κοσμου με τη στυγα

Ειναι ενα αργο λιφτ και η πιστα δεν ειναι κατι το γουαου

Προσωπικα αγκυρα και παλι αγκυρα.Ανεβαινεις τσακ μπαμ και εχεις την ειρηνη η οποια ειναι πισταρα αλλα και την αντιγονη

Για μενα χαμενος χρονος να καθεσαι 14 λεπτα σε ενα καρεκλακι για να κατεβεις σε 3 λεπτα.Εξαιρουνται βεβαια αυτοι οι οποιοι χρησιμοποιουν τη στυγα για να κατεβουν τα απατητα.

Δεν υπάρχει κανένα κόλλημα.

Υπάρχει κόσμος που δεν είναι Alberto Tomba για να πλακώνεται στις κατεβασιές και στα φρένα.

Υπάρχει κόσμος που είναι σε μεσαίο ή και σχετικά αρχάριο στάδιο και η Στύγα προσφέρει μια σχετική ασφάλεια μιας και είναι σαν λούκι και δεν κινδυνεύεις να φυγεις σε κανα γκρεμό.

Υπάρχει κόσμος που κάνει απλά σκι και όχι αγώνες και επιδείξεις

Υπάρχει κόσμος που λόγω ηλικίας θέλει να ξεκουράσει τα πόδια του

Υπάρχει τόσος κόσμος που δεν κάνει σκι για τον ίδιο λόγο που κάνεις εσύ.

Γι αυτό ηρεμήστε λίγο 

Όταν εκφράζεις προσωπικές απόψεις (όπως αναφέρεις...) καλό είναι να μην κατακρίνεις τους υπόλοιπους.

Όλοι έχουν ένα λόγο να τους αρέσει η Στύγα

Εκτός αν έχεις κανει κανα γκάλοπ και είναι κολλημένοι όπως λες...

P4020142.JPG

Spoiler

get a life

Δεν υπάρχει κανένα κόλλημα.
Υπάρχει κόσμος που δεν είναι Alberto Tomba για να πλακώνεται στις κατεβασιές και στα φρένα.
Υπάρχει κόσμος που είναι σε μεσαίο ή και σχετικά αρχάριο στάδιο και η Στύγα προσφέρει μια σχετική ασφάλεια μιας και είναι σαν λούκι και δεν κινδυνεύεις να φυγεις σε κανα γκρεμό.
Υπάρχει κόσμος που κάνει απλά σκι και όχι αγώνες και επιδείξεις
Υπάρχει κόσμος που λόγω ηλικίας θέλει να ξεκουράσει τα πόδια του
Υπάρχει τόσος κόσμος που δεν κάνει σκι για τον ίδιο λόγο που κάνεις εσύ.
Γι αυτό ηρεμήστε λίγο 
Όταν εκφράζεις προσωπικές απόψεις (όπως αναφέρεις...) καλό είναι να μην κατακρίνεις τους υπόλοιπους.
Όλοι έχουν ένα λόγο να τους αρέσει η Στύγα
Εκτός αν έχεις κανει κανα γκάλοπ και είναι κολλημένοι όπως λες...

Δεν καταλαβαίνω το λόγο της επίθεσης σου σε μένα . Ούτε εγώ είμαι έμπειρος σε ένα μέσο επίπεδο είμαι και από αντοχές δεν είμαι και στα καλύτερά μου 50αρης γαρ πλέον . Δεν κατεκρινα κανεναν απλά εξέφρασα μια απορία . Τώρα εσύ που τα είδες όλα αυτά που μου καταλογιζεις και μου κάνεις επίθεση δεν ξέρω πραγματικά τι ονειρο είδες Υγ ούτε στην ειρήνη δεν κινδυνευεις να πέσεις σε κάποιον γκρεμό γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει γκρεμός .Και από τη στιγμή που δεν με ξερεις δεν έχεις δικαίωμα να με κατηγορείς ότι κανω αγώνες και επιδείξεις .
Για ηρεμήστε μερικοί γιατί πολύ στην τσίτα είστε και δεν ξέρετε τι λέτε και τι γράφετε .

• Like 1

elan primetime 33.jpg

14 hours ago, bujinkan said:

Δεν καταλαβαίνω το λόγο της επίθεσης σου σε μένα . Ούτε εγώ είμαι έμπειρος σε ένα μέσο επίπεδο είμαι και από αντοχές δεν είμαι και στα καλύτερά μου 50αρης γαρ πλέον . Δεν κατεκρινα κανεναν απλά εξέφρασα μια απορία . Τώρα εσύ που τα είδες όλα αυτά που μου καταλογιζεις και μου κάνεις επίθεση δεν ξέρω πραγματικά τι ονειρο είδες Υγ ούτε στην ειρήνη δεν κινδυνευεις να πέσεις σε κάποιον γκρεμό γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει γκρεμός .Και από τη στιγμή που δεν με ξερεις δεν έχεις δικαίωμα να με κατηγορείς ότι κανω αγώνες και επιδείξεις .
Για ηρεμήστε μερικοί γιατί πολύ στην τσίτα είστε και δεν ξέρετε τι λέτε και τι γράφετε .

Καμία επίθεση.

Η απορία σου πως γίνεται να έχουν κόλημα κάποιοι με τη Στύγα είναι επιεικώς αβάσιμη και στο εξήγησα.
Αν επιμένεις όμως δεν έχω να σου πω κάτι άλλο. 
Δεν σε κατηγόρησα προσωπικά για επιδείξεις ή κάτι άλλο. Εξηγούσα διάφορους λόγους που κάνει ο κοσμάκης σκι που προφανώς δεν ταυτίζονται με τους δικούς σου, που ποσώς με ενδιαφερουν κιόλας.

Καλό βράδυ

Edited by VOUTAS

P4020142.JPG

Spoiler

get a life

Μου εκανε εντυπωση (θετικη ) οτι την πεμπτη το εισητηριο το ειχαν 15 ευρω αντι για 18.Εμεις αργησαμε να ανεβουμε και οταν ρωτηθηκε η ταμιας μας απαντησε οτι αργησαν να δωσουν τη στυγα για αυτο

Μια ξενερα την εφαγα οταν ειδα οτι η αγκυρα δεν λειτουργουσε αλλα ευτυχως την δωσανε και αυτη μετα απο λιγο

Υπεροχη μερα με λιγο κοσμο ηλιο και σχεδον απνοια

Λογικα και σημερα ετσι θα ηταν

Συναντησα αρκετους γνωστους  και φιλους επανω στο βουνο

Οι γνωστοι αγνωστοι?

Αντε και στα επομενα ...το βουνο στα καλυτερα του φετος

IMG_1349.jpg

• Like 6

elan primetime 33.jpg

Με τη μικρή μου εμπειρία στο βουνό, έχω προσπαθήσει 2-3 φορές να γράψω κάποιες απορίες και ερωτηματικά που έχω για τα γεγονότα του προηγούμενου ΣΚ, μαζί με κάποια συμπεράσματα και σχόλια. Κάθε φορά τα έσβηνα, βλέποντας ότι οι περισσότεροι "αποφεύγουν" κάποια "δύσκολα" σχόλια για τα γεγονότα. Τελικά κάποιος πολύ πιο αρμόδιος απο μένα, είπε κάποια, για μένα, αυτονόητα πράγματα, τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να αποτυπωθούν κι εδώ, έτσι ώστε να αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι γνώση, δεν σημαίνει απαραίτητα και εμπειρία. Καθώς επίσης, οτι εμπειρία, δεν σημαίνει απαραίτητα και λήψη σωστών αποφάσεων. Και αυτό γιατί βλέπω συνεχώς να αναφέρουμε στην Ελλάδα, τη τεράστια εμπειρία ανθρώπων που ενεπλάκησαν σε ατυχήματα ή δυστυχήματα (άλλες φορές μοιραία και άλλες όχι), αποφεύγοντας έτσι να αναλύσουμε τις επιλογές τους, ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το αποτέλεσμα με αυτό, είναι να θεωρούμε δευτερεύον να μάθουμε στα παιδιά μας, ή στους μαθητές μας, τη γνώση και τη σημασία της προμελέτης, το ποσό σημαντικό είναι η προετοιμασία. Θεωρούμε ότι αγγίζοντας θέματα "συμπερασμάτων" από τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε αρνητικά για τους εμπλεκόμενους, ενώ στην ουσία, αυτό που κάνουμε είναι να μαθαίνουμε και να βοηθάμε τους επόμενους  :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221907786623142&id=1213285491

"ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΧΕΛΜΟ.

Μόνο αναγνωρίζοντας τα όποια λάθη θα μπορέσουμε, ελπίζω, να διδαχτούμε από αυτά. Όσο σκληρό κι αν ακουστεί, δεν υπάρχει "κακιά στιγμή", ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ... Όσα θα απαριθμώ πιό κάτω, γράφτηκαν όχι ως "κατηγορητήριο" ή κριτική εκ του ασφαλούς, αλλά με ΜΟΝΗ ΕΓΝΟΙΑ την εμπέδωση του κανόνα ότι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ θα πρέπει να είναι το Α και το Ω στο μυαλό όλων όσοι αποφασίζουν να βγουν στο βουνό, απ’τον απλό πεζοπόρο μέχρι τον πιο extreme αναρριχητή.

Λάθος 1ον: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ:

Η κλίση του πεδίου που επελέγη των 35-40 μοιρών, είναι γνωστόν στον ορειβατικό κόσμο από αναλύσεις, ότι δεν αυτοκαθαρίζεται εύκολα και είναι το πιό επιρεπές σε χιονοστιβάδες που δημιουργούνται από ανθρώπινη ενέργεια, ιστάμενοι, περπατώντας ή ακόμα και σκιάροντας στην χιονισμένη πλαγιά του βουνού. Ειδικότερα στην πλάγια κίνηση, τραβερσάριμα, η επικινδυνότητα για δημιουργία χιονοστιβάδας αυξάνει γεωμετρικά λόγω του βάρους μας, αλλά και από το βάθος της ενέργειάς μας στο χιόνι, (βήματα, κόψιμο με σκί), που επηρεάζει το ξεκίνημά της…

Λάθος 2ον: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:

Υπάρχει τεχνικός έλεγχος που συστηματικά διδάσκεται στις σχολές χειμερινού βουνού.
Ο έλεγχος της διαστρωμάτωσης του πεδίου στο οποίο θα γινόταν η τραβέρσα, με κάθετη τομή στο χιόνι βάθους 40 -70cm, απαιτεί πάρα πολύ λίγο χρόνο περίπου 2-5 λεπτά της ώρας, αλλά μας δίνει πολύ χρήσιμη πληροφορία για την επικινδυνότητα του πεδίου. Πέραν αυτού, ο λίγος αυτός χρόνος δίνει στην ομάδα ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ που δημιουργούν αυτό που λέμε ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ και ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

Λάθος 3ον: Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ
Ο καιρός που εκείνο το πρωινό γύρισε σε νοτιά στον Χελμό, σε συνδιασμό με την ηλιοφάνεια, δημιούργησε εξαιρετικές και θερμοκρασιακά συνθήκες διαβίωσης, που μάλλον τους χαλάρωνε και τους ευχαριστούσε, παρά τους προβλημάτιζε ώστε να είναι προσεκτικοί και με το μυαλό στην κίνηση που επιχειρούσαν.

Λάθος 4ον: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ

Σύμφωνα με τον εργαζόμενο στο φυλάκιο του ΑΝΑΒΑΤΗΡΑ ΣΤΙΓΑ κ. Κοτσίρη, στην κορυφή έφτασαν και συνομίλησαν μαζί του στις 10:30 π.μ.
Μετά από λίγο κατηφόρησαν προς την νοτιοανατολική πλαγιά της Νεραϊδόραχης και γνωρίζοντας τον χώρο, υπολογίζω θα έφτασαν στο σημείο της τραβέρσας γύρω στις 11:30 το μεσημέρι, στην υψηλότερη δηλαδή θερμοκρασία μιάς ημέρας με νότιο, όπως προείπα, καιρό χωρίς πολύ κρύο και με απόλυτη ηλιοφάνεια…
Τέτοιες δραστηριότητες θα πρέπει να ξεκινούν ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ το πρωί, όταν το χιόνι είναι αρκετά σφιχτό ακόμη, αλλά και ο πάγος στην πεδίο αναρρίχηση πολύ πιο ασφαλής.

Λάθος 5ον: Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ

Το τραβερσάρισμα του πεδίου εκ του αποτελέσματος, παρασύρθηκαν όλοι μαζί, φαίνεται ότι έγινε και των τριών μαζί ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και όχι ένας ένας, που θα εξασφάλιζε καλύτερο έλεγχο του πάγου ή του χιονιού, λιγότερο βάρος στο πεδίο και το κυριότερο άμεση παρέμβαση - επέμβαση σε περίπτωση ατυχήματος από τους άλλους δύο της σχοινοσυντροφιάς. Η φιξαρισμένη ασφάλεια βέβαια θα ήταν η πρέπουσα και επιβάλλεται σε τέτοια επισφαλή πεδία, στα οποία η ανθρώπινη ενέργεια υπό τις προϋποθέσεις που έχω προαναφέρει, δίνουν νομοτελειακά χιονοστιβάδα… Η πρόσβαση στην βάση του αναρριχητικού πεδίου και η προσμονή για το κυρίως γεγονός της αναρρίχησης πολλές φορές μας κάνει βιαστικούς και απερίσκεπτους…

Λάθος 6ον: Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ

Η τραγωδία του Μαινάλου στις 13 Φεβρουαρίου 2005 με τους πέντε νεκρούς(!) λίγα χρόνια πριν έγινε με τον ίδιο ακριβώς τραγικό τρόπο(!), σε ένα βουνό που δεν προϊδεάζει και δεν φημίζεται για την δυσκολία του, ΔΕΝ ΑΝΑΛΥΘΗΚΕ ΠΟΤΕ από τον ορειβατικό κόσμο, τουναντίον έγινε τεράστια προσπάθεια να αποκρυβεί, ως μη γενόμενη! Οι συνθήκες και τότε ίδιες, έπνεαν νότιοι άνεμοι με ομίχλη, ελαφρά χιονόπτωση και το κυριότερο ΚΙΝΗΣΗ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ επάνω σε παρόμοιο κεκλιμένο πεδίο…

Λάθος 7ον: Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ

Η ορειβασία είναι ένα πολύ σύνθετο άθλημα. Οι δάσκαλοι στις Άλπεις ανέκαθεν έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην ομάδα και την ψυχική της συγκρότηση και μετά στην εξειδίκευση και την τεχνική εμπειρία του αλπινιστών. Η ομάδα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνεται να αμφιβάλλει, να αναλύει και να μην στοιχίζεται πίσω από την ικανότητα, καθ’ότι άριστος σκιέρ δεν συνεπάγεται έμπειρος ορειβάτης ή μία ισχυρή προσωπικότητα του χώρου δεν σημαίνει ότι συμβάλει πάντα και στο ιδανικό αποτέλεσμα.
Γιώργος Μπουγιούκος."

Σε όλα αυτά θέλω να προσθέσω κάτι πλέον απαραίτητο για όλους. Την τεχνολογία. Η τεχνολογία πλέον υπάρχει ώστε να μας προστατεύει, ή ακόμα και να μας βοηθάει να ζητήσουμε βοήθεια ακόμα και στη πιο δύσκολη στιγμή, ακόμα και αυτοματοποιημένη σε κάποιες περιπτώσεις. Το να μοιραζόμαστε π.χ. τη θέση μας επι τόπου, με κάποιον που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, μπορεί να γίνει ακόμα και με το πιο απλό κινητό, ή με κάποιο από τα ρολόγια που τόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε, και είναι κάτι που θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο σε τέτοιες περιπτώσεις. Και προφανώς υπάρχουν τόσα άλλα πιο εξειδικευμένα, τύπου InReach, ή πομποδέκτες κτλ. 

Καθώς επίσης, και το πιο απλό πράγμα, την επικοινωνία και ενημέρωση από πριν, με έναν φορέα (στη συγκεκριμένη περίπτωση με το ΧΚΚ), για τις προθέσεις μας. Που τόσο σωστά έπραξαν την προηγούμενη εβδομάδα, άσχετα με το αποτέλεσμα. Πόσοι και πόσοι, ξεκινούν για μία δραστηριότητα, και δεν ενημερώνουν κανέναν, με όποια αρνητικά αποτελέσματα, στη δύσκολη στιγμή. 

Edited by akatelka
  • Like 9
  • Thanks 1

Εξαιρετικη αναλυση! Ευχαριστω για την παραθεση της. Εχει απαντησεις για καποιες απο τις ερωτησεις που ειχα κι εγω οταν εμαθα για το ατυχημα. Τις ιδιες απαντησεις πηρα απο φιλο, πιο πεπειραμενο απο μενα σε θεματα χειμερινου βουνου.

Οντως αυτα τα θεματα πρεπει να συζητωνται και οχι να αποφευγονται με την νοοτροπια 'ο αποθανων δεδικαιωται', αν μη τι αλλο για να μην εχουμε παρομοιες επαναληψεις στο μελλον.

Ευχαριστω

• Like 2

Πολύ ωραία ανάλυση που ρίχνει φως σε πολλά ερωτήματα. Ειδικά το γεγονός ότι πήγαν για παγοαναρρίχηση στις 11 το πρωί με κούφανε! Ο ένας υποτίθεται ότι ήταν και ειδικός στην παγοαναρρίχηση...

1 hour ago, typeDan said:

Η Περιφέρεια πήρε τη (σωστή κατά τη γνώμη μου) απόφαση να μην επιμείνει στους αρχικούς όρους ακολουθώντας, κατά συνέπεια, τη δικαστική οδό.

Αυτό δείχνει σε εμένα ότι πραγματικά θέλει να γίνει το έργο και το πιστεύει. Προσωπικά, δεν έχω παρά να τους συγχαρώ για αυτό. Αν διάλεγε να πάει δικαστικά πιθανότατα θα κέρδιζε, αλλά το έργο θα μπλόκαρε για πολλά χρόνια (με κίνδυνο να μη γίνει ποτέ) και με κανένα όφελος για τον χειμερινό τουρισμό της περιοχής και για εμάς τους χιονοδρόμους.

Τώρα, εκτιμώ πως του χρόνου την άνοιξη-καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα έργα. Μακάρι να είναι όπως τα έχω καταλάβει..

• Like 1

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

You can't buy happiness - but you can buy a lift pass!

1 hour ago, typeDan said:

" . . .  Εγκατάσταση νέου αναβατήρα, μη αποσυμπλεκόμενης λειτουργίας, ο οποίος θα ονομάζεται Άρτεμις ΙΙ με ανοιχτά φορεία (καρέκλες) 4 θέσεων (Νέος συρόμενος σε νέα μικρού μήκους χάραξη).
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 18, 25 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %,  . . . "

Nα ρωτήσω, η υφιστάμενη Άρτεμις τι θα γίνει? Δε θυμάμαι τι έχει γραφτεί. Στο κείμενο γράφει για νέο συρόμενο σε νέα χάραξη. Αυτό σημαίνει θα έχουμε 1. τον εναέριο Αρτεμις 2 προς καταφύγιο  (αν θυμαμαι καλά), 2. την υφιστάμενη άγκυρα όπως είναι ΚΑΙ 3. νέο συρόμενο σε νέα χάραξη  ή αντικατάσταση του 2. από το 3. ?

Θα παραμείνει η άγκυρα. Το σειρόμενο είναι νέο (δεν έχω καταλάβει που θα μπει), όχι για αντικατάσταση της άγκυρας. Έτσι έχω καταλάβει

• Like 1

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

You can't buy happiness - but you can buy a lift pass!

Εξαιρετικη αναλυση! Ευχαριστω για την παραθεση της. Εχει απαντησεις για καποιες απο τις ερωτησεις που ειχα κι εγω οταν εμαθα για το ατυχημα. Τις ιδιες απαντησεις πηρα απο φιλο, πιο πεπειραμενο απο μενα σε θεματα χειμερινου βουνου.
Οντως αυτα τα θεματα πρεπει να συζητωνται και οχι να αποφευγονται με την νοοτροπια 'ο αποθανων δεδικαιωται', αν μη τι αλλο για να μην εχουμε παρομοιες επαναληψεις στο μελλον.
Ευχαριστω
Μπουρδολογιες του καναπέ για να τραβήξει δημοσιότητα είναι Μάκη.

4 hours ago, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ said:
On 2/12/2022 at 9:38 AM, MakisM said:
Ευχαριστω

Read more  

Μπουρδολογιες του καναπέ για να τραβήξει δημοσιότητα είναι Μάκη.

Αστο Γρηγορη...

Ουτε αυτοι δεδικαιωνται ουτε ο αλλος που εχασε το γιο του στην ομαδα που ηγειτο... ?

Και δεν θα υπαρξει ενα ελικοπτερο αλπικης διασωσης σε καθε Περιφερεια ουτε μια φρεγατα με ελικοπτερο διασωσης υπ'ατμον σε καθε νησι της επικρατειας οταν φυσανε μελτεμια.

Οσα τραβαει το κορμι, τα φταιει το κεφαλι

• Like 2

ουτε ο αλλος που εχασε το γιο του στην ομαδα που ηγειτο... [emoji37]

Μάκη σε ξέρω πολλά χρόνια και σε εκτιμώ, αλλά τομ παραπανω που γράφεις είναι τελείως λάθος, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διέγραψε το όσο πιο γρήγορα μπορείς!

ορεινή διάσωση θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα στην ορεινή χώρα μας, για το καλό όλων μας, σκιέρ ορειβατών, περιπατητων, κυνηγών γενικά για όλους που κινούνται σε "δύσβατες" κατά την εμακ περιοχές , και προστρέχουν για την ανάσυρση πτωμάτων και πότε λόγο ανεπάρκειας εκπαίδευσης, υλικοτεχνικών υποδομών, κτλ των τραυματισμένων ανθρωπων.

Αυτή η εξειδικευμένη διάσωση κανένας δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν!

Και η παραπάνω συνέντευξη, δείχνει πόσο ξεφτιλας , είναι ο μπουγιουκος! Κανονική ξεδιάντροπη "πόρνη της δημοσιότητας"!!!

Καλό είναι όσοι απολαμβάνουν την φιλοξενία άλλων κρατών όσο αφορά την ορεινή διάσωση να κρατήσουν κάποιο μέτρο στους αφορισμούς τους. 

Κάτι ξέρουν όσοι έχουν πάθει στα ελληνικά βουνά και έχουν σωθεί από θαύμα .

Ζητάμε 10 για να γίνει το ένα.

Και όσοι νομίζουν ότι με τα λεφτά τους θα σωθούν....ότι θα έρθει η ιδιωτική ασφάλεια με ελικόπτερο   στο βουνό να τους σώσει, ότι έτοιμη θα είναι η εντατική με ανθοδεσμες....

Ε καλά..... Ας κουβαλάνε καλού κακού μια αλουμινοκουβερτα μαζί. Ούτε γάζα δεν θα βρούνε. 

• Like 1

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

2 hours ago, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ said:
2 hours ago, typeDan said:

Και η παραπάνω συνέντευξη, δείχνει πόσο ξεφτιλας , είναι ο μπουγιουκος! Κανονική ξεδιάντροπη "πόρνη της δημοσιότητας"!!!

Με κάθε σεβασμό στη εμπειρία που μπορεί να έχετε, τη συνέντευξη τη διαβάσατε ? Γιατί αν τη διαβάσατε μέχρι τέλους, θα δείτε ότι ουσιαστικά, μέσες άκρες, τα ίδια πράγματα λέει. Ενδεικτικά:

"Πυροδοτήθηκε μια χιονοστιβάδα την ώρα που έκαναν απλή πεζοπορία, πριν καν φτάσουν στον παγοκαταρράχτη. Εκοψαν με τα βήματά τους τη συνοχή του χιονιού και ενεργοποίησαν τη χιονοστιβάδα. Περνούσαν από σημείο όπου από κάτω τους υπήρχε γκρεμός, οπότε η χιονοστιβάδα τούς έστειλε 200-330 μέτρα κάτω…"

"Οπως κατέβαιναν την πλαγιά, το χιόνι σ’ εκείνο το σημείο πρέπει να ‘ταν ξυρισμένο σε μεγάλο βαθμό κι αυτό έπαιξε ρόλο στο να μην υποψιαστούν κάποιο κίνδυνο. Εκεί που αποκολλήθηκε η χιονοστιβάδα, είχε δημιουργηθεί ένα ανεμοσούρι, έτσι το λέμε, είχε μαζευτεί πάρα πολύ χιόνι που δεν φαινόταν εύκολα. Η μεγάλη και τραγική ατυχία ήταν ότι εκείνη ακριβώς την στιγμή έβλεπαν ακριβώς μπροστά τους, απέναντί τους, τον παγοκαταρράκτη και ετοιμάζονταν να τρέξουν προς τα ‘κει. Προφανώς, δεν έδωσαν σημασία στο ανεμοσούρι, δεν το είδαν… Είχαν επικεντρώσει όλη την προσοχή τους στον παγοκαταρράκτη που έβλεπαν ήδη μπροστά τους. Απέμενε να διασχίζουν το μοιραίο, εν τέλει, κομμάτι και θα έφταναν."

Το να υποψιαστούν ή να μην υποψιαστούν κάτι, είναι πάρα πολύ σχετικό. Όλοι μας ξέραμε, ακόμα κι εγώ με τη μικρή μου εμπειρία, ότι ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών της προηγούμενης μέρας, με την επόμενη, ήταν σχεδόν απαγορευτικός για οποιαδήποτε δραστηριότητα εκείνη την ημέρα (Σάββατο), εκτός των γενικών ορίων του ΧΚ, στο οποίο γίνονται έλεγχοι κτλ, που περιέχει σχετικό ρίσκο (γιατί πάντα μία τέτοια δραστηριότητα εμπεριέχει ένα σχετικό ρίσκο, ότι κι αν λένε άλλοι). Επίσης, στην παραπάνω συνέντευξη, με την αναφορά του στην τελευταία φωτογραφία, επιβεβαιώνει ότι η ώρα ήταν όντως απαγορευτική για τέτοια δραστηριότητα, δηλαδή ώρα με υψηλές θερμοκρασίες. 

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με τη δημιουργία ορεινής διάσωσης, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που είναι γεμάτη βουνά. Απ την άλλη, δε νομίζω ότι υπάρχει και άνθρωπος, που να πιστεύει πραγματικά ότι υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρχει 1+1 ελικόπτερο σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας (εκτός αν πρόκειται για δωρεά). Ειδικά ο κρατικός μηχανισμός δεν πρόκειται να προσφέρει στα, αρκετά επόμενα χρόνια, κάτι τέτοιο. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού που έχουν ορεινή διάσωση, είναι κρατική???

Πέρσι, με αφορμή τον κοβιντ, άρχισαν να μπαίνουν πρόστιμα στη θάλασσα για κάθε κλήση του λιμενικού σώματος για διάσωση. Εγώ έχω μία απορία. Στο εξωτερικό πάει κάποιος κρατικός μηχανισμός να σε σώσει δωρεάν ? Επίσης, επειδή κάνω windsurf, πόσοι και πόσοι - εγώ θα τους πω ανεύθυνους - πάνε και κάνουν αθλοπαιδείες στη θάλασσα μόνοι τους, στη μέση του πουθενά και όταν συμβεί τελικά το ατύχημα/δυστύχημα, κατηγορούν το λιμενικό ότι άργησε να φτάσει στο σημείο και να κάνει διάσωση ? Στην Ελλάδα έχουμε τη τάση να τα θέλουμε όλα τώρα και δωρεάν - ίσως κι επειδή πολλά πράγματα που ΔΕΝ μας παρέχονται, ενώ θα πρεπε, να μας έχει δημιουργήσει απωθημένο. Στο εξωτερικόν θεωρούν δεδομένο, ότι τίποτα σχεδόν δεν είναι δωρεάν...

τη συνέντευξη τη διαβάσατε ? Γιατί αν τη διαβάσατε μέχρι τέλους, θα δείτε ότι ουσιαστικά, μέσες άκρες, τα ίδια πράγματα λέει. Ενδεικτικά:

"

Στο εξωτερικόν θεωρούν δεδομένο, ότι τίποτα σχεδόν δεν είναι δωρεάν...

Φίλε μου εννοείται πως την διάβασα.
Αν διαβάζοντας κατάλαβες ότι λέει μέσες άκρες τα ίδια με την πόρνη της δημοσιότητας, τι να πω; Έξυπνος ανθρώπος φαίνεσαι, ξαναδιάβασε την να την κατανοήσεις καλύτερα.

ΥΓ την εξειδίκευμενη δια αέρος διάσωση, νομίζω κανείς δεν απαιτεί να του παρέχετε, δωρεάν.

59 minutes ago, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ said:

Φίλε μου εννοείται πως την διάβασα.
Αν διαβάζοντας κατάλαβες ότι λέει μέσες άκρες τα ίδια με την πόρνη της δημοσιότητας, τι να πω; Έξυπνος ανθρώπος φαίνεσαι, ξαναδιάβασε την να την κατανοήσεις καλύτερα.

ΥΓ την εξειδίκευμενη δια αέρος διάσωση, νομίζω κανείς δεν απαιτεί να του παρέχετε, δωρεάν.

Πέραν των γενικών απαντήσεων για αναρρίχηση/ορειβασία και λοιπών γενικών σχολίων, παρέθεσα τα 2 πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα για το γεγονός αυτό καθαυτό. Στο ένα εξ' αυτών αναφέρει τα εξής "το σημείο πρέπει να ‘ταν ξυρισμένο σε μεγάλο βαθμό" .  Έμφαση στο "πρέπει". Στο οποίο προφανώς και μιλάει με εικασίες, μιας και ουσιαστικά όλοι εικασίες κάνουμε. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω πολλά διαφορετικά πράγματα να αναφέρει, πέραν του πόσο έμπειροι ήταν και της προσωπικής τους άποψης ότι το βουνό δεν τους έδωσε σημάδια... Ίσα ίσα, ξαναλέω, επιβεβαιώνει την ακριβή ώρα..

Εικασία πάντως, σίγουρα δεν είναι - για όλους όσους έχουμε γνώση του καιρού στην περιοχή - ότι ο συνδυασμός των εκ διαμέτρου αντίθετων καιρικών συνθηκών της Παρασκευής με το Σάββατο, θα έπρεπε να τους κάνει να το σκεφτούν 2 και 3 φορές το εγχείρημα. Κι επειδή πολλές ζωές, έμπειρων και μη, στο εξωτερικό έχουν χαθεί εδώ και χρόνια σε τέτοια γεγονότα, εκεί έχουν αρχίσει και παίρνουν το μάθημα τους σιγά σιγά, και σχεδόν πάντα πλέον, οι οργανωμένες ομάδες κάνουν αρκετή μελέτη του πεδίου (ακόμα και αν είναι στο λεγόμενο "backyard" τους, δηλαδή στην "αυλή τους"), τουλάχιστον τη προηγούμενη μέρα. Εν μέρη σχετικό άρθρο, επίσης από άλλο νήμα: 

Βλέποντας το, προφανώς, εντελώς συναισθηματικά φορτισμένο (και δικαιολογημένα), βίντεο του Γιάννη Θεοχαρόπουλου, αυτό που ζητάει είναι το κράτος να τα παρέχει όλα αυτά. Νομίζω και ο ίδιος ξέρει μέσα του ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Μπορώ να φανταστώ τον πόνο του ως γονιός, και το λόγο που τα ζητάει, αλλά με καθαρή σκέψη, τέτοια πράγματα μπορούμε να περιμένουμε μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία. Και ξαναλέω, ας βάλουμε το λιθαράκι μας, να περάσουμε στα παιδιά μας, και την νοοτροπία της ατομικής ευθύνης - παρότι με τα γεγονότα που συμβαίνουν τα τελευταία 2 χρόνια, το αντίθετο φαίνεται να καταφέρνει το κράτος, με τις αντιδραστικές συμπεριφορές μερίδας του κόσμου (τεράστιο θέμα, τεράστια συζήτηση). 

Να μιλάμε καλύτερα με παραδείγματα. 

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια που με πήραν κομμάτια από το αλλοκαιτικο. 

Ειχε βρέξει την προηγούμενη νύχτα στις ανατολικές πλαγιές και τις είχε κάνει γιαλί. Ενώ κελάρια ήταν σκληρό αλλά όχι πάγος . 

Έφυγα για να πάω περιφερειακή με στενά σκι , καλά σκονισμένα . Επειδή βαριομουνα  το σπρώξιμο πήγα από το λούκι του Ηρακλή. Τι να φοβηθω, είχε βδομάδες να χιονίσει και το χιόνι στα κελάρια ήταν μια χαρά . Άλλωστε ανοιχτή περιφερειακή....

Με το που μπήκα στην είσοδο το κατάλαβα ότι έκανα μαμακια , τα πάντα όλα πάγος σκληρός , ανώμαλος . 

Οκ τα έχουμε ξαναζήσει και το συγκεκριμένο πέρασμα έχει εύκολη σχετικά διαφυγή . Με μεγάλες στροφές , όσο πιο σίγουρες γίνεται έκανα προσέγγιση στον δρόμο . 

Στο σημείο που έκανα το αλματακι να πέσω στον δρόμο πάνω από το κόψιμο του ρατρακ , πέφτω σε μια εντελώς παγωμένη σκληρή περιφερειακή και φεύγει το ένα σκι που ήταν στο 7,5.  Καπάκι με το πέσιμο φεύγει το άλλο και πέφτω κάτω από την περιφερειακή . Αμέσως βάζω το ένα μπατόν φεύγει από το χέρι σε χρόνο dt , φεύγει και το άλλο . Αρχίζω να κυλάω ανεξέλεγκτα στον πάγο φυσικά με το κεφάλι προς τα κάτω .  Μιλάμε για πολλά μέτρα , με ενδιάμεσες κρούσεις σε πέτρες και κομμάτια πάγου. Ευτυχώς είχα κράνος και σακίδιο .

Δυστυχως  δεν φορούσα σαλοπετα αλλά παντελόνι και η τριβή του πάγου με ξεγύμνωσε και έπαθα σοβαρό έγκαυμα σε όλη την μια πλευρά του κορμού. Τα ισοθερμικά βγήκαν με ψαλίδι και λαβίδα .

Σταμάτησα σχεδόν στο ύψος της παλιάς περιφερειακής με χτύπημα στο κεφάλι , αιμορραγία ( το χιόνι γύρω μου ήταν κόκκινο) . Και βέβαια το κινητό δεν πιάνει εκεί . Έπρεπε να βάλω όλη την θέληση να σηκωθώ και να περπατήσω . Και μετά από 20 λεπτά να φτάσω σε σημείο που πιάνει το κινητό . Όπου ευτυχώς είχα το προσωπικό τηλέφωνο ενός πιστερ αφού είχε διακοπή ρεύματος και το τηλεφωνικό κέντρο του χιονοδρομικού δεν δούλευε . 

Ο πιστερ που ήρθε βλεπωντας το κράνος  με τα βαθουλώματα αρχησε να μου δείχνει δάχτυλα να τα μετρήσω . Μετά είδε τα αίματα που έσταζαν και σοβαρεψε και κάλεσε μετά από προσπάθειες αρκετές αφού δύσκολα πιαναν οι ασύρματοι εκεί πριν μπει αναμεταδότης , το ρατρακ της φτερό ( τότε έκανε φυλακή μπροστά από το ιατρείο της φτερό ) .

Φτάνοντας στο ιατρείο εγεινε καθαρισμός , επίδεση και μετά περίμενα 3 ώρες να έρθει πίσω το νοσοκομειακό που είχε πάει αλλονα Λειβαδιά . Ευτυχώς σταμάτησε η έντονη αιμορραγία αλλά αρχησε η έντονη υποθερμία . Ήμουνα ήδη τυλιγμένος με την αλουμινοκουβερτα μου και ο γιατρός τοποθέτησε δύο ηλεκτρικά καλοριφέρ δίπλα μου. 

Τελικά το ασθενοφορο.με πήγε Λειβαδιά 4 και πάνω ώρες μετά το συμβάν . Αν είχα εσωτερική αιμορραγία ή άλλο σοβαρό τραύμα θα είχα πεθάνει .  Ζητήθηκε επείγουσα αερομεταφορά αλλά.δεν..... και δεν επιμεναμε πολύ αφού μόλις ξεπεράστηκε η υποθερμία είχα πια σταθεροποιηθεί και κοιτούσαμε τι θα κάνουμε με τα εγκαύματα .

Όλα αυτά για να δείτε ότι η ορεινή διάσωση δεν είναι κάτι το μακρινό και για ανώμαλους τρελούς .

Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας , στα παιδιά μας και στους γονείς μας . 

Και τα ελικόπτερα σώζουν ζωές .

• Like 4

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...