Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
zeto

ΑΤΥΧΗΜΑ : ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Recommended Posts

ασχετο: ο Νικολάου έτρωγε διπλα μας την Παρασκευή στην καλυτερη ‘ταβερνα’ του Μοναχου, στο Ratskeller

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Για δικο μου μοσχευμα μου ειπε.μπορεις να μου το στειλεις στο mail μου σε παρακαλω πολυ το προγραμμα αποκαταστασης?για δημοσιο νοσοκομειο ειμαι,χρηματα για ιατρικα κεντρα δεν παιζουν...οποτε στο κατ με βλεπω οποτε.λεω για πασχα μπας κ γλυτωσω καμια μερα αδειας λογω των αργιων κ επισης θα εχει ανοιξει ο καιρος κ θα μπορω να κολυμπησω για αποθεραπεια...ποτε θα μπορεσω περιπου να οδηγησω??????μηχανη??????????

Συγγνώμη μόλις είδα την απάντηση!!!

Προς Όλγα...τον αγαπώ πολύ αυτον τον γιατρό!

Προς VEGETA ευχαρίστως να σου στείλω το πρόγραμμα αποκατάστασης, αν δεν το δεις ως αύριο επειδή είμαι νεα στο φορουμ δεν θα έχω καταφέρει να βρώ το μέιλ σου!!!

Τώρα για το πότε θα οδηγήσεις επειδή σε καταλαβαίνω...φαντάσου με διάστρεμμα τρίτου βαθμού, με τρεις βδομάδες απατητο το ποδι πήρα την μηχανή στις 45 μέρες κ με βρίζανε,στον δεύτερο μήνα έκανα ski και snowboard για πρώτη φορά στην ζωή μου!! Όπως καταλαβαίνεις αρχικά είναι δικο σου θέμα να μην το πάρεις απο φόβο και να ακολουθείς πιστά αυτό που σου λένε.Εγώ ήμουν τυχερή! Για να γίνει το μόσχευμα χιαστός θέλει απο 4-6 μήνες εξαρτάται απο την αποκατάσταση.

Για δικο μου μοσχευμα μου ειπε.μπορεις να μου το στειλεις στο mail μου σε παρακαλω πολυ το προγραμμα αποκαταστασης?για δημοσιο νοσοκομειο ειμαι,χρηματα για ιατρικα κεντρα δεν παιζουν...οποτε στο κατ με βλεπω οποτε.λεω για πασχα μπας κ γλυτωσω καμια μερα αδειας λογω των αργιων κ επισης θα εχει ανοιξει ο καιρος κ θα μπορω να κολυμπησω για αποθεραπεια...ποτε θα μπορεσω περιπου να οδηγησω??????μηχανη??????????

Δεν καταλαβαινω γιατι αυτη η μιζερια..... Στο ΚΑΤ υπαρχουν γιατροι ακομα και ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ απο τα ιδιωτικα νοσοκομεια!!!! ΜΗΝ κολατε στα ΟΝΟΜΑΤΑ. Οι περισσοτεροι ειναι ΕΜΠΟΡΟΙ. Απο προσωπικη εμπειρια επρεπε να κανω μια επεμβαση στο ΕΝΑ χερι..... Πηγα και σε...."Κορυφαιους"" γιατρους στον ιδιωτικο τομεα..... Ο ενας μου προτεινε να κανω επεμβαση ταυτοχρονα ΚΑΙ στα 2 χερια!!!! γιατι λεει το προβλημα θα σου εμφανιστει και στο αλλο..... 10 χρονια μετα το αλλο χερι ειναι και θα ειναι μια χαρα...... Ο αλλος μου προτεινε τεχνικη που εφαρμοζοταν 5 χρονια πριν!!!! ΜΟΝΟ στο ΚΑΤ βρηκα γιατρο ΑΚΡΩΣ εξειδικευμενο και ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ για οτι τελευταιο υπηρχε για την αντιμετωπιση της περιπτωσης μου!!!!

ΔΗΜΟΣΙΟ λοιπον και παλι ΔΗΜΟΣΙΟ. Μπορει να μην ερχεται η νοσοκομα να σου λεει καλημερα το πρωι αλλα για μενα εχει τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ γιατρους. ΤΕΛΟΣ.

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Προς αποφυγην παρεξηγήσεων,δεν κάνω διαφήμιση σε ιδιωτικό νοσοκομείο ούτε κάποιον γιατρό...Απο προσωπική εμπειρία έχω μείνει ικανοποιημένη κι απλά το θέτω.Και μένα αν δεν μου τα πλήρωνε η ομάδα δεν θα πήγαινα σε ιδιωτικό.Και στο Κατ κάποιοι ορθοπεδικοί είναι παρα πολύ καλοί.

να πω και το πως ειμαι μεχρι τωρα ,ετσι για να τα δω και γραμμενα να παρω λιγο θαρρος :P

Eκανα πριν 3.5 μηνες revision χιαστου που θεωρειται πιο δυσκολη επεμβαση απο αρχικη αρθροσκοπηση χιαστου μιας και τα τουνελ ειναι διαφορετικα,κλπ αλλα...

Ομως ο γιατρος μου αποδειχθηκε πως ειναι σουπερ τεχνιτης (το ψαξα πριν παω) και μου εκανε ενα χιαστο τρομερο.

Το end-point ειναι πολυ firm και δν εχω κανενα πονο και τεντωνομαι στη φυσιοθεραπεια με πολυ γυμναστικη εκει περα.

Καποια θεματακια εχω ομως που με ταλαιπωρουν ισως γιατι δεν εκανα σωστη φυσιο απο την αρχη.

1)Ο επιγονατιδικος ειναι δυσκολο μοσχευμα οσον αφορα την αποκατασταση του--εχει καποια τραβηγματα εκει η ουλη απο κατω,ψιλοκολλαει το δερμα γιατι τον ραβουν απο μεσα τον τενοντα--εχεις μια μικρη δυσκαμψια--γενικα ειναι λιγο πιο ταλαιπωρια απο τα ανωδυνα hamstrings μιας και τραβαει μεγαλο ζορι εκει περα η περιοχη.(σπασιμο η επιγονατιδα κοψιμο ο τενοντας (εξου και τα adhesions) σπασιμο η κνημη)ΑΛΛΑ ολοι συμφωνουν πως ειναι πιο ισχυρος απο τα χαμστρινγκς που ενδεχεται να χαλαρωσουν μετα απο καποια χρονια,ειδικα εαν ασκεισαι πολυ σε competitive sports.τι να πω αυτα οι ορθοπεδικοι τα ξερουν καλυτερα...

2)Και σε μενα συμβαινει αυτο που συνεβη σε μια αλλη κοπελα απο το snowclub που αφησε για λιγο καιρο τη γυμναστικη και της κλειδωνε το ποδι.Ελπιζω με πολυ γυμναστικη να με αφησει και μενα καποια στιγμη γιατι ειναι ενοχλητικο να καθεσαι λιγη ωρα με το ποδι λυγισμενο και να πονας μετα που πας να σηκωθεις λες και μαγκωνει.

Κατα τα αλλα μια χαρα νομιζω (αν και τα παραπανω με ριχνουν λιγο αλλα θα τα ξεπερασω ελπιζω).Ανεβοκατεβαινω σκαλια για την πλακα--περπαταω χιλιομετρα χωρις πονο--επισης ποδηλατο--ελλειπτικο --πηδαω πανω κατω,ολα κομπλε.

Κι ολα αυτα μετα απο 3.5 μηνες επειτα απο revision.

ελπζω να παω καλυτερα μηνα με μηνα και στο τελος να ξεπεραστουν ολα...

καλες αποθεραπειες σε ολους.

Edited by rainman
  • Like 1

ΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (ΠΧΣ): ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΙΕΡ

Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας

National Secretary των ISSS (International Society for Skiing Safety) και SITEMSH (International Society for Skiing Traumatology and Winter Sports Medicine)

Το γόνατο είναι ο κύριος αποδέκτης τραυματισμών στα περισσότερα αθλήματα. Έτσι και στο αλπικό σκι το 30-40% των τραυματισμών αφορούν στη περιοχή του γόνατος. Οι συνδεσμικές κακώσεις είναι η πιο συχνή μορφή αυτών των τραυματισμών. Οι ρήξη του ΠΧΣ αποτελεί τη πιο σοβαρή μορφή των συνδεσμικών αυτών κακώσεων.

Τι είναι ο ΠΧΣ;

Το γόνατο είναι μια σύνθετη άρθρωση που απαρτίζεται από οστά, μύες, τένοντες και συνδέσμους. Η σταθερότητα του, αλλά και η λειτουργικότητα του, στηρίζονται στην αρμονική συνεργασία όλων αυτών των ανατομικών στοιχείων.

Ο ΠΧΣ είναι ένας πολύ σημαντικός εσωτερικός σταθεροποιητής του γόνατος. Εμποδίζει κυρίως την προς τα εμπρός παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό (επιταχύνσεις, προσγειώσεις από άλματα κ.λ.π) αλλά προσφέρει επίσης και σημαντική σταθερότητα στο γόνατο σε στροφικές κινήσεις και κυρίως κατά τη προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης του σώματος.

Είναι προφανές ότι η ρήξη του προκαλεί σοβαρή αστάθεια του γόνατος.

Πόσο πιθανή είναι η ρήξη του ΠΧΣ;

Ιστορική αναδρομή

Τα κατάγματα των κάτω άκρων ήταν το κυρίως πρόβλημα στο παρελθόν στους σκιέρ. Η εξέλιξη στο μηχανισμό στο σύστημα δέστρας–πέδιλου, η βελτίωση στο σχεδιασμό της μπότας, η εφαρμογή χαμηλότερων ρυθμίσεων στην απελευθέρωση της δέστρας και η χρήση των παραβολικών (carving) πέδιλων (που επιτρέπουν πιο εύκολες στροφές) εξαφάνισαν σχεδόν τα κατάγματα αυξάνοντας όμως πολύ σημαντικά τις σοβαρές συνδεσμικές κακώσεις του γόνατος. Έτσι ο κίνδυνος για ρήξη του ΠΧΣ αυξήθηκε κατά 230% από τη δεκαετία του 70 έως τις αρχές της δεκαετίας του 90. Κατά την επόμενη δεκαετία, κυρίως λόγω της βελτίωσης της τεχνικής χρήσης των carving skis αλλά και της χρήσης κοντύτερων πέδιλων, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση (κατά 34%) των κακώσεων του ΠΧΣ, έκτοτε όμως τα ποσοστά τραυματισμών παραμένουν παγκοσμίως σταθερά.

Τι γνωρίζουμε σήμερα;

Σήμερα λοιπόν η συχνότητα των ρήξεων του ΠΧΣ είναι διεθνώς 15% όλων των τραυματισμών και 40% των συνδεσμικών κακώσεων του γόνατος στους σκιέρ.( Ένας στους τρεις αθλητές Ολυμπιακού ή παγκοσμίου επιπέδου έχει υποστεί ρήξη του ΠΧΣ.). Σύμφωνα με τις ελληνικές μελέτες κάθε χρόνο αναμένονται πάνω από 450 ρήξεις ΠΧΣ στα Ελληνικά Χιονοδρομικά Κέντρα.

Οι ρήξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες σκιέρ (αν και οι γυναίκες αποτελούν το 40% του πληθυσμού στις πίστες παθαίνουν το 63% των ρήξεων). Τις περισσότερες φορές συνοδεύονται και από άλλες συνδεσμικές κακώσεις (κυρίως ρήξεις του έσω πλαγίου) ή και ρήξεις των μηνίσκων. Αν οι κακώσεις αυτές δεν διαγνωστούν έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να μην επιτρέψουν ξανά την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Πως γίνεται η ρήξη του ΠΧΣ;

Η έξω στροφή του σώματος σε σχέση με τη κνήμη και με το γόνατο σε κάμψη είναι ο κλασσικός μηχανισμός ρήξης του ΠΧΣ στα περισσότερα αθλήματα. Στους σκιέρ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τρεις είναι οι κύριοι μηχανισμοί κάκωσης που έχουν αναγνωρισθεί:

- η στροφική πτώση προς τα πίσω (ή “κάμψη-έσω στροφή” ή “Phantom Foot”)

- η στροφική πτώση προς τα εμπρός (ή “απαγωγή- έξω στροφή”)

- η βίαια πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης (ή “Boot induced anterior drawer”)

Στροφική πτώση προς τα πίσω ή “Phantom Foot”

Το “πόδι φάντασμα” είναι ο κύριος μηχανισμός κάκωσης (70% των περιπτώσεων) με τα παραδοσιακά πέδιλα. Με τα παραβολικά πέδιλα αφορά στο 30% των περιπτώσεων είναι όμως ο κύριος μηχανισμός ρήξεων του ΠΧΣ που γίνονται με χαμηλές ταχύτητες ή σε μη απότομες πλαγιές (κυρίως μη έμπειροι σκιέρ). Έτσι, όταν υπάρχει απώλεια της ισορροπίας προς τα πίσω, σε συνδυασμό με τα ισχία να βρίσκονται χαμηλότερα από τα γόνατα, το πάνω χέρι να βρίσκεται προς τα πίσω, το πάνω πέδιλο να είναι στον αέρα και ο κορμός να κοιτάει προς τα κάτω, τότε η ουρά του κάτω πέδιλου (που δρα ως “πόδι φάντασμα”), σε συνδυασμό με το σκληρό πίσω μέρος της μπότας, δρα ως μοχλός που ασκεί ένα μοναδικό συνδυασμό στροφικής και καμπτικής βίας στο γόνατο προκαλώντας ρήξη του ΠΧΣ.

Αντιδράσεις κατά τη πτώση ενός σκιέρ που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο μηχανισμό είναι:

- η προσπάθεια να σηκωθεί ενώ βρίσκεται ακόμα σε κίνηση μετά από πτώση

- η προσπάθεια να ανασηκωθεί μετά από απώλεια της ισορροπίας προς τα πίσω

- η προσπάθεια να καθίσει μετά την απώλεια της ισορροπίας.

Στροφική πτώση προς τα εμπρός (ή “απαγωγή- έξω στροφή”)

Είναι ο πιο συχνός μηχανισμός κάκωσης σε όσους χρησιμοποιούν carving skis. Συμβαίνει όταν το σώμα κινείται προς τα εμπρός σε σχέση με τα πέδιλα π.χ όταν το πέδιλο βρίσκει σε κάποιο εμπόδιο στο χιόνι. Αναπτύσσονται έτσι μεγάλες στροφικές δυνάμεις στο ΠΧΣ που οδηγούν στη ρήξη του. Πιθανολογείται ότι η ρύθμιση της δέστρας σε χαμηλότερες τιμές μπορεί να προφυλάξει από αυτό το μηχανισμό, όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί βιβλιογραφικά.

Βίαια πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης (“Boot induced anterior drawer”)

Συμβαίνει συνήθως μετά από προσγείωση από άλμα με το σώμα προς τα πίσω. Ενστικτωδώς τα πόδια τεντώνονται με αποτέλεσμα να ακουμπά πρώτα η ουρά του πέδιλου στο έδαφος, να μεταβιβάζει έτσι μεγάλες δυνάμεις στο πίσω μέρος της μπότας που εξαναγκάζει τη κνήμη να κινηθεί βίαια προς τα εμπρός, σε σχέση με το μηρό, προκαλώντας έτσι ρήξη ρου ΠΧΣ.

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και όταν ένας σταματημένος σκιέρ δεχτεί χτύπημα από πίσω από έναν άλλο χιονοδρόμο.

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς κάκωσης;

Το μόνο αποδεδειγμένο επιστημονικά μέτρο πρόληψης των ρήξεων του ΠΧΣ είναι η εκπαίδευση. Αυτή περιλαμβάνει τη γνώση των μηχανισμών κάκωσης και την δυνατότητα αναγνώρισης των δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων, ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς:

- μη τεντώνετε τα γόνατα όταν πέφτετε. Κρατήστε τα λυγισμένα

- μην προσπαθείτε να σηκωθείτε μετά από πτώση πριν σταματήσετε να γλιστράτε

- μην προσγειώνεστε στο χέρι σας. Κρατήστε τα χέρια μπροστά και ψηλά

- μην επιχειρείτε άλματα αν δεν ξέρετε που και πως θα προσγειωθείτε. Προσγειωθείτε και στα δυο πέδιλα κρατώντας τα γόνατα λυγισμένα.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα (ACL Awareness Program) εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και κατάφερε να μειώσει τις ρήξεις του ΠΧΣ κατά 62% σε επαγγελματίες σκιέρ.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο τραυματίας συχνά περιγράφει ένα αίσθημα ήχου στο γόνατο κατά τη πτώση. Αισθάνεται πόνο και αδυνατεί τις περισσότερες φορές να σηκωθεί και να περπατήσει ενώ μπορεί να νοιώθει ευθύς εξαρχής ένα αίσθημα αστάθειας κατά τη προσπάθεια για βάδιση. Το γόνατο πρήζεται σχετικά γρήγορα μετά τον τραυματισμό.

Η διάγνωση γίνεται κατά κύριο λόγο με την κλινική εξέταση, με διάφορες δοκιμασίες, που, όταν εκτελούνται από κάποιον ειδικό, μπορούν να αποκαλύψουν έγκαιρα και έγκυρα τη βλάβη.

Ο ακτινολογικός έλεγχος και η μαγνητική τομογραφία γίνονται για να αποκαλύψουν ή να αποκλείσουν άλλες συνοδές κακώσεις. Η Μαγνητική Τομογραφία καλό είναι να γίνεται ή το πρώτο 24ωρο ή μετά τη 10η ημέρα από τον τραυματισμό (για να μη δώσει λάθος αποτελέσματα από τη παρουσία του αίματος στο γόνατο).

Αντιμετώπιση

Η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει παγοθεραπεία, μαλακή ελαστική περίδεση για τις πρώτες 3 ημέρες (που αντικαθίσταται στη συνέχεια με κηδεμόνα), αντιφλεγμονώδη αγωγή και ξεκούραση. Μόλις το επιτρέψει ο πόνος (και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα) συνιστάται βάδιση με φόρτιση του σκέλους (έστω και με τη χρήση πατερίτσας) καθώς και ισομετρικές ασκήσεις του τετρακεφάλου.

Η τελική αντιμετώπιση είναι κατά κανόνα χειρουργική. Παράγοντες που θα καθορίσουν το αν η τελική θεραπεία θα είναι συντηρητική ή χειρουργική είναι η ηλικία, η επαγγελματική δραστηριότητα, το αθλητικό επίπεδο, ο βαθμός της αστάθειας του γόνατος και κυρίως οι προσδοκίες και η επιθυμία του ασθενή για μελλοντική δραστηριότητα.

Η χειρουργική θεραπεία είναι η συνδεσμοπλαστική του ΠΧΣ, επέμβαση που γίνεται αρθροσκοπικά και σκοπό έχει την αντικατάσταση του σπασμένου συνδέσμου με μόσχευμα. Το αν η επέμβαση μπορεί να γίνει γρήγορα ή καθυστερημένα εξαρτάται κυρίως από τις συνοδές κακώσεις και το βαθμό του οιδήματος.

Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι δυο είναι οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν το επιτυχές τελικό αποτέλεσμα: α) η σωστή χειρουργική τεχνική (από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό) και β) το επαρκές και συνεπές πρόγραμμα αποκατάστασης (με τη καθοδήγηση έμπειρου φυσιοθεραπευτή). Επιστροφή στο σκι (και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες) αναμένεται μετά από χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από την επέμβαση.

Υπάρχουν προστατευτικά μέσα για τις ρήξεις του ΠΧΣ;

Είναι επιστημονικά γνωστό ότι ο υπάρχων εξοπλισμός δεν προστατεύει από τις ρήξεις του ΠΧΣ. Διάφορα εξωτερικά βοηθήματα έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως το CADS ή το Ski Mojo (www.skiallday.co.uk)

όμως η αποτελεσματικότητα τους δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Το πιο ελπιδοφόρο ίσως προϊόν των τελευταίων ετών είναι μια “έξυπνη δέστρα” (www.kneebinding.com) που αντιλαμβάνεται τα στροφικά φορτία στο μηριαίο αντιδρώντας ανάλογα. Μένει να αποδειχτεί στο μέλλον αν, και κατά πόσο, θα καταφέρει να μειώσει την επίπτωση των ρήξεων του ΠΧΣ στους σκιέρ.

Η χρήση λειτουργικού κηδεμόνα συνιστάται ανεπιφύλακτα στους σκιέρ που ξαναγυρνούν στην αθλητική δραστηριότητα μετά την χειρουργική αποκατάσταση του ΠΧΣ, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μειώνει πολύ σημαντικά στατιστικά τη πιθανότητα επανατραυματισμού τους.

• Like 6

moments

...Have a nice day

before a bastard

comes and fucks

it up...

www.MessenTools.com-Frutas-skate.gifΛίζα...θα'ρθείς...θα κάνουμε μπανάνα...?!www.MessenTools.com-Frutas-skate.gif

Καλημέρα rainman και στους υπόλοιπους παθώντες/ούσες, μήπως θα μπορούσες να μου πεις (ίσως με Private Message) τα στοιχεία του γιατρού σου?

Το θέμα είναι ότι έχω δει μέχρι στιγμής 6 γιατρούς με διαφορετικές απόψεις (στα άκρα) και διαφορετικές τεχνικές.

Να εξηγήσω. Έχω ρήξη εμπρόσθιου χιαστού και μηνίσκου. Οι δύο γιατροί μου είπαν να γυμνάσω τον τετρακέφαλο και να μην κάνω τίποτα άλλο. Ο τρίτος να κάνω ισομετρικές ασκήσεις. Ο τέταρτος (αθλίατρος) hamstring, o πέμπτος hamstring ο έκτος επιγονατίδιαίο, ο έκτος hamstring.

To θέμα είναι το εξής, λόγο πολεμικών τεχνών και έντονης γυμναστικής μάλλον επιλέγω τον επιγονατιδιαίο, αλλά θέλω και ένα έμπειρο γιατρό.

Μήπως κάποιος θα μπορούσε να μου στείλει με PM όνομα γιατρού που κάνει εγχείρηση εμπρόσθιου χιαστού με μόσχευμα από το γόνατο;

καλησπέρα σας .

πρόσφατα δεν άνοιξε η δέστρα "κιεπαθα" μερική ρήξη μπροστά χιαστού απ ότι φαίνεται στη μαγνητική . Είμαι 27 ετών , Οι 2 γιατροί ( ορθοπεδικοί και οι 2 - όχι αθλίατροι ) που την είδαν λένε το ίδιο , ότι φαίνεται μερική ρήξη αλλα σε μικρό ποσοστό , δεν είναι ξεκάθαρο ποσο τις % απλά φαίνεται λίγο πειραγμένος . εγώ άκουσα το krak και πόνεσα αρκετά ακαριαία , έχει λίγο υγρό αλλα δε πρήστηκε ούτε πονάει ιδιαιτερα παρα μονο το κόκαλο p άρπαξε κιαυτό λίγο απ τη μπότα . θα πρέπει να περιμένω λένε 1 μηνα με 2 ώστε να σιγουρευτούν για το πως είναι . δεν έχει αστάθεια προς το παρόν στις εξετάσεις έδειξε ένα ελάχιστο κούνημα παραπάνω απ το άλλο αλλα δυσκολεύομαι στο βάδισμα - είναι ακόμα περίεργα απ το όλο χτύπημα . μου συνέστησαν "ναρχισω" "μικροφισιοθεραπιες" και σε μια βδομάδα να επιστρέψω στη καθημερινότητα . υπάρχει πιθανότητα να τη γλυτώσω χωρίς νυστέρι λέτε ? θα μπορέσω να ξανακάνω ski με ασφάλεια με τη βοήθεια επιγονατίδας η να το βάλω χειρουργείο όποως και να χει ? θέλω όπως και δήποτε να επανέλθω , το ski με κρατάει ζωντανό το χειμώνα και δε θέλω να κάνω τουριστικά ( αν αυτό βοηθάει στο να κατανοήσετε) . διαβάζω ότι πολλοί τα καταφέρνουν με ενδυνάμωση τετρακεφάλου αλλα αυξάνουν πιθανότητες χειρότερου ατυχήματος όπως και της αρθρίτιδας . οποιαδήποτε άποψη η παρόμοια εμπειρία θα βοηθήσει για το πως θα κινηθώ , έχω ακούσει τόσες γνώμες που είμαι χαμένος .. + ότι θα νιώθω σακάτης για ποσο καιρό πριν και μετά το χειρουργείο αν θα γίνει .

ευχαριστώ

Edited by Χρήστος Λάππας
greeklish ---> Ελληνικά

Περαστικά και σου εύχομαι όλα καλά.

Αν σε βοηθάει καθόλου 15 άτομα μόνο από το snowclub μετά από ολική ρήξη παλαιότερα, και φέτος έκαναν μια χαρά σκι και απόλαυσαν κανονικά την σεζόν τους σαν να μην είχε γίνει (σχεδόν) τίποτα.

Θα σου πρότεινα εκτός από το να βρεις καλό γιατρό και κάποιες άλλες γενικές πληροφορίες να εμπιστευτείς τους γιατρούς και όχι ένα forum. Η εμπειρία οποιουδήποτε από εδώ μπορεί να είναι παρόμοια αλλά σε καμία περίπτωση ίδια με τη δικιά σου. Εμπιστέψου κάποιον καλό γιατρό, κάνε πιστά αυτό που σου λέει και σίγουρα του χρόνου θα απολαμβάνεις τις πλαγιές. Ναι είναι δύσκολο, ναι θέλει δουλειά, ναι θα έχει πόνο αλλά όλα θα πάνε καλά.

Πριν από αρκετά χρόνια ο χιαστός ναι ήταν λόγος να μην χαρείς το σκι, τώρα πια όλοι τους φτιάχνουν σχεδόν απόλυτα. Ο μόνος λογος να μην τον φτιάξεις είναι να μην ακούσεις πιστά τις εντολές ενός καλού γιατρού.

Μια χαζή ερώτηση μόνο, την μαγνητική την έκανες αφού είχε ξεπρηστεί(μετά την 10η μέρα που λέει παραπάνω)?

Απλά αν μπορείς γράφε Ελληνικά γιατί (υποθέτω) μας βγήκαν τα μάτια έξω.

Υ.Γ. Αν και είμαι off topic για στείλτε pm για καλό γιατρό μηνίσκο από Απρίλη...

Edited by ΜΙΚ
  • Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Ευχαριστω αν και ενοχλει ακομα κιαυτο δεν ειναι καλο :P

Δυστυχως τη μαγνητικη την εκανα στις 30 ωρες περιπου μετα το ατυχημα Ο ορ8οπεδικος εκει το ξεπερασε ετσι και στο ακτινολογικο καμια πληροφορια . Μετα διαβασα εδω οτι θελει στο 24ωρο η οταν ηρεμισει .

Δε θα εμπιστευτω τα φορυμ αλλα με εχουν βοηθησει πολυ και σε αλλους τραυματισμους , με στελνουν διαβασμενο .

Το οτι υπαρχει επαναφορα ειναι συγουρα καλο , απλα ελπιζω μηπως γλυτωσω το χειρουργιο .

Καταρχήν σου εύχομαι περαστικά.

Το να γλυτώσεις χειρουργείο σημαίνει πάρα πολύ καλή αποκατάσταση. Δηλαδή; Οι μύες του ποδιού σου θα πρέπει να το στηρίζουν στη θέση του σε όλες τις κινήσεις που κάνεις και ουσιαστικά να τον υποκαθιστούν. Κοινώς θα πρέπει να έχεις πόδια αθλητή.

Όπως σου είπε και ο ΜΙΚ, βρες έναν καλό γιατρό που να τον εμπιστεύεσαι και αν όντως δεν χρειάζεσαι χειρουργείο ξεκίνα άμεσα αποκατάσταση. Μπορεί να χρειάζεται φυσιοθεραπεία, μπορεί και όχι. Όπως και να έχει, μετά βρες έναν καλό γυμναστή (μπορώ να σου προτείνω άμα θες και αν μένεις Αθήνα) για να σου χτίσει ουσιαστικά το πόδι από την αρχή. Απέφυγε τα μαζικά γυμναστήρια τύπου Jo Weider που δεν θα σε προσέξει ποτέ κανένας.

Φυσικά, για το καλό σου, για φέτος ΞΕΧΝΑΣσκι (με ή χωρίς βοηθήματα) και μέχρι να σου πουν γιατρός και γυμναστής (ο γιατρός ξέρει το σώμα σου, ο γυμναστής το άθλημα σου και τις καταπονήσεις που δέχεται το σώμα σου από αυτά + τους πιθανούς κινδύνους) ότι είσαι ΟΚ ξεχνάς και λοιπές δραστηριότητες, τουλάχιστον σε φουλ ένταση.

Όλα αυτά που σου λέω δεν τα βγάζω από την κούτρα μου, αλλά έχω ζωντανό παράδειγμα πολύ κοντινό μου (τη γυναίκα μου) που έκανε αυτό που σου λέω.

Η γενική αρχή πάντως να ξέρεις ότι είναι, πως χειρουργείο κάνουμε ΜΟΝΟ όταν πρέπει να κάνουμε. Λέγεται επέμβαση για κάποιο λόγο.

sinox-0.jpeg

δυστυχώς ηρθε και η δική μου σειρά. Ατύχημα, μαγνητική...ολική ρήξη πρόσθιου και 3ου βαθμού ρήξη έσω πλάγιου! :crybaby: :crybaby: Τόσο καιρό διάβαζα και ήλπιζα πως δεν θα μου συμβεί....Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες φίλων με προσωπικές εμπειρίες για το πως μεθοδεύει κανείς τα πράγματα πρέπει δηλαδή να βιαστώ για επέμβαση η να δώσω κάποιο χρόνο; Το πρόβλημα τείνει να γίνει σύνθετο καθώς έχω μαγαζί και η απουσία μου είναι δύσκολο πράγμα, για μεγάλο διάστημα.

fischer_.thumb.jpg.2c5aa5c9b61225a07022516ca51a11b1.jpg.8916ffee410b0447bdf5e07ed36fdbb2.jpg

Περαστικά σου!

Από σκι το έπαθες;

Γενικά το χειρουργείο δύσκολα θα το αποφύγεις. Ρώτα τον/τους γιατρούς σου πότε είναι καλύτερο να γίνει.

sinox-0.jpeg

ευχαριστώ, το έπαθα την Κυριακή στο σκι...αν κάποιος έχει να προτείνει γιατρούς με πμ.

fischer_.thumb.jpg.2c5aa5c9b61225a07022516ca51a11b1.jpg.8916ffee410b0447bdf5e07ed36fdbb2.jpg

ευχαριστώ, το έπαθα την Κυριακή στο σκι...αν κάποιος έχει να προτείνει γιατρούς με πμ.

περαστικά....μπορείς να μας πεις πως εγινε?αν εχω καταλάβει,εισαι έμπειρος σκιερ..

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Περαστικά παιδιά! Gioand σε ποιά περιοχή μένεις; Αθήνα, πού κοντά; Έχει νόημα να επιλέξεις ένα γιατρό που να είναι σχετικά κοντά σου για να μπορείς να τον επισκέπτεσαι και πριν και μετά εύκολα.

Επίσης, δες πρώτα τί γίνεται με τα ταμεία σου, δηλ τί ασφάλισξ έχεις γιατί από αυτό βασικά εξαρτάται τί γιατρό θα βρεις, που να χειρουργεί σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Γιατροί υπάρχουν πολλοί και καλοί και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει πόλύ μεγάλη εμπειρία για το συγκεκριμένο χειρουργείο, γίνονται χιλιάδες τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Έπειτα, θα επισκεφτείς 2-3 γιατρούς να δεις ποιός σου εμπέει περισσότερη εμπιστοσύνη και ποιό πρωτόκολο αποκατάστασης ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής σου..άλλοι γιατροί σου λένε να πατήσεις το πόδι σου από τις πρώτες μέρες και άλλοι μετά από εβδομάδες.

Και πάλι περαστικά.

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Περαστικά ρε Γιωργο.Πραγματικά λυπαμαι οταν ακουω τετοια περιστατικά.

Ευχομαι να τη βγαλεις οσο πιο ανωδυνα γινεται.Περαστικά και παλι.

Αν θυμαμαι καλα και ειμαι σχεδον σιγουρος ,

Περυσι τετοιο καιρο μια επικη μερα με 1 μετρο πουδρα τα ειχαμε καταβροχθησει ολα παρεα? Στο θρυλικο Μαιναλακι?Και μετα τρωγαμε και πιναμε στην Τριπολη?

Τι σου θυμιζω τωρα θα μου πεις!!!!Αλλα παλι με χιονια με καιρους παλι δικα μας θαναι.

Κουράγιο και καλη ανάρωση φιλε.

101277.jpg

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές.

Υοτα νομίζω οτι είναι καλή ιδέα, όμως δυστυχώς μένω Αγρίνιο και οι επιλογές μου περιορίζονται. Πάντως όπως έχω καταλάβει , όλοι οι γιατροί όσο και καλοί έχουν πιθανότητες...αποτυχίας, η όχι; Απο κόστος δεν έχω ιδέα , ούτε τι θα μου κάλυπτε ο ΕΟΠΠΥ.Μπορείτε να δώσετε μια εικόνα;

Το ατύχημα το έπαθα στο Βελούχι, κατέβαινα μια πίστα(Ηρακλής) με το γιό μου και φερόμενος με ασύλληπτη επιπολαιότητα τον πλησίασα πολύ κοντά πίσω του και τον ακολουθούσα σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση. Προς το τέλος της πίστας έστριψα δεξιά για την αφετηρία του λίφτ ενω εκείνος (με σνοουμπόρντ) αριστερά για το σνόουπάρκ. Για να μην τον εμβολίσω άνοιξα τα σκι μου αρκετά και προσπάθησα να τον ακουμπήσω μόνο με τα χέρια μου, ετσι η σανίδα του βρέθηκε ανάμεσα στα πόδια μου, δυστυχώς δεν κατάφερα να κάμψω τη φοράτου και με παρέσυρε αριστερά και πίσω, γι'αυτό δεν άνοιξαν οι δέστρες νομίζω.

Ilias-zak ευχαριστώ για τις ευχές , μακάρι να είχαμε κάνει μαζί σκι, ας ελπίσουμε στο μέλλον.

• Like 1

Θερμές ευχές για περαστικά, και γρήγορη και όσο το δυνατών ανώδυνη ανάρρωση.

Και παραπάνω γράφω ότι το καλύτερο είναι να βρεις έναν καλό γιατρό που έχουν εμπιστευτεί και άλλοι και να τον εμπιστευτείς και εσύ.

Όλα καλά θα πάνε, του χρόνου θα κάνεις μαμώ τα σκι.

Για τον ΕΟΠΠΥ πάρε και ρώτα, αν δεν κάνω χοντρό λάθος ακόμα και σε ιδιωτικό κάτι καλύπτει. Και σε δημόσιο πάντως έχει εξαιρετικούς ορθοπεδικούς για χιαστό.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

MIK ευχαριστώ για τις ευχές και για τις συμβουλές.

wraith για τον συγκεκριμένο γιατρό έχω ακούσει, εχεις κάποια εμπειρία; Απο Πάτρα επίσης ποιούς εννοείς;

Πραγματικά ατυχία! Όλοι μας κάνουμε επιπολαιότητες σε ανύποπτες στιγμές και κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα ατυχείς...

Για γιατρούς επικοινωνείτε με ΡΜ, είναι πολύ καλύτερα το φόρουμ μας να μη λειτουργεί "διαφημιστικά" για κανέναν.

Gioand καλύτερα ξεκίνησε από τον ΕΟΠΠΥ, να δεις τί σου καλύπτουν και σε ποιά δημόσια νοσοκομεία έχεις την επιλογή να χειρουργηθείς. Στη συνέχεια, ρώτησε να μάθεις για τους συγκεκριμένους γιατρούς που χειρουργούν σε αυτά. Αν δεν βρεις κάτι που να σου ταιριάζει, τότε κινήσου ιδιωτικά.

Και πάλι περαστικά πολλά

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........