Jump to content
gatz

ΧΚ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2022-2023

Recommended Posts

12 hours ago, aab said:

Ξέρεις πολλά ΧΚ σε αυτό τον πλανήτη, που απασχολούν προσωπικό που ασχολείται με το χιονοδρομικό πεδίο 12 μήνες (οι παγετώνες εξαιρούνται); Πολλά ξενοδοχεία που κρατούν σερβιτόρους, μάγειρες, ρεσεψιον, κοκ για όλο το χρόνο (ενώ παραμένουν κλειστά από Νοέμβριο έως Μάρτιο);

Και πραγματικά θέλω μια εξήγηση στο παράδοξο: πως πέρυσι και φέτος απολαύσαμε καλύτερα στρωμένες πίστες ενώ το προσωπικό διάστρωσης άλλαξε και ειδικά φέτος το χιόνο ήταν ελάχιστο άρα χρειαζόταν πολύ δουλειά και μειώθηκαν οι χρόνοι διάστρωσεις.

Το ΧΚΠ στερείται στιβαρού Management σε επίπεδο διευθυντή και 2-3 στελεχών (πχ, υπεύθυνος χιονοδρομίας, μηχανολόγος-μηχανικός, κοκ). Τον τόνο η ορχήστρα τον παίρνει από τον έξαρχο! Που φυσικά και αυτονομία θα απολαμβάνουν αλλά και θα λογοδοτούν για το αποτέλεσμα.

βασικα παρα πολλα ΧΚ πλεον απασχολουν προσωπικο σχεδον ολο τον χρονο.
Τα πιο πολλα ειναι ανοικτα και το καλοκαιρι. 

περσυ βρεθηκα απο στο Serfaus στην Αυστρια και μπορω να πω οτι επρεπε να περιμενω και κανα 20λεπτο να παρουμε μια γονδολα απο την ουρα. 

Το ΜΤΒ ειναι η νεα μοδα στις Αλπεις. Οπου και να πας βλεπεις bike parks, και πολλα XK πλεον εχουν και αλλa  

και τα πιο πολλα ξεονοδοχεια κλεινουν που.χ. απο Απριλιο ως τελη Μαη και μετα ανοιγουν για καλοκαιρι 
 

στην ελλαδα ο κοσμος το καλοκαιρι παει παραλια
Στην Ευρωπη στις αλπεις γινεται τρελος χαμος το καλοκαιρι, τουλαχιστον στα πιο πολλα ΧΚ

σιγουρα δεν υπαρχει συγκριση με χειμωνα αλλα εχει πολυ κοσμο και καλοκαιρι 

παρτε  παραδειγμα στο Livigno τι γινεται το καλοκαιρι με τα ΜΤΒ
η στο Serfaus Fiss Ladis. Το καλοκαιρι ειναι σαν λουνα παρκ για παιδια. 

περσυ τον Απρλιο ειχα παει στο Livigno για σκι, και στο υπογειο το ξενοδοχειο ειχε ειδικες θεσεις για ποδηλατα, ειδικο λαστιχο με πιεση να πλενεις τα ποδηλατα κλπ κλπ 

οπως λεει και ο Μιχαλης ολα ειναι θεμα μαρκετινγ και προγραμματισμου 
 

 

 

Edited by Turms
  • Like 5

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nα προσέχετε τι διαβάζετε στο ίντερνετ. Αν ο Παρνασσός που έχουμε ζήσει ουρλιάζοντας με σκι όλη μέρα, χωρίς καν να έχουμε κατέβει την ίδια περιοχη δυο φορές όλη μέρα, είναι χιονοδρομικά αδιάφορος, έχει αποτύχει πλήρως η διοίκηση. Πως μπορεί το παρακάτω να καταντήσει χιονοδρομικά αδιάφορο?????????

Quote

Καλημέρα. Πάμε για σκι. Ξεκινάμε απότομο Βακχο, Περικλή - Αίολο, απότομο Ηρακλή, Οδυσσέα, πέφτουμε σαχαρα, πάμε περιφερειακή, 6, 14, 7, μια καλλιοπη, ένα ρέμα, τυρια, ΑΟΦΣ.

 

On 4/18/2023 at 5:25 PM, mil said:

Πλέον η απογοήτευση είναι τόσο μεγάλη από τον Παρνασσό, που χιονοδρομικά απλά μου είναι αδιάφορος. 

Ο Παρνασσός είναι βουνό με αναβατήρες. Τον έχουν μετατρέψει σε χιονοδρομικά αδιάφορο, επειδή δεν λειτουργούν οι αναβατηρες. Αν δεν το καταλάβει η διεύθυνση και η διοίκηση αυτό προκοπή δεν θα δούμε. Αυτοί νομίζουν ότι θριαμβεύουν.

Η λέξη απογοήτευση είναι το ζουμί. Για κάθε μία  επίσκεψη με απογοήτευση πελάτη χάνεις 10 επισκέψεις, για κάθε μία θετική εμπειρία κερδίζεις μία και αν. Το marketing έχει αποτύχει στην πράξη.

On 4/18/2023 at 5:25 PM, mil said:

 Σύνταξη θέλει να πάρει ο άνθρωπος να πηγαίνει για σκι στο εξωτερικό.

Αχ σας παρακαλώ μην γράφετε ανακρίβειες που θίγουν ανθρώπους. Ούτε σύνταξη κοντεύει ούτε σκι ξέρει.

On 4/18/2023 at 5:31 PM, mil said:

όταν εμείς ως χιονοδρόμοι το μέγεθος του χιονοδρομικού (ολόκληρου του χιονοδρομικού, αν ποτέ λειτουργούσε στο σύνολο του-άραγε πόσες ημέρες κάθε χρόνο λειτουργεί ολόκληρο;) 

Τι ολόκληρο? Με γεροντοβραχο? Με baby 4, Δια Σαχάρα Οδυσσέα ταυτόχρονα? Σαν πρόγραμμα αρκετές πχ 10-20 το χρόνο. Στην πράξη αμφιβάλλω αν Σαχάρα, Δίας και Οδυσσέας έχουν δουλέψει εκατοντάδες ώρες ταυτόχρονα.

Παιδιά μην το κουράζουμε. Ο Παρνασσός πρέπει να κάνει ότι κάνουν ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα χιονοδρομικά του κόσμου. Τα έχετε γράψει. Τα κάνει? Όχι. Το χειρότερο? Η διοίκησή του νομίζει ότι όλα πάνε λαμπρά. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το έγραψαν. Ο ίδιος ο διευθυντής το έγραψε. Ο ίδιος ο υπεύθυνος επικοινωνίας το έγραψε.

Ας σταματήσουμε να κοροιδιευόμαστε, ας πούμε την αλήθεια και ας δουλέψει ο Παρνασσός σαν Χιονοδρομικό και όχι σαν επικίνδυνη καφετέρια με χαλασμένους και κλειστούς χωρίς λόγο αναβατήρες που τα στελέχη της αλληλοσυγχαίρονται ενώ οι πελάτες βρίζουν.

Quote

Διάστρωση γινόταν καθημερινά. Πέρυσι όμως, "μυστικός πελάτης" αξιολόγησε τη διάστρωση ανά πίστα ενώ στην αρχή της σαιζόν μετρήθηκαν και οι αναγκαίοι χρόνοι διάστρωσης επί του πεδίου (χωρίς να το ξέρουν οι χειριστές). Διαπιστώθηκαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ του πραγματικού και του δηλούμενου. Προφανώς, ο χρόνος διάστρωσης επηρεάζει και τα πετρέλαια. Κάτι έχει γράψει σχετικά ο MIK στο παρελθόν. Η ΕΤΑΔ ενήργησε επί των ευρημάτων.

Δεν έχουμε την τεχνική κατάρτιση να κρίνουμε τα πως και τα γιατί της διάστρωσης. Μόνο το αποτέλεσμα μπορούμε να κρίνουμε. Το αποτέλεσμα έχει δείξει ότι έχουμε απολαύσει άριστες πίστες στον Παρνασσό κάποιες μέρες. Δυστυχώς πολύ συχνά Καλάβρυτα και Καρπενήσι έχουν άριστες πίστες και ταυτόχρονα ο Παρνασσός έχει τρισάθλιες.  Συνεπώς πολύ συχνά υπάρχει αποτυχία στην διάστρωση. Γιατί? Προφανώς γιατί κάνουν λάθος και κανένας δεν ελέγχει και δεν λογοδοτεί για το αποτέλεσμα.

Quote

"Δεν μας επηρεάζουν οι αέρηδες τόσο πολύ γιατί εκμεταλλευόμαστε το μικροκλίμα της περιοχής. Επειδή υπάρχει αρκετός αριθμός αναβατήρων μπορούμε να ανοίξουμε διαφορετικά πεδία με διαφορετικές κατευθύνσεις ανέμων που είναι στον αξονα."

Αν κατάλαβα καλά ο ο ποιητής εννοεί ότι όταν φυσάει Βοριάς ανοίγει το 7, η 10 και η 14 και με Δυτικούς/Ν/ΝΔ ανοίγει ο Βάκχος. Η 6 δεν έχει ανοίξει ποτέ χωρίς τον Βάκχο. Ωραία πεδία μάγκες τη σκίσατε τη γάτα.

Quote

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το όμορφο ταξίδι της φετινής χιονοδρομικής σεζόν και με την ανακοίνωση αυτή θα θέλαμε ως Διεύθυνση και εργαζόμενοι του Χιονοδρομικού Κέντρου να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλλαν στην άκρως επιτυχημένη λειτουργία του Χιονοδρομικού μας Κέντρου τη φετινή χρονιά.Οφείλουμε να πούμε ότι η επιτυχία της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και ως εργαζόμενοι του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που το Χιονοδρομικό μας Κέντρο απέδειξε φέτος σε επισκέπτες και χιονοδρόμους ότι σε μία δύσκολη χρονιά, τόσο από την άποψη των καιρικών φαινομένων όσο και της πανδημίας, μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε όλες τις προκλήσεις.

https://parnassos-ski.gr/eycharistiria-anakoinosi-tis-dieythynsis-kai-toy-prosopikoy-toy-chkp-gia-tin-oloklirosi-tis-petychimenis-fetinis-chionodromikis-periodoy/

 

 

 

 

SOFA.png

Edited by ΜΙΚ
  • Like 3

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Turms said:

βασικα παρα πολλα ΧΚ πλεον απασχολουν προσωπικο σχεδον ολο τον χρονο.
Τα πιο πολλα ειναι ανοικτα και το καλοκαιρι. 

περσυ βρεθηκα απο στο Serfaus στην Αυστρια και μπορω να πω οτι επρεπε να περιμενω και κανα 20λεπτο να παρουμε μια γονδολα απο την ουρα. 

Το ΜΤΒ ειναι η νεα μοδα στις Αλπεις. Οπου και να πας βλεπεις bike parks, και πολλα XK πλεον εχουν και αλλa  

και τα πιο πολλα ξεονοδοχεια κλεινουν που.χ. απο Απριλιο ως τελη Μαη και μετα ανοιγουν για καλοκαιρι 
 

στην ελλαδα ο κοσμος το καλοκαιρι παει παραλια

Με εξαίρεση το πεδίο κάτω από τον αναβατήρα Ήρα, αν μου πεις που στο ΧΚΠ μπορείς να βγεις φωτογραφία αντίστοιχη με αυτές που βλέπω στο site του Serfaus ή έστω να κάνεις πεζοπορία χωρίς να πάθεις βαριά ηλίαση, chapeau. Προφανώς Πισοδέρι ή Βασιλίτσα είναι διαφορετικά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα ελληνικά βουνά έχουν κόσμο το καλοκαίρι. Ακόμα και ο Παρνασσός. Το έχουμε ξαναπεί, μην επαναλαμβανόμαστε.

  • Love 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άλλο και τούτο πάλι. Πρώτη φορά διαβάζω ότι ένα βουνό δεν πρέπει να λειτουργεί (μέσω και των αναβατήρων αφού υφίστανται) το καλοκαίρι για δραστηριότητες, επειδή δεν έχει δέντρα σε όλο το μήκος, πλάτος και ύψος του. Να κάνουμε δεντροφύτευση στον Όλυμπο τότε.

Βλέπω καποιοι αγχωνονται για τα εργατικα εξοδα της ΕΤΑΔ, τι εγινε επεσε γραμμη οτι το μαγαζι δουλευει και με ακομα λιγοτερους εργαζομενους; Ο ιδιώτης που καλοβλέπει το χιονοδρομικό δυσκολεύεται με τόσους μόνιμους;

Νομίζω δεν θα μπορούσε να το θέσει πιο σωστά ο GiGi εδώ:

22 hours ago, GiGi said:

Τα χιονοδρομικά και ειδικότερα του πλανήτη Ελλάδα δεν μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία με τις λοιπές εποχικες επιχειρήσεις. Πολύ ειδικότερα του Παρνασσου λόγω ιδιοκτησιακου καθεστώτος και όχι μονο. Στα μάτια μου φαντάζει προφανές το γιατί αλλά προφανώς χρειάζεται να το εξηγήσω. 

Η χώρα μας δεν είναι χιονοδρομικα ανεπτυγμένη όπως η Κεντρική Ευρώπη. Ακόμα και αν έχει μεγάλο πλήθος χιονοδρομικων κέντρων για το μέγεθος της, αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με σύγχρονα χιονοδρομικα κέντρα του εξωτερικού. Και το κλειδί σε αυτό δεν είναι το μέγεθος αλλά η λέξη "σύγχρονα". 

Στην κεντρική Ευρώπη όπου αφενός το βιοτικό επίπεδο είναι καλύτερο και αφετέρου το πλήθος των εργαζομένων που απασχολούνται σε χιονοδρομικα είναι πολλαπλάσιο, αν μια ομάδα ανθρώπων αποφασίσει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό, κανένα χιονοδρομικό δεν θα καταρρεύσει. Υπάρχει "pool" υπαλλήλων για να απευθυνθεί και ακόμα και να καταφύγει στη λύση των απειρων, υπάρχουν άλλοι για να τους εκπαιδευσουν. 

Βρισκεις καμία ομοιότητα με τα δεδομένα των ελληνικών χιονοδρομικών και ειδικότερα με του Παρνασσου? Ειδικά στον Παρνασσό, ακόμα και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις αλλάζουν συχνά. Δεν υπάρχει ούτε ορχηστρα σταθερή, ούτε μαεστρος. Και επειδή είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να δημιουργήσεις έναν μαέστρο, ας έχεις τουλάχιστον τη λοιπή ορχήστρα. 

 

Και κλείνοντας:
Η στήριξη στους εργαζόμενους του ΧΚΠ, είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη και ελπίζω να μην διαφωνεί κανείς εδώ, ή να το θέσω αλλιώς, ο ΕΣΤΧ οφείλει να στηρίζει το εργατικό δυναμικό των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, για τις προσπάθειες που καταβάλουν υπό αντίξοες συνθήκες, όντας κακοπληρωμένοι (αυτό δεν σημαίνει να τους χαϊδεύει την πλατούλα επειδή κρύωσε),
Αν μη τι άλλο θεωρώ πως ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία για την βελτίωση της ελληνικής χιονοδρομίας (καταστατικός στόχος του Συλλόγου) είναι η απαίτηση το προσωπικό των μεγαλύτερων χιονοδρομικών (σε πρώτη φάση και όλων αν είναι δυνατoν), η ορχήστρα που αναφέρει πιο πάνω ο GiGi, να ειναι σωστά εκπαιδευμένο και να μην λειτουργεί υπό το φόβο της μη σταθερότητας, άρα η 12μηνη απασχόληση στα πόστα που απαιτείται και η μετεκπαίδευση αυτών, είναι ο στόχος, στα πρότυπα του εξωτερικού, η 12μηνη λειτουργία των κέντρων δε, είναι ο τρόπος να καταστεί αυτό και οικονομικά βιώσιμο.

Edited by Al_Foutzin
  • Like 3

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Al_Foutzin said:

Άλλο και τούτο πάλι. Πρώτη φορά διαβάζω ότι ένα βουνό δεν πρέπει να λειτουργεί (μέσω και των αναβατήρων αφού υφίστανται) το καλοκαίρι για δραστηριότητες, επειδή δεν έχει δέντρα σε όλο το μήκος, πλάτος και ύψος του. Να κάνουμε δεντροφύτευση στον Όλυμπο τότε.

Πράγματι, είναι τελείως εκτός παγκόσμιας ορεινής πραγματικότητας να μην είναι ανοιχτά κάποια βασικά λιφτ που πάνε κορφές το καλοκαίρι.Να σημειώσουμε ότι από τα 100 λιφτ που βρίσκουμε ανοιχτά με πρόγραμμα τον Ιούνιο...ζήτημα να έχουν τα 10 σκια. Aab μήπως εννοούσες κάτι άλλο?

Quote


Βλέπω καποιοι αγχωνονται για τα εργατικα εξοδα της ΕΤΑΔ, τι εγινε επεσε γραμμη οτι το μαγαζι δουλευει και με ακομα λιγοτερους εργαζομενους; Ο ιδιώτης που καλοβλέπει το χιονοδρομικό δυσκολεύεται με τόσους μόνιμους;

Ποιος ιδιώτης καλοβλέπει το χιονοδρομικό? Είναι η κύρια δουλειά του Συλλόγου τουλάχιστον να γνωρίζει αν και με τι όρους πάει να γίνει η όποια "πώληση" του χιονοδρομικού.

Αν ξέρει κάποιος κάτι ας το γράψει, αλλά η δικιά μου πληροφόρηση είναι ότι κανένας ιδιώτης δεν θέλει να δώσει ούτε ένα ευρώ για να πάρει χιονοδρομικό και να ρεφάρει τα έσοδα μόνο από το ότι συμβαίνει πάνω από το 1650. Κάρτες, σαλέ, ενοικιάσεις,μαθήματα κλπκλπ ΔΕΝ φτάνουν. Και δεν φτάνουν γιατί είναι άγνωστα τα έσοδα (πχ φέτος ελάχιστα) και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με το καλημέρα τα έξοδα.

Ακόμα και δωρεάν και χωρίς "βάρη" προσωπικού μόνο από "χιονοδρομική αγάπη/μεράκι/απωθημένο" τύπου Γιαννακούλη κάποιος εκατομμυριούχος ίσως να δεχόταν να κάνει το βήμα. ΑΛΛΑ θα βάλει τα πρώτα έξοδα το πρώτο καλοκαίρι (500.000) πριν καν λάβει το πρώτο ευρώ. Μετά κατά το Δεκέμβρη υπολογίστε 100.000 το μήνα βρέξει χιονίσει. Αν χιονίσει και είναι και ακριβό το πετρέλαιο και το ρεύμα πάμε για 300.000 το μήνα. Αν βρέξει κλάψε τα έσοδα.

Τι κάνουν σε όλο το κόσμο? Έσοδα από κλίνες/περιοχή/κράτος/τεχνητό/διαφήμιση/οριο εισητηρίων σκ/καθημερινές με διακοπές κλπκλπ.

 

 


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ούτε τις συνθήκες των παραλιών της Ολλανδίας μπορείς να συγκρίνεις με τις Ελληνικές αλλά πίστεψέ με προσπαθούν να κάνουν ότι κάνουν οι υπόλοιπες παραλίες του κόσμου.

Ορίστε και λίστα χιονοδρομικών εκτός Άλπεων που θα μπορούσαν άνετα να προσπαθήσουν να γίνουν τα Ελληνικά χειμώνα / καλοκαίρι. Δελφούς στα 10 χλμ δεν έχει κανένα, ούτε Ακρόπολη στα 180χλμ. Μερικά έχουν φανταστικές παραλίες στα 50χλμ.

Aνδόρρα : Pal/Arinsal,Ordino Arcalís, Soldeu

Αργεντινή: Las Lenas, Chapelco,

Αυστραλία: Perisher, Thredbo, Falls Creek, Mt. Buller

Βοσνία: Jahorina, Feldberg

Γαλλία: Le Lioran, SuperBesse, Le Mont-Dore

Γερμανία: Brauneck , Wegscheid

Γεωργία: Gudauri

Iταλία: Abetone

Ισπανία: Cerler, Boí Taüll, Panticosa, Candanchú, Astún,Port del Comte

Κινα: Changbaishan, Yabuli, Lake Songhua, Wanfeng

Μαυροβούνιο: Kolašin 1450

Νεα Ζηλανδία: Whakapapa, Cardrona, Coronet Peak

Νορβηγία: Trysil, Oppdal, Voss

Νότια Κορέα: YongPyong, Muju Deogyusan

Πολωνία: Szczyrk

Σλοβενία: Maribor

Σουηδία: Are, Hemavan, Idre Fjall, Salen, Romme Alpin, Lofsdalen, Tänndalen

Τσεχία: Špindlerův Mlýn, Klínovec

Τουρκία: Kayseri, Palandöken (Ejder 3200 World Ski Center)

Xιλή: El Colorado, Valle Nevado, La Parva

Φινλανδία: Levi, Ylläs

Και μια καταγραφή τι ΔΕΝ κάνουν τα Ελληνικά χιονοδρομικά και κάνουν ΟΛΑ στο εξωτερικό.

Τι κάνουν ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα χιονοδρομικά του κόσμου εκτός από τα Ελληνικά:

-Η διαφήμιση ξεκινάει από τον Σεπτέβρη (το αργότερο) όπου έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα και όλες οι βασικές πληροφορίες για την λειτουργία. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οργανωμένο πρόγραμμα διαφήμισης. (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

-Αυτό το πρόγραμμα μπορεί με τα μέσα, το προσωπικό και τις υποδομές να τηρηθεί όλη τη σεζόν με την συνέπεια και την σταθερότητα που απαιτείται ανάλογα με το σημείο και πόσο το επηρεάζει ο καιρός. Υπάρχει η «συνηθισμένη» χιονόπτωση και τα «συνηθισμένα» προβλήματα όπου 24ωρες βάρδιες φροντίζουν να ανοίξει το χιονοδρομικό άμεσα και να ενημερώσουν άμεσα τους πελάτες εάν υπάρχει πιθανότητα να μην είναι έτοιμο. (ΧΚΠ, ΧΚΚ βραδυνές βάρδιες και έκτακτο προσωπικό)

-Έχουν τεχνητό χιόνι (ΧΚΠ ΧΚΚ δεν έχουν)

-Οι πίστες κάθε καλοκαίρι έχουν επέμβαση στα σημεία όπου δεν πιάνει χιόνι για να μειωθεί η αίσθηση πέτρας/χώματος του χιονοδρόμου. Φυτεύσεις, λιθοτριψίες, πλαστικά «χιόνια», χιονοπαγίδες κλπκλπ (ΧΚΠ, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις ράχες, 6,  Ηρακλής,Βάκχος και στις βάσεις, 1950, 1750, 1850, 1650) (ΧΚΚ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις ράχες, 6 Στύγα, Άρτεμις και στις βάσεις Αχιλλέα, Δάφνη, Στύγα)

-Μπορείς να κάνεις σκι χωρίς αυτοκίνητο. Υπάρχουν πολλά καταλλύματα ski in ski out. Πάντα υπάρχει υποδομή με ΜΜΜ από οποιοδήποτε κομβικό σημείο/κατάλλυμα/τρένο κλπκλπ να μπορείς να μεταφερθείς στην βάση του λιφτ. (ΧΚΚ, ski train/bus) (XKΠ ski train/bus)

-Έχουν κάνει κάθε προσπάθεια η σύνδεση με χωριό ski in ski out να είναι είτε με την κατασκευή purpose built κατοικιών στις πίστες του σκι είτε με σύνδεση με τελεφερίκ από όσο πιο χαμηλά και όσο πιο κοντά στις κατοικίες και στους οδικούς άξονες ή τρένα είναι εφικτό. (XKK ξενοδοχεία στο Ξερόκαμπο ή τελεφερικ από τα Καλάβρυτα/Λούσους) (ΧΚΠ κλινες στο οροπέδιο,τελεφερίκ από Λιβάδι ή Σκαμνό ή Τιθορέα ή Δαύλεια)

-Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας ΟΛΑ. Μόνιμα κανόνια χιονοστιβάδας, φράκτες χιονοστιβάδας, άμεση επέμβαση πιστέρ σε επικίνδυνους χιονοδρόμους, σκοινιά, φράχτες, σημάνσεις, πινακας με κιμωλία στην βάση του κάθε λιφτ κλπκλπ (ΧΚΠ, ΧΚΚ ουσιαστικά ελάχιστες «σπασμωδικές» κινήσεις)

-Λειτουργούν κομβικά λιφτ 12 μήνες το χρόνο. Κάνουν ενέργειες για να υπάρχουν δραστηριότητες 12 μήνες το χρόνο. (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

-Υπάρχει πριν την σεζόν συνάντηση με όλα τα στελέχη του χιονοδρομικού για το σχέδιο και τα προβλήματα της επόμενης σεζόν. Κάθε πρωί 07.00 υπάρχει συνάντηση με τμηματάρχες και σε τμήματα με όλα τα στελέχη του χιονοδρομικού για το πρόγραμμα της ημέρας. . (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

-Υπάρχει άμεση και συνεχής επικοινωνία όλων των στελεχών με κάθε νέο δεδομένο που αλλάζει. Κλείνει ή ανοίγει λιφτ, αλλάζει η επικινδυνότητα, αλλάζει ο καιρός βγαίνουν πέτρες, βγαίνει πάγος κλπκλπ η πληροφορία φτάνει σε όλα τα στελέχη άμεσα και ανακοινώνεται με μεγάφωνα, κιμωλία, πίνακες, σημάνσεις κλπκλπ. Κάθε πληροφορία που υπάρχει προσπαθούν να την μεταφέρουν άμεσα και ορατά στους χιονοδρόμους. . (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

-Έχουν περιοχή σκι «παντώς καιρού». Ανάλογα με το σημείο, υπάρχει η υποδομή να μπορείς να κάνεις όσο πιο καλό σκι ότι καιρό και να έχει. Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός και υποδομές με λιφτ στα σωστά σημεία για την «συνηθισμένη» κακοκαιρία ώστε να μπορείς να κάνεις αξιοπρεπές σκι σε μεγάλη έκταση. Παράλληλα στα πλαίσια του εφικτού υπάρχει περιοχή σκι με υποδομές και λιφτ ακόμα και για περιπτώσεις όπου οι άνεμοι ή η ένταση της κακοκαιρίας είναι μεγαλύτερη για να εξασφαλίσουν το ότι μπορείς να κάνεις κάθε μέρα όσο καλύτερο σκι είναι εφικτό.  (ΧΚΚ Τελευταίο δέντρο Αυγό, Χιονοστιβάδα, 2200 πίστα Στύγας)  (ΧΚΠ Μεδεών, 7, Ρεμα, Μπακαλούκα)

-Έχουν όριο εισητηρίων τις ημέρες υψηλής περιόδου ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών χωρίς ουρές. (ΧΚΠ, ΧΚΚ ουσιαστικά τίποτα, ΧΚΠ περίπου 5.000, ΧΚΚ περίπου 2500)

 

 

  • Like 2
  • Thanks 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, aab said:

Με εξαίρεση το πεδίο κάτω από τον αναβατήρα Ήρα, αν μου πεις που στο ΧΚΠ μπορείς να βγεις φωτογραφία αντίστοιχη με αυτές που βλέπω στο site του Serfaus ή έστω να κάνεις πεζοπορία χωρίς να πάθεις βαριά ηλίαση, chapeau. Προφανώς Πισοδέρι ή Βασιλίτσα είναι διαφορετικά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα ελληνικά βουνά έχουν κόσμο το καλοκαίρι. Ακόμα και ο Παρνασσός. Το έχουμε ξαναπεί, μην επαναλαμβανόμαστε.

δεν ξερω και πολλα απο παρνασσο, αλλα αν νομιζεις οτι στις Αλπεις κανεις πεζοπορια μονο οπου εχει δεντρα εισαι λαθος
και ειδικα στο ΧΚ που αναφερεις, το καλοκαιρι που πηγαμε μας εφαγε ο ηλιος γιατι καναμε και διαδρομες πανω απο τα 2.000
πολλες μαλιστα ποδηλατικες διαδρομες ξεκινανε απο τα πολυ ψηλα και το 80% ειναι ξεραιλα χωρις δεντρα

Εκτος αν μιλαμε για την ζεση που προφανως ειναι πιο εντονη στην ελλαδα. 


Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Χρήστος Λάππας said:

Στα αλήθεια συγκρίνουμε συνθήκες στα βουνά των Άλπεων το καλοκαίρι με τις συνθήκες στον Παρνασσο;

το θεμα δεν ειναι συγκριση
το θεμα ειναι να παρεις καποιες ιδεες και οσο γινετια να τις εφαρμοσεις και στο δικο σου χωρο
δεν μπορω να δεχτω οτι σε κανενα ελληνικο ΧΚ δεν γινεται να δουλεψουν το καλοκαιρι για ποδηλατα πεζοπορια κλπ λογω κλιματος και μονο 

αν δεν καλω λαθος το σελι ειχε κανει κατι με ποδηλατα 

και οι παραλιες της Γερμανιας και ολλανδιας στην βορεια θαλασσα δεν συγρκινονται με το πορτο κατσικι
αλλα κανουν οτι μπορουν να τραβηξουν τουρισμο. 

 

δες για παραδειγμα τις κανουν στην γαλλια στο Tignes  το καλοκαιρι
ok, τοση ζεστη δεν εχει οσο ελλαδα αλλα απο τα 2.000 και πανω δεν νομιζω οτι εχει πιο πολλα δεντρα απο τον παρνασσο.
εχουν μια λιμνη που το νερο εινα παγος, αλλα το εκμεταλλευονται
φτιαξανε διαδρομες για ποδηλατα, καποια πραγματα για παιδια και τραβανε τουρισμο. 
κανουν οτι μπορουνε
και μιλαμε για μερος που οπτικα το καλοκαιρι ειναι ΑΣΧΗΜΟ

Edited by Turms
  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όλο το θέμα είναι οικονομικό 

Μην το παραβλέπουμε .

Δυστυχως το ΧΚΠ είναι σαν οντότητα ανεξάρτητο και καταδικασμένο να αποτύχει αφού δεν συμμετέχουν στην οικονομική διαχείριση τα ξενοδοχεία ; Οι ταβέρνες και γενικοτερα τα μαγαζιά που δημιουργήθηκαν και ουσιαστικά ζουν λόγω του ΧΚ

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

βασικα το βλεπουμε το θεμα με την δικη μας οπτικη. 
σημερα κιολας διαβασα οτι η ελλαδα σε αφιξεις τουριστων το 2022 ξεπερασε το 2019. και πως εγινει αυτο? σιγουρα οχι με τουριστες που ειχανε στο μυαλο τους το τριπτυχο σκι - δελφοι - αμφικλεια αλλα
στηριζομενη κατα κυριο λογο στο τριπτυχο ηλιος θαλασσα και το κοριτσι μου
αφου ειναι ετσι για ποιον λογο να μπει στην διαδικασια το κρατος να αλλαξει κατι στον παρνασσο? 
αντε αν ειναι 100% ιδιωτικο εκει ο ιδιοκτητης θα κανει οτι τους συμφερει. Αλλιως ομως γιατι? 

  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, ΜΙΚ said:

Ούτε τις συνθήκες των παραλιών της Ολλανδίας μπορείς να συγκρίνεις με τις Ελληνικές αλλά πίστεψέ με προσπαθούν να κάνουν ότι κάνουν οι υπόλοιπες παραλίες του κόσμου.

Ορίστε και λίστα χιονοδρομικών εκτός Άλπεων που θα μπορούσαν άνετα να προσπαθήσουν να γίνουν τα Ελληνικά χειμώνα / καλοκαίρι. Δελφούς στα 10 χλμ δεν έχει κανένα, ούτε Ακρόπολη στα 180χλμ. Μερικά έχουν φανταστικές παραλίες στα 50χλμ.

Aνδόρρα : Pal/Arinsal,Ordino Arcalís, Soldeu

Αργεντινή: Las Lenas, Chapelco,

Αυστραλία: Perisher, Thredbo, Falls Creek, Mt. Buller

Βοσνία: Jahorina, Feldberg

Γαλλία: Le Lioran, SuperBesse, Le Mont-Dore

Γερμανία: Brauneck , Wegscheid

Γεωργία: Gudauri

Iταλία: Abetone

Ισπανία: Cerler, Boí Taüll, Panticosa, Candanchú, Astún,Port del Comte

Κινα: Changbaishan, Yabuli, Lake Songhua, Wanfeng

Μαυροβούνιο: Kolašin 1450

Νεα Ζηλανδία: Whakapapa, Cardrona, Coronet Peak

Νορβηγία: Trysil, Oppdal, Voss

Νότια Κορέα: YongPyong, Muju Deogyusan

Πολωνία: Szczyrk

Σλοβενία: Maribor

Σουηδία: Are, Hemavan, Idre Fjall, Salen, Romme Alpin, Lofsdalen, Tänndalen

Τσεχία: Špindlerův Mlýn, Klínovec

Τουρκία: Kayseri, Palandöken (Ejder 3200 World Ski Center)

Xιλή: El Colorado, Valle Nevado, La Parva

Φινλανδία: Levi, Ylläs

Και μια καταγραφή τι ΔΕΝ κάνουν τα Ελληνικά χιονοδρομικά και κάνουν ΟΛΑ στο εξωτερικό.

Τι κάνουν ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα χιονοδρομικά του κόσμου εκτός από τα Ελληνικά:

 

-Η διαφήμιση ξεκινάει από τον Σεπτέβρη (το αργότερο) όπου έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα και όλες οι βασικές πληροφορίες για την λειτουργία. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οργανωμένο πρόγραμμα διαφήμισης. (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

 

-Αυτό το πρόγραμμα μπορεί με τα μέσα, το προσωπικό και τις υποδομές να τηρηθεί όλη τη σεζόν με την συνέπεια και την σταθερότητα που απαιτείται ανάλογα με το σημείο και πόσο το επηρεάζει ο καιρός. Υπάρχει η «συνηθισμένη» χιονόπτωση και τα «συνηθισμένα» προβλήματα όπου 24ωρες βάρδιες φροντίζουν να ανοίξει το χιονοδρομικό άμεσα και να ενημερώσουν άμεσα τους πελάτες εάν υπάρχει πιθανότητα να μην είναι έτοιμο. (ΧΚΠ, ΧΚΚ βραδυνές βάρδιες και έκτακτο προσωπικό)

 

-Έχουν τεχνητό χιόνι (ΧΚΠ ΧΚΚ δεν έχουν)

 

-Οι πίστες κάθε καλοκαίρι έχουν επέμβαση στα σημεία όπου δεν πιάνει χιόνι για να μειωθεί η αίσθηση πέτρας/χώματος του χιονοδρόμου. Φυτεύσεις, λιθοτριψίες, πλαστικά «χιόνια», χιονοπαγίδες κλπκλπ (ΧΚΠ, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις ράχες, 6,  Ηρακλής,Βάκχος και στις βάσεις, 1950, 1750, 1850, 1650) (ΧΚΚ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις ράχες, 6 Στύγα, Άρτεμις και στις βάσεις Αχιλλέα, Δάφνη, Στύγα)

 

-Μπορείς να κάνεις σκι χωρίς αυτοκίνητο. Υπάρχουν πολλά καταλλύματα ski in ski out. Πάντα υπάρχει υποδομή με ΜΜΜ από οποιοδήποτε κομβικό σημείο/κατάλλυμα/τρένο κλπκλπ να μπορείς να μεταφερθείς στην βάση του λιφτ. (ΧΚΚ, ski train/bus) (XKΠ ski train/bus)

 

-Έχουν κάνει κάθε προσπάθεια η σύνδεση με χωριό ski in ski out να είναι είτε με την κατασκευή purpose built κατοικιών στις πίστες του σκι είτε με σύνδεση με τελεφερίκ από όσο πιο χαμηλά και όσο πιο κοντά στις κατοικίες και στους οδικούς άξονες ή τρένα είναι εφικτό. (XKK ξενοδοχεία στο Ξερόκαμπο ή τελεφερικ από τα Καλάβρυτα/Λούσους) (ΧΚΠ κλινες στο οροπέδιο,τελεφερίκ από Λιβάδι ή Σκαμνό ή Τιθορέα ή Δαύλεια)

 

-Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας ΟΛΑ. Μόνιμα κανόνια χιονοστιβάδας, φράκτες χιονοστιβάδας, άμεση επέμβαση πιστέρ σε επικίνδυνους χιονοδρόμους, σκοινιά, φράχτες, σημάνσεις, πινακας με κιμωλία στην βάση του κάθε λιφτ κλπκλπ (ΧΚΠ, ΧΚΚ ουσιαστικά ελάχιστες «σπασμωδικές» κινήσεις)

 

-Λειτουργούν κομβικά λιφτ 12 μήνες το χρόνο. Κάνουν ενέργειες για να υπάρχουν δραστηριότητες 12 μήνες το χρόνο. (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

 

-Υπάρχει πριν την σεζόν συνάντηση με όλα τα στελέχη του χιονοδρομικού για το σχέδιο και τα προβλήματα της επόμενης σεζόν. Κάθε πρωί 07.00 υπάρχει συνάντηση με τμηματάρχες και σε τμήματα με όλα τα στελέχη του χιονοδρομικού για το πρόγραμμα της ημέρας. . (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

 

-Υπάρχει άμεση και συνεχής επικοινωνία όλων των στελεχών με κάθε νέο δεδομένο που αλλάζει. Κλείνει ή ανοίγει λιφτ, αλλάζει η επικινδυνότητα, αλλάζει ο καιρός βγαίνουν πέτρες, βγαίνει πάγος κλπκλπ η πληροφορία φτάνει σε όλα τα στελέχη άμεσα και ανακοινώνεται με μεγάφωνα, κιμωλία, πίνακες, σημάνσεις κλπκλπ. Κάθε πληροφορία που υπάρχει προσπαθούν να την μεταφέρουν άμεσα και ορατά στους χιονοδρόμους. . (ΧΚΚ, ΧΚΠ ουσιαστικά τίποτα)

 

-Έχουν περιοχή σκι «παντώς καιρού». Ανάλογα με το σημείο, υπάρχει η υποδομή να μπορείς να κάνεις όσο πιο καλό σκι ότι καιρό και να έχει. Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός και υποδομές με λιφτ στα σωστά σημεία για την «συνηθισμένη» κακοκαιρία ώστε να μπορείς να κάνεις αξιοπρεπές σκι σε μεγάλη έκταση. Παράλληλα στα πλαίσια του εφικτού υπάρχει περιοχή σκι με υποδομές και λιφτ ακόμα και για περιπτώσεις όπου οι άνεμοι ή η ένταση της κακοκαιρίας είναι μεγαλύτερη για να εξασφαλίσουν το ότι μπορείς να κάνεις κάθε μέρα όσο καλύτερο σκι είναι εφικτό.  (ΧΚΚ Τελευταίο δέντρο Αυγό, Χιονοστιβάδα, 2200 πίστα Στύγας)  (ΧΚΠ Μεδεών, 7, Ρεμα, Μπακαλούκα)

 

-Έχουν όριο εισητηρίων τις ημέρες υψηλής περιόδου ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών χωρίς ουρές. (ΧΚΠ, ΧΚΚ ουσιαστικά τίποτα, ΧΚΠ περίπου 5.000, ΧΚΚ περίπου 2500)

 

 

 

Iσως το καλυτερο σου κειμενο την τελευταια τριετια! Ευγε!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Βασιλίτσα λειτουργούσε το καλοκαίρι για ποδήλατα και πεζούς. Είχαν βάλει γάντζους στα καρεκλάκια για τα ποδήλατα. 

Έχω βρεθεί εκεί τουλάχιστον 2 καλοκαίρια. Ήταν πολύ όμορφα αλλά η αλήθεια είναι ότι είχε πολύ λίγο κόσμο. Δεν το διαφήμιζαν όμως. Δεν το ήξερε ούτε ο κόσμος που έκανε διακοπές στην ευρύτερη περιοχή. 

Μια χρονιά έκαναν συντήρηση και κατέβασαν τις καρέκλες, και από τότε τέρμα. 

Παρόλα αυτά εγώ πήγα και φέτος το καλοκαίρι με τα πόδια. Ανέβηκα από τη μία και κατέβηκα από την άλλη. Ωραία ήταν. 

Edited by pka
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευσεβείς πόθοι... Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλα τα παραπάνω είναι στη νοοτροπία του Έλληνα γενικότερα. Εμείς τα τελευταία καλοκαίρια επισκεπτόμαστε τουλάχιστον 1 φορά τα Καλάβρυτα, με διαμονή, και άλλη 1 σίγουρα κάποιον άλλο "χειμερινό" προορισμό. Τα Καλάβρυτα έχουν μπόλικο κόσμο το καλοκαίρι, ακόμα και ξένο τουρισμό. Στο Χελμό όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει ο Αρίσταρχος... Αν μπορεί κάποιος, ας με ενημερώσει αν μπορώ να πάρω το παιδί μου και να κάνουμε επίσκεψη στο αστεροσκοπείο.... Να απαντήσω στον εαυτό μου, μάλλον δεν μπορώ. Online δεν έχω βρει πουθενά κάποια ενημέρωση. Από τους Καλαβρυτινούς (φίλους και μη) η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν γίνεται, κι ότι γίνονται μόνο οργανωμένες από σχολεία κτλ (τώρα πώς γίνονται οργανωμένες από σχολεία τους θερινούς μήνες, είναι άλλη υπόθεση). Και ας αφήσουμε εμένα και το παιδί μου. Τόσος ξένος τουρισμός που πάει και θέλει να το επισκεφθεί ? Εμείς ανεβήκαμε με το αμάξι πέρσι, πετύχαμε άλλα 2 αυτοκίνητα να ανεβοκατεβαίνουν (και μιλάμε για άκυρες μέρες, όχι για 15αυγουστο πχ)... Φτάσαμε επάνω, βγάλαμε ωραίες φωτογραφίες - απ'έξω - κάναμε το περπάτημα μας, και φύγαμε (αφού νωρίτερα είχαμε κάνει και μία μίνι πεζοπορία ολομόναχοι έως Βαθειά Λάκκα μέσα στη κοπριά - αναμενόμενο βέβαια μιας και όλα τα ΧΚ σχεδόν το καλοκαίρι μετατρέπονται σε στάνη...). Και περιμένουμε μετά να λειτουργεί ολόκληρο χιονοδρομικό κέντρο και τους θερινούς μήνες, όταν δε μπορείς να κάνεις μία απλή επίσκεψη σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο, όταν είχε ανοίξει το ΧΚΚ μόνο για καφέ, είχαμε κάνει πάλι επίσκεψη και πεζοπορία. Στην επιστροφή, αφού κάτσαμε για καφέ στο κάτω Σαλέ, μίλαγα με τον διευθυντή και σε αναφορά μου για τους καλοκαιρινούς μήνες και όλα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως σε αντίστοιχα χιονοδρομικά κέντρα, μου ανέφερε ότι έχει κάνει τις προτάσεις του από πέρσι. Ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι έχει ανακοινωθεί και event για τον Ιούνιο. Βέβαια όλοι βλέπουμε ότι το "παίζουν" λίγο safe, καλώντας τόσο μεγάλα ονόματα. Καλό πάντως είναι να το υποστηρίξουμε όσο περισσότεροι μπορούμε, αν θέλουμε να έχουμε έστω κάποια ελπίδα για αλλαγή σκηνικού στο εν λόγω θέμα. 

Χωρίς διαφήμιση και χωρίς εύκολη πρόσβαση στη πληροφορία γενικότερα πάντως, οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν γίνει, θα αποτύχει. Όπως άλλωστε αποδείχτηκε και με τη Βασιλίτσα που αναφέρθηκε παραπάνω. 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/21/2023 at 10:15 AM, ΜΙΚ said:

Και μια καταγραφή τι ΔΕΝ κάνουν τα Ελληνικά χιονοδρομικά και κάνουν ΟΛΑ στο εξωτερικό.

Τι κάνουν ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα χιονοδρομικά του κόσμου εκτός από τα Ελληνικά:

...............................................

 

Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι συμφωνώ μαζί σου 100% σε αυτά που γράφεις.

Όμως, επειδή πέραν του δέοντος σκόπιμο είναι να κοιτάμε και το εφικτό, θα πρότεινα να κάνεις και μια παρόμοια ανάλυση για τα μουσεία μας (συγκριτκά πχ με τα γερμανικά). Νομίζω ότι σαν χώροι πιο σημαντικά είναι και πιο διδακτική σαν άσκηση θα ήταν - για όλους μας. Και μετά ξανακάνε την παραπάνω λίστα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/20/2023 at 9:20 PM, Al_Foutzin said:

Και κλείνοντας:
Η στήριξη στους εργαζόμενους του ΧΚΠ, είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη και ελπίζω να μην διαφωνεί κανείς εδώ, ή να το θέσω αλλιώς, ο ΕΣΤΧ οφείλει να στηρίζει το εργατικό δυναμικό των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, για τις προσπάθειες που καταβάλουν υπό αντίξοες συνθήκες, όντας κακοπληρωμένοι (αυτό δεν σημαίνει να τους χαϊδεύει την πλατούλα επειδή κρύωσε),
Αν μη τι άλλο θεωρώ πως ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία για την βελτίωση της ελληνικής χιονοδρομίας (καταστατικός στόχος του Συλλόγου) είναι η απαίτηση το προσωπικό των μεγαλύτερων χιονοδρομικών (σε πρώτη φάση και όλων αν είναι δυνατoν), η ορχήστρα που αναφέρει πιο πάνω ο GiGi, να ειναι σωστά εκπαιδευμένο και να μην λειτουργεί υπό το φόβο της μη σταθερότητας, άρα η 12μηνη απασχόληση στα πόστα που απαιτείται και η μετεκπαίδευση αυτών, είναι ο στόχος, στα πρότυπα του εξωτερικού, η 12μηνη λειτουργία των κέντρων δε, είναι ο τρόπος να καταστεί αυτό και οικονομικά βιώσιμο.

Κάποιες ερωτήσεις:

1) Ξέρεις τον πραγματικό μισθό του υπαλλήλου του ΧΚΠ και τον θεωρείς κακό; Διότι προσωπικά εξαγριώθηκα με τον MIK σε προηγούμενη ανάρτηση του για τον τρόπο πώληση καρτών κατά βάση με μετρητά. Κι ο νοών, νοήτω !

2) Εννοείς να τους τριπλασιάσουμε το μισθό ή να απασχολούνται 12 μήνες; Διότι πολλοί υπάλληλοι του ΧΚΠ έχουν και άλλες δουλειές το καλοκαίρι ή /και εισοδήματα χωρίς δουλειά. Τι προτείνεις σχετικά;

3) Το προσωπικό εστίασης / καθαριότητας / πάρκινγκ / ταμείου κοκ τι μετεκπαίδευση θα κάνει;

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/21/2023 at 2:58 PM, Turms said:

βασικα το βλεπουμε το θεμα με την δικη μας οπτικη. 
σημερα κιολας διαβασα οτι η ελλαδα σε αφιξεις τουριστων το 2022 ξεπερασε το 2019. και πως εγινει αυτο? σιγουρα οχι με τουριστες που ειχανε στο μυαλο τους το τριπτυχο σκι - δελφοι - αμφικλεια αλλα
στηριζομενη κατα κυριο λογο στο τριπτυχο ηλιος θαλασσα και το κοριτσι μου
αφου ειναι ετσι για ποιον λογο να μπει στην διαδικασια το κρατος να αλλαξει κατι στον παρνασσο? 
αντε αν ειναι 100% ιδιωτικο εκει ο ιδιοκτητης θα κανει οτι τους συμφερει. Αλλιως ομως γιατι? 

Το περίεργο είναι ότι οι Δελφοί, η Αράχωβα, η Πολύδροσος το καλοκαίρι έχουν κόσμο. Οι παραλίες του Κορινθιακού έχουν πολύ κόσμο.

Σκοπίμως δεν υπενθύμισα ότι μεταξύ Άνω και απλής Πολυδρόσου υπάρχει MTB trail. ΑΠό όσο μου έχουν πει, πολύ καλό και σίγουρα καλά συντηρημένο. Επίσης, δωρεάν. Πεδίον δόξης λαμπρόν: πόσοι το χρησιμοποιούν κάθε μέρα; Οι προτείνοντες να πάνε να κάνουν μέτρηση.

Πέραν τούτου, γιατί το κράτος να κάνει κάτι που δεν έχει οικονομική λογική;

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/20/2023 at 9:20 PM, Al_Foutzin said:

Άλλο και τούτο πάλι. Πρώτη φορά διαβάζω ότι ένα βουνό δεν πρέπει να λειτουργεί (μέσω και των αναβατήρων αφού υφίστανται) το καλοκαίρι για δραστηριότητες, επειδή δεν έχει δέντρα σε όλο το μήκος, πλάτος και ύψος του. Να κάνουμε δεντροφύτευση στον Όλυμπο τότε.

Ξέρω ότι είμαι προκλητικός, αλλά ειδικά για τον Όλυμπο θα υποστήριζα πάνω από το Σπήλιος Αγαπητός να επιτρέπεται μόνο ένας πολύ, πολύ μικρός αριθμός αναβατών / ημέρα (σίγουρα όχι πάνω από 20). Και αυτοί με βεβαιωμένη ορειβατική παιδεία.

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, aab said:

Ξέρω ότι είμαι προκλητικός, αλλά ειδικά για τον Όλυμπο θα υποστήριζα πάνω από το Σπήλιος Αγαπητός να επιτρέπεται μόνο ένας πολύ, πολύ μικρός αριθμός αναβατών / ημέρα (σίγουρα όχι πάνω από 20). Και αυτοί με βεβαιωμένη ορειβατική παιδεία.

να βάλουμε και permit 10.000€ όπως στο Everest;

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, aab said:

Ξέρω ότι είμαι προκλητικός, αλλά ειδικά για τον Όλυμπο θα υποστήριζα πάνω από το Σπήλιος Αγαπητός να επιτρέπεται μόνο ένας πολύ, πολύ μικρός αριθμός αναβατών / ημέρα (σίγουρα όχι πάνω από 20). Και αυτοί με βεβαιωμένη ορειβατική παιδεία.

Και πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων ξεχάσατε να γράψετε (μη τα γράφετε έτσι απότομα θα κάψω το λαπτοπ από τον καφέ που μου φύγε από τα γέλια)..

Edited by Al_Foutzin

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγκεκριμένα για τον Παρνασσό (για το Πισοδέρι τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά), δεν βλέπω και πολύ νόημα να λειτουργούν λίφτ το καλοκαίρι.

Και αν λειτουργούν ποιες ώρες; Να σε πάνε που; Στην Αλπική ζώνη που ψήνεται με 40+ βαθμούς από τις 11 και μετά;

Το βουνό είναι μεγάλο και απόλυτα προσβάσιμο από δρόμους για δραστηριότητες (ορειβασία, ποδήλατο κλπ) σε χαμηλότερα υψόμετρα που είναι πολύ πιο προστατευμένα από την ανελέητη Ελληνική ζέστη. 


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, Χρήστος Λάππας said:

Και αν λειτουργούν ποιες ώρες; Να σε πάνε που; Στην Αλπική ζώνη που ψήνεται με 40+ βαθμούς από τις 11 και μετά;

Καλά, τους αναρριχητές δεν θα τους χάλαγε ο Βάκχος σε λειτουργία για καλοκαιρινές επαναλήψεις στον Γεροντόβραχο... 😁

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δλδ στα 1400 μέτρα θα έχει όλη μέρα πιο δροσιά για δραστηριότητες τον Αύγουστο από ότι στα 2000μ; Χαμηλότερα έχει παντού σκιά μόνιμα; Η αίσθηση της ζέστης πως θα είναι άμα βράζει ο τόπος και δεν φυσάει μέσα στο δάσος;

41 minutes ago, Χρήστος Λάππας said:

Και αν λειτουργούν ποιες ώρες; Να σε πάνε που; Στην Αλπική ζώνη που ψήνεται με 40+ βαθμούς από τις 11 και μετά;

 

Επειδή εργαλεία και εξοπλισμός (μετεωρολογικοί σταθμοί) τα οποία παράγουν και αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα στο κοινό ελεύθερα, μας διαφωτίζουν και ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

Ενδεικτικά να αναφέρω τα παρακάτω με βάση το meteo:

Τον Αύγουστο του 2022 στο Σέσι Παρνασσού στα 2050μ η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 22,2 βαθμοί.

Η αντίστοιχη μέγιστη για τον ίδιο μήνα, στο Λιβάδι (1200μ) ήταν 32,6 βαθμοί

Στον σταθμό του Παρνασσού στα Κελλάρια στα 2250μ, που πλέον έχει καταστραφεί, τον Αύγουστο του 2018 η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 18,1 βαθμοί.

Σημείωση: όλες οι μετρήσεις στους μετεωρολογικούς σταθμούς γίνονται σε όργανο το οποίο είναι υπό σκιά.

Τα στοιχεία για όποιον εχει όρεξη να τα δει, είναι από εδώ: https://meteosearch.meteo.gr/data/index.cfm (η συνδεση ειναι ευκολη και δωρεαν με τα στοιχεια σας)

Προσοχή! Δεν λέω ότι θα είναι ειδυλλιακά στην αλπική ζώνη του Παρνασσού τις μέρες με πολλή ζέστη στην Ελλάδα αλλά μην γράφουμε ότι θα είναι και η κόλαση η ίδια. Εξάλλου οι εγκαταστάσεις (και) εκεί βρίσκονται και είναι παγκόσμια πρακτική η αξιοποίηση τους. 

Edited by Al_Foutzin

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αίσθηση ζέστης μέσα στο δάσος αν δεν φυσάει θα είναι πολύ πιο υποφερτή από ότι έξω από το δάσος. Χρειάζεται να γράφουμε τα αυτονόητα; 

Επίσης, χρειαζόμαστε στοιχεία για τα χιονοδρομικά των Άλπεων που δουλεύουν κάποιους αναβατήρες το καλοκαίρι για άλλες δραστηριότητες. Ποιους αναβατήρες χρησιμοποιούν; Η διαδρομή που "ανοίγουν" είναι μέσα στα δέντρα, στην Αλπική ζώνη, ή σε μικτό πεδίο; Και ποιες είναι οι μέσες θερμοκρασίες στις ώρες που τους λειτουργούν;

Και πάνω από όλα, τι υπάρχει στο σημείο που καταλήγουν; Γιατί αν συγκρίνουμε ξέρω 'γώ το 2240 με το Aiguille du Midi  (ή έστω με τον Μύτικα), μάλλον κάτι δεν έχουμε καταλάβει καλά. 

  • Like 1

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...