Jump to content

PhaethonF1

Μέλος ΕΣΤΟΥΧ
 • Content Count

  3,085
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  48

 Content Type 

Profiles

Forums

Calendar

Κατηγορίες Περιεχομένων

Νέα

Ανακοινώσεις - Events

Gallery

Everything posted by PhaethonF1

 1. Ε ντάξει κι εσύ Πάνο, πού να μπουν 13 άνθρωποι στις καμπίνες εν μέσω πανδημίας. Καλύτερα Μύκονο.
 2. Πάνω στο θέμα του topic ακριβώς: https://www.skimag.com/news/skier-numbers-for-pandemic-season-released
 3. Θα θέσω ένα υποθετικό για το ενδιαφέρον της συζήτησης: Συμφωνείτε με το κλείσιμο της χιονοδρομίας (και του χειμερινού τουρισμού γενικά, γιατί είδαμε ότι πήγαν πακέτο) για 3 χρόνια στην Ελλάδα, με αντίστοιχο πλήρες άνοιγμα του καλοκαιρινού τουρισμού και των εμπορικών καταστημάτων και λοκντάουν στις ενδιάμεσες περιόδους, επειδή το οικονομικό τους μέγεθος είναι δυσανάλογο?
 4. Η χιονοδρομία και ο χειμερινές τουρισμός στην Ελλάδα είναι μια τελείως άλλη ιστορία σε σχέση με το εξωτερικό. Είναι απολύτως αδιάφορα για την πολιτεία σε σχέση με το greek summer. Η απίστευτη απαξίωση με την οποία αντιμετωπίστηκαν φέτος, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έμπαινε/έβγαινε από καραντίνα, άνοιγε ή έκλεινε για χάρη ΜΟΝΟ των εμπορικών καταστημάτων και της θερινής τουριστικής περιόδου, είναι η εξώφθαλμη απόδειξη. Μπορούμε να μιλήσουμε ξεχωριστά για τις Άλπεις αν θέλουμε φυσικά. Οι Άλπεις θα κάνουν αυτό που κάνουμε εμείς για το καλοκαίρι μας. Η πραγματικότητα είναι ότι αν η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ολοκληρωτικά το πρόγραμμα εμβολιασμών μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα πράγματα εδώ είναι δύσκολα. Γιατί δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αύξηση κρουσμάτων για χάρη του χειμερινού τουρισμού, όπως κάνει για τα εμπορικά καταστήματα και τον θερινό τουρισμό. Κι επειδή για να ανοίξει η χιονοδρομία στην Ελλάδα θα πρέπει να το θέλουν όλοι που έχουν σχέση με τον χώρο της.
 5. Ναι, ο AJ απευθείας στο main event, ενώ πέρασαν τα προκριματικά ο Πρόιος και ο Αντωνίου. Άρα, τουλάχιστον στο 1ο run, θα έχουμε και τους 3.
 6. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την κατεύθυνση αυτή του σαλέ, εκτός αν αυτή είναι η μοναδική κατεύθυνση του ΧΚΠ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν μαζί με αυτή την κατεύθυνση έχουμε και αντίστοιχο ζήλο σε ζητήματα λειτουργίας και οργάνωσης αυστηρά χιονοδρομικού αντικειμένου (λιφτ, προετοιμασία πιστών, ασφάλεια, πολιτική εισιτηρίων, προσέλκυση αγώνων, διάδοση του σπορ, σύνδεση με την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα, πολυήμερος τουρισμός και επειδή έχουμε και δουλειές σταματάω εδώ). Και τέλος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν ταυτόχρονα αξιοποιηθεί όπως μπορεί και του αρμόζει το σαλέ της Φτερόλακκας και η Φτερόλακκα η ίδια.
 7. Ασχέτως από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το υπέροχο του πράγματος ότι δεν χρειάζεται αμάξι πλέον για να ανεβείς στον παγετώνα, το πιο ενδιαφέρον εδώ κατά τη γνώμη μου είναι το πώς μοιράστηκε η εργολαβία σε Leitner και Doppelmayr. (Αγαπητοί Mods, αν υπάρχει θέμα για lifts μπορεί να πάει εκεί ή να δημιουργηθεί κιόλας, δεν κατάφερα να βρω κάτι) (late edit: Μέχρι να γίνει αυτό το αριστούργημα της μηχανικής, πάντως: λειτουργούσε τόσα χρόνια σύστημα Ski Bus, σε όλα τα τοπικά χωριά. Φυσικά δωρεάν για όποιον έχει κάρτα. Δεν ελέγχουν καν αν έχεις κάρτα, γιατί... φαίνεται που πηγαίνεις όπως είσαι έτσι ντυμένος, ενώ πουλάνε κάρτες στο χωριό. Και πριν τη σύνδεση, λοιπόν, μπορούσες να πας για Σκι στο Kaprun, Zell am See, Kitzsteinhorn χωρίς να πάρεις αμάξι, από Ελλάδα μέχρι... την κορυφή του Salzburg (3029m). Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε όλα τα ελληνικά χιονοδρομικά ΧΘΕΣ, ειδικά στα μεγαλύτερα, πριν μπουν καμπίνες και τραίνα.)
 8. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ιστορικό της υπόθεσης από αρκετά παλιότερα, όπως και για κάποιες προτεινόμενες λύσεις/χαράξεις. Για τον οδοντωτό προς Αγία Λαύρα και ΧΚΚ, αλλά και τη λύση της καμπίνας. https://www.kalavrytanews.com/2021/01/2020_25.html Είναι πολύ γενική η άποψη των χαράξεων στο Google Earth, οπότε δεν γίνεται να αξιολογηθούν εύκολα. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε κάποια σχέδια προμελέτης που ισχυρίζεται το άρθρο ότι υπάρχουν από παλιότερα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα τυπικά μεγέθη ως προς τις ακτίνες οριζοντιογραφικής και μηκοτομικής καμπύλης, των κατά μήκος κλίσεων κτλ δεν ισχύουν για τον οδοντωτό. Πάντως σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρότερα η υπόθεση του skibus από Καλάβρυτα (μαζί με την αναβάθμιση λειτουργίας του οδοντωτού ίσως). Μάλιστα, θα δώσει και σημαντικά ευρήματα για την εκτίμηση της ζήτησης/επιβατικής κίνησης, χωρίς να χρειάζεται να στρωθεί γραμμή πρώτα. Το σενάριο αυτό περιγράφεται σ' αυτό το άρθρο: http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=608381 ""Τέλος, ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο σύνδεσης του σταθμού των Καλαβρύτων με το Χιονοδρομικό Κέντρο: «Μία από τις προτάσεις που εξετάζουμε είναι να μπει δρομολόγιο λεωφορείου από το σταθμό του τρένου στα Καλάβρυτα μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί μια σύνδεση της Αθήνας με το Χιονοδρομικό χωρίς να χρειάζονται οι επιβάτες αυτοκίνητο για τη μεταφορά τους σε κανένα σημείο»""
 9. Επειδή αναφέρθηκε πιο πριν, μάλλον με βάση δική μου τοποθέτηση, εξηγώ: Η εκλαΐκευση έχει να κάνει κυρίως με την εξήγηση του σπορ στον κόσμο και να το φέρουμε πιο κοντά του. Κάποια ανελαστικά κόστη δεν μπορούν να κατέβουν, αλλά ο κόσμος μπορεί να μάθει με ποιους τρόπους μπορεί να κάνει σκι πολύ οικονομικότερα απ'όσο νομίζει ή του παρουσιάζεται σαν πρώτη επιλογή. Και φυσικά, σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής, θα έπρεπε κάθε παιδάκι στην Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, τον Άγιο Αθανάσιο, τη Νάουσα, τη Δράμα, την Καστοριά, το Μέτσοβο κα να γεννιέται με πέδιλα στα πόδια. Δεν γίνεται να πετάγονται δημόσια σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας μπαρούφες τύπου "οι πίστες δεν καθαρίζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας", τοποθετήσεις τύπου "παράτολμοι σκιέρ κάνουν σκι με κλειστά χιονοδρομικά" ή να αναφέρεται συνεχώς σαν φόβητρο το Ischgl (που ίσως γκούγκλαραν πώς γράφεται, αλλά δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει εκεί από άποψη κοινωνικής δραστηριότητας).
 10. Η "κοινωνία" είναι ενάντια στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Φυσικά η κοινωνία γενικά δεν έχει καμία επαφή με τον χώρο. Προκαταλήψεις, άγνοια και διάφορα άλλα που έχουν πιο κακιασμένα αίτια. Αυτό που επικρατεί είναι το "εδώ καιγόμαστε, μας μάρανε να πάνε να κάνουν σκι οι πλούσιοι". Καταφανέστατη απόδειξη ήττας για τη χιονοδρομία. Όχι σημερινή. Όλων των περασμένων δεκαετιών. Ασύνδετος και ανοργάνωτος επαγγελματικός και αθλητικός χώρος, συνεχείς εσωτερικές διενέξεις, μικροεγωϊσμοί, αγκυλώσεις. Αυτά τα αναφέρω ως ευθύνες από την πλευρά της χιονοδρομίας. Αν πάμε στο κράτος και τα χιονοδρομικά, κλάφ'τα. Αλλά ας δούμε εμείς τι κάνουμε. Κάθε πόρτα που χτυπάμε είναι και τοίχος από πίσω. Έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτό τον καιρό (με οδηγό και την αρχική επιστολή και το μάζεμα του κόσμου με υπογραφές), αλλά παραμένει δύσκολο, αφού τόσα χρόνια μιζέρια δεν στρώνει τώρα σε τέτοιες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Η μεγαλύτερη προώθηση του σπορ, η εξήγηση στο κοινό, η "εκλαΐκευση" της χιονοδρομίας είναι απόλυτοι στόχοι στο άμεσο μέλλον. Και τα λέω αυτά κυρίως για την πλευρά των επαγγελματιών, γιατί αφορά συνολικά τη χιονοδρομία πανελλαδικά. Παντού στον κόσμο, δηλαδή, αυτοί προωθούν τα μεγάλα θέματα του σπορ. Οι "πελάτες" έχουν βασικότερα τη θέση ευθύνης ως προς την απευθείας συνεννόηση για το χιονοδρομικό προϊόν των Κέντρων, όχι για την εθνική πολιτική και εικόνα του σπορ.
 11. Όλη η συζήτηση καταλήγει σε ένα πολύ ουσιώδες ερώτημα (το οποίο δεν αφορά βέβαια στον ίδιο βαθμό το ελεύθερο, ορειβατικό σκι): "Μπορεί το σκι, όπως το ξέρουμε και όπως γίνεται, να αποσυνδεθεί επιτυχώς από τις συνήθεις συνοδευτικές δραστηριότητες; Μπορεί, τελικά, να υπάρξει καν το σκι αν δεν εντάσσεται σε αυτό το σύνολο δραστηριοτήτων;" Καθώς έχω τον δικό μου τρόπο να χαίρομαι το άθλημα χωρίς σαλέ και απρέ σκι, αλλά δεν θεωρώ εαυτόν αντιπροσωπευτικό χιονοδρόμο για το λογιστήριο των χιονοδρομικών, έχω μεγάλο προβληματισμό για την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. (μιλώ καθαρά από την πλευρά του τουρίστα χιονοδρόμου, όχι του εκπαιδευτή) Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η συζήτηση ειδικά με τους επαγγελματίες των χειμερινού τουρισμού και τους ανθρώπους που εργάζονται στα χιονοδρομικά θα πρέπει να έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν οποιαδήποτε απόφαση για τον τρόπο και την δυνατότητα ή μη του ανοίγματος και όχι τελευταία στιγμή.
 12. Ο AJ ήταν στην αμερικάνικη ομάδα μέχρι πέρυσι πάντως
 13. Μετά τη δημοσίευση της επιστολής υπήρξε μια κινητικότητα και αύριο θα γίνει μια διαδικτυακή σύσκεψη με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών. (Στη σύσκεψη θα είναι ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Σταυρινός που ασχολήθηκαν αρχικά με τη σύνταξή της και τη συλλογή των -πολλών- υπογραφών).
 14. Σε καμία περίπτωση "ισότιμα" με του Τσιόδρα. Απλά συμβουλευτικά, για να έχει καλύτερη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες του χώρου, ώστε να μπορεί να προτείνει εξειδικευμένα πράγματα. Στη δημοκρατία η ελεύθερη άποψη έχει και ευθύνη.
 15. Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές, αν και καταλαβαίνω το πνεύμα αυτού που λες. Έχει σημασία και διαφοροποιεί πολλά το πεδίο εφαρμογής. Ο σωστός ο επιστήμονας θα ακούσει και θα συζητήσει με τον επαγγελματία, ώστε να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου και να μπορεί να προτείνει πλέον με ακόμα πληρέστερη εικόνα. Με τον ίδιο τρόπο συναντιέσαι με κατοίκους όταν είναι να προτείνεις κάτι που τους αφορά (είχα π.χ. πρόσφατα αντίστοιχη συνάντηση για μια πρόταση επί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχα ετοιμάσει). Επιπλέον, είναι και διεθνώς προτεινόμενη στρατηγική να συμπεριλαμβάνεις όσους επηρεάζονται σε ένα κομμάτι της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, για να τους έχεις συμμέτοχους και συνυπεύθυνους. Αυτή τη φιλοσοφία εξυπηρετεί το κείμενο (το οποίο έχω συνυπογράψει κι εγώ).
 16. Υπάρχουν δύο διαφορετικές συζητήσεις: - η μία είναι για τα ίδια τα μέτρα - η άλλη είναι για το κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τους επηρεαζόμενους κλάδους του χειμερινού τουρισμού και οποιαδήποτε οργάνωση για να τους βοηθήσει να προγραμματίσουν τι θα κάνουν. Για το κράτος είναι σα να μην υπάρχουν. Η δεύτερη είναι το βασικό πρόβλημα.
 17. Κρατάω ένα σχόλιο που γράφει κάποιος στο βίντεο: "To own the right to break the rules first you master it.... No shortcuts"
 18. Αρχικά, θα πρέπει να φροντίσει κανείς να μην ασκείται μεγάλη πίεση στο εσωτερικό πόδι. Στο carving συμβαίνει αυτό, όταν δεν είμαστε εξ'αρχής στημένοι σωστά και δεν έχουμε τη σωστή εξέλιξη πριν/μέσα/μετά τη στροφή. Μετά, η ταχύτητα είναι μεν σύνηθες χαρακτηριστικό του carving (επειδή στο επιτρέπει), αλλά όχι προϋπόθεσή του. Μάλιστα, η σωστή τεχνική του πρέπει να ξεκινά από χαμηλή ταχύτητα, ώστε να είναι καθαρή και μετά να ανεβαίνει ο ρυθμός. Η εισαγωγή του σκιέρ στο carving κανονικά (στην πορεία των μαθημάτων) γίνεται έτσι κι αλλιώς όταν βρίσκεται σε επίπεδο που είναι έτοιμος να χειριστεί τις δυνάμεις και τις ταχύτητες που αναπτύσσονται. Όταν δοκιμάζει κάποιος από μόνος του πράγματα πριν της ώρας τους και χωρίς το κατάλληλο υπόβαθρο μπορεί φυσικά να υπάρχει πρόβλημα. (σημείωση: Μιλάμε πάντα για σωστό carving και όχι το καβάλημα στη γωνία του πεδίλου που σε πάει μόνη της. Εκεί έχουμε παθητική στάση και όχι έλεγχο ταχύτητας και πορείας)
 19. Άλλη πολύ ωραία εκδοχή αυτής της άσκησης είναι η μετάβαση από sliding σε carving ή ακόμα και σε φρενάρισμα κατά βούληση. Πρέπει να το κάνεις προφανώς και σε carved γραμμή, αλλά όταν πιάνει η γωνία και πάει τρένο μπορεί να παρασυρθείς και να νομίζεις ότι το κάνεις σωστά, ενώ απλά σε πάει το sidecut (η Irie εδώ -αναμενόμενα- βέβαια είναι προφανώς σωστά στημένη σε όλες τις εκδοχές.).
 20. Η αρχική σου τοποθέτηση, nicoski, είναι από μόνη της πολύ σωστή ως προς τον προβληματισμό. Έχουν υπάρξει μέρες σε ελληνικά χιονοδρομικά που δικαιολογούν τέτοιες "τάβλες". Η πρακτική αλήθεια, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα "αυτές" οι μέρες είναι μετρημένες, ειδικά αν συνυπολογίσεις το ότι δεν πάει εύκολα κάποιος συνέχεια για σκι και - κυρίως - δεν μένει για πολυήμερες χιονοδρομικές διακοπές κάπου, ώστε να τις πετύχει. Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο μετά από χιονοπτώσεις 0.5 - 1 m να μην είναι έτοιμα τα χιονοδρομικά να λειτουργήσουν. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα χρημάτων και χώρου (γιατί κάπου πρέπει να τα φυλάς και με κάποιο τρόπο να τα μεταφέρεις στο χιονοδρομικό) δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να μην έχει πολλά και διαφορετικά πέδιλα για όλες τις συνθήκες, ακόμα κι αν τύχουν λίγες φορές. Είναι πάντως -σε μεγάλο βαθμό- θέμα χρονιάς. Πράγματι, με τα πολύ φαρδιά και ρόκερ πέδιλα δεν έχεις τον ευέλικτο έλεγχο σε στροφές, αλλά σε βοηθάνε να πας βόλτα σε βαθιά χιόνια. Σε σκληρότερα/χαλασμένα χιόνια υπάρχει το πρόβλημα του κραδασμού από τις μύτες/ουρές. Τα σκληρότερα πέδιλα κάπως μετριάζουν το πρόβλημα. Επειδή μιλάμε για καθαρά εκτός πίστας απολαύσεις, προτείνω μαζί με τα πέδιλα να αφιερώσεις και αρκετό χρόνο επιμόρφωσης σε θέματα ασφαλείας. Επίσης, δεν έχει πολύ νόημα να κολλάς σε μάρκες, όπως είπαν κι άλλοι φίλοι σημαντικότερο είναι να βρεις το επίπεδο και τα χαρακτηριστικά και τελικά όλες οι εταιρείες έχουν κάτι γύρω από αυτό. Μίλα και με Έλληνες αντιπροσώπους, ίσως βρεις και τιμές που δεν περίμενες, ανάλογα τη χρονιά του μοντέλου. Μερικοί από αυτούς, δε, μπορούν να σου δώσουν να δοκιμάσεις κάποιο πέδιλο στο βουνό. Είμαι ο πρώτος που θα πει να έχεις πριν απ'όλα οπωσδήποτε ένα πέδιλο αυστηρά πίστας, αλλά εδώ ρωτάς κάτι άλλο, οπότε μένουμε σε αυτό.
 21. Πολύ καλή η συνέντευξη συνολικά (τις ετοιμάζει ωραία ο Bensinger με όλους), αλλά εκεί που μιλούσαν για αυτοκίνητα και την πιθανότητα να τρέξει η Vonn στη Formula1 παραπήγε η παπάτζα ?
 22. Ενδιαφέρον. Είχα γνωστούς με πρόβλημα στη συγκεκριμένη συσκευή. Μάλλον δεν ήταν και τόσο τυχαία η περίπτωση τελικά;
 23. Υπάρχει μια σειρά από διαθέσιμα μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται αλλού στον κόσμο ή είναι πολύ ειδικά για τον Παρνασσό. Αν δεν γίνει προσπάθεια σε πολλά επίπεδα, θα καταλήξουμε να ρίξουμε ΟΛΟ το βάρος σε ένα (π.χ. περιορισμό συνολικών ατόμων), το οποίο ούτε αποτελεσματικό θα είναι από άποψη δημόσιας υγείας, αλλά θα κάνει και δυσανάλογη ζημιά στο χιονοδρομικό και τους επαγγελματίες.
 24. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης, αλλά πληροφόρηση του On Parnassos (πάντα εξαιρετικά πληροφορημένο) για πράγματα που είναι ισχυρά στο τραπέζι.
×
×
 • Create New...