MakisM 3,965 Report post Posted December 19, 2010 ..." ... Η πολεοδομία αποκάλυψε ότι και οι αρχικές εγκαταστάσεις είχαν κατασκευαστεί παράνομα από το Δημόσιο και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, και τις χαρακτηρίζει μάλιστα «αυθαίρετα μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης»..." ... Ενδιαφερον η 'μεγαλη περιβαλλονολογικη επιβαρυνση'... ξερετε γιατι; Quote Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 20, 2010 Ενδιαφερον η 'μεγαλη περιβαλλονολογικη επιβαρυνση'... ξερετε γιατι; Κομπινα ειναι Μακη?Για δωσε τα φωτα σου Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted December 20, 2010 Ρωταω, να ακουσω αποψεις... Quote Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 20, 2010 Νομιζω το "αυθαιρετα μεγαλης περιβαλλοντικης επιβαρυνσης" ειναι η παγιδα Θα μπορουσε πχ να ειναι "νομικα καλυμμενης περιβαλλοντικης επιβαρυνσης με ολες τις αδειες κλπ"? Δηλαδη οχι να ρυθμισουν το κατα ποσο ρυπαινουν,αλλα το κατα ποσο ειναι νομιμο να ρυπαινουν. Με ενα ομορφο γραφειοκρατικο τρικακι Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted December 20, 2010 Απλα μου κανει εντυπωση η 'μεγαλη περιβαλλοντολογικη επιβαρυνση'... απο τι; 3 λυομενα; Οπως επισης και η 'περιβαλλοντολογικη ευαισθησια' ...απο την Πολεοδομια; Καποιο λακκο εχει η φαβα... και συνηθως δεν ειμαι καχυποπτος... Αν τα καταφερω, πριν τις γιορτες, θα ρωτησω καποιον που σιγουρα ξερει... Quote Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 20, 2010 (edited) Η επιβαρυνση προκαλειται απο τα αυτοκινητα που ειναι στο σταματα-ξεκινα πριν και μετα τα διοδια Εμμεσα οφειλεται στα διοδια και στη θεση τους που ειναι διπλα σε κατοικημενη περιοχη μπλα μπλα Τουλαχιστον ετσι το προσεγγισαν οι καταγγελοντες περυσι τετοιο καιρο και ετσι απο οτι φαινεται το συνεχιζει και η πολεοδομια φετος. edit Κοπηκαν αυθαιρετα και ενας αριθμος δεντρων,προσφατα κιολας και στα διοδια αφιδνων και στης μαλακασας για να στηθουν τα λυομενα δεν ξερω αν εννοουν και αυτο μαζι με τον ορο "επιβαρυνση" Edited December 20, 2010 by kotsos007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted December 20, 2010 Αν και ποτέ δεν είναι αργά για να εφαρμοστεί ο νόμος, είναι το αποκορύφωμα της γελοιότητας να κινείται το κράτος για ένα αυθαίρετο που έχει χτίσει το ίδιο - .....και μόνο όταν πλέον το έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη ως αντάλλαγμα για την βελτίωση και συντήρηση του δρόμου. Ευτυχώς που δεν έχουμε το εικονίδιο :whatever: που υπάρχει σε άλλα fora γιατί θα είχα μπει στον πειρασμό να το βάλω. Να ελπίζω ότι οι... επιτροπές αγανακτισμένων πολιτών θα κινηθούν για αντίστοιχες κατασκευές στα Μάλγαρα και όπου αλλού ανήκουν ακόμα στο κράτος, ή εκεί θα την κάνουν γαργάρα οι πολεοδομίες; Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 20, 2010 Να ελπίζω ότι οι... επιτροπές αγανακτισμένων πολιτών θα κινηθούν για αντίστοιχες κατασκευές στα Μάλγαρα και όπου αλλού ανήκουν ακόμα στο κράτος, ή εκεί θα την κάνουν γαργάρα οι πολεοδομίες; Ο σταθμος των Μαλγαρων θα περασει στα χερια ιδιωτων σε λιγο καιρο βασει ανακοινωσεων που βλεπουμε κατα καιρους Τοτε,λεμε να τους την πεσουμε Χωρις πλακα,δεν σημαινει οτι οπου υπαρχουν διοδια ειναι και πολεδομικα παρανομα-αυθαιρετα κτισματα Στις Αφιδνες το κτιριο της Αστυνομιας διπλα ακριβως στα διοδια ειναι αυθαιρετο επισης.Διασταυρωμενο Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted December 20, 2010 ...Στις Αφιδνες το κτιριο της Αστυνομιας διπλα ακριβως στα διοδια ειναι αυθαιρετο επισης.Διασταυρωμενο Οπως επισης και ο Παρθενωνας και πιθανοτατα και η Βουλη... Εχω ξεραθει στο γελιο... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,773 Report post Posted December 20, 2010 Οπως επισης και ο Παρθενωνας Μήν λες μεγάλες κουβέντες, αν στην αρχαιότητα υπήρχε ΣΤΕ δεν θα υπήρχε Παρθενώνας. Πάντως απ'ότι άκουσα, τώρα τακτοποιείται με τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους για 40 χρόνια. Quote Share this post Link to post Share on other sites
panpanou 335 Report post Posted December 20, 2010 Μήν λες μεγάλες κουβέντες, αν στην αρχαιότητα υπήρχε ΣΤΕ δεν θα υπήρχε Παρθενώνας. Πάντως απ'ότι άκουσα, τώρα τακτοποιείται με τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους για 40 χρόνια. ναι και θα πληρώσουν σε τάλαντα και σε αττικές δραχμές ....!!! Quote ... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ... Share this post Link to post Share on other sites
mainalo 1,542 Report post Posted December 20, 2010 επειδή μου άρεσε το κειμενάκι αυτό: Εντάξει, υπάρχουν κάποιοι «Ελβετοί» ανάμεσά μας που ζουν στην «Ελβετία» και συμπεριφέρονται ως «Ελβετοί» σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής… Έλεος … βαρέθηκα να ακούω το χαζο-επιχείρημα για την Ελβετία …Όσον αφορά ειδικά την Πιερία, δεν έχω ακούσει κανένα σχόλιο για το γεγονός ότι ασφαλτοστρώθηκε όλος ο δρόμος από τη Κατερίνη μέχρι το Κλειδί. Τόσα χρόνια που ήταν το Δημόσιο υπεύθυνο δεν μιλούσε κανένας για ένα από τα χειρότερα τμήματα του εθνικού δικτύου που ήταν κυριολεκτικά καρόδρομος, οι δε τοπικοί άρχοντες διαφόρων ειδών μας είχαν υποχρεώσει με τις τόσο αποτελεσματικές ενέργειές τους προς τη κεντρική διοίκηση. Από πότε είναι νόμιμη η μη εκπλήρωση υποχρεώσεων μεταξύ ιδιωτών; Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στα μεγάλα super market; Στον καθηγητή που κάνει ιδιαίτερα τα παιδιά μας; Στην ΕΡΤ, στους λογαριασμούς ΔΕΗ; Μήπως οι κύριοι «Ομάδες Δράσης - Δεν πληρώνω» μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μια τέτοια λίστα «δικαιωμάτων»– έτσι για να ξέρουμε τα δήθεν «δικαιώματα μας» να μην πληρώνουμε τους άλλους ιδιώτες- ή απλά είναι κατευθυνόμενοι μόνο ενάντια στα διόδια από άλλα συμφέροντα; Αλήθεια, θα ήθελα να ξέρω αν είναι κυρίως ο «μέσος» ιδιώτης που θίγεται τόσο καίρια από τα διόδια και αν τα κινήματα τύπου «Δεν πληρώνω» εκφράζουν πράγματι τον απλό μέσο πολίτη και όχι οργανωμένα συμφέροντα π.χ. μεταφορέων; Ποιον «μέσο» πολίτη εκπροσωπούν που «καταστρέφεται» από τα 1344 € τον διοδίων το χρόνο για τις καθημερινές μετακινήσεις του στη Θεσσαλονίκη από Κατερίνη για τη δουλειά του, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει πρόβλημα με το κόστος των καυσίμων για την ίδια διαδρομή; 140 χιλιόμετρα ημερησίως X 8 lt/100 = 11,2 lt X 1,55 €/lt = 17,36 € X 22 ημέρες/Μήνα X 12 Μήνες = 4583 € σε καύσιμα μόνο. Συν τη δαπάνη για το κόστος χρήσης αυτοκινήτου για τα 37.000 χιλιόμετρα τον χρόνο τουλάχιστον δύο service ήτοι άλλα 500 € το λιγότερο, σύνολο περίπου 5.100 €, χωρίς να υπολογίζουμε φθορές και τη μείωση της αγοραστικής αξίας του οχήματος. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι μου αρέσουν τα διόδια αλλά άμα θέλω να διαμαρτυρηθώ για κάτι στη σημερινή Ελλάδα έχω πολλά άλλα και πολύ πιο σημαντικά για να ξεκινήσω και για να πω στο παιδί μου… γιατί αν το παιδί μου θα μπορούσε να έχει δουλειά και να παίρνει 30000 Ευρώ το χρόνο όπως ο μέσος Ευρωπαίος, θα απαιτούσε να είχε καλή και φθηνή δημόσια συγκοινωνία -όπως ο μέσος Ευρωπαίος- και δεν θα πλήρωνε τα 1344 Ευρώ για να μετακινείται ως άρχοντας με το «εργαλείο» του (σημειωτέον εγώ με το fiat 10ετίας πλήρωσα προχθές (γιατί έτσι ήθελα) στα διόδια Μακρυχωρίου το 1 €, όμως ο κύριος δίπλα μου, με τη Mercedes ML 500 απλά έσπρωξε τη μπάρα). Να χαίρεστε λοιπόν το κίνημά σας … εγώ απαιτώ να έχω δουλειά και καλή και φθηνή δημόσια συγκοινωνία για να λύσω τα προβλήματά μου που δεν λύνονται έτσι δια μαγείας με τη κατάργηση των διοδίων. Λάθος αγώνα κάνετε ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ Αναρτήθηκε από tromaktiko στις 7:36 μ.μ. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 20, 2010 Ως γνησιος Ελβετος παραθετω το παρακατω http://www.lamiareport.gr/index.php?option...04&Itemid=3 Αφου ΟΝΤΩΣ συμβαινει και στην Ελβετια τι γκρινιαζουνε αυτοι οι μακακες των Διοδιων? Το ποστ απο το τρομακτικο ηταν απλα αστειο Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotski 19 Report post Posted December 24, 2010 http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&a...27129&cid=4 Δείτε εδώ ποιες μπάρες θα είναι σήμερα ανοιχτές: Λεπτοκαρυά Πιερίας στις 11:00 Ελευσίνα στις 16:00 Αττική Οδός Διόδια Ελευσίνας στις 18:00 Αφίδνες στις 19:00 Τραγάνα στις 16:00 Μώλος στις 15:00 Μοσχοχώρι στις 16:00 Πολύμυλος Κοζάνης στις 16:00 Θήβα στις 16:00 Quote http://www.fitnesslogic.gr Share this post Link to post Share on other sites
Ράνια 616 Report post Posted December 24, 2010 Καλα ρε παιδιά όλα τα άλλα. Με τα διόδια της Αττικής Οδού και της Αθηνών Κορίνθου το θέμα υπάρχει; Quote Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 25, 2010 Καλα ρε παιδιά όλα τα άλλα. Με τα διόδια της Αττικής Οδού και της Αθηνών Κορίνθου το θέμα υπάρχει; Η Σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1996 είχε διάρκεια 8-23 χρόνια με την πρόβλεψη ότι εάν στο μεταξύ οι εργολάβοι έκαναν απόσβεση της ίδιας συμμετοχής τους συν ένα κέρδος 11,6%, τότε το έργο και η διαχείρισή του θα επέστρεφε στο δημόσιο. Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ “κόστισε” 1,3 δις ευρώ περίπου. Το δημόσιο κατέβαλλε 420 εκ. Ευρώ, 675 εκ. Ευρώ έλαβαν δάνειο οι εργολάβοι με την ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και 175 εκ. Ευρώ η δική τους , πραγματική συμμετοχή, χωρίς να μπορεί να υπολογιστούν οι υπερτιμολογήσεις που έγιναν στο έργο. Το 2009 τα έσοδα της Αττικής οδού ξεπερνούν το 1 (ένα) εκ. ευρώ την ημέρα. Τα κέρδη από τα οκτώ χρόνια λειτουργίας έχουν ξεπεράσει όχι μόνο τα δάνεια και τη συμμετοχή των εργολάβων, αλλά τη συνολική αξία (όπως αυτή δηλώθηκε επίσημα) της κατασκευής του έργου. Το δημόσιο ποτέ δεν αξίωσε την εφαρμογή της ρήτρας που προέβλεπε η αρχική σύμβαση για επιστροφή του έργου στο δημόσιο... Με αυτόν τον τρόπο ο εργαζόμενος καλείται για τρίτη φορά να πληρώσει τον ίδιο δρόμο, μία με την συμμετοχή του δημόσιου στην κατασκευή (με τα λεφτά της φορολογίας μας), δεύτερη με την εγγύηση για τα δάνεια των εργολάβων, και τώρα ξανά με τα διόδια. Μία χωρίς όρια αφαίμαξη του μισθωτού προ όφελος των εταιριών. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted December 25, 2010 Την συντήρηση του δρόμου ποιος θα την αναλάβει αν σταματήσει να πληρώνει ο χρήστης; Το ότι η Αττική οδός έχει διόδια σήμερα δεν σημαίνει ότι την πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Σημαίνει ότι την πληρώνει ο χρήστης. Αυτό που αξιώνει μια μερίδα πολιτών είναι να την πληρώνουν ΟΛΟΙ. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους λοιπόν, αυτό που νοιάζει τις "επιτροπές πολιτών" είναι να μην πληρώνουν τις καθημερινές τους διελεύσεις, όχι να ελαφρύνουν τα βάρη του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί ο δρόμος έχει σημαντικά έξοδα συντήρησης και λειτουργίας. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Ποιος θα πληρώνει τις τεράστιες ανάγκες σε ρεύμα, τις βενζίνες των οχημάτων έκτακτης ανάγκης και τους μισθούς των εργαζομένων στην συντήρηση και επόπτευση του δρόμου; Ο κάθε συνταξιούχος στο Σουφλί μέσω την φορολόγησης του; Χμμ... ναι, είναι και αυτό μια άποψη περί δικαιοσύνης. Για την ιστορία, να βάλουμε ένα στοιχηματάκι για το πόσοι μήνες θα χρειαστούν για να γίνει χάλια ΚΑΙ η Αττική Οδός αν περάσει στα χέρια του δημοσίου, με ή χωρίς διόδια; Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 25, 2010 (edited) 1)Τη συντηρηση του δρομου θα την αναλαβει το κρατος και αυτοι που με τοσο ζεση και ζηλο (ξανα?)ψηφισαμε εγω και εσυ και ολοι μας θεωρωντας τους(δικαια?) ικανους για πραξεις...Αυτη ειναι η προσωπικη ταπεινη μου γνωμη αλλα δεν εχει καμια απολυτως σημασια μιας και ειναι εντελως υποκειμενικη 2)Απο οτι φαινεται απο την οικονομικη κατασταση της χωρας και του μεσου Ελληνα,σε λιγους μηνες δεν θα περναει κανεις απο την Αττικη οδο,καθως ο κοσμος δεν θα εχει λεφτα παρα μονο για τα απολυτως απαραιτητα.Και τοτε θα βαλουμε στοιχημα σε ποσο καιρο ο ιδιωτης θα εγκαταλειψει τον δρομο στην τυχη του και θα αποχωρησει για αλλα βοσκοτοπια 3)Τι εννοεις με το "και παλι"? 4)Ο συνταξιουχος στο Σουφλι πληρωνει ηδη το μεριδιο που του αναλογει για την αγονη γραμμη των νησιων την οποια δεν χρησιμοποιει.Δεν ειναι δικαιο ουτε αυτο.Οπως επισης δεν ειναι δικαιο η γιαγια στη Λερο να πληρωνει φορο για εναν δρομο που δεν χρησιμοποιει ποτε η τελη κυκλοφοριας τη στιγμη που δεν εχει αμαξι και δεν κυκλοφορει. Ωπα για κατσε...Εγω γιατι τα πληρωνω?Γιατι κυκλοφορω...Ωπα για κατσε...Διοδια γιατι πληρωνω?Γιατι κυκλοφορω...Ωπα για κατσε...Φορο στη βενζινη γιατι πληρωνω?Γιατι κυκλοφορω...Ωπα για κατσε...Σε λιγο δεν θα εχω λεφτα για να κυκλοφορω... Στο στοιχημα θα παω πασο γιατι και εγω το ιδιο πιστευω,παλευω ομως να αλλαξει αυτο το καθεστως του "κρατος-μπ@@ρδελο" Υ.Γ. Τα μελη των επιτροπων εχουν απαλλαγει εδω και καιρο απο το κοστος πληρωμης των διοδιων. Το γιατι τρεχουν σε ολη την Ελλαδα για ανοιγματα διοδιων,συνελευσεις και ενημερωση πολιτων με δικα τους εξοδα(εφαμιλλα η και μεγαλυτερα του κοστους που γλιτωνουν) θα παραμεινει μυστηριο Edited December 25, 2010 by kotsos007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted December 25, 2010 1)Τη συντηρηση του δρομου θα την αναλαβει το κρατος και αυτοι που με τοσο ζεση και ζηλο (ξανα?)ψηφισαμε εγω και εσυ και ολοι μας θεωρωντας τους(δικαια?) ικανους για πραξεις...Αυτη ειναι η προσωπικη ταπεινη μου γνωμη αλλα δεν εχει καμια απολυτως σημασια μιας και ειναι εντελως υποκειμενικη Δηλαδή την συντήρηση του δρόμου να την αναλάβει ο φορολογούμενος. Εκτός αν νομίζουμε ότι τα χρήματα θα βρεθούν με κάποιο μαγικό τρόπο από τσέπες κάποιων άλλων. 2)Απο οτι φαινεται απο την οικονομικη κατασταση της χωρας και του μεσου Ελληνα,σε λιγους μηνες δεν θα περναει κανεις απο την Αττικη οδο,καθως ο κοσμος δεν θα εχει λεφτα παρα μονο για τα απολυτως απαραιτητα.Και τοτε θα βαλουμε στοιχημα σε ποσο καιρο ο ιδιωτης θα εγκαταλειψει τον δρομο στην τυχη του και θα αποχωρησει για αλλα βοσκοτοπια Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να απασχολήσει τον ιδιώτη, όχι εμένα. Αυτή είναι η αξία του να μην βγαίνουν από την τσέπη του φορολογούμενου τα έξοδα συντήρησης. Αν ο ιδιώτης δει ότι τα κέρδη του μειώνονται, να είσαι σίγουρος ότι θα αναγκαστεί να ρίξει τις τιμές. 3)Τι εννοεις με το "και παλι"? Τίποτα, για αυτό και έκανα edit στο μήνυμα μου μισή ώρα περίπου πριν γράψεις το δικό σου. 4)Ο συνταξιουχος στο Σουφλι πληρωνει ηδη το μεριδιο που του αναλογει για την αγονη γραμμη των νησιων την οποια δεν χρησιμοποιει.Δεν ειναι δικαιο ουτε αυτο.Οπως επισης δεν ειναι δικαιο η γιαγια στη Λερο να πληρωνει φορο για εναν δρομο που δεν χρησιμοποιει ποτε η τελη κυκλοφοριας τη στιγμη που δεν εχει αμαξι και δεν κυκλοφορει. Ωπα για κατσε...Εγω γιατι τα πληρωνω?Γιατι κυκλοφορω...Ωπα για κατσε...Διοδια γιατι πληρωνω?Γιατι κυκλοφορω...Ωπα για κατσε...Φορο στη βενζινη γιατι πληρωνω?Γιατι κυκλοφορω...Ωπα για κατσε...Σε λιγο δεν θα εχω λεφτα για να κυκλοφορω... Ο συνταξιούχος στο Σουφλί πληρώνει τα πλοία της άγονης γραμμής γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική για τους κατοίκους εκεί. Όπως πληρώνει και τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Καλαμάτας και της Άρτας γιατί είναι θέμα εθνικής σημασίας. Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ αυτού και της απαίτησης να γίνεται χρήση ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στην καρδιά της πόλης, ο οποίος έχει τεράστια λειτουργικά έξοδα χωρίς να πληρώνουμε (την στιγμή που υπάρχουν δωρεάν εναλλακτικές), ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Για την ιστορία, τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας. Η γιαγιά του παραδείγματος σου δεν πληρώνει τέλη, εκτός αν έχει πινακιδώσει τον γάιδαρο. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 25, 2010 Για την ιστορία, τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας. Η γιαγιά του παραδείγματος σου δεν πληρώνει τέλη, εκτός αν έχει πινακιδώσει τον γάιδαρο. Αυτο ακριβως εννοουσα.Θα ηταν αδικο αν υποθετικα πληρωναν τελη Ισως δεν το εγραψα σωστα Quote Share this post Link to post Share on other sites
kotsos007 0 Report post Posted December 27, 2010 ΟΡΓΙΟ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 100% ΚΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 65 εκατ. ευρώ ο ελληνικός αυτοκινητόδρομος, 20 ο ευρωπαϊκός Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ Πανευρωπαϊκό ρεκόρ υπερβάσεων κόστους αλλά και ακρίβειας χαρακτηρίζει συγκεκριμένα ελληνικά έργα υποδομής, σύμφωνα με κοινοτική έκθεση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και αξιολογεί την «αποδοτικότητα και το κόστος των μεγάλων έργων» που χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του Γ' ΚΠΣ. Αποκαλύπτονται υπερβάσεις ακόμη και κατά 100% του κόστους ελληνικών έργων υποδομής. Υπολογίζεται επίσης ότι στη χώρα μας ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου αξίζει έως και 65 εκατ. ευρώ, όταν το πιο ακριβό έργο στα υπόλοιπα κοινοτικά κράτη πληρώνεται από το αντίστοιχο Δημόσιο το πολύ με 20 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο! Την ίδια στιγμή οι πιο πολλές από αυτές τις επενδύσεις ανά την Ε.Ε. στοίχισαν το πολύ 5 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο. Μάλιστα, τα στοιχεία αναδεικνύουν τεράστιες διαφορές στο κόστος μεταξύ των ελληνικών έργων, ακόμη και σε υπεργολαβίες του ίδιου άξονα. Κάποια από αυτά μάλιστα ήταν τελικά φθηνότερα και από τον αρχικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η κακή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων όχι μόνο αύξησε το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό (που συμμετέχει με 25%-50% σε αυτά), αλλά και στέρησε από την Ελλάδα άλλες υποδομές που είχε ανάγκη και έμειναν στα χαρτιά. Ηδη το ΕΣΠΑ έχει «φορτωθεί» με έργα 6 δισ. ευρώ που «περίσσεψαν» από το ΚΠΣ... Τα βασικά σημεία της μελέτης είναι: Εγνατία 1 προς 20 **Το πιο ακριβό «μεγάλο» έργο που μελετήθηκε είναι η Εγνατία Οδός (τμήμα Ιωάννινα-Μέτσοβο), το οποίο, σύμφωνα με τις κοινοτικές μετρήσεις, κόστισε περίπου 65 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο. Επεται σε ακρίβεια τμήμα του Κηφισού (αξία: 60 εκατ. ευρώ ανά χιλ.). Αντιθέτως, υπάρχουν τουλάχιστον 4 έργα υποδομής που ήταν πολύ πιο φθηνά από άλλα κοινοτικά. Μεταξύ αυτών, τμήμα της Εγνατίας Οδού (γέφυρα Νέστου) κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ τμήμα της Εγνατίας, Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, ήταν από τα πιο φθηνά στην Ε.Ε. (περί το 1 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο οδικού άξονα). **Το κοινοτικό όργανο επισημαίνει ότι για πολλά έργα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έδωσαν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν αποτελέσματα. Πολλά επίσης (28 από τα 173) αποδείχτηκαν από τα στοιχεία ημιτελή (θα ολοκληρωθούν στο ΕΣΠΑ). Σε μία περίπτωση αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε πραγματικά ενιαίο έργο. Δηλαδή, σύμφωνα με την Κομισιόν, απλά «δημιουργήθηκε» για να κλείσει «τρύπες» άλλων οδικών συμβάσεων έργων που χρηματοδοτούνταν από τα κοινοτικά κονδύλια. Σε κάποιες περιπτώσεις σημειώνεται ότι η πρόσβαση στους διάφορους ελληνικούς οργανισμούς ήταν προβληματική. Αττική Οδός: Από 9 στα 20 εκατ. * Οσο για τις υπερβάσεις κόστους, κι αυτές ήταν μεγάλες σε κάποιες επενδύσεις. Ο Κηφισός αρχικά είχε υπολογιστεί σε αξία στα 26-27 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο και... κατέληξε στα 36 εκατ. ευρώ (υπολογίζεται εδώ μόνο το κατασκευαστικό κόστος, χωρίς φόρους, εδαφικές εργασίες κ.λπ.). Ομοίως, στην Αττική Οδό από 9 εκατ. ευρώ ανά χλμ. το τελικό «μπουγιουρντί» έφτασε στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αύξηση ξεπέρασε το 100% του αρχικού προϋπολογισμού (υπολογίζονται μόνο κατασκευαστικές δαπάνες). Και στις δύο περιπτώσεις καταγράφονται οι μεγαλύτερες υπερβάσεις κόστους ανά την Ε.Ε. Αντιθέτως, στα υπόλοιπα υπό εξέταση έργα ανά την Ελλάδα, η τελική αξία τους ήταν μικρότερη από τον αρχικό προϋπολογισμό ή οι τελικές αποκλίσεις ήταν μικρές. **Οσο για τις χρονικές καθυστερήσεις, φτάνουν στο 24,4% του αρχικού χρονοδιαγράμματος στα σιδηροδρομικά δίκτυα, στο 17,8% στις οδικές υποδομές, στο 13,2% στο τραμ και στο μετρό και στο 12,6% στις ενεργειακές επενδύσεις. Συνολικά οι καθυστερήσεις δεν είναι μεγάλες σε σχέση με άλλα κράτη, διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται και πάλι σε συγκεκριμένα έργα. πηγή: Ελευθεροτυπία στις 21/12/2009 Quote Share this post Link to post Share on other sites
panpanou 335 Report post Posted December 27, 2010 μήπως μπορείς να μου δώσεις το link του άρθρου διότι δεν το βρίσκω στην Ελευθεροτυπία και με ενδιαφέρει; Quote ... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ... Share this post Link to post Share on other sites
akisp 69 Report post Posted December 27, 2010 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=114147. Νομιζω αυτο ειναι το link. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mainalo 1,542 Report post Posted December 28, 2010 Αυτός που έγραψε το αρθρο αυτο φίλε μάλλον τα βλέπει απο την πλευρά που τον συμφέρει. δεν μπορούμε να συγκρίνουμε σε κόστος το τμήμα Ιωάννινα Μέτσοβο που κατασκευάστηκαν κάμποσα χιλιόμετρα γαλαρίες-γέφυρες-μεγάλα επιχώματα , με άλλα οδικά τμήματα με επιχώματα ύψους 4-5 μέτρων και όταν τα υλικά ήταν δίπλα στο εργοτάξιο. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MAC 1,032 Report post Posted December 28, 2010 (edited) Αυτός που έγραψε το αρθρο αυτο φίλε μάλλον τα βλέπει απο την πλευρά που τον συμφέρει. δεν μπορούμε να συγκρίνουμε σε κόστος το τμήμα Ιωάννινα Μέτσοβο που κατασκευάστηκαν κάμποσα χιλιόμετρα γαλαρίες-γέφυρες-μεγάλα επιχώματα , με άλλα οδικά τμήματα με επιχώματα ύψους 4-5 μέτρων και όταν τα υλικά ήταν δίπλα στο εργοτάξιο. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! Να προσθέσω για τον Κηφισό, ότι αυτό που συνήθως διαφέυγει είναι ότι το έργο είναι πρωτίστως ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ, δηλαδή διευθέτηση κοίτης και εγκιβωτισμός της και κατά δεύτερο λόγο οδικό. Από την άλλη το πέρασαν σαν οδικό κατά βάση, γιατί αυτό είναι που ΦΑΙΝΕΤΑΙ και γιατί σαν τέτοιο μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό και αντί να ξεκινήσει από τις εκβολές, όπως θα έπρεπε, ξεκίνησαν από την είσοδο της Αθήνας. Αυτό είχε σαν με αποτέλεσμα τις γνωστές πλημμύρες στη φάση κατασκευής του έργου. Ανάλογης φύσης έργο είναι η "περίφημη" αρτηρία εισόδου Πατρών με κάλυψη χειμμάρου Διακονιάρη, ένα έργο που θυμίζει λίγο το γεφύρι της Άρτας, αφού προβλέπεται εδώ και 40 χρόνια περίπου. Πάντως όταν με το καλό γίνει, θα δώσει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο νέο λιμένα και την ακτή Δυμαίων, ενώ θα προστατέψει και πολλές γειτονιές από τις πλημμύρες.. Edited December 28, 2010 by MAC Quote Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία. Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.- Share this post Link to post Share on other sites