Jump to content

PhaethonF1

Μέλος ΕΣΤΟΥΧ
 • Content Count

  3,056
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  39

 Content Type 

Profiles

Forums

Calendar

Κατηγορίες Περιεχομένων

Νέα

Ανακοινώσεις - Events

Gallery

Everything posted by PhaethonF1

 1. Νομίζω περισσότερο είναι το κλάμα για το σκι που δεν έγινε μετά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, βλέποντας τα βουνά να ασπρίζουν προκλητικά, παρά για το σκι που έγινε νωρίτερα. Κάπου 9 Σαββατοκύριακα, εκ των οποίων 2 σχεδόν καμμένα λόγω ομίχλης/αέρα/βροχής και κάτι σκόρπιες καθημερινές. Όλα Παρνασσό. Μισή μέρα σανίδι. Λήξη σεζόν με υγεία, που είναι το σημαντικότερο κάθε άνοιξη. Όμορφες στιγμές με φίλους και μαθητές, ιδιότητες που συχνά συνυπήρχαν. Χάρη σ' αυτούς έχω αρκετά πράγματα να θυμάμαι, αναλογικά με το σκι που έγινε. Υπόσχεση για αναπλήρωση χιλιομέτρων του χρόνου, κυρίως με προσωπικό χρόνο, αυτοβελτίωση και σκι με φίλους.
 2. Για Fischer σίγουρα επίσημες εισαγωγές από την RTM Helmos στα Καλάβρυτα (μιλάς με τον Αλέξη) και πιο ιδιωτικά ο Θάνος Φλώρος (snowhow). Ορισμένα μοντέλα φτάνουν από εκεί και στο Avalanche στην Αράχωβα (Στάθης). Για Atomic δεν ξέρω περί "επίσημης" αντιπροσωπείας, αλλά θα βρεις πράγματα της εταιρείας στην Αμφίκλεια, στο Extreme Ski.
 3. Το συμπλήρωσα κι εγώ (συνάδελφε). Λίγο πολύπλοκο το stated preference στο τέλος για να το απαντήσει ο "κοινός χρήστης" αλλά αν στο δώσουν πολλοί, θα ναι καλά δεδομένα. Καλή επιτυχία!
 4. Χρήστο, απολύτως κατανοητό αυτό που λες. Κάνω μια αναδιατύπωση ρεζουμέ για να δεις λίγο διαφορετικά την οπτική: τώρα με την απαγόρευση σκέψου πόσοι θα λέν(μ)ε "αχ ας πήγαινα περισσότερο κι ας έκανα μόνο Βάκχο Περικλή".
 5. Φεύγοντας πια από το βουνό για φέτος, θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση για τη φετινή "περίεργη" σεζόν, με βλέμμα στο μέλλον: Ναι, δεν είχαμε 3 μέτρα χιόνι σε κάθε λούκι. Αλλά κάποιες μέρες είχαμε χιόνι και για εκτός πίστας. Σίγουρα όμως, με εξαίρεση λίγο ζόρι για 2-3 βδομάδες με πετρούλες στον Αίολο, είχαμε χωρίς καμία διακοπή εξαιρετική πίστα. Η γενική γκρίνια και για το "λίγο χιόνι" οδήγησε πολύ κόσμο στο να μην έχει όρεξη να ανέβει για σκι και να χάσει πρακτικά πολλές καλές μέρες τσουλήματος. Πρόσφατα, οι νέες χιονοπτώσεις δείχνουν ότι θα είχαμε άνετα και την είσοδο στον Απρίλιο. Η διακοπή της σεζόν λόγω της πανδημίας νομίζω ότι θα πρέπει να μας θυμίσει: "Τσουλάτε όσο μπορείτε. Ίσως να μη μπορείτε αργότερα." Βγαλμένα απ' τη ζωή την ίδια. Υγεία σε όλους και του χρόνου.
 6. Κουραμπιεδίνι φρέσκο
 7. Θεωρώ πως θα έπρεπε αρκετά νωρίτερα να υπάρχουν μέτρα στα χιονοδρομικά. Δεν ξέρω βέβαια πόσο εύκολο είναι διαδικαστικά, ίσως υπάρχουν θέματα ιεραρχίας, γραφειοκρατίας κτλ, αλλά σε έκτακτες συνθήκες αυτά θα έπρεπε να λύνονται γρήγορα. Λυπάμαι, γιατί κι εγώ έκανα τις προτάσεις μου και δημόσια και ιδιωτικά, μήπως καταφέρουμε να επεκταθεί λίγο η περίοδος και είχα μια ελπίδα, αλλά βλέποντας την πραγματικότητα αμφιβάλλω αν τελικά θα γίνονταν κι αυτά ακόμα σεβαστά. Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη, και όχι το τι "θα θέλαμε να ισχύει" σωστά έκλεισαν. Γνώμη μου.
 8. Ο κόσμος που ανέβηκε αυτές τις μέρες στο χιονοδρομικό δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση ώστε να συνεχίσει η λειτουργία έστω για λίγο ακόμα. Μηδέν προσαρμογή, καμπίνες γεμάτες, στρίμωγμα στις ουρές, σαλέ γεμάτο με οικογένειες από ΟΛΗ την Ελλάδα κτλ. Όσοι πελάτες επιχείρησαν οι ίδιοι να εμποδίσουν επιπλέον άτομα να μπουν στις καμπίνες άκουσαν κράξιμο από άλλους που ήθελαν να μπουν. Η απόφαση για κλείσιμο θεωρώ ότι ήταν μάλλον μονόδρομος, όσο κι αν χάθηκαν δουλειές, όσο κι αν ξενερώσαμε για το σκι. Ειδικά οι εργαζόμενοι, που δεν είχαν επιλογή, πιέστηκαν πολύ από αυτή την κατάσταση.
 9. Περί λιφτ, χαράξεων και επιλογών, ας συνυπολογίσουμε ότι ορισμένες φορές οι τεχνικές δυσκολίες δεν είναι τίποτα μπροστά στις γραφειοκρατικές, πολιτικές και άλλες του υπερβατικού και υπερφυσικού κόσμου...
 10. Ψάχνω να βρω βίντεο και όχι μόνο φωτογραφίες από την κατάβαση του Hirscher... βρήκες κάτι?
 11. Σήμερα πάντως στον Παρνασσό η κατάσταση χιονιού εντός (όλη μέρα) κι εκτός (κυνηγώντας σωστά μέσα στη μέρα το σπάσιμο του πάγου προς αδιανόητο βουτυροζαχαρόχιονο) ήταν ονειρική... Καλώς με παρέσυραν να αμαρτήσω.
 12. Όπως είπα, ήμουν ολίγον τρολ, αλλά ελπίζω με νόημα. Ο Παρνασσός (και τα Καλάβρυτα) για να αποκτήσει σταθερότερο προγραμματισμό σεζόν με σχεδόν εξασφαλισμένη αρχή σεζόν τις γιορτές και αποφυγή χαρχαλόπετρας βάσης στις βασικές πίστες, θέλει τεχνητό. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση είναι τελείως άλλη συζήτηση. Πράγματι, όπως ειπώθηκε αναλυτικά παραπάνω, το τεχνητό κι αυτό έχει τις φάσεις του και δεν είναι από μόνο του ή για πάντα καλής ή κακής ποιότητας για σκι. Απλά το κόκκαλο τεχνητό είναι κατά τη γνώμη μου ακόμα χειρότερο κι από τον πάγο που βλέπει κατά κανόνα στον Παρνασσό (όχι τον μαύρο πάγο στο Hintertux) ο χιονοδρόμος. Ο λόγος που το έθιξα είναι για να τονίσω πόση σημασία έχει να αποδέχεται ο κόσμος τις διαφορετικές συνθήκες που βγαίνουν στο βουνό, γιατί το βουνό δεν είναι σαλόνι σπιτιού. (το τι μπορεί να κάνει το χιονοδρομικό για τον πάγο είναι επίσης άλλη συζήτηση, εγώ εδώ μιλάω για την πλευρά του πελάτη). Τι θα γίνει όταν έρθει το τεχνητό; Θα λέει ο κόσμος στα τηλέφωνα στους φίλους στην Αθήνα "μην έρθεις, έχει όλο τεχνητό" και θα το χρυσοπληρώνουμε κιόλας? Αυτό δεν είναι καλή χιονοδρομική παιδεία.
 13. Χωρίς να μπαίνω στην ουσία της συζήτησης για τον πάγο, αναρωτιέμαι πραγματικά ποια θα είναι η αντίδραση του παρνασσικού και καλαβρυτινού κοινού όταν/αν έρθει για πρώτη φορά μαζικά σε επαφή με hardpack τεχνητού χιονιού. 😍 *Είμαι τρολ*
 14. Το βαθύτερο νόημα της ανακοίνωσης μάλλον είναι "μη ρίχνετε εύκολα άκυρο σε μια μέρα όταν βλέπετε 45άρια στο forecast". Σήμερα πχ μέχρι τις 12:30 που ήμουν πάνω δεν ήταν για κάψιμο η μέρα.
 15. Το τι έγινε και δεν έγινε σήμερα νομίζω είναι πλέον σαφές από τις περιγραφές. Μια άλλη διάσταση που θα ήθελα να αναδειχθεί με την ευκαιρία είναι το πόσο κακώς έχει μείνει η Φτερόλακκα σε υποβάθμιση (σαλέ, προώθηση, περιποίηση γενικά). Φαίνεται ειδικά σε τέτοιες άτυχες μέρες, που θα μπορούσε να σώσει πολλά. Το να τρέχει ο κόσμος μαζικά να περάσει Κελάρια από τη Φτερόλακκα δεν είναι υγιές. Μιλάμε για μια πλευρά του βουνού που στέκεται αν θέλει αξιοπρεπέστατα και μόνη της για απαιτήσεις καθημερινής. Επίσης, ο καφές στο σαλέ της Φτερόλακκας είναι καλύτερος. Και σαν περιβάλλον για χιονοδρόμους και γευστικά, για κάποιο λόγο.
 16. Γενικά έτρωγες κρύο αλλά δεν ήταν να χαθεί η μέρα. Απλά γέμισαν ουρές οι καμπίνες και τα καρεκλάκια άδεια. Ο δυνατότερος αέρας μάλλον στο συνδετικό στην κεραία. Δεν έχω ανεμόμετρο αλλά σίγουρα έχω περάσει από κει και με πιο μεγάλα ζόρια άλλη φορά. Καταλαβαίνω το ρίσκο που είχε σήμερα, αλλά όποιος το τόλμησε δικαιώθηκε. Αρκετές πέτρες στο πρώτο κομμάτι της 6, ίσως τα ξύρισε ο αέρας ή οι σκιέρ ή τα ρατράκ. Χθες είχε πάλι, αλλά σίγουρα όχι τόσες.
 17. Αν δεν βγει και φωτογραφία από τους πάτους των σκι στο τέλος της μέρας δεν μετράει...
 18. Στα buckles πάντως έχει και σημασία η σχέση μεταξύ τους ως προς το σφίξιμο. Είναι προτιμότερη μια επαναληπτική διαδικασία λίγο-λίγο σε όλα τα buckles, μέχρι να πετύχουμε το σωστό, ομοιόμορφο και στα κρίσιμα σημεία σφίξιμο, παρά να πηγαίνουμε με τη μία στη θέση που πιστεύουμε.
 19. Πάνω σε αυτό που λέει ο ΜΙΚ πιο πάνω, που αποτελεί όντως μεγάλο πρόβλημα, έχω κάνει κατά καιρούς σε ανθρώπους του ΧΚΠ την πρόταση να υπάρχει κάποια άλλη επιπλέον σήμανση κι ενημέρωση για τις πίστες ως προς το επίπεδο. Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Έλληνας χιονοδρόμος (30 χρόνια...) δεν έχει εκπαιδευτεί στα χρώματα (πράσινο, μπλε, κόκκινο, μαύρο) και τους χάρτες και ίσως πρέπει να εξετάσουμε μια λύση με λεκτική περιγραφή "προσοχή, απότομη κλίση, πίστα για προχωρημένους" ή κάτι τέτοιο. Μέχρι τώρα έχω δει να λειτουργεί αποτρεπτικά μόνο το "παγωμένη πίστα". Ούτε καν το "πίστα προπόνησης" δεν τους αποθαρρύνει.
 20. Οι Line riders έκαναν κάτι τρελά στις στέγες του σαλέ. Πονούσε η μέση μου και που τους έβλεπα, από την ασφάλεια του σαλέ. Πολύ ωραίοι.
 21. Πολλά μπράβο για τον κόπο και τον χρόνο που αφιερώσατε όσοι ασχοληθήκατε με τη διοργάνωση και των δύο event (πόρτες και πίτα) και φυσικά για το αποτέλεσμα, που ήταν μια όμορφη μέρα εξωστρέφειας και διασκέδασης!
 22. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΛΑΣ
 23. Την ίδια απαίτηση που έχει κάποιος από τους πίσω του όταν κάνει μεγάλες στροφές έχουν και οι εκπαιδευτές που κάνουν τραινάκια με τους μαθητές από αυτούς που έρχονται από πίσω. Για το δικό μας καλό, όταν κάνουμε μεγάλες στροφές καλό είναι να τσεκάρουμε τι έρχεται από πίσω. Ένα βλέφαρο με την άκρη του ματιού είναι. Στο σανίδι είναι ακόμα πιο κρίσιμο όταν ξεκινά κάποιος στροφή στη φτέρνα. Η μεγάλη ταχύτητα πάντως τρομάζει πολύ τους τριγύρω, ειδικά όταν μαθαίνουν. 5 μέτρα πχ θεωρείται αρκετά κοντά για να επηρεάσει τον άλλον. Πχ το πέρασμα αέρα από το λούκι αρχαρίων του Αιόλου ή τη Διηάνειρα, μοιράζει πτώσεις χωρίς να υπάρχει καν επαφή. Σε κάθε περίπτωση, ο δεκάλογος των κανόνων χιονοδρομίας λύνει αρκετές παρεξηγήσεις. Από την άλλη, υπάρχουν μεν οι κανόνες, αλλά υπάρχει και η κοινωνική συμπεριφορά, η ευγένεια και η υποχώρηση απέναντι σε κάποιον που βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση.
 24. Αφού ευχαριστήσω όλους για την κινητοποίηση και τη δημοσιοποίηση, που βοήθησε πολύ, να πω ότι βρέθηκε η μάσκα μου και την παρέλαβα σήμερα. Ζήτω η αυτοοργάνωση και η κοινωνική χιονοδρομική αλληλεγγύη!
 25. Όπως και στο σκι, έτσι και στο snowboard, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπαίνει η πίεση στην ακμή με μια προοδευτικότητα. Αν μπει απότομα, ό,τι γωνία και να έχει η ακμή ως προς το χιόνι, δεν θα χαράξει. Σιγουρέψου ότι ξεκινάς να αυξάνεις τη γωνία σταδιακά και να διατηρείς πίεση στο μπροστά και πίσω πόδι σταθερά χωρίς πιβοτάρισμα. Μετά το μέσο της στροφής, στο κάτω της τμήμα, έρχεσαι με φυσικό τρόπο λίγο πιο πίσω, οκ. Ό,τι και να πούμε εδώ πέρα, πάντως, είναι πολύ σημαντικό να βρεις έναν καταρτισμένο εκπαιδευτή snowboard να σε βάλει σε σωστό πρόγραμμα.
×
×
 • Create New...