Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
vro

Σκι στην Ελλάδα Vs στο εξωτερικό

Recommended Posts

3 hours ago, gatz said:

Ωραία οσα λέτε αλλά απλά ρωτήστε αυτούς που τώρα είναι serfaus με ποσές μέρες σκι θα αντάλλασσαν την εβδομάδα που περνάμε  ……….,.. 

Με πολλές. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την χονδροειδέστατη ανακρίβεια που γράφεις η οποία αφορά το κόστος. Όταν σταματήσεις να την γράφεις θα σου απαντήσω ότι από τις 200 ημέρες που έχω πάει σκι Άλπεις οι 50-70 είχαν τρισάθλιο χιόνι, ομίχλες και ήταν πρακτικά χαμένες.

3 minutes ago, korn said:

Και αφού "λύσαμε" με τον ΜΙΚ το θέμα που είναι ποιο φθηνά  πάμε να δούμε που είναι και ποιο ποιοτικά  για το σκι

1 εβδομάδα στις Αλπεις είναι 1+ μηνας στην Ελλάδα 

Έθεσε κανένας θέμα ποιότητας σε τυχαίες ημέρες σκι? Ασύγκριτα ποιοτικότερα είναι Άλπεις. Όταν είσαι τυχερός με τον καιρό. Ελλάδα μπορείς να διαλέξεις. Άλπεις δεν μπορείς.

Σήμερα στο Πισοδέρι σαν ποιότητα πρέπει να πας Άλπεις μια βδομάδα κι αν το πετύχεις.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Πωπω, πρέπει να νιώθεις πολύ περίεργα να έχεις σκάσει 1000 ευρώ και η πούδρα των ονείρων να βρισκόταν τελικά στο Πισοδέρι...

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

1 hour ago, korn said:

Και αφού "λύσαμε" με τον ΜΙΚ το θέμα που είναι ποιο φθηνά  πάμε να δούμε που είναι και ποιο ποιοτικά  για το σκι

Γιατί άλλο να κάθεσαι στην ουρα του Βάκχου μιση ώρα για 500 μετρα πιστα

https://www.snowreport.gr/lifts/1003.html

η να παίζεις ξύλο με τους επισκέπτες γιατί θέλουν την καμπίνα πριβέ με το κορίτσι τους 

και άλλο να λιώνεις 5-7 μέρες σκι σε χκ 200 + χιλιομετρων

1 εβδομάδα στις Αλπεις είναι 1+ μηνας στην Ελλάδα 

Φαντάζομαι ότι έχεις προσέξει ότι εκεί που τελειώνει η πίστα του Βάκχου δεν ξεκινάει το lift. Όχι; την επόμενη φορά. Πάντως έχει ακόμα 1 χλμ.

Ότι η μισή ώρα δεν είναι η νόρμα; Όχι; Ότι μπορείς να παίξεις ξύλο σε lift και στο Tignes;

32 minutes ago, ΜΙΚ said:

Πωπω, πρέπει να νιώθεις πολύ περίεργα να έχεις σκάσει 1000 ευρώ και η πούδρα των ονείρων να βρισκόταν τελικά στο Πισοδέρι...

Είστε πολύ κακός, φίλτατε!

28 minutes ago, aab said:

Είστε πολύ κακός, φίλτατε!

Καθόλου. Μου έχει συμβεί πολλές φορές να σκάω χιλιάρικα για Άλπεις και το καλό χιόνι να μην είναι Άλπεις. Εκδρομές Συλλόγου Kaprun (εξαίρεση 2 μέρες), Soelden, Val Gardena (εξαιρεση 2 ημέρες), Serre Chevalier είχαν τρισάθλιο χιόνι μπετό παλιό. Μάρτιο 2014, Μάρτιο 2015, Φλεβάρη 2020, Φεβρουάριο 2003 μόνος μου πήγα και έσκασα τα χιλιαρικάκια μου για να κάνω σκι σε μπετόν αρμέ.

Φυσικά στα κενά υπάρχουν και 10 εβδομάδες Άλπεις που έδωσαν και σούπερ χιόνι.

Αλλά δεν επιμένω ότι είναι και φτηνό. Σεβασμός σε αυτούς που ούτε το(α) χιλιαρικάκι(α) έχουν, ούτε αντέχουν να έχει καλό χιόνι δίπλα τους και να μην πηγαίνουν κάθε 3-4 μέρες για σκι. Τουλάχιστον να τους γράφουμε την αλήθεια για το κόστος.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

On 1/19/2024 at 1:00 PM, vro said:

Κάτσε λίγο , τζάμπα κάνεις σκι στην Ελλάδα ;

Δεν πληρώνεις ένα τεράστιο ημερήσιο αναλογικά με τα χλμ σε λιφτ και πίστες ;

Δεν πληρώνεις  για την χρήση ενός από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη οδικα δίκτυα;

Δεν πληρώνεις για εξοπλισμό , διαμονή , σέρβις κλπ κλπ κλπ 

Όλα αυτά σε κάτι εξοχήν κρατικά χιονοδρομικά ( το πολύ να το νοικιάζει ένας ιδιώτης με όρους μπανανίας) 

Από όλα αυτά δεν βγάζει το κράτος εμέσα η άμεσα ; 

Τι άλλο θέλεις ; υποχρεωτική αιμοδοσία πριν την χρήση των λιφτ; 

Ποιο λοιπόν είναι το αίτημα σου ; 

Άντε να μην τα πούμε κρατικά, να τα πούμε μη ιδιωτικά . Για να καλυψουμε τις νεοφιλελεύθερες ευαισθησίες μας. 

Αν βγάζανε κέρδος θα σκοτώνονταν οι ιδιώτες ποιος θα τα πρωτοπαρει .

Ξέρω γήπεδα τένις που δεν πληρώνεις τον δήμο αλλά τον σύλλογο στον οποίο τα έχει παραχωρήσει δωρεάν  . Ναι στην γειτονιά μου . Με του φεουδάρχες δεν τα βάζεις εύκολα , κάτι ξέρουν στην Σικελία .

Σε σχέση πάντως με Ιταλία και Γαλλία είμαστε περίπου στα ίδια ή και φθηνότερα όσο αφορά το κόστος διοδίων.

Για Καλάβρυτα από Αθήνα βγαίνει 4,7cent/km. Για Αράχοβα 4,4cent/km. Αν βάλω μετακίνηση από πόλη σε πόλη με χρήση βασικά Ε.Ο. τότε πάει χοντρικά στα 7cent/km, όσο και σε Ιταλία-Γαλλία.

Τα τελευταία 2 χρόνια έχω κάνει περίπου 12.000km με το αυτοκίνητο σε Γαλλία, Ιταλία. Τα έχω πληρώσει.

Πέρα από τα διόδια εκείνο που δεν έχει μπει στην εξίσωση και κάνει την τεράστια διαφορά είναι η ποιότητα των υπηρεσιών. 

Έχω πάει στο Gastein στην Αυστρία (χειμώνα προς άνοιξη), στο Chamonix (καλοκαίρι), στην περιοχή της Megeve (καλοκαίρι). Καμία σχέση, μην τρελαθούμε. ΟΚ, άλλη αίσθηση να πηγαίνω στα Καλάβρυτα ή στο Μαίναλο και να γυρίζω σε 70' ή σε 25' σπίτι μου, αλλά μέχρι εκεί. 

Τι σχέση έχουν οι πίστες σε ένα χιονοδρομικό του εξωτερικού με αυτές των Ελληνικών; Αφήστε το εκτός πίστας. Δεν βγαίνουμε όλοι εκτός. Συγκρίνουμε το κοτλέ των Άλπεων με το φρεζάρισμα των Ελληνικών Χ.Κ.; Τα σαλέ τους; Την οργάνωση; Την ποικιλία; Τα χωριά τους; 

Τα ίδια και στα ξενοδοχεία. Με 150-200€ που θέλουν στα Καλάβρυτα, στην Αυστρία είσαι βασιλιάς. Έχω να τα δώσω αλλά δεν τα δίνω γιατί αισθάνομαι κορόιδο. 

Για 50€ την ημέρα διαφορά, αξίζει να πας στις Άλπεις, ΑΝ τα έχεις. Αλλά πρέπει να ξεσπιτωθείς και αν έχεις παιδιά μιλάμε μόνο για γιορτές στην ουσία. 

Καλή η Ελλάδα, καλές και οι Άλπεις. Ανάλογα τα λεφτά του καθενός, αν μπορεί να πάει καθημερινές, αν έχει παιδιά, αν έχουν μεγαλώσει τα παιδιά, αν πηγαίνει με αεροπλάνο, αν πηγαίνει με πλοίο, αν είναι βόρεια, αν είναι νότια. Όλα μετράνε. 

Επίσης αν συνεχιστεί η ιστορία με τον καιρό, οι Άλπεις θα γίνουν μονόδρομος. 

Επίσης από μια ηλικία και μετά σε κουράζει να περιμένεις πότε θα γίνει η Ελλάδα κανονική χώρα. Πόσα χρόνια να αντέξεις να περιμένεις 1 ώρα στην ουρά για να βγάλεις εισιτήριο για τα lift;;; Να ξυπνάς σαν τον τρελό τα ξημερώματα για να προλάβεις την ουρά στα εισιτήρια; 

Edited by gordonas
  • Like 4

8 hours ago, gordonas said:

Σε σχέση πάντως με Ιταλία και Γαλλία είμαστε περίπου στα ίδια ή και φθηνότερα όσο αφορά το κόστος διοδίων.

Για Καλάβρυτα από Αθήνα βγαίνει 4,7cent/km. Για Αράχοβα 4,4cent/km. Αν βάλω μετακίνηση από πόλη σε πόλη με χρήση βασικά Ε.Ο. τότε πάει χοντρικά στα 7cent/km, όσο και σε Ιταλία-Γαλλία.

Τα τελευταία 2 χρόνια έχω κάνει περίπου 12.000km με το αυτοκίνητο σε Γαλλία, Ιταλία. Τα έχω πληρώσει.

Συνιστώ σε όλους που κάνουν τέτοιους υπολογισμούς, να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ που αποτελεί εισαγωγή σε Λογιστική.

Πχ, Διάβαση (με επιστροφή μέσω Frejus) 67,5 ευρώ για να περάσεις από Ιταλία - Γαλλία. Μήκος του τούνελ 13 χλμ. Μετά σε περιμένουν άλλοι.

Διάβαση (με επιστροφή των Τεμπών) 8,6 ευρώ. Μήκος του τούνελ 10,5 χλμ. Μετά σε περιμένουν άλλοι.

Στο 1ο (επειδή έχει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας), όριο ταχύτητας 70 χλμ/ώρα. Στο 2ο 90 χλμ / ώρα (δεν σχολιάζω τους ηλιθίους).

Ειλικρινά, πες μου πως τον έκανες τον υπολογισμό. Να σου συγκρίνω grenoble-chambery, lyon-annecy, geneve-lyon, geneve-granoble, με το Αθήνα-Παρνασσός; Να συγκρίνουμε το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με αντίστοιχη απόσταση στη Γαλλία (κι εννοώ και σε αντίστοιχο πεδίο); Να συγκρίνουμε πόσες εκτροπές έχει το γαλλικό δίκτυο και πόσες το ελληνικό; Το αυστριακό;

Και για να κλείσω την κουβέντα: είναι ηλίθιος όποιος πει ότι το ΧΚΠ (ή οποιοδήποτε άλλο ΧΚ της χώρας) είναι αντίστοιχο της Val d' Isere, και δεκάδων άλλων ΧΚ της Κεντρικής Ευρώπης. Απλά, να ξέρουμε και του περιορισμούς.

Χωρίς να είμαι σίγουρος ότι εδώ είναι το σωστό νήμα, πάντως το καταθέτω. Είναι αντίγραφο από κάμερα ΧΚ όπου υποτίθετι ότι λειτουργούν όλοι οι αναβατήρες:

image.thumb.png.57e01f575d7b65da8d9c9fd80a4001bf.png

Σας φαίνεται ως αναβατήρας σε χρήση; Ποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του; Το ΧΚ; Ο διαχειριστής του γνωστού ιστότοπου; Η κάμερα; Ο κακός μας ο καιρός;

Φαντάζομαι κάποιος με άπλετο χρόνο θα μπορούσε να βρει μια ακριβώς ίδια φωτό από αντίστοιχη κάμερα (από τις εκατοντάδες) κάπου στις Άλπεις που το αντίστοιχο χιονοδρομικό αναφέρει τον αναβατήρα σε λειτουργία.

Και κάτι γενικότερο για το παρόν thread: 

Συνεχίζετε/ουμε να συγκρίνετε ίδια πράγματα (βουνό, χιονοδρομικό, χιόνι στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό) με τελείως παραπλανητικούς όρους (κυρίως ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς ανά περίπτωση).

Δεν πάει κανείς να αποδείξει ότι οι Άλπεις έχουν καλύτερο χιονοδρομικό προϊόν να προσφέρουν σε σχέση με την Ελλάδα. Το ακριβώς ανάποδο είναι το επιμύθιο: ότι η Ελλάδα της Μεσογείου, των νησιών και των νησιών και του κουτσουρεμένου χειμώνα (στα νότα τουλάχιστον), αποτελεί για τους λάτρεις του σκι μια τρομερά εύκολη καθημερινή λύση και σχετικά οικονομικότερη από το εξωτερικό. Μέσα από την εντοπιότητα δημιουργεί θετικά συναισθήματα παρότι με χειρότερα (και ενίοτε ακριβότερα για το προσφερόμενο προϊόν) δεδομένα.

Οκ το ότι κάποιος θέλει να τζογάρει αν θα του κάτσει ο καιρός στις Άλπεις μια βδομάδα μέσα στο χειμώνα και δεν επιλέγει να πάει για σκι 2.5 ώρες από το σπίτι (αν μένει Αθήνα) του, είναι δικαίωμα του.

Προσωπική εμπειρία από το σκ που μας πέρασε, βρέθηκα σε καταφύγιο στον Παρνασσό (που συνήθως επιλέγω να μην πάω σκ) χωρίς να κάνω ούτε λεπτό σκι λόγω του καιρού.

Ήταν τζόγος ο καιρός και το χιόνι αυτό το σκ, οκ το ξέρω αλλά πέρασα εξαιρετικά στο βουνό και σε 3 ωρίτσες ήμουν πίσω. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι ξενέρα θα είχα αν μου συνέβαινε αυτό στις Άλπεις ενώ έχω σκάσει μίνιμουμ 1000 ευρώ και έτρωγα 2 μέρες (από τις 6 πχ) σερί φόλα από τον καιρό..

Στην μελέτη της ψυχολογίας της οικονομίας που ερμηνεύει τη συμπεριφορική των καταναλωτών, δεν τους ενδιαφέρει μόνο στεγνά την αριθμητική (ποσοτική) διαφορά μεταξύ δυο προσφερόμενων υπηρεσιών/προϊόντων.

• Like 1

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

πάντως σε λίγο το θέμα θα πάει σε εκείνο το παλιό "ο σύλλογος νοιάζεται μονο για τις εκδρομές εξωτερικού"

εγώ πάντως έχω φάει φόλες από τον καιρό k εντός k εκτος συνόρων

πόσες φορες θυμάμαι ανέβηκα kaimak επειδή έλεγε ότι θα βγει ήλιος, k τελικά ήταν τοπίο στην ομίχλη.

Η σύγκριση ελλάδας άλπεων είναι ανούσια από κάθε πλευρά πλέον, γιατί στις άλπεις πλέον οι τιμές έχουν ξεφύγει. 
Θέλει παρα πολύ κυνήγι k ψάξιμο για να βρείς καλές τιμές - προσφορες

Snow is on my D.N.A.

4 minutes ago, Turms said:

"ο σύλλογος νοιάζεται μονο για τις εκδρομές εξωτερικού"

ψέματα θα είναι; 

Εν τω μεταξύ επειδή αναφέρθηκε το θέμα του καιρού και της συνεχιζόμενης κλιματικής ανισορροπίας, όσο λιγότερο χιόνι θα πέφτει σε χαμηλά υψόμετρα, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει το κόστος του να πας στις Άλπεις (σε μεγάλα υψόμετρα) μέχρι που θα είναι απλησίαστο.  

ας ελπίσουμε πως όχι.

προς το παρόν πολλά XK της Αυστρίας k Ελβετίας ακολουθούν το dynamic pricing που ανεβάζει το κόστος απίστευτα ακόμα k για τα "χαμηλά" υψόμετρα

Snow is on my D.N.A.

27 minutes ago, Turms said:

ας ελπίσουμε πως όχι.

έχεις πληροφορίες ότι θα αλλάξουμε παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο στο άμεσο μέλλον; 

• Like 1

τι σχέση έχει αυτό με το αν πέφτει λιγότερο χιόνι στα χαμηλά?

Snow is on my D.N.A.

Αυτό με τον καιρό είναι πολύ περίεργο.Αν θυμάστε τέλη δεκαετίας 80 αρχές δεκαετίας 90 είχε χρονιές που όχι χιόνι δεν έριχνε (δεν ξέρω για τα χιονοδρομικά,ήμουν μικρός,στο γυμνάσιο πρώτες τάξεις λυκείου,και δεν είχαμε τότε ίντερνετ) αλλά ούτε βροχή.Οι λίμνες είχαν στεγνώσει και είχε μπει "δελτίο" στο νερό.Από το 1991 και μετά άλλαξε η κατάσταση,χιόνιζε κάθε χειμώνα με επικούς χιονιάδες ακόμα και στην Αθήνα.Θυμάμαι το 1992 χιόνιζε κάθε εβδομάδα!Και οι λίμνες γέμισαν νερό και όλα καλά και ωραία.Ποιος μπορεί να πει ότι δε θα συμβεί κάτι ανάλογο και τις επόμενες χρονιές;Σίγουρα ο πλανήτης έχει επιβαρυνθεί αλλά η καταστροφολογία είναι κάτι που τα ΜΜΕ λατρεύουν και μας την προσφέρουν απλόχερα

5 hours ago, Turms said:

τι σχέση έχει αυτό με το αν πέφτει λιγότερο χιόνι στα χαμηλά?

Όσο πιο λίγο χιόνι θα πέφτει στα χαμηλά και όσο θα ανεβαίνει το ελάχιστο υψόμετρο θερμοκρασιών για επαρκή χιονόστρωση τόσο θα αυξάνεται το κόστος του να κανείς σκι στα βουνά. 

Σήμερα πήγα Πήλιο με τρία σετ 102, 84 και 68. Χθες έβαλε 40 πόντους πούδρα. Δεν περίμενα ότι θα είχα τα φαρδιά όλη μέρα. Αν και δεν άφησαν πολύ απάτητο, όλες οι διαθέσιμες περιοχές ήταν απολαυστικές. Ιδίως κάτω από το διπλό και οι άκρες της Φαλκονέρας. Αφησα τα Backland και δοκίμασα τα Kanjo 84, εντός που είχε γίνει χωράφι όσο και εκτός που ήταν χειρότερα. Καλή επιλογή για τέτοιες περιστάσεις και όχι μόνο. Τέλος και παρά την κούραση σειρά πήραν τα SC γιατί είναι η αδυναμία μου -καλή η πούδρα αλλά άλλη αίσθηση το rebound.
Απολαυστική μέρα έγραψα γύρω στα 30km, έκανα όλα τα γούστα μου με τα σωστά εργαλεία,  έκαψα τα πόδια μου και γύρισα στις ανέσεις μου. Δυο τρεις μέρες αποκατάσταση και ξανά επάνω. Συνεχώς, όσο και όπου έχει χιόνι. Αυτά...
ps κόστος 35 ευρώ.

• Like 3
  • Love 1

Practice makes perfect

16 hours ago, aab said:

Συνιστώ σε όλους που κάνουν τέτοιους υπολογισμούς, να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ που αποτελεί εισαγωγή σε Λογιστική.

Πχ, Διάβαση (με επιστροφή μέσω Frejus) 67,5 ευρώ για να περάσεις από Ιταλία - Γαλλία. Μήκος του τούνελ 13 χλμ. Μετά σε περιμένουν άλλοι.

Διάβαση (με επιστροφή των Τεμπών) 8,6 ευρώ. Μήκος του τούνελ 10,5 χλμ. Μετά σε περιμένουν άλλοι.

Στο 1ο (επειδή έχει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας), όριο ταχύτητας 70 χλμ/ώρα. Στο 2ο 90 χλμ / ώρα (δεν σχολιάζω τους ηλιθίους).

Ειλικρινά, πες μου πως τον έκανες τον υπολογισμό. Να σου συγκρίνω grenoble-chambery, lyon-annecy, geneve-lyon, geneve-granoble, με το Αθήνα-Παρνασσός; Να συγκρίνουμε το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με αντίστοιχη απόσταση στη Γαλλία (κι εννοώ και σε αντίστοιχο πεδίο); Να συγκρίνουμε πόσες εκτροπές έχει το γαλλικό δίκτυο και πόσες το ελληνικό; Το αυστριακό;

Και για να κλείσω την κουβέντα: είναι ηλίθιος όποιος πει ότι το ΧΚΠ (ή οποιοδήποτε άλλο ΧΚ της χώρας) είναι αντίστοιχο της Val d' Isere, και δεκάδων άλλων ΧΚ της Κεντρικής Ευρώπης. Απλά, να ξέρουμε και του περιορισμούς.

Αν διάβασες το μήνυμα μου, τους υπολογισμούς μου τους έκανα οδηγώντας 12.000+km τους τελευταίους 24 μήνες Ιταλία και Γαλλία. Δύο φορές μέχρι το Παρίσι και άλλη μια από Ρώμη μέχρι Προβηγκία. Αφήνω εκτός άλλα 20.000Km που έχω κάνει παλιότερα σε καμιά δεκαριά χώρες. Σου αναφέρω την εμπειρία μου, όχι για να δείξω ότι κάτι έκανα δήθεν, αλλά γιατί τα έχω πληρώσει.

Όπως λόγω δουλειάς έχω πληρώσει και πληρώνω τα απίστευτα διόδια στην Ελλάδα. Εύκολα έχω δώσει 20.000€+ σε διόδια στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. 

Για να μην το πάμε όμως απλά στο εμπειρικό, υπάρχουν πολλά online εργαλεία που σου βγάζουν το κόστος διοδίων σε Ιταλία και Γαλλία. 

Ένα γρήγορο tip. Από τα ακριβότερα διόδια στην Ευρώπη είναι η Αττική Οδός. Και όμως ελάχιστοι διαμαρτύρονται για αυτό. 

Όσο για το θέμα Άλπεις-Ελλάδα. Είπαμε, απλά τα πράγματα. Έχουν σημασία πολλοί παράγοντες. Επίπεδο σκι, ηλικίες, οικογενειακή κατάσταση, οικονομική κατάσταση, εντός πίστας, εκτός πίστας, κτλ. κτλ. 

Με κάποιες παραμέτρους η Ελλάδα κερδίζει. Με άλλες χάνει. Αλλού έρχονται ισοπαλία, αλλού κερδίζει κάποιος λίγο ή χάνει πολύ. Ανάλογα. Η εξίσωση έχει τουλάχιστον 7-8 παραμέτρους, οπότε και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολλά. 

Για κάποιους τα χρήματα είναι παράγοντας για άλλους όχι. Για κάποιους το εκτός είναι μονοσήμαντο για άλλους είναι η πίστα αντίστοιχα. Κουβέντα να γίνεται. 

• Like 1

9 hours ago, Pant said:

Απολαυστική μέρα έγραψα γύρω στα 30km, έκανα όλα τα γούστα μου με τα σωστά εργαλεία,  έκαψα τα πόδια μου και γύρισα στις ανέσεις μου. Δυο τρεις μέρες αποκατάσταση και ξανά επάνω. Συνεχώς, όσο και όπου έχει χιόνι. Αυτά...
ps κόστος 35 ευρώ.

Ε όχι. Πιο πάνω είναι ένας κύριος που γράφει ότι το σκι στις Άλπεις είναι πιο φτηνό. 35 φίλε. Εκνευρίστηκα τώρα, θα πάω μια μέρα Παρνασσό και μια Καλάβρυτα με κόστος κάτω από 35 να σου δείξω και θα κάνω και 70χλμ σκι.

Όσο και όπου έχει χιόνι...φτηνά...Ελλάδα

• Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Παιδιά,πού βρίσκετε αυτές τιμές;Αν μένεις δίπλα από το Πήλιο ή δίπλα στον Παρνασσό λογικό.Από την Αθήνα θέλεις μόνο 35€ να πας και να γυρίσεις στον Παρνασσό;Είναι περίπου 300χλμ διαδρομή.Το αμάξι μου με 60 λίτρα βενζίνη κάνει περίπου 700χλμ.Τα 300χλμ δηλαδή είναι 25 λίτρα καύσιμα,με 1,80€/λίτρο βενζίνη είναι 45€ + διόδια.Και το λέω ιδανικά διότι στις ανηφόρες και στο υψόμετρο καίει περισσότερο.

Edited by Sp
  • Like 2

6 hours ago, gordonas said:

Αν διάβασες το μήνυμα μου, τους υπολογισμούς μου τους έκανα οδηγώντας 12.000+km τους τελευταίους 24 μήνες Ιταλία και Γαλλία. Δύο φορές μέχρι το Παρίσι και άλλη μια από Ρώμη μέχρι Προβηγκία. Αφήνω εκτός άλλα 20.000Km που έχω κάνει παλιότερα σε καμιά δεκαριά χώρες. Σου αναφέρω την εμπειρία μου, όχι για να δείξω ότι κάτι έκανα δήθεν, αλλά γιατί τα έχω πληρώσει.

Όπως λόγω δουλειάς έχω πληρώσει και πληρώνω τα απίστευτα διόδια στην Ελλάδα. Εύκολα έχω δώσει 20.000€+ σε διόδια στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.

Κι εγώ το ίδιο. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στα διόδια Ελλάδα, Γαλλία. Στη Γαλλία, ο κάθε αυτοκινητόδρομος αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Στην Ελλάδα, υπάρχουν σταυροειδείς επιδοτήσεις πχ, το Αθήνα - Μαυρομαντήλα , χρηματοδοτεί τον αυτοκινητόδρομο (υπό κατασκευή) Ε65.

Και ναι ξέρω και εγώ από εργαλεία. Αναφέρομαι στο "με πλάκωσε το πάπλωμα, πρέπει να είμαι στην ώρα μου". Ατυχώς, βγάζει τα ακριβότερα διόδια - ταχύτερη διαδρομή.

ΥΓ Έχοντας οδηγήσει στη Γαλλία (πολύ) και σε Γερμανία - Αυστρία (αρκετά) η εκτίμηση μου για τις "ελληνικές" κατασκευαστικές (στο τεχνικό μέρος) εκτινάχτηκε. Και για να το πάμε πιο χαλαρά: ο Δήμος (ας το πούμε έτσι) κάποιας γαλλικής πόλης ζήτησε από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία που έχει κάνει και στην Ελλάδα γέφυρες, να ανακατασκευάσει τις γέφυρες που ενώναν την πόλη αριστερά - δεξιά του ποταμού. Το έργο ολοκληρώθηκε εμπροθέσμως. Διαπιστώθηκε όμως ότι τα διάκενα που πρέπει να υπάρχουν στη γέφυρα (ή όπως αλλιώς τα λένε οι μηχανικοί) λόγω συστολής - διαστολής δεν είχαν καλυφθεί και τα αυτοκίνητα βρίσκαν λακούβα. Σε διαμαρτυρία του Δήμου, η τεχνική εταιρεία απάντησε ότι η σύμβαση δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Όντως. Και  ο Δήμος (που έχει και δήμαρχο από la france insoumise) τα πλήρωσε  χρυσά. Συμπέρασμα: ΜΗΝ θεωρείτε ότι όλα τα κάνουμε χάλια εδώ.

Σωστά μεγάλε Μηχανικέ Λάππα. Όπου και να βρεθείτε με αμάξι σε δρόμο υπάρχει κάτι να πάρει την διαφορά χειμώνα (μικραίνουν όλα) καλοκαίρι (μεγαλώνουν όλα),  συστολή διαστολή. Στον ίσιο δρόμο θα βρείτε απλά ένα κενό με πολύ ψάξιμο κάθε αρκετά μέτρα. Στις γέφυρες αναγκαστικά θέλει πολύ δουλειά και όποτε περνάτε από γέφυρα κάτι θα κάνει γκάπα γκούπα.

Αντίστοιχα στα χιονοδρομικά μας (αλλά και σε όλους τους δρόμους με πολύ κρύο) κανονικά πρέπει να έχει πολύ πυκνά κενά γιατί οι διαφορές θερμοκρασίας είναι πιο μεγάλες χειμώνα καλοκαίρι αλλά κυρίως με τον πάγο που μπαίνει μέσα στην άσφαλτο και μόλις τον βαράει ο ήλιος λιώνει.

Για αυτό και όλες οι λακούβες που βλέπετε να μπαλώνουν τελευταία στιγμή Νοέμβρη (μικρή μέρα, χαμηλή τροχιά ήλιου, κρύο) πάνω από τα 1500 μέτρα δεν αντέχουν. Η χαρά του εργολάβου, κάθε χρόνο να κάνει την ίδια δουλειά (πλήρωνε κορόιδο). Αν το ρίξουν καλοκαίρι και σωστά υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να κρατήσει κάποια χρόνια. Όποτε διαβάζετε "Ζήτω η Περιφέρεια φροντίζει το χιονοδρομικό και μπάλωσε τις λακούβες" Νοέμβρη να ξέρετε ότι η λακούβα την άνοιξη θα σας περιμένει.

Με ηλεκτρικό 4 άτομα Αθήνα - Παρνασσός με διόδια είναι 8-10 ευρώ το άτομο. Με κανονικά σεντάν ή suv φυσικό αέριο - ντίζελ είναι 12-15 ευρώ το άτομο και βενζίνη 16-20. Με τρια άτομα πολλαπλασιάστε επί 4/3 και με δύο άτομα τα μισά. Τόσα χρόνια δίνουμε με την παρέα από 15 μέχρι 25 ευρώ στο τέλος της ημέρας για τις βενζίνες.

• Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Επιβεβαιώνω, γυρίσαμε χθες απο Παρνασσό  4 άτομα με 18€ ο καθένας με mild hybrid  suv και σχάρες με σκι πάνω (άλλο που σκι δεν κάναμε 😓)

αν υπάρχει κάτι που με νευριάζει στην Ελλάδα είναι αυτές οι ταρζανιές του στυλ "το lift έχει πρόβλημα θα κλείσει" (Βασιλίτσα) η αυτά που λέτε πχ για παρνασσό

Η όπως τότε στην κοπή της πίτας στο Καρπενήσι που μας έλεγαν να αφήνουμε ένα καρεκλάκι κενό k μετά να επιβιβάζεται κάποιος ... λες k απλώνω τα ρούχα με τα μανταλάκια k αφήνω κενά μην βαρύνει το σχοινί

Snow is on my D.N.A.