Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Nickel

χ/κ Καλαβρύτων

Recommended Posts

Nicoise και σαμπανια αμα βοηθαει στη διαθεση... :lol:

Και μπροκολα στον ατμο για τους μυστηριους... :lol:

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: Παω να παραγγειλω πιτσα και μπυρες μια που λειπει η κυρα... :lol:

Το οναμα μου το ξερεις, Γιωργος.

Ποτε δεν το πηγα προσωπικα. Πουθενα.

Ποσο μαλλον σε ατομα που χαρη στην ιδεα που ειχαν, ειμαστε σημερα εδω,

σε αυτο το φορουμ και αναταλλασουμε τις αποψεις μας.

Σας σεβομαι ολους. Εγραψα κατι σε μπλε γραμματα, οπως εκανες και εσυ,

αλλα εγω δεν ανελυσα τιποτα, ουτε πηγα να βγαλω τα δικα μου συμπερασματα.

Και δεν πιαστικα ποτε απο μια κουβεντα για να βγαλω

τις οποιες αποψεις εχω στην πισω μερια του δικου μου ανυπαρκτου μυαλου.

Αν καποια χ/κ μας είναι ερεθιστικά «κακομαθημενα» κ ακουγονται παραπονα, δεν φταιει ο συλλογος γιαυτο…

συμφωνω απολυτα μαζι σου, αλλα καποια μελη μας ισως κανουν τα παντα για να διατηρείται αυτη η κατασταση.

Προσωπικα με ενοχλει, οπως ενοχλει και αλλα μελη μας.

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ,

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΑΣ - ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ,

ΠΑΩ ΠΑΣΟ και τελος απο εμενα.

Προσωπικα δεν εχω με κανεναν.

Γιατι να το κανουμε σαπουνοπερα λοιπον Κωστη?

Νομίζω οτι η συζήτηση μπορεί να φανεί χρήσιμη για όσους από εμάς δεν γνωρίζαμε το καθεστώς που διέπει τις υποχρεώσεις των χειριστών αναβατήρων (έμαθα και κάτι).

Ας μιλήσω για το τομάρι μου λοιπόν για να μήν το πάρει κάποιος προσωπικά, αλλά και για το χ/κ Καλαβρύτων το οποίο επισκέπτομαι συνήθως. Όσες (κανόνας) φορές έχω χρειαστεί βοήθεια στο χ/κ Καλαβρύτων, ο χειριστής ήταν εκεί και με βοήθησε, όπως και άλλους. Έχει συμβεί λίγες φορές (εξαίρεση) να μή βοηθάει ο χειριστής τον κόσμο. Έχω τύχει μάρτυς και σε καυγά (σπάνιο) ανάμεσα σε χειριστή και χιονοδρόμο χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, με τάση να ρίξω δίκιο στον πελάτη. Μετά ρώτησα και έμαθα. Ο άνθρωπος/χειριστής είχε αγανακτήσει και είχε δίκιο. Υπομονή θέλει και καλή συμπεριφορά.

Πριν ''ξυστεί'' κάποιος πάνω στο μήνυμά μου, να σημειώσω οτι παντού Ελλάδα είναι. Οι διαφορές είναι μικρές (αλλά υπαρκτές), εκτός από το θέμα της ενημέρωσης όπου με πρωτοπόρο τον κ.Δρίβα, τώρα άρχισαν να ακολουθούν και άλλα δύο χ/κ, το Σέλι και τα Πηγάδια. Λίγο ακόμη υπομονή λοιπόν και κάποια πράγματα θα αλλάξουν σιγά σιγά.

Λίγο ακόμη υπομονή λοιπόν και κάποια πράγματα θα αλλάξουν σιγά σιγά.

Τα σεβη μου Προεδρε

ετσι απο περιέργεια (αρωστημένη) προσπάθησα να καταλάβω πώς ξεκίνησε ο καυγάς.....

το συμπέρασμα, αστεία πράγματα, σε τίποτα δεν είχε να κάνει με το πραγματικό συμβάν, αλλά ηταν ξεκάθαρα ενα ακόμα επεισόδιο στον κυριγμένο πόλεμο χιονοδρομικών.

Αν θέλετε την άποψη μου

οι του Παρνασσού αφήστε και μια φορά ενα γάντι κάτω... σαφέστατα υπάρχει κάποιος βαθμός ιμπεριαλισμού στην στάση σας.

Μην ξεχνάτε οτι τα χάλια σας ειναι μεγαλύτερα απο απέναντι (συνάντηση Σαββάτου) όπως άλλωστε και οι δυνατότητες σας....

οι των Καλαβρύτων πάσχετε απο ένα σύνδρομο καταδίωξης (εν μέρει μόνο δικαιολογημένο...) και ξεχνάτε οτι το μικρό είναι ωραίο και πολύ πρόθυμα αναλαμβάνετε τον ρόλο του φτωχού αποπαιδιού....

ας συνέλθουμε όλοι απο τις ακριτες συμπαραστάσεις ή τις εξίσου ακριτες κριτικές.....

αν νομίζετε οτι είναι θέμα ομάδων ο δρόμος είναι ανοιχτος ( σύλογος υποστήριξης αδικημένων καλαβρυτινών χιονοδρόμων <μαύρο στον Σπηλιωτόπουλο>, Χριστιανική αδελφότητα υποστήριξης διευθηντων χιονοδρομικού Παρνασσού ο ΑΓ. ΜΠΑΝΣΚΟΣ.)

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Να αναφερω και εγω κατι σαν ex-χειρηστης αναβατηρα (λιφτιερης) για ενα φεγγαρι. Ειναι πολυ δυσκολο να εργαζεσαι εκει που οι υπολοιποι διασκεδαζουν. Οταν δισκεδαζεις και εσυ μαζι τους τοτε εισαι ενας επιτυχημενος λιφτιερης...χε χε χε

Εγώ λέω να μαζευτούμε να πάμε Καλάβρυτα το ΣΚ και τα συζητάμε εκεί αυτά....

Άπλα μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν με τίποτα να είναι αντικειμενικοί...

καταντάει αστείο για άλλη μια φορά...

Κάνε μου λιγάκι Μπεεεεεε...

:lol: :LOL: :lol:

xaxaxaxaxa

..λοιπόν η δική μου συνεισφορά στο thread :

Η ΟVER-POULOVER ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΩΣ ΕΧΕΙ !

;)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

:lol: :LOL: :lol:

xaxaxaxaxa

..λοιπόν η δική μου συνεισφορά στο thread :

Η ΟVER-POULOVER ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΩΣ ΕΧΕΙ !

;)

thumbsup.gif

moments

...Have a nice day

before a bastard

comes and fucks

it up...

www.MessenTools.com-Frutas-skate.gifΛίζα...θα'ρθείς...θα κάνουμε μπανάνα...?!www.MessenTools.com-Frutas-skate.gif

Vro εσύ τι είσαι μπαλαντέρ? lol...

το εχω ξαναγραψει... αν αφήσουμε το οπαδιλίκι τότε μπορει και να ειναι ενδιαφέρον η κουβέντα... τώρα πρέπει να φιλτράρεις ανάμεσα απο ειρωνείες μπηχτές και ημιμάθεια και χάνονται σωστά μηνυματα που κάτι μαθαίνεις... οπως του Μακαλου και του Wipika που δινει και την πραγματική ερμηνεια του σωστού/πετυχημενου λιφτιερη/χειριστή αναβατήρα.

Το ίδιο ισχυει και για τους χιονοδρόμους... όταν πας με διάθεση να περάσεις καλά τίποτα και κανεις δεν μπορεί να στην χαλάσει γελάς σε όλους και σου ανταποδίδουν... αν ο λιφτιερης φέρεται σαν #@$ τότε θα έχει μια #$@ μέρα στην δουλειά...

υγ. Mak. ursus πίνει το admin team οχι το mod. team... (αυτοι κανουν διαιτα)

Η FIS οντως δεν εχει κανενα λογο (πως του ηρθε η FIS?..καμια σχεση δεν εχει!) οσον αφορα την τουριστικη/μαρκετινιστικη/τεχνοκρατική λειτουργία ενος χ/κ..

Αυτο κρινεται μονο μεσω της περιγραφής θεσης του Χειριστή Αναβατήρων (..δε λεγονται λιφτιέριδες οι ανθρωποι!) απο τη διευθυνση κ τον υπευθυνο προσωπικού του κεντρου!

Ευθυνη για το αν κατι παει στραβα μηχανολογικά/λειτουργικα στους αναβατήρες του ΧΚΚ και κινδυνεψει ανθρωπινη ψυχή, εχει κατά κύριο λογο ο τεχνικος υπευθυνος μηχανικος Παναγιώτης Καραμερτζάνης κ ισως ο Γιωργος Τσεκούρας (ισως κ καποιο άλλο προσωπο, αναλογως το οργανογραμμα του εν λογω κεντρου), όπως αντιστοιχα εχουν άλλα στελέχη στο ΧΚΠ, ΧΚΒ κοκ, οχι ο χειριστής που απλα εχει υποχρεωση να εξυπηρετησει/καθοδηγησει τον χιονοδρομο ώστε να εξοικειωθει καλυτερα με τη χρήση των εναεριων/συρομενων συστηματων του κεντρου ή αν δει τον χαμο τον ιδιο να πατησει ενα panic-button!

Αν ο ΧΨ διευθυντης ζητησει να κερναει απο ενα λουκουμι κ ένα ρακομελο (να κανει κ τζιρους ο καθε καφετζής του κεντρου) ή να χορευουν χορό της κοιλιας σε κάθε πελάτη κ το δεχτεί ο εργαζομενος στην προσληψη του, θα το κανει (αρκει να μην προσβαλει φυσικα την αξιοπρέπεια του).

Αν παλι το ΧΚΚ ΔΕΝ εχει ζητησει (όπως αναφερεται παραπανω απο το μελος snipous που περιγραφει την εμπειρια του) να βοηθανε τους χιονοδρομους, δικαιωμα του κ παλι!

Ψαξτε το με την Ενωση να δειτε :lol:

Καθολου προσωπικα τα παραπανω..αν το γυρισουμε κ εμεις στο προσωπικό, θα γινουμε τελειως σωβρακο σαν συλλογος κ δεν το θελει κανεις αυτό!

Έχω δει στο συγκεκριμένο χκ χειριστές να βοηθάνε τους χιονοδρόμους και χειριστές που δεν βοηθάνε καθόλου, κι ας εχουν φύγει 5 πιατάκια απο τον χιονοδρόμο......

η απάντηση που είχα πάρει εγώ προσωπικά απο την διεύθυνση του ΧΚΚ ήταν πως δεν είναι δουλειά τους να βοηθάνε, για λόγους όπως αυτούς που περίγραψε ο alcatraz πιο πάνω........

Alcatraz, ο Δρίβας, (ΜΙΑΣ Κ Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΩΝΕΙΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΕΤΕΡΟΝ ΗΜΙΣΥ :lol: ) δεν κερνάει μονο σοκολατακια, αλλα κ ένα βαρελι ειλικρινεια, ντομπροσύνη, ενδιαφερον για ΕΜΠΡΑΚΤΗ βελτιωση και όχι απειλες (μεσω τρίτων), κλειδωμενος στο γραφειακι του! :lol:

Αν εχεις κεφια λοιπον να το κανουμε σαπουνοπερα επι προσωπικου, πες μας το, να κρατησουμε ξενυχτηδες κ τους mods με πασατέμπο κ ursus!

Όταν, 3-4 αρχικα ατομα’ οραματιστηκαμε το συλλογο το καλοκαιρι του 2003, δεν το δημιουργησαμε για να επιβιωσει κατά κυριο λόγο το κλάμπ κ τα μελη του, αλλα για να κανει καλο στα χ/κ μας (δλδ στους χιονοδρόμους της χωρας μας).

Αν καποια χ/κ μας είναι ερεθιστικά «κακομαθημενα» κ ακουγονται παραπονα, δεν φταιει ο συλλογος γιαυτο…

Λυπαμαι, αλλα δεν πρεπει να σκεφτομαστε πρωταρχικα το καλο του συλλογου, αλλά το καλο των χιονοδρομων που πανε στα βουνά μας…ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ (και πιστευω ειναι ;) ) Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΣΤΧ!

μήπως σαν σύλλογος πρέπει εκτός απο το να σκεφτομαστε το καλό των χιονοδρόμων, να σκεφτούμε και τρόπους για να αλλάξουμε την νεοτροπία των χιονοδρόμων????

Δεν μιλάω μόνο για την συμπεριφορά που έχουν κάποιοι στο βουνό, την οποία όλοι την έχουμε συναντήσει κάπου και κάποτε, αλλά και για το πως θα έπρεπε κάποιος να ξεκινήσει το άθλημα (δάσκαλος). Σε διάφορα άλλα αθλήματα για να ξεκινήσεις πηγαίνεις σε εκπαιδευτή (για λόγους ασφαλείας δικούς σου και των γύρω σου), ενώ στο σκι όλοι βουρ πάνω στο βουνό και όποιον πάρει ο χάρος.

Κι εγώ το ίδιο λάθος είχα κάνει και το έχω μετανιώσει (πρέπει να πάρω δάσκαλο κάποια στιγμή και να μην περιμένω απο τα μέλη του συλλόγου να με βοηθήσουν και να με διορθώσουν).

Αντιθέτως όταν ξεκίνησα καταδύσεις ΜΕ εκπαιδευτή (εκεί δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς), και έμαθα πράγματα τα οποία δεν μου είχαν περάσει καν απο το μυαλό οτι συμβαίνουν, και το ευχαριστήθηκα περισσότερο και ήμασταν όλοι πιο ασφαλείς... κι εγώ και οι γύρω μου....

Mα ναι, δεν εξεταζω ποιο είναι το σωστο κ ποιο όχι (ειναι προφανες τι ειναι σωστο!)….εξεταζουμε τι εντολη εχει δώσει το εν λογω χ/κ..

η απάντηση που είχα πάρει εγώ προσωπικά απο την διεύθυνση του ΧΚΚ ήταν πως δεν είναι δουλειά τους να βοηθάνε...
:lol: Σε ευχαριστουμε που μας το αποσαφηνισες estenough…άι ρεστ μάι κέις!!—προφανως οσοι χειριστες βοηθανε με δικη τους πρωτοβουλια ειναι λιιιγο πιο καλοι ανθρωποι, οι υπολοιποι απλα κανουν τη δουλεια τους οπως εχουν καθοδηγηθει…

ΟΚ, παμε παρακάτω..δοθηκε η απαντηση, τελειωσαμε με το θεμα "γιατι καποιοι χειριστες βοηθανε κ καποιοι συνδεουν ψιψινια&κοκοψαρα"

Καλοριζικο κ το νεομισθωμενο Everest winch που παραδοθηκε τις προαλλες--καλοδουλευτο να ειναι :lol:

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Φίλε estenough , αν και το ανέφερες ... οι καταδύσεις ως προς το εκπαιδευτικό/τεχνικό κομμάτι δεν έχουν και πολύ σχέση με την χιονοδρομία (παρεπιμπτόντως εχω εργαστεί για χρόνια ως εκπαιδευτής του σκι).

Η πρώτη δραστηριότητα απαιτεί την παρουσία ενός ΣΟΒΑΡΟΥ ανθρώπου για εκπαίδευση , αλλιώς μπορεί και να παιθάνεις :lol: , ενώ στην δεύτερη περίπτωση (για την χιονοδρομία) εδώ στο ελλάντα έχει αποδειχθεί οτι το παραπάνω δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη.... :lol: . Γιατί το λέω αυτό, αφενός γιατί πρώτον δεν είμαι σοβαρός τύπος εφόσον έχω υπάρξει εκπαιδευτής και δεύτερον γιατί ρίχνω το μπαλάκι για προβληματισμό αναφορικά με το καθεστώς των σχολών στα χιονοδρομικά του Ελλαδιστάν. Για τα καλάβρυτα τώρα , χαχα, οκ .... μιλάμε για ιστορίες με τρελό γέλιο , και αυτό γιατί είπαμε - τουλάχιστον στην χιονοδρομία εξ ορισμού δεν κινδυνεύουν οι ζωές των αρχάριων .... ή μήπως ..για κάτσε , χμ ... :lol:

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Αυτό το πράγμα που περιλαμβάνεται στις προηγούμενες 109 σελίδες ονομάζεται συζήτηση?

Εμένα μου μοιάζει σαν μιά συνήθεια που είναι ωφέλιμη μέχρι την εφηβεία, μιά και συμβάλλει στην ορμονική ισοροπία, αλλά γίνεται βλαπτική όταν παραταθεί μετά από αυτήν.

Ιπποκράτης

Φίλη Over-poulover ... μήπως ο ... μουράτος δάσκαλος... σου ανέφερε (όχι με σαφήνεια) ότι η FIS ορίζει σαφέστατα ότι η εκμάθηση της εισόδου-εξόδου από τους αναβατήρες ειναι αποκλειστικά και μόνο ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ και όχι των χειριστών των αναβατήρων...?

Διότι εγώ ως μικρός και πτωχός καφετζής... αυτό ξέρω... Και ξέρω επίσης ότι αν η κοπέλα του συκγεκριμένου συμβάντος άφησε το πιατάκι νωρίτερα και άρχισε να τσουλάει προς τα πίσω ... η απόσταση από τον λιφτιέρη που στο συγκεκριμένο λιφτ έχει ορατότητα και μέσα από το σπιτάκι είναι 10 με 15μ. περίπου ... και φυσικά η κλίση του σημείου εκεί είναι αρκετά μεγάλη.. όσοι κάνουν σκι στο ΧΚΚ ξέρουν ότι εκεί ζορίζονται οι αρχάριοι... Τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση ο χειριστής...? Να αφήσει το λίφτ ανοικτό και να κατέβει προς τα κάτω με πιθανό αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα όπως υποθετικά έγραψε ο Αλκατραζ και σε συνέχεια να χάσει ακόμα και την δουλειά του... ή να σταματήσει το λίφτ και να βρίζουν ΌΛΟΙ οι υπόλοιποι (και εγώ το έκανα ως πελάτης στο ΧΚΚ) γιατι το πιατάκι σταματάει κάθε τρεις και λίγο... Η διευθυνση στο ΧΚΚ έχει δώσει οδηγία (και αυτό το λέω συμπερασματικά πλέον χωρίς να το έχω εξακριβώσει με σαφήνεια) να βοηθούν όσο μπορούν τους χιονοδρόμους που χρειάζονται βοήθεια στην είσοδο ή έξοδο χωρίς όμως να ριψοκινδυνεύουν την ασφάλεια των υπολοίπων που βρίσκονται πάνω στο λίφτ... Κοινώς πρώτη προταιρεότητα-υποχρέωση του χειρηστή είναι η ομαλή λειτουργία του αναβατήρα και φυσικά όπου και όποτε μπορεί κατα την κρίση του να βοηθήσει να το κάνει... Ας προσπαθήσουμε να δούμε και λίγο παραπέρα από απλές εντολές... Υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ κανονισμών και ευαισθησίας/εξυπηρέτηση πελάτη στην οποία πρέπει να ισορροπήσουν... Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος που δεν αφήνει τα λάθη εκτός του παιχνιδιού... Βάλτε και για κερασάκι στην τούρτα ότι σε αυτήν την κόκκινη γραμμή κάποιοι παίζουν το μεροκάμματο τους ... και έχουν και οικογένειες...

Ελπίζω να βοήθησα λίγο...

Φιλικά

Τεο

Υ.Γ. Fidelio έχω πρόσφατο παράδειγμα για την άγνοια κινδύνου των αρχαρίων ... Πρόσφατα έχασε την ζωή της γνωστή ηθοποιός του Hollywood σε baby-lift στο Κεμπέκ... Θα το βρω αυριο και θα σας το παραθέσω...

O Βαθειάς Λάκκας που έγινε Βαθειά Μ@λ@κ@ς

1956280u02tpdods5.gif

Οφέλιμη η διαφωνία και η αντιπαράθεση, αλλά μέχρι εκεί που δεν αρχίζουν να επαναλαμβάνονται διάλογοι, εκεί γίνεται κουραστικό (για κάποιον που πηγαίνει και στα 2 χιονοδρομικά χωρίς γκρίνιες).

Το φυτιλι πάντα είναι η κουβέντα ενός τρίτου (ο οποίος δεν το περιμένει φυσικά αν δεν έχει παρακολουθήσει τα όσα έχουν γραφτεί παλιότερα) και μετά ξεσπάει εμφύλιος πόλεμος.

(όταν είχα πρωτομπεί στο φόρουμ πριν πολύ καιρό, είχα εκφράσει κάποια παράπονα για τον αναβατήρα της στύγας και με περάσαν για το μέτερο ;) )

Αφήστε την κουβέντα του τρίτου παρατηρητή να πέσει κάτω καμιά φορά, και οι μεν και οι δε ;) δεν θα επέλθει και η καταστροφή. Έτσι κιαλλιώς ένας λιφτιέρης δεν αντιπροσωπεύει ούτε στιγματίζει ένα ολόκληρο χιονοδρομικό.

Εμένα προσωπικά φυσικά μου αρέσει η ενημέρωση εδώ στο forum για το χιονοδρομικό και όσο πιο εμπεριστατωμένη τεχνικά, τόσο το καλύτερο. Μου αρέσει γιατί μου φέρνει τις επικρατούσες συνθήκες του βουνού όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γραφείο μου και μπορώ να προβλέψω όσο γίνεται καλύτερα το τι θα αντιμετωπίσω σε περίπτωση που ανέβω.

Edited by bomberman

Φίλε estenough , αν και το ανέφερες ... οι καταδύσεις ως προς το εκπαιδευτικό/τεχνικό κομμάτι δεν έχουν και πολύ σχέση με την χιονοδρομία (παρεπιμπτόντως εχω εργαστεί για χρόνια ως εκπαιδευτής του σκι).

Η πρώτη δραστηριότητα απαιτεί την παρουσία ενός ΣΟΒΑΡΟΥ ανθρώπου για εκπαίδευση , αλλιώς μπορεί και να παιθάνεις :wacko: ...........

Συμφωνώ μαζί σου. απλά ένα παράδειγμα έφερα στο οποίο έχω προσωπική εμπειρία. δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί.

........... ενώ στην δεύτερη περίπτωση (για την χιονοδρομία) εδώ στο ελλάντα έχει αποδειχθεί οτι το παραπάνω δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη.... ;) . Γιατί το λέω αυτό, αφενός γιατί πρώτον δεν είμαι σοβαρός τύπος εφόσον έχω υπάρξει εκπαιδευτής και δεύτερον γιατί ρίχνω το μπαλάκι για προβληματισμό αναφορικά με το καθεστώς των σχολών στα χιονοδρομικά του Ελλαδιστάν.

το πρώτο αν κατάλαβα καλά το λες με βάση την νεοτροπία που έχουν πολλοί του "σιγά μην πάρω δάσκαλο - δεν είναι απαραίτητος"...... αν ναι, τότε συμφωνούμε οτι ναι είναι απαραίτητος.

για το δεύτερο δεν γνωρίζω τι καθεστώς επικρατεί στις σχολές χιονοδρομίας.

Για τα καλάβρυτα τώρα , χαχα, οκ .... μιλάμε για ιστορίες με τρελό γέλιο , και αυτό γιατί είπαμε - τουλάχιστον στην χιονοδρομία εξ ορισμού δεν κινδυνεύουν οι ζωές των αρχάριων .... ή μήπως ..για κάτσε , χμ ... ;)

και ας ελπίσουμε να μην δούμε ποτέ απο άγνοια των αρχαρίων να φεύγει σε κανένα γρεμό κανένας..... πάντως στην στύγα (2) υπάρχουν περισσότεροι αρχάριοι, απο τότε που έγιναν τα χωματουργικά.

Φίλη Over-poulover ... μήπως ο ... μουράτος δάσκαλος... σου ανέφερε (όχι με σαφήνεια) ότι η FIS ορίζει σαφέστατα ότι η εκμάθηση της εισόδου-εξόδου από τους αναβατήρες ειναι αποκλειστικά και μόνο ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ και όχι των χειριστών των αναβατήρων...?

Διότι εγώ ως μικρός και πτωχός καφετζής... αυτό ξέρω... Και ξέρω επίσης ότι αν η κοπέλα του συκγεκριμένου συμβάντος άφησε το πιατάκι νωρίτερα και άρχισε να τσουλάει προς τα πίσω ... η απόσταση από τον λιφτιέρη που στο συγκεκριμένο λιφτ έχει ορατότητα και μέσα από το σπιτάκι είναι 10 με 15μ. περίπου ... και φυσικά η κλίση του σημείου εκεί είναι αρκετά μεγάλη.. όσοι κάνουν σκι στο ΧΚΚ ξέρουν ότι εκεί ζορίζονται οι αρχάριοι... Τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση ο χειριστής...? Να αφήσει το λίφτ ανοικτό και να κατέβει προς τα κάτω με πιθανό αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα όπως υποθετικά έγραψε ο Αλκατραζ και σε συνέχεια να χάσει ακόμα και την δουλειά του... ή να σταματήσει το λίφτ και να βρίζουν ΌΛΟΙ οι υπόλοιποι (και εγώ το έκανα ως πελάτης στο ΧΚΚ) γιατι το πιατάκι σταματάει κάθε τρεις και λίγο... Η διευθυνση στο ΧΚΚ έχει δώσει οδηγία (και αυτό το λέω συμπερασματικά πλέον χωρίς να το έχω εξακριβώσει με σαφήνεια) να βοηθούν όσο μπορούν τους χιονοδρόμους που χρειάζονται βοήθεια στην είσοδο ή έξοδο χωρίς όμως να ριψοκινδυνεύουν την ασφάλεια των υπολοίπων που βρίσκονται πάνω στο λίφτ... Κοινώς πρώτη προταιρεότητα-υποχρέωση του χειρηστή είναι η ομαλή λειτουργία του αναβατήρα και φυσικά όπου και όποτε μπορεί κατα την κρίση του να βοηθήσει να το κάνει... Ας προσπαθήσουμε να δούμε και λίγο παραπέρα από απλές εντολές... Υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ κανονισμών και ευαισθησίας/εξυπηρέτηση πελάτη στην οποία πρέπει να ισορροπήσουν... Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος που δεν αφήνει τα λάθη εκτός του παιχνιδιού... Βάλτε και για κερασάκι στην τούρτα ότι σε αυτήν την κόκκινη γραμμή κάποιοι παίζουν το μεροκάμματο τους ... και έχουν και οικογένειες...

Ελπίζω να βοήθησα λίγο...

Φιλικά

Τεο

Υ.Γ. Fidelio έχω πρόσφατο παράδειγμα για την άγνοια κινδύνου των αρχαρίων ... Πρόσφατα έχασε την ζωή της γνωστή ηθοποιός του Hollywood σε baby-lift στο Κεμπέκ... Θα το βρω αυριο και θα σας το παραθέσω...

Τεο συμφωνω απόλυτα οτι η σωστη αντιδραση του χειριστη θα ηταν αυτη που περιγράφεις, εφόσων όμως το συμβάν γινόταν και με τις ειδικές συνθηκες που λες.

ΔΕΝ ήταν έτσι όμως, γιαυτό και το περιέγραψα εδω με΄σα, ακρβως επειδη μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Συγκεκριμένα:

Καθώς περίμενα στο πάνω τερματικό της Δάφνης, μια κοπέλα αρχάρια άφησε το πιατάκι νωρίς με αποτέλεσμα να "σκαλώσει" στην ανηφορίτσα και αφενός να μην μπορεί να πάει μπροστά, αφετέρου να αρχίσει να τσουλάει προς τα πίσω. Βλέπω λοιπόν τον αγαπητό λιφτιέρη ο οποίος ήταν δίπλα ακριβώς, και συνομιλούσε με κάποιο φιλαράκι του, να κανει κίνηση "επέμβασης", αλλά ξανασταματάει γιατί κάτι του είπε το φιλαράκι. Εντωμεταξύ η κοπελιά έχει αρχίσει να τσουλάει προς τα πίσω, και μάλιστα κάποιος έξυπνος που ανέβαινε με το πιατάκι της λέει και ένα "κοπελιά εδώ δεν κάθεσαι καλά...". Μέχρι να βγάλω τα πέδιλά μου για να πάω να την βοηθήσω (την είχα πλάτη και ήταν δύσκολο να την τραβήξω) τελικά ο λιφτιέρης αποφάσισε να κάνει την ηρωική επέμβαση του..

εκεί που έλεγα ότι ήταν δίπλα ακριβώς εννοούσα ότι ο χειριστής ήταν εξω από το σπιτάκι, όρθιος και σε απόσταση 2-3 μέτρων από την κοπέλα...

προς διευκρίνηση

volkl_2011_unlimited-ac-30.png

Προβλήματα προβλήματα προβλήματα... τα χιονοδρομικά μας είναι γεμάτα με νομικά κενά και ανθρώπους που εργάζονται εμπειρικά και όχι ύστερα απο συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Ο Παράγοντας άνθρωπος γράφει πολύ σωστά ο Τ, και πόσο επηρεάζει την λειτουργία του χκ το λάθος του. Το πρόβλημα μας είναι βαθύτερο... άνθρωποι που δεν είναι στην αρμοδιοτητα τους έχουν εκπαιδευσει έναν άνθρωπο... χωρίς να ξέρουν τι,πως και αν στην τελική είναι ικανός αυτός ο ανθρωπος γι'αυτη την δουλειά...

Χειριστής στον τερματικο του Αίολου κατεβηκε απο την πλατφορμα να χαιρετίσει... στο καρεκλάκι που ερχόταν καθόντουσαν 2 παιδάκια που κακώς τα είχε αφήσει μόνα τους ο χειριστής στην αφετηρία και έπεσαν λίγο πριν τη πλατφόρμα και εμειναν εκει... το επόμενο καρεκλάκι φορτωμένο με 2 αρχαριους μαντραχαλους ερχόταν για να αποκεφαλίσει στην κυριολεξια τα παιδακια... με ουρλιαχτά μας απο την ουρα του Περικλή κάναμε τον χειριστή να γυρίσει και με sprint να πατήσει το panic button και να σταματησει το λιφτ εντελώς οριακά...

Ποιος φταίει εδώ... ο χειριστης της αφετηρίας που ακουει απο τα μεγαφωνα ολη μερα οτι απαγορευεται σε παιδακια μονα τους κατω τον 10 ετων και κατω του 1.20 υψος να μπαινουν μόνα τους σε αναβατηρα?... και τα άφησε...

Ο του τερματικου που εγκατελειψε τη θέση του έστω για 20 δευτερολεπτα και έτυχε να ανεβαινουν τα παιδάκια και να γινει η στραβη? και στο τσακ προλαβε να καλυψει τα 10 μετρα.

Το χιονοδρομικό που δεν τους έχει εκπαιδεύσει σωστά?

η γαμω νομοθεσία που ορίζει τον χειριστή αναβατήρα σαν χειριστή ανελκυστήρα και δεν υπάρχει εκπαιδευση? οτι κάνει μόνος του ο διευθυντής ή ο υπευθυνος χιονοδρομίας... που δεν είναι η δουλειά του να ξέρει επακριβώς τι πρεπει να "ξερει" ο λιφτιερης παρα μονο απο εμπειρια και με αυτην λειτουργουν.

Να σε μαθαίνει ο δάσκαλος λέει η FIS πολύ σωστά (για την Ευρώπη ε... γιατί εδω είμαστε Βαλκάνια) ... μόνο που στην Ελλάδα δεν έχουμε δάσκαλους του σκι οπως στο εξωτερικό (Τουριστικό επαγγελμα, με αρκετη πρακτικη εξασκηση και θεωρητική για τα παντα γυρω απο την χιονοδρομια.... δειτε λιγο το προγραμμα της ENSA για να βγεις δασκαλος και θα καταλαβετε) ... έχουμε προπονητες φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην χιονοδρομία... με περιορισμένες γνωσεις και στην λειτουργία των χιονοδρομικών αλλά και της χιονοδρομίας γενικοτερα.

Παρακαλάς να πέσεις στον δάσκαλο που έχει ασχοληθεί απο μόνος του γιατί γουστάρει και εχει γινει πραγματικα καλός και εχει να σου μεταφέρει γνωσεις για το αθλημα.

Πέρσι εβλεπα τον κ.Γιοβάνη καθηγητη στα ΤΕΦΑΑ να "εκπαιδευει" μαθητες του στον Περικλή...

πρόλαβα μια κοπελίτσα που κατεβαινε λίγο σάτρα πάτρα και της λεω ευγενικα ωραίο το μάθημα με τον καθηγητή σου αλλα καλό είναι για σένα να πας εκει στα μπλε ανθρωπάκια να κάνεις κανα μάθημα θα σε βοηθήσει πάρα πολύ... και η απάντηση... "Μα εκεί δουλευω"... ;)

Ο Χειριστής θα αφήσει τον αναβατήρα ανοιχτο και δεν θα απομακρυνθεί μέχρι να κρίνει ότι κινδυνευει κάποιος.

αν θέλω κάτι απο αυτούς είναι να μην πίνουν την ώρα που δουλευουν ;) ,να είναι εξω απο το σπιτάκι σωστα ντυμένοι και να προσεχουν οσο τους επιτρεπει.