Jump to content
batucada

Δεκάλογος Της Επιλογής Μποτας Του Σκι

Recommended Posts

Επειδή αρκετός λογος γίνεται για την επιλογή μποτας, και δεδομένου οτι ειναι ισως το σημαντικότερο απο τα μέρη του εξοπλισμου μας, ένανα μια μικρή ερευνα και βρήκα οτι περισσοτερο ταιριάζουν οι αποψεις μου με τον παρακάτω εμπλουτισμένο με δικά μας λεγομενα στο φορουμ, δεκάλογο των bootfitters. Βεβαίως αυτος ειναι ένας δεκάλογος που αφορά νορμάλ περιπτώσεις σκιερ, αν και αναφερεται και σε κάποιες διαφοροποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση ομως μπορεί να ειναι ένας οδηγός που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας, λιγο πριν συναντήσετε την μποτα της ζωής σας... :wub:

 

Πριν απο μερικά χρόνια δειχνοντας μερικά θέματα τεχνικής σε ένα φιλο δεν μπορουσα να καταλάβω γιατί μετά απο δυο χρονια σκι εβαζε πάντα πίσω το βάρος. Οτι ασκηση και αν κάναμε αυτός ειχε πίσω το βάρος. Οσπου σε ένα πέσιμο του αντι να βγεί το πέδιλο του βγήκε ή μποτα...απο το πόδι :blink:

Διαβάστε λοιπόν τον δεκάλογο και θα καταλάβεται γιατί είχε μονίμως το βάρος πίσω. ;)

 

 

1.Μην ακούτε τους φίλους σας

 

Δεν αρκεί οι μπότες σου να ταιριάζουν με το επίπεδό σου στο σκι αλλά θα πρέπει να ταιριάζουν στο πόδι σου και στο σχήμα της πατούσας,. Αυτό σημαίνει ότι η εξαιρετική μπότα του φίλου σου μπορεί για εσένα να είναι η χειρότερη επιλογή.

 

 

2.Κάνε την επιλογή σου χαλλλαρά

 

Η αγορά της μπότας είναι χρονοβόρα διαδικασία παρότι αρκετοί σκιέρ την βλέπουν ως δευτερεύουσα και του «ποδιού». Πιθανώς να έχεις φάει καμιά ώρα την τελευταία φορά που διάλεγες αθλητικά παπούτσια. Οι μπότες του σκι, αντίθετα απ’ αυτά όμως δεν παίρνουν το σχήμα του ποδιού σου ακόμα και αν τις φοράς όλη τη μέρα, κάθε μέρα, για 25 χρόνια, γι’ αυτό επέλεξε με άνεση χρόνου για να κάνεις τη σωστή επιλογή. Να περιμένεις ότι αυτή η διαδικασία θα κρατήσει ώρες και όχι λεπτά. Μόλις αντιληφθείς ότι έπεσες στη σωστή επιλογή φόρα την και περπάτα στο μαγαζί για κανα 10λεπτο με 15λεπτο. Δοκίμασε να τις κάμψεις όπως κάνουμε στο σκι, έτσι ώστε να αντιληφθείς το φλεξ και να αρχίσει ο εσωτερικός αφρός να συμπιέζεται.

 

 

3.Κάνε τις δοκιμές σε σειρά

 

Δοκίμασε διαφορετικά μοντέλα και νούμερα από το ίδιο μοντέλο στο δεξί κι αριστερό σου πόδι. Κράτα την καλύτερη και δοκίμασέ τη σε σύγκριση με τις νεές που θα δοκιμάσεις. Θυμήσου ωστόσο οτι τα πόδια σου δεν είναι ολόιδια, οπότε όταν βρεις τις καλύτερες δοκίμασε τες και στα δυο πόδια.

 

 

4.Ψώνισε μόνος σου

 

Προσπάθησε να πας στο κατάστημα για την επιλογή μπότας σε κουφές ώρες και μέρες που ο κόσμος είναι πολύ λίγος. Έτσι δεν θα σπάσουν τα νεύρα σου περιμένοντας στην ουρά για να δοκιμάσεις, θα έχεις την προσοχή του μαγαζάτορα και δεν θα χρειαστεί να κάνεις υποχωρήσεις στον χρόνο που έχεις να διαθέσεις, δίνοντας την θέση σου στο τρελό μωρό που μπήκε στο μαγαζί να διαλέξει απρε μποτάκια. Είναι επίσης καλό να πας να κάνεις αυτή την αγορά το απόγευμα ή μετά το γυμναστήριο όπου το πόδι έχει τη μεγαλύτερη του φόρμα.

 

 

5.Η μεγάλη μπότα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα

 

Αρκετοί χιονοδρόμοι αγοράζουν τις μπότες τους αρκετά μεγάλες για χάρη ευκολίας και άνεσης. Μια σωστά εφαρμοσμένη μπότα μπορεί να είναι σφιχτή μόλις βγεί απ’ το κουτί αλλά και τις πρώτες 3-4 μέρες (και όχι τις πρώτες 30). Χαλλλλαρωσε. Τα εσωτερικά στοιχεία της μπότας θα πάρουν τη φόρμα τους. Υπάρχουν βέβαια και τεχνολογίες που επιτρέπουν την εφαρμογή των εσωτερικών της μποτας μεσα στο κατάστημα που τις αγοράζεις. Εάν πάρεις μια τέτοια μπότα μην ξεχνάς να κάνεις κάθε χρόνο το φορμάρισμα αυτό. Εάν σου το αρνηθούν από το μαγαζί μην ξαναψωνίσεις από εκεί και μη ξεχάσεις να το αναφέρεις στο φόρουμ του σνουκλαμπ να τους κράξουμε όλοι μαζί.

Αγοράζοντας λοιπόν μια μεγάλη μποτα μετά από μερικές ημέρες σκι θα γίνουν σαν γαλότσες, με αποτέλεσμα να ειναι επικίνδυνες για να προκαλέσουν τραυματισμούς και πληγές. Επίσης οι «άνετες» μπότες μπορούν να δυσκολέψουν το σκι μας και να κουράσουν γενικότερα. Πολύ γρήγορα θα βρεθείς στην στάση του κωλοκαθισματος για να αποτρέψεις την κίνηση των δακτύλων μπροστά και για να σκληρύνεις τους τετρακέφαλους για να καταφέρεις να διατηρήσεις την ισορροπία σου. Οπότε προσοχή στις φαρδιές και μεγάλες μποτες.

 

 

6.Το εξωτερικό σκληρό της μποτας ειναι το βασικότερο

 

Για να ελέγξουμε το εξωτερικό της μπότας αν ειναι ΟΚ για το ποδι μας, βγάζουμε το εσωτερικό μποτάκι, βαζουμε το πόδι μας μεσα και ακουμπάμε το μεγάλο μας δάχτυλο στο μπροστά της μποτας. Ενα εώς ενάμιση δάχτυλο κενό μεταξύ της φτέρνας και της μπότας εγγυάται ότι θα μας προσφέρει την κατάλληλη στήριξη στο σκι μας. Εαν κατά τη δοκιμή κάποιο άλλο μέρος του ποδιού μας ακουμπήσει τη μπότα, τότε αυτά ειναι σημεία όπου μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, οπότε και δείτε κάποιο άλλο μοντέλο.

 

 

7.Προσοχή στο μάζεμα

 

Πολλά εσωτερικά μπότας «μαζεύουν» (οπως εκείνο το tshirt του snowclub) μετά την κατασκευή τους, μέσα στα κουτιά τους ή στα ράφια των μαγαζιών. Το εσωτερικό μπορεί να κοντύνει και στο υψος και να έρθει κανα 1 με 1,5 ποντο χαμηλότερο, έτσι ώστε να έρθει σχεδόν στο ιδιο υψος με το εξωτερικό της μποτας. Αυτό ειναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Εάν το διακρίνεται ζητήστε από τον υπάλληλο να το στρετσάρει αν έχει ειδικά μηχανήματα, αν δεν μπορεί μην την αγοράσετε, εκτός κι αν την κάνετε δώρο σ’ αυτόν τον μπαγλαμά που σας έκλεψε την σειρά στο λιφτ.

 

 

8.Το ύψος της μπότας (cuff) είναι εξαιρετικά σημαντικό

 

Οι μπότες είναι ψηλές για άλλους λόγους εκτός του να κρατάνε το χιόνι έξω από τα ποδαράκια μας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ cuff και κοντρόλ των πεδίλων μας. Ειναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι ελέγχουμε καλύτερα τα πέδιλα μας και έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη όταν ο λαιμός της μπότας μας είναι ψηλά στο πόδι και αγκαλιάζει σωστά τη γάμπα. Η σωστή θέση του ύψους της μπότας είναι κάπου στο 1/3 της γάμπας μετρώντας από κάτω προς τα πάνω. Εάν φτάνει η μπότα στην αρχη της γάμπας, αναγκαζόμαστε και σφίγγουμε πολυ τα buckles με αποτέλεσμα και να παραμορφώνουμε το εσωτερικό μποτάκι αλλά το χειρότερο χαλάμε την εξωτερική φόρμα των σκληρών πλαστικών, συν του οτι ζορίζουμε τις μηχανικές ιδιοτητες των υλικών και τείνουν να σπάσουν. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τις μικρορυθμίσεις των buckles έτσι ώστε να νοιώθετε πιο άνετα.

 

 

9.Η κλίση της μπότας.

 

Οσο σημαντικό ειναι το μέγεθος της μποτας και η εφαρμογή της στο ποδι μας άλλο τόσο ειναι και η κλίση του cuff σε σχέση με το σχήμα του σκελετού μας. Εάν η κλιση του cuff δεν ακολουθεί το πόδι, τα πέδιλα μας δεν θα στέκονται ισόρροπα (ισοβαρή αν προτιμάτε) πάνω στο χιονι και κατα συνέπεια θα έχουμε πρόβλημα στο κοντρόλ των πεδίλων μας. Για το 75% των χιονοδρόμων με προβλήματα στα πόδια (άνισα, στραβά κτλ) είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ του αναβάτη και της μπότας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το cant adjuster (canting). Εάν γνωρίζεται οτι έχετε τέτοιο πρόβλημα οι μπότες που θα αγοράσετε να έχουν οπωσδήποτε ρύθμιση για το cant.

 

To ύψους του cuff επίσης μπορεί να επηρεάσει την στάση του σώματος. Οι κοντοί σκιέρ ειδικά έχουν πρόβλημα με τα ψηλά cuffs. Οι ογκώδεις στην περιοχή της γάμπας μπορεί να έχουν σχετικά προβλήματα. Εάν έχετε προβλήματα με τα ψηλά cuff, να γνωρίζετε ότι οι εταιρίες βγάζουν μοντέλα με χαμηλότερα cuff.

 

 

10.Προσοχή τα νούμερα του μεγέθους της μποτας.

 

Χρησιμοποιείστε τα νούμερα της μπότας του κάθε κατασκευαστή μόνο σαν μπούσουλα μεταξύ τους. Οι διαστάσεις του εξωτερικού και οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της μπότας μπορεί να διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή αρκετά. Είναι εύκολο να ελέγξετε τη διάσταση του εξωτερικού της μπότας, είναι χαραγμένο συνήθως κάπου κοντά στο τακούνι είτε από κάτω είτε από πλάγια και δίνεται σε χιλιοστά. Τα εσωτερικά υλικά της μπότας επηρεάζουν επίσης την εφαρμογή τους στο πόδι μας. Ειναι σύνηθες το εσωτερικό από τα αγωνιστικά μοντέλα να ειναι αρκετά πιο σφιχτά και σκληρά από τα μοντέλα freeride της ιδίας εταιρίας και της ιδια σειράς αλλά και του ιδιου φλεξ, εξαιτίας των μαλακότερων ή σκληρότερων εσωτερικών υλικών που χρησιμοποιούνται.

post-225-0-97455400-1328309660_thumb.jpg

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια και εγινε pinned δεν μπορει να προστεθει εδω (αφου βεβαια καταληξουμε σε μια...μεθοδο :) ), πως ρυθμιζουμε το canting και το forward lean?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kαλη δουλειά :)

Ποια ηταν η πηγη σου Στάθη;


Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

 

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanx. Το αναφέρω και στο κείμενο, AB bootfitters. Πολλά ειναι και απο τις συζητήσεις μας εδώ στο φορουμ. :D

 

Γρηγορη το ψάχνω. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια και εγινε pinned δεν μπορει να προστεθει εδω (αφου βεβαια καταληξουμε σε μια...μεθοδο :D ), πως ρυθμιζουμε το canting και το forward lean?

 

+1

+ pros/cons υψηλού/χαμηλού cuff

 

Εύγε Στάθη super το post σου!

 

Ρούλα :D


"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εντάξει μια χαρά οδηγός είναι... :wacko:

 

Είδατε ότι το flex δεν είναι και τόσο ζωτικής σημασίας... :)

Αν έχουμε νέα δεδομένα τα συμπληρώνουμε στο μέλλον... :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πράγματι, οι παραπάνω πληροφορίες και με αυτή τη μεθοδολογία, βοηθούν πάρα πολύ !!

 

Μπράβο καλέ μου άνθρωπε !

 

Νοιώθω πως κατά κάποιο τρόπο δικαιώνομαι, επειδή την έχω πατήσει.

 

Συγκεκριμένα, μου πούλησαν μπότες μεγαλύτερες 1.5 πόντο.

Ας είναι καλά ο Fritz στην Αυστρία, που μου άνοιξε τα μάτια.

 

Παρεπιπτόντως, υπάρχουν μπότες για λεπτά ή χοντρά πόδια ;


...Τιμος ακουει...snowclub ακουει...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρεπιπτόντως, υπάρχουν μπότες για λεπτά ή χοντρά πόδια ;

 

Σίγουρα υπάρχουν εταιρίες που έχουν με στενά καλούπια και άλλες με πιο φαρδιά .εκτός από αυτό όμως στο εξωτερικό έχω δει και στην ιδία εταιρία wide και στενό καλούπι.Αν κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες ας μου πει γιατί και εγώ έχω πρόβλημα όλες είναι πολύ φαρδιές

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπο τα καλύτερα post σε οτι εχει να κάνει με την επιλογή μπότας.

 

Άξιος ο Στάθης


Αν είναι να'ρθει θε να'ρθει..αλλιώς θα πάει πιο πέρα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν πολυ καταλαβαινω τι παιζει με το cuff, ειναι η κλιση που περνει το ποδι προς τα μπροστα οταν φοραμε τη μποτα? Και πως βρισκουμαι το σωστο cuff, τι πρεπει να κοιταξουμε? Σορρυ αν ρωτω κατι κουφο αλλα ειμαι στο ξεκινημα....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παραθέτω κάποια χρήσιμα quotes για boot fit

...Να εχεις παντα στο νου σου,οτι αλλη μποτα φορας στο μαγαζι και αλλη ειναι η ιδια μποτα στο βουνο με αρνητικες θερμοκρασιες.

 

...μποτα οταν την δοκιμαζεις (ορθια σε σταση σκι με το βαρος μπροστα),να μην σου δημιουργει εντονο πονο σε καποιο σημειο και να μην σου μουδιαζει το ποδι. Αν σου μουδιαζει στο μαγαζι,τι θα κανει σε μια πιστα με σκληρο-παγωμενο χιονι οπου θα δεχεται και πολυ μεγαλυτερη πιεση?

 

...το flex δεν μπορεις να το εκτιμησεις ακριβως στο μαγαζι.Η μποτα μου (120) στο μαγαζι την λυγιζα για πλακα-ελεγα αποκλειεται να ειναι 120.Στο βουνο,νομιζα οτι εριξαν τσιμεντο γυρω απο το ποδι μου!!

 

Δυσκολη αποφαση....

 

...μια κλασσική περίπτωση λάθος cuff για το πόδι είναι όταν νοιώθεις πόνο/ενόχληση στον αχιλλειο τένοντα=πρόβλημα.

 

Ο αχίλλειος τένοντας των γυναικών είναι κοντότερος και πιο χοντρός από των ανδρών.

Έτσι σε μοντέλα μπότας που είναι ουσιαστικά για άνδρες, το συγκεκριμένο σημείο θα είναι σφιχτό για πολλές γυναίκες.

 

Το μουδιασμένο πέλμα είναι αποτέλεσμα η πολύ σφιξίματος στα κάτω κλιπ της μπότας, η κακής στήριξης του πέλματος από τον πάτο της μπότας.

Το πρώτο λύνεται εύκολα, το δεύτερο με custom πάτους που κάνουν τεράστια διαφορά στην κατανομή του βάρους σε όλο το πέλμα.

 

Αν βρεις τη μπότα που σου αρέσει, τότε λίγο πίεση στην αρχή γύρω από τον αστράγαλο δεν είναι και τίποτα φοβερό, καθώς διορθώνεται με αφαίρεση υλικού στο εσωτερικό παπουτσάκι, αν επιμείνει, μετά από 10 φορές σκι όμως...

 

Γενική οδηγία είναι, να μην σφίγγουμε τις μπότες που δοκιμάζουμε αμέσως μόλις τις φορέσουμε, αλλά να περπατάμε με λυμένα τα κλιπ για 10 λεπτά περίπου και μετά να κλείνουμε και μάλιστα ελαφρά (όσο πατάει η γάτα δηλαδή, snowcat... :) )...

 

Το πιο σωστό είναι να κλείνουμε αρχικά μόνο το πάνω κλιπ με το strap και μετά από λίγο τα κάτω αλλά λίγο δηλαδή να κρατήσει το πόδι χωρίς να πιέζει αν η μπότα θέλει πολύ σφίξιμο από την αρχή συνήθως κάτι δεν πάει καλά με πιο πιθανό να είναι η λάθος νούμερο η απλά να μην μας ταιριάζει αυτό το μοντέλο. ιδανικά θέλουμε μια μπότα που και ανοιχτή να είναι κάτω να μπορεί κρατηθεί το πόδι σχεδόν τέλεια.
  • Like 1

"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να προσεχετε τον υιο σας :) Περσι, φοραγαμε το ιδιο νουμερο Mondo 29,5...Εγω πηρα τις Dalbello σε 30,5 με πατους, ο μειραξ τις Nordica Speedmachine 8 σε 29,5. Τις δοκιμασα μια μερα περσι, δεν μπορουσα να κλεισω τα κλιπ στη γαμπα.

 

Φετος 25 κιλα λιγοτερος εγω, 2 νουμερα μεγαλυτερο παπουτσι ο μειραξ (47 :lol: ) μου πηρε τις Dalbello :( στον Αη Γιαννη και κληρονομησα εγω τις Nordica. Χαρες ο φιλος μου ο Θανος... :lol::lol::P . Οφειλω να ομολογησω οτι μου ερχονται γαντι...

 

Φιλικα

 

ΜακηςΜ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά από 4 χρόνια από την ημέρα αγοράς,και μετά από 10 φορές χρήση τους,ανακάλυψα τυχαία ότι ο πωλητής μου πλάσαρε για αντρικές,γυναικείες μπότες...Και δεν αναφέρομαι στο χρώμα,μαύρες είναι,αλλά στην κατασκευή.Tecnica Entryx 7.Αρχάριος ήμουν,είχα κάνει μόλις 3 φορές σκι,και την πάτησα...Ίσως εκεί εξηγείται ότι με πονάει λίγο η γάμπα μου.Ή κάνω λάθος;Έχουν τόση μεγάλη διαφορά οι γυναικείες με τις αντρικές;

 

Τελικά αν δεν ξέρεις,τα αρπαχτικά στο χώρο της χιονοδρομίας θα σε κατασπαράξουν....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημερα σε ολους!Η κοπελια μου αποφασισε να παρει μποτες σκι και ως αρχαρια ρωτησε εμενα.Αλλα επειδη και εγω δεν ειμαι και ο πλεον εμπειρος σε θεματα μποτας,θα της το παιξω εξυπνιδης αφου ρωτησω εσας :D:lol:

Λοιπον σοβαρα τωρα,κανει σκι 1 χρονο,σε φορες πρεπει να ειναι 7-8 και το σημαντικο ειναι οτι τις πρωτες 5 ισως 6 εχει κανει με δασκαλο.Εχει πατησει μπλε πιστες σε 3-5,Κελαρια και Καιμακ.Στο Καιμακ συμφωνα με το χαρτη κατεβηκε και την "κοκκινη" του πρωτου συρομενου.Κανει ανετο παραλληλο καρβαρισμα σε χαμηλες ταχυτητες και γενικα εχει ελεγχο της στασης και του σωματος.

Ειναι λιγο κατω απο 1.70 και γυρω στα 59-60 κιλα αρκετα αθλητικη.Τι μποτες προτεινετε και με τι φλεξ?Πανω απο 50 για να τις κρατησει 1-2 χρονια με την εξελιξη που λογικα θα εχει?Η κατω απο 50 για να μην ειμαστε σιγουροι πως δεν θα την κρατησουν πισω?Μια καλη ιδεα ειναι αυτες http://freerider.gr/index.php?page=shop.pr...&Itemid=105 τις οποιες δοκιμασε σε ενα 45λεπτο τεστ εντος του μαγαζιου (συγκρινοντας με ενα αλλο μοντελο αντιστοιχου επιπεδου) και της εκατσε πολυ καλα στο ποδι.Και σε πολυ καλη τιμη.

Καθε προταση καλοδεχουμενη

Ευχαριστω

Κων/νος

Edited by kotsos007

Share this post


Link to post
Share on other sites
45λεπτο τεστ εντος του μαγαζιου ...

 

εκατσε πολυ καλα στο ποδι....

 

Και σε πολυ καλη τιμη.

 

Γεια σου Κωνσταντίνε

 

για αυτά τα 3 σημεία που αναφέρεις και εσύ

+

την υπομονή ενός πολύ καλού ανθρώπου

που θα σου προτείνει και θα σε αφήσει να ψάξεις

(έτσι έγινε σε όλες τις αρχάριες φίλες μου) :D

 

σου προτείνω το μαγαζί που σου είπα

και στην προηγούμενη συνάντηση

 

ή εκεί πήγατε ήδη :lol:


Social Media Professional - Creative Social Media Sitter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γειά σου Κωνσταντίνε,

 

Αν και θα θεωρηθώ πάλι αιρετικός υπέρ της σκληρής μπότας, τo flex κάτω από 50 το βρίσκω πολύ λίγο. Μια σκληρότερη μπότα εκτός ότι θα κρατήσει περισσότερα χρόνια, θα βοηθήσει στη βελτίωση της τεχνικής, και στο να νιώθει περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια, άρα απολαυστικότερο σκι. Ακόμα ένας λόγος εφόσον πρόκειται για άτομα που έχει θεωρητικά καλή βασική εκπαίδευση (από δάσκαλο) αθλητικό σωματότυπο και ήδη καλή τεχνική σχετικά με το επίπεδο εμπειρίας (αν καρβάρει με παράλληλα πέδιλα).

 

Ο μόνος κίνδυνος του παραπάνω του ιδανικού φλεξ είναι να «χτυπήσει» το πόδι σε κάποιο σημείο, να δυσκολευτεί να τη συνηθίσει, ή ακόμα πιο συνηθισμένο να κουράσει τα πόδια και ολόκληρο το σώμα. Θα χρειαστεί λοιπόν να δοκιμάσει πολλές (μα πολλές) μπότες με υπομονή και επιμονή για να βρεί αυτή που θα ταιριάξει στο πόδι. Ο βασικότερος παράγοντας είναι η εφαρμογή και η αίσθηση.

Όσο για τον παράγοντα τιμή που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, απλά θυμηθείτε ότι αγοράζετε το βασικότερο εργαλείο για το σπορ που αγαπάτε.

 

Φιλικότατα, Χρήστος


Ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων,

είναι η ικανότητα αντιμετώπισής τους

(κλεμμένο)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Μποτες με flex index 50 , δεν παραγονται ουτε για μοντελλα ενοικιασης.

Συνηθως τα ιδιαιτερα μαλακα μοντελλα ειναι φτωχα σε ποιοτητα και χαρακτηριστικα και ιδιαιτερα φαρδια εσωτερικα .

 

2. Η αναλογια υψους //βαρους και η ενδειξη << αρκετα αθλητικη >> οδηγει σε επιλογη μποτας με flex index 65-75 .

Oi συγχρονες μποτες διπλου ψεκασμου ειναι προοδευτικα ευκαμπτες στην εμπροσθια πιεση = στη γλωσσα της μποτας

και ακαμπτες στο πλαγιο μερος του κελυφους .

 

Ετσι εξασφαλιζεται η απαιτουμενη ανα επιπεδο A. ανεση με την Β. αμεση μεταδοση της δυναμης του αναβατη στις γωνιες των carving ski .

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1 @ snowhow...

 

(θα πεσει ο ουρανος στο κεφάλι μου ;))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εκτός από την Garmont ποιες άλλες εταιρείες κατασκευάζουν μπότες διπλού ψεκασμού;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Εκτός από την Garmont ποιες άλλες εταιρείες κατασκευάζουν μπότες διπλού ψεκασμού;

Διπλο ψεκασμο σιγουρα θα βγαζει και η toyota... ;)

Περα απο την πλακα σημαντικο ειναι να υπαρχει service....εγω για ενα κλιπς σε μια κατα τα αλλα καταπληκτικη μποτα nordica περιμενω πανω απο 1 χρονο!!!


ΤΕΛΟΣ δεν περιγραφω αλλο...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Εκτός από την Garmont ποιες άλλες εταιρείες κατασκευάζουν μπότες διπλού ψεκασμού;

 

Eδω και μια δεκαετια ολες .

Την τελευταια τριετια ,διατιθενται και μποτες τριπλου ψεκασμου .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο αγγλικός όρος για την διαδικασία παράγωγης είναι "injection molding". Αν και η απόδοση στα Ελληνικά είναι "ψεκασμός" στην πραγματικότητα το υλικό πρεσάρεται μέσα στο καλούπι. Η διαδικασία με περισσότερα υλικά "multi-componed injection moldind". Οταν πρεσάρεται πρώτα το ένα υλικό και μετά το δεύτερο είναι "Over-injection", όταν γίνεται ταυτόχρονα "Bi-injection".

Στις Garmont Endorphin έχουμε την χρήση αυτής της τεχνολογίας. Άλλα μοντέλα Head Vector, Nordica Speedmachine-130 , Dalbello Venom 90. Παλιότερα (νομίζω) η χρήση της είχε περισσότερο διακοσμητικούς σκοπούς.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

    • advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • advertisement_alt
  • Posts

    • ωραία χθες Σάββατο σήμερα όμως ο αέρας μας τα χάλασε 🥺.  Και του χρόνου παιδιά !
    • Μία φαντατική μέρα σήμερα Σάββατο, χωρίς πολύ κόσμο, αναμονές 0, καλός κόσμος, αρκετοί γνωστοί, αρκετά παιδάκια, πολλά χαμόγελα και πολύ καλό αλλά λίγο γενικά χιόνι. Από όλες τις ποιότητες. Και χειμωνιάτικο ελαφρύ και παγωμένο και στουμπόχιονο. Από όλα. Δεν ξέρω αν θα αντέξει τους νοτιάδες τις επόμενες μέρες για να φτάσει μέχρι το επόμενο ΣΚ. Δύσκολο το βλέπω. Εγώ πάντως το αποχαιρέτισα για φέτος, αλλά αν γίνει κανένα θαύμα και φτάσουν το άλλο ΣΚ δε θα δυσκολευτώ να ξαναπάω 😛 Πολύ καλή λειτουργία, παντού πιστέρ, στρώσιμο διαστημικό, η νέα Στύγα μεγάλη υπόθεση ότι και να λέμε.  Ευχαριστούμε ΧΚΚ για τις όμορφες στιγμές φέτος, για την ειλικρίνεια, τη προσπάθεια, τη θετική διάθεση και το σεβασμό στα έξοδα που κάναμε για τη τρέλα μας. Και του χρόνου καλύτερα, με λίγη παραπάνω έμφαση στην ασφάλεια (όσον αφορά στους άσχετους καμικάζι). Το ότι αλλού είναι το χιόνι και αλλού το ΧΚ είναι γνωστό και φαίνεται στις φωτό παρακάτω, αλλά δεν είναι ευθύνη του ΧΚ. Άλλη ιστορία αυτή. Και του χρόνου!      
    • Εγω πανω απο 10 χρονια ειχα
    • Η τελευταία τους περιπέτεια είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή από τις προηγούμενες. Άφησαν το σκάφος τους επίτηδες να κολλήσει σε ένα φιόρδ στην Γροιλανδία και ξεχειμώνιαζαν μόνοι τους στον πάγο.    
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. karragiorgia
      karragiorgia
      (55 years old)
    2. Kris
      Kris
      (47 years old)
    3. pierion musses
      pierion musses
      (30 years old)
    4. theolas
      theolas
      (55 years old)
    5. windmaniac
      windmaniac
      (38 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,483
    • Total Posts
      463,463
  • Member Statistics

    • Total Members
      12,346
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    alogon28
    Joined
×
×
  • Create New...