Bodeswell 22 Report post Posted January 13, 2019 Παιδιά εχω ζαμάνια να γράψω εδω, αλλά αφου είδα τι έγινε στο Χελμό, ας βάλω το λιθαράκι μου. Σκι έμαθα στα βουνά της Ελλάδας. Τη δεκαετία του '90 την έβγαλα Παρνασσό-Καλάβρυτα, πολλές χρονίες σχεδόν κάθε ΣΚ. Δεν ξέρω αν φταίει ο καιρός, η εμπειρία, τα γεράματα της μνήμης μου, ας το ψάξουν. Πάντως να πέσει η μισή πλαγιά πάνω στη Στύγα θα έλεγα οτι είναι σχεδόν απίστευτο για τα δεδομένα του βουνού. Το μόνο καλό που μπορεί να βγεί πλέον, δεν είναι ευθυνες και τιμωρίες αλλά μια σωστή μελέτη και οργανωτικό πλαίσιο ωστε να μην ξανα γίνει τέτοια ζημιά. Τέτοια χιονοστιβάδα πρέπει να είναι 1 στα 1000 χρόνια για το Χελμό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όσο για κατι αλλα που διαβάζω, για οσους κάνουν σκι σε τέτοια πεδία δεν υπάρχει εναλλακτική. Ο Παρνασσός είναι τόσα χρόνια πίσω στην οργάνωση οσο είναι μπροστά στις εγκαταστάσεις, δεν αντέχει διπλάσιο κόσμο. Κρίμα, γιατί λογικά θα έπαιρνε όλο το Καλάβρυτο με ανοιχτή τη Φτερόλακα (πάρκινγκ, σαλέ, λιφτ κλτ). Το Μαίναλο (αν δεν είσαι για εκτός πίστας) βασικά είναι σαν ενα indoors στην Β.Ευρώπη. Άστα, τόσο χιόνι και ολα στο μηδέν. Βασικά απο αυτά που διαβάζω εδω δεν το χουμε για χειμερινό τουρισμό, κακα τα ψέματα. Θέλει εκ βάθρων αναθεώρηση. 8 Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,773 Report post Posted January 13, 2019 Εγώ ως άσχετος, να ρωτήσω κάτι? Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος εδώ μέσα που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει έρευνα και να καταλογιστούν ευθύνες στον αρμόδιο? Ο αρμόδιος, όπως λέει και το όνομα του, όποιος κι αν είναι αυτός, σε όποιο ΧΚ του κόσμου, είναι μόνο για να παίρνει τα εύσημα και στα στραβά να του λένε "πάλι καλά που δεν είχαμε θύματα, συνεχίστε την εξαιρετική (???) δουλειά που κάνετε"??? (γιατί κάτι τέτοια διαβάζω εγω στο FB από πολλούς. Και δεν αναφέρω καν περί ΕΔΕ κτλ τα οποία θεωρώ αυτονόητα... Είναι προφανές ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι ΑΜΕΣΑ να κάνουν το παν να δωθεί σε λειτουργία το υπόλοιπο βουνό. Για πάρα πολλούς λόγους (που έχουν να κάνουν και με την αξιοπιστία τους για το μέλλον). Από εκεί κι έπειτα όμως μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχει εδώ μέσα έστω και ένας άνθρωπος που να υποστηρίζει έμμεσα ή άμεσα ότι δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρχουν συνέπειες. Και ξαναρωτώ ως ένας νέος, σε σχέση με εσάς, φανατικός φίλος της χιονοδρομίας. Υπάρχει έστω ένας που υποστηρίζει οτι πρέπει να το προσπεράσουμε αυτό? Edit: κι έχοντας μόλις γυρίσει από το Μαίναλο, καλό χρυσό, αλλά σε 5 ώρες 10 κατεβασιές αποδεικνύει ότι το Μαίναλο δε σηκώνει το κόσμο του ΧΚΚ. Γινόταν χαμός. Κυριακή μεν, αλλά υπήρχε αρκετός κόσμος ΧΚΚ... Θέτεις ερωτήματα που είναι αδύνατον να απαντήσει κάποιος που δεν ξέρει πράγματα από πολύ κοντά. Όλες οι εγκαταστάσεις, έχουν κάποιες προδιαγραφές. Ένα κτίριο για παράδειγμα, αντέχει έναν σεισμό σχεδιασμού. Πάντα όμως υπάρχει ένας μεγαλύτερος σεισμός κατάρρευσης, που δεν ξέρουμε αν και πότε θα γίνει. Όπως δεν γνωρίζαμε για τα τσουνάμι (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία) και τα μάθαμε μετά τις καταστροφές που είχαμε εικόνα, γιατί πλέον γνώση = εικόνα. Αν κάνει έναν σεισμό μεγαλύτερο (όπως για παράδειγμα ο σεισμός των Αθηνών του 99 ήταν 3 φορές μεγαλύτερος του σεισμού σχεδιασμού), είναι λίγο παράλογο να θες "να ελεγχθεί" αυτός που εφάρμοσε τον κανονισμό, για να του βρεις κάποιο παράπτωμα και να τον ονομάσεις "θύτη" για να "ικανοποιηθείς" (δεν αναφέρομαι προσωπικά, αλλά γενικά, για αυτό και τα εισαγωγικά). Νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι συνθήκες ήταν αρκετά πέραν του φυσιολογικού. Όμως είναι επίσης δεδομένο, ότι το πρόβλημα ήταν υπαρκτό, ήταν γνωστό και δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ μέτρο προφύλαξης των εγκαταστάσεων. Άρα εδώ έχουμε σίγουρα ένα θέμα "προδιαγραφών". Όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, αν δεν ξεκολλούσε τεχνητά η πλαγιά, πιθανότατα να ξεκολλούσε με φυσικό τρόπο, σε άγνωστο χρόνο, άρα πιθανότατα και πάλι θα είχες ανάλογα αποτελέσματα. Όμως όλα αυτά, από μακρυά, δεν είναι εύκολο να τα κρίνεις. Μάλλον υποθέσεις κάνουμε για τις διάφορες πιθανότητες που υπάρχουν. Αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος και επισκευαζόταν το λιφτ μέσα σε 10 μέρες, σίγουρα θα λέγαμε άλλα πράγματα, για ακριβώς την ίδια "αστοχία". Εκ του αποτελέσματος, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αμέλεια. Πιθανώς να υπάρχει και να μην την βλέπω. Όμως το ότι "πειράχθηκα" και στεναχωρήθηκα πολύ από το γεγονός είναι δεδομένο και δεν θα με ανακουφίσει αν "τιμωρηθεί" κάποιος, εκτός και αν επέδειξε αμέλεια. Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι αυτοί που επιχειρούν στο βουνό (όχι μόνο στα Καλάβρυτα), είναι αβοήθητοι από αυτούς που θα έπρεπε να ενδιαφερόντουσαν και να εποπτεύουν την ορθή λειτουργία του χιονοδρομικού και που θα έπρεπε να είχαν μακροπρόθεσμα φιλόδοξα πλάνα. 7 Share this post Link to post Share on other sites
Bodeswell 22 Report post Posted January 14, 2019 Όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, αν δεν ξεκολλούσε τεχνητά η πλαγιά, πιθανότατα να ξεκολλούσε με φυσικό τρόπο, σε άγνωστο χρόνο, άρα πιθανότατα και πάλι θα είχες ανάλογα αποτελέσματα. Όμως όλα αυτά, από μακρυά, δεν είναι εύκολο να τα κρίνεις. Μάλλον υποθέσεις κάνουμε για τις διάφορες πιθανότητες που υπάρχουν. Υπάρχει μια πιθανότητα οτι υστερα απο 2 μέτρα χιόνι σε 24 ωρες αυτο θα ηταν το αποτέλεσμα. Ασε που οποιος ναναι εκτος πίστας μπορεί να το ξεκόλλαγε για πλάκα. Αν κατέβαινε η πλαγιά 500μ πλάτος, 15 βάθος στη βαθιά λάκκα - Κυριακή με κόσμο - θα είχαμε βιβλική καταστροφή. Ουτε να το σκέφτεσαι δεν είναι. 3 Share this post Link to post Share on other sites
akatelka 195 Report post Posted January 14, 2019 Θέτεις ερωτήματα που είναι αδύνατον να απαντήσει κάποιος που δεν ξέρει πράγματα από πολύ κοντά. Όλες οι εγκαταστάσεις, έχουν κάποιες προδιαγραφές. Ένα κτίριο για παράδειγμα, αντέχει έναν σεισμό σχεδιασμού. Πάντα όμως υπάρχει ένας μεγαλύτερος σεισμός κατάρρευσης, που δεν ξέρουμε αν και πότε θα γίνει. Όπως δεν γνωρίζαμε για τα τσουνάμι (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία) και τα μάθαμε μετά τις καταστροφές που είχαμε εικόνα, γιατί πλέον γνώση = εικόνα. Αν κάνει έναν σεισμό μεγαλύτερο (όπως για παράδειγμα ο σεισμός των Αθηνών του 99 ήταν 3 φορές μεγαλύτερος του σεισμού σχεδιασμού), είναι λίγο παράλογο να θες "να ελεγχθεί" αυτός που εφάρμοσε τον κανονισμό, για να του βρεις κάποιο παράπτωμα και να τον ονομάσεις "θύτη" για να "ικανοποιηθείς" (δεν αναφέρομαι προσωπικά, αλλά γενικά, για αυτό και τα εισαγωγικά). Νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι συνθήκες ήταν αρκετά πέραν του φυσιολογικού. Όμως είναι επίσης δεδομένο, ότι το πρόβλημα ήταν υπαρκτό, ήταν γνωστό και δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ μέτρο προφύλαξης των εγκαταστάσεων. Άρα εδώ έχουμε σίγουρα ένα θέμα "προδιαγραφών". Όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, αν δεν ξεκολλούσε τεχνητά η πλαγιά, πιθανότατα να ξεκολλούσε με φυσικό τρόπο, σε άγνωστο χρόνο, άρα πιθανότατα και πάλι θα είχες ανάλογα αποτελέσματα. Όμως όλα αυτά, από μακρυά, δεν είναι εύκολο να τα κρίνεις. Μάλλον υποθέσεις κάνουμε για τις διάφορες πιθανότητες που υπάρχουν. Αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος και επισκευαζόταν το λιφτ μέσα σε 10 μέρες, σίγουρα θα λέγαμε άλλα πράγματα, για ακριβώς την ίδια "αστοχία". Εκ του αποτελέσματος, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αμέλεια. Πιθανώς να υπάρχει και να μην την βλέπω. Όμως το ότι "πειράχθηκα" και στεναχωρήθηκα πολύ από το γεγονός είναι δεδομένο και δεν θα με ανακουφίσει αν "τιμωρηθεί" κάποιος, εκτός και αν επέδειξε αμέλεια. Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι αυτοί που επιχειρούν στο βουνό (όχι μόνο στα Καλάβρυτα), είναι αβοήθητοι από αυτούς που θα έπρεπε να ενδιαφερόντουσαν και να εποπτεύουν την ορθή λειτουργία του χιονοδρομικού και που θα έπρεπε να είχαν μακροπρόθεσμα φιλόδοξα πλάνα. Πραγματικά απορώ με την παραπάνω τοποθέτηση και παράλληλα θλίβομαι που βλέπω κατευθείαν δύο μέλη να λένε είτε εμμέσως είτε αμέσως να "ξεπεράσουμε" το θέμα ευθύνης. Το θέμα ευθύνης και "τιμωρίας" δεν έχει να κάνει με εγωισμούς. Έχει να κάνει με ένα σύνολο πραγμάτων. Όπως για παράδειγμα, "γιατί κάποιος να εμπιστευθεί ξανά αυτό το ΧΚ αφού τίποτα δεν άλλαξε και σε κανέναν δεν αποδόθηκαν ευθύνες?". Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα του ΓΙΑΤΙ να αποδοθούν ευθύνες αλλά νομίζω οι περισσότεροι μπορούμε να τα φανταστούμε (εσείς πχ νοιώθετε ασφάλεια να διαχειριστεί κάποιος που ήταν υπεύθυνος για κάτι τέτοιο, τόσα εκατομμύρια?). Παρατίθενται παραπάνω κάποια παραδείγματα, που εν προκειμένω είναι παντελώς άσχετα. Και απαντώ. Αν ένας τοπικός σεισμός προκληθεί "τεχνητά" και λόγω εσφαλμένης τεχνικής είναι μεγαλύτερος και δημιουργήσει ζημιές, τότε υπάρχει υπεύθυνος. Αν γίνονται πυρηνικές δοκιμές ανοιχτά της θάλασσας και αυτές οι δοκιμές δημιουργήσουν τσουναμι, τότε υπάρχει υπεύθυνος. Αν ο Jeremy Jones πριν από κάποια κατεβασιά του δημιουργήσει χιονοστιβάδα για να μη τον "βρει" στη κατεβασιά του, αλλά αυτή θάψει κάποιον άλλο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή πιο κάτω, τότε υπάρχει υπεύθυνος... Πολλά τα παραδείγματα που φυσικά φαινόμενα δημιουργούνται τεχνητά (δλδ από ανθρώπινο χέρι) για πολλούς και διάφορους λόγους. Όταν όμως πάνε στραβά, πάντα υπάρχει κάποιος υπεύθυνος από πίσω. Δεν έχω τη γνώση να γνωρίζω για τις προδιαγραφές του ΧΚΚ. Αλλά με το δικό μου απλό μυαλό, σκέφτομαι ότι αν έχεις τις Χ προδιαγραφές οι οποίες "υπολείπονται" ή τέλος πάντων δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι (και τις έχεις πολλά χρόνια, δεκαετίες) και τις γνωρίζεις, τότε το λογικό είναι να εφαρμόσεις όλους τους απαραίτητους κανονισμούς και να προσπαθήσεις να πας λιτά. Κοινώς να μην προκαλέσεις την τύχη σου. Προφανώς και έπρεπε να προκληθεί η χιονοστιβάδα. Προφανώς και δεν έπρεπε να ναι πάνω από τα κεφάλια μας. Δεν είναι καν συζητήσιμο. Είναι προφανές. Φαντάζομαι μέσα στις προδιαγραφές και στους κανονισμούς ενός χιονοδρομικού, προβλέπονται και οι τεχνητές κατολισθήσεις ή χιονοστιβάδες. Δεν ανακάλυψε το ΧΚΚ το τροχό, έκανε το αυτονόητο. Και πάμε να του δώσουμε εύσημα για τα αυτονόητα, αυτό με ξεπερνά. Διαβάζω διάφορα, ότι πχ στο εξωτερικό προκαλούνται χιονοστιβάδες από τα ΧΚ όταν χιονίζει και όχι μετά, ή οτι δεν αφήνουν ποτέ το βουνό να φορτώσει τόσο χιόνι σε σημεία που δεν πρέπει με συχνότερες και μικρότερες εκρήξεις. Δεν το γνωρίζω το θέμα, απλά διαβάζω, σκέφτομαι και αναρωτιέμαι. Το ότι το αυτονόητο δεν το εφάρμοσε σωστά το ΧΚΚ είναι επίσης προφανές. Έβγαλαν επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η χιονοστιβάδα προκλήθηκε από αυτούς "ελεγχόμενα", αλλά ΚΑΤΙ πήγε στραβά (εγώ έτσι το εκλαμβάνω διαβάζοντας την ανακοίνωση). Και απορώ, μιας και εσείς αναφέρετε οτι από μακριά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, για ποιο λόγο αποφεύγουμε να πούμε ότι κάποιος αρμόδιος και έμπειρος πρέπει να πάει, να κάνει πραγματογνωμοσύνη και να βγάλει πόρισμα. Στη τελική μιλάμε για δημόσιο χρήμα που καταστράφηκε και με δημόσιο χρήμα θα αντικατασταθεί. Δεν θέλω ως δια μαγεία να ανοίξουν το βουνό γιατί εμένα με ξεβόλεψε. Θέλω να το δώσουν μόνο και όταν είναι ασφαλές, στο ταχύτερο χρονικό διάστημα παράλληλα, όχι για μένα, αλλά για τους τόσους εργαζόμενους, για την οικονομία της περιοχής που επηρεάζεται άμεσα, και κυρίως για το μέλλον της αξιοπιστίας αυτού του ΧΚ. Αλλά παράλληλα, θέλω να αποδοθούν ευθύνες αν και εφόσον υπάρχουν. Όχι μόνο για μένα αλλά και για το παιδί μου, για το τρόπο που προσπαθώ να το μεγαλώσω και γιατί επιτέλους σε αυτή τη χώρα δεν γίνεται όλα να τα προσπερνάμε και να τα κουκουλώνουμε. Και για να ξέρουμε αν υπάρχουν, είμαι σίγουρος ότι παγκοσμίως υπάρχουν πραγματογνώμονες που ασχολούνται μόνο με αυτό. Πραγματικά πιστεύει κανείς οτι αν ένα ΧΚ στο εξωτερικό δημιουργούσε τεχνητά χιονοστιβάδα για το safety των πελατών του (το αυτονόητο δλδ) και το αποτέλεσμα ήταν αυτό, δεν θα αποδίδονταν ευθύνες στον υπεύθυνο ? "Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι αυτοί που επιχειρούν στο βουνό (όχι μόνο στα Καλάβρυτα), είναι αβοήθητοι από αυτούς που θα έπρεπε να ενδιαφερόντουσαν και να εποπτεύουν την ορθή λειτουργία του χιονοδρομικού και που θα έπρεπε να είχαν μακροπρόθεσμα φιλόδοξα πλάνα." Γράφετε. Και συμφωνώ με αυτά που βλέπω. Αλλά αυτό ακριβώς το σκεπτικό μας κάνει συνήθως να προσπερνάμε τα λάθη και να τα κουκουλώνουμε. Και αργά ή γρήγορα, αυτά ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια ακριβώς επειδή τα προσπεράσαμε... 4 Share this post Link to post Share on other sites
sbird 1,318 Report post Posted January 14, 2019 (edited) Φέρνουν ειδικό στις χιονοστοιβάδες από Αυστρία για το Αυγό.. (προφανώς είναι δύσκολη η κατάσταση) https://www.protothema.gr/greece/article/854886/hionostivada-sta-kalavruta-me-ti-voitheia-eidikou-tha-rixoun-olo-to-hioni/ Edited January 14, 2019 by sbird You can't buy happiness - but you can buy a lift pass! Share this post Link to post Share on other sites
StavRos 1,194 Report post Posted January 14, 2019 (edited) Φέρνουν ειδικό στις χιονοστοιβάδες από Αυστρία για το Αυγό.. (προφανώς είναι δύσκολη η κατάσταση) https://www.protothema.gr/greece/article/854886/hionostivada-sta-kalavruta-me-ti-voitheia-eidikou-tha-rixoun-olo-to-hioni/ φανταζεσαι να ριξουν και εκει καμια χιονοστιβαδα να ξηλωσει το πιατακι??? ειπαν να φερουν ειδικο Edited January 14, 2019 by StavRos 4 Share this post Link to post Share on other sites
sbird 1,318 Report post Posted January 14, 2019 φανταζεσαι να ριξουν και εκει καμια χιονοστιβαδα να ξηλωσει το πιατακι??? ειπαν να φερουν ειδικο Ποιο πιατάκι... στη Στύγα (τη ταβέρνα) μη φτάσει... 1 You can't buy happiness - but you can buy a lift pass! Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted January 14, 2019 Να γράψω με λίγο ψυχραιμία και μετά από μερικά μηνύματα και εικόνες στο εξωτερικό και Ελλάδα, σε ανθρώπους που ζουν (ζούσαν) τέτοιες καταστάσεις πολύ συχνά. Τα post που κάναμε όλοι πριν δούμε την χιονοστιβάδα, η οποία είναι σε μέγεθος πολλαπλάσια και σε κάθε περίπτωση διαφορετικής κλίμακας, από αυτήν που ξέρουμε να σκάει στο χιονοδρομικό. Όπως μπορούμε να δούμε τριγύρω μας στα Ελληνικά βουνά με τις γραμμές χιλιομέτρων που δεν έχουν δέντρα συχνά σκάνε τέτοια τέρατα. Η χιονοστιβάδα του Αυγού είναι τέτοια και από τον Παρνασσό απέναντι στην Γκιώνα βλέπεις άλλα 4 τέτοια σημεία. Ίδιες είναι και της Βελίτσας και πάνω από την Δαύλεια μια βολτα στον Παρνασσό μετά από χιόνι και μπορείτε να τις δείτε τι έκταση φεύγουν. Θηριώδεις χιονοστιβάδες που ότι βρουν το θερίζουν. Ίσως αυτό που έσκασε στη Στύγα να είναι πράγματι σπάνιο και δεν μπόρεσα ακόμα κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι έχει ξανασκάσει όλη πλαγιά από τόσο πάνω. Αν ιστορικά δεν έχει ξανασκάσει η πλαγιά από τόσο πάνω, φοβάμαι ότι μιλάμε για το σενάριο με τα 9 ρίχτερ που λέτε. Mην είστε καθόλου σίγουροι ότι ευθύνεται η νυν και οι πρώην διοικήσεις του χιονοδρομικού, μέχρι κάποιος να επιβεβαιώσει ότι η τόσο μεγάλη χιονοστιβάδα σκάει εκεί έστω σε επίπεδο ιστορικής γνώσης. Τα δυο σενάρια είναι: 1.Αν επιβεβαιωθεί ότι αυτό το έχουν ξαναδεί μιλάμε για τραγικό έγκλημα σε όσους υλοποίησαν λειτούργησαν και λειτουργούν το κέντρο. 2. Αν δεν επιβεβαιωθεί μιλάμε για έναν σεισμό 9 ρίχτερ σε περιοχή που έχει δώσει 6,5 και έχει αντισεισμικό σχεδιασμό για 7. Αν πράγματι δεν έχει κανένας δει ποτέ αυτήν την χιονοστιβάδα το μόνο λάθος είναι στον ιδιοκτήτη του κέντρου που δεν έχει μόνιμη υποδομή από την πρώτη μέρα αλλά και σήμερα με κανόνια και χιονοφράκτες και να σκάει όσο χιονίζει μικρότερες. Οι χιονοφράκτες το ίδιο. Αν τα είχαν η χιονοστιβάδα θα ήταν πολύ μικρότερης έντασης και φυσικά χωρίς συνέπειες. Με αυτά τα μέσα που έχει η νυν διοίκηση στα χέρια της δεν έχει καμία ευθύνη. Έπρεπε να την σκάσει άμεσα μόλις μπορούσε. Τις προηγούμενες μέρες δεν τόλμαγε άνθρωπος να πλησιάσει εκεί (εκτός αν κάποιος έχει στοιχεία ότι υπήρχε άνοιγμα στον καιρό να πάνε) και μόλις άνοιξε ο καιρός πήγαν. Αν δεν την έσκαγε θα έσκαγε μόνη της και η Παναγιά θα έβαζε το χέρι της. Από την στιγμή που έπρεπε να την σκάσει καλά έκανε. Άρα πρέπει σε αυτή τη χώρα να γίνει ότι θα γινόταν αν το όρος Χελμός ήταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Να πληρώσουν οι Καλαβρυτινοί και όποιος βγάζει χρήματα από το χιονοδρομικό για να έχει κανόνια, χιονοφράκτες, σύγχρονα λιφτ που να μπορούν να δουλέψουν με τον καιρό που έχει το όρος, εκχιονιστικά για το παρκινγκ, παιδότοπους λιφτ παντώς καιρού, τεχνητό, ski in ski out κλπκλπ Το συμβάν ίσως είναι μια ευκαιρία να δούμε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε και φωνάζουμε για τα προβλήματα χ,ψ και ω μιας και αυτά βλέπουμε στο σκι μας ενώ ένα χιονοδρομικό για να στηθεί και να δουλέψει σωστά πρέπει να κάνεις το α, μετά το β κλπ κλπ Σε όλο τον κόσμο κοιτάξτε τα βουνά είναι γεμάτα κάτι κουφούς φράκτες στο πουθενά και όπως κοιμάσαι ακούς μπαμ μπουμ όταν χιονίζει. Αυτό είναι το β. Το α είναι να πληρώσει όποιος κονομάει από το χιονοδρομικό για να μπουν και στο γ φροντίζει ο πελάτης να κοιμάται δίπλα στις πίστες ή σε μεταφορικό λιφτ. Μετά εξασφαλίζουμε ότι έχουμε λεφτά να πληρώσουμε προσωπικό και μέσα να μην ξεχιονίζουν τα ρατράκ πάρκινγκ και να μην ξεπαγώνουν 2 άνθρωποι ολόκληροι Στύγα. Μετά βλέπουμε τι λιφτ θα βάλουμε και αν θα είναι καμπίνα, καρέκλα ή συρόμενο τα οποία είναι πολύ μετά αλλά σε κάθε περίπτωση να μπορεί να φτάσει ρατράκ στην κορφή της άγκυρας μετά από χιονόπτωση. Πάντως και στο εξωτερικό συμβαίνουν τέτοια συμβάντα με δυνατές χιονοστιβάδες που δεν έχουν υποδομή κανόνια και φράκτες και συχνά γίνονται ζημιές ενώ πολλές φορές έχουν φτάσει και στα ξενοδοχεία αλλά συμβαίνει. Φυσικά μιλάμε για τεράστια βουνά που σου έρχεται από πολύ μακρυά. Σπάνιο αλλά συμβαίνει. Βέβαια μαθαίνουν από αυτά πριν την επόμενη σεζόν βάζουν κανόνια και φράκτες να μην ξανασυμβεί. Μακάρι να το μάθουμε και εμείς στην Ελλάδα και να μην παραγγείλουμε μόνο ωραία νέα αποσυμπλεκόμενα λιφτ. πχ στον Παρνασσό όλη η Φτερόλακκα έχει μείνει κλειστή επειδή δεν έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ρίξαμε 32 μύρια και ξεχάσαμε να ρίξουμε 123.000 ευρώ με τα χτεσινά αποτελέσματα ενώ κάθε φορά ή την κλείνουν ή απλά ρισκάρουν και κινδυνεύουμε. Μακάρι τα Καλάβρυτα μέσα από το κακό να πάρουν αυτό το μάθημα 15 Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,271 Report post Posted January 14, 2019 χωρίς να έχω κανένα οικονομικό ή πολιτικό ή αλλο όφελος. Ακομα και στην υποθετικη περίπτωση που ήταν διαθέσιμη τώρα η προκαταβολή και δινωταν απευθείας η παραγγελία (πράγμα που για δημόσια επένδυση θα ήταν σκάνδαλο καραμπίνατο και ποινικό αδίκημα) κανείς δεν προλαβαίνει να παραδώσει το custom made combi που ονειρεύονται πριν τον επόμενο χειμώνα. Επομένως οι αποφασίζοντες έχουν υποχρέωση να ομολογήσουν σε όσους θα υποστούν οικονομική καταστροφή τώρα και του χρόνου ότι η νεράιδοραχη δεν θάχει λίφτ και του χρόνου. Αντιθέτως αν εργαστούν σοβαρά και με συνέπεια το υπάρχον λίφτ θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι. 1 <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Odie 869 Report post Posted January 14, 2019 Προτάσεις. Να επιστραφεί το μισό ποσό που δώσαμε ετήσια. Vro δεν νομίζω ότι θα τα γυρίσουν άλλα σίγουρα μπορούν να κάνουν μια γενναία έκπτωση (50%) για την ετήσια της επόμενης χρονιάς. τοιχο-τοιχο Share this post Link to post Share on other sites
TEOXALANDRI 239 Report post Posted January 14, 2019 (edited) Αντικατάσταση του πυλώνα 9 του αναβατήρα Στύγα τον Ιανουάριο του 1998. Είχε κολλήσει ένα καρεκλάκι στον πυλώνα και τον τσάκισε σαν οδοντογλυφίδα. Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Τσεκούρα (πρώην διευθυντή του ΧΚΚ). Και χωρίς Chinook και διαστημόπλοια... Edited January 14, 2019 by TEOXALANDRI 17 O Βαθειάς Λάκκας που έγινε Βαθειά Μ@λ@κ@ς Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,271 Report post Posted January 14, 2019 Τεό είσαι θεός. 1 <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Danis Iordanidis 123 Report post Posted January 14, 2019 Είμαι διαφορετική η ζημιά πάντως... Τώρα πρέπει να το ξυλωσε από τα μπετά! Sent from my BLA-L29 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,271 Report post Posted January 14, 2019 Τότε τον έσπασε Τώρα έχουμε ολόκληρο πυλώνα σε ένα κομματι Άμα θέλεις το φτιαχνεις Άμα δεν θες και θες να εκβιάσεις για καμπίνες γίνεσαι σουργελο. Τις απόψεις σας παρακαλώ. 1 <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted January 14, 2019 Η «άποψη μου» είναι ότι από την στιγμή που μου λείπουν πληροφορίες και γνώσεις... δεν θα εκφέρω άποψη. 12 Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Danis Iordanidis 123 Report post Posted January 14, 2019 Τότε τον έσπασε Τώρα έχουμε ολόκληρο πυλώνα σε ένα κομματι Άμα θέλεις το φτιαχνεις Άμα δεν θες και θες να εκβιάσεις για καμπίνες γίνεσαι σουργελο. Τις απόψεις σας παρακαλώ. Γιατί να βάλει καμπίνα? Χρειάζεται καμπίνα εκεί? Sent from my BLA-L29 using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,773 Report post Posted January 14, 2019 (edited) Πραγματικά απορώ με την παραπάνω τοποθέτηση και παράλληλα θλίβομαι που βλέπω κατευθείαν δύο μέλη να λένε είτε εμμέσως είτε αμέσως να "ξεπεράσουμε" το θέμα ευθύνης. Το θέμα ευθύνης και "τιμωρίας" δεν έχει να κάνει με εγωισμούς. Έχει να κάνει με ένα σύνολο πραγμάτων. Όπως για παράδειγμα, "γιατί κάποιος να εμπιστευθεί ξανά αυτό το ΧΚ αφού τίποτα δεν άλλαξε και σε κανέναν δεν αποδόθηκαν ευθύνες?". Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα του ΓΙΑΤΙ να αποδοθούν ευθύνες αλλά νομίζω οι περισσότεροι μπορούμε να τα φανταστούμε (εσείς πχ νοιώθετε ασφάλεια να διαχειριστεί κάποιος που ήταν υπεύθυνος για κάτι τέτοιο, τόσα εκατομμύρια?). ................................................. Δεν το γνωρίζω το θέμα, απλά διαβάζω, σκέφτομαι και αναρωτιέμαι. ... Από όλα όσα έγραψες, στην παραπάνω φράση ομολογείς γιατί πρέπει να συνεχίσεις να σκέφτεσαι και να αναρωτιέσαι. Το κάθε βουνό, σιγά σιγά το μαθαίνεις και παρεμβαίνεις. Εκεί που προκαλούνται οι χιονοστιβάδες, έχει προηγηθεί σειρά εργασιών, όταν δεν υπάρχει χιόνι, ώστε αυτό το ανεξέλεγκτο πράγμα να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμο (στο μέτρο του εφικτού). Η τοποθέτηση του εξοπλισμού, γίνεται σε προστατευμένες θέσεις και συνήθως σε θέσεις που δεν είναι στην πορεία της χιονοστιβάδας (αν και συχνά υπάρχει και ανάλογη προστασία). Οι δε ενέργειες που γίνονται, δεν είναι τόσο απλές όσο φαίνονται από τον καναπέ. Εδώ δεν έχει γίνει καμία προεργασία, η πορεία της χιονοστιβάδας έχει στο διάβα της τον πυλώνα. Στηριζόμασταν στο ότι δεν πιάνει αρκετό χιόνι η πλαγιά, κάτι που τα τελευταία χρόνια συνέβαινε. Σύμφωνα με την ποσότητα του χιονιού που έπεσε ήταν θέμα χρόνου το πότε θα αποκολληθεί η πλαγιά που δέχθηκε απροετοίμαστη τόσο χιόνι, στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ το χιονοδρομικό λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια περίπου. Αποκολλήθηκε σε γνωστή χρονική στιγμή και δεν αφέθηκε η αποκόλληση στην τύχη. Και τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα του αιτίου που τα προκάλεσε. Πρόσφατα είχαμε στο εξωτερικό τον θάνατο δυο που πήγαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά ελεγχόμενης χιονοστιβάδας, κλπ, κλπ. Εδώ "πλήρως ελεγχόμενες" κατεδαφίσεις πάνε λάθος, το να θέλεις να δημιουργήσεις χιονοστιβάδα που να κάνει σλάλομ για να αποφεύγει τον πυλώνα, είναι πραγματικά πρωτότυπο. Edited January 14, 2019 by mil 1 Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,271 Report post Posted January 14, 2019 Εδώ δεν έχει γίνει καμία προεργασία, η πορεία της χιονοστιβάδας έχει στο διάβα της τον πυλώνα. Στηριζόμασταν στο ότι δεν πιάνει αρκετό χιόνι η πλαγιά, κάτι που τα τελευταία χρόνια συνέβαινε. Σύμφωνα με την ποσότητα του χιονιού που έπεσε ήταν θέμα χρόνου το πότε θα αποκολληθεί η πλαγιά που δέχθηκε απροετοίμαστη τόσο χιόνι, στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ το χιονοδρομικό λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια περίπου. Αποκολλήθηκε σε γνωστή χρονική στιγμή και δεν αφέθηκε η αποκόλληση στην τύχη. Και τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα του αιτίου που τα προκάλεσε. mil συμφωνώ σε όλα εκτός από το δεν αφέθηκε στην τύχη. Τι δουλειά ειχε το ρατρακ που θάφτηκε ακριβώς στην γραμμή της πτώσης; 1 <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,271 Report post Posted January 14, 2019 (edited) https://www.kalavrytanews.com/2019/01/blog-post_658.html?m=1 Δήλωση Βαζαιου Edited January 14, 2019 by vro 1 <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,271 Report post Posted January 14, 2019 https://www.facebook.com/kalavritaskicenter/videos/788295238202396/ Το θαμένο ρατρακ. Τι έκανε εκει; Είναι δυνατόν να προκαλείται χιονοστιβάδα και να υπάρχει ρατρακ εκεί; Μήπως η χιονοστιβάδα έφυγε μονή της κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της πίστας; 2 <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
akatelka 195 Report post Posted January 14, 2019 Από όλα όσα έγραψες, στην παραπάνω φράση ομολογείς γιατί πρέπει να συνεχίσεις να σκέφτεσαι και να αναρωτιέσαι. Το κάθε βουνό, σιγά σιγά το μαθαίνεις και παρεμβαίνεις. Εκεί που προκαλούνται οι χιονοστιβάδες, έχει προηγηθεί σειρά εργασιών, όταν δεν υπάρχει χιόνι, ώστε αυτό το ανεξέλεγκτο πράγμα να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμο (στο μέτρο του εφικτού). Η τοποθέτηση του εξοπλισμού, γίνεται σε προστατευμένες θέσεις και συνήθως σε θέσεις που δεν είναι στην πορεία της χιονοστιβάδας (αν και συχνά υπάρχει και ανάλογη προστασία). Οι δε ενέργειες που γίνονται, δεν είναι τόσο απλές όσο φαίνονται από τον καναπέ. Εδώ δεν έχει γίνει καμία προεργασία, η πορεία της χιονοστιβάδας έχει στο διάβα της τον πυλώνα. Στηριζόμασταν στο ότι δεν πιάνει αρκετό χιόνι η πλαγιά, κάτι που τα τελευταία χρόνια συνέβαινε. Σύμφωνα με την ποσότητα του χιονιού που έπεσε ήταν θέμα χρόνου το πότε θα αποκολληθεί η πλαγιά που δέχθηκε απροετοίμαστη τόσο χιόνι, στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ το χιονοδρομικό λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια περίπου. Αποκολλήθηκε σε γνωστή χρονική στιγμή και δεν αφέθηκε η αποκόλληση στην τύχη. Και τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα του αιτίου που τα προκάλεσε. Πρόσφατα είχαμε στο εξωτερικό τον θάνατο δυο που πήγαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά ελεγχόμενης χιονοστιβάδας, κλπ, κλπ. Εδώ "πλήρως ελεγχόμενες" κατεδαφίσεις πάνε λάθος, το να θέλεις να δημιουργήσεις χιονοστιβάδα που να κάνει σλάλομ για να αποφεύγει τον πυλώνα, είναι πραγματικά πρωτότυπο. https://www.youtube.com/watch?v=DZRpfxiD8EU Επειδή με quoteαρατε κατάλαβα ότι αυτά πάνε προς απάντηση σε εμένα. Ειδάλλως προσπαθώ να καταλάβω σε τι μου απαντήσατε. Πουθενά δεν ανέφερα το πώς λειτουργεί ενα ΧΚ ή ότι έχω γνώση της προετοιμασίας ενός ΧΚ. Απάντησα σε κάποια παράδειγματα σας σχετικά με σεισμούς και τσουναμι, και έθεσα κάποιους προβληματισμούς... Αφήνετε υπονοούμενα που δεν μπορώ να ξέρω απ τη γραφή σας αν απευθύνονται σε μένα, όπως πχ περί καναπέδες, και σλαλομαδηκες χιονοστιβάδες. Αν ανέφερα οτιδήποτε από αυτά σε όσα έγραψα, οφείλετε να μου τα υποδείξετε. Αν η γραφή σας είναι γενική και οι ειρωνείες δεν απευθύνονται προς εμένα, τότε παρεξήγηση. Από αυτά που γράφετε πάντως, εγώ 2 πράγματα καταλαβαίνω πάντως. 1ον ότι λέτε ότι από νωρίτερα δεν είχε γίνει σωστή προεργασία και 2ον οτι το ΧΚΚ έγινε ξαφνικά μια ιδιάζουσα περίπτωση... Share this post Link to post Share on other sites
vperle 1,172 Report post Posted January 14, 2019 Υπηρχε ενα παλιο ανεκδοτο που θα το θυμουνται οι παλιοτεροι απο δημοσιευση αγγελιας: Πωλειται εγκυκλοπαιδικο λεξικο Παπυρος Λαρους ,εγκυκλοπαιδειες Δομη και Μπριτανικα σε τιμη ευκαιριας Δεν τις χρειαζομαι πια παρακολουθω το forum του ΕΣΤΟΥΧ............εκει τα ξερουν ΟΛΑ. (το αυθεντικο για τους νεωτερους λεει οτι δεν τις χρειαζομαι πια γιατι εχω παντρευτει και η γυναικα μου τα ξερει ολα....) Ζητω συγνωμη απο τις γυναικες του forum γιατι μιλαω εκ του ασφαλους (η γυναικα μου δεν παρακολουθει το forum) Η ευκολια με την οποια επι παντος επιστητου με πιθανες καποιες γνωσεις που μπορει να εχει ο καθενας μας ειτε εγκυκλοπαιδικες ειτε και τεχνικες σε ενα η περισοτερα ποσταρισματα να δινουμε λυσεις για τα παντα ξεπερνα την καθε φαντασια. Ψυχραιμια αδελφια δεν ειναι αναγκη να δωσουμε λυσεις για τα παντα ως επαιοντες δεν θα μας κατηγορησει κανενας ουτε θα μας ζητησει ευθυνες αν δεν εχουμε γνωμη για καποιο θεμα....... χαιρετω 17 Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 14, 2019 Υπηρχε ενα παλιο ανεκδοτο που θα το θυμουνται οι παλιοτεροι απο δημοσιευση αγγελιας: Πωλειται εγκυκλοπαιδικο λεξικο Παπυρος Λαρους ,εγκυκλοπαιδειες Δομη και Μπριτανικα σε τιμη ευκαιριας Δεν τις χρειαζομαι πια παρακολουθω το forum του ΕΣΤΟΥΧ............εκει τα ξερουν ΟΛΑ. (το αυθεντικο για τους νεωτερους λεει οτι δεν τις χρειαζομαι πια γιατι εχω παντρευτει και η γυναικα μου τα ξερει ολα....) Ζητω συγνωμη απο τις γυναικες του forum γιατι μιλαω εκ του ασφαλους (η γυναικα μου δεν παρακολουθει το forum) Η ευκολια με την οποια επι παντος επιστητου με πιθανες καποιες γνωσεις που μπορει να εχει ο καθενας μας ειτε εγκυκλοπαιδικες ειτε και τεχνικες σε ενα η περισοτερα ποσταρισματα να δινουμε λυσεις για τα παντα ξεπερνα την καθε φαντασια. Ψυχραιμια αδελφια δεν ειναι αναγκη να δωσουμε λυσεις για τα παντα ως επαιοντες δεν θα μας κατηγορησει κανενας ουτε θα μας ζητησει ευθυνες αν δεν εχουμε γνωμη για καποιο θεμα....... χαιρετω Μα ηδη ζητουνται ευθυνες απο το Συλλογο Συντροφε Βασιλη. Ακομη και Εκτακτη Γενικη Συνελευση εχει προταθει (οκ για τον Παρνασσο, αλλα η νοοτροπια μετραει...). Μην ανησυχεις, στο Λαϊκο Δικαστηριο που θα συγκροτηθει οσονουπω, θα δωθουν ολες οι λυσεις, ολες οι απαντησεις!... 3 Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,216 Report post Posted January 15, 2019 Εσείς οι δύο, οι τελευταίοι... Να μήν πετάγεστε. Δεν ξέρετε. Οι άλλοι τα ξέρουν όλα. Κοιτάτε να μαθαίνετε κάτι... Έχετε και θράσος... 2 Share this post Link to post Share on other sites
gordonas 139 Report post Posted January 15, 2019 Υπηρχε ενα παλιο ανεκδοτο που θα το θυμουνται οι παλιοτεροι απο δημοσιευση αγγελιας: Πωλειται εγκυκλοπαιδικο λεξικο Παπυρος Λαρους ,εγκυκλοπαιδειες Δομη και Μπριτανικα σε τιμη ευκαιριας Δεν τις χρειαζομαι πια παρακολουθω το forum του ΕΣΤΟΥΧ............εκει τα ξερουν ΟΛΑ. (το αυθεντικο για τους νεωτερους λεει οτι δεν τις χρειαζομαι πια γιατι εχω παντρευτει και η γυναικα μου τα ξερει ολα....) Ζητω συγνωμη απο τις γυναικες του forum γιατι μιλαω εκ του ασφαλους (η γυναικα μου δεν παρακολουθει το forum) Η ευκολια με την οποια επι παντος επιστητου με πιθανες καποιες γνωσεις που μπορει να εχει ο καθενας μας ειτε εγκυκλοπαιδικες ειτε και τεχνικες σε ενα η περισοτερα ποσταρισματα να δινουμε λυσεις για τα παντα ξεπερνα την καθε φαντασια. Ψυχραιμια αδελφια δεν ειναι αναγκη να δωσουμε λυσεις για τα παντα ως επαιοντες δεν θα μας κατηγορησει κανενας ουτε θα μας ζητησει ευθυνες αν δεν εχουμε γνωμη για καποιο θεμα....... χαιρετω Το παραπάνω έχει και ανάποδη ανάγνωση. Να μην υπάρχει φόρουμ καθόλου. Έγινε ένα συμβάν στο χιονοδρομικό; Μην ασχολείσαι, μην γράφεις την γνώμη σου, άσχετος είσαι, θα ασχοληθούν οι υπεύθυνοι που είναι πιο σχετικοί. Απλά να αναρωτιόμαστε πότε θα ανοίξει πάλι. Δεν ξέρεις σκι; Για ποιο λόγο να ζητήσεις συμβουλή στο φόρουμ; Πήγαινε στο βουνό με δάσκαλο να μάθεις σκι. Τέλος. Ούτε βιντεάκι, ούτε προτάσεις από άλλους σκιέρ, τίποτα. Θέλεις μια συμβουλή για ρούχα; Πήγαινε στο μαγαζί που πουλάει ρούχα να σου πουν αυτοί. Είναι ειδικός αυτός που έχει αγοράσει ένα ρούχο και έχει μια εμπειρία; Όχι. "Ειδικός" είναι μόνο αυτός που έχει μαγαζί με ρούχα. Δεν γράφω τα παραπάνω για να κάνω τον έξυπνο. Τα φόρουμ είναι ένα διαδικτυακό καφενείο. Ούτε διοικούν χιονοδρομικά, ούτε έχουν οποιαδήποτε ευθύνη για την λειτουργία τους. Δεν διάβασα κανένα μήνυμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως υβριστικό ή συκοφαντικό. Συμφωνώ ότι αν δεν έχεις όλα τα δεδομένα σε γνώση σου, δεν μπορείς να βγάλεις σωστά συμπεράσματα. Ας πούμε ότι δεν βγάλαμε σωστά συμπεράσματα. Και τι έγινε; Δεν θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό; Θα δυσκολευτεί στην λειτουργία του; Και λάθος λύσεις να προτείνουμε, πάλι δεν θα μας κατηγορήσει κανένας, ούτε θα μας ζητήσει ευθύνες. Η συζήτηση εδώ δεν γίνεται για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει η κυβέρνηση. Γίνεται για ένα θέμα απόλυτα συναφές με το αντικείμενο του φόρουμ. Το ΧΚΚ είναι κλειστό, κάποια στιγμή θα ανοίξει το μισό και αυτό επηρεάζει πάρα πολλά μέλη όσο αφορά το χόμπι το οποίο έχει αντικείμενο το φόρουμ. Ας γραφτούν και 2-3 υπερβολές. Από το να μην γραφτεί τίποτα, προτιμότερο είναι. Χωρίς κριτική δεν υπάρχει και πίεση για βελτίωση. 11 Share this post Link to post Share on other sites