giannis-ski 4,870 Report post Posted October 22, 2019 https://media.skigebiete-test.de/images/ecu/product/p_ski/1020/ski_kessler-the-spirit-2013_n1020-1016-0_l.jpg Share this post Link to post Share on other sites
gatz 6,725 Report post Posted October 22, 2019 οταν θα ψαχνεται για συνδρομες για την συντηρηση αυτου του φορουμ θα ειναι αργα 1 Share this post Link to post Share on other sites
hakem 682 Report post Posted October 22, 2019 Το να αρνούμαστε το Anthropomorphic Global Warming, είναι τουλάχιστον αστειότητα όταν -ξαναλέω- η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 97%) της επιστημονικής κοινότητας το δέχεται ως αδιαμφισβήτητο γεγονός. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024; Είπα να σταματήσω αλλά αφού δεν το σταματάτε ... : κοίταξε φίλε Χρήστο, τα πτυχία μας τα παίρνουμε επειδή μπορούμε ποια να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε επιστημονικά, έτσι ώστε να κρίνουμε και να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο χρησιμοποιώντας λογική επιστημονική σκέψη. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται στατιστικές μελέτες επί των πιστεύω των επιστημόνων αποδεικνύει την ανάγκη να γίνει πιστευτή μία επιστημονική θεωρία επιπέδου επίπεδης γης (εάν όχι επίπεδης νοημοσύνης ... ) Είναι αστείο επιχείρημα η "συντριπτική πλειοψηφία επί των πιστεύω των επιστημόνων" εάν καταλαβαίνετε και μόνο κάποιος που δεν μπορεί να κατανοήσει το τι είναι η επιστήμη ... Σύμφωνα με τις αντιλήψεις σας λοιπόν, μέχρι τον μεσαίωνα και προ νευτων ο πλανήτης ήταν επίπεδος και μετά που άλλαξε η αντίληψη για τη σφαιρικότητα του πλανήτη η γη στρογγύλεψε ... Παιδιά αυτο - γελοιοποιήστε ... Άντε ακούστε και κάποιους που πήραν τα πτυχία τους χωρίς προγράμματα χρηματοδότησης του ΟΗΕ ...: Όσο δεχόμαστε ξόρκια και απαξιωτικές συμπεριφορές θα σας απαντάω παρ ότι από τις αναρτήσεις σας είναι φανερό ότι δεν έχετε ικανότητα να κατανοήσετε ούτε καν την έννοια της επιστήμης ... 1 Share this post Link to post Share on other sites
hakem 682 Report post Posted October 22, 2019 Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη δέχεται πυρά από ανθρώπους που όχι απλά δεν την καταλαβαίνουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν καν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και όσο μεγαλύτερη η σύγχυση, τόσο πιο ακλόνητη η πεποίθηση τους ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα από τους επιστήμονες https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect?wprov=sfti1 Αφού έχεις αυτογνωσία γιατί συνεχίζεις να βάλεις κατά της λογικής και της επιστήμης ... προφανώς και δεν ξέρεις καλύτερα και καλό είναι όταν σου μιλάνε άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα και στο εξηγούν με απλό και κατανοητό τρόπο να τους ακούς, δεν σε τιμά να χαρακτηρίζεσαι χρήσιμος ηλίθιος ... 1 Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,404 Report post Posted October 22, 2019 Ήρθε η ώρα για το πρώτο warn. Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,693 Report post Posted October 22, 2019 (edited) Είναι αστείο επιχείρημα η "συντριπτική πλειοψηφία επί των πιστεύω των επιστημόνων" εάν καταλαβαίνετε και μόνο κάποιος που δεν μπορεί να κατανοήσει το τι είναι η επιστήμη ... εγώ δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις εδώ Σύμφωνα με τις αντιλήψεις σας λοιπόν, μέχρι τον μεσαίωνα και προ νευτων ο πλανήτης ήταν επίπεδος και μετά που άλλαξε η αντίληψη για τη σφαιρικότητα του πλανήτη η γη στρογγύλεψε ... Παιδιά αυτο - γελοιοποιήστε ... είδες πουθενά να λέμε ότι πιστεύουμε ότι η γη είναιη / ήταν επίπεδη? πάλι δεν σε καταλαβαίνω Άντε ακούστε και κάποιους που πήραν τα πτυχία τους χωρίς προγράμματα χρηματοδότησης του ΟΗΕ ...: υπονοείς ότι εμείς δηλαδή πήραμε τα πτυχία μας μέσω ΟΗΕ? καλά θα ήταν...αλλα δεν... εσύ πάντως διαφωνείς ότι υπάρχει κάποια κλιματική αλλαγή, η διαφωνείς ότι οφείλεται στον άνθρωπο. Edited October 22, 2019 by Turms Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted October 22, 2019 (edited) Bασίλη (και σε όποιον άλλο) σου ζητώ συγνώμη που άφησα κάποια ερώτησή σου αναπάντητη αλλά μέσα στις χιλιάδες λέξεις που γράφεις δεν προλαβαίνω εργαζόμενος με δυο παιδιά να απαντάω τα πάντα. Αν θες μάζεψε τις κρίσιμες ερωτήσεις που έχεις κάνει και δεν βρίσκεις απάντηση και αν μου δώσεις λίγο χρόνο θα τα απαντήσω. Καμία διάθεση για ειρωνία και να χαρακτηρίσω κανέναν τίποτα. Αν φάνηκε έτσι ζητώ συγνώμη. Διάθεσή για διάλογο και ανταλλαγή επιχειρημάτων και όχι ότι διάβασα στο google έχω. Οι δικές μου ερωτήσεις και όποιος θέλει απαντάει α) Όλο αυτό το ρεύμα που παράγουν σήμερα οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά το πετάει η ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ)? Μια μέρα που φυσάει και έχει και ήλιο βαράνε και τα κάρβουνα και τα φυσικά αέρια έτσι για να καίνε παρόλο που παράγουμε 5.000MW καθαρό ρεύμα? Αν βάλουμε τόσα όσα η κατανάλωση και φυσάει ή έχει ήλιο θα βάζουμε και θα καίνε φουλ τα κάρβουνα και ας μη χρειάζεται το ρεύμα τους? Συμφωνώ η αναλογία δεν είναι 100% κάθε α/γ που βάζω κλείνει ένα MW φυσικού αερίου. Το νούμερο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και τα ηλεκτρικά συστήματα ΣΗΜΕΡΑ δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν κάθε MWh αιολικής ή ηλιακής ενέργειας. Όμως είναι σε θέση να αξιοποιήσουν ένα τεράστιο ποσοστό που ποικίλει ανάλογα με το κάθε ηλεκτρικό σύστημα και την κάθε μέρα αλλά σε κάθε περίπτωση όλο και ανεβαίνει. Αν είναι σήμερα στην Ελλάδα πχ 75% και στην Δανία 85% δεν το ξέρω αλλά τα νούμερα είναι κάπου εκεί. Κάθε MWh ανανεώσιμων κλείνει σχεδόν μια MWh από κάρβουνο και φυσικό αέριο. Σε μεταγενέστερο χρόνο με το που έχουν φτηνήνει ακόμα περισσότερο οι ανεμογεννήτριες και τα φβ και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορείτε να μου πείτε με 2-3.000.000 συνδεδεμένα αμάξια να αποθηκεύουν-εκχύουν ενέργεια* πόσο και γιατί να βαράμε τα κάρβουνα και τα φυσικά αέρια? β) Η πρότασή σας για το πως να παράγουμε το ρεύμα που εσείς και οι συμπολίτες σας καταναλώνετε και παρόλο που όλοι συμφωνούμε ότι βασική προτεραιότητα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας δεν κάνετε (αν θέλετε με PM φωτογραφίες όσοι κάνετε να σας εξαιρέσω) ποια είναι? Κάρβουνο και φυσικό αέριο? Κάρβουνο? Δεκαπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού για κυματική ενέργεια σε 30 χρόνια και αν? Τριπλασιασμός της τιμής του ρεύματος και πυρηνικά με κίνδυνο όλοι να πεθάνουμε αργά και βασανιστικά? Υδροηλεκτρικά να σκάψουμε όλη τη Πίνδο στις κοιλάδες της? Γεωθερμία από τη Νίσυρο και άλλες μικρότερες και πενταπλασιασμός της τιμής του ρεύματος? γ) Οι ανεμογεννήτριες φθηναίνουν σταθερά 10-20% κάθε 3-4 χρόνια σε τιμή τελικής παραγώμενης KWh. Τα φωτοβολταικά κόντεψαν το 30% σταθερά κάθε 3-4 χρόνια για μια δεκαετία και τώρα πέφτουν 5-10% κάθε χρόνο. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν πάλι να ακριβαίνουν για να υποστηρίξουν τις θέσεις σας? Να παραγγείλω φβ και ανεμογεννήτριες τώρα να κονομήσω γιατί αυτό που συνεβαινε επί 20-30 χρόνια ξαφνικά θα αντιστραφεί? Edited October 22, 2019 by ΜΙΚ Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,263 Report post Posted October 22, 2019 (edited) Συγγνώμη αλλά άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό δεν είδα να μου λέτε.Άρθρο που να λέει ότι έχουμε με βεβαιότητα υπερθέρμανση που οφείλεται σε υπερεκπομπη co2 από ανθρώπινη δραστηριότητα έτσι και έτσι, τόσο και τόσο.Μοντέλα έχουμε και προβολή στο μέλλον κάνουμε με στατιστικά στοιχεία από το παρελθόν και παραδοχές για το μέλλον. Τελεία και παύλα. Όποιος έχει κάτι άλλο,να το παρουσιάσει, άλλοιως γράφει αρλουμπες.Η γη αν βγεις στο διάστημα φαίνεται αμέσως τι είναι. Το κλίμα όχι. Είναι κυνήγι μαγισσών αυτό που συμβαίνει.Και όμως κινηται..... Μιχάλη να σε αρχίσω από τα εύκολα γ) Οι ανεμογεννήτριες φθηναίνουν σταθερά 10-20% κάθε 3-4 χρόνια σε τιμή τελικής παραγώμενης KWh. Τα φωτοβολταικά κόντεψαν το 30% σταθερά κάθε 3-4 χρόνια για μια δεκαετία και τώρα πέφτουν 5-10% κάθε χρόνο. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν πάλι να ακριβαίνουν για να υποστηρίξουν τις θέσεις σας? Να παραγγείλω φβ και ανεμογεννήτριες τώρα να κονομήσω γιατί αυτό που συνεβαινε επί 20-30 χρόνια ξαφνικά θα αντιστραφεί? Παραπομπή που να αποδεικνύει ότι γράφεις. Να σε πάω τώρα στα δύσκολα. Τον πίνακα με το υπόλοιπο των παλιών επιδοτήσεων στα αιολικά. Να δούμε αφού φτυναινουν τα αιολικά όπως γράφεις γιατί τα νέα έργα όπως καφηρεας και Άγραφα είναι με τις παλιές επιδοτησεις.; Δεν έπρεπε να μας κάνουν έκπτωση;;; Αυτά για αρχή. Ελπίζω να μην σε φορτώνω . Άλλωστε αιολικά βάζεις για να βγάλεις το ψωμί σου. Πάρεργο να μας ενημερώσεις έπρεπε να το έχεις. Επιστήμονες και μη, που έχουν όλοι παιδιά. Μιχάλη θα περιμένω να τελειώσεις τα edit.Αλλά πρόσεχε τα νούμερα που έγραψες στο τελευταίο edit για Ελλάδα και Δανία. Βιάζεσαι και γράφεις λάθη . εσύ πάντως διαφωνείς ότι υπάρχει κάποια κλιματική αλλαγή, η διαφωνείς ότι οφείλεται στον άνθρωπο.Θα ήθελε να σου απαντήσει ο hakem αλλά τον μπλοκαρανε. Κάντε λοιπόν μια εργασία όπως κάναν χιλιάδες επιστήμονες για την θεωρία των τεκτονικών πλακών.Βρειτε αποδείξεις όπως βρήκαν μετά από χρόνια κοπιωδους εργασίας. Όχι στατιστικά , απτές υλικές αποδείξεις.Συνδεστε την θερμοκρασία της γης με το ποσοστο co2 μέσα από έναν μαθηματικό τύπο που να επιδέχεται έλεγχο.Κάντε δηλαδή επιστήμη αντί...ψευτο-ψυχολογία.Και τότε από απλή θεωρία θα έχουμε υλική πραγματικότητα Έτσι δουλεύει η επιστήμη.Δεν βάζει το καρότσι μπροστά από το αλογο. Edited October 22, 2019 by Χρήστος Λάππας <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,404 Report post Posted October 22, 2019 Έλεος με τα αλλεπάλληλα μηνύματα! Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,263 Report post Posted October 22, 2019 (edited) Μα αν κάνω συνεχώς edit όπως ο Μιχάλης είναι καλύτερα; Εμένα με δυσκολεύει να τον παρακολουθήσω και να απαντήσω. Και να βάλω στην ίδια απάντηση δύο απαντήσεις σε διαφορετικούς συμφορουμιτες; Οκ θα προσπαθήσω. Αλλά είναι φόρουμ ηλεκτρονικό δεν είναι συνέδριο, ούτε έντυπο. Byte σε κάποιον σέρβερ είναι. Τεράστιας σχετικής χωρητικότητας. Όλο αυτό το τοπικ δεν είναι ...τίποτα από πλευράς μνήμης. Προς τι αυτή η...αυστηρότητα; Το φόρουμ έχει και την χάρη του προφορικού λόγου, γιατί μας πιάνει τέτοια αγωνία να το...χτενισουμε; Εγώ δεν αισθάνομαι ότι ενοχλούμαι αν είναι και κάπως ασυνταχτο, πρόχειρο, ανεπίσημο. Επισεις αν μου λένε και μια κουβέντα παραπάνω, όπως κάνει ο Μιχάλης του τα γυρίζω στα ίσια και όλα μέλι γάλα. Σιγά μην πλακωθουμε για έναν Ταύγετο. Edited October 22, 2019 by vro <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
gatz 6,725 Report post Posted October 22, 2019 υπαρχει και το pm για να συζητησεις με τον Μιχαλη Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,263 Report post Posted October 22, 2019 Θα επαναλάβω λοιπόν τι έγραψα σε edit σε ποστ που σβήστηκε για αλλονα λόγο. Ως επιστήμονας ζητώ μετρήσιμη ερμηνεία,μαθηματικούς τύπους και μονοσήμαντη εξήγηση. Όχι μπλα μπλα , θεωρίες και στατιστικές των 20 ετών που κάνουν προβολή στα 2000 έτη. Για αυτό πρηζω τον Μιχάλη με τα νούμερα , όχι γιατί είμαι σαδιστής. Και στην θεωρία της καταστροφικής υπερθέρμανσης της γης εξαιτίας του ανθρωπογενούς co2 προς το παρόν έχουμε μπλα μπλα , μοντέλα με υποθέσεις και στατιστικές προβολές. Όταν ποσοτικοποιήθει και αν , θα έχουμε επιστήμη. Ναι είμαστε στην εποχή που υποψιαζομαστε ακόμη. Και βάση υποψιών προσπαθούμε καποιοι να επιβάλουν επιλογές που δεν..... Θα στεκωτανε άλλοιως , μωρέ ούτε και αν ήταν αλήθεια πάλι θα στεκωτανε , αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μιλάμε για μετρήσιμη επιστήμη ,παρατήρηση,μοντέλο,μαθηματικός τυποε πείραμα ,επαλήθευση ή διάψευση και πάλι από την αρχή. Μα υπάρχουν αυτά στις επιστήμες της γης και της ατμοσφαιρας; Τι είναι; Η τροχιά ενός κομήτη; Βεβαίως υπάρχουν. Η θεωρία των τεκτονικών πλακών. Σκληρή δουλειά, ατελείωτες ώρες παρατηρήσεων σε δύσκολα περιβάλλοντα, μοντέλα στο εργαστήριο και μάλιστα στην εποχή που το καλύτερο που υπήρχε ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, άπειρες μετρήσεις επί τόπου για να αποκλειστεί κάθε άλλη ερμηνεια Γιατι τώρα έχουμε ακόμα και τύπο για την ροή στον μανδύα .επιβεβαιωμένο. Όταν βγαίνει ο άλλος και σου λέει εκεινο το σημείο στην Ιταλία σε 5 χρόνια θα έχει πάει εκεί, δεν το βγάζει από την φαντασία του. Και αν δεν πάει εκεί ξανά δουλειά , τι λάθος εχουμε κάνει κλπ κλπ Όχι φανταστικές στατιστικές και συνέδρια δημοσίων σχέσεων. Αυτά Για να ξαναγυρησουμε στην γη Του ανταποκριτή μας στην αρκτική https://www.defence-point.gr/news/ipa-arsi-kyroseon-poy-eichan-epivlithei-se-rosika-dexamenoploia <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted October 23, 2019 Ως επιστήμονας ζητώ μετρήσιμη ερμηνεία,μαθηματικούς τύπους και μονοσήμαντη εξήγηση. Όχι μπλα μπλα , θεωρίες και στατιστικές των 20 ετών που κάνουν προβολή στα 2000 έτη. Για αυτό πρηζω τον Μιχάλη με τα νούμερα , όχι γιατί είμαι σαδιστής. Και τα ζητάς από μένα που απλά δεν τα έχω? Αυτά είναι προιόντα μελετών επιπέδου διπλωματικής μη σου πω ανάθεσης σε PriceWaterHouseCoopers μελέτης από το κράτος. Αν για οποιοδήποτε νούμερο γρ'αφω πρέπει να έχω σφραγίδα του κράτους λυπάμαι δεν μπορώ και για αυτό βάζω εύρος και περίπου. Για το global warming αν είναι ανθρωπογενές ή όχι, καταγράφω απλά την γνώμη του 90+% των επιστημόνων και αφού δεν μπορώ να κάνω πείραμα να το επιβεβαιώσω καταλήγω προς αυτήν. Σε κάθε περίπτωση και global warming να μην υπάρχει ανθρωπογενές κάθε Co2, Nox, μικροσωματίδιο που κόβουμε από σταθμούς και αμάξια είναι πολύ πολύ χρήσιμο για τον πλανήτη και τα πνευμόνια μας Στο θέμα μας προσπαθώ να σου απαντήσω με κάποια γενικά νούμερα με τα στοιχεία που έχω. Σε ότι άλλο προσπαθώ να απαντήσω με όσες λίγες γνώσεις έχω. Ακόμα και εσύ παραδέχεσαι ότι οι ΑΠΕ παράγουν ρεύμα και κάποιο μεγάλο ποσοστό από αυτό καταλήγει στο να κλείνει μερικά ή ολικά σταθμούς ρυπογόνους. Αν θες και όποιος θέλει επέλεξε να απαντήσεις με κάποιο επιχείρημα τις παρακάτω ερωτήσεις και είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω ότι θες αν μπορώ: α) Όλο αυτό το ρεύμα που παράγουν σήμερα οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά το πετάει η ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ)? Μια μέρα που φυσάει και έχει και ήλιο βαράνε και τα κάρβουνα και τα φυσικά αέρια έτσι για να καίνε παρόλο που παράγουμε 5.000MW καθαρό ρεύμα? Αν βάλουμε τόσα όσα η κατανάλωση και φυσάει ή έχει ήλιο θα βάζουμε και θα καίνε φουλ τα κάρβουνα και ας μη χρειάζεται το ρεύμα τους? Συμφωνώ η αναλογία δεν είναι 100% κάθε α/γ που βάζω κλείνει ένα MW φυσικού αερίου. Το νούμερο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και τα ηλεκτρικά συστήματα ΣΗΜΕΡΑ δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν κάθε MWh αιολικής ή ηλιακής ενέργειας. Όμως είναι σε θέση να αξιοποιήσουν ένα τεράστιο ποσοστό που ποικίλει ανάλογα με το κάθε ηλεκτρικό σύστημα και την κάθε μέρα αλλά σε κάθε περίπτωση όλο και ανεβαίνει. Αν είναι σήμερα στην Ελλάδα πχ 75% και στην Δανία 85% δεν το ξέρω αλλά τα νούμερα είναι κάπου εκεί. Κάθε MWh ανανεώσιμων κλείνει σχεδόν μια MWh από κάρβουνο και φυσικό αέριο. Σε μεταγενέστερο χρόνο με το που έχουν φτηνήνει ακόμα περισσότερο οι ανεμογεννήτριες και τα φβ και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορείτε να μου πείτε με 2-3.000.000 συνδεδεμένα αμάξια να αποθηκεύουν-εκχύουν ενέργεια* πόσο και γιατί να βαράμε τα κάρβουνα και τα φυσικά αέρια? β) Η πρότασή σας για το πως να παράγουμε το ρεύμα που εσείς και οι συμπολίτες σας καταναλώνετε και παρόλο που όλοι συμφωνούμε ότι βασική προτεραιότητα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας δεν κάνετε (αν θέλετε με PM φωτογραφίες όσοι κάνετε να σας εξαιρέσω) ποια είναι? Κάρβουνο και φυσικό αέριο? Κάρβουνο? Δεκαπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού για κυματική ενέργεια σε 30 χρόνια και αν? Τριπλασιασμός της τιμής του ρεύματος και πυρηνικά με κίνδυνο όλοι να πεθάνουμε αργά και βασανιστικά? Υδροηλεκτρικά να σκάψουμε όλη τη Πίνδο στις κοιλάδες της? Γεωθερμία από τη Νίσυρο και άλλες μικρότερες και πενταπλασιασμός της τιμής του ρεύματος? γ) Οι ανεμογεννήτριες φθηναίνουν σταθερά 10-20% κάθε 3-4 χρόνια σε τιμή τελικής παραγώμενης KWh. Τα φωτοβολταικά κόντεψαν το 30% σταθερά κάθε 3-4 χρόνια για μια δεκαετία και τώρα πέφτουν 5-10% κάθε χρόνο. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν πάλι να ακριβαίνουν για να υποστηρίξουν τις θέσεις σας? Να παραγγείλω φβ και ανεμογεννήτριες τώρα να κονομήσω γιατί αυτό που συνεβαινε επί 20-30 χρόνια ξαφνικά θα αντιστραφεί? Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,263 Report post Posted October 23, 2019 Οι ανεμογεννήτριες φθηναίνουν σταθερά 10-20% κάθε 3-4 χρόνια σε τιμή τελικής παραγώμενης KWh. Τα φωτοβολταικά κόντεψαν το 30% σταθερά κάθε 3-4 χρόνια για μια δεκαετία και τώρα πέφτουν 5-10% κάθε χρόνο. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν πάλι να ακριβαίνουν για να υποστηρίξουν τις θέσεις σας? Να παραγγείλω φβ και ανεμογεννήτριες τώρα να κονομήσω γιατί αυτό που συνεβαινε επί 20-30 χρόνια ξαφνικά θα αντιστραφεί? Σου έχω ζητήσει τεκμηρίωση για το παραπάνω. Η επανάληψη δεν είναι τεκμηρίωση. Επισεις σε έχω παρακαλέσει μιας και είσαι στα αιολικά να μου δώσεις το υπόλοιπο ανεκτελεστο των παλιών επιδοτήσεων για να δούμε τι χρωστάμε ακόμα στους εργολάβους ως κοινωνία...Εσένα σου είναι εύκολο, εμένα δεν μου το δίνουν. Εκτός και αν το έχετε μυστικό αφού όλα τα έργα που διαφημίζονται τους τελευταίους μήνες είναι με το παλιό καθεστώς επιδοτήσεων. Η επιστήμη δεν είναι γκάλοπ ανάμεσα σε επιστημονες, ούτε παράθεση γνωμών. Ζήτησα ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό με μαθηματική συσχέτιση μονοσημαντης επαγωγής ανάμεσα στην ανθρωπογενή έκληση co2 και την άνοδο της θερμοκρασίας της γήινης ατμόσφαιρας. Ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Ρώτα και εσύ, εγώ που ρωτάω δεν.... Είναι η διαφορά ανάμεσα σε υπόθεση και σε φυσικό νόμο. Δεν είναι καπρίτσιο μου. Διοτι αν βλέπεις πολύ τηλεόραση εδώ στο χωριό που είμαι σου λένε ότι για την ανομβρία φταίει η άνοδος της θερμοκρασιας. Και όταν τους λες τι παθαίνει το νερό όταν ζεστενεται σε κοιτάνε σαν χάνοι. Και η θάλασσα περιβάλει τι συγκεκριμένο χωριό. Άσε που λιτανιες για βροχή κάνανε και όταν η μόνη βιομηχανία στον Μωριά ήταν οι μπαρουτομυλοι..... Την καλύτερη επιστήμη την καταλαβαίνουν και τα νήπια. <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,404 Report post Posted October 23, 2019 Την καλύτερη επιστήμη την καταλαβαίνουν και τα νήπια.Στα αλήθεια τώρα; Ωραια. Δώσε το παρακάτω (αν τα papers των Nobel laureates δεν είναι «η καλύτερη επιστήμη», δεν ξέρω τι είναι) στα ανίψια σου και ρωτά τα αν καταλαβαίνουν τίποτα: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X05018826?via%3Dihub Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted October 23, 2019 Οι ανεμογεννήτριες φθηναίνουν σταθερά 10-20% κάθε 3-4 χρόνια σε τιμή τελικής παραγώμενης KWh. Τα φωτοβολταικά κόντεψαν το 30% σταθερά κάθε 3-4 χρόνια για μια δεκαετία και τώρα πέφτουν 5-10% κάθε χρόνο. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν πάλι να ακριβαίνουν για να υποστηρίξουν τις θέσεις σας? Να παραγγείλω φβ και ανεμογεννήτριες τώρα να κονομήσω γιατί αυτό που συνεβαινε επί 20-30 χρόνια ξαφνικά θα αντιστραφεί? Σου έχω ζητήσει τεκμηρίωση για το παραπάνω. Η επανάληψη δεν είναι τεκμηρίωση. Aν δεν σε καλύπτει ότι τα business plans που έχω στο γραφείο μου από εμένα ας πούμε τον άσχετο αλλά και από μεγάλες εταιρίες βγάζουν σταθερά από το 2006 αυτές τις μειώσεις δες τα link από κάτω. Εσύ θα μου απαντήσεις αν ξαφνικά θα ξαναακριβύνουν ή μήπως είναι τελικά μια φτηνή λύση που γίνεται φτηνότερη όσο περνάν τα χρόνια? Επισεις σε έχω παρακαλέσει μιας και είσαι στα αιολικά να μου δώσεις το υπόλοιπο ανεκτελεστο των παλιών επιδοτήσεων για να δούμε τι χρωστάμε ακόμα στους εργολάβους ως κοινωνία...Εσένα σου είναι εύκολο, εμένα δεν μου το δίνουν. Εκτός και αν το έχετε μυστικό αφού όλα τα έργα που διαφημίζονται τους τελευταίους μήνες είναι με το παλιό καθεστώς επιδοτήσεων. μπαρουτομυλοι..... ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΥΤΟ https://www.nrel.gov/docs/fy17osti/68925.pdf https://blogs.scientificamerican.com/plugged-in/wind-energy-is-one-of-the-cheapest-sources-of-electricity-and-its-getting-cheaper/ https://www.vox.com/energy-and-environment/2019/8/9/20767886/renewable-energy-storage-cost-electricity https://newscenter.lbl.gov/2019/08/26/report-confirms-wind-technology-advancements-continue-to-drive-down-the-cost-of-wind-energy/ Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,263 Report post Posted October 23, 2019 (edited) Μιχάλη σου ζήτησα κόστη αιολικης παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν με ενδιαφέρουν τα προσπέκτους των κατασκευαστών. Συγκριτικά κόστη θέλω. Κόστος βιομηχανικής εγκατάστασης, κόστος επιδότησης, κόστος τιμής αγοράς από τον καταναλωτή. Τα έχει η ένωση σας. Έτσι βλέπεις ποια πραγματικά είναι η τιμή τους. Όχι βάζουμε και το πρόστιμο για τον άνθρακα και να λέμε ότι είναι πιο φτηνό. Γιατί άμα τα κλείναμε ΤΩΡΑ όλα τα αης λιγνίτη θα κλαιγατε. Τα γενικα άρθρα που μου έστειλες θα τα διαβάσω μόλις βρω δωρεάν αξιοπρεπές wi fi. Χρήστο κάθε νήπιο ξέρει ότι κάθε δράση προκαλεί ίση αντίδραση. Τρίτος νόμος του Νεύτωνα. Όταν μεγαλώνουμε μπερδευομαστε και νομίζουμε επειδή κάτι ειναι περιπλοκο είναι και σωστό. Προσθέτουμε ίδια πράγματα, το μαθαίνουμε στο δημοτικό. Διατήρηση ενέργειας και ορμής το μαθαίνουμε στο γυμνάσιο. Μετά μεγαλώνουμε και τα ξεχνάμε. Πάω να φάω κουμαρίτες να ξεχάσω την κούραση μου από το μάζεμα της χοντρολιας. edit edit edit Κατάφερα να φορτώσω το doc που το έχεις πρώτο και ας με κοίτα με στραβο μάτι ο ταβερνιαρης.... Αχ θα το διαβάσω αλλά είναι ενα συγκριτικό από το 2010 ως το 2017.... Εσύ μιλάς για...δεκαετία. Την τελευταία φορα που τσεκαρα η δεκαετία ηταν 10χρονια όχι 7. Οκ δεν θα σου βάλω τιμωρία αλλά κατάλαβες τώρα γιατί με βουρλιζεις που το τόσο το κάνεις....τοοοοσο με το συμπαθειο. Ναι ήταν γνωστό οτι στα οικιακά πληρώσαμε χρήση κάθε σαβουρα. Και όταν καταλάβαμε ότι έχει και στην Κίνα φωτοβολταϊκά οι επιδοτήσεις ήταν πιασμένες... Για αυτό Ξανά σου ζητάω τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων στα αιολικά στην Ελλάδα. Edit 2, edit 2, edit 2. Το κάνω έτσι γιατί ο Χρήστος υποσχέθηκε ότι άμα τα πάρει στο κρανίο δεν θα σβυσειμολο το ποστ αλλά μόνο εκείνο που θεωρεί ότι δεν είναι...στους κανονισμούς. Μιχάλη λες ότι τα φωτοβολταϊκά (που είναι το θέμα της συγκεκριμένης μελέτης στις ΗΠΑ ) φτηνηναν ανά παραγωμενη κwh ....και μου στέλνεις μελέτη που συγκρίνει κοστος εγκατάστασης ανά εγκατεστημένη ισχύ και μάλιστα σε συνεχές ρεύμα δηλαδή πριν τον ινβερτερ....αχ....άλλα αντ άλλων. Είναι σαν να σου γράφω ότι δεν πρέπει να μπει ο Τιτανικός στην γραμμή αυτή και εσύ να απαντάς μα γιατί αφού φθηνηναν οι μηχανές του.... Edited October 23, 2019 by vro <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,263 Report post Posted October 23, 2019 (edited) Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο . Παρ όλου που έχω ακραία διαφορετικές απόψεις από τον συγγραφέα του. Όμως... Περιθωριακή άποψη και αυτός; https://slpress.gr/oikonomia/pos-katastrafike-i-dei-kai-eftase-i-timi-toy-reymatos-sta-ypsi/amp/ Ποιος είναι ο συγγραφέας; Ο Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Μετά των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στην θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά. Το 1986 εξελέγην καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά παραμένει έως σήμερα ομότιμος επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου. Δίδαξε “Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων”. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ. Έχει 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημανικά περιοδικά με Citation Index of 338, 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ. Ομολογώ ότι αυτά που γράφει για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου δεν τα ήξερα. Για δε τις σπάνιες γαίες στα αιολικά δεν γνωρίζω. Μόνο στις μπαταρίες ξέρω ότι είναι απαραίτητες πια. Μια εντελώς πρόχειρη και γρήγορη έρευνα δεν επιβεβαιώνει την χρήση σπάνιων γαιων στα αιολικά. Αλλά κατασκευαστής δεν είμαι. Σπάνιες γαίες και λίθιο έχουμε στις μοντέρνες μπαταρίες και είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην εξόρυξη και κατεργασία. Ψαχνωντας όμως στο waste disposal section έπεσα πάνω στα ακόλουθο διαμαντακια πανεπιστημιακή δημοσίευση για το πρόβλημα με τα πτερύγια των αιολικών ως...σκουπίδια 1-s2.0-S0956053X17300491-main.pdf Α ρε Μιχάλη μου την κατέστρεψες την ξεκούραση. Είμαι μαζοχας τελικά. Όχι το έχω γράψει βάζουν φυσικό αέριο επειδή έχει ανταγωνιστική τιμή το υγροποιημένο, είναι σχεδόν σίγουρη τροφοδοσία αφού οι θάλασσες δεν κλείνουν, έχουν στο τσεπακι την επιδότηση των ΑΠΕ για να είναι ζεστή εφεδρεία και πουλάνε ότι παράγουν στο εξωτερικό. Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ΑΠΕ για να μπαίνουν στην επιδότηση για ζέστη εφεδρεία. Και φυσικά κανένας σοβαρός παραγωγός δεν βασίζεται σε ΑΠΕ για να καλύψει την πελατεία του. Τα έχω γράψει αυτά. Edited October 23, 2019 by vro <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted October 23, 2019 (edited) Κόστος έργου που χτίζω τώρα 3.300.000. Αναμενομενη παραγωγή 10.512MWh το έτος. Ετήσια έξοδα 100.000 περίπου Κόστος έργου το 2008 2.400.000. Αναμενόμενη ετήσια παραγωγή(μέσο όο τι έβγαλε μιας και δουλεύει) 5.300MWh. Ετήσια έξοδα περίπου 150.000 Αέρας ίδιος Τιμές ΦΒ το 2008 2,45€/W. Τιμή σήμερα 0,3€/W. Παραγωγή άντε πες η ίδια αν και έχουν βελτιωθεί κάτι ψιλά. Έξοδα πολύ ψιλά. Λυπάμαι άλλα πρέπει να μου πεις τι επιτόκια πρέπει να βάλω στο σχέδιο σου το επιχειρηματικό, τι αποσβέσεις κλπ κλπ. Πάντως βασικές πράξεις τις κάνεις άνετα. Στον ίδιο αέρα και στον ίδιο ήλιο η αναγόμενη KWh (χωρίς κέρδος ο επενδυτής) έχει πέσει περίπου στο μισό για α/γ και στο 1/5 για ΦΒ. ΠΕΡΙΠΟΥ Λυπάμαι αν δεν ξέρεις να διαβάζεις, τα φβ βγάζουν DC, έβγαζαν και θα βγάζουν DC. Θα σε παρακαλούσα πριν με χαρακτηρίσεις σε δημόσιο forum άσχημα να μου στέλνεις pm γιατι καταρχάς άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε και κατά δεύτερον υπάρχει και ένα μικρό ενδεχόμενο να έχεις κάνει εσύ λάθος Επαναλαμβάνω θα χαρώ να απαντήσω μέ ότι γνώσεις έχω σε πολιτισμένο ύφος με όποια δεδομένα γνωρίζω στον χρόνο που μπορεί ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά όποια ερώτηση έχει κάποιος εδώ μέσα για την χρησιμότητα ή την αχρηστία των α/γ και τα δεδομένα περί σωστής χωροθέτησης στα Άγραφα και αλλού. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι εννοείς υπόλοιπα επιδοτήσεων και δεν έχω και την παραμικρή ιδέα ποιος θα έχει συγκεντρωμένη αυτή τη πληροφορία. Σου έχω απαντήσει ότι παγκοσμίως όλοι πληρώναμε ακριβά τα φβ και τα αιολικά και τις μπαταρίες και το υδρογόνο και τη βιομάζα και τη κυματικη ενέργεια και τη γεωθερμία για να ωριμάσουν σαν τεχνολογίες και να φτηνήνουν. Τα αιολικά και τα φβ φτήνηναν πάρτο απόφαση ή λιγνίτη ή α.γ και φβ διάλεξε. Φυσικό αέριο ναι θα έχεις στο μίγμα λυπάμαι, ούτε εγώ φταίω ούτε τα αιολικά φταίνε, φταίει το ότι καις πολύ ρεύμα. Edited October 23, 2019 by ΜΙΚ Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
herman 1,011 Report post Posted October 23, 2019 https://bioenergyinternational.com/biogas/skangas-supply-liquefied-biomethane-lbg-uddeho Share this post Link to post Share on other sites
herman 1,011 Report post Posted October 23, 2019 Για τα ιδιαίτερα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες το είχα διαβάσει σε άρθρο στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕ πρίν αρκετά χρόνια. Αν και το κράτησα το συγκεκριμένο τεύχος δεν μπορώ να το βρω. Αναφέρονται το υλικά. Τι ποσοστό από το κόστος των ανεμογεννητριών αντιστοιχεί σε εγχώρια προϊόντα; Αυτά είναι το σκυρόδεμα, οι μπετόβεργες (οπλισμός) και το κόστος των υπηρεσιών (μηχανικοί, τεχνίτες, οδηγοί κλπ). Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αέριο, λιγνίτη ή άλλων τρόπων. Ο λόγος που το αναφέρω είναι γιατί πολλά εκατομμύρια ακούγονται και οτι η κάθε καθυστέρηση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Όσο εμείς συζητάμε για Α/Γ και Φ/Β οι Σουηδοί της Uddeholm δοκιμάζουν (προς αντικατάσταση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν) το LNG. Είναι μια, αν όχι η κορυφαία χαλυβουργία, στον κόσμο. Κορυφαία γιατί πουλάει υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Μάλλον γνωρίζουν περισσότερα και επιλέγουν κατάλληλα. Πώς σχετίζονται όλα αυτά με την χώρα μας. Εμείς δεν χρηματοδοτούμε και δεν επενδύουμε στην Ελληνική βιομηχανική παραγωγή μέσω της αύξησης του κόστους ηλεκτροδότησης και της επιδότησης των ΑΠΕ. Ούτε προσφέρεται φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια. Συγκρίνετε τις μπετόβεργες του 1.5 ευρώ το κιλό με το 12 ευρώ το κιλό του SLEIPNER. Βάρος τεμαχίων περίπου 12 κιλά. Κοπτικά για βιομηχανία ειδών συσκευασίας αγροτικών προϊόντων. Η κατανάλωση μειώνεται, χωρίς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα φέρουν ευρώ στην οικονομία πώς θα πληρώνεται η ενέργεια; Για την κατεργασία τους απαραίτητη η ηλεκτρική ενέργεια. Σταθερή και φθηνή. Share this post Link to post Share on other sites
pka 1,173 Report post Posted October 24, 2019 Έχω να πω πως ενώ εγώ άνοιξα αυτό το θέμα, όποτε μπαίνω να ρίξω μια ματιά το κλείνω γρήγορα γιατί δεν αντέχω άλλο τρολάρισμα. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσω αυτόν τον αχταρμά που φτιάξατε ανακατεύοντας τα Άγραφα με το CO2, το φυσικό αέριο, την τεχνολογία, την ανάπτυξη ,κλπ κλπ κλπ. Ό,τι χωράει ο νους του ανθρώπου αρκεί να μας κάνουν τα τρολ να ξεχάσουμε (κάποιοι εσκεμμένα) ότι το θέμα αφορά τα Άγραφα και όχι αν είναι καλές οι ανεμογεννήτριες (που είναι), και όχι (το βλακώδες και ακραία υποκριτικό) ότι τάχα τα Άγραφα είναι η μόνη εναλλακτική λύση της Πτολεμαΐδας. Λες και δεν έχει αλλού χιλιάδες άλλα μέρη για ανεμογεννήτριες. ΥΓ Και φυσικά όχι μόνο τα Άγραφα αλλά και αρκετά (αλλά όχι άπειρα) άλλα τέτοια μέρη στην Ελλάδα. Είναι βρε παιδιά αχαρακτήριστο να υψώνονται ανεμογεννήτριες στην Όχη που είναι ένας απίστευτος φυσικός και αρχαιολογικός θησαυρός και να πηγαίνει ο πρωθυπουργός να τις εγκαινιάσει. Και να τον κυνηγάνε οι αγανακτισμένοι κάτοικοι και να τριγυρνάει με το πούλμαν στους χωματόδρομους στα βουνά. Αν είχαν αλλού μέρη σαν την Όχη θα κάναν ουρές οι τουρίστες για να τη δουν, και οι ξενοδόχοι της Καρύστου στη τράπεζα. Εδώ μας αρκεί να κονομήσει η ΤΕΡΝΑ και η κάθε ΤΕΡΝΑ. 3 Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted October 24, 2019 Bέβαια ο Herman έχει απόλυτο δίκιο. Είναι έγκλημα που δεν κατασκευάζουμε α/γ στην Ελλάδα το 80% της επένδυσης πάει σε ξένες τσέπες. Βέβαια έχει απόλυτο δίκιο ο pka, προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία να γυρίσω την κουβέντα προς τα κει. Την άποψη μου την έχω γράψει στην πρώτη σελίδα. Ναι ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, όχι 100 ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, παν μέτρον άριστον, πέστο και στους κατοίκους της Μυκόνου, της Σερίφου, των Ιωαννίνων, κλπκλπκαι της Θηβας που βλέπουν και εκεί ότι θέλουν να γεμίσουν α/γ ή έχουν ήδη γεμίσει αλλά λένε "να πατε να τις βάλετε στην Πίνδο που δεν ενοχλούν κανέναν. Για κάθε σημείο της Ελλάδας κάποιος θα πει "όχι εδώ, αλλού" Η Ακρόπολη είναι αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς, 6 χλμ απόσταση υποχρεωτικά Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
Al_Foutzin 1,418 Report post Posted October 24, 2019 Ευτυχώς που τα λένε άλλοι από το εξωτερικό για μας: https://www.kathimerini.gr/1048216/opinion/epikairothta/politikh/ierosylia-sta-agrafa υγ: επειδή δεν έχω καταφέρει να τα διαβάσω όλα σε αυτό το thread, δεν ξέρω αν έχει ξαναμπεί το συγκεκριμένο άρθρο άποψης. 1 Skiing is a dance, and the mountain always leads. Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,404 Report post Posted October 24, 2019 Έγινε μια πρώτη προσπάθεια διαχωρισμού των δυο διαφορετικών θεμάτων (1) Άγραφα 2) Ανεμογεννήτριες γενικότερα). Θερμή παράκληση να δημοσιεύουμε στο σωστό θέμα από εδώ και στο εξής και σιγά σιγά θα μεταφέρουμε και τα υπόλοιπα μηνύματα στο σωστό νημα. 1 Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites