Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
econar

Χ.Κ.Π - ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Recommended Posts

Θα ηθελα, με αφορμη το ποστ του Econar να συμμαζεψω ορισμενα πραγματα.

Την Τριτη, ειχαμε συναντηση με τον Διευθυντη του ΧΚΠ, τον κυριο Δριβα. Παροντες απο την πλευρα μας ενα μελος του ΔΣ, δυο Moderators, ενας Συμβουλος παρα τω ΔΣ και ο συντονιστης της Ομαδας Εργασιας για την Ασφαλεια (σταυρολεξο για δυνατους λυτες...).

Ειχαμε μια εποικοδομητικη συζητηση, για πολλα θεματα, οπου του εκθεσαμε και τις παρατηρησεις μας για τα καλως και κακως κειμενα των τελευταιων ημερων. Μεταξυ των αλλων:

Πολυ καλη διαστρωση πιστων μετα το ΣΚ (τα γιατι οσον αφορα την κατασταση των πιστων το ΣΚ, τα ξερουμε, τα καταλαβαινουμε και τα εχουμε αναφερει σε αλλα ποστ).

Την τιμη των 30€ για το ΣΚ παρα την δεσμευση της Διοικησης οτι με κλειστους κυριους αναβατηρες η τιμη θα ειναι εκπτωτικη.

Για πολλοστη φορα το θεμα των τιμων γενικωτερα. (Δεν καθοριζει αυτος τις τιμες).

Αλλα θεματα που δεν ειναι της παρουσης.

Θα ηθελα να επισημανω τα εξης:

Φανταζεται κανεις οτι θα μπορουσαμε να ειχαμε μια εμπιστευτικη συζητηση με την Διευθυνση οιουδηποτε ΧΚ αν τα 'χωναμε'; Το 'χωσιμο' προδιαθετει αρνητικα τον συνομιλητη σου και αποσαθρωνει την βαση της συζητησης. Χανεις και το οποιο δικιο σου.

Εκφρασεις οπως '...ειναι εγκληματικο...' μενουν στο μυαλο του αλλου ("δηλαδη ειμαι εγκληματιας ρε φιλε; :P "...αυτος ο οδηγος ρατρακ που εφαγε αφθονες ωρες με μερακι για να μας παραδωσει την Τριτη ενα πεδιο χωρις ουτε μια ραφη... αδικο θα ειχε να τα μπουρδουκλωσει την επομενη φορα και να εχουμε παγωμενα πεζουλια των 10 εκ αναμεσα σε καθε ιχνος διαστρωσης; ).

Μεταφερω σχολιο αλλου Διευθυντη ΧΚ για την ιδια περιπου εκφραση...

"Υποθεστε οτι τα διαβαζει ενας πατερας που δεν κανει σκι και θελει να φερει την 7χρονη κορη του...σ'ενα ΧΚ που το διαχειριζονται εγκληματιες; Που ειναι εγκληματικα επικινδυνο; Ετσι γραφετε... Εμεις ομως εχουμε να φροντισουμε καποιες χιλιαδες κοσμο και καποιες δεκαδες εργαζομενους που προσπαθουν να βγαλουν το ψωμι τους ΤΙΜΙΑ και υπο αντιξοες συνθηκες" Τι να του πω εγω; :D Αισθανομαι οτι σαν Moderator εχω μια ευθυνη οταν θελητα η αθελητα βγαινει κατι τετοιο προς τα εξω.

Καποιος αλλος εγραψε ξεχειλιζοντας με απαξιωση (σε ποστ που δεν ειναι πλεον ορατο) οτι εργαζομενοι σε ΧΚ ειναι σαν το Βεγγο. Να σας πω τη δικη μου εμπειρια απο εναν απο τους εργαζομενους του ιδιου ΧΚ που με πηρε στην ακρη σε μια συναντηση να μου παραπονεθει ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΟΜΕΝΑ για μια αλλη προσβλητικη εκφραση. "Εγω φιλε ειμαι ενας απλος οδηγος ρατρακ! Δουλευω νυχτα, μεσα σε χιονοθυελλα, σε επικινδυνες κλισεις, δεν με βλεπει η οικογενεια μου, για μερικες εκατονταδες Ευρω. Το να με πει ...χχχ... ο αλλος ειναι αδικο...το καταλαβαινεις;..." Το καταλαβαινω...και αισθανθηκα μ@λ...ας που δεν το εκοψα γιατι μου φανηκε ο χχχ χαρακτηρισμος αστειος (ηταν υπο μορφην λογοπαιγνιου...).

Αυτου του ρατρακατζη το βουρκωμενο προσωπο βλεπω μπροστα μου καθε φορα που κοβω ενα απαξιωτικο σχολιο για τους εργαζομενους στα ΧΚ. Χωρις τυψεις...Σχολια και κριτικη, καντε οση θελετε, γι'αυτο ειμαστε εδω...ΚΟΣΜΙΑ ομως!

ΧΚΠ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ειναι ο τιτλος του thread. Τον εβαλε ενα νεο μελος του φορουμ. Σκεφτηκα να τον αλλαξω οταν πρωτοεμφανιστηκε. Τελικα αποφασισα οτι αξιζει καλυτερα να το συζητησουμε. παρεμπιπτοντως, το θεμα ελλειψης ασφαλειας το συζητησαμε. Να προσθεσω εμφατικα οτι το ελλειψη συνειδησης ειναι απαραδεκτο και συκοφαντικο. Επισης αδυνατο να τεκμηριωθει. Εχοντας γνωρισει οχι μονο την διευθυνση, αλλα και πολλους απο τους εργαζομενους στο ΧΚΠ, ο χαρακτηρισμος ευσυνειδητοι ειναι λιγος, χλωμος και αδυναμος.

Πιστευω οτι το νεο μελος Econar, απο αυτα που γραφει στο δευτερο ποστ του, εχει το ενδιαφερον και την καλη θεληση για την βελτιωση της εμπειριας της Τουριστικης Χιονοδρομιας στην Ελλαδα. Αυτος ειναι και ο κυριος σκοπος του Συλλογου.

Ελπιζω οτι εδω, θα μαθει καποια πραγματα που δεν ξερει (αρχιζοντας απο το οτι ο χιονοστρωτηρας, στην χιονοδρομικη αργκω ρατρακ, εχει ερπυστριες, δεν ειναι ερπυστρια ;) ), οτι υπο ορισμενες προϋποθεσεις η παρουσια των ρατρακ στην πιστα ειναι θεμιτη, κλπ, κλπ. Α! και το κυριωτερο, η κοσμια κριτικη, με αποδειξεις και επιχειρηματα ειναι θεμιτη και επιθυμητη στο φορουμ. Το 'χωσιμο'...οχι!

Φιλικα

ΜακηςΜ

+1(Εχεις απολυτο δικιο)

"Να ζεις την καθε στιγμη πριν γινει αναμνηση"

Έχω βρεθεί κιεγώ παλιότερα αντιμέτωπος με πολύ πυκνή ομίχλη (δεν εβλεπες στα 5 μέτρα) στο Παρνασσό αλλά και σε άλλα χιονοδρομικά. Εγώ πιστεύω οτι με τέτοια συνεχή ομίχλη δεν μπορεί να χαρέι κανείς το σκι (δεν καταλαβαίνεις κλίση, ταχύτητα, ανωμαλίες). Αν κάποιος που δεν έχει αρκετά καλή εμπειρία των πιστών του χιονοδρομικού, μπεί σε τέτοια ομίχλη, και είναι αρχάριος, ίσως μπεί σε κινδυνο. Γιαυτό καλό θα ήταν να προειδοποιούνται όσοι ανεβαίνουν από τους χειριστές των αναβατήρων. Δεν νομίζω οτί ολόκληρο το χιονοδρομικό θα έπρεπε να κλείσει, αφου σε άκυρες στιγμές μπορεί να αραίώσει η ομίχλη. Νομίζω ότι ειναι στην κρίση του καθενός το αν θα πρέπει να ανέβει ή όχι, αν και νομίζω οτι το σκί σε τέτοια ομίχλη δεν μπορεί να το ευχαριστηθεί κανείς.

btw οφ τόπικ: Βασίλειος Βροχίδης ο αντιπρόσωπος της Ford?

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάκη. Αυτό που για μας είναι διασκέδαση, για μερικούς ανθρώπους είναι η δουλειά τους από την οποία ζουν τις οικογένειές τους και γι'αυτό πρέπει να δείχνουμε και τον ανάλογο σεβασμό.

Ρένα

H ομίχλη είναι καλή για προπόνηση στο control ski.

Η τιμή των 30€ ειναι απαράδεκτη αλλα να σημειωσω επίσης ότι δεν είναι υπευθυνη της Κοινοπραξιας Ακτωρ-Πομα γιατι τα εσοδα απο τα εισητηρια τα παιρνουν τα ΕΤΑ. Ο Π Δριβας είναι ο διευθυντης του χκ? εγω νομιζα ότι δεν είναι αλλα καποιος υπάλληλος της κοινοπραξίας είναι. Τεσπα καποιος εχει την ευθυνη γι'αυτην τη τιμη και ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο!

Να θυμίσω ότι τετοια εποχή (Απριλιο εχουμε ε) συνηθως ο Παρνασσός είχε εκ των πραγμάτων μειωμενη τιμή άσχετα με το ποσους αναβατήρες δουλευε.

Όταν μπορώ να έχω όλη τη Φτερόλακκα και το συνδετικό να δουλεύει τις καθημερινές πολλες φορές για 2-3 άτομα, με 13,5 €, χαλάλι να δώσω κάτι παραπάνω από αυτό που προσφέρεται, κάποια Σαββατοκύριακα. Πιστεύω ότι βγαίνει ένας καλός μέσος όρος σχέσης τιμής / ποιότητας.

Προσωπική μου άποψη και δεν είναι ανάγκη να την ενστερνιστεί κάποιος γι' αυτό δεν θα ήταν καλό και να μου επιτεθεί.

''Mood 2 Swing, Mood 2 Skiing''

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάκη. Αυτό που για μας είναι διασκέδαση, για μερικούς ανθρώπους είναι η δουλειά τους από την οποία ζουν τις οικογένειές τους και γι'αυτό πρέπει να δείχνουμε και τον ανάλογο σεβασμό.

Ρένα

Δεν μπορω παρα να συμφωνησω απολυτα μαζι σας.

Καποια στιγμη ισως θα πρεπει να μαζευτουν σε ενα αρθρο

το τι και πως πρεπει να γινετε στα χιονοδρομικα, εν ωρα λειτουργειας,

οταν εχει ομιχλη, οταν κινειται ρατρακ μεσα στις πιστες και αλλα τετοια

ετσι ωστε να ξερουμε ποτε εχουμε δικιο και ποτε αδικο, καθως και τι

θα πρεπει να εχουμε στο νου μας οταν κινουμαστε στο χιονοδρομικο.

Κατι που αναγνωριζω στον Econar ειναι οτι εκανε εγγραφως τα παραπονα του στο Χιονοδρομικο.

Ειναι κατι που οφειλουμαι να κανουμε ως πελατες - καταναλωτες, για να βρουμε το δικιο μας

ή το αδικο μας.

Ασχετο, αλλα ακομα σε ενα θεμα ασχετο με το Χ.Κ.Καλαβρυτων εμπλεξαμε το ονομα του.

Εχω μια απορια αν θα διναμε στον φιλο μας Εconar τις ιδιες (σωστες στην πλειψηφια τους,

κατα την γνωμη μου) απαντησεις αν το παραπονο του ηταν για το Χ.Κ.Κ.

ή αν θα ριχναμε και αλλο λαδι στην φωτια.

Ρητορικο ερωτημα. Μην μου δωσετε απαντησεις σε ιστοριες που δεν βγαζουν πουθενα...

Παντως το συγκεκριμενο σαββατο στα εκδοτηρια ενημερωναν οτι εχει αυξημενη ομιχλη επανω και οτι δεν λειτουργουν ολοι οι αναβατηρες. Μετα απο ερωτηση αν λειτουργει ο Αιολος και ο Περικλης ζητησα πληρες εισητηριο. Ισως αν ελεγαν οτι μπορει ο ο χιονοδρομος να βγαλει καρτα αρχαριου μονο για Αιολο (αρα 16 ευρω) να μην υπηρχαν οι γκρινιες για την τιμη του εισητηριου. Εδω ερχεται το ελληνικο στοιχειο που λεει...'γραφει τιμοκαταλογο στο τζαμι του ταμειου, αν δεν τον διαβαζεις δεν θα σου το πω εγω'. Ισως αυτη η μικρη λεπτομερεια να ηταν αιτια να μην γινεται ολος αυτος ο ντορος με την τιμη. Και εγω πληρωσα 30 ευρω, και μετα ελεγα βλακεια εκανα, αλλα δεν μπορω να κατηγορησω το ΧΚ οτι δεν με ενημερωσε.

Η τιμή του Σαββάτου ήταν σφάλμα. Τελεία και παύλα, και από ότι μαθαίνω το γνωρίζουν και οι ίδιοι, αλλά είναι πλέον αργά.

Τώρα, όσον αφορά την λειτουργία του κέντρου με ομίχλη, εξυπακούεται ότι είναι απολύτως θεμιτή και επιθυμητή από τους περισσότερους χιονοδρόμους. Αλίμονο αν κάθε φορά που είχε ομίχλη το κλείναμε το μαγαζί. Μπορείτε να διανοηθείτε την περίπτωση του να έχετε ξυπνήσει από τις 5 το πρωί, να έχετε οδηγήσει 250 χιλιόμετρα και να φάτε πόρτα από το χιονοδρομικό μόνο και μόνο επειδή έχει ομίχλη; Το σκι σε τέτοιες συνθήκες σαφώς δεν είναι ευχάριστο, είναι όμως εξαιρετικά διδακτικό καθώς μαθαίνεις να ακούς περισσότερο το feedback από τα πόδια σου και λιγότερο τα οπτικά ερεθίσματα. Σε τελική ανάλυση, το χιονοδρομικό πρέπει να προειδοποιεί τους πελάτες και να αφήνει αυτούς να αποφασίσουν αν θα κάνουν χρήση των αναβατήρων, ή όχι.

Ομοίως, αν εκτροχιάστηκε κάποιο συρόμενο θεωρώ απόλυτα λογικό να σταλεί ρατράκ για να το φτιάξει. Αν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε άλλες 3 σελίδες με παράπονα για την μη λειτουργία του αναβατήρα. Αν όμως το όχημα κινείτο σε συνθήκες κακής ορατότητας χωρίς φάρους και τα ηχητικά, αυτό ήταν σοβαρότατο λάθος που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί από τους χειριστές του.

Make Parnassos Great Again!

...

Ασχετο, αλλα ακομα σε ενα θεμα ασχετο με το Χ.Κ.Καλαβρυτων εμπλεξαμε το ονομα του.

Εχω μια απορια αν θα διναμε στον φιλο μας Εconar τις ιδιες (σωστες στην πλειψηφια τους,

κατα την γνωμη μου) απαντησεις αν το παραπονο του ηταν για το Χ.Κ.Κ.

ή αν θα ριχναμε και αλλο λαδι στην φωτια.

Ρητορικο ερωτημα. Μην μου δωσετε απαντησεις σε ιστοριες που δεν βγαζουν πουθενα...

Που; Ποιος; Γιατι; :) Αν δεν κανω λαθος, στο ποστ σου αναφερεται πρωτη φορα... :P

Μου ξεφυγε κατι; :angry:

Φιλικα

ΜακηςΜ

Προσωπική μου άποψη και δεν είναι ανάγκη να την ενστερνιστεί κάποιος γι' αυτό δεν θα ήταν καλό και να μου επιτεθεί.

όχι δε θα σου επιτεθεί κανείς για όνομα... Απλός πληρώνουμε έτσι και αλλιώς όλο το χρόνο μια τιμή που είναι ακριβή σε σχέση με το προιον/υπηρεσια που παίρνουμε και τουλάχιστο η λογική θα ήταν τον Απρίλιο με μειωμενα λιφτ θα είχαμε εκπτωση...

στη τελική βεβαια επιβραβευεται η επιλογή μου να βγάλω ετήσια :)

Θα ηθελα, με αφορμη το ποστ του Econar να συμμαζεψω ορισμενα πραγματα.

Την Τριτη, ειχαμε συναντηση με τον Διευθυντη του ΧΚΠ, τον κυριο Δριβα. Παροντες απο την πλευρα μας ενα μελος του ΔΣ, δυο Moderators, ενας Συμβουλος παρα τω ΔΣ και ο συντονιστης της Ομαδας Εργασιας για την Ασφαλεια (σταυρολεξο για δυνατους λυτες...).

Ειχαμε μια εποικοδομητικη συζητηση, για πολλα θεματα, οπου του εκθεσαμε και τις παρατηρησεις μας για τα καλως και κακως κειμενα των τελευταιων ημερων. Μεταξυ των αλλων:

Πολυ καλη διαστρωση πιστων μετα το ΣΚ (τα γιατι οσον αφορα την κατασταση των πιστων το ΣΚ, τα ξερουμε, τα καταλαβαινουμε και τα εχουμε αναφερει σε αλλα ποστ).

Την τιμη των 30€ για το ΣΚ παρα την δεσμευση της Διοικησης οτι με κλειστους κυριους αναβατηρες η τιμη θα ειναι εκπτωτικη.

Για πολλοστη φορα το θεμα των τιμων γενικωτερα. (Δεν καθοριζει αυτος τις τιμες).

Αλλα θεματα που δεν ειναι της παρουσης.

Θα ηθελα να επισημανω τα εξης:

Φανταζεται κανεις οτι θα μπορουσαμε να ειχαμε μια εμπιστευτικη συζητηση με την Διευθυνση οιουδηποτε ΧΚ αν τα 'χωναμε'; Το 'χωσιμο' προδιαθετει αρνητικα τον συνομιλητη σου και αποσαθρωνει την βαση της συζητησης. Χανεις και το οποιο δικιο σου.

Εκφρασεις οπως '...ειναι εγκληματικο...' μενουν στο μυαλο του αλλου ("δηλαδη ειμαι εγκληματιας ρε φιλε; :) "...αυτος ο οδηγος ρατρακ που εφαγε αφθονες ωρες με μερακι για να μας παραδωσει την Τριτη ενα πεδιο χωρις ουτε μια ραφη... αδικο θα ειχε να τα μπουρδουκλωσει την επομενη φορα και να εχουμε παγωμενα πεζουλια των 10 εκ αναμεσα σε καθε ιχνος διαστρωσης; ).

Μεταφερω σχολιο αλλου Διευθυντη ΧΚ για την ιδια περιπου εκφραση...

"Υποθεστε οτι τα διαβαζει ενας πατερας που δεν κανει σκι και θελει να φερει την 7χρονη κορη του...σ'ενα ΧΚ που το διαχειριζονται εγκληματιες; Που ειναι εγκληματικα επικινδυνο; Ετσι γραφετε... Εμεις ομως εχουμε να φροντισουμε καποιες χιλιαδες κοσμο και καποιες δεκαδες εργαζομενους που προσπαθουν να βγαλουν το ψωμι τους ΤΙΜΙΑ και υπο αντιξοες συνθηκες" Τι να του πω εγω; :angry: Αισθανομαι οτι σαν Moderator εχω μια ευθυνη οταν θελητα η αθελητα βγαινει κατι τετοιο προς τα εξω.

Καποιος αλλος εγραψε ξεχειλιζοντας με απαξιωση (σε ποστ που δεν ειναι πλεον ορατο) οτι εργαζομενοι σε ΧΚ ειναι σαν το Βεγγο. Να σας πω τη δικη μου εμπειρια απο εναν απο τους εργαζομενους του ιδιου ΧΚ που με πηρε στην ακρη σε μια συναντηση να μου παραπονεθει ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΟΜΕΝΑ για μια αλλη προσβλητικη εκφραση. "Εγω φιλε ειμαι ενας απλος οδηγος ρατρακ! Δουλευω νυχτα, μεσα σε χιονοθυελλα, σε επικινδυνες κλισεις, δεν με βλεπει η οικογενεια μου, για μερικες εκατονταδες Ευρω. Το να με πει ...χχχ... ο αλλος ειναι αδικο...το καταλαβαινεις;..." Το καταλαβαινω...και αισθανθηκα μ@λ...ας που δεν το εκοψα γιατι μου φανηκε ο χχχ χαρακτηρισμος αστειος (ηταν υπο μορφην λογοπαιγνιου...).

Αυτου του ρατρακατζη το βουρκωμενο προσωπο βλεπω μπροστα μου καθε φορα που κοβω ενα απαξιωτικο σχολιο για τους εργαζομενους στα ΧΚ. Χωρις τυψεις...Σχολια και κριτικη, καντε οση θελετε, γι'αυτο ειμαστε εδω...ΚΟΣΜΙΑ ομως!

ΧΚΠ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ειναι ο τιτλος του thread. Τον εβαλε ενα νεο μελος του φορουμ. Σκεφτηκα να τον αλλαξω οταν πρωτοεμφανιστηκε. Τελικα αποφασισα οτι αξιζει καλυτερα να το συζητησουμε. παρεμπιπτοντως, το θεμα ελλειψης ασφαλειας το συζητησαμε. Να προσθεσω εμφατικα οτι το ελλειψη συνειδησης ειναι απαραδεκτο και συκοφαντικο. Επισης αδυνατο να τεκμηριωθει. Εχοντας γνωρισει οχι μονο την διευθυνση, αλλα και πολλους απο τους εργαζομενους στο ΧΚΠ, ο χαρακτηρισμος ευσυνειδητοι ειναι λιγος, χλωμος και αδυναμος.

Πιστευω οτι το νεο μελος Econar, απο αυτα που γραφει στο δευτερο ποστ του, εχει το ενδιαφερον και την καλη θεληση για την βελτιωση της εμπειριας της Τουριστικης Χιονοδρομιας στην Ελλαδα. Αυτος ειναι και ο κυριος σκοπος του Συλλογου.

Ελπιζω οτι εδω, θα μαθει καποια πραγματα που δεν ξερει (αρχιζοντας απο το οτι ο χιονοστρωτηρας, στην χιονοδρομικη αργκω ρατρακ, εχει ερπυστριες, δεν ειναι ερπυστρια -_- ), οτι υπο ορισμενες προϋποθεσεις η παρουσια των ρατρακ στην πιστα ειναι θεμιτη, κλπ, κλπ. Α! και το κυριωτερο, η κοσμια κριτικη, με αποδειξεις και επιχειρηματα ειναι θεμιτη και επιθυμητη στο φορουμ. Το 'χωσιμο'...οχι!

Φιλικα

ΜακηςΜ

Μάκη είσαι... θεός...!!!!

(τελεία και πάυλα...

Μάκη είσαι..... :P:P )

Θα 'θελα να τονίσω στον νέο φίλο... το εχής...:

Μιας και έχεις πάει στο Μπάνσκο... δεν μπορεί να σου έχει τύχει να δεις τα ρατρακ να βγαίνουν στις 11:00-12:00 το μεσημέρι και να στρώνουν πίστες... Εμένα μου έχει τύχει πολλές φορές και μάλιστα μια φορά ήταν 3 μαζί σε παράταξη... με μια απόσταση (διαμήκος τις πίστας) και πάταγαν την πίστα που οδηγεί από Shiligarnika στην βάση μια διαδρομή που κατα βάση τσουλάνε ... μέτριοι σκιερ... (α ρε Tompa αθάνατη...). Απόλυτα φυσιολογικό και πολύ καλό για το εν λόγω ΧΚ... διότι η πίστα αυτή μετα τις 10:00 είναι χωράφι πάντα.... Βέβαια... τα ρατρακ είχαν φάρους... σειρήνες/μπιπερς ανοιχτά και μετά από αυτά ακολουθούσαν πάντα πιστέρς που ενημέρωναν για το τι γίνεται μπροστά... ;)

Τώρα στο θέμα των ζωήφιων εντόμων και άλλων πτεροτών θα συμφωνήσω με τον Γιώργο.... διότι εγώ έχω την σφήγκα και σφίγγομαι λίγο...(μου είπαν για δαμάσκηνα ... να τα δοκιμάσω...?)Διότι σε τόπικς που αφορούν το άλλο ΧΚ ... κοντά στο Ελλάδι..(Αθήνα δλδ) δεν τηρούντε οι χαμηλοί τόνοι... Δεν θέλω να προσβάλω σε καμία περίπτωση την δουλειά των συντονιστών που μας νταντεύουν και κάνουν τους διαιτητές των ψυχολογικών μας εδώ μέσα αλλά χαρακτηρισμοί ωσαν του νέου μας φίλου.... σκάνε ... αβέρτα...(μ'αρεσει η γραφόμενη αργκώ... Αλήθεια λεξικό γι'αυτήν υπάρχει...?) εκεί... και δεν είναι δυνατός ο περιορισμός τους... Κάνω αυτήν την αναφορά μόνο και μόνο επειδή η κουβέντα πήγε εκεί... Με την ίδια λογική Μάκη όταν μετα την μεγάλη κακοκαιρία πήγα με ένα ρατρακ μαζί για να βγάλω φωτό και να δω πως δουλεύουν αυτοί οι ... άνθρωποι... πραγματικά έμεινα... μ... λ@..κ@..ς...

"Αν δεν έχεις ψώνιο δεν την κάνεις αυτή τη δουλειά"

μου είχε πει ... "το γρήγορο τιμόνι" του ΧΚΚ...

"Για ... ψωροδεκάρες παρατάω την οικογένεια και ανεβαινω στο βουνό για να με πουν ... χχχ....."

Τι να του πω... Κατάπια την γλώσσα μου....

Πουθενά δεν υπάρχουν εγκληματίες και αδιάφοροι... δημόσιοι υπάλληλοι... Αν δεν σε τρώει ό ... πωπός σου δεν ανεβαίνεις στα βουνά... Έχει δουλειές και στα 700-800 μέτρα...

Φιλικά...

Τεό ο σφίχτης..... :angry:

O Βαθειάς Λάκκας που έγινε Βαθειά Μ@λ@κ@ς

1956280u02tpdods5.gif

Τα off-topic posts,μεταφερθηκαν σε νεο thread-αν και θα επρεπε να διαγραφουν εντελως.

Παρακαλω γραφετε συμφωνα με τον κανονισμο του forum.

Οσοι δεν τον εχετε διαβασει καντε τον κοπο σας παρακαλω,ειναι 2 λεπτα υποθεση.Θα τον βρειτε στις "Ανακοινωσεις".

Επισης το θεμα του moderating οπως τονισε και ο ΜakisM(ευγενικοτατα μεχρι τωρα),αφηστε το σε εμας.

Απο εδω και περα θα υπαρχει αυστηρη εφαρμογη της παραγραφου 9. του κανονισμου.Αν θελετε διαβαστε την στον κανονισμο..

3.1 Η συζήτηση σε ένα topic δεν πρέπει να ξεφεύγει από το θέμα του topic, όπως το όρισε ο συγγραφέας του, ιδιαίτερα στα topics της κατηγορίας Θέματα και προβλήματα της τουριστικής χιονοδρομίας στην Ελλάδα,Χιονοδρομικά,Ski: Το άθλημα,Snowboard: Το άθλημα , τα οποία θα διαβαστούν μελλοντικά από χρήστες για πληροφόρηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα που αφορούν. Σε αυτά τα θέματα ο συντονισμός (moderation) όσον αφορά το off-topic θα είναι αυστηρότερος.

3.2 Συστήνεται στα μέλη του φόρουμ η αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τα περιπαιχτικά σχόλια προσωπικής φύσεως. Καλοδεχούμενη η πλάκα αλλά δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχό μας και τελικά να καταστρέφει ενδιαφέροντα topics. Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε την πλάκα σας και να πειράζετε τους συν-snowclubίτες ελεύθερα στις κατάλληλες θεματικές ενότητες (Άλλα Θέματα,Νέα Μέλη κτλ.).

Ευχαριστω για την κατανοηση

Με αποφαση του moderating team αιρεται το warning στο μελος του forum Fidelio,εξαιτιας της θετικοτατης ανταποκρισης του στην παρατηρηση.

Αν έχει ομίχλη και πούδρα άφθονη, μια χαρά είναι το σκι... :angry:<_<

Το να κλείνει το κέντρο όταν έχει ομίχλη είναι απαράδεκτο και το κάνουν συχνά στη Βασιλίτσα και στο Χελμό στη Στύγα, μπορεί και αλλού, αλλά μόνο στην Ελλάδα.

Όποιος δεν μπορεί να κάνει σκι (και σνόουμπορντ), μπορεί κάλλιστα να κάνει ένα διάλειμμα, να πιει ένα τσαγάκι και να περιμένει τυχόν καλύτερες συνθήκες.

Όσοι όμως το παλέψουν, θα ανταμειφθούν με πολύ καλύτερη ισορροπία και αίσθηση του γλιστρήματος.

Ο σκιέρ που κάνει συχνά σε ομίχλη, σίγουρα θα γίνει καλύτερος και θα απολαμβάνει όλες τις συνθήκες.

Φέτος κάναμε μια μέρα στη La Grave με χιονοθύελλα και ανέμους που έφταναν τα 100χλμ... :rolleyes:

Πάθαμε πλάκα όταν μέσα στη γονδολίτσα γίνονταν χαμός και τα σκι στις θήκες έξω χτυπιόνταν σε βαθμό που νόμιζες ότι θα σπάσουν, η θα τα έπαιρνε ο αέρας.

Όταν επιτέλους φτάσαμε (πήγαινε σαν χελώνα), μετά από μία ώρα και βάλε, σε μαστίγωνε το χιόνι και δεν έβλεπες ούτε τα σκι σου από το ανεμόχιονο...

Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε, ούτε καν διανοήθηκε να σταματήσει, αλλά ευχαριστούσαμε το κέντρο αν μπορεί να το πει κανένας κέντρο, που ήταν το μοναδικό ανοιχτό από τα ψηλά, σε όλη τη Γαλλία εκείνη τη μέρα.

Και όλα αυτά σε ένα τεράστιο βουνό χωρίς σήμανση, χωρίς πίστες και πατρόλερς...

Και εμάς εδώ μας φταίνε οι τρίχες μας και μας απασχολούν θέματα που ούτε στην πόλη δεν τα θέτουμε.

Ε έχουμε εντελώς αμερικανοποιηθεί και απαιτούμε μόνο, χωρίς να καταλογίζουμε ποτέ ευθύνη στον "αγαθό" εαυτό μας, παρά μόνο στους άλλους...τους εχθρούς της ακεραιότητας μας, τους κακούς λύκους... :rolleyes:

Η ασφάλεια είναι πολύ σχετικό θέμα και ειδικά στο βουνό, ακόμα και στον προστατευμένο χώρο του χιονοδρομικού, είναι αδύνατον να μας εξασφαλίσουν προστασία όπως στον καναπέ του σπιτιού μας με μαξιλάρια τριγύρω και το συναγερμό ενεργοποιημένο.

Η κάρτα το έχουμε ξαναπεί ότι είναι πολύ ακριβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει, σε σχέση με χιονοδρομικά του εξωτερικού.

Το πρόβλημα φέτος είναι πιο πολύπλοκο από άλλες χρονιές, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιος παίρνει τι, από χρήματα, και ποιος κάνει κουμάντο και σε ποιον να απευθυνθούμε.

Το είχα θίξει και σε άλλα ποστ, ότι το μοντέλο με επιτροπές και διαχειριστή ιδιώτη, σε κουμάντο κρατικό, στην Ελλάδα είναι αμφίβολο αν θα λειτουργούσε, αν και ο Παρνασσός πάλι ήταν το καλύτερο κέντρο σε λειτουργία φέτος...

Θα περιμένω μέχρι και του χρόνου μέχρι να βγάλω συμπεράσματα...προς το παρόν έχω περισσότερες αμφιβολίες από την αρχή της χρονιάς.

Θα ήταν προτιμότερο, αυτός που άνοιξε το θέμα, να μας γράψει πρώτα κάτι για τις χαρές του σκι και του να είσαι στο βουνό και μετά να βγάλει τα όποια παράπονα του...

Εμείς που έχουμε αυτή την ΤΥΧΗ , να αγαπάμε και να μπορούμε να κάνουμε αυτό το σπορ, θα έπρεπε καθημερινά να ευχαριστούμε αυτή μας τη τύχη και να μην βρίσκουμε ευκαιρίες για γκρίνια, στην πρώτη αφορμή... <_<

Εμείς που έχουμε αυτή την ΤΥΧΗ , να αγαπάμε και να μπορούμε να κάνουμε αυτό το σπορ, θα έπρεπε καθημερινά να ευχαριστούμε αυτή μας τη τύχη

εδώ βρίσκεται όλη η ουσία

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Αυτό ακριβώς που λέει ο louis :rolleyes: ...................χαρείτε το για τις λίγες μέρες που το έχουμε ακόμη και για απόλογισμούς, κριτικές & γκρίνιες (σε πράγματα που ελάχιστα μάλλον γνωρίζουμε) έχουμε 6 - 8 μήνες να τα συζητήσουμε όλα! :rolleyes:

There is no such thing as too much snow (Doug Coombs)

http://www.pelionski.gr/

Εγώ το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι το προηγούμενο ΣΚ πέρασα θαυμάσια το βουνό δεν είναι μόνο τα Κελάρια. Για τα υπόλοιπα με κάλυψαν ο louis ο Μάκης και τα άλλα «παιδιά» :rolleyes:

Η ασφάλεια είναι πολύ σχετικό θέμα και ειδικά στο βουνό, ακόμα και στον προστατευμένο χώρο του χιονοδρομικού, είναι αδύνατον να μας εξασφαλίσουν προστασία όπως στον καναπέ του σπιτιού μας με μαξιλάρια τριγύρω και το συναγερμό ενεργοποιημένο.

συμφωνώ με το παραπάνω.

Το πρόβλημα είναι ότι ο σκιέρ-χρήστης ενός χιονοδρομικού θεωρεί την χιονοδρομία του, ως μια αστικού (urban) τύπου διασκέδαση - δραστηριότητα και αντιλαμβάνεται το βουνό ως προέκταση της πόλης ........

εξ ου και η αναζήτηση "αστικών" ανέσεων στα βουνά: δρόμοι χωρίς την παραμικρή λακούβα, ζεστά μπαράκια για ποτά στην υποαλπική ζώνη, άπλετος φωτισμός για σκι την νύχτα (sic!!!), μεγάλα ηχεία με μπιτάτη μουσική στις πίστες, διαγωνισμοί ομορφιάς και μανεκέν με ψιλοτάκουνα, και γενικά ΑΚΡΙΒΩΣ Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ .........

άρα γιατί να μην ζητάει και την κάλυψη από αυτό το πέπλο προστασίας ;;; αφού του το παρέχουν σε όλες τις άλλες εκδοχές της (χιονοδρομικής) ζωής του !!!!!

Το να κλείνει το κέντρο όταν έχει ομίχλη είναι απαράδεκτο και το κάνουν συχνά στη Βασιλίτσα και στο Χελμό στη Στύγα, μπορεί και αλλού, αλλά μόνο στην Ελλάδα.

όχι βέβαια .....

μόνο απαράδεκτο δεν είναι .....

καλώς αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια του χιονοδρομικού .... αφού μόνον ΑΥΤΟ μπορεί να κρίνει αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όταν του ζητηθούν .......

θυμάμαι ότι παραπονεθήκατε όταν έγινε το ατύχημα στον captain powder, γιατί η διάσωση από το χιονοδρομικό άργησε μια ώρα και ο άνθρωπος έφτασε στα όρια της υποθερμίας .....

δικαίως παραπονεθήκατε για το έλλειμμα της οργάνωσης διάσωσης, αλλά για φανταστείτε το χτύπημα να ήταν σοβαρότερο (ένα ανοικτό κάταγμα με αιμορραγία ας πούμε), και οι συνθήκες να ήταν το ίδιο κρύο που έκανε εκείνη την ημέρα με επιπλέον το white out από την ομίχλη .....

άρα εφόσον όλοι προσδοκούμε κάτι από το εκάστοτε χιονοδρομικό και αφήνουμε (συνειδητά ή ασυνείδητα) ένα life line να μας συνδέει μαζί του, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ή ΟΧΙ ....

είναι απόφαση δική του και μόνον.

όποιος έχει αντίθετη άποψη, μπορεί να κάνει το σκι του στα Βαρδούσια, στην Γκαμήλα ή στην Κακαρδίτσα ....

όταν κάνει το σκι του, και προσδοκά στις υπηρεσίες ενός χιονοδρομικού, ε τότε ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ......

.... αλλά μόνο στην Ελλάδα....

μην δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις .... πάρα πολλά χιονοδρομικά κέντρα κλείνουν lifts και πίστες εξ αιτίας κακών καιρικών συνθηκών και στην Ευρώπη και στην Αμερική ....

αυτό που διαφέρει είναι η ουδός (το threshold σε νέα ελληνικά ....) - το από πότε και μετά το κλείνουν ......

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Που; Ποιος; Γιατι; :rolleyes: Αν δεν κανω λαθος, στο ποστ σου αναφερεται πρωτη φορα... :rolleyes:

Μου ξεφυγε κατι; <_<

Φιλικα

ΜακηςΜ

καπου στην αρχη του thread Μακη...

ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 30 ΕΥΡΩ;;;;; ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ;;; ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝ;; ΚΑΝΑΜΕ 1 ΩΡΑ ΜΟΝΟ ΣΚΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ!!! ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟ!!!! ΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΑΛΕ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΚΑΦΕ...

απαντηση...

Βασικά αυτο το concept το έχει άλλο χιονοδρομικό , αλλα έκλεισε για φέτος. Φαινεται πως την τακτική αυτή του καφέ την υοθέτησαν και στον παρνασσο sad.gif Εχεις δικιο ...ΟΛΑ μα ΟΛΑ για την κονομα.

Εαν τελικα εχω την μυγα μονο εγω

σας παρακαλω ειλικρινα να διαγραψετε τα post μου στο εν λογω tread.

Και sorry για το ρητορικο μου ερωτημα, αν εκνευρισα καποιους.

Εαν τελικα εχω την μυγα μονο εγω....

bug.gif

________

Οσο για τα παραπανω που γράφτηκαν για την ασφάλεια και πάντα παράλληλα με το αρχικό ποστ....

οοοοο λαλα !

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Σειρά "συμπτωσεων" συγκλίνουν στο ότι ο επισκέπτης econar θα τιμήσει την λίστα αλεξιπτωτιστών επισκεπτών, που πίσω από κάποιο προσωρινό ψευδώνυμο προσπαθούν να βγάλουν αρκετά από τα απωθημένα τους, κακοπροαίρετα, προσπαθώντας να μεταφέρουν όση από την κακή τους ενέργεια εδώ μέσα. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η "σύμπτωση" είναι εντός ή εκτός εισαγωγικών, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ πάντα ότι κάνω λάθος εκτίμηση, εκτίμηση που μάλλον δεν έχω μόνο εγώ.

Το αν κάποιο ΧΚ ανοίγει ή όχι υπό ομίχλη, είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί αλλού. Το αν ένα ρατρακ αλλωνίζει στις πίστες με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ, είναι φυσικά ένα ζήτημα ασφαλείας. Θα ήταν εγκληματικό κάτι τέτοιο, αφού θα γινόταν κομμάτια ένας πεσμένος σκιερ. Το αν οι αυτές οι συνθήκες επικρατούσαν, είναι ένα άλλο θέμα που με βρίσκει απόλυτα επιφυλακτικό, λόγω της εισαγωγής που έκανα. Αντίστοιχα επιφυλακτικό ή αδιάφορο με βρίσκει το σύνολο των 2 posts, ανεξάρτητα με το πως έχει διανθιστεί το περιεχόμενο.

Τώρα, στα περί λειτουργίας ΧΚ υπό ομίχλη (αν και εκτός θέματος), ένα ΧΚ έχει συγκεκριμένους χώρους ευθύνης. Τους συγκεκριμένους χώρους, οφείλει να επιβλέπει και να ελέγχει. Όταν δεν είναι σε θέση να το κάνει επαρκώς (για οποιονδήποτε λόγο), τότε οφείλει να κλείνει τις πίστες-λιφτς. Το πόσο αντικειμενικοί είναι οι λόγοι κλεισίματος, το τι μέτρα ασφάλειας έχουν προβλεφθεί και το τι προετοιμασία και ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν συνήθεις συνθήκες στο βουνό, είναι άλλο καπέλο.

Το βουνό κρύβει πολλούς κινδύνους. Πόσες φορές άνθρωποι έμπειροι έχουν πληρώσει ακόμα και με την ζωή τους τραγικά λάθη που έκαναν στο βουνό. Το βουνό σίγουρα απαιτεί σεβασμό. Όμως το σκι, αποτελεί αναμφισβήτητα τον πρώτο πόλο έλξης κάποιου "άσχετου" με το βουνό, συχνότατα είναι η πρώτη του επαφή. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να βρει την άνεση και την ασφάλεια του καναπέ με τα μαξιλαράκια του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρει έναν στίβο μάχης. Φυσικά και ο δρόμος, από την στιγμή που είναι δρόμος, ανεξάρτητα με το αν οδηγεί ή όχι στο ΧΚ, ΔΕΝ πρέπει να έχει λακούβες, είτε είναι στο βουνό, είτε σε χαράδρα, είτε σε πεδιάδα. Φυσικά και ΕΝΤΟΣ ορίων ενός ΧΚ πρέπει να του παρέχονται οι βασικές υποδομές που δίνουν άνεση και ασφάλεια στην δραστηριότητα που ασκεί.

Και για να μην παραβλέπουμε τα πάντα, ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ, προσδοκούν την βοήθεια από κάπου στην δύσκολη στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, ακόμα και όταν κάνουν ορειβασία ή σκιάρουν σε βουνό χωρίς ΧΚ. Πόσα και πόσα ατυχήματα έγιναν και μετά τρέχουν οι διασωστικές μονάδες..... Και τρέχουν γιατί κάποιοι ζήτησαν την βοήθεια τους.

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Άλλο να κλείνουν τα λιφτ από αέρα και κακή ποιότητα χιονιού, η λόγω υπερβολικού χιονιού με κίνδυνο χιονοστιβάδων κλπ και άλλο με μηδέν αέρα και με καταπληκτικές συνθήκες χιονιού να σου λένε κλείνει, μη χαθεί κανένας...

Βάλε σήμανση και άσε τον άλλο να αποφασίσει.

Όπως πολλοί απαιτούν ανέσεις, έτσι και πολλοί άλλοι "απαιτούν" ένα μίνιμουμ λειτουργίας.

Αν το κέντρο δεν μπορεί να ανταπεξέρχεται στα δικά του στάνταρ ασφαλείας (σιγά τ' αυγά να λειτουργήσει ένα λιφτ με ομίχλη), τότε μάλλον δεν έχει διάθεση να βελτιωθεί περαιτέρω.

Θα έλεγα ότι πολλές φορές κλείνουν για να μην εργαστούν λίγο παραπάνω και να μη χρειαστεί να προσφέρουν βοήθεια.

Στις Άλπεις αφήνουν πολύ πιο ελεύθερο τον χιονοδρόμο, να αποφασίσει να πάρει τα όποια ρίσκα αυτός νομίζει και το καθεστώς είναι τέτοιο, που δεν φταίει πάντα το χιονοδρομικό σε κάθε ατύχημα.

Η διάσωση είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και είπα ότι τελικά στην Ελλάδα πρέπει να είσαι αυτοεξυπηρετούμενος σε ανάλογες περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση δεν αξιώσαμε στα ατυχήματα που έχουμε πάθει κατά καιρούς στην παρέα μου, να έρθει να μας σώσει το πλησιέστερο χιονοδρομικό, απλά δεχτήκαμε τη όποια βοήθεια μας πρόσφερε και το ευχαριστούμε γι αυτό.

Το ότι η διάσωση θα μπορούσε να είναι και καλύτερη είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

Με αυτή τη λογική στο Chamonix, που κάθε μέρα σκοτώνεται και κάποιος, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί τίποτα και να ασχολούνται μόνο με το γκολφ και τη φωτογραφία.

Κι όμως το Chamonix έχει την πιο οργανωμένη διάσωση (δωρεάν) στο κόσμο και πολύ μεγάλο βαθμό ασφάλειας στη λειτουργία του.

Πέρσι μας άφησε να ανέβουμε στη Midi με πυκνή ομίχλη και να αποφασίσουμε μόνοι μας αν θα κατέβουμε με τα σκι μας το παγετώνα.

Εμείς κρίναμε ότι δεν ήταν φρόνιμο και γυρίσαμε πίσω, αλλά η επιλογή μας δόθηκε.

Αυτό ζητάμε πολλοί και όχι μόνο εγώ και στην Ελλάδα...την επιλογή, αλλά μάλλον οι περισσότεροι θέλουν να αποφασίζουν οι άλλοι για αυτούς, ώστε να μπορούν σε κάθε ευκαιρία να αποδώσουν και ευθύνες... :rolleyes:<_<

Αναφέρομαι στα σχόλια του Πάνου (panpanou), του mil και όχι μόνο... :rolleyes:

Αυτό ζητάμε πολλοί και όχι μόνο εγώ και στην Ελλάδα...την επιλογή, αλλά μάλλον οι περισσότεροι θέλουν να αποφασίζουν οι άλλοι για αυτούς, ώστε να μπορούν σε κάθε ευκαιρία να αποδώσουν και ευθύνες... :rolleyes::rolleyes:

συγνώμη, αλλά για μένα δεν υπάρχει καμμιά επιλογή ....

για μένα υπάρχουν δύο τινά:

ή

κάνεις σκι με την παρέα σου στα great outdoors, στο πουθενά, μακριά και πέρα από χιονοδρομικά, και είσαι όντως αυτοεξυπηρετούμενος ΚΑΙ προετοιμασμένος ΚΑΙ εκπαιδευμένος ΓΙΑ ΟΛΑ .... από self arrest μέχρι πως ακινητοποιείς ένα κόκκαλο που εξέχει από το δέρμα ......

ή

κάνεις σκι στην προφυλαγμένη περιοχή ενός χιονοδρομικού ή τριγύρω από αυτό ΚΑΙ ξέρεις ότι αν συμβεί κάτι θα έχεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και βοήθεια απ' έξω .......

στην πρώτη περίπτωση δεν ζητάς τίποτα από κανέναν και κανένας δεν σου ζητάει τίποτα ....

στην δεύτερη περίπτωση κάνεις ό,τι κάνεις αλλά ο λόγος σου έχει ένα τέλος ... σταματάει εκεί που ανοίγεις το τηλ και καλείς το rescue (pisteur ή ελικόπτερο).......

AΡΑ όταν χρησιμοποιείς υπηρεσίες (=χιονοδρομικό)

μπορείς να επιλέγεις ΑΝΑΜΕΣΑ από τα options που σου προσφέρονται (=ανεβαίνει το λιφτ εκεί / δεν ανεβαίνει το lift εκεί ------ κατεβείτε τον παγετώνα με σκι / μην κατεβείτε τον παγετώνα με σκι)

αλλά ΑΝ αυτά δεν σου προσφερθούν (πχ κλειστή η Στύγα λόγω ομίχλης) δεν δικαιούσαι να παραπονεθείς ή να κριτικάρεις .........

όλα τα άλλα είναι για να παραμυθιαζόμαστε

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

κάνεις σκι στην προφυλαγμένη περιοχή ενός χιονοδρομικού ή τριγύρω από αυτό ΚΑΙ ξέρεις ότι ΑΝ συμβεί κάτι θα έχεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και βοήθεια απ' έξω .......

Πολύ σωστό αυτο, ειδικά αυτο που υπογραμμίζω. Καποια σχόλια , σχετικά με τους αρχαριους έλληνες χιονοδρόμους.

1. Ο αρχάριος χιονοδρόμος οφείλει να ενημερωθεί με ΔΙΚΗ του πρωτοβουλεία για το συνολικό concept της χιονοδρόμιας σχετικά και με την ασφάλεια. Υπάρχουν σχολές , υπάρχουν ενημερωτικά φυλάδια, υπάρχει γραμματεία του χιονοδρομικού , υπάρχει τεχνικό προσωπικό.

2. Οχι μόνο η χιονοδρομία, αλλα ο ΑΘΛΗΤΣΙΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, περιέχει πάντα ένα ποσοστό ΡΙΣΚΟΥ. Είτε προκειται για ασκουμενους για υγεία , είτε προκειται για χομπίστες αθλουμενους, είτε προκειται για ερασιτέχνες αθλητές είτε προκειται για επαγγελματίες αθλητές. Ολες αυτες οι κατηγορίες ειναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ και σε όλες το ποσοστο του ρισκου είναι σχετικό και ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΤΟ. Αυτο σημαίνει για παράδειγμα οτι ένας αρχάριος μπορεί να ρισκάρει περισσότερα επιλέγοντας να κάνει ένα αθλημα , απο τον επαγγελματια , όσο αυτος δεν έχει ενημερωθεί ή δεν προετοιμάζεται μέσα απο βασική εκπαιδευση , παρόλο που για τον αθλητή επιδόσεων οι φυσικες συνθήκες αυξανουν τυπικά το γινόμενο για σοβαρο ατύχημα. Κοινώς το ρισκο στον αθλητισμο είναι τόσο δεδομένο όσο η ίδια φυση του αθλητή , ΝΑΙ όταν κάνεις σκι ρισκάρεις take it OR leave it! Life sucks anyway ...

3. Η κινηση γενικότερα σε ένα χιονοδρομικό , και σε οτι αφορά τα ρατρακ ή άλλα μηχανικά μέσα μετακίνησης του χιονοδρομικού , είναι μέσα στα πλαίσα μιας πολιτικής κυκλοφορείας που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με αστικά κέντρα, ή άλλα δίκτυα για τις μετακινήσεις των πλυθησμών. Η χιονοδρομία εντος του χιονοδρομικού δεν αποτελει ένα φαινόμενο που απαντά στις καθημερινές ανάγκες των ενδιαφερομένων. Είναι καθαρά μια δραστηριότητα ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ όπου το επιπεδο ποικίλει. Αν το προσωπικο του χιονοδρομικού θεωρήσει οτι πρεπει να χρησιμοποιήσει ενα μηχανοκίνητο μέσο (ρατρακ ή snowmobile) για χ,ψ λόγους τότε δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν που ΔΕΝ είναι στοιχειωδώς εξοικειωμένος (όπως ο ίδιος οφείλει ), με τις συνθήκες ενος οργανωμένου κέντρου.

4. Εχει ωραίο καιρό σήμερα , παω για καφέ και ΟΧΙ στα καλάβρυτα ! Γειά σας... :rolleyes:

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff