Jump to content

Recommended Posts

I heard some stories yesterday about the past as well as the future of winter tourism in Greece. It would be great if someone with knowledge on these matters could confirm their credibility.

 

1- Austrian investors have come in the past (around 1980) with intentions to heavily invest on Parnassos. After assessing the mountain volume of our country, their intentions were to create the biggest ski resorts in the Balkans The people in charge denied cooperation. Then they went to 3-5, Vasilitsa and kaimaktslan where they received the same negative reply. Then the Austrians went to Bulgaria and did business there. True or false?

 

2- There are rumors that winter tourism in Greece is due for a major boost in the next decade with foreign investors taking things to next level in quite a few of our unexploited ski spots. True or false?

 

Looking forward to see some light shed on these and also other relevant issues that change the snow market of Greece.

 

Thank you in advance!

Edited by Jupi

Slide!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το πρώτο γενικά είναι σωστό. Όχι μόνο μια αλλά πολλές προτάσεις έχουν πέσει από σοβαρότατες εταιρίες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα αυτό το denied cooperation που λες ονομάζεται "άντε να βγάλεις άκρη με το Ελληνικό Δημόσιο και την έλλειψη νομοθεσίας". Αν κάτσεις αρκετά χρόνια θα καταλάβεις τι εννοώ, ελπίζω απο την άλλη να μην καταλάβεις είτε γιατί θα αλλάξει η Ελλάδα είτε γιατί δεν θα ασχοληθείς.

 

Το δέυτερο που λες επίσης είναι σωστό αλλά πίστεψέ με εδώ και 30 χρόνια η ίδια πρόταση ισχύει σαν προοπτική αλλά τίποτα το πολύ καλό δεν έχει γίνει. Απλά να ξέρεις ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 λιφτ στα κουτιά (πληρωμένα αλλά δεν έχουν μπει) δυο χιονοδρομικά με λιφτ που υπάρχουν αλλά δεν δουλεύουν και 15 εκτομύρια ευρώ εγκεκρημένα για τον Παρνασσό και άλλα τόσα για την Βασιλίτσα για νέα λιφτ. Στη Βασιλίτσα εδώ και 5 χρόνια υπάρχουν τα λεφτά στον Παρνασσό εδώ και 2.

 

Τέλος σε βουνά όπως Μαρόσα εδώ και 30 χρόνια κάποιος προσπαθεί να κάνει σωστό χιονοδρομικό, το παρατάει, κάποιος ξαναπροσπαθεί κλπ κλπ

 

Γενικά να ξέρεις είμαστε πολύ τυχεροί που οι παραλίες μας θέλουν απλά να χτίσεις ένα ξενοδοχείο δίπλα, αλλιώς ούτε καλοκαιρίνό τουρισμό θα είχαμε.

 

Καλώς ήρθες στην Ελλάδα, ελπίζω να μην φύγεις και εσύ τρελαμένος.

  • Like 4

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for your reply MIK.

Thats really sad, things are worse than I thought...

:(

 

  • Like 1

Slide!

Share this post


Link to post
Share on other sites

να βαλω κ εγω ο χκ βελβεντου....που ηρθανε αυστριακοι και ελβετοι, δωσανε μελετη, φτιαξανε δρομο για το χκ και εμεινε στα χαρτια...μαλιστα επειδη λεγανε πως θα ειχε προβλημα με τα δεντρα, καποιοι βαλανε φωτια ενα καλοκαιρι και καηκε το μισο βουνο....μιλαμε για δασος που εμπαινες μεσα και νυχτωνε....τοσο πυκνο....πριν καμποσα χρονια ειχε πεσει ενα αεροπλανο τυπου τσεσνα στη περιοχη και κανανε 2 μηνες να το βρουν....και ειχε πεσει 20 μετρα απ το δρομο....ειμαστε για τον πεουλ@ τελειως...

  • Like 1

οι πουδρες και τα ψαρια, τρωγονται φρεσκα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μερικές διευκρινήσεις για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

 

Οι ελληνικές "δυσλειτουργίες" και "αγκυλώσεις" που δεν επέτρεψαν σε διάφορους "επενδυτές" να καταστρέψουν διάφορα ελληνικά βουνά με τη δικαολογία της "ανάπτυξης", ήταν κυρίως οι ελληνικοί περιβαλλοντικοί και δασικοί νόμοι. Οι οποίοι δεν ήταν καν τόσο αυστηροί όσο είναι σε άλλες περίσσότερο πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Απλά αυτά που ζητούσαν οι "επενδυτές" ήταν τόσο προκλητικά που ακόμη και οι ελαστικότατοι Ελληνικοί νόμοι δεν μπορούσαν να παρακαμφθούν.

 

Αντί λοιπόν οι Αυστριακοί "επενδυτές" να καταστρέψουν στην Ελλάδα, στράφηκαν στη Βουλγαρία όπου η φτώχια και η (ακόμη μεγαλύτερη από την Ελλάδα) διαφθορά του κράτους, δεν επέτρεπε τη "πολυτέλεια" της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σου επισυνάπτω 2 κείμενα από έγκυρους οργανισμούς για να δεις τη καταστροφή που έφερε στα πανάρχαια δάση του εθνικού πάρκου του Pirin, αυτό που κάποιοι έχουν το θράσος να αποκαλούν "ανάπτυξη" και που δυστυχώς ονειρεύονται και για τη πατρίδα μου και διαφημίζουν σε αυτό το φόρουμ.

Το πρώτο από την WWF: http://wwf.panda.org...n-National-Park, και το δεύτερο από το Ski Club of Great Britain: http://webcache.goog...l&ct=clnk&gl=gr

 

Σχετικά με αν τα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε τέτοιου τύπου "επενδύσεις"-καταστροφές και στην Ελλάδα, να πω ότι πολύ φοβάμαι πως ναι, θα δούμε. Η οικονομική κρίση που διανύουμε επέτρεψε με τη δικαιολογία της ανάπτυξης, την αποδόμηση της ήδη φτωχής Ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όπως έχει καταγγελθεί από το σύνολο των Ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων ο τωρινός Υπουργός "Περιβάλλοντος" κατάφερε σε ένα χρόνο να αποδομήσει σχεδόν ολοκληρωτικά όλο το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Δίνοντας την εντύπωση ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να συμπληρώσει το έργο που ξεκίνησε ως υπουργός Οικονομίας (μνημόνιο κλπ).

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι είδους καταστροφή πρέπει να περιμένουμε στα βουνά τώρα που εξαφανίστηκαν οι "αγκυλώσεις" (περιβαλλοντικοί νόμοι), αλλά και με ποιό τρόπο χειρίζονταν μέχρι τώρα αυτά τα θέματα οι ντόπιοι πολιτικοί και εργολάβοι αλλά και οι διοικήσεις των χιονοδρομικών, δίνουν τα παρατημένα στα κουτιά τους λιφτ. Χρόνια σαπίζει στο Παρνασσό έξω από τη Φτερόλακα το λιφτ που αγοράστηκε με δημόσιο χρήμα για να στηθεί στη Σαχάρα. Με τη διαφορά ότι επρόκειτο να κτισθεί αυθαίρετα (χωρίς άδεια) μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Τους πρόλαβαν και το έργο σταμάτησε. Χωρίς φυσικά να γκρεμιστούν οι αυθαίρετες τσιμεντένιες βάσεις, χωρίς να πάνε φυλακή οι χτίστες, οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες του έργου, και φυσικά χωρίς να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πέταξαν δημόσιο χρήμα για το λιφτ και τις τσιμεντένιες βάσεις και παρανόμησαν σαν να ήταν οι τελευταίοι οικοπεδοφάγοι.

 

Σχετικά με το μοντέλο "ανάπτυξης" των βουνών που ζητάει ένα χιονοδρομικό πάνω από κάθε χωριουδάκι για να βολευτούν οι χωριανοί και να κονομήσουν οι τοπικοί πολιτικοί και εργολάβοι, να επισημάνω ότι έχει καταδικασθεί από τους πάντες. Κανένα από τα πάμπολα χιονοδρομικά στην Ελλάδα δεν βγάζει τα έξοδά του. Είναι όλα ελλειματικές επιχειρήσεις σαν αυτές που τώρα, σε άλλες περιπτώσεις, όλοι ζητάνε να κλείσουν για να μη πληρώνουν "τζάμπα" τους προφανώς καλοπληρωμένους :shysterical: υπαλλήλους τους. Και οι τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις οι οποίες επωφελούνται πολλαπλά από τη λειτουργία των χιονοδρομικών, δεν προσφέρουν τίποτα στον ισολογισμό τους. Παρόλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι είτε λόγω συμφέροντος είτε λόγω βλακείας δεν διστάζουν να προτείνουν την ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος ζητώντας να φτιαχτούν κι άλλα χιονοδρομικά σε περιοχές που είτε είναι υψηλης περιβαλλοντικής αξίας, είτε είναι καταδικασμένα οικονομικά γιατί βρίσκονται πολύ μακριά από τους πελάτες των μεγάλων αστικων κέντρων, είτε 9 χρονιές στις 10 δεν έχουν χιόνι, είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα ή περισσότερα υπάρχοντα χιονοδρομικά κέντρα. Στα πλαίσια αυτά έχουμε διαβάσει κατά καιρούς διάφορα απίθανα που όμως δεν αργούν να γίνουν πραγματίκότητα, όπως για χιονοδρομικά στο Κίσσαβο, τα Βαρδούσια, τη Πίνδο (Μαρόσα κλπ), το Βελβεντό. Σε άλλο χιονοδρομικό φόρουμ έχει ανοιχτεί ειδικό θέμα για χιονοδρομικό στο ...Σμόλικα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφουν και συντηρούν το θέμα με τις προτάσεις τους. Πίστες και εγκαταλελειμένα (εγκατεστημένα) λιφτ είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα που αφού εξυπηρέτησαν το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν (πολιτικό, οικονομικό), σαπίζουν αφημένα στη τύχη τους. Για να κλείσουμε λοιπόν το ζήτημα της δημιουργίας νέων χιονοδρομικών, να πω ότι όπως θα διαβάσεις από κάθε είδους σοβαρή πηγή, στην Ελλάδα ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό της, θα αρκούσε να υπάρχουν 4-5 σύγχρονα (όχι απαραίτητα μεγάλα) χιονοδρομικά.

 

Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια, η οποία αντίθετα απ' ότι λέγεται, δεν απελευθερώνει πάντα.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να συμπληρώσω ότι η λογική του απαγορεύονται τα πάντα, κάποια στιγμή αντιπαρέρχεται από την λογική επιτρέπονται τα πάντα.

Και τα δύο της ίδιας φιλοσοφίας και τα δύο το ίδιο επικίνδυνα.


53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Share this post


Link to post
Share on other sites

, τη Πίνδο (Μαρόσα κλπ), .

 

Συμφωνώ σε όλα μαζί σου εκτός από τον Μαρόσα. Διάβασε, ψάξε και ρώτα λίγο για το βουνό. Εκτός αν είσαι της λογικής "κάθε λιφτ είναι κατάρα"


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αληθεια ειναι καπου στη μεση..... ολα μπορουν να γινουν. Και οικονομικη αναπτυξη να εχουμε και προστατευμενο περιβαλλον...... η νοοτροπια μας πρεπει να αλλαξει.....

  • Like 2

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pka

Thank you for your comprehensive reply!

I read the articles linked... At least we are not alone in the corruption scheme. It's kinda comforting to see other countries and foreign investors break every single law or not keeping any environmental guidelines. I mean we all blame the Greeks for their attitude while other nations, even the so called "developed" ones are probably worse in some cases.

 

It's true though that any kind of development, specially when landscape is involved cannot really be "green". It sure can come close to a green solution, but it is and always will be an intrusion to nature (even when some time it serves our needs and makes our life easier)

  • Like 2

Slide!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για κάποιο λόγο, ενώ στις πόλεις μας είμαστε τραγικοί όσον αφορά την ανθρώπινη παρέμβαση, στα βουνά μας κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε κάθετα αρνητικοί σε οποιαδήποτε επέμβαση που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και δεν επιτρέπουμε οποιαδήποτε οργανωμένη ανάπτυξη που θα μπορούσε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουμε μοντέλα που έχουν υιοθετηθεί από χώρες με ιστορία στον σεβασμό στην φύση.

 

Η απροθυμία και ατολμία μας να νομοθετήσουμε υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης όμως αφήνει ελεύθερο το τοπίο στους πανταχού καταπατητές να χτίζουν, να κόβουν δέντρα, να κάνουν παράνομες εξορύξεις, να βιάζουν με κάθε τρόπο την φύση που εμείς αρνούμαστε να προστατέψουμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει εντελώς παρθένα.

 

Δεν είναι παράξενο όμως, οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις ήταν πάντα χαρακτηριστικό του Έλληνα. Και μια ζωή είχαν πάντα πολύ χειρότερα αποτελέσματα από συμβιβαστικές λύσεις. Συνύπαρξη ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος χωρίς καμία επίπτωση στο δεύτερο απλά δεν υφίσταται. Μπορεί όμως να οριοθετηθεί ώστε να είναι η μικρότερη δυνατή. Τα... βανάκια της Βασιλίτσας σύμφωνα με τους Φωστήρες της ανακοίνωσης (καθώς και τα χιλιάδες αυτοκίνητα των επισκεπτών) είναι ένα καλό παράδειγμα του τι σημαίνει να αρνείσαι την οποιαδήποτε παρέμβαση και τελικά να έχεις χειρότερα αποτελέσματα.

 

Με τις υγείες μας.

  • Like 3

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μερικές διευκρινήσεις για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

 

Οι ελληνικές "δυσλειτουργίες" και "αγκυλώσεις" που δεν επέτρεψαν σε διάφορους "επενδυτές" να καταστρέψουν διάφορα ελληνικά βουνά με τη δικαολογία της "ανάπτυξης", ήταν κυρίως οι ελληνικοί περιβαλλοντικοί και δασικοί νόμοι. Οι οποίοι δεν ήταν καν τόσο αυστηροί όσο είναι σε άλλες περίσσότερο πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Απλά αυτά που ζητούσαν οι "επενδυτές" ήταν τόσο προκλητικά που ακόμη και οι ελαστικότατοι Ελληνικοί νόμοι δεν μπορούσαν να παρακαμφθούν.

 

Αντί λοιπόν οι Αυστριακοί "επενδυτές" να καταστρέψουν στην Ελλάδα, στράφηκαν στη Βουλγαρία όπου η φτώχια και η (ακόμη μεγαλύτερη από την Ελλάδα) διαφθορά του κράτους, δεν επέτρεπε τη "πολυτέλεια" της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σου επισυνάπτω 2 κείμενα από έγκυρους οργανισμούς για να δεις τη καταστροφή που έφερε στα πανάρχαια δάση του εθνικού πάρκου του Pirin, αυτό που κάποιοι έχουν το θράσος να αποκαλούν "ανάπτυξη" και που δυστυχώς ονειρεύονται και για τη πατρίδα μου και διαφημίζουν σε αυτό το φόρουμ.

Το πρώτο από την WWF: http://wwf.panda.org...n-National-Park, και το δεύτερο από το Ski Club of Great Britain: http://webcache.goog...l&ct=clnk&gl=gr

 

Σχετικά με αν τα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε τέτοιου τύπου "επενδύσεις"-καταστροφές και στην Ελλάδα, να πω ότι πολύ φοβάμαι πως ναι, θα δούμε. Η οικονομική κρίση που διανύουμε επέτρεψε με τη δικαιολογία της ανάπτυξης, την αποδόμηση της ήδη φτωχής Ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όπως έχει καταγγελθεί από το σύνολο των Ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων ο τωρινός Υπουργός "Περιβάλλοντος" κατάφερε σε ένα χρόνο να αποδομήσει σχεδόν ολοκληρωτικά όλο το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Δίνοντας την εντύπωση ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να συμπληρώσει το έργο που ξεκίνησε ως υπουργός Οικονομίας (μνημόνιο κλπ).

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι είδους καταστροφή πρέπει να περιμένουμε στα βουνά τώρα που εξαφανίστηκαν οι "αγκυλώσεις" (περιβαλλοντικοί νόμοι), αλλά και με ποιό τρόπο χειρίζονταν μέχρι τώρα αυτά τα θέματα οι ντόπιοι πολιτικοί και εργολάβοι αλλά και οι διοικήσεις των χιονοδρομικών, δίνουν τα παρατημένα στα κουτιά τους λιφτ. Χρόνια σαπίζει στο Παρνασσό έξω από τη Φτερόλακα το λιφτ που αγοράστηκε με δημόσιο χρήμα για να στηθεί στη Σαχάρα. Με τη διαφορά ότι επρόκειτο να κτισθεί αυθαίρετα (χωρίς άδεια) μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Τους πρόλαβαν και το έργο σταμάτησε. Χωρίς φυσικά να γκρεμιστούν οι αυθαίρετες τσιμεντένιες βάσεις, χωρίς να πάνε φυλακή οι χτίστες, οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες του έργου, και φυσικά χωρίς να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πέταξαν δημόσιο χρήμα για το λιφτ και τις τσιμεντένιες βάσεις και παρανόμησαν σαν να ήταν οι τελευταίοι οικοπεδοφάγοι.

 

Σχετικά με το μοντέλο "ανάπτυξης" των βουνών που ζητάει ένα χιονοδρομικό πάνω από κάθε χωριουδάκι για να βολευτούν οι χωριανοί και να κονομήσουν οι τοπικοί πολιτικοί και εργολάβοι, να επισημάνω ότι έχει καταδικασθεί από τους πάντες. Κανένα από τα πάμπολα χιονοδρομικά στην Ελλάδα δεν βγάζει τα έξοδά του. Είναι όλα ελλειματικές επιχειρήσεις σαν αυτές που τώρα, σε άλλες περιπτώσεις, όλοι ζητάνε να κλείσουν για να μη πληρώνουν "τζάμπα" τους προφανώς καλοπληρωμένους :shysterical: υπαλλήλους τους. Και οι τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις οι οποίες επωφελούνται πολλαπλά από τη λειτουργία των χιονοδρομικών, δεν προσφέρουν τίποτα στον ισολογισμό τους. Παρόλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι είτε λόγω συμφέροντος είτε λόγω βλακείας δεν διστάζουν να προτείνουν την ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος ζητώντας να φτιαχτούν κι άλλα χιονοδρομικά σε περιοχές που είτε είναι υψηλης περιβαλλοντικής αξίας, είτε είναι καταδικασμένα οικονομικά γιατί βρίσκονται πολύ μακριά από τους πελάτες των μεγάλων αστικων κέντρων, είτε 9 χρονιές στις 10 δεν έχουν χιόνι, είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα ή περισσότερα υπάρχοντα χιονοδρομικά κέντρα. Στα πλαίσια αυτά έχουμε διαβάσει κατά καιρούς διάφορα απίθανα που όμως δεν αργούν να γίνουν πραγματίκότητα, όπως για χιονοδρομικά στο Κίσσαβο, τα Βαρδούσια, τη Πίνδο (Μαρόσα κλπ), το Βελβεντό. Σε άλλο χιονοδρομικό φόρουμ έχει ανοιχτεί ειδικό θέμα για χιονοδρομικό στο ...Σμόλικα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφουν και συντηρούν το θέμα με τις προτάσεις τους. Πίστες και εγκαταλελειμένα (εγκατεστημένα) λιφτ είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα που αφού εξυπηρέτησαν το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν (πολιτικό, οικονομικό), σαπίζουν αφημένα στη τύχη τους. Για να κλείσουμε λοιπόν το ζήτημα της δημιουργίας νέων χιονοδρομικών, να πω ότι όπως θα διαβάσεις από κάθε είδους σοβαρή πηγή, στην Ελλάδα ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό της, θα αρκούσε να υπάρχουν 4-5 σύγχρονα (όχι απαραίτητα μεγάλα) χιονοδρομικά.

 

Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια, η οποία αντίθετα απ' ότι λέγεται, δεν απελευθερώνει πάντα.

Εγώ θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα πω ότι κι η Ελβετία που έχει και μικρότερη έκταση, και μικρότερο πληθυσμό, έχει τον δεκαπλάσιο αριθμό χιονοδρομικών από την Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι το τέλειο αντιπαράδειγμα μιας, αλλά δεν είναι καλό να υπερβάλλουμε. Επίσης στην Ελλάδα προσμετράμε στα χιονοδρομικά, αρκετά τα οποία λειτουργούν ουσιαστικά με την ύπαρξη ενός λιφτ, όπως π.χ. του Μαινάλου.

 

Όταν μιλάμε για ένα λίφτ τι εννοούμε? Στην ουσία δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από βάσεις, στύλους και συρματόσχοινα. Ανάλογα μεγάλες δυσκολίες δεν βλέπω να αντιμετωπίζουν στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων, τα οποία έχουν πλέον κατακλύσει κάθε κορυφογραμμή, και αποτελούν σαφέστατα μεγαλύτερη περιβαλλοντική διαταραχή λόγω θορύβου, μεγέθους κλπ. Επίσης κανείς δεν βγήκε να πει κουβέντα για αυτή την κατάσταση, ούτε να σταματάει κανένα τέτοιο έργο.

 

Είναι προφανές λοιπόν ότι όπου υπάρχει μεγάλο οικονομικό συμφέρον, εξαφανίζονται οι "αγκυλώσεις" τις οποίες αναφέρετε, και οι αδιαπέραστοι "περιβαλλοντικοί νόμοι" της χώρας μας γίνονται αόρατοι. Οπότε οι ισχυρισμοί τύπου "θα γίνουμε Βουλγαρία" καταλαβαίνετε πως δεν ισχύουν. Εμείς είμαστε πολύ πιο διεφθαρμένοι, απλά η "ταρίφα" μας ως τώρα ίσως να ήταν μεγαλύτερη.

 

Παρόλαυτα, πιστεύω πως όντως θα μείνουν από τα χιονοδρομικά γύρω στα 4-5, λόγω της κρίσης και λόγω έλλειψης προσβασιμότητας από το εξωτερικό. Δυστυχώς για μας που αγαπάμε το σκι βουνού, ευτυχώς για εσάς τους "επαγγελματίες περιβαλλοντικά-οικονομικά-κοινωνικά ευαισθητοποιημένους"(ελπίζω να ανοίξει και το δικό σας κλειστό επάγγελμα).

Edited by bomberman
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε πολλά από αυτά που λες έχεις χίλια δίκια

 

Εγώ θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα πω ότι κι η Ελβετία που έχει και μικρότερη έκταση, και μικρότερο πληθυσμό, έχει τον δεκαπλάσιο αριθμό χιονοδρομικών από την Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι το τέλειο αντιπαράδειγμα μιας, αλλά δεν είναι καλό να υπερβάλλουμε.

Ναι, αλλά πόσες παραλίες έχει η Ελβετία;

 

Επίσης στην Ελλάδα προσμετράμε στα χιονοδρομικά, αρκετά τα οποία λειτουργούν ουσιαστικά με την ύπαρξη ενός λιφτ, όπως π.χ. του Μαινάλου.

Να συμπληρώσω και το Περτούλι, και το Μέτσοβο, και τη Νεράιδα και τον Ψηλορείτη και τη Ζήρεια και το Βίτσι και τον τεράστιο δρόμο που ανοίχτηκε στον Κίσσαβο και το δρόμο που ασφαλτοστρώθηκε στον Όλυμπο και άλλα που δεν θυμάμαι ή δεν ξέρω, και που σε τίποτα δεν εξυπηρετούν τη δραστηριότητα που αγαπάω. Φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά πολιτικά και στενά οικονομικά συμφέροντα και θυμίζουν το αλήστου μνήμης "κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο".

 

Όταν μιλάμε για ένα λίφτ τι εννοούμε? Στην ουσία δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από βάσεις, στύλους και συρματόσχοινα. Ανάλογα μεγάλες δυσκολίες δεν βλέπω να αντιμετωπίζουν στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων, τα οποία έχουν πλέον κατακλύσει κάθε κορυφογραμμή, και αποτελούν σαφέστατα μεγαλύτερη περιβαλλοντική διαταραχή λόγω θορύβου, μεγέθους κλπ. Επίσης κανείς δεν βγήκε να πει κουβέντα για αυτή την κατάσταση, ούτε να σταματάει κανένα τέτοιο έργο.

Έχουν πει και πολλά μάλιστα.

Η ουσία είναι ότι (πάλι) για να εξυπηρετήσουν στενά οικονομικά συμφέροντα εγκαθιστούν ανεμογεννητριες όπου λάχει, αρκεί να έρχεται τζάμπα στον "επενδυτή". Ξεσηκώνοντας τις τοπικές κοινωνίες και δυσφημώντας ανεπανόρθωτα μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Για να μη πω για την απουσία οποιασδήποτε προβλεψης για το τι θα γίνουν τα σίδερα μετά το τέλος της ζωής τους και πως θα αποκατασταθεί το περιβάλλον. Ψιλά γράμματα θα μου πεις.

Δες κάποια σχόλια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Χαρακτηριστικά παραδείγματαυπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων με προβληματική χωροθέτηση είναι ο σταθμός 111 ανεμογεννητριών εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) στην νότια Σκύρο σε έκταση της Εκκλησίας όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη στην Ελλάδα αποικία του παγκοσμίως απειλούμενου Μαυροπετρίτη Falco eleonorae, καθώς και πολλά σημαντικά ενδημικά είδη χλωρίδας.

Επίσης, ο σταθμός 313 ανεμογεννητριών στα νησιά Χίο-Λήμνο-Λέσβο χωροθετημένος κατά 70% εντός ΖΕΠ στις οποίες αναπαράγεται ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του παγκοσμίως απειλούμενου Σμυρνοτσίχλονου Emberiza cineracea, καθώς και οι σταθμοί στη ΖΕΠ «Όρη Ανατολικής Λακωνίας» που χωροθετούνται μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους μεσογειακούς μεταναστευτικούς διαδρόμους από όπου διέρχονται χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο.

και από την WWF:

Επίσης, η χωροθέτηση του ΘΑΠ Θάσου, σε συνδυασμό με το διπλανό ΘΑΠ του Φαναρίου, φαίνεται να μην αφήνει περιθώριο αλιείας για τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής, αποκόπτοντας πάνω από το 50% του αλιευτικού πεδίου Ποταμιάς-Μπουλούστρας, το οποίο ευθύνεται για τη μισή αλιευτική παραγωγή της ιχθυόσκαλας Καβάλας, δηλαδή 4-5.000 τόνους αλιεύματα ετησίως (στοιχεία ΙΝΑΛΕ).

 

Είναι προφανές λοιπόν ότι όπου υπάρχει μεγάλο οικονομικό συμφέρον, εξαφανίζονται οι "αγκυλώσεις" τις οποίες αναφέρετε, και οι αδιαπέραστοι "περιβαλλοντικοί νόμοι" της χώρας μας γίνονται αόρατοι. Οπότε οι ισχυρισμοί τύπου "θα γίνουμε Βουλγαρία" καταλαβαίνετε πως δεν ισχύουν. Εμείς είμαστε πολύ πιο διεφθαρμένοι, απλά η "ταρίφα" μας ως τώρα ίσως να ήταν μεγαλύτερη.

Θα πέσει και η δικιά μας ταρίφα, μην ανησυχείς.

 

Παρόλαυτα, πιστεύω πως όντως θα μείνουν από τα χιονοδρομικά γύρω στα 4-5, λόγω της κρίσης και λόγω έλλειψης προσβασιμότητας από το εξωτερικό. Δυστυχώς για μας που αγαπάμε το σκι βουνού, ευτυχώς για εσάς τους "επαγγελματίες περιβαλλοντικά-οικονομικά-κοινωνικά ευαισθητοποιημένους"(ελπίζω να ανοίξει και το δικό σας κλειστό επάγγελμα).

Αν καταλαβαίνω καλά με το "εσάς" απευθύνεσαι προσωπικά σε εμένα κατακρίνωντας την ελάχιστη ενόχλησή μου απέναντι στην αυθαιρεσία και τις συνεχείς παρανομίες που καθημερινά καταστρέφουν τα βουνά μας και στις οποίες και εσύ είσαι μάρτυρας (υποθέτω). Ταυτόχρονα με ξεχωρίζεις από "εσάς που αγαπάτε το σκι" και με κατατάσσεις με κάποια ειρωνία σε μια απροσδιόριστη κατηγορία επαγγελματιών, κάποιων μορφών ευαισθησίας.

Θα σου απαντήσω λοιπόν "Δε βαριέσαι, δεν είσαι ο πρώτος που μου τα λέει. Μου τά 'παν κι άλλοι πιο πάνω".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και στα αιολικά και στα χιονοδρομικά αλλά και σε πολλές παραγωγικές δραστηριότητες υπάρχει ο σωστός τρόπος να τα κάνεις και υπάρχει και ο Ελληνικός.

 

Έχουμε διαλέξει τον δεύτερο τρόπο

 

Από την άλλη ή θα αλλάξουμε ή θα μπιπ οπότε ελπίζω να δούμε και τον σωστό τρόπο να γίνονται πράγματα στην Ελλάδα κάποια στιγμή

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

σε πολλα εχουμε διαλεξει τον δευτερο τροπο.

  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όσο μπλοκάρονται με κάθε τρόπο τέτοια έργα, τόσο θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα επιλέγουν τον "ακριβό" Ελληνικό τρόπο, ο οποίος φυσικά καταλήγει να είναι όχι απλά παράνομος, αλλά και πολύ χειρότερος για το περιβάλλον. Και καλώς ή κακως αυτοί που μπλοκάρουν συστηματικά είναι συνυπεύθυνοι με αυτούς που λαδώνουν.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όσο μπλοκάρονται με κάθε τρόπο τέτοια έργα, τόσο θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα επιλέγουν τον "ακριβό" Ελληνικό τρόπο, ο οποίος φυσικά καταλήγει να είναι όχι απλά παράνομος, αλλά και πολύ χειρότερος για το περιβάλλον. Και καλώς ή κακως αυτοί που μπλοκάρουν συστηματικά είναι συνυπεύθυνοι με αυτούς που λαδώνουν.

Το διάβασα και έμεινα με το στόμα ανοικτό.

Το ξαναδιάβασα έτσι, το ξαναδιάβασα αλλιώς, αλλά τίποτα. Είπα να το πάρω ανάποδα από το τέλος προς την αρχή, πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Απίστευτο!

Μέσα σε δυο γραμμές (γραμμένες από ένα νέο άνθρωπο) η ιδεολογική τεκμηρίωση και η ηθική δικαίωση του κάθε λαμόγιου, του κάθε καταπατητή, του κάθε αυθαιρετούχου.

Η εξήγηση για το ποιός φταίει που κατάντησε έτσι οι πατρίδα μας. Φταίνε αυτοί που ζητούν να τηρηθούν οι νόμοι και όχι αυτοί που τους καταπατούν βάναυσα ή που τους προσαρμόζουν στα μέτρα του κάθε Βωβού.

Για την ανάπτυξη του τόπου βεβαίως-βεβαίως.

Και τότε κατάλαβα. Δεν μπορεί, μας κάνεις πλάκα. Τώρα εξηγούνται όλα.

Συγνώμη για τη παρεξήγηση.

Edited by pka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διάβασα και έμεινα με το στόμα ανοικτό.

Το ξαναδιάβασα έτσι, το ξαναδιάβασα αλλιώς, αλλά τίποτα. Είπα να το πάρω ανάποδα από το τέλος προς την αρχή, πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Απίστευτο!

Μέσα σε δυο γραμμές (γραμμένες από ένα νέο άνθρωπο) η ιδεολογική τεκμηρίωση και η ηθική δικαίωση του κάθε λαμόγιου, του κάθε καταπατητή, του κάθε αυθαιρετούχου.

Η εξήγηση για το ποιός φταίει που κατάντησε έτσι οι πατρίδα μας. Φταίνε αυτοί που ζητούν να τηρηθούν οι νόμοι και όχι αυτοί που τους καταπατούν βάναυσα ή που τους προσαρμόζουν στα μέτρα του κάθε Βωβού.

Για την ανάπτυξη του τόπου βεβαίως-βεβαίως.

Και τότε κατάλαβα. Δεν μπορεί, μας κάνεις πλάκα. Τώρα εξηγούνται όλα.

Συγνώμη για τη παρεξήγηση.

 

Δεν ξέρω πως ακριβώς έβγαλες αυτό το συμπέρασμα, αλλά μάλλον δεν κατάλαβες τίποτα από αυτό που έγραψα. Γράψε άκυρο για να το ξαναδιατυπώσω, γιατί δεν είμαι υπέρ κανενός λαμογίου.

 

Εννοώ πως φταίνε ΚΑΙ αυτοί που εκμεταλλεύονται άσχετο κάθε παράθυρο νόμου προκειμένου να μπλοκάρουν πάσης φύσεως έργο. Στο 99% των περιπτώσεων εξυπηρετούν τοπικά συμφέροντα και δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον. Κλασσικό παράδειγμα οι κάτοικοι της Κερατέας που διαμαρτύρονταν για την χωματερή, αλλά έχουν καταπατήσει το σύμπαν για να χτίσουν.

 

Όπως θα γνωρίζεις ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και ηθικό.

Δεν εννοώ ότι ανήκεις σε κάποιους από αυτούς, και δεν είμαι κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρώ ότι κάνουν καλή δουλειά. Ας λήξει εδώ η όποια παρεξήγηση, και συγνώμη.

Edited by bomberman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν υπήρχε λόγος για συγνώμη. Εγώ τη κουβέντα μας εδώ την αντιλαμβάνομαι σαν μια κουβέντα καφενείου και χωρίς μια μικρή αντιπαράθεση θα πεθάνουμε από βαρεμάρα. Εγώ λοιπόν πρέπει να σε ευχαριστήσω για την αντιπαράθεση.

Πάντως με έχεις μπερδέψει. Γιατί στη πράξη συμφωνώ με πολλά απ' όσα λες και θα μπερδέψουμε και το κοινό μας.

Μάλιστα σχετικά με αυτό που είπες ότι πολλοί από αυτούς που σταματούν διάφορα έργα, χρησιμοποιούν το περιβάλλον για δικαιολογία, θυμήθηκα κάτι που διάβασα εδώ μέσα για το παράνομο λιφτ της Σαχάρας. Γράφτηκε λοιπόν ότι τη παρανομία δεν τη κατήγγειλαν κάποιες οικολογικές οργανώσεις αλλά αυτός που έχασε το διαγωνισμό για το λιφτ. Αλήθεια, ψέματα, ποιός ξέρει; Αθάνατη Ελλαδάρα.

Πάντως το λιφτ σταμάτησε. Κατά τη γνώμη μου πάλι καλά. Καλά και για τυπικούς και για περιβαλλοντικούς αλλά πολύ περισσότερο για χιονοδρομικούς λόγους.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δεν υπήρχε λόγος για συγνώμη. Εγώ τη κουβέντα μας εδώ την αντιλαμβάνομαι σαν μια κουβέντα καφενείου και χωρίς μια μικρή αντιπαράθεση θα πεθάνουμε από βαρεμάρα. Εγώ λοιπόν πρέπει να σε ευχαριστήσω για την αντιπαράθεση.

Πάντως με έχεις μπερδέψει. Γιατί στη πράξη συμφωνώ με πολλά απ' όσα λες και θα μπερδέψουμε και το κοινό μας.

Μάλιστα σχετικά με αυτό που είπες ότι πολλοί από αυτούς που σταματούν διάφορα έργα, χρησιμοποιούν το περιβάλλον για δικαιολογία, θυμήθηκα κάτι που διάβασα εδώ μέσα για το παράνομο λιφτ της Σαχάρας. Γράφτηκε λοιπόν ότι τη παρανομία δεν τη κατήγγειλαν κάποιες οικολογικές οργανώσεις αλλά αυτός που έχασε το διαγωνισμό για το λιφτ. Αλήθεια, ψέματα, ποιός ξέρει; Αθάνατη Ελλαδάρα.

Πάντως το λιφτ σταμάτησε. Κατά τη γνώμη μου πάλι καλά. Καλά και για τυπικούς και για περιβαλλοντικούς αλλά πολύ περισσότερο για χιονοδρομικούς λόγους.

Για το λιφτ της Σαχάρας οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνωρίζω πολλά. Μιλούσα γενικότερα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για χιονοδρομικούς λόγους ήταν έγκλημα η μη τοποθέτηση του λιφτ της Σαχάρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει παρανόμως. Ούτε ότι εναέριο θα ήταν καλύτερο, άρα ίσως αυτή να είναι ευκαιρία, ώστε το συρόμενο να μπει πιο κάτω.


53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Posts

    • Προς Πώληση Ένα εξαιρετικό Πέδιλο Της Stockli, βραβευμένο ως το καλύτερο πέδιλο της κατηγορίας του! Είναι εύκολο στην χρήση και στον έλεγχο του καθώς απευθύνεται σε αρχάριους και μέσους σκιέρ! Παρέχει ευελιξία και αρκετή ευκολία στη μετάβαση από carving σε skidded turns με μικρή προσπάθεια και άμεση ανταπόκριση! Είναι σταθερό σε γρήγορες και κοντές στροφές στη πιστά και αρκετά απορροφητικό στους κραδασμούς! Είναι ιδιαίτερη η ευελιξία του σε carving στροφές, με αρκετά μεγάλη γωνιωση παρέχει μια ασφαλή και πεντακάθαρη ακτίνα στροφής! Γενικά διατηρούμε έναν απολυτό έλεγχο χωρίς μεγάλη προσπάθεια και κατανάλωση ενέργειας! Τέλος είναι δοκιμασμένο και εκτός πίστας σε πούδρες αλλά και bumps και έδειξε τρομερή προσαρμοστικότητα και έλεγχο και ισορροπία σε κάθε στροφή!! Το πέδιλο έχει χρησιμοποιηθεί για δυο σεζόν με εμφανείς μικροφθορές στο επάνω μέρος του. Προσωπικα το συστήνω σε μέσους σκιέρ. Γύρω στις 50 ημέρες χρήσης. Ωστόσο είναι περασμένο από full service και οι πάτοι βρίσκονται σε άψογη κατάσταση καινούργιου, κερωμένοι. Οι λάμες του είναι επίσης σε αρίστη κατάσταση 0,5ο βάση και 88ο side edge. Φοράει την srt Salomon bin 12. Τιμή 380ευρω συζητήσιμη! Περισσότερες πληροφορίες σε προσωπικό μήνυμα! https://www.skiessentials.com/2021-ski-test/skis/2021-stockli-laser-sc https://www.snow-online.com/ski/stoeckli-lacer-sc-2020.htmlp  
    • Μάλλον έχεις καταλάβει λάθος
    • Τι κάνουν όλα μα όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου εκτός από τα Ελληνικά? Ονομάζεται ski bus
    • Πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις "μύθους" για το σκι στην Ελλάδα. Ακόμα και πρώην και νυν πρόεδροι του Συλλόγου μας τους συντηρούν με το δίκιο τους. Ακόμα κα ο Λάππας ξεχνά ότι 39 στους 40 τελεταίους Απριλίους χιονίζει στον Παρνασσό!!!!! Και οι δύο Πρόεδροι του ΣΤΧ έχετε δίκιο σε αυτό που γράφετε αλλά επειδή δεν γράφετε την πλήρη πρόταση το συμπέρασμα είναι τελείως λάθος. Η αλήθεια για το σκι στον Παρνασσό είναι όπως τα γράφω Αυτό είναι τελείως γενικό και ισχύει για τους...ταβερνιάρηδες, σαλεδάρχες, μπαρόβιους κλπ Το τους δεν υπάρχει, είναι αφηρημένη έννοια χαμένη στις δαιδαλώδεις διαδικασίες του Ελληνικού κράτους. Υπογράφω ότι δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση ούτε απόφαση που να έβγαλε πόρισμα "φέτος μας νοιάζει μόνο να έχουμε επισκέπτες" στο Υπουργείου Τουρισμού, στο Υπερταμείο, στα ΕΤΑΔ και στις εγκαταστάσεις του ΧΚΠ. Η κατάσταση είναι: δεν έχουμε ιδέα τι είναι το καλό σκι και τι θέλουμε να γίνει ο Παρνασσός και πως να δουλέψει, μη μας κράξουν τα κανάλια, ας κονομήσουμε ότι μπορούμε όσοι μπορούμε, ας μπαίνει ο μισθός, μη σκοτωθεί κανένας. Φυσικά μέσα σε αυτό το χάος κάποιοι έχουν τρόπο και όρεξη να κάνουν κάτι καλό για το σκι προσπαθούν. Όμως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού, Υπερταμείου, ΕΤΑΔ και εγκαταστάσεων ΧΚΠ. Κανένας αρμόδιος δεν ξέρει πχ ότι ο λιφτιέρης ζητάει μια πολύ σημαντική βίδα. -Μα δεν μπορεί να είναι τόσο χαζό το σύστημα ΕΤΑΔ να αφήσουν κλειστό τον Ηρακλή για τόσο λίγα λεφτά? ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ -Μα δεν μπορεί να είναι τόσο χαζό το σύστημα ΕΤΑΔ να μας γράφει "όλοι οι αναβατήρες θα λειτουργούν κάθε μέρα"? ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ  
    • Όταν οι άνθρωποι έχουν πρόγραμμα και βλέπουν το μέλλον 
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. CarrizalB
      CarrizalB
      (42 years old)
    2. Kristallis
      Kristallis
      (28 years old)
    3. thiosjohn
      thiosjohn
      (55 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,318
    • Total Posts
      460,831
  • Member Statistics

    • Total Members
      10,673
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    Robshata
    Joined
×
×
  • Create New...