Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
apoplanitarxis

Walkie Talkie και GPS

Recommended Posts

Ποιο PMR να αγοράσω?

Έχει συζητηθεί και παλιότερα αλλά επειδή πέρασε καιρός ίσως υπάρχουν καινούργια δεδομένα.

Μπορείς να μιλάς από ασύρματο ή ενσύρματο hands free χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να βγάζεις την συσκευή από την τσέπη? Βολεύει να μιλάς και εν κινήση?

τα δεδομενα δεν αλλαξαν ουτε τα μηχανακια σε διαστημα 2 μηνων

κανε 2 η 3 σελιδες ποιο πισω και θα βρεις πραματια

Οκ sorry είχα μείνει στην συζήτηση του 2006 δεν το πήρα είδηση ότι είχε και συνέχεια πριν από 2 μήνες.

Καλό θα ήταν να έχουμε τα PMR μόνο για ανάγκη...

ούτε μπορούμε να υποχρεώσουμε τους άλλους snowclub-ιτες να κουβαλάνε δεύτερο PMR σε άλλο κανάλι, ούτε να αγοράσουν dual band ή δεν ξέρω εγώ τι...

(πόσο μάλλον να παίζει ένα PMR υποχρεωτικά στα αυτιά του ΧΚ και να τους γίνονται τα ... ΝΑ με το συμπάθειο. Αφού ρε παιδιά δεν περνάει 10λεπτο χωρίς αναμετάδωση, θα το πετάξουν στον τοίχο το ρημάδι πριν το τέλος της πρώτης ημέρας)

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με τον Α,Β,Γ ή να κανονίσουμε πού θα βρεθούμε ή ποιά πίστα θα κατεβούμε ή τί ώρα θα σταματήσουμε για καφε κλπ κλπ να βρούμε άλλο τρόπο επικοινωνίας ή να χρησιμοποιούμε άλλο κανάλι.

Όσο έπαιζαν λίγα PMR στο βουνό ήταν σχετικά βολικό, τώρα παίζουν τόσα πολλά που καμιά φορά θες να μιλήσεις και περιμένεις... και περιμένεις.... και περιμένεις.... και σου αδειάζει και η μπαταρία και στην ανάγκη δεν θα έχεις (merphy's law)..... και περιμένεις..... ΕΛΕΟΣ!!! έχω ανεβεί όλον τον Ηρακλή (~5 λεπτά) και δεν σταμάτησε να αναμεταδίδει από 2-3 διαφορετικές παρέες (πάλι καλά δηλαδή που περίμεναν οι μεν να τελειώσουν οι δε για να συνεννοηθούν...)

Δηλαδή αν σε κάθε 2η κατεβασιά χανόμαστε από την παρέα μας και ψαχνόμαστε χ ακούει; ψ ακούει; ζ ακούει; μάλλον κάτι έχουμε παρεξηγήσει όσον αφορά την χρησιμότητα μιας συχνότητας για όλο το snowclub

Περνα πρωτα απο τα Νεα Μελη να μας συστηθεις.... <_<<_<<_<

Τα ιδια εγραφα (στο περιπου) και γω...δυο σελιδες πριν!

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?s=...ndpost&p=110563

αλλα δεν ετυχε θερμης υποδοχης... :)

Φιλικα

ΜακηςΜ

{ παραλειπομενο 2 } τα ονοματα "Οδυσσεας ,Στεφανος ,Κωνσταντης" ,που ακουγονταν χθες απο την συχνοτητα μας ,ειναι οι γιοι μας + παιδια που συνοδευουμε ο Βασιλης (vperle) και εγω. Εχουμε ,ωστοσο, απο την αρχη κανει την καταλληλη διαπαιδαγωγηση στα παιδια ,(που αυτην την φορα δεν ηταν ΟΛΑ που ερχονται μαζι μας ) ,οτι "τα pmr δεν ειναι για χορταση και κουτσουμπολιο ,αλλα για να βρεθει η παρεα να κανει καμμια καταβασια μαζι ,η σε περιπτωση αναγκης" . Και απο οτι εχουν δειξει μεχρι τωρα , ακολουθουν - σεβονται τις "οδηγιες χρησης"

Η συζητηση για την "ενδεικνυομενη χρηση" των PMR ξεκινησε απο την δημοσιευση του παραπανω ποστ μου.

Εφοσον λοιπον , κατα την γνωμη μου παντα , η προταση του Ιασονα (μονο για αναγκη) ειναι καθ ολα σεβαστη και ετσι πρεπει να την αντιμετωπισουμε ΟΛΟΙ στον συλλογο (και δεν εχω την δυνατοτητα της ληψης απο δυο καναλια συγχρονως) ,αλλα και επειδη η χρηση του , λογω υπαρξης - αρκετα μικρων - παιδιων στην παρεα , μου/μας ειναι απαραιτητη ,συμφωνω να χρησιμοποιω αλλη συχνοτητα για να επικοινωνω με τους "δικους μου" ,αν ετσι αποφασιστει και γινει σεβαστο απο ολους. Και αυτο θα ειμαι ο πρωτος που θα κανω ,απο την επομενη φορα που θα ανεβω στο βουνο...........

{ ολα αυτα βεβαια αφου πω μια καλημερα στα παιδια του συλλογου και δηλωσω οτι εχω ανεβει (για να εχουμε και τον νου μας στους αλλους συνclubιτες}

................ΒΕΒΑΙΑ υπαρχει και ο αντιλογος......... Αν - καποια στιγμη - παρουσιαστει εκτακτη αναγκη , ΔΕΝ θα ειμαι σε θεση να βοηθησω ακομα και αν ειμαι πιο κοντα απο ολους. (εκτος αν ολη μερα αντι για σκι ....παιζω με τις συχνοτητες) . Η αν - φτου σκορδα - παρουσιαστει κατι σε εμενα , υπαρχει περιπτωση να μην με ακουει κανενας (ολοι ανεβαινουμε με καποια παρεα ,οποτε θα ειναι γυρισμενο στην αλλη συχνοττα)

Γιαυτο θα ελεγα οτι ειναι πιο εφικτη η λυση του να υπαρξει ενας "κωδικας δεοντολογιας" ορθης χρησης PMR , ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ,με προτασεις που θα κατατεθουν εδω απο τα μελη ,και η αυστηρη τηρηση του απο εδω και περα.

Βεβαιως Ιασονα , δεν μπορουμε να υποχρεωσουμε τα μελη να παρουν δευτερο η δικαναλλο pmr .Αλλα μπορουν ολοι να δεσμευθουν σε καποιους - κοινα αποδεκτους - κανονες χρησης . Ετσι θα εχουμε "και την πιττα ολοκληρη ,και τον σκυλο χορτατο".

Το μικρόβιο του Gadgetάκια δεν με αφήνει σε ησυχία. Χτες είδα ότι η Motorola αντικατέστησε το πολύ καλό commercial licence-free pmr XTN 446 με ολοκαίνουργιο μοντέλο, το XTNiD

Είναι τόσο καινούργιο που ακόμα δεν υπάρχει ούτε στην ιστοσελίδα της. Δεδομένου ότι η απόδοση του TTi TX-1446 δεν με έχει ενθουσιάσει (εντάξει, ομολογώ ότι έχω κακομάθει από το Kenwood TH-F7), σκέφτομαι σοβαρά να χτυπήσω το moto από το internet καθώς στην Ελλάδα δεν το βρήκα πουθενά.

Εφόσον είναι PMR 446 οι συχνότητες είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούν όλα τα pmr της αγοράς. Αυτό που δεν έχω εξακριβώσει ακόμα είναι αν το συγκεκριμένο μαραφέτι έχει αποκωδικοποίηση CTCSS συμβατή με όλα τα υπόλοιπα. Με άλλα λόγια, το κανάλι 8 θα το πιάνει. Το /20 όμως;

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και φθηνότερη version χωρίς οθόνη με ελαφρώς πιο δύσχρηστο προγραμματισμό, αλλά πιο serious look. :P

Make Parnassos Great Again!

Νομίζω Χρήστο ότι με τις πωλήσεις που κάνει η Motorola στην Ευρώπη αποκλείεται να μην έχει αντιμετωπίσει το θέμα της CTCSS συμβατότητας.

To 'χεις, το 'χεις :P

g tsap

Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν.

ιασωνα

δεν μπορεις να επιβαλεις σε κανεναν να μην χρησιμοποιει μια συχνοτητα

κυριως ελευθερη ουτε εχει αγορασει ο συλλογος καποια συχνοτητα ουτε εγω

μπορει ομως ο συλλογος να ζητησει απο το υπουργειο μια συχνοτητα αν

την χρειαζεται και αν του την εγκρινουν εχει καλως(πιθανον ναναι καποια συχνοτητα που δεν θα την πιανουν τα pmr)

με τα τωρα δεδομενα οποιος εχει pmr παει σε οποιαδηποτε συχνοτητα

θελει και μιλαει γιατι δεν υπαρχουν κανονες συνομιλιας

Dear Sir, or Madam,

I would like to enquire about the Motorola XTNid radio which I saw advertised on your site.

I am part of a large group of people using a variety of PMRs in the mountain mainly for back-country skiing. I am currently using a TTi TX1441, the performance of which I found rather disappointing, compared to some considerably cheaper units.

My question is whether the Motorola XTNid will be able to access channel 8/20 which my group mostly uses (I know the frequency is not a problem, but what about the CTCSS code?), if you can ship to Greece and how much that will cost, and last, but not least, if you think there will be any performance gains to be had with the Motorola over the TTi.

I am looking forward to your reply,

Yours faithfully

Chris Lappas

Hi Chris. Unfortunately I do not ship abroad. You should be able to pick up the new Motorola at a dealer in Greece. Don't know much about the TTi units. If you know which ctcss tone 20 represents then it would be easy to check if the Motorola can be set to same. TTi must use some none standard tones though as they list 50 options and Motorola 39. Performance wise I would certainly expect the Motorola to perform as well as if not better than the TTi unit.

Regards

Andy

Hi Andy. First of all, thanks for your reply. I was sorry to hear that you do not ship abroad. I am still on the lookout for an internet shop which can ship to Greece as the Motorola is not available here...

The channel 8 with CTCSS 20 which we use (frequency 446.093.75 / CTCSS 131.:), is the type accessible via any leisure PMR 446. In fact, most of the members of our group access the club frequency using very cheap units picked up at their local Dixons.

The question therefore is not whether the TTi can access the leisure radio CTCSS codes (I know for a fact that it can), but whether the XTNiD does.

If you have an XTNiD out of the box, I would be extremely grateful if you could check whether it can communicate with a cheap leisure PMR on the frequency 8/20 and let me know.

In any case, even if that is not possible, I appreciate your reply.

Your sincerely

Chris

Chris 131.8 is a standard ctcss tone so wouldn't be a problem.

Regards

Andy

αν εχουν επισημη αντιπροσωπεια δεν στελνουν

αν ειναι λιανικη καταστημα αλλαζει

αν εχουν επισημη αντιπροσωπεια δεν στελνουν

αν ειναι λιανικη καταστημα αλλαζει

Επί τη ευκαιρία, τσέκαρα και από άλλες πηγές ότι το μοτορολάκι είναι συμβατό με τις συχνότητες μας. Αυτό που δεν έχω καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να βρω ένα μαγαζί που να μπορεί να το στείλει στην Ελλάδα.

σουπερ μαρκετ μας κανει????

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

http://www.hamradio.com/web/hrocat.html

για μπες εδω χρηστο και ριξε μια ματια

ψωνιζα καποτε ολα τα [πραγματα απο αυτο το μαγαζι που εχει και μαναγερ ελληνα george varvitsiotes

ειδα κατι τρελλες τιμες στα kenwood handheld

ιασωνα

δεν μπορεις να επιβαλεις σε κανεναν να μην χρησιμοποιει μια συχνοτητα

κυριως ελευθερη ουτε εχει αγορασει ο συλλογος καποια συχνοτητα ουτε εγω

μπορει ομως ο συλλογος να ζητησει απο το υπουργειο μια συχνοτητα αν

την χρειαζεται και αν του την εγκρινουν εχει καλως(πιθανον ναναι καποια συχνοτητα που δεν θα την πιανουν τα pmr)

με τα τωρα δεδομενα οποιος εχει pmr παει σε οποιαδηποτε συχνοτητα

θελει και μιλαει γιατι δεν υπαρχουν κανονες συνομιλιας

(σε κανέναν δεν μπορείς να επιβάλλεις να έρθει στις ΓΣ του συλλόγου, μπορείς όμως να εξηγήσεις την χρησιμότητα της παρουσίας του αν και εφόσον τον ενδιαφέρει το θέμα χιονοδρομία στην Ελλάδα..)

αν μπει κάποιος/οι τυχαίος/οι στην συχνότητα 8/20 τότε είναι όπως τα λες..

αν όμως πάρουμε σαν δεδομένο οτι μιλάμε για κανόνες συνομιλίας των μελών του snowclub, που διαβάζουν το forum και ξέρουν οτι θα επικοινωνούν με άλλα μέλη του snowclub στο 8/20, τότε καλό είναι να βγάλουμε μια άκρη και όποιος θέλει (και μπορεί...) να καταλάβει θα καταλάβει..

το οτι είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα δεν μας πτοεί να προσπαθήσουμε, όχι;

παλαιοτερα ειχα προτεινει το εξης

*

* @ Χρηστο 1) να υπαρχει καποιο πρωτοκολλο λειτουργιας - επικοινωνιας δεν ειναι κακο , Ιδιως οταν προκειται για περιπτωσεις αναγκης ,οπως αναφερει ο Μακης ,ωστε να μην υπαρχουν αλλες παρεμβασεις σητν συχνοτητα οσο αυτη διαρκει. Θα προτεινα μαλιστα στον Μακη να το δημοσιευσει σε ενα ξεχωριστο χωρο ,και αυτο νομιζω οτι θα διευκολυνει ολους μας και θα πρεπει να το μαθουμε (οπως πχ το πρωτοκολλο σε περιπτωσεις αναγκης) .

και φυσικα αναφερομουν στις ενδοsnowclubιτικες συνομιλιες ....... μεταξυ των μελων

αν θελει ο Μακης να κανει την αρχη με καποιους κανονες που θα συμφωνησουμε ολοι να ακολουθουμε.............ας αρχισει (και να συμπληρωνει οποιος θελει)

(σε κανέναν δεν μπορείς να επιβάλλεις να έρθει στις ΓΣ του συλλόγου, μπορείς όμως να εξηγήσεις την χρησιμότητα της παρουσίας του αν και εφόσον τον ενδιαφέρει το θέμα χιονοδρομία στην Ελλάδα..)

ιασωνα γιατι πραγμα μιλας ? πιστευω να ειμαι σαφης σε οτι γραφω

τωρα που κολλανε αυτα που αναφερεις δεν ξερω γινε ποιο σαφης για να απαντησω

παλαιοτερα ειχα προτεινει το εξης...

και φυσικα αναφερομουν στις ενδοsnowclubιτικες συνομιλιες ....... μεταξυ των μελων

αν θελει ο Μακης να κανει την αρχη με καποιους κανονες που θα συμφωνησουμε ολοι να ακολουθουμε.............ας αρχισει (και να συμπληρωνει οποιος θελει)

Εγω τα ξαναγραφω, αντε να δεις μετα...

====================================================================

Το 8/20 ειναι η συχνοτητα του Snowclub και χρησιμοποιειται για επικοινωνια μεταξυ των μελων. Δεν ειναι ουτε πειρατικος ραδιοσταθμος που εκπεμπει ανεκδοτα ουτε συχνοτητα ραδιοταξι.

Στις συνομιλιες ασυρματου, η στοιχειωδης ετικεττα ειναι να ξεκινησεις την συνομιλια λεγοντας 3 φορες το ονομα αυτου που καλεις (ωστε να προλαβει να το ακουσει, ιδιως αν αρχισεις να μιλας ΠΡΙΝ πατησεις το κουμπι εκπομπης :) ). Μετα λες ποιος εισαι. Ετσι οι υπολοιποι που δεν τους ενδιαφερει η συνομιλια, παυουν να δινουν προσοχη...

Οι συνομιλιες καλο ειναι να ειναι περιεκτικες και συντομες. Ισως περιμενουν αλλοι ουρα να χρησιμοποιησουν τη συχνοτητα.

Το 8/20 ειναι η βιτρινα μας στον ασυρματο. Λεμε σε ολους τους καινουριους, αν εχεις PMR θα μας βρεις στο 8/20. Ας κρατησουμε τη βιτρινα καθαρη. Κοινες βωμολοχιες (μ@λ...κα, πο...στη, γ@μ@...το κλπ κλπ κλπ) καλο θα ειναι να αποφευγονται.

ΤΕΛΙΚΑ. Αν εισαστε μεγαλη παρεα, καλο θα ηταν να μαθετε να ενεργοποιειτε το Dual Watch, με κυριο καναλι οποιο προαποφασισετε (7/23 ας πουμε) και δευτερο το 8/20. Μιλατε με την παρεα στο 7/23 και ακουτε το Snowclub στο 8/20. Αν θελετε να πειτε κατι στο 8/20, ανεβαζετε καναλι απο 7 στο 8 και βγαινει το 8/20. Μετα θυμηθειτε να ξαναγυρισετε στο 7...αν δεν γινεται αυτοματα :)

Σε περιπτωση ατυχηματος η αλλης επειγουσας αναγκης, βγαινετε στο 8/20 και λετε:

Snowclub, Snowclub, Snowclub. Eδω Χ (ΜακηςΜ για μενα). ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ.

Μετα περιγραφετε την επειγουσα αναγκη και τι βοηθεια θελετε.

Στη συχνοτητα μετα μπαινει καποιος, μονο οταν εχει κατι να προσφερει.

Πχ. ΜακηςΜ εδω, ειμαι δυο λεπτα πιο πανω και κατεβαινω. (Οι υπολοιποι πια δεν χρειαζεται να κανουν το ιδιο, απλα πανε εκει....)

Μετα... Nickel εδω, σταματησα στο Ιατρειο και σας στελνουν το ρατρακ.

Στο τελος της επειγουσας αναγκης, αυτος που την καλεσε (ΜακηςΜ ας πουμε...) λεει:

Snowclub, Snowclub, Snowclub. Eδω Χ (ΜακηςΜ για μενα).Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ.

Φιλικα

ΜακηςΜ

ιασωνα γιατι πραγμα μιλας ? πιστευω να ειμαι σαφης σε οτι γραφω

τωρα που κολλανε αυτα που αναφερεις δεν ξερω γινε ποιο σαφης για να απαντησω

παράδειγμα είναι.... αλληγορικό παράδειγμα... άσχετο με το θέμα PMR αλλά σχετικό με το θέμα "εξηγώ και παροτρύνω άλλους σε πράγματα που δεν είναι εξαναγκαστικά ΜΠΑΣ και φιλοτιμηθούν"... απλά πράγματα..... ίσα-ίσα για να ανοίγουμε λίγο τη σκέψη μας και την αντίληψή μας, όχι τίποτα πολύπλοκα....

ευχαριστω Μακη.........

(να δεις........ολο και κατι θα - μας - μεινει )

makis

επειδη ειναι κανονας και στο ραδιοερασιτεχνισμο να λες τη ταυτοτητα σου πρωτα και μετα τα στοιχεια του ατομου που καλεις η αν δεν καλεις κανεναν και ψαχνεις να δεις αν ειναι κανεις στο βουνο λεμε πχ

εδω kostasbmw καλει makis με κενα που δινουν την ευκαιρια και στον αλλον να σταματησει αλλα και για μας να μπορεσουμε να ακουσουμε και τη ποιο αδυνατη απαντηση για τη πρωτη περιπτωση η kostasbmw καλει ακουει κανενα μελος του snowlub για την δευτερη

αν βρω το φυλλαδιο θα το ανεβασω εχει και μερικα αλλα πρακτικα πραγματακια

Sorry,

Οι κανονες/ετικεττα που προτεινω προερχονται απο τον επαγγελματικο χωρο (Marine Communications) οπου παντα καλειται ο σταθμος πρωτα (τρις) και μετα αναφερεται ο καλων βασει των κανονισμων. Αν απευθυνεσαι σε οποιον ακουει τοτε ειναι 'προς ολους τους σταθμους' (τρις). Κλεινεις με το station identification. Αυτα σε ελευθερη μεταφραση απο τα Αγγλικα.

Εδω στα PMR φυσικα ολα αυτα θα ηταν καπως... B)

Ακομα και στο Marine VHF καποιοι ενοχλουνται οταν τελειωνω καθε εκπομπη με το κλασσικο over. :rolleyes:

Τελος παντων, ας υιοθετησουμε καποια ετικεττα, οποια θελετε αρκει να περιοριστει το μπαχαλο που επικρατει στο 8/20, ιδιως σε περιπτωση αναγκης.

@KonstantinoV: Mayday ειναι αγγλικη παραφθορα του Γαλλικου M'aidez (Βοηθειαααα!! :P ).

Φιλικα

ΜακηςΜ

Να ρωτησω εγω κάτι άλλο?Εχω το συγκεκριμένο Walkie Talkie Midland ALAN 607 (φωτό) και επειδή τις μόνες πληροφορίες που βρισκω στο διαδίκτυο είναι στα ρώσσικα B) (τα οποία δεν κατέχω :rolleyes: ) μήπως ξέρεις κάποιος να μου πεί εαν κάνει για τη δουλειά που το θέλω στο βουνο (επικοινωνια με άλλους snowclubiτες και άλλους φίλους) ?

54ce6-1.jpg

Skiing is a dance, and the mountain always leads.