Κώστας Πολίτης 1,296 Report post Posted February 20, 2025 23 hours ago, gordonas said: Προς το παρόν σε όλα τα βουνά μας μέχρι και σήμερα, επικρατεί η σχεδόν απόλυτη ερημιά. Απειροελάχιστα κτίσματα, πολλά εγκαταλειμμένα. Τα βουνά μέχρι και σήμερα είναι μόνο για τους χιονοδρόμους και τους ορειβάτες-πεζοπόρους. Αυτό το μοντέλο λειτουργεί τα τελευταία 50 χρόνια. Θέλουν πάρα πολλοί να ανέβουν στο βουνό και δεν υπάρχουν οι υποδομές. Μας αρέσει η σημερινή κατάσταση; Τα βουνά για ποιους άλλους μπορεί να είναι? Άντε και για τους τσομπάνηδες. Τα βουνά είναι για όλους θα έλεγα εγώ. Απλά πρέπει να προσεγγίζονται με ταπεινότητα και σεβασμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα βρίσκεις συνήθως σε ορειβάτες και πεζοπόρους. Σε χιονοδρόμους δεν θα το έλεγα για όλους. Κάποιοι έχουν άσχημη νοοτροπία και συμπεριφορά Και αυτό είναι θέμα παιδείας. Πρέπει κάποιος από μικρός να μαθαίνει ότι η χιονοδρομία είναι μέρος του βουνού..δεν είναι Μύκονος. Κανονικά λοιπόν αν θέλουμε να έχουμε και χειμερινό τουρισμό πρέπει οπωσδήποτε να μπουν "λευκες εβδομάδες" στα σχολεία μας΄. Στις 3ημερες και 4ημερες που πάνε κάποιες τάξεις να μπει χιονοδρομία και βουνό. 5 Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 20, 2025 (edited) Παιδιά - φίλοι, υπάρχουν και πολλοί λειτουργικοί λογοι που χρειάζονται υποδομές υψομέτρου , που έχουν να κάνουν τόσο με την διαχείριση πεδίου , όσο και στα πλαίσια ενός προληπτικού σχεδιασμού διάσωσης. Μην ξεχνάτε το εξής , πως τίποτα δεν δίνεται δωρεάν σε αυτήν την ζωή , δεν είναι αστείο αυτό , μιλάω πολύ σοβαρά , η εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου του χειρότερου ίσως πολιτικού της μεταπολιτευτικής περιόδου , έχει περάσει και την φλόγα του την πληρώνουμε ακόμα.... Πεζοπόροι , ορειβάτες , χιονοδρόμοι στην βάση των χιονοδρομικών δεν υφίστανται. Πολλοί από εσάς , πολλοί από εμάς δεν θα είχαμε "μπλέξει" με τα βουνά ΑΝ δεν υπήρχαν τα χιονοδρομικά κέντρα και την μεταπήδηση σε φιλοσοφικά μονοπάτια υπαίθρου ή την έκφραση με εναλλακτικές συγγενικές δράσεις βουνού. Θα είχα πολλά επιχειρήματα να σας παραθέσω , πως το ένα οδηγεί στο άλλο σε μια μακριά αλυσίδα , αλλά θα σηκώσω σεντόνι. Τέλος η σύγκριση πεδίων με το εξωτερικό είναι σε κλίμακα , και όχι ποσοτικά ή λογιστικά. Οι αριθμοί εξισώνονται στις αναλογίες. Ο υψομετρικος όγκος φερειπειν του πεδίου με το νέο 6πλο , βαθειά λάκκα - Στύγα , δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις Άλπεις και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τις ξεπερνάει. Δείτε το πεδίο επαναλαμβάνω σε ...κλίμακα ! Οι συνδυασμοί δράσεων σε οργανωμένο χιονοδρομικό με δεξαμενή εσόδων είναι αναπόφευκτοι αν θέλουμε να μιλάμε για εξέλιξη και όχι στην αντίθετη περίπτωση για ανάθεμα. Είναι απλή αριθμητική .... Edited February 20, 2025 by Χρήστος Μ. People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted February 21, 2025 Όταν η πολιτική σχεδόν εξαντλήται στη δημιουργία εντυπώσεων και στη διαχήριση κρίσεων (που προκύπτουν από την ανεπάρκεια των πολιτικών), δεν μπορείς να περιμένεις κάτι διαφορετικό (και} στα της χιονοδρομίας. Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 21, 2025 (edited) ...με αυτά που συμβαίνουν παράλληλα διεθνώς και εγχώρια , δυστυχώς δεν είναι πολύ αισιόδοξα τα πράγματα. Αβεβαιότητα τεράστια , κανείς δεν ξέρει , θεωρώ δε ότι βρισκόμαστε σε σημείο τομής που η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ακριβώς αλλά θα πάρει μια νέα μορφή εξελίξεων. Κυρίως για μας , αν και δεν είναι της παρούσης τα Τέμπη για παράδειγμα εκτιμούν αρκετοί μετριοπαθείς ειδικοί των κοινωνικών - πολιτικών δρώμενων πως ίσως εξελιχθούν στο συμβολικό ανάλογο ενός Πολυτεχνείου ... ...σε κάθε περίπτωση , να σας πω την γνώμη μου για τα Καλάβρυτα τουλάχιστον στα οποία έχω κάνει πολύ σκι που λένε από την αρχή της δημιουργίας του. Φέτος με το 6πλο άλλαξε εντελώς ο χαρακτήρας του κέντρου , και μιλάω ως χιονοδρόμος , όχι ως ένας τύπος που το βλέπει επιχειρηματικά. Το είπα όμως και πιο πάνω , για να προχωρήσει κάτι χρειάζονται δεξαμενές εσόδων. Αν συμφωνούμε , με ότι κι αν συμβαίνει γύρω μας κοινωνικό - πολιτικά , ότι χρειαζόμαστε υποδομές , τότε νοερά προχωράμε στην συζήτηση πως τις θέλουμε αυτές τις υποδομές ώστε αφενός να εξυπηρετούν πηγή εσόδων και αφετέρου να αποτελούν ταυτόχρονα την εξέλιξη στις δράσεις του βουνού. Edited February 21, 2025 by Χρήστος Μ. People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
pka 1,173 Report post Posted February 21, 2025 (edited) On 2/20/2025 at 8:20 PM, Χρήστος Μ. said: ... η εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου του χειρότερου ίσως πολιτικού της μεταπολιτευτικής περιόδου , έχει περάσει και την φλόγα του την πληρώνουμε ακόμα.... Ξεφύγαμε Edited February 21, 2025 by pka 1 Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 21, 2025 (edited) Η αντίληψη ότι κάποιος πρέπει να περιμένει να μας φτιάξουν το καταφύγιο τζάμπα με κεφαλαια χωρίς απόδοση , με κάποιο τύπου "επιδόμστος", .... είναι σαν να περιμένει εκείνα τα επιδομστα προπέλας που έδωσε ο Ανδρέας στους λιμενικούς , ή το επίδομα προθέρμανσης οχημάτων του ΟΤΕ.....και μια σειρά άλλων .... Τώρα νομίζω το πιάσατε το νόημα. Ακόμα και σήμερα , μετά από όλα αυτά που έχουμε ζήσει σε αυτή την χώρα , συζητάμε για εξέλιξη χωρίς να υπολογίσουμε τους στοιχειώδες κανόνες βιωσιμότητας .... ...και το αφήγημα περί ορεινής κουλτούρας με θεωρήματα εκπονημένα από θέση βολική , το φάγαμε στην μάπα χρόνια ολόκληρα .... Edited February 21, 2025 by Χρήστος Μ. 2 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,270 Report post Posted February 22, 2025 Ότι έχει μπει στα Καλάβρυτα ( και σε όλα τα ελληνικά βουνά) έχει μπει με κρατική ή με διακρατική (ΕΕ) επιδότηση. Ακόμα και το τελευταίο πριτσίνι. Χωρίς ελπίδα να επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα στον φορολογούμενο. Και η ανάπτυξη θα γίνει τσιμέντο στα 2000 μέτρα , κάμπινγκ πολυτελείας , μικρομεγαλες Αράχωβες και ΦΠΑ από Κινέζους χιονοδρόμους ...... Και κυρίως Ψηφαλάκια. Και εδώ ακόμα γράφουμε για επιδόματα , έσοδα και αφηγήματα . Και για τις αμαρτίες του κάθε Ανδρέα ..... Είμαστε τραγικοί. Μας αξίζει να καταστραφούν όλα, να μην μείνει τίποτα όρθιο. <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 22, 2025 (edited) Ξέρεις αγαπητέ , στα πλαίσια της κερδοφορίας εξίσου σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ικανοποιηθεί από την κίνηση εσόδων είναι και η συντήρηση.... υλικών-ανθρώπινου δυναμικού..... Αν λοιπόν δεν γίνουν τα χιονοδρομικά κερδοφόρα (έμεσοι / άμεσοι τρόποι ) θα σαπίσουν ...ξανά, και οι ανθρώπινοι πόροι θα διοχετευτούν για το κυνήγι μιας θέσης στο δημόσιο ξανά, ... ...όσα αναβαθμίζονται λοιπόν θα ριμάξουν και όσα δεν αναβαθμίζονται θα παραμένουν σκοτώστρες... ..θα γίνει δηλαδή αυτό που προφητεύεις και πως κατα φαίνεται για το οποίο από την δική σου μεριά πολεμάς. Δες λιγο την έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας by the way, εχει εθνικές προεκτάσεις σε συλογικό επίπεδο στην μπανανία μας. Αν και δεν συζητάμε ακριβώς για προφητεία ,αλλά για επανάληψη της ιστορίας - λοιπόν μάθαμε από την ιστορία ή όχι; Τι πρέπει να αλλαξουμε; Εμ;... Καλά η πρόταση να μην κάνουμε τίποτα στα πλαίσια μιας στείρας φιλοσοφίας για την μητέρα φύση είναι προφανώς πιο γελοία από τα όνειρα....δεν βγάζει νόημα και υποκύπτει σε ένα σωρό αντιφάσεις και πολλάπλά σταθμά.... ...με πρώτη και κυριότερη αντίφαση το να συζητάμε για βουνά σε ένα φόρουμ το οποίο αφορά πρωτίστως την τουριστική χιονοδρομια , δηλαδή τις υποδομές, τις υπηρεσίες κτλ....? Δεν είναι το κατάλληλο νομίζω φόρουμ για να πολεμάει κανείς ή να στηρίζει την απραξία για οποιοδήποτε μοντέλο επένδυσης... εκτός και ο ομιλιτής την δει αλλιώς , αναθεωρήσει και υποστηρίξει μια χρυσή τομή. Η τουριστική χιονοδρομια χρειάζεται ανθρώπους που ξέρουν αλλά που δεν την πολεμούν. Edited February 22, 2025 by Χρήστος Μ. People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
pka 1,173 Report post Posted February 22, 2025 Λοιπόν, αφού βλέπω ότι δεν υπάρχει θέμα, νομίζω ότι μου επιτρέπεται να ρωτήσω κι εγώ. Αφού ο Ανδρέας ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός που πέρασε από την Ελλάδα, για πες μας ποιος ήταν ο καλύτερος; Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted February 22, 2025 Ο κανένας; το λένε όλες οι δημοσκοπήσεις. Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
Κώστας Πολίτης 1,296 Report post Posted February 22, 2025 Πολύ όμορφη ημέρα χθές (όπως δείχνει να είναι και σήμερα) με κόσμο τόσο όσο να μην έχει ουρές . Κρύο και λιακάδα. Το βουνό χρειάζεται χιόνι στα χαμηλά. Έχουμε θερμοκρασίες αλλά δυστυχώς όχι φαινόμενα. Πίστες φανταστικές. Κάναμε non stop ski μέχρι κλείσιμο ..κάψαμε πόδια. Μείναμε για 2 ώρες χιονοδρομικό και μετά αρχίσαμε τις βόλτες. Κατεβήκαμε από καταφύγιο μέχρι όπου φτάνουν τα χιόνια προς Λουσούς και πάλι πίσω. Εκεί λοπόν ήταν τα καλύτερα (και ασφαλέστερα) χιόνια! Δοκιμάστε το όσοι έχετε όρεξη να ξαναγυρίσετε πίσω. Αν όχι δοκιμάστε την καταβασούλα ακριβώς πίσω από την αγκυρα προς Λουσούς και γυρίστε από περιφερειακή. Βγαίνουν 10-20 φανταστικές στροφές σε ανοιξιατικο firn Η γνωστή κατάβαση πίσω από Αρίσταρχο επίσης φανταστική. 5 Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 22, 2025 (edited) 37 minutes ago, pka said: Λοιπόν, αφού βλέπω ότι δεν υπάρχει θέμα, νομίζω ότι μου επιτρέπεται να ρωτήσω κι εγώ. Αφού ο Ανδρέας ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός που πέρασε από την Ελλάδα, για πες μας ποιος ήταν ο καλύτερος; Ας μην το κάνουμε πολιτική συζήτηση ,δεν βλέπω ίχνος συμαντικό απόκλισης στις απόψεις μετά από αυτήν την ερώτηση , έχω αναλωθεί για χρόνια σε αυτά και καταλαβαίνω τι εννοείς. Το μη χειρον βέλτιστον , αλλά και αυτό τελικά χρειάζεται συζήτηση. Αλλού όμως - αν και θεωρώ πως μια μικρή πολιτική προέκταση στις τοποθετήσεις μας για εκμετάλευση τουριστική χρειάζεται να υπάρχει, μικρή όμως... Προσωπικά αν θέλετε να ξέρετε τι πιστεύω , μιας και με ρωτάτε δηλαδής, είναι πως πρέπει εμείς των βουνών να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τα πολιτικά πράγματα, να τα εκμεταλευόμαστε δηλαδή για τους σκοπούς μας και όχι να γινόμαστε καταναλωτικό υλικό τους. Πολιτική vs Πολιτικής - εμείς για τα βουνά συζητάμε εδώ , αρα; θα υποστηρίξουμε αυτό που μας συμφέρει περισσότερο - καμιά φορά φοβάμαι όμως οτι όχι μόνο δεν αναζητούμε τα ίδια πράγματα , οκ λιγο λογικό, αλλά οτι προερχόμαστε απο εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτό το δεύτερο όμως δεν υποστηρίζει τον τουρισμό , είναι μια άλλη φιλοσοφία που δεν του ταιριάζει. ( όλοι θα καταλήξουμε εκεί κάποια στιγμή είτε έτσι , είτε αλλιώς ...) Edited February 22, 2025 by Χρήστος Μ. 1 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 22, 2025 ...όλα μα ΟΛΑ μπορουν να συνδιαστούν γύρω από ένα χιονοδρομικό ! ΟΛΑ ΟΜΩΣ..περπάτημα, σκι, ποδήλατο,αναρρίχηση , ορειβασία , δράσεις; ένα σωρό.....μακάρι να γίνει κατανοητό κάποια στιγμή , μακάρι.... 2 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
gordonas 139 Report post Posted February 22, 2025 (edited) 7 hours ago, vro said: Ότι έχει μπει στα Καλάβρυτα ( και σε όλα τα ελληνικά βουνά) έχει μπει με κρατική ή με διακρατική (ΕΕ) επιδότηση. Ακόμα και το τελευταίο πριτσίνι. Χωρίς ελπίδα να επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα στον φορολογούμενο. Και η ανάπτυξη θα γίνει τσιμέντο στα 2000 μέτρα , κάμπινγκ πολυτελείας , μικρομεγαλες Αράχωβες και ΦΠΑ από Κινέζους χιονοδρόμους ...... Και κυρίως Ψηφαλάκια. Και εδώ ακόμα γράφουμε για επιδόματα , έσοδα και αφηγήματα . Και για τις αμαρτίες του κάθε Ανδρέα ..... Είμαστε τραγικοί. Μας αξίζει να καταστραφούν όλα, να μην μείνει τίποτα όρθιο. Στην Τρίπολη υπάρχει το ΔΑΚ (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο), που αποτελείται από στίβο, εξέδρες, γήπεδα τένις, κλειστό γήπεδο μπάσκετ, κλειστό κολυμβητήριο και άλλα. Ότι έχει φτιαχτεί εκεί είναι με λεφτά των πολιτών (Ελλήνων ή Ευρωπαίων), μέχρι το τελευταίο Σεντ. Πως θα επιστραφούν στον φορολογούμενο αυτά τα χρήματα; Άμεσα, με κανένα τρόπο. Έμμεσα έχει αποσβέσει ήδη τα λεφτά του. Ακριβώς το ίδιο και το κάθε χιονοδρομικό κέντρο. Δίνουμε τους φόρους μας και το κράτος φτιάχνει κάποιες υποδομές προς χρήση και ευχαρίστηση των πολιτών. Μια χαρά επιστρέφουν τα λεφτά στον φορολογούμενο λοιπόν. Πριν μου πεις ότι το ΧΚΚ χρεώνει χρήματα στους πολίτες, θα σου απαντήσω ότι και όλοι οι σύλλογοι που λειτουργούν κάνοντας χρήση του ΔΑΚ (με αστεία ενοίκια ή μηδενικά) χρεώνουν τους αθλητές των συλλόγων τους. Και πάλι τα χρήματα αποσβένονται. Να βλέπουμε όλη την εικόνα, όχι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος. Edited February 22, 2025 by gordonas 2 Share this post Link to post Share on other sites
Sp 480 Report post Posted February 22, 2025 7 hours ago, vro said: Ότι έχει μπει στα Καλάβρυτα ( και σε όλα τα ελληνικά βουνά) έχει μπει με κρατική ή με διακρατική (ΕΕ) επιδότηση. Ακόμα και το τελευταίο πριτσίνι. Χωρίς ελπίδα να επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα στον φορολογούμενο. Και η ανάπτυξη θα γίνει τσιμέντο στα 2000 μέτρα , κάμπινγκ πολυτελείας , μικρομεγαλες Αράχωβες και ΦΠΑ από Κινέζους χιονοδρόμους ...... Και κυρίως Ψηφαλάκια. Και εδώ ακόμα γράφουμε για επιδόματα , έσοδα και αφηγήματα . Και για τις αμαρτίες του κάθε Ανδρέα ..... Είμαστε τραγικοί. Μας αξίζει να καταστραφούν όλα, να μην μείνει τίποτα όρθιο. Τα κράτη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι επιχειρήσεις.Ο αθλητισμός,ο πολιτισμός,οι συγκοινωνίες η υγεία κλπ είναι παροχές που το κράτος προσφέρει στους πολίτες του μέσω της φορολογίας.Αν αρχίσουμε να βλέπουμε όλες τις πτυχές της ζωής σε ένα κράτος με επιχειρηματική λογική τότε οι φόροι που πληρώνουμε,και σε άλλα κράτη ισχύει αυτό,δεν επαρκούν.Θα πρέπει ν΄αγοράζουμε συνεχώς τις υπηρεσίες αυτές.Αυτό που πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος είναι η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων που κάνει.Αν π.χ πάει και φτιάξει ένα χιονοδρομικό σε περιοχή που δε θα έχει ζήτηση μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την τοπική κοινωνία το χιονοδρομικό δε θα προσφέρει τίποτα και τα χρήματα των φορολογουμένων θα έχουν δαπανηθεί άσκοπα. Θα σου πω μια άσκοπη δαπάνη που έκανε το κράτος πριν λίγα χρόνια,μιας και τα τραίνα είναι στην καθημερινότητα πλέον,μετά από το δυστύχημα στα Τέμπη.Το 2004 ξεκίνησε η ανακαίνιση της μετρικής γραμμής Κόρινθος-Άργος-Τρίπολη-Καλαμάτα που ήταν σε κακή κατάσταση και είχαν υπάρξει εκτροχιασμοί τραίνων π.χ το 2002 στο Ίσαρη και το 2003 αν δεν κάνω λάθος στην Τρίπολη.Δαπανήθηκαν 80εκ ευρώ σε μια ανακαίνιση και η γραμμή παραδόθηκε το 2010.Λίγο καιρό μετά έκλεισε ως μη αποδοτική...Αν αυτά τα χρήματα αξιοποιούνταν για μία νέα γραμμή τραίνου,κανονικού εύρους,χωρίς να χρειάζεται μετεπιβίβαση στην Κόρινθο,θα είχαν καλύτερη απόδοση.Όμως δεν είχε γίνει καμία μελέτη...Αυτό είναι νομίζω ένα παράδειγμα "σκορπίσματος" κρατικού χρήματος που δεν ωφέλησαν κανέναν... Photography Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted February 22, 2025 On 2/19/2025 at 10:22 PM, Χρήστος Μ. said: Να το πω πιο απλά..... ΑΝ ο χιονοδρόμος ΔΕΝ έχει πρόσβαση στην κορυφή του διαθέσιμου ορεινού όγκου ΔΕΝ πρόκειται να εξελιχθεί. Αν αυτόν τον κόσμο τον μαζεύεις στα χιονοδρομικά ΜΟΝΟ για συναυλίες και έλκυθρα στην βάση του ,θα έρχεται στο βουνό ΜΟΝΟ για αυτούς τους λόγους. NΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Πως θα δημιουργηθεί νέος χιονοδρόμος αν δεν πάει κορφή και δει καλό σκι μπροστά του? Στα σαλέ και στις γούβες θα δημιουργήσεις ανθρώπους για σέλφι Εμένα κατά τύχη Πάσχα Αράχωβα ανέβηκαν οι γονείς μου για να δούμε χιόνι και έκαναν το λάθος οι δικοί μου να με βάλουν για σκι φυσικά με δάσκαλο. Ακόμα πληρώνουν. 5 Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
Sp 480 Report post Posted February 22, 2025 Εμένα το ενδιαφέρον μου για σκι ξεκίνησε από το 1988 που ήρθε η "δορυφορική τηλεόραση" στην Ελλάδα και η ΕΡΤ αναπαρήγαγε το Eurosport κι έβλεπα τον Alberto Tomba να κερδίζει!Άργησα κάποια χρόνια να δοκιμάσω όμως! Photography Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 22, 2025 (edited) Δεν θα ήμασταν εδώ αν δεν υπήρχαν τα χιονοδρομικά. Κανένας δεν θα ήταν ....και δα πα να μου λέτε τώρα για φιλοσοφία βουνού. Πρώτα κάναμε σκι και μετά γίναμε ποιητές.... Ξέρετε η λοξα της κατάκτησης της κορυφής είναι νέο φρούτο στην ιστορία , παλιότερα στους αιώνες οι άνθρωποι ήσαν πιο minimal στην ζωή τους , αν μπορούσαν να μας απαντήσουν στην ερώτηση γιατί πάμε στο βουνό θα μας θεωρούσαν ανόητους. Δεν έδιναν σημασία στις κορυφές , είχαν αλλά προβληματα , από δύση μέχρι ανατολή ...οι πιο πνευματικοί δε λέγανε ότι είναι τα σπίτια των θεών τους ( δείτε Όλυμπο , δείτε μυθολογία του Θιβέτ ) και καλύτερα θα ήταν να μην τους ενοχλούμε. Ωραίες ιστορίες , όμορφες. Θυμάμαι έναν άνθρωπο εκεί γύρω στα 60 του, που μου είχε πει όταν ήμουν 19 χρονων , " δεν μπορώ να καταλάβω τι βρίσκετε με το να ανεβοκατεβαίνετε το βουνό πάνω κάτω , δεν σας φτάνει μια ;" , ευφυής άνθρωπος , πετυχημένος όχι τυχαίος. Εμείς βέβαια φτιάξαμε άλλα μαγικά παραμύθια για τα βουνά , νέα μυθολογία και όποιος δεν έχει κάνει πολύ σκι στην ζωή του δεν καταλαβαίνει τι λεω , η γενιά δηλαδή της τεχνολογίας, της καινοτομιας. Μην κοιτάτε που στην Ελλάδα χάσαμε το τρένο , που κι όμως φέτος στα Καλάβρυτα με το 6πλο , τόσα απλά , δεν το πίστευα ότι στην σημερινή κατάσταση κατάφεραν να δώσουν την απαιτούμενη ταχύτητα. Μακάρι να το είχαν κάνει αυτό πριν 15-20 χρόνια ....είχε ξεραθεί το σάλιο μας για μια καρέκλα , ΜΙΑ καρέκλα .... Έχω καταλάβει από τις αναλύσεις σας ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερα , οκ. Υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα και δεν ξέρω αν ο καιρός πάρει τα επόμενα χρόνια το μέρος μας ... Όσον αφορά την μορφή μιας οργάνωσης , κρατική ή ιδιωτική , μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τουρισμό και όχι για αστικό πεδίο. Ο τουρισμός δουλευει στην βάση πιο επιχειρηματικών μοντέλων και όχι κρατικής επιτήρησης. Τα κονδύλια θα πρέπει να λειτουργούν ως έναυσμα , να εκκινήσουν δηλαδή διαδικασίες , δηλαδή χώρο για υποδομές, μάρκετινγκ , δημιουργία τουριστικού προϊόντος ..ωχ παναγίτσα μου , πως αλλιώς ωρε παιδιααααα ...... Την πυραμίδα του μάσλοου την ξέρετε ; Την ξέρετε , old story ,για να τραφεί το πνεύμα πρέπει πρώτα να τραφεί το στομάχι. Edited February 22, 2025 by Χρήστος Μ. 1 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Sp 480 Report post Posted February 22, 2025 8 minutes ago, Χρήστος Μ. said: Ο τουρισμός δουλευει στην βάση πιο επιχειρηματικών μοντέλων και όχι κρατικής επιτήρησης. . Οι υποδομές γίνονται και πρέπει να γίνονται από το κράτος.Ο τουρισμός είναι πολυδιάστατη έννοια.Αν δεν είναι το λιμάνι καλό να δέχεται μεγάλα πλοία ο ταβερνιάρης και ο ξενοδόχος δε θα μπορέσουν να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες.Το ίδιο για τα βουνά.Αν το κράτος δεν επενδύσει σε χιονοδρομικά,μονοπάτια πεζοπορίας κλπ κανείς από τους επιχειρηματίες του τουρισμού δε θα μπορέσει να βγάλει κέρδος. 1 Photography Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 22, 2025 Κι όμως δεν υπάρχει κανόνας , μπορεί ο επενδυτής να κάνει πρόταση για το λιμάνι , παράδειγμα όπως το ανέφερες , όπως ήδη έχει συμβεί στην Ελλάδα ( Κινέζους επενδυτές ) και άνοιξε η πύλη του εμπορίου από την ανατολή και ανέβασε τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες , και ακόμα τους ανεβάζει και θα τους ανεβάζει. Αλλα μεγέθη βέβαια το διεθνές εμπόριο ( logistics ) , άλλος κλάδος. Κάθε περίπτωση είναι ιδιάζουσα , δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε από το κράτος, ειδικά όταν αυτό δεν έχει δώσει λύσεις σε αναγκαίους τομείς καθημερινότητας ( υγεία , παιδιά κτλ ) , να μας φτιάχνει συνέχεια τα χιονοδρομικά, πάντως. Δεν στέκει καλά , κάτι πρέπει να αλλάξουμε ... People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,270 Report post Posted February 22, 2025 (edited) Άρα συμφωνούμε ότι όλες οι χιονοδρομικές υποδομές στην Ελλάδα έχουμε γίνει και γίνονται από το δημόσιο και απλά βάζουμε έναν ιδιώτη να τις λειτουργεί εκεί που δεν εμπιστεύονται τον δήμο ή το δημόσιο να τις λειτουργεί. Έτσι; Καλή η αρχή για αυτή την κουβέντα, πέρα από ιδεολογίες και φαντασιώσεις . Ας κάνουμε και μια δεύτερη ερώτηση γιατί κάνεις φοβερό σκι σε δημοτικό χιονοδρομικό (Καλάβρυτα ), σε δημόσιο χιονοδρομικό ( Βασιλίτσα , Σέλι), σε χιονοδρομικό που δουλεύει η περιφέρεια (Πήλιο) ; Δεν κάνεις σε χιονοδρομικό που δουλεύει ο ιδιώτης (Καρπενήσι) , δεν κάνεις σε χιονοδρομικό που δουλεύει η εταδ που δεν είναι δημόσιο ( αν κανείς επιμένει ότι η εταδ είναι δημόσια ας μπει στον κόπο να διαβάσει την ιστοσελίδα της ) . Και ακόμα πιο δύσκολες περιπτώσεις κάνεις καλό σκι στα 3-5 που μετά από παρακαλι του δήμου τα πήρε ο ντόπιος επιχειρηματίας νουλικας από τον προηγούμενο ιδιώτη που τα είχε πάρει από τον προηγούμενο κλπ κλπ και είχαν όλοι μαζί με τον δήμο καταφέρει να τον πτωχεύσουν . Και κατάφεραν όλοι μαζί να το κλείσουν . Γιατί κάνεις καλό σκι στο Ανήλιο που έβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου τα λιφτ , τα κράτησαν κλειστά 15 χρόνια γιατί δεν ήθελε το Μέτσοβο , μέχρι που ενώθηκε με το Ανήλιο και άνοιξε το χιονοδρομικό που ο προηγούμενος ιδιώτης δεν μπόρεσε να το δουλέψει αλλά ο τωρινος το δουλεύει μια χαρά αφού η περιφέρεια Ηπείρου τα έχει βάλει όλα με δημόσιο χρήμα , τεχνητή , λίμνες κλπ . ενώ στον προηγούμενο ιδιώτη δεν τα έβαζε; Και να σκεφτεί κανείς γιατί στο μοναδικο γνήσια ιδιωτικό χιονοδρομικό , με την έννοια ότι το σαλέ ειναι ιδιόκτητο και το δημόσιο χιονοδρομικό είναι τυφλό οικόπεδο ( πισοδερι) , όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε το πίσω λιφτ και όπου πράγματι κανείς μαγικό σκι περιμένουμε άλλον έναν Ανδρέα Παπανδρέου να αντικαταστήσει το μπροστινό . Αν τα σκεφτόμουν όλα αυτά στο Πήλιο προχτές δεν θα είχα χαρεί το φανταστικό πουδροσκι χαρις στο τίμιο διθέσιο παντός καιρού που άνοιξε και χάρις στο τίμιο ορειβατικό καταφύγιο που είχε τον διπλό εσπρέσσο 3,5 ευρώ ενώ το κυριλέ ξενοδοχείο του κλαουδατου ήταν κλειστό . Άσπρος γάτος , μαύρος γάτος αρκεί να ανοίγει . Αλλά μην μου μιλάτε για κακό κράτος όταν χτες έδωσε από ένα μύριο πρώτη δόση στους ιδιώτες σε 3-5 και Ανήλιο για να κάνουν τον εκσυγχρονισμό . Το μόνο καλό είναι ότι όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα και γίνει η πατάτα θα φταίει ο ΙΔΙΩΤΗΣ γιατί αυτός τα σχεδίασε και καμμία σοβιετία του εγκεφάλου μας . Θα σας πει ο Μικ για το ποιόν των δύο αυτών σχεδίων και αν βαριέται υπάρχει και η διαύγεια .( Του Γιωργάκη Παπανδρέου δημιούργημα αυτή ) Αυτά και καλό σκι χωρίς τσιμέντα , είτε στο χιόνι, είτε στο μυαλό , είτε στις κορφές . Edited February 22, 2025 by vro <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Sp 480 Report post Posted February 22, 2025 Άλλο η εκμετάλλευση ενός λιμανιού και άλλο η κατασκευή του.Κανείς ιδιώτης δε θα δαπανούσε λεφτά να κάνει λιμάνι.Το κόστος τεράστιο και αβέβαιη η έκβαση του εγχειρήματος.Ακόμα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία,αν δεν είχαν σύμβαση με τα κρατικά ταμεία θα είχαν κλείσει! Photography Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 22, 2025 Η Cosco κάνει επενδύσεις σε υποδομές και επεκτάσεις. Δεν υπάρχει καμία ιδέα που δεν μπορεί να μπει κεντρικά σε ένα επιχειρηματικό πλάνο. Καμία , όλα μπορούν να μετρηθούν. Και εκεί είναι το θέμα. Και πάλι κανόνας δεν υπάρχει , μπορεί να γίνει συνδιασμός των πηγών κεφαλαίου. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει το δικό της brand στο ορεινό τουρισμό , ο οποίος όμως είναι ακατέργαστος. Πήγαμε να μιμηθούμε ευρωπαϊκά μοντέλα των Άλπεων και μόνο. Ε προφανώς δεν θα λειτουργούσαν. People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Sp 480 Report post Posted February 22, 2025 Μακάρι να είχαμε μιμηθεί τις Άλπεις.Αλλά ούτε αυτό κάναμε. Photography Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 22, 2025 (edited) Διαφωνώ , να σου πω γιατί , πολύ απλά γιατί δεν έχουμε την ίδια μορφολογία ορεινού όγκου. Το δικό μας ανάγλυφο έχει άλλη δομή για αλλη χρήση , ναι μεν ίδιας φιλοσοφίας , τουριστική εκμετάλλευση, αλλά προσφερόμενο για δράσεις με άλλο χαρακτήρα. Πολύ απλά το δικό μας λάθος ήταν ότι βασιστήκαμε μόνο στην χειμερινή σαιζόν , μόνο για τα ΣΚ , και ακολουθήσαμε εικονικά αυτό που βλέπαμε να κάνουν οι Αυστριακοί , Γάλλοι , Ελβετοί ( αυτό εννοώ πιο πάνω ) . Δεν τα βάλαμε κάτω τα κουκιά , δεν τα μετρήσαμε στην ουσία τους. Εξάλλου μας έλειπε και η νοοτροπία , καταρχάς ακόμα και σήμερα νομίζουμε ότι είμαστε θαλασσινή χώρα , ενώ στην πραγματικότητα είμαστε η πιο ορεινή χώρα ( 2η ή 3η ) σε όλη την Ευρώπη..... Εκεί που έπρεπε να μιμηθούμε τους κεντρο- Ευρωπαίους είναι στις βασικές αρχές λογιστικής ενώ παράλληλα να τρέχαμε συμπληρωματικές προτάσεις εκμετάλλευσης τις λοιπές εποχές σε μια περιορισμένη χειμερινή σαιζόν ώστε να λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα όλο τον χρόνο. Να είχαμε δηλαδή δημιουργήσει το δικό μας προϊόν βασισμένο στα χαρακτηριστικά του δικού μας ανάγλυφου - καιρικών συνθηκών. Είναι φανερό ότι αυτό προσπαθούν τώρα στα Καλάβρυτα , αν το καταφέρουν και γεμίσουν το εποχικό κενό ΕΝΩ ταυτόχρονα ενισχύσουν την διατήρηση λειτουργίας τον χειμώνα πχ τεχνητό στην Νεφέλη , θα μας εκπλήξουν κι άλλο στο εγγύς μέλλον. Edited February 22, 2025 by Χρήστος Μ. People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites