mammut 126 Report post Posted November 23, 2017 Πότε αλλάζουμε σκι , πολλοί ρωτάνε πότε πρέπει να αλλάξουμε σκι μια καλή ερώτηση με διαφορετικές απαντήσεις . 1) αλλάζουμε σκι γιατί έχουμε ανέβει επίπεδο και το σκι που έχουμε δεν μπορεί να μας ικανοποίηση σε αυτό που κάνουμε 2) αγοράζουμε ένα σκι καινούργιο γιατί θέλουμε να αλλάξουμε κατηγορία σκι όχι μόνο επειδή άλλαξε το επίπεδο μας αλλά επειδή θέλουμε ένα σκι διαφορετικό πχ από σκι πίστας πάμε σε ένα freeride εδώ βασικά δεν αλλάζουμε σκι αλλά προσθέτουμε ένα ακόμα σκι στην συλλογή μας 3)αλλάζουμε σκι γιατί μπορεί απλά να το βαρεθήκαμε 4) αλλάζουμε σκι γιατί το σκι έχει τελειώσει ,αυτός είναι κατά τη γνώμη μου και ο βασικότερος λόγος για να αλλάξει κάποιος σκι ανεξαρτήτως επιπέδου .ένα σκι έχει ημερομηνία λήξης και με αυτό εννοούμε ότι τα σκι με την χρήση αρχίζουν και χάνουν τις ιδιότητες τούς ,ένα πέδιλο λοιπόν πού έχει κάνει περίπου 60-70 μέρες έχει χάσει περίπου το 50% των χαρακτηριστικών του μετά τις 100 μέρες βασικά το σκι δουλεύει στο 20% .Οι ιδιότητές που χάνει ένα σκι με την χρήση είναι η ελαστικότητα του -την δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών το κράτημα του σε σκληρά χιόνια όχι λόγω ακμών τόσο( αυτό είναι κάτι το οποίο φτιάχνεται) αλλά λόγω του ότι το σκι μαλακώνει.Η αλήθεια είναι ότι γίνεται σταδιακά και δεν το καταλαβαίνουμε εύκολα αν όμως κάποιος που έχει ένα σκι πχ4 χρόνια και κάνει 10με 15 μέρες σκι το χρόνο βάλει ακριβός το ίδιο σκι καινούργιο (ίδιο μοντέλο/ύψος κλπ) θα καταλάβει ότι είναι τελείως μα τελείως διαφορετικό Άποψη μου λοιπόν είναι ότι όταν καταλάβουμε ότι το σκι μας δεν συμπεριφέρεται και καλά μετά από κάποιο διάστημα αλλάξτε το!! θα μου πείτε εσύ το λες γιατί έχεις μαγαζί και εγώ θα σας πω πως όταν κάποιος χαλάει για 10 μέρες σκι στην Ελλάδα και μια εβδομάδα στο εξωτερικό πάνω από 1500 ευρώ για να κάνει σκι ας υπολογίσει και ένα κόστος κάθε 4-5 χρόνια για ένα πέδιλο η χαρά και ικανοποίηση που μπορεί να σου προσφέρει αξίζει παραπάνω 15 Quote Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,274 Report post Posted November 23, 2017 θα βοηθουσε και ενα προγραμμα αποσυρσης. το λεω μιας και εχεις μαγαζι ...και εγω αρκετα...πετροσκι... 1 Quote <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
kaps 2,736 Report post Posted November 23, 2017 Το να αλλαξει καποιος τα πεδιλα του πλεον εχει να κανει κυριως και με τα οικονομικα του. Μπορειτε οι Ελληνες εμποροι να προσφερετε ΝΕΑ μοντελα ή εστω της προηγουμενης σαιζον σε καλες τιμες και να ανταγωνιστειτε το εξωτερικο? Γιατι με "καλες" τιμες για πεδιλα 2-3-4+ ετων πισω δεν......... 2 Quote Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου...... 'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε! Share this post Link to post Share on other sites
vaggelis 2,070 Report post Posted November 23, 2017 Ε κάπου προσαρμοζόμαστε για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και βάζεις προτεραιότητες και κάπου ξεφεύγει ο λογαριασμός μην Μιζεριάζεις και σε πάρει η κάτω βόλτα Παιδιά στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ευτυχώς που δουλεύει ο θεσμός της οικογένειας και η φιλία Μου αρέσει να αλλάζω σκι κρατάω δέστρες αν με πέρνει , αποφεύγω να αλλάζω μπότες , Quote Share this post Link to post Share on other sites
ashbury 2,929 Report post Posted November 23, 2017 Να κάνω και μια ερώτηση επιπλέον? Οκ για τα πέδιλα το καταλαβαίνω. Με τις δέστρες τι κάνουμε? Μπορούμε να τις έχουμε παραπάνω? Γενικά ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής και αυτού του part εφόσον σκιάρουμε τουλάχιστον 20 φορές το χρόνο? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted November 23, 2017 (edited) Το σοκαριστικότερο όλων είναι ο χρόνος σχετικής φθοράς ανεξάρτητα από την ποσότητα χρήσης. Η ανακύκλωση επίσης ειναι μια πολύ ωραία ιδέα. του Vro, δίνει ένα κατιτις κινητρό γιατι τουλάχιστον οι πιο συνειδητοποιημένοι χιονοδρόμοι έχουν και οικολογικές αναησυχίες. Ολα τα μικρά νοικοκυρέματα απο δω και απο 'κει μαζί με την σφαιρική άποψη περι περιβάλλοντος συμβάλουν στην δημιουργία ποιοτικότερης μαζικής νοοτροπίας στα χιονοδρωμενα. Αποτρεπτηκή επίσης ειναι εξόρμηση όταν κοιτάς τα ταλαιπωρημένα πεδιλά σου και λες ...που να τρέχω τώρα... με αποτέλεσμα να το ρίχνεις στο ...ορειβατικό σκι - και όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις γαμτ τόσο πιο πολύ φαίνεται η φθορά στα πέδιλα. Ξαφνικά το ωραίο πεδιλάκι που αγόρασες περσυ και που όταν το πέταγες στο χιόνι ακουμπουσε σαν πουπουλο, τώρα, όταν το πετάς για να κουμπώσεις χτυπάει στο τερεν σαν μαδέρι οικοδομής..... Edited November 23, 2017 by Χρήστος Μ. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted November 23, 2017 (edited) Να κάνω και μια ερώτηση επιπλέον? Οκ για τα πέδιλα το καταλαβαίνω. Με τις δέστρες τι κάνουμε? Μπορούμε να τις έχουμε παραπάνω? Γενικά ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής και αυτού του part εφόσον σκιάρουμε τουλάχιστον 20 φορές το χρόνο? Έχω ακούσει για ζωή χιλιάδες μέρες σκι και έχω βγάλει off σε 30 μέρες σκι από κρούση. Όπως τα πετάμε τα πέδιλα μόλις τα βγάλουμε είναι πιθανό να κάνουμε ζημιά, αν περάσει και κάνας σκιερ ή κάνα αμάξι (έγινε πράγματι) από πάνω... Πολύ συχνά τεστ, οπτικό και μηχανικό έλεγχο και να τις ελέγξεις σε όλες τις κινήσεις χωρίς και με μπότα. Ρύθμιση χαμηλότερα από το σωστό και κλωτσιές και λυγίσματα όπως τη φοράς που κανονικά εκεί πρέπει να βγει. Κλωτσιές και λυγίσματα μέχρι να βγει. Αντίθετα αν η δέστρα είναι σωστά ρυθμισμένη και σου βγει έστω και μια φορά αδικαιολόγητα το πέδιλο κάτι δε πάει καλά, αμέσως σε ειδικό. Πιθανό το μήκος που την έβαλες στη μπότα να έχει το πρόβλημα αλλιώς αν είναι σωστό το din είναι πιθανό η δέστρα τα έφαγε τα ψωμιά της, αναγκαστικά πας σε ειδικό. Εγώ αρχή σεζόν βάζω μόνο τη μπότα πάνω (χωρίς το πόδι μου) και αρχίζω να αυτοσχεδιάζω πως θα βγει. Με στυλ και φαντασία καταλαβαίνεις άμεσα αν πάει καλά, ειδικά αν αρχίζεις να τη ρυθμίζεις σε χαμηλά din που βγαίνει εύκολα και σκληρά που δεν βγαίνει με τίποτα. Μου το είχαν δείξει κάποτε δύσκολο να το περιγράψω αλλά αυτοσχεδίασε θα καταλάβεις. Με απότομη τάση πχ στρεπτική μπορείς να το δεις άμεσα, ρίξε μπουνιά κλωτσιά στην κορφή της μπότας γενικά αυτοσχεδίασε. Συχνά να ρωτάς κάποιος που ξέρει καλά πόσο αντοχή έχουν ακόμα οι δέστρες. Αρμόδιος είναι ο ειδικός που ξέρει τη συγκεκριμένη δέστρα, δύσκολο στην Ελλάδα αλλά αναγκαστικά εμπιστέψου κάποιον και ζήτα μια γνώμη. Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα μια φορά το χρόνο ή μαζί με το σέρβις των σκι μας να πηγαίνουμε τις δέστρες μας για έλεγχο ή στον αντιπρόσωπο ή στον άνθρωπο που εμπιστευόμαστε πιο πολύ για σέρβις. Και Παρνασσό και Καλάβρυτα αλλά και Αθήνα όσοι κάνουν σωστό σέρβις και έχουν αντιπροσωπείες μπορείς να τα πας για έλεγχο, όπως και ο Δημήτρης. Να προσθέσω στα ολόσωστα του Δημήτρη αλλάζουμε πέδιλο αν έχουμε πάρει πιο σκληρό από το επίπεδό ή ακατάλληλο για το σκι που γουστάρουμε να κάνουμε και τελικά κάνουμε μας και πάμε σε κάτι που θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και να απολαύσουμε. Edited November 23, 2017 by ΜΙΚ Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted November 23, 2017 Ένα πεδιλο πρέπει να το αλλάξουμε και χωρίς να έχουμε ανεβεί επίπεδο αν: 1- έχει βγει πιο κενουργια τεχνολογίας ( περίπτωση μόνο αν έχουμε δυνατότητα ) 2-έχει φάει τόσο πολα σέρβις που δεν τους έμεινε ακμή 3-έχει τελιοσει η βάση του -structure (από πολύ σκι,πολύ κερομα πολύ γέμισμα ) 4-σληροριτα -όσο πιο σκληρό και αγονιστικο πεδιλο,τόσο πιο γρήγορα τελιονει η ζωή του από θέμα σκληρότητα 5-όταν έχει αλλάξει base level -ένας Βάρης αναβάτης με καλοοο επίπεδο ζορίσει τα πέδιλα στο μάξιμουμ το πεδιλο πιτσικάρει (μου έχει τύχει να έχει κάνει λακκούβα η βάση σαν να θέλει να βγει προς την μεριά της δεστρες ) 6- τα ξέχασα τα αλλά ,αν τα θιμιτω θα ξαναγράψω 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Κώστας Πολίτης 1,296 Report post Posted November 23, 2017 Το να αλλαξει καποιος τα πεδιλα του πλεον εχει να κανει κυριως και με τα οικονομικα του. Μπορειτε οι Ελληνες εμποροι να προσφερετε ΝΕΑ μοντελα ή εστω της προηγουμενης σαιζον σε καλες τιμες και να ανταγωνιστειτε το εξωτερικο? Γιατι με "καλες" τιμες για πεδιλα 2-3-4+ ετων πισω δεν......... Τρελές απαιτήσεις έχουμε νομίζω. Βασικότερο όλων δεν έχουμε την ίδια δυναμική σε αγοραστικό κοινό ούτε την ίδια φορολόγηση. Όσον αφορά σε νέα μοντέλα σχεδόν ίδιες τιμές βλέπω. Μπορεί βέβαια να βρείς κάποια προσφορά. Τις προσφορές πάντως εγώ τις βρίσκω στην Ελλάδα! Και γουστάρω πολύ να βλέπω και να κάνω και χιονοτρελαμένες συζητήσεις με τον έμπορο. Πέρσυ αγόρασα μοντέλο (τέλος σεζόν) σε μισή τιμή και σε 3 δόσεις! (Εκκλησία έκλεψα). Όσο θα μου ερχόταν από τον Γερμανό με τα μεταφορικά. Ο Έλληνας έμπορος λοιπόν (σχεδόν πάντα) δεν είναι αυτός που φοροδιαφεύγει ή ανεβάζει τις τιμές και κάνει μούφα εκπτώσεις. Συνήθως είναι αυτή η οικογένεια στην διπλανή μας πόρτα. , τώρα, όταν το πετάς για να κουμπώσεις χτυπάει στο τερεν σαν μαδέρι οικοδομής..... Φίλε σε μια όμορφη κοπέλα έτσι κάνεις δηλ? τα σκί τα βγάζεις, τα χαιδέυεις, τα φιλάς και τα αφήνεις κάτω με φροντίδα! 5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
KonKan 5,871 Report post Posted November 23, 2017 (edited) Και εγώ τις αγορές μέσο internet τις αποφεύγω. Κάνω έρευνα αγοράς, όποτε ξέρω τι παίζει σε αυτό που με ενδιαφέρει πάω το βλέπω και ζωντανά και άμα το θέλω το αγοράζω. Οι τιμές που τελικά αγοράζουμε είναι πάνω κάτω οι ίδιες με το internet. Sent from my iPhone using Tapatalk Edited November 23, 2017 by KonKan 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted November 23, 2017 Φίλε σε μια όμορφη κοπέλα έτσι κάνεις δηλ? τα σκί τα βγάζεις, τα χαιδέυεις, τα φιλάς και τα αφήνεις κάτω με φροντίδα! Υπάρχουν και μερικές, λένε , που τους αρέσει και έτσι! Δεν ξέρω, φήμες μπορεί να ειναι ! Ο γδούπος του καινουριου πέδιλου στο χιόνι έχει άλλο ήχο! 2 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,386 Report post Posted November 23, 2017 Σημαντική παράμετρος επίσης σε αυτή την ιστορία, αλλά αρκετά πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη, είναι να αντιληφθούμε (ή να μας βοηθήσει κάποιος ειδικότερος να αντιληφθούμε) αν τα προβλήματα που νιώθουμε ότι εμφανίζει ένα πέδιλο οφείλονται σε δικές μας τεχνικές ατέλειες και όχι στο ίδιο το πέδιλο. Δεν είναι καθόλου σπάνια η φράση στην Ελλάδα "αυτό το πέδιλο το έχω τερματίσει", συχνά μάλιστα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. 5 Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites