Jump to content

Alef

Χρήστης Forum
  • Content Count

    81
  • Joined

  • Last visited

 Content Type 

Profiles

Forums

Calendar

Κατηγορίες Περιεχομένων

Νέα

Ανακοινώσεις - Events

Gallery

Everything posted by Alef

  1. Ίσα ίσα ο χάρτης είναι πολύ ακριβής και τι δείχνει; Μα φυσικά ότι τις φθηνότερες τιμές στο ρεύμα έχουν οι Σκανδιναβικές χώρες Και πώς παράγουν ρεύμα οι χώρες αυτές; Όχι από πυρηνικά, όχι από κάρβουνο, όχι από πετρέλαιο (και ας έχουν παραγωγή οι ίδιες) Από ήλιο, αέρα και νερό Αλλά εδώ είμαστε έξυπνοι και ευαισθητοποιημένοι και δεν τα θέλουμε αυτά και τα αποκαλούμε και "εργοστάσια" γιατί δήθεν καταστρέφουν τα βουνά και τα ποτάμια μας. Και μετά διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι ακριβό εδώ το ρεύμα. Και τελικά που είναι πιο υποβαθμισμένο το φυσικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα ή τις σκανδιναβικές χώρες ...
  2. https://www.in.gr/2022/02/16/apopsi/lignitis-vs-ape/ "Το πρόβλημα οπότε δεν είναι η ύπαρξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκων, αλλά ότι δεν έχουμε πολλά από αυτά."
  3. ενώ για τους εσωτερικούς χώρους των Σαλέ επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επισκέπτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους με αρνητικό PCR -RAPID test. Ακόμα και τα ελλιπή μέτρα που ανακοινώθηκαν λάθος τα τηρούν...
  4. Συνωστισμός στις ουρές, μάσκες κατεβασμένες στο πηγούνι, ανύπαρκτοι έλεγχοι, εκνευρισμός, τσακωμοί, ξύλο, κίτρινο χιόνι γύρω γύρω, ανεμβολιαστοι να τουρτουριζουν στο κρύο... Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές (και) φέτος ?
  5. Γελοίο είναι να υποστηρίζουμε ότι θα χάσει κάποιος την ψυχική του υγεία επειδή δεν κάνει σκι. Γελοίο είναι να συγκρίνει κάποιος τη βόλτα στη γειτονιά με ένα κατοικίδιο, με το να διασχίζει ο οποιοσδήποτε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ανέβει ένα βουνό. Γελοίο είναι να μην μπορεί να αντιληφθεί κάποιος την κρισιμότητα της κατάστασης και να πειθαρχήσει σε μια απλή συμβουλή ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Άντε με το καλό και απαγόρευση κυκλοφορίας γιατί δε σκαμπάζετε αλλιώς μερικοί.
  6. Δηλαδή θα είστε πάνω στο βουνό και θα κατέβετε το Μάη που θα τελειώσουν τα μέτρα, και εν τω μεταξύ μιας και φημίζεται για το καλό σήμα wifi ο Όλυμπος, είπατε να ποστάρετε και μερικές φώτο για εμάς που κινδυνεύουμε μέσα στα διαμερίσματά μας. Μένουμε σπίτι σημαίνει μένουμε σπίτι.
  7. Μπράβο σας για την κοινωνική υπευθυνότητα που επιδεικνύετε και μένετε σπίτι (τι όχι?)
  8. Ναι σωστά, τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις των αιολικών είναι ρυπογόνα, ενώ τα αντίστοιχα μηχανήματα και εγκαταστάσεις των ΑΗΣ και των ορυχείων που τους υποστηρίζουν ως γνωστό φυτρώνουν στα λιβάδια.
  9. το ΣτΕ δεν δίνει εγκρίσεις, είναι δικαστήριο. Τις εγκρίσεις τις δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Σε περίπτωση που κάποιος κρίνει λοιπόν ότι κακώς δόθηκε κάποια έγκριση ή παραλείπονται (κατά την κρίση αυτού που κάνει την προσφυγή πάντα) στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να βγάλει απόφαση και να αναστείλει (σε πρώτη φάση, με σύντομη σχετικά διαδικασία) ή να ακυρώσει την έγκριση που δόθηκε (πιο χρονοβόρα διαδικασία). Εφόσον δεν γίνει κάτι από τα παραπάνω οι εργασίες μπορούν να εκτελούνται κανονικά και δεν είναι παράνομος αυτός που τις εκτελεί, αλλά αυτός που τον εμποδίζει.
  10. Αν το έργο είναι αδειοδοτημένο (απ' ότι έχω καταλάβει είναι), προσφυγή σε δικαστήριο δε συνεπάγεται αυτόματα αναστολή της εκτέλεσης των εργασιών. Ούτε η χρήση σκαπτικών είναι παράνομη γιατί σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει. Επίσης, όπως έχει ξαναγραφτεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές natura ΔΕΝ απαγορεύεται.
  11. Αν κάποιοι ιδιώτες θα είχαν κίνητρο να διαχειρίζονται σωστά και με οφέλη για τον πελάτη- χιονοδρόμο κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, ειδικά στην Ελλάδα με τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω των συνθηκών, αυτοί δε θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, αφού με την καλύτερη λειτουργία του χιονοδρομικού δημιουργείται προστιθέμενη αξία στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής. Στη λατρεμένη μας χώρα βέβαια όσοι έχουν οφεληθεί τα μέγιστα από τη δημιουργία και τη λειτουργία χιονοδρομικών στην περιοχή τους δεν έχουν συνήθως επενδύσει ούτε σεντσι σε αυτά.
  12. Η ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό Αθήνας, μετρό Θεσσαλονίκης, δίκτυο ΟΣΕ) έχει επιδοτηθεί και με μεγάλα ποσά. Αλλά πώς θα συμβάλλουν τα μέσα αυτά στη μείωση του co2 εάν για την κίνησή τους το ρεύμα που χρησιμοποιείται προέρχεται από αγνό λιγνίτη Πτολεμαϊδας?
  13. Μιας και όλα τα βγάζουμε σκάρτα (αιολικά, φ/β, φυσικό αέριο κλπ), προφανώς μας αρέσει η παλιά κατάσταση με το λιγνίτη. Και μιας και μπαίνουν πολλά λινκ για άρθρα σε αυτό το thread, αφήνω και το παρακάτω εδώ https://www.theguardian.com/environment/2018/mar/23/lignite-mining-greeces-dirty-secret-in-pictures
  14. Προχειροδουλειά. Ειδικά στα τμήματα με έντονη διάβρωση δε θα κρατήσει για πολύ.
  15. Αυτό είναι χιονοδρομικό το οποίο βρίσκεται στο νότο μιας χώρας που είναι γνωστή για τον ήλιο, τις παραλίες και τις ξέφρενες καλοκαιρινές διακοπές, της οποίας οι κάτοικοι θεωρούν το χιόνι κάτι εξωτικό (αν και στην πραγματικότητα δεν είναι), και το οποίο περιμένει να λειτουργήσει δεκαπέντε μέρες στις γιορτές των Χριστουγέννων (αν και τα τελευταία χρόνια δεν έχει επαρκή κάλυψη χιονιού κάποιες φορές τη συγκεκριμένη περίοδο) και κάποια τριήμερα, περιορίζει σημαντικά τη λειτουργία του και κλείνει περί τα μέσα Μαρτίου, ενώ τον υπόλοιπο καιρό έχει θέματα αξιοπιστίας με τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του και περιμένει να αποκομίσει έσοδα απο τους "επισκέπτες"(οι κάτοικοι της χώρας που θεωρούν το χιόνι κάτι εξωτικό). Παράλληλα, το συγκεκριμένο ΧΚ διαθέτει ετήσιες κάρτες πριν την έναρξη της σεζόν έναντι ευτελούς τιμήματος, ενώ οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από τη λειτουργία του χιονοδρομικού (χωρίς αυτό τα Καλάβρυτα θα ήταν πιθανότατα μια συμπαθητική επαρχιακή κωμόπολη και όχι τουριστικός προορισμός) δεν έχουν επενδύσει σε αυτό ούτε δεκάρα τσακιστή.
  16. Υπάρχει και η σχολή στη Βόλβη (stonero), η οποία είναι πιο προσβάσιμη από Καβάλα, εάν δε σε πειράζει που είναι σε λίμνη.
  17. Είναι δύο και με σχέδιο να κατασκευαστούν συνολικά τριάντα. Και όλα αυτά πάνω από την ιστορική πόλη της Μπριανσόν (χαρακτηρισμένο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO). Και το διαφημίζουν κιόλας και δε διαμαρτύρονται ότι διώχνει τους τουρίστες. Και φυσικά και υπάρχουν και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο βουνό (έτσι κι αλλιώς υπήρχαν, και πριν τις ανεμογεννήτριες). Και τελικά το πρόβλημα είναι οι ανεμογεννήτριες ή οι περιφράξεις τους? Και φυσικά όλα τα συστήματα ΑΠΕ πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να είναι αποδοτικά και να πληρούν τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά αυτά είναι θέματα που αφορούν τους ειδικούς που ασχολούνται με το σχεδιασμό, την αδειοδότηση και τη λειτουργία τους και όχι εμάς που γράφουμε σε ένα φόρουμ τουριστικής χιονοδρομίας χωρίς να διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις.
  18. https://www.snowplaza.co.uk/blog/50241-serre-chevalier-self-sustainable/ Υπάρχουν και στις Άλπεις ανεμογεννήτριες. Εγώ πήγα και είδα. Και στην κορυφή μάλιστα.
  19. Φέτος πέρα από μία καταπληκτική εβδομάδα τον Ιανουάριο στο Serre Chevalier, ανέβηκα τρεις μόλις φορές στον Παρνασσό από μία Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Αν και το χίονι ήταν φέτος άφθονο και εξαιρετικής ποιότητας ειδικά στο τέλος της σαιζόν, ήταν οι λιγότερες φορές που έχω ανέβει τα τελευταία χρόνια. Από τη μία η αλλαγή στην πολιτική χρέωσης των πολυήμερων καρτών (χρέωση 2 μονάδων τα σκ) αποτέλεσε ένα αντικίνητρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αφετέρου η λειτουργία του χιονοδρομικού φέτος ήταν η χειρότερη που θυμάμαι. Ενδεικτικά και τις τρείς φορές που ανέβηκα: Το πρωί ήταν ανοιχτές μόνο οι μισές πίστες στα Κελλάρια. Ο Ηρακλής άνοιγε κάποια στιγμή αργότερα. Ο Δίας δεν άνοιξε. Το λίφτ στη Σαχάρα δεν άνοιξε. Καταλαβαίνω ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να εντάσσονται στη λογική περιορισμού των εξόδων και επίτευξης καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά θα ήταν χρήσιμο να είχαμε μια υπεύθυνη ενημέρωση αν άξιζε τελικά μια τόσο καλή σαιζόν να χαραμιστεί έτσι.
  20. Θα πρότεινα να κοιτάξετε στην περιοχή Wald που βρίσκεται πάνω ακριβώς από το χωριό. Εύκολη και άμεση πρόσβαση στις πίστες με τα πόδια, οικονομικά καταλύμματα, apres ski bars και εύκολη πρόσβαση στο κέντρο του χωριού με τελεφερίκ τύπου funicular που λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ.
  21. Εγώ όλα να τα καταλάβω (περιορισμένη αγορά, αυξημένα λειτουργικά έξοδα, μικρό περιθώριο κέρδους), αλλά το γεγονός ότι άλλες τιμές έχουν στα ηλεκρονικά καταστήματα και άλλες αν πας από κοντά, ειδικά αν κάνεις και παζάρι, με ξεπερνάει. Ακυρώνει αυτομάτως το νόημα της ύπαρξης του ηλεκτρονικού καταστήματος, και επιπλέον θεωρώ ότι δε βοηθάει καταστήματα ειδικά στη χώρα μας που βρίσκονται κοντά σε πιο μικρά μέρη να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο κοινό.
  22. Αξιοσημείωτο το γεγονός χθες ότι ακόμα και μετά τις 12 που είχαν ανοίξει όλοι οι αναβατήρες στα Κελλάρια και είχαν ελαχιστοποιηθεί οι χρόνοι αναμονής, στην καμπίνα του Βάκχου για άνοδο στο 2250 υπήρχε αρκετά μεγάλη ουρά μέχρι αργά το μεσημέρι, και όχι μόνο από επισκέπτες. Τελικά ο Έλληνας τη θέλει την καμπίνα του
  23. Το ότι ένα χιονοδρομικό διαφημίζει το freeride (λίγο πολύ όλα το κάνουν στις μέρες μας), δε σημαίνει ότι μπορεί, ή πολύ περισσότερο πρέπει κιόλας, να εξασφαλίζει ότι αυτό μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε πλαγιά του βουνού και με οποιεσδήποτε συνθήκες.
  24. Επειδή οι συνθήκες φέτος με τις έντονες χιονοπτώσεις στα περισσότερα χιονοδρομικά είναι ασυνήθιστες (αν και όχι πρωτόγνωρες), ας είμαστε συγκρατημένοι στην κριτική σε θέματα ασφαλείας. Σίγουρα στα χιονοδρομικά υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια χιονοδρόμων και επισκεπτών και μόνοι αρμόδιοι να ανακοινώνουν το επίπεδο κινδύνου για χιονοστιβάδες. Δημόσια αμφισβήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, στέλνει λάθος μήνυμα, ειδικά στην περίπτωση της ελληνικής χιονοδρομικής κοινότητας, όπου το λεγόμενο freeride έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μόδα χωρίς να υπάρχει ούτε η κουλτούρα, ούτε η εκπαίδευση, ούτε ο εξοπλισμός που διαθέτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο εξωτερικό. Οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια από τους υπευθύνους των χιονοδρομικών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται από κανέναν, όση εμπειρία και αν διαθέτει (ή νομίζει ότι διαθέτει).
×
×
  • Create New...