Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 13, 2019 (edited) Τι θυμήθηκα τώρα...πριν καμια 10αρια χρόνια αρθρογραφούσα για τούτους , δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα , φανομενικά όχι και τόσο. Αντιστοίχως από την δεκαετία του 90 στο 2000 όλα είχαν έρθει τούπμπα. Δείτε εδω το αρθράκι που είχα γράψει , είχε πλάκα... https://www.freeride.gr/freestyle/moguls-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-newscool-torino-2006/ Θα βρείτε συνδεσμό και για τους κανονισμούς. Αυτά βέβαια για τότε...σήμερα δεν ξέρω τι κάνουνε... Εδώ οι κανονισμοί , τότε: https://www.freeride.gr/freestyle/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-moguls/ Edited February 13, 2019 by Χρήστος Μ. 3 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
GiGi 3,475 Report post Posted February 13, 2019 Ασχετο με το θεμα, αλλα εχω διαπιστώσει πως οι αγωνες του ski cross μου τραβούν φοβερα το ενδιαφερον, κυριως λογω της αμεσης ανταγωνιστικότητας και της περισσότερης ελευθερίας. Εντυπωσιακές οι γωνιες στο sl-gs-dh κλπ αλλα το cross εχει αμεσότητα που στερουνται τα υπόλοιπα. Περι ορέξεως βεβαια.. Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 13, 2019 (edited) Ναι και εμένα μου δημιουργούσε εντύπωση - αλλά η αλήθεια είναι πως οι αγωνιζόμενοι είναι λίγο ατσούμπαλοι στην κατάβαση , ανταγωνισμός επιβίωσης περισσότερο , έχει και σωματικές επαφές , πέφτει και "ξύλο" , σπρωξίματα κτλ Στα άλματα πολλές φορές είναι εκτός ισορροπίας , τέλος πάντων είναι λίγο mad max κατάσταση. τα moguls όμως , έχω και προσωπική αμπειρία - μια εποχή η εταιρία για την οποία δούλευα είχε φέρει δυό αθλητές , ένα Σωτσέζο (αν θυμάμαι ) και έναν Γάλλο να διοργανώσουμε ένα διαφημιστικό moguls run στα καλάβρυτα με ελεύθερη συμμετοχή. Δύο χιονοδρόμων - dual moguls. Πριν εικοσι χρόνια ε! Την προηγούμενη μέρα φτιάχναμε το run περνόντας από τις ίδιες γραμμές μέχρι να δημιουργηθούν λούκια - είχαμε την τύχη τότε να έχουμε και φρέσκο χιόνι. Μετά τα μορφοποίησαμε λίγο πιο τοπικά, με χέρια, φτυάρια κτλ Είχε τρελή επιτυχία για τα δεδομένα μας , ήταν καλοί χιονοδρόμοι και ρουφούσες γνώσεις και εμπειρία! Είχα τόσο ζήλο που ο προισταμενός μου τότε μου είπε να τρέξω και εγώ. Έτυχε στο προημιτελικό run να τρέξω διπλα σε έναν πολύ γνωστό έλληνα χιονοδρόμο... φανταστικός αν και όχι η ειδικότητά του τον έβλεπα να τερματίζει με τα κυάλια. Σαν έμπειρος που ήταν μου πήρε την ψυχολογία από την εκινηση κιόλας, έκανε τόσο δυναμικό start που ακούστηκε μέσα στο στήθος μου.. Ωραία χρόνια, καλή θέληση υπήρχε... Edited February 13, 2019 by Χρήστος Μ. 7 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 25, 2019 Consistency , effortless πολύ μου αρέσει αυτός.! https://www.facebook.com/ericlipton2/posts/10157231220309973?__xts__[0]=68.ARBM0z4tPZsmjmD3D6s_BOEku8FTODxagsdOBJIvas2xAoPQgcOhWM4w9AImgEiX_A6V7Qd4SDyIbyfqE06Xy3UYfO-i7bBGI7drtnvpGavYjLwajlxHB_TUB6MrKctBYFRJV8HeWwj_DvFDaqEtUrlkJXSnYSWlLXTXjhzBB7NAJH7nGPlgcdw0ug55KWDqLVPcLI3AExJryxOEE73HA6HqK1Da42b8WtNy_r2AdiETgXAW31Q6q0ifp42x5vGqKkrXYTi8zbr3nL2vIkfvK_YpkgabntX8blV3fAlbvYa3yZP-UmFpZOZCQfrM0Xp7kLXld__6wp5aK305S81_h9YEaL_8PTtqEXFihBbtVOZMLcqa0kVL0EFoIOgyGwlkruk2bcKHop21Ja-zDl8y6D2vnswpTwhMCsn-aHxU6p4ZubCCCMk1MH0iTgxuzWjPwuNdo1AZvg&__tn__=CH-R 2 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
sbird 1,318 Report post Posted March 3, 2019 (edited) Ναι και εμένα μου δημιουργούσε εντύπωση - αλλά η αλήθεια είναι πως οι αγωνιζόμενοι είναι λίγο ατσούμπαλοι στην κατάβαση , ανταγωνισμός επιβίωσης περισσότερο , έχει και σωματικές επαφές , πέφτει και "ξύλο" , σπρωξίματα κτλ Στα άλματα πολλές φορές είναι εκτός ισορροπίας , τέλος πάντων είναι λίγο mad max κατάσταση. τα moguls όμως , έχω και προσωπική αμπειρία - μια εποχή η εταιρία για την οποία δούλευα είχε φέρει δυό αθλητές , ένα Σωτσέζο (αν θυμάμαι ) και έναν Γάλλο να διοργανώσουμε ένα διαφημιστικό moguls run στα καλάβρυτα με ελεύθερη συμμετοχή. Δύο χιονοδρόμων - dual moguls. Πριν εικοσι χρόνια ε! Την προηγούμενη μέρα φτιάχναμε το run περνόντας από τις ίδιες γραμμές μέχρι να δημιουργηθούν λούκια - είχαμε την τύχη τότε να έχουμε και φρέσκο χιόνι. Μετά τα μορφοποίησαμε λίγο πιο τοπικά, με χέρια, φτυάρια κτλ Είχε τρελή επιτυχία για τα δεδομένα μας , ήταν καλοί χιονοδρόμοι και ρουφούσες γνώσεις και εμπειρία! Είχα τόσο ζήλο που ο προισταμενός μου τότε μου είπε να τρέξω και εγώ. Έτυχε στο προημιτελικό run να τρέξω διπλα σε έναν πολύ γνωστό έλληνα χιονοδρόμο... φανταστικός αν και όχι η ειδικότητά του τον έβλεπα να τερματίζει με τα κυάλια. Σαν έμπειρος που ήταν μου πήρε την ψυχολογία από την εκινηση κιόλας, έκανε τόσο δυναμικό start που ακούστηκε μέσα στο στήθος μου.. Ωραία χρόνια, καλή θέληση υπήρχε... Θυμάμαι είχα δει κάποτε φτιαγμένη πίστα moguls στο λοφάκι της Θέτιδας στα Καλάβρυτα. Μακάρι να μπορέσει να γίνει ξανά κάποια στιγμή.. ωραία θα ήταν να έκανα και κανένα μάθημα moguls! Τότε τρόμαξα μόνο που το είδα! Edited March 3, 2019 by sbird 2 Quote You can't buy happiness - but you can buy a lift pass! Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 3, 2019 Ε, μια φορά έγινε (και η μοναδική αν δεν κάνω λάθος στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ) αρα αναφερόμαστε στο ίδιο ! 1 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted March 4, 2019 (edited) Μιας και "ξύπνησε" το παρόν νήμα, ιδού ένα φρέσκο σύντομο βίντεο για το αιώνιο θέμα συζήτησης ως προς την επιλογή πορείας στα bumps. Μαζί και σύνδεσμος για σχετικό playlist από το ίδιο κανάλι: https://www.youtube.com/playlist?list=PLm3UAyWH9-Fx0TpWJC52HGlfb95jTFR0B https://youtu.be/BcaEc0WEcNI Edited March 4, 2019 by panchristo 3 Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 4, 2019 Μια χρονιά ('16, '17;), κάπου δεξιά (κατεβαίνοντας) από το απότομο του Βάκχου είχαν δημιουργηθεί bamps σε ικανό μήκος και πλάτος. Ωραία ήταν. Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 4, 2019 Στο Μαίναλο , αυτό είναι ο κανόνας. Η πίστα μετατρέπεται σε πίστα Bumps μετά τις 10-11 η ώρα.Το πρωί είχαμε ήδη στύσει σλαλομ κορς και το μεσημέρι που ξηεστήναμε , από τις μια και μετά , κάναμε σκι μέσα σε bumps. Βασικά όσο πιο στενή και απότομη είναι μια πιστα τόσο πιο εύκολα μετατρέπεται - τι ωραία ήταν....ναι.. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Velissarios 1,031 Report post Posted March 4, 2019 (edited) Έξοχα. Η συνεισφορά μου στο topic. Και ναι ...έχει και Bumps. (Ο τύπος το κάνει να φαίνεται ενοχλητικά απλό) Edited March 4, 2019 by Velissarios 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 4, 2019 Ταπεινή μου άποψη είναι ότι οι dolphin turns είναι το τελευταίο που χρειάζεται σε πίστα bumps. Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,386 Report post Posted March 4, 2019 Ταπεινή μου άποψη είναι ότι οι dolphin turns είναι το τελευταίο που χρειάζεται σε πίστα bumps. Από ποιά άποψη το λες; Ότι δεν χρειάζεται σαν ικανότητα κίνησης ή ότι δεν κάνεις dolphins μέσα σε bump-field; Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 4, 2019 (edited) Σίγουρα οι κινήσεις που δείχνει το παραπάνω video δεν γίνονται σε bump-field, δεν έχει χώρο ε; Ικανότητα κίνησης εννοείς την απορρόφηση του ανάγλυφου, την κίνηση με κολλημένα πόδια...; Edited March 4, 2019 by Pant Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,386 Report post Posted March 4, 2019 Τα dolphin turns είναι κατά βάση άσκηση για το fore-aft (μπροστά-πίσω). Η κίνηση αυτή έχει να κάνει πολύ με τον τρόπο περάσματος στα bumps (και με το εκτός πίστας σε φρέσκο ή μαλακό μπαχαλόχιονο). Σκοπός, πάντως, είναι να διατηρούμε τα σκι συνεχώς σε επαφή με το χιόνι. Το να κάνει κάποιος καλά dolphins είναι αρκετά δύσκολο. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να περνάς καλά τα bumps αν δεν μπορείς ήδη να κάνεις dolphins. Βέβαια, αν δεις κάποιον να μπορεί να κάνει καλά dolphins, μπορείς να θεωρήσεις με αρκετή σιγουριά ότι θα είναι τίμιος και στα bumps. 5 Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 4, 2019 (edited) [...σκεπτικισμός στο μοντέρνο ασκησιολόγιο - γιατί έτσι μου 'ρθε τώρα - Dolphins στα φλατ μάλλον αποτελούν πρόκληση καθεαυτή, δηλαδή δεν έχουν νόημα για εισαγωγή στην τεχνική περάσματος bumps. Μάλλον το αντίθετο, δηλαδή για να κάνεις καλά dolphins σε φλατ τερέν πρέπει να είσαι καλός στα bumps. ..] edit: [ προσοχή στα μεγάλα νύχια, ειδικά αν δοκιμάσετε στα φλατ] Edited March 4, 2019 by Χρήστος Μ. 1 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 4, 2019 Συμφωνώ με τον Χρήστο, στην ουσία αναρωτήθηκα αν χρειάζεται η άσκηση σε dolphin turns στα bumps. Προφανώς χρειάζεται η ικανότητα κίνησης που ανέλυσε παραπάνω ο Phaethon αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αποκτηθεί. Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,386 Report post Posted March 4, 2019 edit: [ προσοχή στα μεγάλα νύχια, ειδικά αν δοκιμάσετε στα φλατ] Μόνο όποιος έχει δοκιμάσει, πάθει και μάθει κάνει αυτή την απόλυτα πετυχημένη παρατήρηση Ισχύει! Χτίζοντας πάνω στην παρατήρηση για τη δυσκολία και τη χρησιμότητα, θα πω ότι ακόμα κι ένα πολύ μικρό βουναλάκι μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην εκτέλεση της άσκησης και όποιος θέλει να δοκιμάσει, ας το κάνει πρώτα έτσι και όχι στο απόλυτο flat. Εναλλακτικά, σήκωμα μόνο τις ουρές. 2 Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
sbird 1,318 Report post Posted March 4, 2019 (edited) Στο Μαίναλο , αυτό είναι ο κανόνας. Η πίστα μετατρέπεται σε πίστα Bumps μετά τις 10-11 η ώρα. Το πρωί είχαμε ήδη στύσει σλαλομ κορς και το μεσημέρι που ξηεστήναμε , από τις μια και μετά , κάναμε σκι μέσα σε bumps. Βασικά όσο πιο στενή και απότομη είναι μια πιστα τόσο πιο εύκολα μετατρέπεται - τι ωραία ήταν....ναι.. Το ίδιο σκηνικό πετυχαίνω στα Καλάβρυτα στη μικρή και στενή κόκκινη Δάφνη (Αριάδνη). Εκεί στήνουν συχνά πόρτες για προπόνηση διάφοροι, και μόλις τελειώνουν είναι γεμάτη bumps Πηγαίνω και παίζω λίγο, αλλά.. ότι να 'ναι κάνω. Χρειάζομαι μάθημα, αλλά έχω άλλα πιο επείγοντα θέματα να λήξω με μάθημα.. Η ερώτησηή μου είναι: τελικά τα bumps τα "καβαλάμε" ή στρίβουμε γύρω τους? Έχω δει και τα δύο σε βιντεάκια.. Edited March 4, 2019 by sbird Quote You can't buy happiness - but you can buy a lift pass! Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted March 4, 2019 Το πρωί είχαμε ήδη στύσει ... Λόγω της γνωστής μου εμμονής με την ορθογραφία το "στύσει" μου έκανε κάπως περίεργο συνειρμό... Κολλάει πάντως με τη δυσκολία των bumps... 1 Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted March 4, 2019 Χαχαχα το είδα και εγώ απ τη δουλειά και σκεφτόμουν ότι σαν να παραχαιρόμαστε τις καταβάσεις μας! 2 Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Velissarios 1,031 Report post Posted March 5, 2019 (edited) Αν ξεχάσουμε την χρησιμότητα της άσκησης (δελφίνι δελφινάκι) στα Bumps γνώμη μου είναι οτι ο σκιέρ θα πρέπει να μπορεί να εκτελέσει τις περισσότερες ασκήσεις εύκολα ή δύσκολα διότι μέσα από την εξάσκηση θα βγει μόνο κερδισμένος. Και επειδή μπορεί να πει κάποιος "Δεν με ενδιαφέρει...εγώ δεν πάω σε Bumps" θα του θυμίσω οτι αν προσπαθήσει να κατεβεί κόκκινη (ή και στενή μπλε) μετά από χιονόπτωση θα καταλάβει αν πάει σε bumps ή όχι. Το φρέσκο χιόνι σε λιγότερο από δύο ώρες έχει συσωρευτεί και δημιουργήσει ωραιότατους χιονολόφους όπου εκεί δοκιμάζονται πόδια και τεχνική.!!! Edited March 5, 2019 by Velissarios 4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 5, 2019 ...Η ερώτησηή μου είναι: τελικά τα bumps τα "καβαλάμε" ή στρίβουμε γύρω τους? Έχω δει και τα δύο σε βιντεάκια.. Οπως βολεύει. Αν πας από πάνω, στρίβεις πανεύκολα στην κορυφή, μειώνεις ταχύτητα κατεβαίνοντας με το πλάι και μπορείς στο επόμενο να περάσεις γύρω του. Βασικό είναι να διατηρείς την ταχύτητα που απαιτείται ώστε να κινείσαι σωστά. 2 Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
7ψυχος_gtsap 1,066 Report post Posted March 5, 2019 Καλά τα λέει ο Pant: ... στρίβεις πανεύκολα στην κορυφή, μειώνεις ταχύτητα κατεβαίνοντας ... Να προσθέσω κάτι σημαντικό (που σπάνια μπορώ να κάνω) : η κορυφή πρέπει να σε βρει με λυγισμένα πόδια ώστε το κατέβασμα να συνίσταται μόνο από την έκταση των ποδιών με μικρή μετακίνηση του σώματος. Έτσι έχεις απόλυτο έλεγχο της ταχύτητας και του ρυθμού. 4 Quote Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν. Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 5, 2019 (edited) Οσο πιο γρήγορα πας τόσο πιο ψηλά τα περνάς, πιο αργή ταχύτητα στρίβεις στην βάση τους. Αυτό έρχεται αβίαστα δεν είναι κάτι που το επιδιώκεις. Προφανώς στα πρώτα βήματα είσαι μέσα στα λούκια. Τα bumps όπως και κάθε άλλο ανάγλυφο είναι πιο εύκολα να τα δαμάσεις στην πράξη, παρά στην θεωρία. Δεν παίρνει πολύ σκέψη το πράμα , αυτό συμβαίνει γιατί γενικότερα στην κινητικές δραστηριότητες λαμβάνει χώρα οι κινητικός φλοιός του εγκεφάλου. Η κίνηση δεν είναι μια διαδικασία σκέψης, αλλά πράξης. Γενικό tip στο σκι είναι πως είναι καλύτερα τα πόδια μας να μην χάνει την επαφή του με το τερέν, άρα μετακινείται το σύστημα από την λεκάνη και πάνω σε μια ας πούμε νοητή ευθεία χαμηλά (μεσαία θέση) , προς την γραμμή κλίσης και τα γόνατα απορροφούν με συνεχή όσο το δυνατόν επαφή με το τερεν . Αν και η έξοδος από ένα bump μπορεί να είναι θεαματική , στον αέρα δηλαδή, πολλές φορές την εκμεταλευόμαστε ως fiun part of the procedure... Καλές στύσεις παιδιά! Edited March 5, 2019 by Χρήστος Μ. 7 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Captain Powder 2,135 Report post Posted March 6, 2019 Όποιος θέλει να ασχοληθεί με bumps πρέπει να ξεκινήσει από μικρά και μαλακά (δεν ακούγεται πολύ σέξυ). Όχι σε τίποτα θηριώδη μεγέθους σκαραβαίου και σκληρότητας γρανίτη. Τώρα την άνοιξη σε απότομες πλαγιές σχηματίζονται αργά μέσα στη μέρα σουπάτα, αραιά , μικρομεσαία bumps. Το υγρό χιόνι είναι αργό και συγχωρεί , δίνοντας τη δυνατότητα slow motion. Τα χέρια μπροστά , το μπατόν καρφώνεται στην κορυφή του bump. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό . Καθορίζει όλο το στήσιμο αυτόματα . Μας αναγκάζει να κάνουμε τη στροφή στην κατηφορική πλευρά του bump , που όταν τα bumps είναι πολύ πυκνά είναι το μόνο μέρος που μπορούμε να στρίψουμε. Εφόσον στην ανηφόρα έχουμε μαζέψει πόδια, οπότε δεν εκτοξευόμαστε και έχουμε τα χέρια και τα μπατόν μπροστά, στην κορυφή του λόφου είμαστε σε θέση να σπρώξουμε τις μύτες των σκι στην κατηφορική πλευρά και να κάνουμε ντεραπάζ και να ελέγξουμε την ταχύτητα μας. Μάζεμα στην ανηφορική, χτύπημα μπατόν στη κορυφή με σπρώξιμο των φτυαριών με ντεραπάζ στη κατηφορική . Αυτό είναι . Ξεκινήστε από μοναχικά λοφακια σε αργή κίνηση και συνεχίστε με δύο στη σειρά . Όταν καταφέρεις τα δύο, έχεις καταλάβει τι πρέπει να κάνεις. Μετά αλύπητο κοπάνημα ! Καλή διασκέδαση ! 6 Quote Share this post Link to post Share on other sites