Jump to content

PhaethonF1

Μέλος ΕΣΤΟΥΧ
 • Content Count

  3,065
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  44

 Content Type 

Profiles

Forums

Calendar

Κατηγορίες Περιεχομένων

Νέα

Ανακοινώσεις - Events

Gallery

Everything posted by PhaethonF1

 1. Η αρχική σου τοποθέτηση, nicoski, είναι από μόνη της πολύ σωστή ως προς τον προβληματισμό. Έχουν υπάρξει μέρες σε ελληνικά χιονοδρομικά που δικαιολογούν τέτοιες "τάβλες". Η πρακτική αλήθεια, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα "αυτές" οι μέρες είναι μετρημένες, ειδικά αν συνυπολογίσεις το ότι δεν πάει εύκολα κάποιος συνέχεια για σκι και - κυρίως - δεν μένει για πολυήμερες χιονοδρομικές διακοπές κάπου, ώστε να τις πετύχει. Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο μετά από χιονοπτώσεις 0.5 - 1 m να μην είναι έτοιμα τα χιονοδρομικά να λειτουργήσουν. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα χρημάτων και χώρου (γιατί κάπου πρέπει να τα φυλάς και με κάποιο τρόπο να τα μεταφέρεις στο χιονοδρομικό) δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να μην έχει πολλά και διαφορετικά πέδιλα για όλες τις συνθήκες, ακόμα κι αν τύχουν λίγες φορές. Είναι πάντως -σε μεγάλο βαθμό- θέμα χρονιάς. Πράγματι, με τα πολύ φαρδιά και ρόκερ πέδιλα δεν έχεις τον ευέλικτο έλεγχο σε στροφές, αλλά σε βοηθάνε να πας βόλτα σε βαθιά χιόνια. Σε σκληρότερα/χαλασμένα χιόνια υπάρχει το πρόβλημα του κραδασμού από τις μύτες/ουρές. Τα σκληρότερα πέδιλα κάπως μετριάζουν το πρόβλημα. Επειδή μιλάμε για καθαρά εκτός πίστας απολαύσεις, προτείνω μαζί με τα πέδιλα να αφιερώσεις και αρκετό χρόνο επιμόρφωσης σε θέματα ασφαλείας. Επίσης, δεν έχει πολύ νόημα να κολλάς σε μάρκες, όπως είπαν κι άλλοι φίλοι σημαντικότερο είναι να βρεις το επίπεδο και τα χαρακτηριστικά και τελικά όλες οι εταιρείες έχουν κάτι γύρω από αυτό. Μίλα και με Έλληνες αντιπροσώπους, ίσως βρεις και τιμές που δεν περίμενες, ανάλογα τη χρονιά του μοντέλου. Μερικοί από αυτούς, δε, μπορούν να σου δώσουν να δοκιμάσεις κάποιο πέδιλο στο βουνό. Είμαι ο πρώτος που θα πει να έχεις πριν απ'όλα οπωσδήποτε ένα πέδιλο αυστηρά πίστας, αλλά εδώ ρωτάς κάτι άλλο, οπότε μένουμε σε αυτό.
 2. Πολύ καλή η συνέντευξη συνολικά (τις ετοιμάζει ωραία ο Bensinger με όλους), αλλά εκεί που μιλούσαν για αυτοκίνητα και την πιθανότητα να τρέξει η Vonn στη Formula1 παραπήγε η παπάτζα 😂
 3. Ενδιαφέρον. Είχα γνωστούς με πρόβλημα στη συγκεκριμένη συσκευή. Μάλλον δεν ήταν και τόσο τυχαία η περίπτωση τελικά;
 4. Υπάρχει μια σειρά από διαθέσιμα μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται αλλού στον κόσμο ή είναι πολύ ειδικά για τον Παρνασσό. Αν δεν γίνει προσπάθεια σε πολλά επίπεδα, θα καταλήξουμε να ρίξουμε ΟΛΟ το βάρος σε ένα (π.χ. περιορισμό συνολικών ατόμων), το οποίο ούτε αποτελεσματικό θα είναι από άποψη δημόσιας υγείας, αλλά θα κάνει και δυσανάλογη ζημιά στο χιονοδρομικό και τους επαγγελματίες.
 5. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης, αλλά πληροφόρηση του On Parnassos (πάντα εξαιρετικά πληροφορημένο) για πράγματα που είναι ισχυρά στο τραπέζι.
 6. Πας να βγάλεις λαβράκι από το τίποτα? 😁 Είναι πολύ πιθανό να είμαι αρκετές φορές φέτος στα Καλάβρυτα, αν το πρόγραμμά μου είναι όπως έχω σχεδιάσει (φυσικά υπό αυτές τις συνθήκες τα σχέδια είναι άχρηστα, αλλά λέμε τώρα!), αλλά η βάση παραμένει Παρνασσό. Περνάω πάντα πολύ ωραία στα Καλάβρυτα, ενώ φέτος θα ήθελα να δω/στηρίξω από κοντά και τις προσπάθειες της νέας διοίκησης, που ήδη έχει αρχίσει με όρεξη και αγάπη τη δουλειά και ελπίζω να πάνε όλα καλά.
 7. Ο περιορισμός αριθμού ατόμων δεν είναι παντού στον κόσμο δεδομένος, περισσότερο επιμένουν στη χρήση του γνωστού τύπου μαντηλιών, χρησιμοποιώντας ακόμα και φουλ καμπίνες. Προσωπικά, λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα, περισσότερο θα ανησυχούσα για την αναρχία στις ουρές και θα επέμενα στον σχεδιασμό της αναμονής. Θα πρέπει να καταληφθεί μεγαλύτερος χώρος για τον σκοπό αυτό, με διαχωρισμό σε στάδια. Φυσικά και για τους χώρους εστίασης των χιονοδρομικών. Τα Καλάβρυτα, βέβαια, έχουν την ευτυχή ελεύθερη διαρρύθμιση του εξωτερικού χώρου και στο κάτω και στο πάνω σαλέ. (Ο Παρνασσός νοικιάζει ξαπλώστρες για σέλφιζ και στα Κελάρια δεν υπάρχει ούτε ένα επίσημο σταντ εξωτερικού χώρου δωρεάν. Ούτε. Ένα. (Φτερόλακκα μόνο στο μπαλκονάκι.)
 8. Με 17/17 ανοιχτά λιφτ το πρόβλημα μετριάζεται πολύ. Βέβαια, το ερώτημα είναι με τι κόσμο τελικά μπορείς να λειτουργήσεις, από άποψη αγοράς. Αυτό όμως έχει να κάνει και με την οικονομική κατάσταση. (Αναρωτιόταν ο επιχειρηματίας που άνοιξε το μαγαζί του τον Ιούνιο "πού είναι οι πελάτες". Δεν ξέρω ρε φίλε, που να είναι... σπίτι τους και κοιτάνε μήπως πάρουν κανένα επίδομα ίσα για το νοίκι τους και να τρώνε από τις καταθέσεις για τα υπόλοιπα, αφού δε μπορούν να βγάλουν λεφτά τους τελευταίους μήνες.) Επίσης, η διαχείριση ουρών και εξυπηρέτησης σε σταθμούς είναι πολύ συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο (συγκοινωνιολόγου, operation research, βελτιστοποίηση και άλλα, αναλόγως το ειδικό θέμα). Το ότι δεν αξιοποιούνται οι αντίστοιχοι επαγγελματίες διαχρονικά είναι άλλο θέμα.
 9. Το ΧΚΠ πάντως δήλωσε ότι επεξεργάζεται τα σενάρια ασφαλούς λειτουργίας. Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι μπορεί. Το να προδικάζουμε όμως εμείς την αποτυχία δεν εξυπηρετεί νομίζω σε αυτή τη φάση.
 10. Νομίζω περισσότερο είναι το κλάμα για το σκι που δεν έγινε μετά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, βλέποντας τα βουνά να ασπρίζουν προκλητικά, παρά για το σκι που έγινε νωρίτερα. Κάπου 9 Σαββατοκύριακα, εκ των οποίων 2 σχεδόν καμμένα λόγω ομίχλης/αέρα/βροχής και κάτι σκόρπιες καθημερινές. Όλα Παρνασσό. Μισή μέρα σανίδι. Λήξη σεζόν με υγεία, που είναι το σημαντικότερο κάθε άνοιξη. Όμορφες στιγμές με φίλους και μαθητές, ιδιότητες που συχνά συνυπήρχαν. Χάρη σ' αυτούς έχω αρκετά πράγματα να θυμάμαι, αναλογικά με το σκι που έγινε. Υπόσχεση για αναπλήρωση χιλιομέτρων του χρόνου, κυρίως με προσωπικό χρόνο, αυτοβελτίωση και σκι με φίλους.
 11. Για Fischer σίγουρα επίσημες εισαγωγές από την RTM Helmos στα Καλάβρυτα (μιλάς με τον Αλέξη) και πιο ιδιωτικά ο Θάνος Φλώρος (snowhow). Ορισμένα μοντέλα φτάνουν από εκεί και στο Avalanche στην Αράχωβα (Στάθης). Για Atomic δεν ξέρω περί "επίσημης" αντιπροσωπείας, αλλά θα βρεις πράγματα της εταιρείας στην Αμφίκλεια, στο Extreme Ski.
 12. Το συμπλήρωσα κι εγώ (συνάδελφε). Λίγο πολύπλοκο το stated preference στο τέλος για να το απαντήσει ο "κοινός χρήστης" αλλά αν στο δώσουν πολλοί, θα ναι καλά δεδομένα. Καλή επιτυχία!
 13. Χρήστο, απολύτως κατανοητό αυτό που λες. Κάνω μια αναδιατύπωση ρεζουμέ για να δεις λίγο διαφορετικά την οπτική: τώρα με την απαγόρευση σκέψου πόσοι θα λέν(μ)ε "αχ ας πήγαινα περισσότερο κι ας έκανα μόνο Βάκχο Περικλή".
 14. Φεύγοντας πια από το βουνό για φέτος, θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση για τη φετινή "περίεργη" σεζόν, με βλέμμα στο μέλλον: Ναι, δεν είχαμε 3 μέτρα χιόνι σε κάθε λούκι. Αλλά κάποιες μέρες είχαμε χιόνι και για εκτός πίστας. Σίγουρα όμως, με εξαίρεση λίγο ζόρι για 2-3 βδομάδες με πετρούλες στον Αίολο, είχαμε χωρίς καμία διακοπή εξαιρετική πίστα. Η γενική γκρίνια και για το "λίγο χιόνι" οδήγησε πολύ κόσμο στο να μην έχει όρεξη να ανέβει για σκι και να χάσει πρακτικά πολλές καλές μέρες τσουλήματος. Πρόσφατα, οι νέες χιονοπτώσεις δείχνουν ότι θα είχαμε άνετα και την είσοδο στον Απρίλιο. Η διακοπή της σεζόν λόγω της πανδημίας νομίζω ότι θα πρέπει να μας θυμίσει: "Τσουλάτε όσο μπορείτε. Ίσως να μη μπορείτε αργότερα." Βγαλμένα απ' τη ζωή την ίδια. Υγεία σε όλους και του χρόνου.
 15. Κουραμπιεδίνι φρέσκο
 16. Θεωρώ πως θα έπρεπε αρκετά νωρίτερα να υπάρχουν μέτρα στα χιονοδρομικά. Δεν ξέρω βέβαια πόσο εύκολο είναι διαδικαστικά, ίσως υπάρχουν θέματα ιεραρχίας, γραφειοκρατίας κτλ, αλλά σε έκτακτες συνθήκες αυτά θα έπρεπε να λύνονται γρήγορα. Λυπάμαι, γιατί κι εγώ έκανα τις προτάσεις μου και δημόσια και ιδιωτικά, μήπως καταφέρουμε να επεκταθεί λίγο η περίοδος και είχα μια ελπίδα, αλλά βλέποντας την πραγματικότητα αμφιβάλλω αν τελικά θα γίνονταν κι αυτά ακόμα σεβαστά. Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη, και όχι το τι "θα θέλαμε να ισχύει" σωστά έκλεισαν. Γνώμη μου.
 17. Ο κόσμος που ανέβηκε αυτές τις μέρες στο χιονοδρομικό δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση ώστε να συνεχίσει η λειτουργία έστω για λίγο ακόμα. Μηδέν προσαρμογή, καμπίνες γεμάτες, στρίμωγμα στις ουρές, σαλέ γεμάτο με οικογένειες από ΟΛΗ την Ελλάδα κτλ. Όσοι πελάτες επιχείρησαν οι ίδιοι να εμποδίσουν επιπλέον άτομα να μπουν στις καμπίνες άκουσαν κράξιμο από άλλους που ήθελαν να μπουν. Η απόφαση για κλείσιμο θεωρώ ότι ήταν μάλλον μονόδρομος, όσο κι αν χάθηκαν δουλειές, όσο κι αν ξενερώσαμε για το σκι. Ειδικά οι εργαζόμενοι, που δεν είχαν επιλογή, πιέστηκαν πολύ από αυτή την κατάσταση.
 18. Περί λιφτ, χαράξεων και επιλογών, ας συνυπολογίσουμε ότι ορισμένες φορές οι τεχνικές δυσκολίες δεν είναι τίποτα μπροστά στις γραφειοκρατικές, πολιτικές και άλλες του υπερβατικού και υπερφυσικού κόσμου...
 19. Ψάχνω να βρω βίντεο και όχι μόνο φωτογραφίες από την κατάβαση του Hirscher... βρήκες κάτι?
 20. Σήμερα πάντως στον Παρνασσό η κατάσταση χιονιού εντός (όλη μέρα) κι εκτός (κυνηγώντας σωστά μέσα στη μέρα το σπάσιμο του πάγου προς αδιανόητο βουτυροζαχαρόχιονο) ήταν ονειρική... Καλώς με παρέσυραν να αμαρτήσω.
 21. Όπως είπα, ήμουν ολίγον τρολ, αλλά ελπίζω με νόημα. Ο Παρνασσός (και τα Καλάβρυτα) για να αποκτήσει σταθερότερο προγραμματισμό σεζόν με σχεδόν εξασφαλισμένη αρχή σεζόν τις γιορτές και αποφυγή χαρχαλόπετρας βάσης στις βασικές πίστες, θέλει τεχνητό. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση είναι τελείως άλλη συζήτηση. Πράγματι, όπως ειπώθηκε αναλυτικά παραπάνω, το τεχνητό κι αυτό έχει τις φάσεις του και δεν είναι από μόνο του ή για πάντα καλής ή κακής ποιότητας για σκι. Απλά το κόκκαλο τεχνητό είναι κατά τη γνώμη μου ακόμα χειρότερο κι από τον πάγο που βλέπει κατά κανόνα στον Παρνασσό (όχι τον μαύρο πάγο στο Hintertux) ο χιονοδρόμος. Ο λόγος που το έθιξα είναι για να τονίσω πόση σημασία έχει να αποδέχεται ο κόσμος τις διαφορετικές συνθήκες που βγαίνουν στο βουνό, γιατί το βουνό δεν είναι σαλόνι σπιτιού. (το τι μπορεί να κάνει το χιονοδρομικό για τον πάγο είναι επίσης άλλη συζήτηση, εγώ εδώ μιλάω για την πλευρά του πελάτη). Τι θα γίνει όταν έρθει το τεχνητό; Θα λέει ο κόσμος στα τηλέφωνα στους φίλους στην Αθήνα "μην έρθεις, έχει όλο τεχνητό" και θα το χρυσοπληρώνουμε κιόλας? Αυτό δεν είναι καλή χιονοδρομική παιδεία.
 22. Χωρίς να μπαίνω στην ουσία της συζήτησης για τον πάγο, αναρωτιέμαι πραγματικά ποια θα είναι η αντίδραση του παρνασσικού και καλαβρυτινού κοινού όταν/αν έρθει για πρώτη φορά μαζικά σε επαφή με hardpack τεχνητού χιονιού. 😍 *Είμαι τρολ*
 23. Το βαθύτερο νόημα της ανακοίνωσης μάλλον είναι "μη ρίχνετε εύκολα άκυρο σε μια μέρα όταν βλέπετε 45άρια στο forecast". Σήμερα πχ μέχρι τις 12:30 που ήμουν πάνω δεν ήταν για κάψιμο η μέρα.
 24. Το τι έγινε και δεν έγινε σήμερα νομίζω είναι πλέον σαφές από τις περιγραφές. Μια άλλη διάσταση που θα ήθελα να αναδειχθεί με την ευκαιρία είναι το πόσο κακώς έχει μείνει η Φτερόλακκα σε υποβάθμιση (σαλέ, προώθηση, περιποίηση γενικά). Φαίνεται ειδικά σε τέτοιες άτυχες μέρες, που θα μπορούσε να σώσει πολλά. Το να τρέχει ο κόσμος μαζικά να περάσει Κελάρια από τη Φτερόλακκα δεν είναι υγιές. Μιλάμε για μια πλευρά του βουνού που στέκεται αν θέλει αξιοπρεπέστατα και μόνη της για απαιτήσεις καθημερινής. Επίσης, ο καφές στο σαλέ της Φτερόλακκας είναι καλύτερος. Και σαν περιβάλλον για χιονοδρόμους και γευστικά, για κάποιο λόγο.
 25. Γενικά έτρωγες κρύο αλλά δεν ήταν να χαθεί η μέρα. Απλά γέμισαν ουρές οι καμπίνες και τα καρεκλάκια άδεια. Ο δυνατότερος αέρας μάλλον στο συνδετικό στην κεραία. Δεν έχω ανεμόμετρο αλλά σίγουρα έχω περάσει από κει και με πιο μεγάλα ζόρια άλλη φορά. Καταλαβαίνω το ρίσκο που είχε σήμερα, αλλά όποιος το τόλμησε δικαιώθηκε. Αρκετές πέτρες στο πρώτο κομμάτι της 6, ίσως τα ξύρισε ο αέρας ή οι σκιέρ ή τα ρατράκ. Χθες είχε πάλι, αλλά σίγουρα όχι τόσες.
×
×
 • Create New...