Jump to content

herman

Χρήστης Forum
  • Content Count

    523
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    10

 Content Type 

Profiles

Forums

Calendar

Κατηγορίες Περιεχομένων

Νέα

Ανακοινώσεις - Events

Gallery

Everything posted by herman

  1. Τα περιφερειακά χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας παλεύουν με απαρχαιωμένα λιφτ και οριακές χιονοπτώσεις. Αλλά τα καταφέρουν αρκετά καλά. Σε αντίθεση με τα "μεγάλα" χιονοδρομία του νότου με το τεράστιο πελατολόγιο που τα καταφέρνουν πολύ καλά μόνο ως αλπικές καφετέριες. Στο ΧΚ Ελατοχωρίου πέρυσι, το απότομο σημείο στο τελείωμα ήταν κλειστό γιατί δεν είχε χιόνι. Επιμένω ότι σωστά δεν λειτούργησαν. Τα δέκα εκατοστά χιονιού που σώθηκαν ίσως δώσουν ένα επιπλέον ΣΚ. Γνωρίζουμε ότι το χιόνι επειδή ήταν φρέσκο με αρκετή υγρασία θα "μπαχαλεύονταν" σε ελάχιστο χρόνο ειδικά στα "δύσκολα" σημεία. Οι συνθήκες τώρα είναι ιδανικές, ξαστεριά, χωρίς αέρα και με αρνητικές θερμοκρασίες. Ότι πρέπει για να δημιουργηθεί ένα σκληρό, αρκετού πάχους υπόστρωμα. Δεν έπεσε ένα μέτρο. Την λειτουργική ανεπάρκεια των ΧΧΚ και ΧΧΠ δεν θα γενικεύεται και για τα υπόλοιπα χιονοδρομικά για να φανεί ότι όλα είναι το ίδιο. Κουτοπονηριές.
  2. Το χιονοδρομικό εκτός από νέους αναβατήρες χρειάζεται επανασχεδιασμό. Γιατί είναι γνωστό ότι δεν βρίσκεται στις καταλληλότερες πλαγιές τις Βασιλίτσας αλλά στο καταλληλότερες που βρίσκονται στον νομό Γρεβενών.
  3. Ήταν το πρώτο "σοβαρό" χιόνι της σαιζόν. Το πάτησαν και άφησαν να "κάτσει". Όταν δεν έχουν υπάρχουν ευνοϊκές προβλέψεις για νέες χιονοπτώσεις πρέπει να προστατεύεται. Τα πηγάδια ξεκίνησαν την τεχνιτή για να είναι έτοιμοι το εορταστικό ΣΚ. "Είσαι σίγουρα σχετικός με το άθλημα ; " . Από το γνωστό meme.
  4. https://www.facebook.com/100064564454735/posts/pfbid02MnQUw6SMBVafGbJAWx2rXC5ygym7YBSWydLDMP9YstoX7fWvfSx3fciUF3nCgj2Ul/
  5. Συμφωνώ σε όλα εκτός από το " έχουμε 21 χιονοδρομικά που υπολειτουργούν". Υποβαθμίζεις τα περιφερειακά χιονοδρομικά και κατ' επέκταση την Ελληνική τουριστική χιονοδρομία.
  6. Η ελάχιστη ύπαρξη μελών από βόρεια ωφελείται στην τραγική κατάσταση της τουριστικής χιονοδρομίας στην βόρεια Ελλάδα.
  7. Διάβασα όλα τα σχόλια και κουράστηκα παρά πολύ ( είχα και τρεις δύσκολες ημέρες, σήμερα σκι στο Καϊμακ). Αν και δεν ήθελα να πάρω μέρος στην συζήτηση, θεωρώ ότι πρέπει να ξαναδιατυπώσω τις απόψεις μου. Δεν θυμάμαι που το είχα κάνει, σε κάποια ΓΣ (από τις ελάχιστες που πήρα μέρος) ή στο φόρουμ. Πέρασαν και πολλά χρόνια. Η συρρίκνωση του αριθμού των μελών του συλλόγου ωφελείται κυρίως στην απομάκρυνση των πολιτών από την ενασχόληση με τα κοινά. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε το γεγονός αυτό, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί οι πολίτες αποδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι. Η ύπαρξη και η διάσωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το χειροτέρεψε και άλλο. Πόσες μεγάλες παρέες βλέπετε στο βουνό; Σε πρόσφατο σχόλιο μου ανέφερα για τον δυσοίωνο μέλλον της τουριστικής χιονοδρομίας. Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την απόφαση ιδιωτικοποίησης των εθνικών χιονοδρομικών Σελίου και Βασιλίτσας. Ένδειξη ότι το κράτος θέλει να ξεφορτωθεί την Χιονοδρομία, γιατί δεν μπορεί να την αναπτύξει. Κάτι το οποίο δεν σχολιάστηκε στο φόρουμ από τα "ενεργά" και "ευαίσθητα" μέλη (εκτός εάν μου ξέφυγε κάποια ανάρτηση). Θεωρώ λάθος να κατηγορείται ο Σύλλογος ότι στην "πλούσια" περίοδο του δεν έκανε κάτι παραπάνω. Έκαναν κάτι (εκείνη την χρονική στιγμή) οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή το κράτος και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο; Τώρα με την απαξίωση του κράτους οι δυνατότητες του συλλόγου περιορίστηκαν αρκετά. Σας παραπέμπω σε βίντεο από μια συνάντηση στον δήμο Γρεβενών όπου βουλευτής αναφέρει την ιδιωτικοποίηση του χιονοδρομικού, προσπαθεί ο διευθυντής (ή πρόεδρος του ΔΣ) να αναφέρει για την κατάσταση και παίρνει απαξιωτική απάντηση. Ο σύλλογος εξελίχθηκε αλλά δυστυχώς δεν ξεπέρασε τις αρχικές παθογένειες. Ναι υπήρχε μια πολύ μικρή παρεΐστικη τάση, αλλά έτσι δημιουργήθηκε, ακόμη αυτή η τάση παρατηρείται γενικά. Εγώ προσωπικά δεν παρατήρησα κάτι ενοχλητικό. Μπορώ να πω, ότι πρόσφατα ενοχλήθηκα πάρα πολύ, στο Καϊμάκ από μια ομάδα που μοιράζει αυτοκόλλητα, ανεβάζει βίντεο από εξορμήσεις, οργανώνει συναντήσεις από το γεγονός ότι γνωριστήκαμε αλλά δεν κάναμε σκι ως ομάδα.
  8. Μάλλον παρανοήθηκε η ανάρτηση μου. "Τουρίστες" εννοούσα τους επισκέπτες όχι τους χιονοδρόμους, στην συνέχεια ανέφερα τους αρχάριους. Οι επισκέπτες δεν πηγαίνουν στην Αράχωβα και στο ΧΚ για να θαυμάσουν τα σύγχρονα λιφτ. Οι αρχάριοι δεν διαμαρτύρονται για το ότι δεν ανοίγουν όλοι οι αναβατήρες 9:00 ή επειδή δεν έχουν ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή γιατί δεν λειτουργούν όλοι, ούτε όταν οι πίστες έχουν μέτρια διάστρωση. Είναι ανάλογη η προώθηση της τουριστικής χιονοδρομίας με το επίπεδο εκσυγχρονισμού του ΧΚ; Ωστε να αυξηθεί ο αριθμός των χιονοδρόμων, οι πολυήμερες επισκέψεις, η μέγιστη χρονική διάρκεια της λειτουργίας (Ανοιξιάτικο σκι), προσέλκυση οικογενειών. Τελικά θέλουμε χιονοδρομία; Εάν ναι πως προωθείται. Για την αθλητική - αγωνιστική χιονοδρομία δεν γνωρίζω πολλά, άλλα βλέποντας ότι σύλλογοι στηρίζονται και υπάρχουν επειδή τρέχουν οι γονείς που έχουν τα παιδιά τους. Εάν σταματήσουν αυτά το πιο πιθανό είναι να αποσυρθούν και γονείς (τουλάχιστον στην περιφέρεια). Τι γίνεται με τα υπόλοιπα χιονοδρομικά;
  9. Δυστυχώς το τραίνο για Ελληνική Τουριστική Χιονοδρομία χάθηκε. Με ενοχλεί αφάνταστα ότι χρησιμοποίησαν την αγάπη μας (ξύπνημα ξημερώματα με δύσκολες καιρικές συνθήκες, μετά από κουραστικές εβδομάδες, όταν άλλοι δεν τολμούν να βγουν από το σπίτι τους εμείς κάνουμε σκι, οικονομίες για τον εξοπλισμό ...) για να προσελκύσουν επενδύσεις και επιχορηγήσεις για τα μαγαζιά τους. Δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Πάνο Δρίβα ότι είναι απαραίτητοι οι επισκέπτες αλλά αυτό που εγώ βλέπω ως μελλοντική εξέλιξη είναι χιονοδρομικά με τουρίστες και αρχάριους χιονοδρόμους οι οποίοι δεν θα έχουν πολλές απαιτήσεις για την σωστή λειτουργία των χιονοδρομικών.
  10. Δύσκολο το μεροκάματο σήμερα. Κρέμαση με -14 και αεράκι. Άντεξα μέχρι τις 13:00 στην Κρέμαση αλλά άτιμο το κρύο σε συνδυασμό με τον αέρα και το εκτός με κούρασε πολύ (έχω και 5 δεκαετίες στην πλάτη). Δύο μπάρες, μια μπανάνα, και ένα γεμάτο σάντουιτς δεν ήταν αρκετά για την ανάκτηση των δυνάμεων. Στον γυρισμό στην κεντρική πάγωσε το μπαφ. Φυσικά πριν φύγω λίγες ακόμη καταβάσεις στο συρόμενο μπροστά στο σαλέ για να κολλήσω ολόκληρο το ένσημο.
  11. 12/3/2021 Προσπαθούσα να κάνω ωραίες γραμμές και οι Snb και τις χάλασαν (λίγο).
  12. Τρείς ώρες. Αναμενόμενη η κακοκαιρία αλλά δεν θα μπορούσε να έρθει 2 ώρες αργότερα; Δεν ετοίμασαν την Κρέμαση (ξεκίνησαν στις 10:30) έτσι μόνο καρέκλα.
  13. 20/2 με θετικές θερμοκρασίες από το πρωί με αρκετό κόσμο κυρίως μικρά παιδιά. Το ιδανικό χιονοδρομικό για παιδιά και νέους χιονοδρόμους. Θα ικανοποιήσει όμως και τους έμπειρους εάν λειτουργεί και η κεντρική. Δυστυχώς ήταν κλειστή λόγω ελλείψεως χιονιού. Πώς κατάφεραν να μην έχει και να είναι αψεγάδιαστο το λούκι άγνωστο. Αναγκαστική επιλογή το Αρσούμπασι. Ήταν καλά στρωμένη αλλά με σκληρό παγωμένο χιόνι. Στην αρχή δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ, καλομαθημένος από το ευκολότερο χιόνι των προηγούμενων επισκέψεων μου. Ανέβηκε η θερμοκρασία μπαχάλεψε το εντός αλλά μαλάκωσαν τα εκτός. Το ωραίο ανοιξιάτικο εκτός κατάφερα να το διαχειριστώ με τα 164cm πιστάρικα σκι.
  14. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα ή σωστότερα η αρχή του. Γιατί το επιχείρημα είναι ότι είναι απολύτως αναγκαίες. Τα στοιχεία για την Γερμανία τα ανέφερα γιατί αναρωτιέμαι πως η οικονομικά δυνατή Γερμανία με την σημαντική βαριά βιομηχανία δεν έχει μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής από Α/Γ. Δεν είναι ποίο φθηνός τρόπος παραγωγής ενέργειας; Το ίδιο ισχύει και για την Ιαπωνία. Βασική αρχή είναι ότι οι Α/Γ δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα σε ένα δίκτυο. Η άποψη ότι δεν φυσάει εδώ αλλά θα φυσάει κάπου αλλού είναι λάθος. Είναι απαραίτητη και η ύπαρξη μιας πηγή σταθερής παραγωγής. ΑΠΕ πληρώνουμε επιπλέον στον λογαριασμό πολλά χρόνια. Σε τι βοήθησαν; Ενώ γνώριζαν τι συνέβη πέρυσι με τον βαρύ χειμώνα (παράδειγμα στην Ισπανία) γιατί αποφάσισαν να αφήσουν τον λιγνίτη; Δύο μονάδες, ένα υδροηλεκτρικό και ένα σύγχρονο θερμοηλεκτρικό είναι εκτός λειτουργίας ή μισοτελειωμένο. Δέχτηκαν να πληρώνουμε υψηλά δικαιώματα διοξειδίου για να βγαίνουν τα "ωραία" νούμερα και ποσοστά. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ (ως άτομο=οικονομικά και ως χώρα=καταστρέφοντας τα βουνά) την κλιματική αλλαγή που προκάλεσαν οι άλλοι.
  15. Μια διευκρίνιση, τα ποσοστά που ανάρτησα αναφέρονται για την κατανάλωση στην Γερμανία και όχι στην παραγωγή ενέργειας στην Γερμανία. Ενώ του ΑΔΜΗΕ στην παραγωγή στην Ελλάδα. Ότι συμφέρει τον καθένα. Με τα λάθη στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας οδηγούμαστε σε δύσκολη περίοδο. Ένα pdf που απαντά στο επιχείρημα "κακός λιγνίτης". https://www.statistics.gr/documents/20181/41b576eb-944c-ffaa-276a-309fd85d4871
  16. Γερμανία 2021: Φυσικό αέριο 15,3% Πυρηνική εν. 11,9% Κάρβουνο 5,3% Λιγνίτης 18,6% Ανεμογεννήτριες 20,1% Υδροηλεκτρικά 3,4% Βιομάζα 7,5% Φωτοβολταϊκά 8,8% Εάν περάσει και το ότι θα θεωρούνται "καθαρές" πηγές ενέργειας το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά τότε θα είμαστε πάλι οι μλκς της υπόθεσης.
  17. Φωτογραφίες από ένα μικρό κομμάτι με τα πεσμένα δέντρα πριν το χιονοδρομικό.
  18. Σήμερα 13/2 Πηγάδια. Ασθενή χιονόπτωση το πρωί, τίποτα το ιδιαίτερο. Σε λειτουργία μόνο τα συρόμενα, εκτός το παλιό της κορυφής. Η θερμοκρασία στους 0 βαθμούς με ομίχλη. Οπότε οι πίστες (κεντρική και παράδεισος) άντεξαν λίγο. Πολύ καλό πάτημα και οι πρώτες καταβάσεις με τα λίγα εκατοστά νέο χιόνι ήταν γρήγορες με καλό κράτημα. Μια φορά μπήκα μέσα στα δέντρα αλλά επειδή το χιόνι ήταν υγρό και βαρύ δεν το ξανά επιχείρησα, δεν ήθελα στενή επαφή με καμία οξιά. Έχουν και το κακό συνήθειο να μην κάνουν στην άκρη. Μετά ανάβαση με φώκιες στην κορυφή της καρέκλας. Σχετικά εύκολη ανάβαση με μερικά δύσκολα σημεία που είχε σκληρό χιόνι κάτω από λίγο φρέσκο, ειδικά σε απότομα σημεία. Στο συρόμενο της κορυφής δεν έχει τα πιατάκια όπως και οι καρέκλες στον εναέριο αναβατήρα. Δεν γνωρίζω εάν βάλουν τα πιατάκια. Κρίμα γιατί τελικά στην κορυφή έχει αρκετό χιόνι. Είναι σε διάφορες ανακατεμένες στρώσεις και πρέπει το πάτημα να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Το κτίριο της κορυφής παρατημένο δύο χρόνια, εξωτερικά με αρκετές φθορές. Τελικά ο καιρός μου έκανε την χάρη και άνοιξε. Η μαύρη όλη για εμένα. Άξιζε η ανάβαση για μια και μόνο κατάβαση. Μετά άλλες δύο φορές στο συρόμενο όπου εκτίμησα την αργή καρέκλα γιατί τα γόνατα πονούσαν. Εντύπωση μου έκανε η ύπαρξη πολλών για ορειβατικό σκι.
  19. Ένα πολύ καλό άρθρο που όταν το διάβασα με προβλημάτισε. https://www.powder.com/stories/classics/nature-feedback/
  20. Δεν το καταλαβαίνεις ούτε μπορείς να το προβλέψεις. Μόνο εάν το έχεις πάθει. Το χειρότερο όταν είσαι μόνος. Ο συνοδηγός πρέπει να είναι ο φύλακας άγγελος. Σ' εμένα η γυναίκα μου που πάντα με κοιτά όταν είμαι κουρασμένος, ακόμη και σε διαδρομές 45λεπτου. Τέλος καλό όλα καλά.
  21. Σάββατο 29-1 ξανά Βασιλίτσα. Στόχος οι πούδρες από την χιονόπτωση της νύκτας που συνεχίζονταν και το πρωί. Ο δρόμος από χαμηλά με λίγο χιόνι και απαραίτητη την χρήση αλυσίδων ή χιονολάστιχα. Ήμουν 9:30 στο τριπλό και περίμενα να ανοίξει το διπλό. Περίπου στις 11:00 άνοιξε αλλά είχε τρομερή ομίχλη, ορατότητα ήταν μια καρέκλα. Πρώτη καρέκλα, πρώτος που κατέβηκα το διπλό αλλά με τόσο μειωμένη ορατότητα πήγα Ελιμεία. Εκεί ομίχλη (χ σεειρότερα από το τριπλό) και χωρίς κόσμο. Στην συνέχεια 3 ώρες ασταμάτητα στα απάτητα της Ελιμείας. Μόνος, έφαγα ότι μπορούσα και άντεχα. Χαλαρή επιστροφή με πεντακάθαρο δρόμο.
  22. Χωρίς σκι αυτό το ΣΚ λόγω υποχρεώσεων, χρόνος μόνο για μια βόλτα στα Πηγάδια. Αν και είναι κλειστό, σήμερα ανέβηκαν αρκετοί για βόλτα. Υπήρχαν και αθλητές σκι αντοχής από την Νάουσα και όχι μόνο. Ο δρόμος ανοικτός και καθαρός. Στην βάση του χιονοδρομικού πρέπει να έπεσε πάνω από ένα μέτρο χιόνι. Έπεσε τόσο πολύ που περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χιονοδρομικό υπήρχαν συνέχεια πεσμένα δέντρα. Τα έκοψαν και τα απομάκρυναν από τον δρόμο. Το πάρκινγκ στην μισή συνολική επιφάνεια του είναι ξεχιονισμένο. Δυστυχώς μια καταπληκτική χιονόπτωση πέρασε ανεκμετάλλευτη. Εάν καταφέρει η εταιρεία να λειτουργήσει μόνο με τα συρόμενα θα είναι κάτι πολύ καλό. Δυστυχώς από ότι είδα από την βάση, επειδή στην κορυφή δεν πατήθηκε το χιόνι, αρκετό το πήρε ο αέρας. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες ικανοποιητικής λειτουργίας.
  23. Σήμερα χωρίς αέρα αλλά με λιγότερο χιόνι, στην καρέκλα. Πήγα με στόχο τα εκτός της Κρέμασης. Τσιμέντο στην κυριολεξία. Ο αέρας τα έκανε όλα μπάχαλο. Εντός μέτριο το πάτημα λόγω του αλοπρόσαλλου ύψος χιονιού. Μετά της 12:00 έβαλα τις φώκιες και έφτασα στην κορυφή Κουτσούμπεης. Σήμερα δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά έτσι είναι δεν γίνεται πάντα να πετυχαίνουμε τις ιδανικές συνθήκες.
  24. Καταπληκτικό Σέλι σήμερα. Λίγο άργησε στην αρχή να ξεκινήσει με όλα τα λιφτ αλλά όταν τέθηκαν σε λειτουργία, πόδια και γόνατα να είχες όλα καλά. Παρά πολύ κόσμος, χιονοδρόμοι, επισκέπτες. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να αποχιονίσουν τελείως τα πάρκινγκ και υπήρχε πρόβλημα στάθμευσης. Πρόβλημα που έγινε εντονότερο με τα πολλά λεωφορεία. Οι πίστες δεν ήταν αεροδρόμια αλλά σε αρκετά καλό επίπεδο (δεν υπήρχαν έντονες "ραφές"). Στο εκτός υπήρχε μια παγωμένη κρούστα (όχι μεγάλη) που αν και το μεσημέρι είχε θετική θερμοκρασία δεν μαλάκωσε. Έφαγα, με έφαγαν τα λούκια αλλά δεν πειράζει.
×
×
  • Create New...