Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Captain Powder

Χιονοστιβάδες

Recommended Posts

Χρήστο όσο αυξάνεται η γνώση και εντείνεται η συνειδητοπόίηση σχετικά με το χειμερινό βουνό, αλλάζει και η αντίληψη μας γιά τον κίνδυνο. Πριν λίγο καιρό θα έκανες σε αυτές τις συνθήκες χαλαρός μέσα στην άγνοια. Είναι καλό που περισσότερος κόσμος μπαίνει στη σωστή νοοτροπία. Ποτέ όμως δεν πρόκειται να συμμορφωθούν όλοι και όσοι ακολουθούν τις σωστές πρακτικές δεν έχουν καμμία εγγύηση πως δεν θα πάθουν ποτέ τίποτα.

Το γκρουπ που χτυπήθηκε στο Stevens Pass, όπως αναφαίρεται στο λινκ, είχε τρεις νεκρούς . Απ ότι φαίνεται ήταν πολύ έμπειροι σκιέρ στο εκτός πίστας με γνώση των τοπικών συνθηκών και ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ηταν μιά ύπουλη χιονοστιβάδα που ξεκόλησε σε σημείο που δεν περίμεναν. Δεν υπάρχει λοιπόν ποτέ απόλυτη ασφάλεια.

Αν όμως δεν τηρούσαν τις σωστές πρακτικές, θα είχαμε πιθανόν πολλούς περισσότερους νεκρούς.

Η σκιέρ που γλίτωσε παρά τη παράσυρση (1000 μέτρα !!) είχε επενδύσει σε ένα ακόμη μέτρο ασφάλειας, ένα airbag , αυξάνοντας τις πιθανότηες προς όφελός της και ακριβώς αυτό συνέβη. Θα μπορούσε να είχε σκοτωθείκι αυτή από άλλο παράγοντα (πρόσκρουση σε κάποιο εμπόδιο πέσιμο από γκρεμό,), αλλά τουλάχιστον γλίτωσε το θάψιμο.

ΜΙΚ, το airbag pack to σκεφτόμουν εδώ και χρόνια, αλλά το 2008 έπαθα το ατύχημα και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ασχολούμαι ξανά. Έχω μείνει λίγο πίσω στον εξοπλισμό, αλλά θα ανακάμψω σύντομα !!

http://www.zapiks.com/avalanche-xavier-de-le-rue.html

δείτε αυτό το βιντεάκι τραβηγμένο από το ελικόπτερο...τεραστίων

διαστάσεων χιονοστιβάδα,σώθηκε απο το ABS αλλά και από το

φίλο του που όπως περιγράφει,του έβγαλε το χιόνι από το στόμα

αλλά και του χαλάρωσε το λουρακι του κράνους..

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Όπως έγραψα και στον καιρό θεωρώ ότι έπρεπε να είχε κατέβει η ανακοίνωση όταν πέρασε ο κίνδυνος ή τέλως πάντων να ανανεώνεται με τις ημερομηνίες.

Φυσικά εμπειρικά, και προσπαθώντας να αντιγραψω μερικά από αυτά που βγάζουν στις Άλπεις θα έλεγα να ανανεωθεί η ανακοίνωση καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα σε κάποια σημεία για αύξηση του κινδύνου από χιονοστιβάδες. Ίσως και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλά γενικά σε τέτοιες περίπτωσεις ανακοινώνουν.

Θεωρώ ότι πρέπει να γραφτεί κάτι σαν το παρακάτω

Ιδιαίτερη προσοχή, θα πρέπει να δείξουν όσοι επισκέπτονται τα χιονοδρομικά κέντρα από την Πέμπτη και μετά. Θα πρέπει να ακολουθούν πιστά της οδηγίες των υπευθύνων και να ζητούν συχνά ενημέρωση από τους πιστέρ για την πιθανότητα χιονοστιβάδας όταν σκοπεύουν να βγουν εκτός πίστας, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται αυστηρά εντός των σηματοδοτημένων περιοχών. Μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις υπάρχει είναι πιθανό να υπάρξει αυξημένος μεγάλος κίνδυνος χιονοστιβάδων σε κάποια μεμονωμένα σημεία εκτός των οριοθετημένων πιστών σε κάποια χιονοδρομικά.

Ξαναγράφω ότι θεωρώ λάθος να υπάρχει μια "φοβιστική" ανακοίνωση όλο το χειμώνα, μόνιμα με το ίδιο κείμενο. Τρομάζει αρχίκά και μετά δεν της δίνεις σημασία.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

• Like 1

<p class='bbc_center'><span style='color: #0000FF'><span style='font-size: 18px;'><strong class='bbc'><a href='http://twowheelsonthenet.blogspot.com/'class='bbc_url' title='Εξωτερικός σύνδεσμος' rel='nofollow external'>Two-Wheels on the Ne</a>t</strong></span></span></p>

<p class='bbc_center'> </p>

Ήταν απίστευτα τυχερός που δεν τον κάλυψε τελείως. Μόνο όταν το είδα από την κάμερα του άλλου συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο (ουσιαστικά αδύνατο) θα ήταν να βγει μόνος του από εκεί

Make Parnassos Great Again!

Αν και σποραδικά, παρακολουθώ το forum αλλά δεν έχω ξαναγράψει ποτέ. Το συγκεκριμένο θέμα μου φάνηκε επικριτικό και όχι συμβουλευτικό (αν και εποικοδομητικό - όπως και κάποια παλιότερα) (ίσως επειδή γνωρίζω τα παιδιά και μου μιλήσανε για το σκηνικό).

Αναφέρθηκε αρκετά το "να σέβεσαι το βουνό"....!!! Τι θέλετε να πείτε - πώς το εννοείτε? (Άραγε ο αυτοκινητιστής "σέβεται" το οδόστρωμα? Ο καταδύτης "σέβεται" τη θάλασσα? )

Επίσης, έγινε νύξη για .. την Ελλάδα. Σε κανένα χιονοδρομικό δεν υπάρχουν οδηγίες για εκτός πίστας. Τα όσα είναι γνωστά για εκτός πίστας, είναι από συλλόγους και ομοσπονδίες και όχι τόσο από τους διαχειριστές χιονοδρομικών κέντρων. Τα ΧΚ της Ελλάδας δεν είναι του ίδιου βεληνεκούς και δεν χρειάζεται να διοργανώνονται προγράμματα τέτοια σε έκταση αυτών που διενεργούνται στο εξωτερικό. Κατ' εμέ, ο μόνος υπεύθυνος είναι ο skier/snowboarder και έπειτα το ΧΚ (με την έννοια του να προλαμβάνει - όσο αυτό είναι δυνατόν - ενδεχόμενη μη ενδεδειγμένη κίνηση στο βουνο). Και στην τελική, μη κατακρίνετε ότι κάνουν οι άλλοι ... Έλληνες, αλλά εσείς και η ελληνική παρέα σας, ώστε να βελτιωθούν ορισμένες καταστάσεις στην Ελλάδα (γενικότερα)! Έλεος πια με την απόδοση ευθυνών! Αλλά όταν έχει να κάνει με το άτομό μας, "καθενός η πορδή, μόσχος του μυρίζει".

@ Εκτός από τις περιπτώσεις που γίνεται αναφορά σε φίλους, εκφράσεις όπως "γιουπιγιαγια" και "γιουργια" αναφερόμενοι σε αγνώστους, σας κάνουν να χάνετε τυχόν δίκιο.

Σαφώς και τα παιδιά κινηθήκανε ΛΑΘΟΣ προκαλώντας με ό,τι κάνανε την αποκόλληση - ίσως εάν κατεβαίνανε ένας-ένας να μην ξεκολλούσε. Σαφώς και ΔΕΝ είχανε τον ανάλογο εξοπλισμό (ο 3ος μάλιστα ούτε καν πέδιλα). Όσον αφορά τον πομπό θα πρέπει να έχει όλη η ομάδα! Μου έχει τύχει να κατεβαίνουμε εκτός πίστας, οι μισοί να έχουν πομποδέκτες και αυτοί να είναι κλειστοί…. Δεν νομίζω όμως ότι αντιμετώπισαν την όλη κατάσταση με "ελαφρότητα". Άλλο το εάν γνωρίζανε πως πρέπει να γίνεται η κατάβαση σε ανάλογες πλαγιές (που ο πρώτος τουλάχιστον έχει χιονοδρομική παιδεία). Και το ότι το βίντεο είχε την μουσική υπόκρουση, δεν υποδηλώνει "ελαφρότητα".

Τη συγκερκιμένη ημέρα στη Βασιλίτσα η επικινδυνότητα χιονοστιβάδας ήταν Τ2 (προφανώς αναφερόταν σε κλίσεις ανάλογες με της Κ2 αλλά δεν παύει να είναι "μικρή" - όπως και "επικίνδυνη"). Καλές οι τομές κλπ, αλλά είναι πάντα τα πλέον εύλογα "εργαλεία"; Σε σχολή βουνού, σε ανάλογη περίπτωση (ακόμα και με Τ2) θα απέτρεπαν την Κ2.

Όσον αφορά την τεχνική, προσωπικά με 3 στροφές που κάνει ο καθένας, δεν μπορώ να συμπεράνω τα κατά πόσο το επίπεδό τους είναι καλό ή όχι (επίσης κάτι που δεν φαίνεται στο βιντεάκι, ο δεύτερος έπεσε επειδή του βγήκε το πέδιλο και ο τρίτος επειδή τον έριξε η χιονοστιβάδα που είχε ήδη ξεκινήσει). (δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ στην "εμπειρία" του καθένα - ούτως ή άλλως θα τα εκλάβετε ως υπεράσπισή τους).

Υποθέτοντας ότι όλοι σας κάνετε ski ή snowboard, σίγουρα έχετε βγει εκτός πίστας. Μήπως περισσότερες από τις μισές φορές δε δώσατε τη βαρύτητα που θα έπρεπε σε κάποιους πιθανούς κινδύνους (είτε τραυματισμού, είτε υπερεκτίμησης ικανοτήτων, κλπ) ή δεν πήρατε, ενώ γνωρίζατε, "extra risks" όπως λένε και οι Ιταλοί στο βίντεο του panpanou;; Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι κανένας σας δεν έχει βγει εκτός πίστας ΜΟΝΟΣ ή ότι δεν άφησε ΠΟΤΕ φίλο του μόνο του - ειδικά εκτός πίστας.

Χωρίς να θέλω να πλατειάσω (και σε καμία περίπτωση να υποστηρίξω, δικαιολογήσω ή να πολύ περισσότερο να ενθαρρύνω αυτό που κάνανε τα παιδιά), αυτά που γράφτηκαν στο forum, μπορεί μεν να πρόσφεραν μία εικόνα παραπάνω για τη συμπεριφορά στο βουνό και στη χιονοστιβάδα και τροφή για σκέψη, αλλά ο τρόπος που γραφτήκανε μπορεί να αποθαρρύνει δυνητικούς skier/snowboarder για εκτός πίστας διαδρομές. Όπως όλοι, για να φτάσουμε στο όποιο επίπεδο έχει φτάσει ο καθένας μας, πήραμε κάποια ρίσκα (σίγουρα όχι χιονοστιβάδας), τολμήσαμε το παραπέρα του ασφαλούς, υποτιμήσαμε κάποια σημεία ή καταστάσεις και, για να βελτιωθούμε, πιέζαμε λίγο-λίγο κάθε φορά τον εαυτό μας.

"Άμα πάντα κάνεις ότι έκανες, πάντα θα είσαι ότι ήσουν"

Εν κατακλείδι, έστω και με το όποιο επακόλουθο είχε η κίνησή τους αυτή, καλά (;) κάνανε που ανεβάσανε το βίντεο. Το τι αποκομίσανε από την εμπειρία αυτή, το γνωρίζουν οι ίδιοι και δώσανε και σε εμάς τους υπόλοιπους τροφή για (αυτό)κριτική όσον αφορά την κίνηση και την συμπεριφορά στο βουνό και στις επίφοβες μεριές.

Συγνώμη εάν σας κούρασα (ετεροχρονισμένα). Αντίο.

ΥΓ. Respect σε Dolomites και madskier.

Γενικά δεν διαφωνώ μαζί σου. Θεωρώ όμως ότι ακριβώς όπως ο καταδύτητης πρέπει να σέβετε την θάλάσσα ακριβώς έτσι πρέπει να σεβόμαστε το βουνό. Είναι εκτός του στοιχείου μας και παραπάνω έχω ακριβώς γράψει πως θεωρώ πρέπει να πάρει προληπτικά μέτρα που και πότε να ΜΗΝ πάει κάποιος και πάνω από όλα τι να ρωτήσει.

Θα μου επιτρέψεις την άποψη ότι είναι πολύ καλύτερο να αποθαρυνθεί κάποιος να πάει στο backcountry μόνος του, αλλά να ψάξει έμπειρους φίλους από το να του γράψω εδώ "αν δεν κάνει γντουπ, και όχι γντάπ το χιόνι δεν ξεκολάει" μέσω internet και να πάει.

Σε αρκετά σπορ ξέρω ότι ο καλύτερος τρόπος να σκοτωθείς είναι να τα μάθεις μέσω internet και τα μισά από αυτά γίνονται στο βουνό.

Από την άλλη πιστεύω πάρα πολλά τα post εδώ μέσα λένε σε όλο το κόσμο "όρμα στα προφανή εκτός" ξανά και ξανά, όπως επίσης λένε μην πηγαίνεις στα πιθανά επικίνδυνα αν δεν ξέρεις. Ποιά είναι τα επικίνδυνα? Μόνο βιβλίο και ώρες στο βουνό θα στα πουν.

Είχα ξαναγράψει ότι το μόνο χρήσιμο είναι ένα ολοκληρωμένο κείμενο στα Ελληνικά το οποίο όποιος διαβάσει το thread μπορεί να το δει αποσπασματικά. Αν κάποιος έχει όρεξη να τα μαζέψει.

Από extra risks όσα θες, δεν πρέπει να τα μειώνουμε?

Αύριο λογικά θα ξεκολάει το σύμπαν

welcome

Υ.Γ. Συγνώμη αλλά έχω δει μπροστά μου παιδί παραλίγο να χάνει τη ζωή του και παραλίγο να χάσω σχεδόν αδερφο από χιονοστιβάδα. Όλοι ήταν γιουπιγιάγια και πάνω από όλα το παραδέχτηκαν. "ήμουν στον κόσμο μου, ούτε που το σκέφτηκα" είπαν και οι δύο.Ο χαρακτηρισμός σαφώς και είναι λάθος αλλά δεν μπροώ να βρω άλλη έκφραση. Σκιερ όλοι ε δεν γενικέυω υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που κατέχουν το βουνό και έχουν μυαλό με snowboard.

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

nephew, έχεις ωραίο λόγο και καθαρή γραφή και θα ήταν ευχάριστο να συνεχίσεις να γράφεις τις απόψεις σου...χωρίς αντίο...

Τώρα επί του θέματος, βασικά κουβέντα κάνουμε και προσπαθούμε ο καθένας από τη θέση του, τις όποιες γνώσεις του, τις εμπειρίες του και την άποψη του να βγάλουμε χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα, ώστε ΟΛΟΙ να γίνουμε καλύτεροι, ασφαλέστεροι και να κάνουμε καλύτερη χρήση του βουνού, ανάλογα με τον καιρό, τις δυνατότητες μας και τον εξοπλισμό μας.

Αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως επίκριση, είναι ίσως η επιθετική γραφή κάποιων σε θέματα ασφαλείας, που πολλές φορές έχουν δίκιο, απλά δεν το λένε με γλυκόλογα και δεν σημαίνει ότι θέλουν να επικρίνουν κάποιον συγκεκριμένα, αλλά επικρίνουν συμπεριφορές.

Τώρα στο μυαλό του καθενός είναι αν θα αντλήσει γνώση, που υπάρχει αρκετή στις 23 σελίδες του topic, μέσω της παραδοχής του λάθους και της ταπείνωσης (λίγο δύσκολο για Έλληνες) η αν θα νοιώσει θιγμένος και θα προσπαθήσει να ελαφρύνει τα λάθη του, αντί να εμβαθύνει σε αυτά...

Ναι όλοι έχουμε υπερβεί εαυτόν, έχουμε τολμήσει πράγματα που ήταν πάνω από τον έλεγχο μας και ρισκάραμε πολλές φορές και υπέρμετρα και πρώτος απ' όλους εγώ, που έχω κάνει πολλά λάθη σε δύσκολες μέρες με ομίχλες και φρέσκα χιόνια, που σταμάταγα και περίμενα τους φίλους μου οπουδήποτε, που κάναμε σκι όλοι μαζί γιούρια και ένα σωρό άλλα...

Από τότε όμως επιμορφωθήκαμε (μαζί με τον Captain Powder και τα άλλα παιδιά της παρέας), διαβάσαμε βιβλία, εξοπλιστήκαμε, προπονηθήκαμε, πληρώσαμε οδηγούς βουνού, να δούμε πως πραγματικά παίρνονται οι αποφάσεις, πως διαβάζουν το βουνό, πως κινείται μια παρέα σε άγνωστα μέρη και πολλά άλλα, που μέρος τους προσπαθούμε μέσω του φόρουμ αλλά και στο βουνό, να το μεταδώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι μιας μορφής έτοιμη γνώση και δεν χρειάζεται οι νεώτεροι να ξεκινάνε από το μηδέν, με φόβο και άγνοια. Ίσα, ίσα που ενθαρρύνουμε τον κόσμο να γευτεί το "πραγματικό" σκι, όπως το βιώνουμε εμείς (και με ορειβατικό) και όχι να φοβάται το βουνό, αλλά να το αγαπά και να το σέβεται.

Επίσης είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, αντιλήψεις και πράγματα που αλλάζουν, όσο η γνώση μεγαλώνει παγκόσμια, γύρω από το θέμα.

Η παλιά αντίληψη που βγάζαμε τα σακίδια από τον ένα ώμο είναι λάθος, το σακίδιο, προστατεύει από χτυπήματα και ο όγκος του δίνει έξτρα πλευστότητα σε περίπτωση χιονοστιβάδας.

Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στα νέα σακίδια με air bags.Τα πρωτοφόρεσε η παρέα μας στο Andermatt το 2005 και είδαμε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα που σώζει ζωές, σε συνδυασμό πάντα με τον βασικό εξοπλισμό. Η τιμή και κάποιο παραπάνω βάρος είναι τα μειονεκτήματα του, που είναι πολύ λίγα μπροστά στο όφελος που προσφέρουν.

Τα βίντεο και τα περιστατικά είναι πολύτιμα για να τα κουβεντιάζουμε και να βλέπουμε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει η να είχαμε προβλέψει και τα θέλουμε.

Είμαι σίγουρος ότι παρότι τα παιδιά μπορεί να αισθάνθηκαν πικαρισμένα η και μερικώς "αδικημένα" από την κριτική, θα προσπαθήσουν να πάρουν τα καλά αυτής, να εξοπλιστούν και να γίνουν καλύτεροι σε όλα, εξάλλου όλοι μαθαίνουμε συνεχώς χρησιμοποιώντας τις έτοιμες γνώσεις που άλλοι αφιέρωσαν μια ζωή για να μας δώσουν...

• Like 1

louis όχι μόνο πικαρισμένα έχουν διαβάσει τα απερίγραπτα αυτές τις μέρες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που από το πολύ κράξιμο κατέβασαν το βίντεο.

Νομίζω ότι "διαβάζουν" τα σχόλια που έγιναν στο forum με λάθος τρόπο. Δεν προσπαθεί κανείς να τους κράξει, προσπαθούμε όλοι να κάνουμε το άθλημα που αγαπάμε πιο ασφαλές, να μοιραστούμε την γνώση και τις εμπειρίες μας ώστε να είμαστε πάντα με τα χαμόγελα ευτυχίας στα εκτός, για να μην φτάσουμε ποτέ στην αγωνία και την απόγνωση.

• Like 1

Make Parnassos Great Again!

@nephew.

Καταρχήν καλωσήρθες στο φόρουμ και ελπίζω να συνεχίσεις

να γράφεις.Να διευκρινίσω ότι η έλλειψη απάντησης από μέρους μου

οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούσα να κρίνω κάτι που δεν ξέρω.

Δεν ξέρω να εκτιμήσω την κίνηση του χιονοδρόμου στο βουνό,δεν έχω

κάνει μαθήματα για εκτός,δεν μπορω να προβλέψω την πιθανότητα χιονοστιβάδας,

δεν έχω αγοράσει ούτε έχω εκπαιδευτεί να χρησιμοποιώ πομποδέκτες(έχω δει μόνο

από μακριά).έχω διαβάσει καποια λίγα για το θέμα,κυρίως από το συγκεκριμένο νήμα

π.χ από το pdf του panpanou και από δική μου αναζήτηση στο ιντερνετ.

Γιαυτό και θεώρησα οτι δεν έχω δικαίωμα να εκφέρω άποψη για τα σωστά.

Όλα όμως τα μέλη που είπαν το κατιτις τους,κάτι παραπάνω ξέρουν και δίνουν σ εμάς

τροφή για σκέψη και (αυτο)κριτική ,όπως σωστά είπες.

Όσο για το σεβασμό στο βουνό,εγώ τον αντιλαμβάνομαι ως κατανόηση των μεταβλητών

που επηρεάζουν την κίνηση μας μέσα στο σύστημα.Καιρός-χιονοπτώσεις-θερμοκρασία

,κλίσεις πλαγιάς,επιλογή ώρας για την καταβαση μιας πλαγιας,Μια πλαγιά επειδή την έχουμε

κατέβει 10 φορές μέσα στη μερα,δε σημαίνει ότι θα είναι ίδια και την 11η.Και στο δρόμο που

κανουμε καθε μέρα για το σπίτι μας,μπορεί να συμβεί ατύχημα αν δε "σεβαστούμε" το ψιλόβροχο,

την κούραση μας,το σκυλί που πεταχτηκε ξαφνικά.

Σεβασμός σημαίνει να ξέρεις πότε δε θα κατέβεις την πλαγιά κι αυτό το καταλαβαίνεις όταν διαβάσεις,

εκπαιδευτεις,ενημερωθείς.Αντί να αναλωνόμαστε εδώ για το αν οι μεν κατηγόρησαν τους δε,για το

σκι που κάνουν ή για το σεβασμό καλό θα ήταν να ακούγαμε από τα ίδια τα παιδιά τι θεωρούν ότι

έφταιξε για τη χιονοστιβάδα.Ύπαρχει κάτι που έγινε λάθος??Ή είναι όλα η κακιά στιγμή??

Προσωπικά θεωρώ ως μόνη σωστη την εκπαίδευση και το δέσιμο της ομάδας-π.χ κάνω σκι στα

Πηγαδια περσι αν δεν κάνω λάθος,και μιλάω με τους powder hunters(η ομάδα τουAeras)-δεν κάνουν σκι

απλά θάβουν ενα σακίδιο στο χκ και οι υπόλοιποι ψάχνουν με τους πομποδέκτες να το βρουν.Εκπαιδεύονται

για την "κακιά" στιγμή......Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι υπευθυνη στάση και σεβασμός στο βουνό.

Τελειώνοντας ,να πω οτι λυπάμαι που πάλι χωριστήκαμε σε απο εδώ και απο εκεί.Παντού σε όλα τα

fora θα υπάρχουν κάποιοι που τη 'λένε' στους άλλους,που κριτικάρουν,που θεωρούνται σουπερ σκιερ.

Θεωρώ ότι αυτό δε συνέβη στο παρόν νήμα.

υ.γ Εγώ προσωπικά δεν έδινα βάση σε καιρικές συνθηκες ,θερμοκρασίες κλπ όταν έβγαινα εκτός

πίστας.Δόξα το Θεό που υπάρχει αυτό το νήμα και κατι τέτοια βιντεάκια σαν των παιδιών,να με(μας) ξυπνάει

από τη σιγουριά της αεράτης πούδρας και να μας βάζει να σκεφτόμαστε λιιιιιγο παραπάνω πριν κατέβουμε

χωρις επαρκή εξοπλισμό,κουρασμένοι,και χωρις γνώση μια πλαγιά.

Edited by madskier

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

@miltos

Μίλα πρώτα με τα παιδιά και έπειτα δημοσίευε εκ μέρους τους!!!

(Το βίντεο είναι online και δημόσιο)

Το βίντεο το είχαν ρίξει για κάποιες μέρες και το ξαναεπαναφέραν οι λόγοι που το ρίξαν είναι οι παραπάνω συν το ότι το έδειξε το σταρ χωρίς την συγκατάθεση τους τώρα για ποιο λόγο το ξαναβάλαν πάρε ένα τηλ αυτόν που σου έδωσε τις πραγματικά έγκειρες πληροφορίες.

Πληροφοριακά δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να απαντήσω στο μήνυμα σου αυτός που ανέβασε το βίντεο μου ζήτησε να το κάνω

Ελπίζω να μην περίμενες από μένα να το βλέπω κάθε μέρα για να δω πότε ανεβαίνει και πότε κατεβαίνει

Edited by miltos

Χθες 25/2 το μεσημέρι έκλεισε για αρκετή ώρα ο δρόμος Φτερόλακας Κελαριών, απο αλλεπάλληλες χιονοστιβάδες αναγκάζοντας πολύ κόσμο να παει απο Αμφικλεια η Πολύδροσο

Aπό περιέργεια αλλά και επειδή κρατάω ψιλοαρχείο, τι ξεκόλησε Παρνασσό και Καλάβρυτα το τριήμερο?

3-5 Πηγάδια χτες ξεκολήσαμε καμιά κατοσταριά sluffακια μέσα στα δέντρα, κάποια κατέβαιναν και για 20 μέτρα, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο(εκτιμώ). Σκι παρεούλα με τις χιονοστιβάδες κανονικά.

Υπήρχαν κάποια σημεία που θα μπορούσε να έχει κίνδυνο, αλλά δεν πήγαμε.

Τι διαφορά είχαμε από τα παιδιά στη Βασιλίτσα και πως μεταφέρεις αυτή τη διαφορά μέσω internet?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Παρασκευή-Σάββατο -Κυριακή, τέλειες συνθήκες το χιόνι κράταγε πολύ καλά και το σημείο που έκλεισε ο δρόμος είναι στάνταρ .

Ημουν εκεί όταν ξεκόλλαγε . Ο ήλιος ψήνει την πλαγιά αυτή το απόγευμα και με τόσο χιόνι ήταν σιγουράκι.

Χθες Καθαροδευτέρα, ανέβηκα να δω αν όντας λειτουργούσε όλο το κέντρο όπως μου λέγανε στο τηλέφωνο, παρά τις ακραίες συνθήκες. Έκοψα μιά μικρή μέσα στον Ηρακλή, που ήταν botomless, η οποία δεν τσούλησε παρά ελάχιστα. Κατέβηκα να το πω στο προσωπικό γιά να το κλείσουνε, αλλά ήδη μαζεύανε τα καρεκλάκια.

Πολυ καλος οδηγος ασφαλειας παιδια....

http://www.skimag.gr/tabid/67/ArticleId/32/default.aspx

Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι....

The Daltons...jack

www.skimag.gr

καλα πως του ξεφυγε του pascal bernard αυτο?γενικα πως τους ξεφυγε ενα τετοιο τερας?

και εν ωρα λειτουργιας του λιφτ με κοσμο πανω..

DALTONS POW ROBBERY.....

Η παραπάνω χιονοστιβάδα δεν είναι από τις συνηθισμένες,

τύπου πλάκας, που συναντάμε αρκετά συχνά και στην χώρα μας

ή πούδρας που βλέπουμε πχ. στα video παραγωγής Αλάσκας...

Συνήθως στις χιονοστιβάδες συναντάμε αποκολλήσεις μεταξύ διαφορετικών στρωμάτων χιονιού.

Εδώ έχει ξεκολλήσει ολόκληρη η πλαγιά από τη κορυφή της και έχει αδειάσει από χιόνι.

Από τους πιο επικίνδυνους τύπους χιονοστιβάδας (...λες και υπάρχουν ακίνδυνες)

λόγω του όγκου χιονιού που κατεβάζει!!!

Αν θυμάμαι καλά, από τις λίγες & μπερδεμένες γνώσεις που έχω,

τέτοια χιονοστιβάδα προκαλείτε και όταν το έδαφος έχει ψηλή θερμοκρασία

με αποτέλεσμα να χάνει τη συνοχή του το βασικό στρώμα χιονιού με το ίδιο το έδαφος!!!

Ας με διορθώσει κάποιος, για να μην παραπληροφορώ το κόσμο

σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα...

Dry χιονοστιβάδα

Απίστευτο

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

απίστευτο......... :o :o :o