Al_Foutzin 1,418 Report post Posted January 7, 2007 Από ότι άκουσα στις ειδήσεις δεν υπάρχουν νεκροί στο Κολοράντο αλλά μόνο 8 τραυματίες.......ευτυχώς Quote Skiing is a dance, and the mountain always leads. Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,396 Report post Posted January 7, 2007 Cars buried in Colorado avalanche A massive avalanche has hit a major highway in the western US state of Colorado, pushing cars off the road. The avalanche was 200ft (62m) wide and 15ft deep The avalanche, described by local rescue crews as the largest they had ever seen, struck at the Berthoud Pass, 60 miles (100km) west of Denver. The mass of snow pushed at least two cars off the road, burying them with their occupants still inside. Eight people were pulled from the buried vehicles and taken to hospital by helicopter. Bob Wilson, a spokesman for the Colorado Department of Transportation, said one person had been injured. "As far as we know, everyone has been pulled out," he added. The avalanche was 200ft (62m) wide and 15ft deep, and buried at least two cars along US Highway 40. Most traffic heading to the Winter Park ski area had already passed the site, reports say. "Our preliminary reports indicate that the slide covered all three lanes of the roadway, and two cars were covered and pushed off the road, " Mr Wilson said. "Our crews are saying it is the largest slide they have ever seen." Colorado has been hit with three major snow storms in the last few weeks, and Winter Park, one of the largest ski areas in the state, reported 10in (25cm) of fresh snow in 48 hours. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted January 8, 2007 Αυτα υπαρχουν στην Ελλαδα. Και οταν εχει το "ταιρι" σου στις εκτος πιστας εξορμησεις μπορει να αποβει σωτηριο http://www.mammut.ch/mammut/katalog.asp?vi...&tid=5116&sid=2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted January 8, 2007 Αυτα υπαρχουν στην Ελλαδα.Και οταν εχει το "ταιρι" σου στις εκτος πιστας εξορμησεις μπορει να αποβει σωτηριο http://www.mammut.ch/mammut/katalog.asp?vi...&tid=5116&sid=2 Όλη η ομάδα μου που κάνουμε εκτός πίστας φοράμε πάντα κάτι τέτοιο (beacon) και κουβαλάμε μαζί probe και φτυάρι.Πριν από 2 χρόνια στο Andermatt στην Ελβετία φορέσαμε και σακίδια με ABS, αλλά είναι αρκετό το παραπανίσιο βάρος, μειώνει τη χωρητικότητα του σακιδίου και έχει και κόστος σε περίπτωση που τραβηχτεί κατά λάθος ο μοχλός της φιάλης. Είναι βέβαια και μια παραπάνω ασφάλεια. Quote Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted January 8, 2007 Ο φιλος μας Δημήτρης jimthan (freeride.gr) είναι ο νεος αντιπροσωπος της Mammut, οπότε ότι θελετε το ζητατε. Αν θυμαμαι καλά, εχει 1-2 συσκευές κ ο Tax στο Λιβάδι Παρνασσού Το Barryvox εχω εγω, παρολο όμως, που από όλα τα προιοντα της Mammut ειμαι ευχαριστημένος (εκτος της σειρας pac-light Gore που σκιζεται με φτερνισμα), το transceiver μου έχει καψει φλάντζα, και πλεον περιμενω ένα Οrtovox D3 (ελπίζω το νέο pulse, να είναι πιο αξιοπιστο, αν κ δεν εχει παρει τις καλυτερες κριτικες). Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted January 8, 2007 χμ... μηπως πρεπει να εφοδιαστουμε με το ιδιο, οσοι πιο πολλοι γινονται? Quote Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted January 9, 2007 Eνα σχετικό με τα avalance beacon θέμα ανοίξαμε και πρόπερσι 12/10/2005 αλλά δεν προχώρησε. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted January 9, 2007 χμ... μηπως πρεπει να εφοδιαστουμε με το ιδιο, οσοι πιο πολλοι γινονται?Δεν αρκεί να το έχουμε πάνω μας, πρέπει και να ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε.Επίσης πρέπει να κάνουμε συχνά εξάσκηση με τους φίλους μας. Εμείς τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, θάβουμε στην Φτερόλακκα ένα, δύο μέσα σε σακίδια και χρονομετρούμε το ξέθαμα. Θα ενημερώσω όταν το κάνουμε φέτος, όποιος θέλει να έρθει να δει από κοντά... Quote Share this post Link to post Share on other sites
spongeorge 0 Report post Posted January 9, 2007 Louis έχεις απόλυτο δίκιο Οι πομποδέκτες (tranceivers) είναι οτι καλύτερο σε περίπτωση που κάποιος εγκλωβιστεί σε χιονοστοιβάδα.Αλλά... πρέπει να ξέρουμε πως να τους χρησιμοποιήσουμε και πως να ψάξουμε για να βρούμε τον σύντροφο μας! Επίσης χωρίς probe και φτυάρι είναι σχεδόν άχρηστοι. Αν λάβουμε υπόψιν οτι η διάσωση πρέπει να γίνει σε 15'-30' (απο 30' και πάνω το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά...) καταλαβαίνουμε οτι χρειάζεται οπωσδήποτε εκπαίδευση - εξάσκηση! Στο εξωτερικό γίνονται τέτοια μαθήματα (avalanche courses). Δυστυχώς εδώ δεν έχω ακούσει για κάτι παρόμοιο στο Ελλάντα... Θα ήθελα πολύ να παρακολουθήσω την εξάσκηση στη φτερόλακα. Πάντως υπάρχουν και αλλα συστήματα διάσωσης.Μία καλή εναλλάκτικη και πιο φτηνή λύση είναι το avalanche ball Στο site της Canadian Avalanche Association μπορείτε να μάθετε πολλά για τις χιονοστοιβάδες καθώς επίσης και να κάνετε ένα online course Επίσης ενδιαφέρον site με πολύ υλικό είναι το pistehors Quote Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted January 23, 2007 Για όλους αυτούς που τα χιονοδρομικά δεν τους χωράνε και την κάνουν με ελαφρά Darka Darka πηδηματάκια προς τις ανέγγιχτες πλευρές των βουνών, ισχύει ο χρυσός κανόνας ότι προσέχουμε για να μας έχουνε. Ασφάλεια πάνω απ όλα και σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια είναι και η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των χιονοστιβάδων. Εντάξει μην βαράτε όλοι μαζί, δεν θέλω να παίξω με τον πόνο σας/μου, αλλά κάποια στιγμή θα έρθουν και τα χιόνια που θα δικαιολογούν αυτά τα μέτρα προστασίας. Μόλις σήμερα είδα το εξής προϊόν που μου έκανε θετική εντύπωση και σε συνδυασμό με τους κλασικούς transceivers δίνει καλά αποτελέσματα. http://www.lawinenball.at Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted January 23, 2007 http://www.lawinenball.at/Videos/Tauplitz%20.wmv Καποιος το ειχε βαλει σε αλλο μηνυμα. φαινεται πολυ καλη ιδεα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AlexC 32 Report post Posted January 23, 2007 δεν νομίζω ότι έχει και πολύ μεγάλες διαφορες από τα υπόλοιπα abs που υπάρχουν στην αγορά... Quote Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted January 23, 2007 Η κύρια διαφορά του από τα υπόλοιπα συστήματα της κατηγορίας είναι ότι για την διόγκωση (φούσκωμα) δεν χρησιμοποιεί αέριο αλλά ένα μηχανικό σύστημα που βασίζεται σ' ελατήρια το οποίο κάνει τις δοκιμές άρα και την εξοικείωση με τη λειτουργία του ανέξοδη. Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted January 23, 2007 Το ABS είναι ένα σύστημα που σου επιτρέπει να μένεις στην επιφάνεια της χιονοστιβάδας σχεδόν άθαφτος... Αυτό το μπαλάκι λειτουργεί διαφορετικά, παρότι φαινομενικά δείχνει ότι εντοπίζεις το θύμα πιο γρήγορα, στην ουσία σου επιβάλει να κρατήσεις φορεμένο το απλό σακίδιο (χωρίς ABS), πράγμα το οποίο σε θάβει πιο πολύ. Στις κανονικές των περιπτώσεων ξεφορτωνόμαστε αμέσως σκι μπατόν και σακίδιο. Σε εκτεθειμένες τραβέρσες (με υποψία χιονοστιβάδας) βγάζουμε τα χέρια από τους ιμάντες των μπατόν και ελευθερώνουμε και έναν ώμο από το σακίδιο μας, ώστε να τα πετάξουμε αν συμβεί το "κακό"... Μάλλον είμαι επιφυλακτικός στην αποτελεσματικότητά του. Αν επέλεγα κάποιο από τα δύο θα έπαιρνα το ABS... Quote Share this post Link to post Share on other sites
nek70 5 Report post Posted January 23, 2007 Σαν σύλλογος θα ήταν σκόπιμο – εφικτό να διοργανώσουμε ένα σεμινάριο για χιονοστιβάδες? Πιστεύω θα είχε ενδιαφέρον και απήχηση εάν γινόταν και στον φυσικό χώρο Χιονοδρομικό κέντρο Quote Share this post Link to post Share on other sites
crash 0 Report post Posted January 23, 2007 Συγνώμη αν βγαίνω λίγο εκτός θέματος αλλά έχω την εξής (αφελή ) απορία : Υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας σε πίστες ΧΚ εν λειτουργία ? Γνωρίζω μεν ότι τα περισσότερα ΧΚ ελέγχουν τις πίστες πριν ανοίξουν και παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα (εκρήξεις κλπ) αλλά αναρωτιέμαι αν σωστά αισθάνομαι τόση ασφάλεια (εντός πίστας εννοώ). Επίσης υπάρχουν ΧΚ που είναι πιο επικίνδυνα να συμβεί το παραπάνω σε σχέση με άλλα ? Φιλικά, Εύα Quote Share this post Link to post Share on other sites
AlexC 32 Report post Posted January 24, 2007 στο εξωτερικό υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος, πολλές χιονοστιβάδες δημιουργούνται και πέφτουν την ώρα μεγάλης χιονοπτώσεις όπου ελικόπτερο δεν έχει προλάβει ακόμη να βάλει εκρηκτικά για να κάνει ελεγχομενη έκρηξη, θυμάμαι πριν από 3 η 4 χρονια στο St. Anton είχε αποκοπεί ένα κομμάτι του βουνού και έπεσε όλο μέσα στην κοιλάδα, αυτό έγινε αργά το βραδυ και μάλιστα μας ξύπνησαν οι σειρήνες ανάγκης, 4 μέρες ήταν κλειστή η πιστα και τα "ρατρακ" μέρα νύχτα πατούσαν για να ανοίξει στο κοινό... υπολογίζω στα 20 μετρα πούδρα θα είχε.... δεν πλησίασα καν όμως...! στην ελλάδα κάποια στιγμή κάτι είχε γίνει αν θυμάμαι καλά στον παρνασσό αλλα όχι τίποτα το ιδιαίτερο... Quote Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted January 24, 2007 Εύα καλημέρα, Ναι, όλα τα ορεινα συγκροτήματα στην Ελλάδα διατρεχουν κινδυνους (από πολύ μικρους εως σημαντικους) από επιρρεπεις σε χιονοστιβαδες πλαγιες. Στη χωρα μας δυστυχως, δε γινονται συστηματικες αξιολογησεις της δομης του snowpack σε όλα τα ΧΚ, εκτος απο ελαχιστα (3 γνωριζω εγω!). Το ΧΚΠ που γνωρίζω καλυτερα, κανει καθημερινα –οοοοταν εχει χιονι- τετοιους ελεγχους ιδιαιτερα στις περιοχες εκτος πιστας που εχουν δειξει μεγαλης μαζας φαινομενα στο παρελθον. Ριξτε μια ματια εδώ για τα επιρρεπη σημεια του ΧΚΠ κ σημειωστε στο κινητό σας το τηλ. αναγκης 22340 22700 Σχετικα με την αδεια χρήσης εκρηκτικων στην Ελλάδα είναι λιγο περιεργο το καθεστώς, μιας κ μονο ο στρατός μπορει επισημως να τιναξει χιονοστιβαδες..καποιοι κανουν βεβαια χρηση και καποιοι μαλιστα σε μη επιτρεπτες ωρες (10 το πρωι κοκ) Εντος πιστας η αληθεια ειναι, πως είναι ελαχιστες οι πιθανοτητας να υπαρξει συμβαν, εκτος εξαιρεσεων. Κ. Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted January 24, 2007 Το ABS είναι ένα σύστημα που σου επιτρέπει να μένεις στην επιφάνεια της χιονοστιβάδας σχεδόν άθαφτος...Αυτό το μπαλάκι λειτουργεί διαφορετικά, παρότι φαινομενικά δείχνει ότι εντοπίζεις το θύμα πιο γρήγορα, στην ουσία σου επιβάλει να κρατήσεις φορεμένο το απλό σακίδιο (χωρίς ABS), πράγμα το οποίο σε θάβει πιο πολύ. Στις κανονικές των περιπτώσεων ξεφορτωνόμαστε αμέσως σκι μπατόν και σακίδιο. Σε εκτεθειμένες τραβέρσες (με υποψία χιονοστιβάδας) βγάζουμε τα χέρια από τους ιμάντες των μπατόν και ελευθερώνουμε και έναν ώμο από το σακίδιο μας, ώστε να τα πετάξουμε αν συμβεί το "κακό"... Μάλλον είμαι επιφυλακτικός στην αποτελεσματικότητά του. Αν επέλεγα κάποιο από τα δύο θα έπαιρνα το ABS... louis αυτό που δεν έχεις προσέξει ενδεχομένως είναι ότι η μπάλα απλά αποθηκεύεται στο τσαντάκι που προσαρμόζεται στο σακίδιο σου μαζί με τον μηχανισμό ενεργοποίησης. Ο ιμάντας όμως που σε συνδέει με αυτή είναι προσαρμοσμένος με μια ζώνη στη μέση του σκιερ, οπότε μπορείς σε περίπτωση κινδύνου να κάνεις αυτά που πάντα έκανες, δηλ. να αποβάλεις το σακίδιο για να μην "βουλιάξεις " . Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted January 24, 2007 Μετά από νέες έρευνες και μελέτες πάνω στη συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος, κατά τη διάρκεια μιας χιονοστιβάδας, είμαι υποχρεωμένος να αναθεωρήσω για το σακίδιο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται πάντα πάνω μας και σφιχτά δεμένο, για να μας προστατεύει από χτυπήματα στην πλάτη και να αυξάνει το συνολικό όγκο μας (το ABS είναι το καλύτερο για αυτή τη δουλειά), ώστε να αυξάνεται η επιπλευσιμότητα του κορμιού μας... Πάντα μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και αναπροσαρμόζουμε τις γνώσεις και τις συνήθειές μας... Παραθέτω και το κείμενο στα Αγγλικά... The Brazil Nut Effect — How To Survive an Avalanche The amount of knowledge we have about snow avalanches has increased immensely over the past several decades. Using this information, experts are constantly reformulating survival techniques and devising improved safety gear. The Avalung came out of knowledge that avalanche victims are frequently poisoned to death by their own exhalations. Beacon improvements come from knowing how important things like reliability and ease-of-use are to a quick search. Knowing how violent being ‘lanched is, experts now recommend keeping your backpack tightly strapped when in avalanche terrain so it’ll protect your spine if you take a ride. More, experts are re-thinking what you need to do while you’re caught in a snow slide. The recommended plan used to be fight and swim — do anything to stay on top or escape to the side. This appears to be changing. Dale Atkins, who investigated avalanche accidents for years while working with the Colorado Avalanche Information Center, is promulgating a new way of looking at survival. In an excellent presentation, he recommends one thing when you’re caught: Don’t bother with attempts to swim or fight. Instead, get your hands in front of your face, keep them there, and if you’re buried do anything to make an air pocket when the slide stops. (Or if you have an Avalung, concentrate on getting it in your mouth and keeping it there.) Beyond the importance of a breathing space, the key concept Atkins covers is that while a snow avalanche behaves somewhat like a river or waterfall, it is actually a “granular flow,” meaning a snow avalanche is a bunch of solid particles falling down a mountain. Such behavior is similar to dumping sand out of a wheelbarrow down a hillside. In a granular flow, larger or less dense objects tend to rise to the surface. For example, snowmobiles are twice as likely to stay on the surface of an avalanche than a human. And humans tend to rise to the top as well, hence the large percentage of people avalanched who end up unburied. He calls this the “Brazil nut effect,” as when you shake a can of mixed nuts and all the larger nuts rise to the top. As for swimming versus concentrating on an air pocket, the point of this concept is that swimming and struggling have less to do with ending up unburied than simple physics. Thus, working to create an air pocket may be more important than things (like swimming) that keep your hands away from your face. As for gear, the reality of the Brazil nut effect means that avalanche airbags are quite possibly as effective as their makers claim they are, and truly worth developing as a viable avalanche safety device. I’m certain we’ll see this happen — it’ll be interesting. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted January 24, 2007 H μεγαλη διαφορα ειναι οτι το μπαλονι θα δειξει που εισαι χωμενος ενω το ABS θα προσπαθησει να σε κρατησει στην επιφανεια. Σε περιπτωση που χωθει μονο ο ενας και αλλος ειναι πανω στη πλαγια θα προτιμουσα να εχω τη μπαλα. (συνηθως ομως φευγει με τη χιονοστιβαδα αυτος που περιμενει επανω και οχι αυτος που κατεβαινει) Σε περιπτωση που φυγουμε και οι 2 με τη χιονοστιβαδα θα ηθελα να εχω το ABS. φτου φτου μακρυα απο εμας... Εαν ειμαι μονος μου καλα να παθω. Eπισης το ταιρι μου θα ηθελα να εχει avalance probe, φτυαρι, receiver,οξυγονο,φαρμακειο,ειδικη "κουβερτα" ,κινητο και vhf ασυρματο. Quote Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted January 24, 2007 Απο το 97’ και μεχρι να αγορασω το πρωτο μου transceiver, ειχα ραψει ένα λουρι απο κιτρινο ανακλαστικο (φωσφοριζον) υφασμα, μηκους 6 μετρων που το ειχα στον σακο μου, κ αν δε μου αρεσε η δομη του χιονιου, το φορουσα κ με ακολουθουσε σαν κιτρινο φιδι. Το μονο αρνητικο (-) είναι οτι αν εκανες αργο σκι, μπορει να παταγες την «ουρα» σου. Αυτή, ειναι μια αποτελεσματικη -και φτηνη- πρακτικη, μιας κ στατιστικα εχει δειξει ότι εστω κ ένα μετρο από αυτο το λουρι θα μεινει εξω αν σε πλακωσει χιονι, οποτε κ θα σε βρουνε..πιθανως ζωντανο! (2 φορες το φορεσα, αλλά παντα το ειχα μαζι μου…ετρωγα βλεπεις δουλεμα να κανω σκι με την ουρα του Tweety – οποιος το θελει, το εχω ακομα! ) Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
AlexC 32 Report post Posted January 24, 2007 βρικα την λυση....! θα παρω το abs το lawinenball και το λουρακι και θα ειμαι οκ!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted January 25, 2007 Απο το 97’ και μεχρι να αγορασω το πρωτο μου transceiver, ειχα ραψει ένα λουρι απο κιτρινο ανακλαστικο (φωσφοριζον) υφασμα, μηκους 6 μετρων που το ειχα στον σακο μου, κ αν δε μου αρεσε η δομη του χιονιου, το φορουσα κ με ακολουθουσε σαν κιτρινο φιδι.Το μονο αρνητικο (-) είναι οτι αν εκανες αργο σκι, μπορει να παταγες την «ουρα» σου. Αυτή, ειναι μια αποτελεσματικη -και φτηνη- πρακτικη, μιας κ στατιστικα εχει δειξει ότι εστω κ ένα μετρο από αυτο το λουρι θα μεινει εξω αν σε πλακωσει χιονι, οποτε κ θα σε βρουνε..πιθανως ζωντανο! (2 φορες το φορεσα, αλλά παντα το ειχα μαζι μου…ετρωγα βλεπεις δουλεμα να κανω σκι με την ουρα του Tweety – οποιος το θελει, το εχω ακομα! ) Το λουρί είναι χρήσιμο για σκι στην ομίχλη σε άγνωστο μέρος (και σε γνωστό δεν βλάπτει), ειδικά αν έχεις μαζί σου και άλλους που δεν αισθάνονται άνετα... Πρέπει να είναι λίγο μακρύτερο όμως. Δένεις στην άκρη του κάποιο βάρος και το πετάς στη κατεύθυνση που θέλεις να πας (κρατώντας βέβαια την άλλη άκρη). Πλέον βλέπεις το ίχνος για 10-15μ και μπορεί ένας ένας να κάνει σκι μέχρι την άλλη άκρη από την κορδέλα. Και επαναλαμβάνεις... Με αυτή τη μέθοδο αποφεύγεις κινδύνους από χασίματα, γκρεμούς και ένα σωρό άλλα αναπάντεχα και μπορείς να κατεβάσεις με ασφάλεια όλη την ομάδα ανεξαρτήτως δυναμικότητας... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 25, 2007 Η χιονοστιβαδα, οπως κατρακυλαει η πουδρα, εχει ιδιοτητες ρευστου και συγκεκριμενα ανωση και οπισθελκουσα! Σ'αυτο βασιζονται το ABS και η ...μπαλλα. Το λουρακι, με οσα μετρα ενδεικνυται, ειναι θεμα καθαρα τυχης (νομιζω) αν θα ειναι στην επιφανεια, οποτε μπορει να ειναι αχρηστο. Επιπλεον, σημειωστε οτι καθως σας συνεπαιρνει η χιονοστιβαδα, το λουρακι, η μπαλα και το ABS θα σας προσπερασουν και το σωμα σας θα ειναι στα αναντη. Εκτος αν το λουρακι εχει στο τερμα του καμμια σημαδουρα, (εχω απ'αυτες... ) δεν νομιζω οτι αποτελει εγγυηση διασωσης. Παμε τωρα στο ABS και τη μπαλλα. Και τα δυο προσπαθουν να κανουν την ιδια δουλεια: Να αναπτυξουν ενα σωμα με ανωση, δεμενο στον ατυχο χιονοδρομο, ωστε να βρεθει γρηγορα. Νομιζω οτι και τα δυο μπορουν να το πετυχουν (αγνοωντας τα μαρκετινιστικα...). Το μειονεκτημα που βλεπουν οι της μπαλας στο ABS ειναι οτι δεν μπορεις να εξασκηθεις στη λειτουργια του, διοτι μπαμ και πεταχτηκε και μετα θελεις ν' αγορασεις αλλο. Εδω να παραθεσω την εμπειρια μου απο αντιστοιχα πυροτεχνικα σωσιβια για το σκαφος: Ειναι σαν γιλεκα και μολις τραβηξεις το σχοινακι η μολις βραχει η πυροτεχνικη σκανδαλη, μπαμ, σκαει μια αμπουλα με CO2 και φουσκωνουν δινοντας ανωση. Αμπουλες υπαρχουν στο εμποριο κανα 20ρικο, αλλα οι πυροτεχνικες σκανδαλες διαφερουν απο εταιρεια σε εταιρεια...Τα σωσιβια αυτα κοστιζουν καπου 100Ε, μπορει να'χουν φτηνηνει τελευταια, αλλα καινουρια σωσιβια για τους 3 θα μας κοστισουν. Τα σωσιβια που εχουμε ειναι Νορβηγικης προελευσης, οποτε ουτε αμπουλες ουτε πυροτεχνικες σκανδαλες μπορουμε να προμηθευτουμε γιατι ειναι...εκρηκτικα! Σαν αποτελεσμα, δεν τα εχουμε δοκιμασει και οταν ληξουν, θα τα πεταξουμε Πολυ φοβαμαι οτι το ιδιο προβλημα θα εχουν και τα ABS. Γι'αυτο θα προτιμουσα την μπαλλα! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites